Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Για την απαγόρευση του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) απο το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας

 Βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατία στην Τουρκία η απαγόρευση του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP)Ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απαγόρευση του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας:«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απαγόρευση του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απόφαση που αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία, την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο DTP, με το οποίο ο ΣΥΝ διατηρεί σταθερές σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας και δηλώνουμε ότι θα κινητοποιηθούμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά καθώς και με τις δυνάμεις της άλλης Τουρκίας για την άρση της απαγόρευσης.»


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ αιτίες και μύθοι

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα, που προκάλεσε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο το κόσμο και στη χώρα μας, μια συζήτηση για την Παλαιστίνη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου "ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ αιτίες και μύθοι" του Νασίμ Αλάτρα αποκτά άλλο νόημα από μια απλή παρουσίαση βιβλίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 20:00 θα γίνει στο νέο χώρο του βιβλιοπωλείου Εκτός των Τειχών (Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια) παρουσίαση του βιβλίου Παλαιστίνη, αιτίες και μύθοι (εκδόσεις ΚΨΜ, 2009) με τη συμμετοχή του συγγραφέα Νασίμ Αλάτρας. Με αφορμή το θέμα του βιβλίου θα γίνει συζήτηση, εκτός από την ιστορική διαδρομή του Παλαιστινιακού, και για τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή.

Ο Νασίμ Αλάτρας είναι Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αρθρογραφώντας για θέματα που άπτονται των πολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, για ελληνικά και αραβικά ΜΜΕ. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά κείμενα της παλαιστινιακής λογοτεχνίας. Η ενεργή του συμμετοχή στις δραστηριότητες της παλαιστινιακής κοινότητας στην Ελλάδα και η παρακολούθηση των ελληνικών πολιτικών δρώμενων, του επιτρέπει να παρουσιάσει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία μέσα από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Στο βιβλίο του προσπαθεί να αντικρούσει τους μύθους της κυρίαρχης προπαγάνδας για το λεγόμενο κράτος του Ισραήλ και την παραμορφωτική εικόνα για το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Για την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στο Οικονομικό Επιμελητήριο για τον προϋπολογισμό του 2010


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σχολιάζοντας την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στο Οικονομικό Επιμελητήριο για τον προϋπολογισμό του 2010, δήλωσε:Υπό την πίεση των αγορών και της Κομισιόν, έρχεται καταιγίδα νέων σκληρών μέτρων, που θα πληρώσουν όχι οι ισχυροί και η φοροδιαφυγή αλλά οι ασθενέστεροι και οι συνεπείς φορολογούμενοι. Ο δε προϋπολογισμός του 2010 είναι ήδη, πριν καν ψηφιστεί από τη βουλή, στον αέρα, καθώς η κυβέρνηση προαναγγέλλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.Η κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά εισοδηματική πολιτική πάνω από τον πληθωρισμό, ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 2% και όμως η κυβέρνηση προβλέπει αυξήσεις μόλις 1,5% και πάγωμα από τα 2.000 ευρώ και πάνω.Είναι φανερό ότι έχουμε αρχίσει να μετράμε χάντρα-χάντρα την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ. 

Αναδάσωση και εμπλουτισμός του δάσους του Υμηττού-GreenAttack

H GreenAttack συμμετέχει στην αναδάσωση και τον εμπλουτισμό του δάσους του Υμηττού που διοργανώνουν οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής στις 23 Ιανουαρίου και σας καλούμε όλους να λάβετε μέρος. Το ραντεβού μας είναι στις 12.00 μ.μ. στο τέρμα του λεωφορείου 224, που βρίσκεται στο τέλος του οικιστικού ιστού της Καισαριανής ανεβαίνοντας τη Λ. Εθνικής Αντιστάσεως.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής*, επιτηρούν το δάσος του Υμηττού και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (στην περιοχή τους και αλλού), βοηθώντας την Πυροσβεστική. Η προσφορά των εθελοντών στο δάσος δεν σταματά όμως το καλοκαίρι. Τα τελευταία 3 χρόνια η Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής οργανώνει αναδασώσεις και εμπλουτισμούς του δάσους του Υμηττού, με σπόρους βελανιδιάς που συλλέγονται από την περιοχή του Υμηττού. Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει τηλεοπτική κάλυψη, ούτε διαφημίζεται στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, όμως η δουλειά που γίνεται είναι πολύ πιο ουσιαστική από τις «κλασσικές» τηλεοπτικές αναδασώσεις των τελευταίων χρόνων.
Γιατί σπόροι και όχι δενδρύλλια
Η αναδάσωση και ο εμπλουτισμός του δάσους με σπόρους μοιάζει περισσότερο στο φυσικό τρόπο αναγέννησης και ανάπτυξης των δασών και έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Οι σπόροι, σ' αντίθεση με τα δενδρύλλια ...
... δεν υφίστανται μεταφυτευτικό σοκ. 
... αναπτύσσουν ομαλά τις ρίζες τους στο έδαφος και δεν δυσκολεύονται να τις επεκτείνουν. 
... προσαρμόζονται καλύτερα στις οικολογικές συνθήκες της περιοχής, λόγω του «νεαρού της ηλικίας τους». 
... δεν χρειάζονται πότισμα ή άλλη υποστήριξη.

Γιατί σπόροι βελανιδιάς (δρυ)
Η βελανιδιά δεν είναι ένα ξένο είδος για τον Υμηττό. Αντίθετα, πολλές ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη δασών βελανιδιάς στον Υμηττό σε προηγούμενους αιώνες. Ωστόσο η επιλογή της βελανιδιάς δεν γίνεται για «ιστορικούς» λόγους.
Η βελανιδιά ή δρυς ...

... συντηρεί πολλά είδη ζώων, καθώς βρίσκουν σε αυτή τροφή και κατάλληλες θέσεις για τις φωλιές τους. Την ίδια στιγμή, από τα κλαδιά της βελανιδιάς περνά αρκετό φως και έτσι στο έδαφος φυτρώνουν περισσότερα φυτά. Γι΄ αυτούς τους λόγους τα δάση βελανιδιάς παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από ότι τα πευκοδάση. 
... καίγεται δύσκολα και αργά (δεν είναι δηλαδή εύφλεκτο είδος όπως τα πεύκα), ενώ μετά από πυρκαγιά πετά γρήγορα νέα βλαστάρια από τις ρίζες της. 
... αναπτύσσει τεράστιες ρίζες, που μπορούν να φτάσουν έως και τα 10 μέτρα βάθος και γι' αυτό το λόγο λειτουργεί σαν τεράστια αποθήκη νερού. Μέσω της διαπνοής των φύλλων της αυξάνει την υγρασία στο περιβάλλον και ταυτόχρονα ψύχει την ατμόσφαιρα (γεγονός μεγάλης σημασίας για το Λεκανοπέδιο της Αττικής που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε «φούρνο»).



Γιατί φύτευση σπόρων βελανιδιάς από μικρές ομάδες εθελοντών.


Η φύτευση σπόρων είναι μια ήπια παρέμβαση στο δάσος και τις καμένες εκτάσεις. Όταν μάλιστα γίνεται από μικρές ομάδες εθελοντών, οι οποίοι καθοδηγούνται από ειδικούς, επιτρέπει την παράλληλη εξέλιξη της φυσικής αναβλάστησης (στην περίπτωση των καμένων εκτάσεων) και δεν δημιουργεί προβλήματα και πληγές στο άκαυτο τμήμα του δάσους.



Δυο λόγια για τις αναδασώσεις με τηλεοπτική κάλυψη και μαζική συμμετοχή
«οι μεταπυρικές αναδασώσεις στη χώρα μας ... αποτελούν τμήμα μιας εθνικής φιέστας, κυρίως μετά από περιόδους μεγάλων περιαστικών πυρκαγιών» 
Π. Κωνσταντινίδης, Φυτοκοινωνιολόγος, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.

Μετά από κάθε μεγάλη δασική πυρκαγιά οι πολίτες καλούνται από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες, τους Δήμους, τα Υπουργεία κοκ να συμμετέχουν μαζικά στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Χιλιάδες κόσμου κάθε ηλικίας συρρέει στο βουνό. Μέσα σε λίγες ώρες θα το γεμίσει με δενδρύλλια. Οι καμένες εκτάσεις σύντομα θα ξαναπρασινίσουν ... ή μήπως όχι;
«... Οι περισσότερες αναδασώσεις [στη χώρα μας] έχουν αποτύχει τελείως ή όσες επιζούν βρίσκονται σε οριακά επίπεδα αντοχής. [...] η επικρατούσα πρακτική είναι η εφαρμογή ποσοτικών και όχι ποιοτικών αναδασώσεων. [...] Το μόνο που ενδιαφέρει τις προϊστάμενες κυβερνητικές αρχές... είναι ο αριθμός από τους ανοιγμένους λάκκους.» 
Π. Κωνσταντινίδης, Φυτοκοινωνιολόγος, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς, από τα δενδρύλλια της αναδάσωσης θα επιβιώσει μόνο ένα μικρό ποσοστό. Τα περισσότερα θα ξεραθούν λόγω:
- του μεταφυτευτικού σοκ που θα υποστούν
- του λανθασμένου τρόπου φύτευσής τους (κανείς δεν δείχνει στον κόσμο πώς ακριβώς να φυτέψει και έτσι τα λάθη που γίνονται είναι πολλά: από την υπερβολική συμπίεση του χώματος γύρω από τις ρίζες του φυτού με αποτέλεσμα το χώμα να «πετρώσει» και η ρίζα του φυτού να μην μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι τη φύτευση του φυτού στο έδαφος... μαζί με τη γλάστρα του)
- της ανυπαρξίας ποτίσματος των δενδρυλλίων για τα επόμενα δυο ? τρία χρόνια.

«η αναδάσωση πολλές φορές με τον τρόπο που γίνεται προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά απ? ότι η ίδια η πυρκαγιά» 
Σ. Ντάφης, Καθηγητής Δασολογίας στο ΑΠΘ

Κατά τη διάρκεια της αναδάσωσης, οι χιλιάδες πολίτες που έχουν συρρεύσει για να φυτέψουν δενδρύλλια, θα ποδοπατήσουν και σε μεγάλο βαθμό θα καταστρέψουν όλη τη φυσική αναβλάστηση του καμένου δάσους (π.χ. δεντράκια μερικών εκατοστών που μόλις έχουν ξεπροβάλλει από το έδαφος). Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, σε τέτοιου είδους αναδασώσεις καταστρέφονται δεκαπλάσιος αριθμός φυτών από απροσεξία, από αυτόν που φυτεύεται.
Οι διοργανωτές της αναδάσωσης, έχουν συχνά προβλέψει για την τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος, αλλά ποτέ δεν ασχολούνται με το χωρισμό του κόσμου σε μικρές ομάδες και την καθοδήγηση αυτών των ομάδων από ειδικούς, που θα τους εξηγήσουν τι να προσέξουν, πώς να προσεγγίσουν το καμένο δάσος που αναγεννιέται και πώς να φυτέψουν.
Κι? ενώ η φυσική αναβλάστηση καταστρέφεται, τη θέση της παίρνουν μονοκαλλιέργειες πεύκων, ή μείξεις δέντρων που έχουν ως γνώμονα όχι την αναπαραγωγή της προϋπάρχουσας βλάστησης και τις οικολογικές ανάγκες της περιοχής, αλλά τις αισθητικές ανάγκες κάποιων ανθρώπων, τη μείωση του κόστους της αναδάσωσης ή και άλλα κίνητρα, όχι και τόσο ανιδιοτελή κοκ. Συχνά μάλιστα οι αναδασώσεις γίνονται από φυτά που προσφέρουν, για δικούς τους διαφημιστικούς σκοπούς, ιδιωτικές εταιρίες (σούπερ-μάρκετ, εταιρίες τηλεφωνίας κ.λ.π.) και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα κατάλληλα για την περιοχή είδη.
«Η αποκατάσταση λοιπόν ενός φυσικά οικοδομημένου οικοσυστήματος... δεν μπορεί να εγκλειστεί σε σλόγκαν και δραστηριότητα του τύπου «Φύτεψε και εσύ ένα δένδρο. Μπορείς» ή άλλα παρεμφερή και υποτιμητικά για την ανθρώπινη νοημοσύνη, επιστημονική δεοντολογία και κοινωνική αξιοπρέπεια των πολιτών, ευκαιριακά συνθήματα που συνήθως εκπέμπονται το πρώτο φθινόπωρο μετά τις καταστροφές ... [πρέπει] να επανασχεδιάσουμε τη φυσική αποκατάσταση του δάσους που κάηκε, τη σύνθεση των ειδών υποβοηθώντας την και όχι αντικαθιστώντας την... Να εμπλουτίσουμε την περιοχή με σπέρματα όχι μόνο πεύκων αλλά ... όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών από αυτά που αναγνωρίζουμε στην περιοχή.»
Π. Καλλίρης, Δασολόγος -Περιβαντολλόγος






Λιάνα Κανέλλη-Οριζοντιωμένη ιδιοκτησία



Και πλάκωσαν κι οι πιστωτές, όπως είπε βαρύγδουπα ο πρωθυπουργός. Και πλάκωσαν και οι επιτηρητές απ' τις Βρυξέλλες. Και πλάκωσαν και οι κοινωνικοί εταίροι ΣΕΒ και σία και συνδικαλισταριό εξωνημένο στα κυβερνοκομματικά συμφέροντα. Και πλάκωσε και η Διεθνής της Διαφθοράς να κάνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκηνοθέτη μιας κακοστημένης παράστασης μεταξύ αρχηγών που πρέπει να εκληφθούν ως ...θιασάρχες! Ελεος!!!

Πού ήρθαν όλα τούτα τα υπερόπλα από θαλάσσης, ξηράς και αέρος όπως είπε και το κόμμα; Μα στην πατρίδα. Εδώ δα. Που ζούμε, που δουλεύουμε, που γεννάμε, που πεθαίνουμε. Και είναι εδώ, μ' αυτό τον αγωνιστικής ιστορίας λαό που εφαρμόζει η άρχουσα τάξη τη νέα της τάξη αυτή καθαυτή. Η πατρίδα είναι χωράφι, ιδιοκτησία της αστικής μειοψηφικής τάξης της χώρας. Και τα λαϊκά δικαιώματα πρέπει να συρρικνωθούν, να εξαφανιστούν τάχιστα, να ισοπεδωθούν. Για να χτίσουν τ' αφεντικά ουρανοξύστες κερδών δε θα βασιστούν στη ...γνωστή μας οριζόντια ιδιοκτησία περί διαμερισμάτων. Χρειάζονται, με πρόσχημα την υπαρκτή βαθιά καπιταλιστική κρίση, τη μετατροπή των λαϊκών κατακτήσεων, την ακριβοπληρωμένη με ιδρώτα και αίμα, σε οριζοντιωμένη ιδιοκτησία τους. Ισα με το χώμα. Νεκρά: Το δικαίωμα στη δουλειά, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στη σύνταξη, στην τέχνη, στον πολιτισμό.

Σκασμός όλοι. Μιλάνε οι πιστωτές. Οι δανειστές. Αυτοί που έπεισαν κι εκβίασαν στ' αλήθεια, κοινωνίες να μπουν σε μια εταιρεία γιγάντων οικονομικών κεφαλαίων και συμφερόντων που την είπαν εν τέλει ΕΕ, εκχωρώντας κυριαρχικά κι ατομικά και πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για ν' αγοράσουν ...μετοχές χωρίς αντίκρισμα.

Η λαϊκή ιδιοκτησία υλική, δικαιική και πνευματική εκχωρήθηκε σχεδόν αμαχητί απ' τη μεταπολίτευση και μετά σ' ένα μόρφωμα πολυεθνικών, ένα γραφειοκρατικό λεβιάθαν που καταπίνει ανθρώπους, υποδουλώνει έθνη, μετατρέπει κοινωνίες σε κουρελιασμένους κι άρρωστους ιστούς ομαδοποιημένων απελπισμένων. Οριζοντίωση. Θάνατος δηλαδή. Ετσι που να βγαίνει ο χιτλερίσκος της σπόντας Ξηρού να μιλάει για κρυστάλλινες νύχτες... έχοντας στόχο το άσυλο που πρέπει σύντομα να γίνει άσυλο ανιάτων πολιτών. Δούλοι όλοι. Αυτό είναι το σύνθημά τους. Υποταγή στους πιστωτές των πλουτοκρατών για το ...καλό της πατρίδας.

Σα δε ντρεπόμαστε ωρέ και μόνον που τους ακούμε. Να θέλουν την πατρίδα γαλέρα και το λαό στα κουπιά με το μαστίγιο στην πλάτη ώστε να μείνουν άθικτα στ' αμπάρια τα χρυσά και τα πολύτιμα, ο πλούτος που ο λαός παρήγαγε, ώσπου να πιάσει το κεφάλαιο προσοδοφόρο λιμάνι μετά τη φουρτούνα.Ψεύτες. Υποκριτές. Τα μέτρα σωτηρίας της ...πατρίδας τους μας θέλουν για πάντα στη γαλέρα. Ανταρσία. Πόλεμος στον πόλεμο. Γνήσιος και πατριωτικός είναι ο αμυντικός. Αυτός που γίνεται και κοστίζει ζωές για να μπορούν οι επόμενες γενιές να ζουν, να δουλεύουν και να σκέφτονται λέφτερα. Στις 17 με τα κουπιά στο χέρι οπλισμένοι όχι θα πούμε στη μοντέρνα σκλαβιά. Γιατί η πατρίδα είμαστε εμείς.ΥΓ: Οταν έγραφα αυτές τις γραμμές έμαθα τη βεβήλωση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου και τον ασβέστη που κάλυψε τα ίχνη των βανδάλων. Αφωνη και οργισμένη αλλά καθόλου έκπληκτη. Σημεία των καιρών. Απόδειξη πως η κόλαση είναι εδώ. Και η δικαιοσύνη εδώ θ' αποδοθεί.

Κυριακάτικος Ριζοσπάστης
Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Όμιλο ιδεών για την Αριστερά φέρεται να ετοιμάζει ο Αλέκος Αλαβάνος


Στη δημιουργία «Κίνησης Ιδεών Προβληματισμού και Δράσης για την Αριστερά» φέρεται να προσανατολίζεται ο Αλέκος Αλαβάνος, μία πρωτοβουλία που θα αποτελέσει πιθανότατα και οργανωτικό όχημα για την ανασύνθεση στο χώρο της Αριστεράς.Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα συντάσσει πολιτικο-ιδεολογικό κείμενο, το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.Γι' αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει και σειρά επαφών με ένα ευρύ φάσμα φίλων και παλαιών συντρόφων του από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.Όσοι είχαν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί βασικών σημείων της πρότασης Αλαβάνου, κάνουν λόγο για «ένα πολιτικό μανιφέστο που υπερβαίνει το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά κλείνει τις σχέσεις του με τον ΣΥΝ και κυρίως με την ανανεωτική του πτέρυγα».Οι ίδιοι περιγράφουν μια εισήγηση με πνεύμα συγκρουσιακό προς τον δεξιό ευρωπαϊσμό, η οποία φλερτάρει με κινήσεις που κινούνται στο τόξο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και ιδίως με το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς (DER LINGE).Μάλιστα μέσα από τη «διακήρυξη» αυτή προτείνεται η κοινή δράση της Αριστεράς εναντίον του δικομματισμού και απευθύνεται προσκλητήριο στους ψηφοφόρους της Αριστεράς να υπερβούν τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές, όπως και αυτές με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Ευρωπαική Ένωση εεε;; Nααααα !!

Σπύρος Ορνεράκης-ΤΑ ΝΕΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΚΟΥΒΑ Συμμαχία

Κούβα και Βενεζουέλα πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αργότερα σήμερα γεγονός που υπογραμμίζει τον ρόλο του Καράκας ως του πλέον στενού πολιτικού και εμπορικού συμμάχου του υπό κομμουνιστική ηγεσία νησιού. 
Η Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, έχει γίνει μια ζωτική πηγή ενέργειας και εμπορίου για την Κούβα τα τελευταία χρόνια και εξάγει 98.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στη χώρα της Καραϊβικής με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. 
"Θα σφραγίσουμε μια σειρά από νέες συμφωνίες που υπερβαίνουν τα 2 δισ. δολάρια, φθάνουν σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Chavez στους δημοσιογράφους, όταν έφτασε στην Αβάνα. 
Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο Chavez θα υπογράψει 285 συμφωνίες ύψους 3,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τομείς που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την αλιεία, την ενέργεια και την τεχνολογία. 
Η Κούβα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων και τροφίμων, πληρώνει μέρος του λογαριασμού της στην Βενεζουέλα για τις εισαγωγές πετρελαίου της με τις υπηρεσίες 40.000 γιατρών και άλλων επαγγελματιών. 
Ο Chavez έχει ευθυγραμμισθεί με την Κούβα στην προώθηση της αριστερής επανάστασης ως εναλλακτικής λύσης στις προτάσεις για εμπόριο της ελεύθερης αγοράς των ΗΠΑ, και τα δύο κράτη βρίσκονται στο επίκεντρο της εμπορικής συμμαχίας ALBA, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αριστερών περιφερειακών κυβερνήσεων. 
Ο Chavez και ο Raoul Castro, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία από 
τον ασθενούντα αδελφό του Φιντέλ το περασμένο έτος, θα συναντηθούν την Κυριακή με άλλα μέλη της ομάδας ALBA, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Βολιβίας Evo Moralles. 
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κούβας και της Βενεζουέλας έφθασαν τα 5,28 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη χρονιά, σε σύγκριση με 945 εκατομμύρια δολάρια το 2003, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την κουβανική κυβέρνηση. 

Παλαιότερη φωτογραφία του 
πρώην Προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο 
με τον ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ.
Η συνεργασία των 2 σοσιαλιστικών χωρών,επεκτείνεται
 επί Προεδρίας Ραούλ Κάστρο.

Πηγή:www.zougla.gr