Τρίτη 20 Απριλίου 2010

48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Σε σαρανταοκτάωρη απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, αντιδρώντας στα μειωμένα κατά 20 έως 30%, όπως υποστηρίζουν, κονδύλια για τις εφημερίες. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και οι γιατροί ζητούν την πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Επίσης ζητούν να ξεκινήσει η διαβούλευση για τη νέα συλλογική σύμβαση. Όσον αφορά το θέμα των εφημεριών, είπαν ότι οι επισχέσεις εργασίας θα συνεχίζονται όσο τα χρήματα δεν καταβάλλονται, αλλά παραδέχθηκαν ότι στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταβληθεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου ενώ σε αρκετά και του Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα απεργήσουν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Αφγανιστάν: Τέσσερις άμαχοι νεκροί από πυρά του ΝΑΤΟ

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις άοπλους Αφγανούς το βράδυ της Δευτέρας, αλλά το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν αντάρτες Ταλιμπάν και συνεργάτες τους. Είναι το τελευταίο μιας σειράς περιστατικών με θύματα άμαχους τις τελευταίες εβδομάδες, με τα Ηνωμένα Έθνη να εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση αυτή.
Το αφγανικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα θύματα είναι τέσσερις μαθητές.

Πατητή 300 ευρώ στις «καλές» συντάξεις

Σε ανταποδοτική σύνταξη από 400 έως το πολύ 830 ευρώ για 35 έτη εργασίας και κοινωνική παροχή (βασική σύνταξη) μέχρι 360 ευρώ, αλλά στο 65ο έτος, οδηγεί το νέο Ασφαλιστικό.

Με βάση τα κυβερνητικά σχέδια οι συντάξεις του μέλλοντος θα περικόπτονται με δύο τρόπους:
α) με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης), οι οποίοι από 2% το χρόνο και 70% την 35ετία διαμορφώνονται πλέον από 0,9% για τα πρώτα 10 έτη και φτάνουν, το πολύ, έως 1,5% για ασφάλιση κατά την τελευταία τριετία, από το 38ο έως το 40ό έτος, και
β) τη νέα βάση υπολογισμού του συντάξιμου μισθού (υπολογισμός των εισφορών καθ'ολόκληρη την 35ετία έναντι της καλύτερης 5ετίας που είναι σήμερα).

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ-ΣΤΟ 11,3% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2010


Στο 11,3% αυξήθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο από 9,4% τον ίδιο μήνα του 2009 και 10,2% στο τέλος του προηγούμενου χρόνου σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.


Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι άνεργοι ανήλθαν σε 567.132 άτομα.


Στις γυναίκες το ποσοστό φθάνει το 14,9% έναντι 8,7% των ανδρών. Η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στην ηλικία από 15 έως 24ων ετών με 30,4% και ακολουθούν τα άτομα από 25 έως 34ων με 14,6%.


Σε επίπεδο περιφερειών η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στα Ιόνια νησιά με 19,1%, στη δυτική Μακεδονία με 17,7% και στο νότιο Αιγαίο με 15,3%.


Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε τον Ιανουάριο σε 4.276.258 άτομα.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ-Μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης»

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, όπου ο στρατός με τα όπλα ανά χείρας δηλώνει έτοιμος να «αντιμετωπίσει» τους διαδηλωτές με τα «Κόκκινα Πουκάμισα», οι οποίοι επίσης προετοιμάζονται για οδομαχίες. Ο στρατός έχει ήδη περικυκλώσει την περιοχή που έχουν καταλάβει και στρατοπεδεύσει εδώ και ένα μήνα οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, που ζητούν τη διάλυση του Κοινοβουλίου και διενέργεια εκλογών με επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού και κατηγορούμενου για σειρά σκανδάλων διαφθοράς, Τακσίν Σιναουάτρα. 

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V: ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

"Οι λιγνιτικοί σταθμοί θα αντικατασταθούν από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  ΑΠΕ" είχε διακηρύξει στο προεκλογικό ντιμπέητ ο πρωθυπουργός απαντώντας στον τότε επικεφαλής της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελο. Λίγους μήνες μετά, προκηρύσσεται ήδη ο διαγωνισμός της ΔΕΗ, όχι για ΑΠΕ, αλλά για νέο λιγνιτικό εργοστάσιο στην πολύπαθη Δ. Μακεδονία.
Δεν είναι η μόνη προεκλογική διακήρυξη που το ΠΑΣΟΚ πετάει στο καλάθι των αχρήστων. Είναι όμως χαρακτηριστική της απόστασης που παίρνει ακόμη και από την δική του πολιτική πρόταση για δήθεν πράσινη ανάπτυξη. Από τις επιλογές της κυβέρνησης φαίνεται ξεκάθαρα ότι προωθεί την ίδια μαύρη ανάπτυξη βασισμένη στο λιγνίτη, όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. 

Μηνύματα Αλληλεγγύης από Ξένες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για την 48ωρη Απεργία του ΠΑΜΕ

Μετά από Κάλεσμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (Π.Σ.Ο.) οι παρακάτω Συνδικαλιστικές Οργανώσεις έστειλαν Μηνύματα Αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ για την Απεργία 21 και 22 Απρίλη.




  1. Η Διεθνής Ομοσπονδία Οικοδόμων



  2. Η Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων Πακιστάν



  3. Η Γενική Συνομοσπονδία Πακιστάν



  4. Η Συνδικαλιστική Ένωση Βραζιλίας



  5. Η Γενική Ένωση Εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα της Κόστα Ρίκα



  6. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Αυστραλίας



  7. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γαλικία – Ισπανία



  8. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καταλωνίας – Ισπανία

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ υπόσχεται :Έρχονται νέα μέτρα.Παραμένει το ενδεχόμενο περικοπών στον ιδιωτικό τομέα

thumb
Το ενδεχόμενο περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα από το 2011, άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε, ότι η κυβέρνηση για το 2010 έχει πάρει περισσότερα μέτρα και από όσα θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, πρόσθεσε όμως ότι από το 2011 θα εξειδικευθούν οι αποφάσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν.

Κ.Κ.Ε:Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική

Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα, αν δεν γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, για να μπουν στη δράση με το ΚΚΕ, με σκοπό να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και τα στηρίγματά τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
 

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία 21 και 22 Απρίλη απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στους εργάτες

Αποσπάσματα από την ομιλία στους εργάτες του εργοταξίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα


«Eμείς τη μάχη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της εργατικής οικογένειας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, πρώτα απ' όλα τη δίνουμε στους τόπους δουλειάς και στους δρόμους κοντά στους εργαζόμενους. Τη δίνουμε και μέσα στη Βουλή. Αλλά, να έχετε υπόψη σας, ότι όσες φωνές και να βάλεις μέσα στη Βουλή, όσο και αν χτυπήσεις το χέρι σου στο έδρανο, υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία δεν πρόκειται να αποφασίσει φιλολαϊκά. Ακόμη και όταν - και αυτό γίνεται χρόνια - καταψηφίζει ένα κόμμα την εκάστοτε κυβέρνηση, παραδείγματος χάριν, έχουμε το γνωστό μοτίβο. Όταν κυβέρνηση είναι η ΝΔ, καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ. Και όταν είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζει η ΝΔ. Ακόμη, λοιπόν, κι όταν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, καταψηφίζει το νόμο της κυβέρνησης, δε σημαίνει ότι έχει ουσιαστική διαφορά με αυτόν. Απλά, θέλει κάποτε να έρθει η σειρά του να γίνει κυβέρνηση και ψηφίζοντας εναντίον ενός νομοσχεδίου, παραπλανά και κοροϊδεύει το λαό.

Δήλωση Δημ.Στρατούλη για την επιστολή της ΕΕ για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Σχετικά με την επιστολή της ΕΕ για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βάρβαρο αντικοινωνικό μέτρο, αυξάνει την ανεργία των νέων και δεν βοηθάει την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Μόνο μια καθολική λαϊκή εξέγερση μπορεί να τους σταματήσει.