Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στον ρ/ς REAL 21/3/2011




Για τον πόλεμο στη Λιβύη
Να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από τη Λιβύη και από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για επέμβαση. Θέλω να σας ρωτήσω αν θα μπορούσε η Ελλάδα να απόσχει απ' αυτή την πολεμική δραστηριότητα, υποστηρικτική βοήθεια, ή αν αυτό αντίθετα θα ήταν αδικαιολόγητο με την έννοια ότι αφού υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται για νομιμοποιημένη διεθνή δράση;
«Τα πράγματα δεν μπορεί να τα δει κανείς με το «έπρεπε ή δεν έπρεπε». Η γνώμη μας είναι ότι η Ελλάδα δυστυχώς έχει προσφέρει πάρα πολλά σε άδικους πολέμους και επιθέσεις και βέβαια συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα διότι δεν έχει διαρρήξει τη σχέση της με αυτή την πολιτική. Θα μπορούσε να το κάνει, αλλά δεν θέλει να το κάνει. Και επομένως όταν δεν θέλει, δεν μπορεί. Αυτή είναι η θέση μας.

Το Ιράν «καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη»



Το Ιράν «καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» των δυτικών χωρών που επιζητούν «να βάλουν χέρι στο πετρέλαιό» της, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη «υποστηρίζει» την εξέγερση στη Λιβύη. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ



“Αξιότιμε κ. Παπανδρέου,
Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να επανέλθω σε ένα θέμα που σας έχω θέσει τόσο δημόσια όσο και σε κατ ιδίαν συνομιλίες μας.
Πρόκειται για την απαράδεκτη συμπεριφορά και τις χυδαίες συκοφαντικές επιθέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησής σας, κ. Πάγκαλου, απέναντι σε ένα πολιτικό χώρο με μακροχρόνια ιστορία και σημαντική συμβολή στους αγώνες για τη δημοκρατία στο τόπο μας.
Θα σας υπενθυμίσω ορισμένα μόνο περιστατικά:

ΔΗ.Κ.ΚΙ: ΛΙΒΥΗ,ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ


Η εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και της Νέας Τάξης πραγμάτων στη Λιβύη που γίνεται με το έωλο πρόσχημα της δήθεν υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί πλήγμα στην Ειρήνη, στην διατήρηση των σημερινών συνόρων και στην σταθερότητα στην περιοχή. Δεν έχει καμία σχέση η επίθεση αυτή με τα αιτήματα του εκδημοκρατισμού που εκφράζονται από τον λαό της Λιβύης. Είναι μια ακόμη επιδρομή της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης από αυτές που ζήσαμε στην Γρανάδα, στην Ερυθραία, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν κ.ά.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ 
ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


«Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, τώρα η Λιβύη, για τέταρτη φορά η Ελλάδα, με ευθύνη βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης, συμμετέχει σε ένα μεγάλο έγκλημα. Στο έγκλημα του άδικου, βρώμικου, ιμπεριαλιστικού πολέμου, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή σε ένα κομμάτι από τη πίτα των πετρελαίων, με αποτέλεσμα την ένταση της κρίσης, τα νέα βάσανα για όλους τους λαούς της περιοχής». 

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μιχάλη Κριτσωτάκη για την επέμβαση στη Λιβύη



«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία των προθύμων “βλέπει” επιλεκτικά το Ιράκ παλιότερα, τη Λιβύη τώρα αλλά δεν “βλέπει” την εισβολή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενάντια στο Μπαχρέιν!! Οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού. Τώρα έπεσε και το φύλλο συκής!
Το αντιλαϊκό καθεστώς του Καντάφι αποτελεί πρόσχημα για τα συμφέροντα των ισχυρών, τα πετρέλαια και τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Η καταστολή σε βάρος του Λιβυκού λαού από τον Συνταγματάρχη Καντάφι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με το ισοδύναμο βαρβαρότητας της επίθεσης του ΝΑΤΟ!

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ): Να καταδικάσουμε τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση Καμία συμμετοχή της Ελλάδας .Αλληλεγγύη στο λαό της Λιβύης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011


Η αναμενόμενη επέμβαση των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών στη Λιβύη ξεκίνησε. Οι στόχοι γνωστοί: με το πρόσχημα της υπεράσπισης του λιβυκού λαού στοχεύουν τους εξεγερμένους αραβικούς λαούς, θέλουν να εγκαταστήσουν καθεστώτα υποταγμένα σε αυτούς, θέλουν να ξαναμοιράσουν τα πετρέλαια της Λιβύης αλλά και την επιρροή τους στον αραβικό κόσμο.
Η κυβέρνηση, εκτελώντας πιστά τις εντολές των ευρωπαίων και αμερικανών ιμπεριαλιστών, μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών φονιάδων και συμμετέχει άμεσα στις επιχειρήσεις με ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, αυξάνοντας περισσότερο τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης



Ως ΑΚΕΛ καταδικάζουμε τη βία η οποία λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στην γειτονική μας Λιβύη.Ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο κυβέρνησε ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι για τόσα χρόνια προκάλεσε την αντίδραση και την αντίσταση μερίδας του λιβυκού λαού που ενδεχομένως να είχε υποκινηθεί και από εξωγενείς για την Λιβύη, παράγοντες. Ως ΑΚΕΛ καταδικάζουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Λίβυος ηγέτης κατά όσων μάχονταν εναντίον του και την χρήση στρατιωτικών μέσων κατά του ίδιου του λαού του.
Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση και της διεθνούς κοινότητας η οποία παρακολουθούσε την άσκηση στρατιωτικής βίας και ώθησε στην απόφαση για στρατιωτική επιδρομή.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ : «Όχι στην επέμβαση. Όχι στην ελληνική συμμετοχή. Το δίλημμα είναι τεχνητό. Ειρήνη και Δημοκρατία στη Λιβύη»



«Η κυνικότητα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στη Λιβύη είναι καλά δοκιμασμένη, πριν μερικά χρόνια και στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αφήνουν ή επηρεάζουν τις εξελίξεις, χειραγωγούν την παγκόσμια ενημέρωση με τέτοιο τρόπο, ώστε η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στη μαζική σφαγή των εξεγερμένων από ένα νικητή Καντάφι να παρουσιάζεται η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, η οποία θα ακολουθηθεί από την εδραίωση της γεωστρατηγικής τους θέσης, την οικειοποίηση των λιβυκών πετρελαίων, την εγκατάσταση υποτελούς αντιλαϊκού καθεστώτος.

Ανακοίνωση ΔΗΚΚΙ για δηλώσεις Δρούτσα.ΑΣ ΚΑΤΑΤΑΓΕΙ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Ο κος ΔΡΟΥΤΣΑΣ. ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΚΧΩΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ



Αποτελεί πρόκληση η σπουδή που επέδειξε ο έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσας να εκδηλώσει την υποτέλεια και την προθυμία της κυβέρνησης του να συμμετάσχει στην εγκληματική επιδρομή στην Λιβύη.

Τα made in USA συναθλήματα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που αναμασά ο κ. Δρούτσας προκαλούν το ερώτημα:

Πορείες ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για επέμβαση στη Λιβύη


Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, κατά της επίθεσης στη Λιβύη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. 


Οι διαδηλωτές, περίπου 5.000 σύμφωνα με το Mega, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Επικεφαλής της πορείας τέθηκε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.