Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ -ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ο Ελληνικός Λαός, στερείται κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ τα οποία ξοδεύονται για τη διατήρηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Η ΝΑΤΟική επέμβαση στην ασιατική αυτή χώρα, δεν αποφασίστηκε από μας και δεν εξυπηρετεί κανένα από τα στενά ή ευρύτερα συμφέροντα του Λαού μας και της χώρας μας. Παράλληλα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί με τους συνεταίρους τους στην Ε.Ε., μας ζητάνε περισσότερες θυσίες και μας επιβάλουν μείωση εισοδημάτων, ποιότητας ζωής και υποθήκευση του παρόντος και του μέλλοντός μας.

Απαιτούμε άμεση απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων από όλες τις ΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό. Άμεσο επανασχεδιασμό των δαπανών των Ε.Δ.. Αλλαγή προτεραιοτήτων και αποδέσμευση κονδυλίων που θα επενδυθούν σε κοινωνικές παροχές.
Απαιτούμε πίσω τις ζωές μας. Δεν παραχωρούμε όσα κατακτήσαμε με θυσίες.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Βενεζουέλα


 Στην Βενεζουέλα μεταβαίνει στις 19-21 Νοέμβρη ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Ριζοσπάστη όπου θα εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στο έκτακτο συνέδριο του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας που πραγματοποιείται και θα συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση με θέμα την διεθνή οικονομική κρίση που διοργανώνει το ΕΣΚΒ. Στη διάρκεια της παραμονής του επίσης θα έχει συναντήσεις με την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Βενεζουέλας και   άλλα κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής.

Ποινική δίωξη στο ΕΜΠ για το Indymedia.

Με στόχο τη φίμωση της ιστοσελίδας Indymedia, που φιλοξενείται στον σέρβερ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη στις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος ύστερα απο καταγγελία συγκεκριμένου προσώπου υπό τη διαρκή πίεση δύο βουλευτών του ΛΑΟΣ. Από την πλευρά του ΕΜΠ δηλώνεται πως δεν θα υποκύψει και θα υπερασπιστεί το άσυλο και την ελευθερία διακίνησης των ιδεών.


Πηγή:AΥΓΗ

Πρόσκληση στην ταινία: Η ζωή στους βράχους, 20/11/2009


Μια ταινία της Αλίντας Δημητρίου, φτιαγμένη από μαρτυρίες γυναικών του Δημοκρατικού Στρατού που συνθέτουν (και δεν ξαναγράφουν) την ιστορία του δεύτερου αντάρτικου.
Στην ταινία, 33 γυναίκες καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις διώξεις που υπέστησαν αυτές και οι οικογένειές τους μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945, επειδή έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση.
Η ΚΟΕ σας προσκαλεί στη προβολή της ταινίας, που θα γίνει την Παρασκευή 20/11, ώρα 20:15, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Πατησίων 101 και Κοδριγκτώνος 21, Πεδίον Άρεως).
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου στο χώρο της Πολιτιστικής Λέσχης «Ανατολικός Άνεμος» (Εμμ. Μπενάκη και Δερβενίων 50, Εξάρχεια)


Η Ελλάδα στο Μουντιάλ με νίκη 1-0 μέσα στην Ουκρανία!


Ολόχρυση σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έγραψαν οι έλληνες διεθνείς στο επιβλητικό "Donbass Arena" και το 100ο παιχνίδι του Ρεχάγκελ στο τιμόνι της Εθνικής συνδυάστηκε με την τρίτη σπουδαία επιτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος επί των ημερών του. Την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, που έρχεται μετά από δύο διαδοχικές παρουσίες σε τελικά Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Ο Σαλπιγγίδης σαν άλλος Μαχλάς, ήταν ο άνθρωπος που έδωσε τη νίκη με 1-0, αφήνοντας εκτός μουντιάλ τους ουκρανούς, που αποκλείονται για τρίτη φορά σε διαδικασία μπαράζ. Οι ψυχωμένοι και αποφασιστικοί παίκτες του Ρεχάγκελ θυμήθηκαν το καλό τους εαυτό και εξαργύρωσαν την εμφάνισή τους με το εισιτήριο της πρόκρισης στο Μουντιάλ. Το τελευταίο σφύριγμα θύμισε κάποιο από τα γήπεδα της Πορτογαλίας, με τους έλληνες να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά την 2η συμμετοχή της σε τελικά Παγκοσμίoυ Κυπέλλου, μετά από αυτή του 1994 στις ΗΠΑ.


Πηγή:www.sport.gr

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ! ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΔΑΝ "ΤΑ ΝΕΑ"



Οι δημοσιοκάφροι της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" είδαν μικρή συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου!!Είχαν και το θράσος να το δημοσιεύσουν στην πρώτη σελίδα.Στο ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες αναφέρεται ότι η συγκέντρωση ήταν μικρή,μόλις 6.000 ατόμων !!Όταν ακόμα και η αστυνομία μιλάει για 12.000 άτομα. Αίσχος κύριοι του συγκροτήματος Λαμπράκη...

Στο Νέο Δελχί, από 20 έως 22 Νοέμβρη οι εργασίες, με θέμα: «Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, η πάλη των εργαζομένων και των λαών, η εναλλακτική διέξοδος και ο ρόλος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος»


Στο Νέο Δελχί, από 20 έως 22 Νοέμβρη οι εργασίες, με θέμα: «Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, η πάλη των εργαζομένων και των λαών, η εναλλακτική διέξοδος και ο ρόλος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος»

ναχώρησε χτες για την Ινδία αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ,Ελισαίο Βαγενά μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει στην 11η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί από 20 έως 22 Νοέμβρη, με θέμα: «Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, η πάλη των εργαζομένων και των λαών, η εναλλακτική διέξοδος και ο ρόλος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».
Οι Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ξεκίνησαν το 1999 από την Αθήνα, όπου και συνεχίστηκαν μέχρι το 2005 για να ακολουθήσουν οι συναντήσεις στη Λισαβόνα, το Μινσκ, το Σάο Πάολο. Η φετινή 11η Διεθνής Συνάντηση αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ασία και αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διεθνή πρωτοβουλία του κομμουνιστικού κινήματος στην ασιατική ήπειρο.
Η πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνάντησης στην Ινδία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τη διεθνιστική αλληλεγγύη των κομμουνιστών με τους λαούς της περιοχής που ολοένα και περισσότερο βρίσκονται στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, καθώς και με τον αγώνα των ΚΚ της χώρας και της περιοχής που δρουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας διώξεις, διακρίσεις, δολοφονίες.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η ανάλυση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, καθώς και ο ρόλος των κομμουνιστών και του ταξικού κινήματος στην οργάνωση της πάλης για να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη μοναδική ρεαλιστική και επίκαιρη διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, το σοσιαλισμό.

Περίεργη υπόθεση με τον εγγονό του Μίκη! Ο 19χρονος εγγονός του γνωστού μουσικοσυνθέτη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή στα χθεσινά επεισόδια. Για γκάφα της ΕΛΑΣ κάνει λόγο η υπεράσπιση!


 Ο 19χρονος εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη βρίσκεται μεταξύ των έξι συλληφθέντων εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή στα χθεσινά επεισόδια.Ο δικηγόρος του Στ.θεοδωράκη Ιω.Βλάχος υποστήριξε στο Ethnos Online ότι ο νεαρός επρόκειτο να μεταβεί στην Κάντζα προκειμένου στις 21.00 να βρεθεί στην ζωντανή εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, ως μέλος της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη.Είχε ωστόσο την... ατυχία να μένει στο κέντρο των Εξαρχείων την ώρα που οι άνδρες των ΜΑΤ «σκούπιζαν» την περιοχή από την λεωφ.Αλεξάνδρας προς την Χαρ.Τρικούπη, μετά το τέλος της πορείας των αντιεξουσιαστών στη λεωφ.Αλεξάνδρας (σε συνέχεια αυτής του Πολυτεχνείου).Παράλληλα, είχε την επίσης ατυχή έμπνευση, όντας οδηγός δικύκλου, να έχει στο χέρι του το κράνος που θα φορούσε στη διαδρομή.Ετσι, στις 20.00 περίπου όταν και βγήκε από το σπίτι του σε κεντρικό δρόμο των Εξαρχείων, όπου εκείνη την ώρα υπήρχαν αψιμαχίες, έγινε άμεσα στόχος ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. που τον συνέλαβαν.Μάλιστα, πέραν της σειράς αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι 10 συλληφθέντες της χθεσινής νύχτας (απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένη περίπτωση απρόκλητης φθοράς αντικειμένου που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος (καταστροφή πεζοδρομίου) και διατάραξη κοινής ειρήνης), κατηγορείται για κάλυψη του προσώπου του (με το νόμο για τις κουκούλες), παρά το γεγονός ότι κρατούσε το κράνος του ανά χείρας. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μάρτυρες για όσα κατηγορείται είναι δύο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.Οπως ανέφερε ο κ.Βλάχος, ο κατηγορούμενος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε επεισόδια, αλλά και το ότι κάλυψε το πρόσωπό του, ενώ η υπερασπιστική του γραμμή θα αποσαφηνιστεί αύριο, όταν και (το πιθανότερο) θα ζητήσει προθεσμία και θα παραλάβει την δικογραφία για να την μελετήσει.
Πηγή:www.ethnos.gr

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αντιιμπεριαλιστικό σάλπισμα σε 10 πόλεις.


Συγκεντρώσεις με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, σπουδαστών και φοιτητών έγιναν και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα:
Καβάλα: Οι εργαζόμενοι και η νεολαία με τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
Αλεξανδρούπολη: Με σημαντική συμμετοχή της νεολαίας ήταν η πορεία που έγινε μετά τη συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο.
Ξάνθη: Μεγάλη πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και αφού πέρασε από δύο στρατόπεδα, όπου γράφτηκαν από τους διαδηλωτές αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη.
Κομοτηνή: Δυναμική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας στην συγκέντρωση και πορεία που έγινε από το πάρκο Περιφέρειας μέχρι το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Κοζάνη: Στην κεντρική πλατεία μίλησαν μαθητές και φοιτητές, καθώς και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και ακολούθησε μαχητική πορεία.
Πτολεμαΐδα: Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης, του ΠΑΜΕ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Σέρρες: Στη συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και σπουδαστών, μίλησε εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των ΤΕΙ, ενώ στο τέλος της πορείας κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Κατερίνη: Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πλατάνι και ακολούθησε δυναμική πορεία μέχρι το Ηρώο.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στη Φλώρινα και τη Δράμα.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να εμπνέει ! Μαζική και ειρηνική η χτεσινή πορεία


17 Νοεμβρίου 2009. Πέρασαν κιόλας 36 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας των συνταγματαρχών, μια εξέγερση που, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή μαζικότατη και συνάμα ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει (και) τους σημερινούς νέους και όχι μόνο.Χιλιάδες νέοι, φοιτητές και εργαζόμενοι, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, κόσμος που έχει ζήσει τις μεγάλες καταλήψεις του '80, νεότεροι που θυμούνται τις κινητοποιήσεις κατά των νόμων Σουφλιά, Κοντογιαννόπουλου και Αρσένη και φυσικά τα παιδιά του άρθρου 16 και του Δεκέμβρη, "περπάτησαν" τη διαδρομή από τα Χαυτεία μέχρι την Πλατεία Μαβίλη, θέλοντας να στείλουν πολλαπλά μηνύματα, τόσο για τα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όσο και για τις μεγάλες ανάγκες του σήμερα ενόψει και των σχεδιαζόμενων αλλαγών που προωθεί η νέα κυβέρνηση.Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου μετά και το προσκλητήριο των νεκρών, άρχισαν να γεμίζουν οι δρόμοι γύρω από τη Σταδίου. Εκτός από το μεγάλο πλήθος, τους δρόμους "είχαν κατακλύσει" και οι... αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο ακόμα και για τους πεζούς.Στην Πλατεία Κλαυθμώνος το ραντεβού των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Ξεχώρισε το μεγαλύτερο από ποτέ μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΝ, του ΣΥΝ αλλά και των υπολοίπων συνιστωσών που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πίσω τους το μπλοκ της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ με άρτιο εξοπλισμό -κράνη και ρόπαλα- και ακόμα πιο πίσω στα Χαυτεία το μαζικότατα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.Στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας συναντήθηκαν και οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του λεγούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, που συσπείρωσε περίπου 2.000 διαδηλωτές. Ήταν εκεί με ξεχωριστά πανό και μπλοκ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΣΕΚ, ΝΑΡ), το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΚΚΕ (μ-λ), αναρχικές ομάδες, αλλά και στραυτευμένοι νέοι. Εν αντιθέσει με άλλες χρονιές απουσίαζαν από την πορεία οι μετανάστες.Στην κορυφή η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, έφτασε στην πρεσβεία λίγο μετά τις 6, με τους φοιτητές να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο. Και ακολούθησαν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί σύλλογοι με επικεφαλής τους φοιτητές στο Μετσόβιο και το πανό που προέτρεπε για "της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία".

ΣΥΡΙΖΑ

Με κεντρικό σύνθημα: “Με την αριστερά της ανατροπής, για μία εξέγερση της νέας εποχής”, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Το μπλοκ του σχήματος με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, ήταν από τα μεγαλύτερα του χώρου τα τελευταία χρόνια, ενώ τα συνθήματα και τα πανό αφορούσαν κυρίως τα ζητήματα που απορρέουν από την οικονομική κρίση και την αμφισβήτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.Πολυπληθή και ιδιαίτερα “ζωντανά” ήταν τα μπλόκ της Νεολαίας ΣΥΝ. Με έντονο το άρωμα στα πανό και στα συνθήματά τους από την εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη, οι νεολαίοι φώναζαν “στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες”. Παράλληλα τόνιζαν ότι “η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή”, αλλά και πως “η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας - ρήξη - ανατροπή”. Από την άλλη πλευρά οι Τοπικές Οργανώσεις του ΣΥΝ υπενθύμιζαν πως “στους ενωτικούς αγώνες βρίσκεται η δύναμη, στην αριστερά η ελπίδα” και ότι “60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες - πολέμοι - τρομοκρατία”.Μαζικό ήταν και το μπλοκ της ΚΟΕ, στο οποίο κυριαρχούσαν αντιαμερικανικά συνθήματα, καθώς και σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα. Ζητώντας από τους “τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές να πάνε στο ταμείο”, τα μέλη της ΚΟΕ φώναζαν “οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες, στους Αμερικάνους δεν κάνουνε τις πλάτες”. Υπογραμμίζοντας πως “αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, ανατρέπεται” τα εκατοντάδες μέλη της ΔΕΑ συμπλήρωναν: Ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε δεξιά, με τη ριζοσπαστική αριστερά. “Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία” σημείωνε το Ξεκίνημα, ενώ το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα επισήμανε ότι “οι κοινωνικοί αγώνες είναι δίκαιοι, η εξέγερση είναι αναγκαία”.Παράλληλα στα δύο μπλοκ κυριαρχούσαν τα συνθήματα για τους μετανάστες, “οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι” καθώς και για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.Τη χθεσινή πορεία έκλειναν τα μπλοκ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη γ.γ. του κόμματος Αλ. Παπαρήγα. Στην κορυφή βρισκόταν τα πανό του ΠΑΜΕ και της ΚΟΒ Αθήνας με βασικό σύνθημα: πανστρατιά για την αντιλαϊκή αντεπίθεση.

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος ΖΑΓΑΡΑΣ, Έλλη ΖΩΤΟΥ, Μαρία ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ, Κώστας ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, Μαρούλα ΠΛΗΚΑ

36η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό! Χιλιάδες κόσμου, νεολαίας και εργαζόμενων στη χθεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία .Το μέλλον μας είναι ο νέος κόσμος, ο κομμουνισμός, διατράνωσαν τα μαζικότατα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ


ο μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Το απέδειξε για άλλη μια χρονιά η χτεσινή μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ζωντανά τα αιτήματα, όπως ζωντανεύουν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη των εργαζόμενων και της νεολαίας. Στη λαϊκή πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία. Χιλιάδες ανυπότακτοι εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έκαναν χτες μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου δε σβήνουν 36 χρόνια μετά: «Εξω οι ΗΠΑ» - «Εξω το ΝΑΤΟ» και «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» απαίτησαν οι διαδηλωτές και έστειλαν μήνυμα στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς που συνεχίζουν να δρουν ενάντια στους λαούς.Το κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτο από νωρίς, τα πανό ήταν έτοιμα. Με παλμό και ζωντάνια η πορεία ξεκίνησε. Τα συνθήματα δυνατά, νέοι και παλιότεροι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Χαρακτηριστικό ένα από τα δεκάδες πανό της πορείας: «36 χρόνια μετά συνεχίζουμε. Οι δρόμοι είναι δύο: Με τα μονοπώλια ή με το λαό». Οι μαθητές δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζουν για τις διεκδικήσεις τους, σκορπώντας ελπίδα για το αύριο. Το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας έγραφε: «Πάλη για την Παιδεία των αναγκών μας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό»«Εργάτες - αγρότες - φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» καλούσαν οι φοιτητές και οι σπουδαστές.
Μαζική, μαχητική και οργανωμένη η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Είναι αισιόδοξο και όμορφο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, νέα πρόσωπα, κάθε χρόνο και πιο πολλά, να λένε ξεκάθαρα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο κομμουνισμός». Οι κομμουνιστές με τα συνθήματά τους, και φυσικά, με την πάλη τους, όπου ζει και εργάζεται ο λαός, κάλεσαν σε αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ενάντια σε αυτούς που στερούν τον πλούτο απ' αυτούς που τον παράγουν. Δεκάδες τα πανό του Κόμματος και της ΚΝΕ, δεκάδες τα συνθήματα. Ξεχωριστή εικόνα στα μπλοκ της ΚΝΕ οι «αλυσίδες» των νέων στρατευμένων. Λίγο πιο μπροστά το πανό του ΠΑΜΕ, που καλούσε σε «ταξική Αντεπίθεση».

Μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα συνθήματα δυνάμωσαν: «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός». Τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό στη διάρκεια της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, όταν, όμως, πλησίαζε στην αμερικάνικη πρεσβεία «δυνάμωσαν», έγιναν πιο «ορμητικά» ενάντια στις ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστές.
Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα.

Οι επόμενες «μάχες» των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών είναι μπροστά στους τόπους δουλειάς, στις σχολές και στα σχολεία. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν έγινε για μια στιγμή. Συνεχίζει να εμπνέει, γιατί - όπως έγραψε και ο Ναζίμ Χικμέτ - «τις τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα»...


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Επτά άτομα στον εισαγγελέα για τα επεισόδια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο

Eπτά άτομα κρατούνται και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Τετάρτη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, κυρίως στα Εξάρχεια.
Οι πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ομάδα που επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς της Ομάδας "Δέλτα" στην οδό Μπουμπουλίνας. 
Ένας κατηγορείται ότι κατείχε ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, μία κροτίδα, μία μάσκα και σπίρτα και συνελήφθη στις 16:30 στην οδό Ακαδημίας και ένας ακόμη, που συνελήφθη στην οδό Γενναδίου, γιατί στην κατοχή του βρέθηκε μια σιδηρογροθιά και ο ίδιος ισχυρίζετο ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο συγκεκριμένος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είναι σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά. Οι υπόλοιποι από τους προσαχθέντες αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.
Με τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Λευτέρη Οικονόμου, είχε συνάντηση στο γραφείο του Αττικάρχη, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Λαφαζάνη, οι οποίοι όπως δήλωσαν λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, ότι μετέβησαν εκεί προκειμένου να ζητήσουν ενημέρωση για τους προσαχθέντες, μετά από πολλά παράπονα που δέχθηκαν από γονείς και άλλους πολίτες. 
Ο αρχηγός της Αστυνομίας τους διαβεβαίωσε ότι όλοι σχεδόν θα αφεθούν ελεύθεροι και ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε αμέσως μετά ευχαριστημένος από τον ειρηνικό χαρακτήρα που είχε η πορεία, αλλά όχι και από τις αθρόες προσαγωγές, κυρίως παιδιών. 

ΠΗΓΗ:www.skai.gr