Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ. Ολοι στα συλλαλητήρια της Τρίτης Στην Αθήνα, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο άγαλμα Βενιζέλου.


Στην τελική ευθεία μπροστά στο συλλαλητήριο της Τρίτης 20 Δεκέμβρη, μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο και εργοστάσιο, γειτονιά και συνοικία, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Οι κινητοποιήσεις της Τρίτης μας αφορούν όλους. Την ώρα που η ανεργία καλπάζει συνεχώς και ασταμάτητα η πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων είναι υπόθεση ζωής. Κάθε εργάτης είναι και υποψήφιος άνεργος.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στο συλλαλητήριο στις 20 Δεκέμβρη, αλλά και για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο διοργανώνει σήμερα, Κυριακή 18 Δεκέμβρη, έκτακτη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), στις 9.30 π.μ.
Χαρακτηριστικές για τον κλάδο είναι μερικές από τις μαρτυρίες που κατέγραψε ο «Ρ»:

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.



Η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη συμπίπτει εφέτος με την αναρρίχηση του ξενοφοβικού και ακροδεξιού κόμματος του ΛΑΟΣ στην κυβερνητική εξουσία, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό και αυτοτελές πολιτικό στίγμα για τη συγκυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και μια θλιβερή και ανεξίτηλη ιδεολογική κηλίδα για τους υπόλοιπους δύο κυβερνητικούς εταίρους , ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που πρόθυμα προσέφεραν απλόχερα υπουργικές καρέκλες σε κήρυκες της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Στη λαϊκή εξουσία η διέξοδος και προϋπόθεση για λαϊκή ευημερία.


Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης και ήδη, ο εύθραυστος συμβιβασμός για ένα πιο αυστηρό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, στο πλαίσιο της «οικονομικής διακυβέρνησης», αμφισβητείται για την αποτελεσματικότητά του από τους ίδιους τους συντελεστές του. Αιτία γι' αυτό είναι η βαθιά καπιταλιστική κρίση και οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται, μαζί με την ανισομετρία στην ΕΕ, που είναι αγιάτρευτη στον καπιταλισμό και καμιά πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να την παρακάμψει ή να την εξαλείψει.
Η ΕΕ είναι μια λυκοσυμμαχία από καπιταλιστικά κράτη, με ανταγωνιστικά μεταξύ τους συμφέροντα και διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης. Μόνος συνδετικός κρίκος είναι η ενιαία στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων και της πλουτοκρατίας ενάντια στους λαούς, για την εξασφάλιση ακόμα καλύτερων όρων στην αναπαραγωγή των συσσωρευμένων κεφαλαίων της.
Από αυτήν τη σκοπιά, οι αντιθέσεις που προϋπήρχαν της κρίσης, θα κλιμακώνονται αντί να περιορίζονται. Πίσω από τα ευχολόγια και τους συμβιβασμούς, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις και τα μονοπώλια σε κάθε κράτος - μέλος ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να βγουν με τις μικρότερες δυνατές ζημιές από την κρίση και να εκκινήσουν από καλύτερο συγκριτικά σημείο στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Το αμφίστομο μαχαίρι μας, της Λιάνας Κανέλλη.


Το αμφίστομο μαχαίρι μας

Μαζί με τη φτώχεια που σα μαύρη δολερή υγρασία κατατρώει την υγεία, τη φαντασία για το μέλλον, την ψυχική ισορροπία, τους δεσμούς με την πραγματική ζωή χιλιάδων, μυριάδων οικογενειών στον τόπο μας, αλλά και σ' άλλες πολιτισμένες τάχα μου, ανεπτυγμένες λεγόμενες κοινωνίες, έρχεται και η πενία των λέξεων. Φυλακίζεται η σκέψη στην ανάγκη. Η υγρασία της σαπίλας γίνεται μούχλα. Η μουσική της γλώσσας τραυματισμένη απ' την ανυπαρξία σάλιου, χάνεται σε ήχους στριγγούς, σαν κι αυτούς που βγάζει ακέρωτο δοξάρι σερνάμενο κουρασμένα πάνω σε υπερτεντωμένες χορδές.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PALMOS ANALYSIS ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-ΣΤΗΝ Α´ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΝΔ 13,6%-ΚΚΕ 9,1%-ΔΗΜΟΚ.ΑΡΙΣ. 7,1 %-ΛΑΟΣ 5,3%-ΠΑΣΟΚ 4,5%


Δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τον «ΑτΚ» στην A’ εκλογική περιφέρεια ΘεσσαλονίκηςΑνάλυση: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ
Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis
Γραφήματα: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΟΣ

Το είδαμε κι αυτό σε δημοσκόπηση: το κυβερνών κόμμα από τη σαρωτική νίκη το 2009 στην πέμπτη θέση της πρόθεσης ψήφου σήμερα!
Και θα δούμε κι άλλα πρωτόγνωρα για τους Νεοέλληνες, άλλωστε πρωτόγνωρη είναι και η γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας.
Καταρχήν, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η τσέπη είναι ο βασικός εκλογικός παράγοντας: τι Siemens, τι Βατοπέδια, τι δομημένα ομόλογα, ό,τι κι αν πέρασε από την πολιτική επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια στάθηκε αδύνατο να πληγώσει καίρια το πολιτικό σύστημα. Ενώ μια έκτακτη εισφορά, ένα χαράτσι στα ακίνητα και μερικές μειώσεις μισθών και συντάξεων αρκούν ώστε το πολιτικό σκηνικό να γκρεμιστεί συθέμελα.

Αποδοκίμασαν ξανά τον Πάγκαλο

Στο Βερολίνο βρέθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, για να πάρει μέρος σε συνέδριο με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία». 
Ομάδα Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών του Real Democracy Now Βερολίνου βρέθηκαν στον χώρο, όπου σήκωσαν πανό και εκφώνησαν κείμενο.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασής τους 
«Σήμερα η Ελλάδα εξουσιάζεται από μια κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της οποίας βρίσκεται εδώ. Μια κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει η ακροδεξιά, μια κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει πολιτικές που καταργούν εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, κλείνει σχολεία και νοσοκομεία, οδηγεί το 20% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια και την ανεργία, αγνοεί την βούληση των πολιτών όπως αυτή εκφράζεται μέσα από πλήθος διαδηλώσεων με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Μετά από δύο μήνες τιμώρησαν τη μούντζα!


Τελικά, οι καθηγητές - μέλη του συλλόγου διδασκόντων στο 3ο -νυχτερινό- ΕΠΑΛ Λάρισας συνεδρίασαν χθες και αποφάσισαν την επιβολή ποινής μίας ημέρας αποβολής για τον μαθητή του σχολείου, ο οποίος μούντζωσε τους επισήμους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Λάρισα.

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Η οικονομική κρίση, η οποία έχει φέρει σε απόγνωση εκατομμύρια συμπολίτες μας, δεν θα μπορούσε να μην εμφανίζεται και στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Αυτές οι μέρες έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν μέρες χαράς και ξεγνοιασιάς. Την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας ακροβατούν μεταξύ φτώχειας και ανέχειας, περισσότερη προσπάθεια κάνουν για να επιβιώσουν και το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων. Η αλληλεγγύη μεταξύ των συμπολιτών έχει πλέον αναδειχθεί ως ο βασικός πυλώνας ώστε όλοι να ξεφύγουν λίγο από τα καθημερινά τους προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται διάφορες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των απεργών στην Ελληνική Χαλυβουργία, οι οποίοι βρίσκονται στον δεύτερο μήνα της απεργίας τους, διοργανώνει την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στην ανοιχτή αγορά της Κυψέλης, γλέντι αλληλεγγύης. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν στους απεργούς για τη στήριξη του αγώνα τους.