Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

K.K.E:Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού για το θάνατο του Μάνου Ξυδούς

Το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Πολιτισμό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μάνου Ξυδούς για τον πρόωρο χαμό του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Ο Μάνος, με την κιθάρα του, τη μουσική και τους στίχους του, ήταν παρών όπου τον καλούσε το φιλειρηνικό, το νεολαιίστικο, το εργατικό κίνημα. Έδινε το παράδειγμα στους καλλιτέχνες της νέας γενιάς στο πως μπορεί η τέχνη να αντλεί έμπνευση από τους αγώνες και τις αγωνίες της εργατικής τάξης.
Η σεμνότητα, το ήθος και τα τραγούδια του θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ-Απαράδεκτη άσκηση δίωξης σε βάρος του πανεπιστημιακού Δημήτρη Χασάπη




Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην άσκηση δίωξης  κατά του Δημ. Χασάπη, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλους του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ, και μάρτυρα υπεράσπισης του Κύπριου φοιτητή Α. Δημητρίου για τη γνωστή ως «υπόθεση της ζαρντινιέρας».
Συγκεκριμένα, ο Δ. Χασάπης καλείται τη Δευτέρα, 19 Απριλίου από το Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε απολογία με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης από τον αστυνόμο Απ. Αποστολίδη, που υπήρξε και ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του φοιτητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός έχει ήδη καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2008, και στρέφεται σήμερα εναντίον ενός από τους βασικούς μάρτυρες της δίκης ενόψει της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της δικής του υπόθεσης.

Τα αιτήματα των απεργών πείνας στο Κέντρο Κράτησης της Σάμου

Πρόχειρη μετάφραση των αιτημάτων των απεργών πείνας στο κέντρο κράτησης της Σάμου
(οι παρενθέσεις είναι επεξηγηματικές, δεν αποτελούν μέρος του αρχικού κειμένου)
Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
Από όλους τους κρατουμένους:
Προς το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC) και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα:
Θέμα: S.O.S.
Α) Ξεκινήσαμε την απεργία πείνας επειδή έχουμε πολλά προβλήματα. 2 ομάδες προσφύγων μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης της Σάμου . Η πρώτη ομάδα πριν από 19 μέρες. Τους πήραν με χειροπέδες στην Αθήνα. Έμειναν εκεί 2 μέρες σε κρατητήριο, μετά τους μετέφεραν σε άλλη φυλακή κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. (Βένα;) Το δεύτερο γκρουπ, μεταφέρθηκε στις 9 Απρίλη 2010, πριν από 4 μέρες, με την ίδια τακτική, πάλι σε κρατητήριο στην Αθήνα. Από τότε έχουμε χάσει τα ίχνη τους, δεν έχουμε νέα ή πληροφορίες. Ζητάμε τα στοιχειώδη μας δικαιώματα. Τώρα όλοι εδώ είμαστε σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Κάποιοι από μας σκέφτονται την αυτοκτονία, αν δεν ελευθερωθούμε σύντομα, γιατί είμαστε μάλλον το επόμενο γκρουπ (προς απέλαση). Ζητάμε απελευθέρωση με τους παρακάτω όρους:
1. Επίσημα χαρτιά (διοικητικής απέλασης) σφραγισμένα και υπογεγραμμένα
2. Εισιτήριο μεταφοράς (για Αθήνα) στα χέρια μας
3. Να φύγουμε ελεύθεροι από το κέντρο (όχι με συνοδεία αστυνομίας και χειροπέδες)
4. Να φύγουμε με παρουσία εκπροσώπου των ηνωμένων εθνών ή άλλης διεθνούς οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρου, και εκπροσώπων του τύπου και των ΜΜΕ.
5. Χωρίς βία από καμία πλευρά.
Β) Είναι παράνομο να μας εξαναγκάζουν να υπογράφουμε χαρτιά εδώ στο κέντρο χωρίς να είναι μεταφρασμένα σε γλώσσα που καταλαβαίνουμε. Κανείς δεν ήρθε εδώ στο κέντρο να μας εξηγήσει (τα δικαιώματά μας και την κατάσταση) στη γλώσσα μας. Δεν υπάρχει μεταφραστής.
Γ) Ζητάμε να μάθουμε ποια είναι η επίσημη διαδικασία κατά την οποία η αστυνομία αλλάζει την εθνικότητά μας (στα χαρτιά που μας εξαναγκάζουν να υπογράφουμε στο κέντρο).
Δ) Στην ισχύουσα διαδικασία αίτησης ασύλου δε μας παρέχεται το δικαίωμα να υποστηρίξουμε την αίτησή μας γιατί είναι αδύνατο να είναι κάποιος στη φυλακή και ταυτόχρονα να συλλέγει αποδείξεις για την εθνικότητά του και τα προβλήματά του (που τον καθιστούν πρόσφυγα).
* τα αιτήματα υπογράφουν 126 κρατούμενοι πρόσφυγες απεργοί πείνας

Καταγγελία της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ - Η λαϊκή αντεπίθεση απάντηση στον αντικομουνισμό




Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συνεχώς κλιμακούμενη αντικομμουνιστική υστερία που εξαπολύουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τη συγκρότηση του Ευρωκοινοβουλίου από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, δεν περνάει ούτε μία ημέρα χωρίς να διοργανώνεται κάποια αντικομμουνιστική εκδήλωση, τις περισσότερες φορές κάτω από την αιγίδα του διαβόητου αντικομμουνιστή προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ. 

Απεργία πείνας προσφύγων στο Κέντρο Κράτησης Σάμου

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 12/4 απεργία πείνας των προσφύγων που βρίσκονται κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Σάμου. Από τους συνολικά 150 πρόσφυγες στην απεργία συμμετέχουν 126 άτομα Παλαιστινιακής καταγωγής. Η αφορμή για την εκδήλωση της απεργίας υπήρξε η μαζική απέλαση 60 ατόμων την Παρασκευή 9/4 στις 4πμ και αφού πρώτα τους φορέσανε χειροπέδες, ενώ αντίστοιχου μεγέθους και χαρακτήρα απέλαση είχε προηγηθεί στις 21/3 με κατάληξη το στρατόπεδο στη  Βένα.
Σε κείμενο που δημοσιοποίησαν  και υπογράφουν και οι 126, αναφέρουν ότι προτιμούν να αυτοκτονήσουν παρά να απελαθούν, πως οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονται στο κέντρο τους συμπεριφέρονται βίαια και πως είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν τον αγώνα τους ως το τέλος. Διεκδικούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, εισιτήρια και να τους απελευθερώσουν από το Κέντρο.

Η αστική τάξη δέσμια και υπόδουλη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Από Προλεταριακή Σημαία (27/3)


Δεν είναι καινούρια η διαπίστωση από τη μεριά μας ότι στη χώρα μας πολλές φορές από το 1974 δοκιμάστηκε ο συμβιβασμός και η ισορροπία της εξάρτησης από Ε.Ε. και ΗΠΑ. Η διπλή αυτή εξάρτηση της χώρας από ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα προκάλεσε πολλές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, φούντωσε τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της αστικής τάξης.
Εχουμε τη γνώμη ότι σήμερα, σε συνθήκες που η κρίση του καπιταλιστικού–ιμπεριαλιστικού συστήματος είναι παγκόσμια, που οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και ανταγωνισμοί οξύνονται, αυτός ο συμβιβασμός δοκιμάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αυτό μας δείχνουν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, οι διεργασίες που συντελούνται, οι αντιπαραθέσεις και οι κόντρες όχι μόνο ανάμεσα αλλά και μέσα στα κυρίαρχα κόμματα της αστικής τάξης. Ισως σ’ ένα πράγμα έχουμε να συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Οτι είναι δύσκολο το έργο που πρέπει να διεκπεραιώσει αυτή η κυβέρνηση. Οχι μόνο γιατί καλείται να γκρεμίσει και να ισοπεδώσει ό,τι έχουν κατακτήσει ο λαός, η εργατική τάξη και η νεολαία τον προηγούμενο αιώνα.
Σ’ αυτό οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει «γενναίες» αποφάσεις για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου για τις προθέσεις της, ότι θέλει να κινηθεί ακόμη πιο γρήγορα, έχοντας σαν δεδομένο τη συγκατάθεση της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής ηγεσίας και σύσσωμου του αστικού κόσμου, των ντόπιων και ξένων κέντρων. Ομως οι μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια προκύπτουν όταν είναι αναγκασμένη να κινηθεί και να ισορροπήσει πάνω σε δυο βάρκες, σε μια περίοδο που στο πέλαγος επικρατεί μεγάλη φουρτούνα.
Σε τέτοιες περιόδους, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, δεν έχουν και μεγάλη αξία τα ψηλά εκλογικά ποσοστά. Δεν φτάνουν αυτά για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα σήμερα και γι' αυτό η συναίνεση του αστικού μπλοκ αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο άθραυστη.

Χανιά: Οι βάσεις μόνιμη πηγή κινδύνου

Η επίσημη εγκατάσταση των ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας ξεκίνησε από το 1953. Ηταν τότε που η “προστασία” από τους Αγγλους πέρασε στους Αμερικάνους. Ηταν η περίοδος που συγκροτήθηκε το ΝΑΤΟ. Τότε που οι θεωρίες από τη μεριά της ξεπουλημένης μεγαλοαστικής τάξης της χώρας περί “κινδύνου από Βορρά” ήταν στην ημερήσια διάταξη. Η εγκατάσταση των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα “συμπληρώνει” το πλέγμα της εξάρτησης. Εχει αποδειχτεί μέσα απ' την πορεία τόσων χρόνων ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι βάσεις έγιναν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Τα Χανιά έχουν το θλιβερό προνόμιο να φιλοξενούν τις μεγαλύτερες ΝΑΤΟϊκές και αμερικάνικες βάσεις της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (Σούδας, Ακρωτηρίου, “πεδίο βολής Κρήτης”).

Όχι στα υποκριτικά δάκρυα για τους πρόσφυγες.

Από το ιστολόγιο της Επιτροπής Kατά των Βάσεων:
15χρονος Αφγανός σκοτώνεται από έκρηξη μηχανισμού σε σκουπίδια. Τραυματίζεται η αδελφή του.
Σε καιρούς που:
-οι ρακοσυλλέκτες θα πληθαίνουν από όλες τις φυλές μη δε εξαιρουμένης της ελληνικής,
-οι πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων και έξαρσης της ανεργίας στο όνομα του «ξεπεράσματος» της κρίσης είναι ο κανόνας,
είναι επιτακτική ανάγκη και ζήτημα ζωής να αναπτυχθεί ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που θα βροντοφωνάξει «ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ», « ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ», κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που χειροκροτούν γκρινιάζοντας τις κυβερνητικές επιλογές.

Εκρήξεις – βομβιστικές ενέργειες σαν αυτή που δολοφόνησε το νεαρό Αφγανό συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό που επιδιώκεται απ’ τη μεριά του συστήματος και δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και στον υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» να χτυπάει διαδηλώσεις να τις πνίγει στα χημικά και να συλλαμβάνει απ’ το σωρό διαδηλωτές. Παραμένει βέβαια ανοιχτό το θέμα ποιές απ’ αυτές τις ενέργειες έχουν πίσω τους παρακρατικά, πρακτόρικα ή και κρατικά πρόσωπα. Πρόσφατο δείγμα ο εμπρησμός της συναγωγής στα Χανιά που έγινε από Αμερικάνους και Βρετανούς, που όπως γράφτηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες είχαν σχέση με τη αμερικανοΝατοϊκή βάση

Για τη στάση του ΠΑΜΕ στη πορεία στις 9 του Απρίλη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παρασκευή 10 Απριλίου 2010
Στην πορεία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 9 Απριλίου ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι διαδηλωτές είχαν δυστυχώς να αντιμετωπίσουν δύο ειδών "κορδόνια". Αυτά των δυνάμεων των ΜΑΤ και αυτά του ΠΑΜΕ. Δυνάμεις των ΜΑΤ παρακολουθούσαν από κοντά την εξέλιξη της πορείας σε όλη τη διάρκειά της, και στη Λεωφόρο Αμαλίας, διακόσια περίπου μέτρα από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή, δημιούργησαν φραγμό στους διαδηλωτές ώστε να μην πλησιάσουν το ΠΑΜΕ. (Άγνωστο αν έγινε σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ.)
Λίγα λεπτά πριν (στη Μεγ. Βρετάνια και την Όθωνος) η διαδήλωση "θαύμασε" τα "κορδόνια" του ΠΑΜΕ, που προφανώς έγιναν για να εμποδίσουν την πορεία να περάσει δίπλα από τη συγκέντρωσή του.
Σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού στους εργαζόμενους, όσοι ορθώνουν τείχη στην κοινή δράση και αντίσταση των εργαζομένων κάνουν απλώς αυτό ακριβώς που "πρέπει" για να διευκολύνουν το σύστημα και την κυβέρνησή του.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιες προκλητικές και αντικινηματικές "πολιτικές" πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση και την απομαζικοποίηση του εργατικού κινήματος.

Σύντομο Ανέκδοτο:O Παπανδρέου θα σώσει την Ελλάδα !

City Press

Πάτησε τις 400 μ.β. το spread - Πάνω από 50% πιθανότητες υποβάθμισης δίνει η Moodys - "Σπάστε άμεσα τον κουμπαρά", λέει Fitch


Mε το spread του ελλήνικού δεκαετούς έναντι του γερμανικού να "πατάει" και πάλι τις 400 μ.β., η Moody's δίνει πάνω από 50% πιθανότητες υποβάθμισης της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Ωστόσο τονίζει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να κινδυνέψει με χρεοκοπία είναι μικρή. Βασικοί παράμετροι της αξιολόγησής της θα είναι το κόστος δανεισμού, το ασφαλιστικό και οι προοπτικές βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης. Όπως τονίζει υπάρχουν ακόμα σημαντικοί κίνδυνοι εκτέλεσης του ΠΣΑ.

Στο μεταξύ, πριν την Πρωτομαγιά θα πατήσουμε το «On» στο κουμπί του ιστορικού ευρω-μηχανισμού, όπως εκτιμά η Fitch, η οποία δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της Ελληνική οικονομίας, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες και τονίζει πως ο Απρίλιος του 2010 θα είναι ο μήνας που θα γράψει ιστορία, τόσο σε ότι αφορά την ΕΕ, όσο και την Ελλάδα.Την επόμενη εβδομάδα ή το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ενδέχεται να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το πακέτο στήριξης ρης Ε.Ε και του ΔΝΤ, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δήλωσε ο διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, κ. Christopher Pryce.

Πάνω από 40% η ανεργία των νέων στην Ισπανία. Δραματική η κατάσταση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αμισθί εργασία



Με δεδομένο το έντονο δημοσιονομικό πρόβλημα που την ταλανίζει, η Ισπανία είναι η χώρα που αντιμετωπίζει την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη.
Μάλιστα, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, το συνολικό ποσοστό των Ισπανών ανέργων ξεπέρασε το 20%, στοιχεία της Eurostat φέρουν την ανεργία μεταξύ των νέων στο πολύ υψηλό ποσοστό του 40% ! Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, πως εξαιτίας της εξέλιξης αυτής η εικόνα που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες εύρεσης εργασίας της Ισπανίας είναι δραματική.

7,1 Ρίχτερ και στην Κίνα ! 300 νεκροί-8.000 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός.

Τουλάχιστον 300 νεκροί και 8.000 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης στην επαρχία Τσινγκάι της βορειοδυτικής Κίνας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές ήταν 7,1 βαθμοί.

Θεόδωρος Πάγκαλος, ο μέγας συκοφάντης συνεχίζει το έργο που του έχει αναθέσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ


Πάγκαλος


Χτες, ο Πάγκαλος επανέφερε τη γνωστή προβοκάτσια περί «αδιαφάνειας» στα οικονομικά του ΚΚΕ.
*
Βέβαια, αν είχαν την ελάχιστη αξία τα όσα κατά καιρούς λέει ο Πάγκαλος, τότε ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να έχει από καιρό αποχωρήσει από το δημόσιο βίο της χώρας.
Θυμίζουμε ότι δική του ήταν η δήλωση πως αν δεν αποδεικνύονταν τα περί «σχέσης του ΚΚΕ» με την εταιρεία «Γερμανός» (σ.σ.: συκοφαντία στην οποία πρωταγωνίστησε), τότε, όπως έλεγε, θα παραιτείτο.
Κοντεύουν δυο χρόνια από εκείνη τη δήλωση, στοιχεία περί της ανύπαρκτης «σχέσης» ο Πάγκαλος δεν προσκόμισε ποτέ, η συκοφαντία αποδείχτηκε ολοκάθαρα, κι όμως ο συγκεκριμένος κύριος όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά ανταμείφθηκε κιόλας για το ρόλο του ως συκοφάντης από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.

Kάμερες παντού!- πράσινο φως από την αρμόδια Αρχή


Το πράσινο φως προκειμένου να λειτουργήσουν οι καμέρες σε δημόσιους χώρους άναψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπο την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αναγκαίο για προστασία της ζωής, της δημόσιας ασφάλειας, της ιδιοκτησίας, του περιβάλλοντος και της εθνικής άμυνας δεν μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα.
Η Αρχή καταργεί τη δικαιοδοσία των εισαγγελικών αρχών επί της λειτουργίας των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και προτείνει την έκδοση προεδρικού διατάγματος, με το οποίο θα ρυθμιστούν οι προϋποθέσεις εγκατάστασής και χρήσης τους, πάντοτε όμως υπό τη δική της εποπτεία. Με το νέο καθεστώς δηλαδή οι κάμερες δεν θα λειτουργούν με την εγγύηση της εισαγγελικής αρχής, αλλά της αρμόδιας σε κάθε περίπτωση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων Ανεξάρτητης Αρχής.

[15/4] Πορεία για την Απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα - Προπύλαια 7μμ

Πορεία για την Απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα
Πέμπτη 15 Απριλίου
7μμ
Προπύλαια

Το  ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ  ΚΟΜΜΑ  καταγγέλλει την αναίτια σύλληψη και την σκανδαλώδη προφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα. Ο Μάριος, δάσκαλος κολύμβησης, συμμετείχε μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους, στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση της πανεργατικής απεργίας στις 11/3.
Κατά την διάρκεια της πορείας, στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Σίνα, δίπλα στο μπλοκ του ΕΕΚ, δέχτηκε επίθεση τελείως αναίτια από πάνοπλο άνδρα των ΜΑΤ, που τον απομόνωσε από την πορεία, ίσως γιατί είχε μαλλιά… ράστα και τον συνέλαβε. Στη συνέχεια, στη ΓΑΔΑ,  του φόρτωσαν την κατηγορία ότι φορούσε κουκούλα και ότι επιτέθηκε με βόμβα μολότοφ στον αστυνομικό των ΜΑΤ που τον συνέλαβε και ότι δήθεν αυτός κινδύνεψε από φωτιά. Το  ΕΕΚ δηλώνει ότι κατά την διάρκεια της πορείας γύρω από το μπλοκ του δεν έγινε σε κανένα σημείο επίθεση με βόμβα μολότοφ ενάντια στην αστυνομία. Επίσης δεκάδες φωτογραφίες και video από την στιγμή της σύλληψης δείχνουν ότι το πρόσωπο του είναι ακάλυπτο. 

Νέα προκλητική παρέμβαση κατά της Κούβας. Μαζική λαϊκή απάντηση

Χιλιάδες λαού και νέοι συμμετείχαν στη συναυλία υπεράσπισης της Κούβας στην Αβάνα


  Σε μια νέα πρόκληση ενάντια στην Κούβα προχώρησε η αμερικανική διπλωματία με την επικεφαλής της υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που δήλωσε την περασμένη Παρασκευή σε διάλεξή της ότι «οι Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο δεν επιθυμούν την άρση του 48ετούς αποκλεισμού γιατί έτσι δε θα μπορούν να κατηγορούν την Αμερική για τα προβλήματα της χώρας». Απάντηση σε αυτή την επίθεση, που αποτελεί μέρος της κλιμακούμενης το τελευταία διάστημα επιχείρησης συκοφάντησης της Κούβας από διεθνή ΜΜΕ περί «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με αφορμή το θάνατο ποινικού κρατούμενου μετά από απεργία πείνας, έδωσαν τα κουβανικά ΜΜΕ που τις χαρακτήρισαν «κυνισμό» και «αποτέλεσμα άγνοιας και ψεύδους», ενώ σε αρθρογραφία σημειώθηκε ότι «ας κάνει την κίνηση της άρσης του αποκλεισμού η αμερικανική κυβέρνηση και θα δει τι θα συμβεί από την πλευρά της Κούβας». Εξάλλου το Σάββατο στην Αβάνα στην Αντιιμπεριαλιστική Σκηνή, ακριβώς απέναντι από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ και στοΣαντιάγκο ντε Κούβα, πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες υπεράσπισης της χώρας με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και διανοούμενων και τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, που ήταν η πιο άμεση απάντηση στη καμπάνια δυσφήμισης της σοσιαλιστικής Κούβας και την υπεράσπιση της Επανάστασης.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Τοπικές συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές ζητούν Δ. Παπαδημούλης, Μ. Τρεμόπουλος




Την παλαιότερη τοποθέτηση του Μ. Παπαγιαννάκη ότι "η σύγκλιση αριστεράς-οικολογίας, πέρα απ' ότι το επιθυμούμε, έχει και έδαφος και δυνατότητα", με την επισήμανση ότι την προσυπογράφει, υπενθύμισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος, κατά την εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού με θέμα "Αριστερά κι οικολογία". Ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι "οι συνεργασίες των Οικολόγων με την κριτική και δημοκρατική αριστερά είναι εφικτή, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις κοινές μας θέσεις ή να στρογγυλεύουμε τις διαφορές μας", καθώς κι ότι "η δικιά μας αριστερά είναι και οικολογική". Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι "πρέπει να μην τσαλαβουτάμε στον κεντρώο χώρο και στο όνομα του ρεαλισμού και της κοινωνικής αποδοχής να χάσουμε τον ριζοσπαστισμό και τη φρεσκάδα".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα πει το μεγάλο «όχι»


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα πει το μεγάλο «όχι»
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ»
Συνέντευξη στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» και στους δημοσιογράφους Τ. Σπηλιόπουλο και Α. Δουβάρα έδωσε το πρωί της Κυριακής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση με τους δύο δημοσιογράφους.
-- Συνεδριάζει το Γιουρογκρούπ σήμερα το μεσημέρι, να υποθέσω ότι δεν έχετε και μεγάλη αγωνία για το τι θα αποφασίσουν ή όχι;
-- Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και προσπαθούμε να έχουμε όλα τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν πέρα από την προπαγανδιστική σάλτσα.
-- Θεωρείτε αναπόφευκτη την προσφυγή στο μηχανισμό;
-- Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί, τώρα όλα αυτά που λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι «εμείς θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας» κ.τ.λ., αυτά είναι για να πει στο τέλος ότι καταφέραμε να νικήσουμε...
-- Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, για να ξεφύγει από τα χέρια των κερδοσκόπων, γιατί φαίνεται πως παίζεται ένα παιχνίδι κατά της Ελλάδας, κατά της Ευρώπης και του ευρώ;
-- Αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κάνει κάτι υπέρ του λαού.
Και τι θα πει κερδοσκόπος; Εμείς απορρίπτουμε αυτήν την έννοια. Είναι περισσότερο ένας προπαγανδιστικός, φιλολογικός, λογοτεχνικός και δημοσιογραφικός όρος. Είναι οι ανταγωνισμοί κρατών, επιχειρηματικών ομίλων και αυτό που έχει εμφανιστεί σήμερα είναι ένας ανταγωνισμός ανάμεσα σε μερίδες των επιχειρηματικών ομίλων.