Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΜΕ : Έλληνες και ξένοι κόντρα στην πολιτική της εκμετάλλευσης


Η Γραμματεία Μεταναστών απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες Έλληνες και ξένους, στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να συνεχίσουν με πείσμα τον αγώνα για τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών.
Η μεταστέγαση των 300 από τη Νομική, δε λύνει από μόνη της το μεγάλο πρόβλημα της απόκτησης χαρτιών παραμονής ή απόκτησης διαβατηρίου στους μετανάστες.
Η πίεση προς την κυβέρνηση πρέπει να ενταθεί. Οι μετανάστες δουλεύουν σκληρά στα χωράφια, στα εργοστάσια, τις οικοδομές, στα σπίτια και στην πλειοψηφία τους γίνονται θύματα εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας.
Στην πλάτη των μεταναστών και προσφύγων παίζονται παιχνίδια που στοχεύουν στην αφαίρεση δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί σαν δούρειο ίππο, γι΄ αυτό τους κρατάει στην παρανομία.

ΕΕ- ΗΠΑ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡ. ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΝΟΤΟ!


Αναδημοσίευση από το www.iskra.gr


ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡTΟΓΑΛΙΑ!
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΡΑ!

Οι κυρίαρχοι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι της ΕΕ και οι βρώμικες εγχώριες ελίτ της ευρωπεριφέρειας, ζουν με τον εφιάλτη της εξάπλωσης των εξεγέρσεων από την Βορ. Αφρική και τον Αραβικό κόσμο, στον ευρωπαϊκό Νότο.
Όσο και αν οι συνθήκες στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες και οι αναλογίες είναι πολύ  διαφορετικές, η κρίση και οι πολιτικές κοινωνικής λεηλασίας που εφαρμόζονται εξωθούν τις κοινωνίες του ευρωπαϊκού νότου, ιδιαίτερα τις νέες γενιές, σε καταστάσεις αξαθλίωσης και αδιεξόδου όλο και πιο συγγενικές με εκείνες της Βόρειας Αφρικής.!

Εκδήλωση-παρουσίαση του "κειμένου εργασίας" για την καπιταλιστική κρίση


ekdilosi_nar1.gifΤο Νέο Αριστερό Ρεύμα διοργανώνει ανοιχτή παρουσίαση του "κειμένου εργασίας" του ΝΑΡ για την καπιταλιστική κρίση, την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας, στην οδό Σίνα 16 (απέναντι από τη Νομική Σχολή).
 
Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν οι βασικές θέσεις του κειμένου και θα υπάρξει η ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήσεις και να γίνει μια πρώτη δημόσια συζήτηση, με παρεμβάσεις από αγωνιστές.
Ανάλογες εκδηλώσεις-παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλες τις μεγάλες πόλεις από τις αντίστοιχες οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ.
 

ΡΩΣΙΑ - «Πολυτέλεια» για το αστικό σύστημα η δουλειά με βάση το πτυχίο


«Πολυτέλεια» για το αστικό σύστημα η δουλειά με βάση το πτυχίο

Η παιδεία, λαϊκό δικαίωμα εξασφαλισμένο από το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ, στελεχωνόταν από ολοκληρωμένους παιδαγωγούς σε όλα τα επίπεδα

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συμμετέχοντας πρόσφατα στο 3o Συνέδριο των κοινωνικών παιδαγωγών και των κοινωνικών υπαλλήλων της χώρας, δήλωσε κατηγορηματικά πως η Ρωσία δεν μπορεί να επιστρέψει στο σοβιετικό κρατικό σύστημα κατανομής των απόφοιτων των ΑΕΙ - ΤΕΙ σε εργασίες με βάση το πτυχίο τους, επειδή στη σημερινή (καπιταλιστική) πραγματικότητα αυτό δεν είναι πια εφικτό. «Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην κρατική κατανομή, επειδή καμιά χώρα στον κόσμο δεν την έχει κι εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας τέτοια πολυτέλεια. Οταν υπήρχε σχεδιασμένη οικονομία ήταν δυνατή η κατανομή, όμως τώρα αυτό δεν είναι δυνατό», δήλωσε ο Ντ. Μεντβέντιεφ, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα την υπεροχή του σοβιετικού συστήματος, που ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του, πολεμούν με συκοφαντίες. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε πως το σημερινό αστικό εκπαιδευτικό σύστημα μοιράζει στη νεολαία «διαβατήρια» για την ανεργία και την εκμετάλλευση της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς, αντί για πτυχία με επαγγελματικό αντίκρισμα και ικανοποιητικές αμοιβές.

Το σοβιετικό σύστημα εξασφάλισης εργασίας
Το σύστημα κατανομής των πτυχιούχων στους διάφορους τομείς της οικονομίας, που υπήρχε στα χρόνια του σοσιαλισμού, ανταποκρινόταν στη σχεδιασμένη οικονομία της σοβιετικής περιόδου, όμως έπαψε να υπάρχει στις αρχές της δεκαετίας του '90, αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Διακόπτει τη λειτουργία του Al Jazeera η Αίγυπτος, «μαύρο» και στο δορυφορικό σήμα

(Φωτογραφία:  Associated Press )



Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέκοψε τη λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera που είχε για ημέρες συνεχή ροή ειδήσεων και ζωντανή εικόνα από το Κάιρο. 


«Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε την αναστολή των επιχειρήσεων του Al Jazeera ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Κάθε νόμιμο μέτρο πρέπει επίσης να ληφθεί ώστε να εμποδιστεί το τηλεοπτικό δίκτυο από το να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο μετάδοσης, επισήμαναν ακόμη οι αιγυπτιακές Αρχές.

H αλεπού και όχι ο σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου


Οι πρόγονοί μας είναι πιθανό ότι αρχικά προτιμούσαν την αλεπού παρά τον σκύλο ως κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με νέα ευρήματα βρετανών επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι το πανέξυπνο ζώο είχε εξημερωθεί χιλιάδες χρόνια πριν τους σκύλους και είχε αγαπηθεί από τους προϊστορικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, υπό τη δρα Λίζα Μάχερ του Κέντρου Ανθρώπινων Εξελικτικών Μελετών Λέβερχαλμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν ευρήματα από ένα προϊστορικό χώρο ταφής στην βόρεια Ιορδανία, στην τοποθεσία Ουγιούν-αλ-Χαμάμ, όπου ανακαλύφθηκε μια αλεπού θαμμένη μαζί με ένα άνθρωπο, μια ανακάλυψη που γίνεται για πρώτη φορά.

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ-O Big Sofo και οι μικρές αλεπούδες...


O Big Sofo και οι μικρές αλεπούδες...
Πάνε καμιά δεκαριά χρόνια που μαζί με το ερασιτεχνικό σωματείο της γειτονιάς όπου τα παιδιά μας έπαιζαν μπάσκετ, πήγαμε κι οι γονείς σ' ένα επίσημο ματς ΑΕΚ - Ηρακλή θαρρώ, για λόγους «εκπαιδευτικούς» και ψυχαγωγίας. Σ' ένα γήπεδο σχεδόν κατάμεστο, ξεχώρισε ένας 17χρονος, σωματώδης, φανταστικός παίκτης, ονόματι Σοφοκλής Σχορτσιανίτης.
Οι μπόμπιρες είχαν εντυπωσιαστεί. Αλλοι έλεγαν ότι φαίνεται μεγαλύτερος. Αλλοι τον ήθελαν στις ομάδες των οποίων ήταν οπαδοί. Ενας ρώτησε όμως, πώς γίνεται να είναι μαύρος και Ελληνας... Κι η συζήτηση ξεστράτισε στις κερκίδες. Ο μπόμπιρας της συγκεκριμένης απορίας ζήτησε πατρική βοήθεια για ...εξηγήσεις. Στην απορία τη δική μας «γιατί το είδες και τι σε κόφτει», το πράγμα στράβωσε. Το ματς τελείωσε. Το μπάσκετ πήγε περίπατο. Μερικά παιδάκια έμαθαν τι εστί ρατσισμός. Ο Γαβριήλ έφυγε τον επόμενο χρόνο απ' την ομαδούλα στην οποία ο προπονητής έδινε οδηγίες αντιμετώπισης του αντιπάλου ως εξής: «Προσέξτε το Κρυονέρι, έχει τον Αλβανό που είναι δαίμονας και θα μας νικήσουν». Εκείνη την ημέρα μάλιστα που έκανα κερκίδα με πανό και φώναζα με την πιτσιρικαρία, τσακώθηκα με μερικά παιδιά γιατί έπνιξα κάτι συνθηματάκια που ψιλοφώναζαν, ρατσιστικά, μόλις το 7 έβαζε καλάθι.

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στον «ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»


Ερώτηση: Ο πρωθυπουργός σας “φωτογράφισε” πως “πρεσβεύετε την Αριστερά που εκπροσωπεί το μπάχαλο, τις καταλήψεις και την ανομία”. Έπειτα από αυτή την επίθεση, κόπηκε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την κυβέρνηση, κύριε πρόεδρε;
Τα έχουμε ακούσει και από τον κ. Πάγκαλο αυτά. Νομίζουν ότι έτσι θα κατευνάσουν την κοινωνική κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί εναντίον τους, για όσα έχουν κάνει και για όσα σκοπεύουν να κάνουν. Όσο για την προσπάθεια να συσχετιστεί η Αριστερά με την βία, την θεωρώ γελοία και ανάξια σχολιασμού. Αλλά ειδικά για την «ανομία» θα έλεγα ότι πριν την εκστομίσουν θα έπρεπε να βρουν πρώτα τα λεφτά της Siemens, που ισχυρίζεται ότι μετέφερε ο κ. Τσουκάτος στα ταμεία τους, και να τα παραδώσουν στο ελληνικό δημόσιο, στο οποία ανήκουν.    
Ερώτηση: Καταγγέλλετε στοχοποίηση από την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, βοηθάει τα αιτήματα των μεταναστών η εγκατάστασή τους στη Νομική, που ενεργοποίησε τα πλέον συντηρητικά ανακλαστικά των πολιτών;
Η επιλογή της Νομικής, αποδείχτηκε ότι λειτούργησε ανασταλτικά.

24ωρη απεργία τη Δευτέρα σε Μετρό και ΗΣΑΠ


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ΗΣΑΠ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή με μικρές τροποποιήσεις. Την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν 5ωρη στάση εργασίας, από τις 11.00 -16.00, προκειμένου να μετάσχουν στη γενική τους συνέλευση, όπου αναμένεται να αποφασιστεί 48ωρη απεργία από την Τρίτη. 

Πηγή:www.skai.gr

“Τώρα ξέρω ότι η επανάσταση είναι εφικτή” - Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό μιλάει για την Τυνησία

(αναδημοσίευση και μετάφραση από το site του ΝΡΑ)
O Ολιβιέ Μπεζανσενό, εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού 

Κόμματος (ΝΡΑ) βρέθηκε στην Τυνησία αυτές τις μέρες για να μάθει περισσότερα για την επανάσταση που συμβαίνει εκεί. Αυτές είναι οι εντυπώσεις του:


Πώς κατέληξε το ταξίδι στην Τυνησία;

 Πρόκειται για κάτι που δεν το έχω ξαναδεί. Ανήκω σε μια γενιά επαναστατών που δεν είχαν ποτέ τους εμπειρίες από επαναστάσεις. Είναι η πρώτη φορά που ζω μία. Το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Αγάπησα αυτόν τον συλλογικό ενθουσιασμό, πρόκειται για κάτι μεταδοτικό, εθιστικό. Τώρα που μιλάμε χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους, σε μπλόκα, εκατοντάδες άνθρωποι περιγράφουν τα γεγονότα στο facebook και το Twitter, συνδικαλιστές που κινητοποιούνται απαιτούν την παραίτηση της «νέας» κυβέρνησης. Εδώ, η επανάσταση συνεχίζεται.

Ποια είναι τα αισθήματά σου για αυτόν τον λαϊκό ξεσηκωμό;

 Η επανάσταση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που κινείται αργά και στην πορεία δημιουργεί τα δικά της μονοπάτια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των απεργών πείνας της Νομικής. Ένας αγώνας που από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση τον αντιμετώπισε ως μια ευκαιρία να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της» και με τους μετανάστες αλλά και με το άσυλο. Η αποφασιστική, ξεκάθαρη και ανυποχώρητη στάση των μεταναστών απέδειξε ότι οι αντιστάσεις των εργαζόμενων μπορούν να έχουν επιτυχία. Ότι το δίκιο -έστω και ενός τμήματος του λαού, της εργατικής τάξης, όπως είναι οι μετανάστες- μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρό από τις σάπιες αξίες της καπιταλιστικής κοινωνίας, τις οποίες έσπευσαν να υπερασπιστούν, αποκαλύπτοντας το πραγματικό τους πρόσωπο τα δεξιά και «αριστερά» στηρίγματα του συστήματος.