Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ- Σε άλλες μεγάλες πόλεις.


Σε άλλες μεγάλες πόλεις

  • Στις 2 Σεπτέμβρη:
Τρίπολη, στην πλατεία Πέτρινου.
Σπάρτη, στο πάρκο Ευαγγελίστριας.
Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης
Ξάνθη, στην κεντρική πλατεία
Πτολεμαΐδα, στην κεντρική πλατεία
  • Στις 2 - 3 Σεπτέμβρη
Καλαμάτα, στο πάρκο ΟΣΕ, με ομιλήτρια τη Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αρτα, στην πλατεία Σκουφά.
  • Στις 3 Σεπτέμβρη:

37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»- Το πρόγραμμα του κεντρικού τριημέρου στην Αθήνα.


Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:
21:30 «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε», αφιέρωμα στους αλύγιστους και ανυποχώρητους της ταξικής πάλης, με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.
23:00 Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ:
19:30 Συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου: «Κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο - επιχείρηση».
21:30 «Με μια λύρα από τον Πόντο ως την Κρήτη», με τους Γιώργο Αμαραντίδη, Αλέξανδρο Παπαδάκη.
23:30 Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση της Σωτηρίας Μπέλλου και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Νίκου Τατασόπουλου και την Μαρία Κώτη.
ΣΚΗΝΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ:
19:30 Συζήτηση για τη Ρώσικη Πρωτοπορία και συναυλία κλασικής μουσικής από τα Μουσικά Σύνολα της ΚΝΕ.
22:00 Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο, από το συγκρότημα«Ρωμιοσύνη».
22:45 Συναυλία με τον Πάνο Μπούσαλη.
23:30 Συναυλία με τους «Κι έτσι οι μέρες περνούν, the band».

ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ'' ΚΑΙ Η ΑΘΛΙΑ ''ΑΡΙΣΤΕΡΑ''


Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ *
Η NATOϊκή εγκληματική εκστρατεία εναντίον της Λιβύης ήδη φαίνεται (να) πετυχαίνει τον στόχο της: την «αλλαγή καθεστώτος» που οδηγεί στηνκαταστροφή ενός ακόμη λαού, όπως προηγουμένως των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Το «πεζικό» του ΝΑΤΟ είναι οι«επαναστάτες» της Βεγγάζης (των οποίων ηγούνται στελέχη της CIA[1]!), οι οποίοι, όχι μόνο δεν κάνουν βήμα αν δεν τους ανοίξει πρώτα τον δρόμο το ΝΑΤΟ που με τα Απάτσι του κ.λπ.
ξεπαστρεύει τους λαϊκούς αγωνιστές που μάχονται, όχι για τον Καντάφι,αλλά για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους, αλλά και έχουν εκπαιδευθεί και καθοδηγούνται στις χερσαίες επιχειρήσεις από τις ειδικές δυνάμεις του.[2] 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ


photo
Ο Λεωνίδας Κύρκος στην πολυτάραχη διαδρομή του υπήρξε ένας πρωτοπόρος, ακαταμάχητος, διορατικός και ασυμβίβαστος ηγέτης της αριστεράς. Ο λόγος του κατόρθωνε να διευρύνει το ακροατήριο της αριστεράς και η συμβολή του στην υπόθεση της δημοκρατίας και στην ανύψωση του πολιτικού διαλόγου και της αντιπαράθεσης αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση της ανανεωτικής αριστεράς και της δημοκρατίας, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων για ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος και διατύπωνε πάντα τις απόψεις του με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Επίμονος σε όσα  υποστήριζε, γλυκός στην ανθρώπινη επαφή, υπήρξε από τους ηγέτες που σου επέτρεπαν να τον αποκαλείς με το μικρό του όνομα γιατί έτσι αισθανόταν και ο ίδιος καλύτερα. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν έμαθαν να συνδυάζουν την ανθρωπιά την ηθική, τη δικαιοσύνη και την ανιδιοτέλεια, με την μαχητικότητα και τη πολιτική αντιπαράθεση. Ο Λεωνίδας Κύρκος, μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον αίτημα της εποχής τους για την ενότητα της αριστεράς συγκροτώντας τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο.Στις 14 Σεπτεμβρίου η Αλέκα Παπαρήγα στη ΔΕΘ.





Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30 στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κ. Παπαρήγα στο πλαίσιο της ΔΕΘ είναι το ακόλουθο:

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου

6:30μμ: Θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.

8μμ: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας στην πλ. Δημαρχείου στην Καλαμαριά.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Ισοτιμία του Σαββάτου» και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.



-Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή απλώς το εύχεστε;
ΑΠ: Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία καλπάζει πάνω από το 16,6% και το 25% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Απουσιάζει ένα στοιχειώδες δίχτυ κοινωνικής προστασίας των αδύναμων στρωμάτων. Η παραγωγική-αναπτυξιακή διαδικασία βρίσκεται σε ύπνωση και η ύφεση βαθαίνει. Η μεσαία τάξη έχει ήδη συρρικνωθεί και τείνει σε εξαφάνιση. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί με βιαιότητα ανακαθορίζονται.Εκτιμώ συνεπώς ότι οι πρόωρες εκλογές είναι δυνατόν να προκύψουν ως αναγκαστικό πολιτικό γεγονός που θα το προκαλέσει η αδιέξοδη κοινωνική κατάσταση.
-Υπάρχει άλλος δρόμος από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας. Μπορείτε να τον περιγράψετε με συνοπτικό και σαφή τρόπο; Με άλλα λόγια: Ποιος θα μας δανείσει με άλλους όρους;

Η βαριοπούλα-Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Όχι δεν αναφέρομαι, σύντροφοι, στο κωδικό όνομα της παράνομης στρατιωτικής οργάνωσης στην Τουρκία, που ούτως ή άλλως είχε στους στόχους της και τη χώρα μας. Ο τίτλος είναι ο πιο περιγραφικός που χρησιμοποιήσαμε ποτέ ως Κόμμα, για τα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα που πέφτουν πια σα δολοφονική βροχή πάνω στην καθεμιά και τον καθένα εργαζόμενο.
Ο τόπος, η κοινωνία στις ρίζες της, η οικονομία, το χώμα μας το ίδιο χτυπιούνται αλύπητα και σε μια κυνική αντιπαράθεση ταξικών συμφερόντων που θέτει πια τη λογική και την ατομική ή και συλλογική εμπειρία στο καυτό αμόνι των αναγκαστικών εξελίξεων.
Ο Εβρος καίγεται. Οπως και σχεδόν όλη η χώρα. Ομως, ο Εβρος καθόλου τυχαία. Η γεωστρατηγική σημασία της εκεί τάφρου που γίνεται από το στρατό - μαζί με τη γόνιμη επιχωμάτωση των αγροτικών εκτάσεων - σε κάποιους δεν άρεσε...
Την ώρα που διαφαίνεται πως μια σπίθα αρκεί για να αναφλεγεί η Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ετοιμάζεται για στρατηγικό πακέτο κυρίως «πολεμικών» συμφωνιών με το Ισραήλ!

Κινηματογραφικές μεταφορές της τραγωδίας.


Ειρήνη Παππά και Αλέκα Κατσέλη στην «Ηλέκτρα» του Μιχ. Κακογιάννη
Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας (2-7/9), θα προβληθούν στηνΤαινιοθήκη της Ελλάδοςκλασικές μεταφορές της τραγωδίας τόσο στην κινηματογραφική όσο και την τηλεοπτική οθόνη Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Οι κινηματογραφικές ταινίες θα προβληθούν στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» και οι μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις στη χειμερινή αίθουσα.
Πρόκειται για οκτώ ελληνικές και ξένες ταινίες, οι οποίες είναι βασισμένες ή εμπνευσμένες από αρχαία ελληνικά έργα και γυρίστηκαν από το 1961 μέχρι το 1988. Ξεκινώντας από την «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα (1961), που επικρίθηκε αρχικά στην Ελλάδα αλλά διακρίθηκε στο εξωτερικό, περνάμε στη μεταφορά του μύθου της«Φαίδρας» (1961) από τον Ντασσέν με την Μελίνα Μερκούρη και την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη (1962) με την Ειρήνη Παππά, μια ταινία που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Στην«Κραυγή Γυναικών» (1978) του Ντασσέν συναντάμε και πάλι την Μελίνα Μερκούρη, που εδώ συνδιαλέγεται με την Ελεν Μπέρστιν.

Aπό τη βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ Νιγηρία: Τους 25 έφτασαν οι νεκροί.



Τους 25 έφτασαν οι νεκροί από την βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούζα, ανακοίνωσαν σήμερα ιατρικές πηγές.
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, πολλοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.Η νιγηριανή αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τον επίσημο απολογισμό μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

Τρεις νεκροί από τον τυφώνα Αϊρίν στη Β. Καρολίνα, εκκενώθηκε το Μανχάτταν.


Τους πρώτους τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους από το πέρασμα του τυφώνα Αϊρίν ανακοίνωσαν οι αρχές στη Βόρεια Καρολίνα. Στο μεταξύ έκλεισαν και τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και διεκόπησαν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό στην πόλη. Εκκενώθηκαν και τα περισσότερα νοσοκομεία. Περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 71.000 άτομα. Εκκενώθηκε ακόμη και το Μανχάταν.
“Ένας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή προσβολή στην κομητεία Όνσλοου ενώ τοποθετούσε σανίδες στα παράθυρα του σπιτιού του”, δήλωσε ο Τομ Μάθερ, αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Καρολίνα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ.Μαζικές ανατιμήσεις από 1η Σεπτέμβρη.



Στο 23% (από 13%) η εστίαση, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά κ.ά.
Από την ερχόμενη βδομάδα μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές ΦΠΑ (23% από 13%) σε μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, όπως στον κλάδο της εστίασης στο ταβερνάκι και το σουβλατζίδιο της γειτονιάς, σε εμφιαλωμένα νερά αναψυκτικά, χυμούς ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης σε μια εξέλιξη που δυναμιτίζει παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να εξαϋλώσει και τους ήδη ισχνούς τζίρους στα μικρομάγαζα, ενώ με το άλλο χέρι δίνει νέες προκλητικές εξαιρέσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που παίρνουν πρόσθετα μπόνους σε βάρος της μεγάλης μάζας των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.
Οι νέες ανατιμήσεις θα ισχύσουν από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες διευκρινιστικές εγκυκλίους από το υπουργείο Οικονομικών μετά και τις εξαιρέσεις που έδωσαν στη συνέχεια: