Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει την δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής στη Νότια Αφρική


Το ΠΑΜΕ καταδικάζει την δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής   σε βάρος των απεργών στα ορυχεία πλατίνας «Μαρικάνα» της Νότιας Αφρικής, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο διαδηλωτών και των τραυματισμό δεκάδων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

 
Την Πέμπτη 16/8, στην πόλη Μαρικάνα, βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, δυνάμεις της Νοτιοαφρικανικής αστυνομίας, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, πυροβολούν, με αυτόματα όπλα και πιστόλια, τους συγκεντρωμένους απεργούς μεταλλωρύχους, και δολοφονούν αδίστακτα 36 εργάτες, ενώ τραυματίζουν άλλους 78. 
Οι μεταλλωρύχοι, που δούλευαν στα ορυχεία εξόρυξης λευκόχρυσου της πολυεθνικής Lonmin PLC, που έχει έδρα το Λονδίνο κι εξυπηρετεί βρετανικά μονοπωλιακά συμφέροντα (πρώην Βρετανό-Ροδεσιανή εταιρεία), απεργούσαν από τις 10/8, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. Αντιμετώπιζαν όλη αυτή την εβδομάδα, τη βία των δυνάμεων καταστολής, κι είχαν ήδη θρηνήσει νεκρούς. Με αντλίες νερού, χημικά αέρια και χειροβομβίδες «κρότου –λάμψης», η αστυνομία, προσπαθούσε να καταστείλει την απεργία τους, η οποία κηρύχθηκε παράνομη, απ΄ την κυβέρνηση του «Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου».

Σχόλιο του ΚΚΕ για τα νέα μέτρα και το τσακωμό Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τη χρεοκοπία - 18/8/2012

 
Αρκετά πλήρωσε ο λαός τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ. Δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο με ποιο τρόπο θα συνεχίσει να πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης και της νέας χρεοκοπίας που είναι ήδη δρομολογημένη και του το κρύβουν.

Διάβημα του Σπ. Χαλβατζή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στην κυβέρνηση και στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής για άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ με τηλεφωνικό διάβημα τόσο προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και προς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, ζήτησε την άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης - εναέριων  και επίγειων - προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στις Καρυές της Χίου που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Δεκάδες οι νεκροί απεργοί-εργάτες από πυρά της αστυνομίας στο ορυχείο Μαρικάνα στη Νότια Αφρική

Από το χώρο του μακελειού
  
Σε λουτρό αίματος οδήγησε τελικά προχτές αργά το απόγευμα η ένοπλη επέμβαση της αστυνομίας σε βάρος απεργών - εργατών στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα στη Ν. Αφρική, καθώς τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ, η αιματοχυσία σημειώθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση αυτόματων πυροβόλων όπλων για τρία ολόκληρα λεπτά κατά των απεργών που είχαν συγκεντρωθεί σε παρακείμενο με το ορυχείο λόφο, απαντώντας (όπως ισχυρίστηκε αργότερα αστυνομικός αξιωματούχος) σε πρότερα πυρά από την πλευρά των εργατών...

ΤΟΥΑΡΕΓΚ - ΟΙ «ΚΟΥΡΔΟΙ» ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ - ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*


Οι Τουαρέγκ μπορεί να είναι στα μυαλά όλων όσοι έχουν ακούσει το όνομά τους αναπόσπαστα δεμένοι με τη Σαχάρα, αλλά πατρίδα οργανωμένη σε δικό τους κράτος δεν έχουν. Ζουν στην Αλγερία, στον Νίγηρα, στο Μάλι και σε δύο μεθοριακές ζώνες της νοτιοδυτικής Λιβύης και του Βορρά της Μπουρκίνα Φάσο.
Μοιάζουν σ' αυτό με τους Κούρδους. Είναι εκατομμύρια, αλλά είναι διασκορπισμένοι σε μια τεράστια έκταση της ερήμου χωρίς δική τους χώρα. Τώρα, ίσως αυτό να αρχίζει να αλλάζει σταδιακά, καθώς τα δύο τρίτα του εδάφους του Μάλι βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων Τουαρέγκ.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη μαζική δολοφονία απεργών μεταλλωρύχων στη Ν. Αφρική

 
Το ΚΚΕ καταδικάζει το έγκλημα της μαζικής σφαγής που διέπραξαν αστυνομικές δυνάμεις της Ν. Αφρικής σε βάρος απεργών μεταλλωρύχων με αποτέλεσμα 35 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Οι πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα είναι τεράστιες και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά.