Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΧΙΛΗ «Συμφωνία» στήριξης του Εντουάρδο Φρέι



Σε συμφωνία κατέληξαν η συμμαχία Juntos Podemos Mas «Μαζί μπορούμε περισσότερα» (συμπεριλαμβάνει το ΚΚ Χιλής, το Ουμανιστικό Κόμμα, τη Χριστιανική Αριστερά, κ.ά.) και το επιτελείο του υποψήφιου του συνασπισμού «Συμφωνία των Κομμάτων για τη Δημοκρατία» (συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και άλλων δυνάμεων), του πρώην Προέδρου Εντουάρδο Φρέι, με αντικείμενο την υποστήριξή του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 17 του Γενάρη.
Η συμφωνία προβλέπει τα εξής 12 σημεία: Προώθηση νέου Συντάγματος, ισχυροποίηση της βιομηχανίας χαλκού CODELCO που θα πρέπει να παραμείνει δημόσια, εξασφάλιση του δημόσιου και ποιοτικού χαρακτήρα της Παιδείας, βελτίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ισχυροποίηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανάκληση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, εκδημοκρατισμός των ΜΜΕ, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνική δικαιοσύνη και εξάλειψη των διακρίσεων, σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών, μεγαλύτερη προστασία από τα οικονομικά εγκλήματα και τέλος η χώρα να συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία ώστε να είναι η περιοχή, μια περιοχή ειρήνης.
Ανακοινώνοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος του ΚΚ Χιλής, Γκιγιέρμο Τεγιέρ (και εκλεγμένος βουλευτής), σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει συσπείρωση για να αποτραπεί η άνοδος στην εξουσία του αντιδραστικού Πινιέρα, αλλά σημείωσε ότι ως κόμμα και ως συμμαχία «είναι ξεκάθαρο και έχουμε συνείδηση πως μια κυβέρνηση του Εντουάρντο Φρέι δεν είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε».
Από την πλευρά της «Συμφωνίας» η επικεφαλής του επιτελείου, Φρέι Καρολίνα Τοά, σημείωσε ότι η συμφωνία που καταλήχθηκε συμβάλλει στο «να υπάρξει μια δημοκρατική και προοδευτική πορεία για τη Χιλή». Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο στις 13 του Δεκέμβρη ο υποψήφιος της δεξιάς, Σεμπαστιάν Πινιέρα, απέσπασε το 44,23% των ψήφων έναντι του 29,5% του Φρέι. Για να εκλεγεί όμως ο Πινιέρα πρέπει να αποσπάσει τουλάχιστον το 1/3 των ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον ανεξάρτητο αλλά προερχόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι, που απέσπασε το 20% των ψήφων. Ο ίδιος ο Ομινάμι δήλωσε ότι «δεν υποστηρίζει κανέναν» και ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά το δοκούν... Ας σημειωθεί ότι το ΚΚ Χιλής κατόρθωσε να εκλέξει για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια τρεις βουλευτές.
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αλ. Τσίπρας: Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε κοινωνική οπισθοδρόμηση



Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν οδηγεί σε αναδιανομή και ανάκαμψη αλλά σε κοινωνική οπισθοδρομή, τόνισε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας συμβολικά να κλείσει την τοποθέτησή του χρησιμοποιώντας τα λόγια του προέδρου Ρούζβελτ από ομιλία του στο Κογκρέσο πριν από 55 χρόνια:
"Το δικαίωμα σε μία χρήσιμη και αποδοτική εργασία στις βιομηχανίες ή στα μαγαζιά ή στα αγροκτήματα ή στα ορυχεία της χώρας
Το δικαίωμα να έχει κανείς εισοδήματα αρκετά ώστε να του εξασφαλίζουν επαρκή, τροφή, ένδυση, αναψυχή.
Το δικαίωμα σε κάθε αγρότη να πουλά τα προϊόντα του σε μία τιμή η οποία θα δίνει σε αυτόν και στην οικογένειά του ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής
Το δικαίωμα κάθε επιχειρηματία, μικρού ή μεγάλου, να εμπορεύεται σε μία ατμόσφαιρα ελευθερίας χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό και επικυριάρχηση από τα εγχώρια ή διεθνή μονοπώλια
Το δικαίωμα κάθε οικογένειας σε ένα αξιοπρεπές σπίτι
Το δικαίωμα σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ευκαιρία να επιτυγχάνει και να χαίρει καλής υγείας
Το δικαίωμα σε επαρκή προστασία από τους οικονομικούς φόβους που φέρει το γήρας, η ασθένεια, το ατύχημα και η ανεργία
Το δικαίωμα σε μία καλή εκπαίδευση
Όλα αυτά τα δικαιώματα συλλαβίζουν την λέξη ασφάλεια".
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε κριτική σημείο προς σημείο απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ιδίως στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, συνδυάζοντας, μάλιστα, τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου με τις αντίστοιχες πολιτικές που εφαρμόζει, ενώ από το βήμα της βουλής παρουσίασε κωδικοποιημένα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και την απάντηση της αριστεράς. Επανέλαβε την ανάγκη κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ κατάθεσε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκδοση ομολόγου.
Παρομοιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας με την "εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη", υπογράμμισε ότι είναι απόρροια των στρατηγικών επιλογών που έχουν ακολουθήσει τα δύο μεγάλα κόμματα: "Για αυτό, τόσο το 2004 όσο και το 2009, οι κυβερνήσεις έφυγαν μέσα σε μια γενική κατακραυγή και απαξίωση, επιχειρώντας κάθε μία να ρίξει το φταίξιμο στην προηγούμενη". Με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας περί ευδαιμονίας των Ελλήνων αλλά και τη σιωπή της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναρωτήθηκε σε ποιους αναφέρεται:
-Στους 800.000 άνεργους;
-Στους πάνω από 1.000.000 επισφαλώς εργαζόμενους;
-Στους εργαζόμενους με μέσο μισθό χίλια ευρώ που είναι κάτω του μισού σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό;
-Στους συνταξιούχους με μέση σύνταξη 600 ευρώ;
-Στο 22% των Ελλήνων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας;
Σε αυτά τα ερωτήματα, πρόσθεσε και τα στοιχεία από τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 20% τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά και τη μείωση κατά 20% της αγροτικής παραγωγής. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, υπογράμμισε "όταν μιλάτε λοιπόν για ευδαιμονία να αναφέρεστε συγκεκριμένα σε αυτούς που και σήμερα αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση". Και εξήγησε ποιους εννοεί: "Είναι αυτοί που πηγαίνετε και τους μιλάτε σε ένα σωρό φόρουμ και εκδηλώσεις του επιχειρηματικού κόσμου και δεν τους ζητάτε απολύτως τίποτα, παρά μόνο τους ανακοινώνετε μέτρα για τη περικοπή των δημόσιων δαπανών".
Στο πλαίσιο αυτό έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα: "Αλήθεια ρωτήσατε καμιά φορά σε αυτά τα ακροατήρια, πόσοι έχουν βίλες στην Εκάλη και στο Καβούρι που ανήκουν σε off-shore εταιρείες; Και τα τέσσερα αυτοκίνητα τους σε άλλη off-shore εταιρεία; Και κότερο που λειτουργεί ως τουριστική επιχείρηση, που δυστυχώς δεν πάει καλά και επομένως δεν φορολογείται; Και βίλα στην εξοχή που έχει γίνει με άδεια του ΕΟΤ και επίσης δεν φορολογείται γιατί δεν έχει έσοδα;".
Δεν κάνω λαϊκισμό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ με αφορμή τα παραπάνω παραδείγματα, καθώς, όπως είπε, "το 30% της οικονομίας κινείται έτσι. Και κινείται μέσα από νόμιμα παραθυράκια που γενναιόδωρα έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών". Μάλιστα, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή, σημείωσε ότι "γελάνε οι άνθρωποι αυτοί όταν τους μιλάτε για πάταξη της φοροδιαφυγής. Και βεβαίως αυτό που περιμένουν να ακούσουν από εσάς είναι ότι θα τους απαλλάξετε και από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, για να μην πιεστούν από την κρίση".
ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ-Παπαδόπουλος Α.

Αλέκα Παπαρήγα: Να διορθώσει ο λαός την ψήφο του με αγώνες





Σε σύμπνοια με τις προεκλογικές εξαγγελίες βρίσκει το ΚΚΕ τον προϋπολογισμό. Προσθέτει, βέβαια, ότι είχε το αναγκαστικό προεκλογικό περιτύλιγμα για να γίνει πιο προσιτός.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε για αλχημείες εις βάρος των εργαζόμενων, που έχουν δρομολογηθεί από τη δεκαετία του '90, τις οποίες χαρακτήρισε νέα φάση αλλαγών, κατά την οποία έχουμε απόλυτη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού.
Το 1990, είπε χαρακτηριστικά, οι μισθοί αποτελούσαν το 14% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το κατέβασαν στο 11%, για να σταθεροποιηθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στο 9%. Αλλά, πρόσθεσε, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αν αναλογιστούμε ότι το κονδύλι το 1994 μοιραζόταν σε 600.000, ενώ το 2008 αφορούσε 896.000 εργαζόμενους.
Κάλεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω το φοροεπιδρομικό μέτρο των ιδιαίτερα υψηλών τελών κυκλοφορίας που λίγο πριν τις εκλογές είχε νομοθετήσει η Ν.Δ.
Όσον αφορά το έλλειμμα των 30 δισ., η Α. Παπαρήγα τόνισε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν συγκριθεί με τα ποσά που χωρίς φειδώ έχουν δοθεί ως ενίσχυση των εταιρικών ομίλων. Και, τέλος, κάλεσε τον λαό να διορθώσει την ψήφο του με αγώνες.


ΠΗΓΗ:AΥΓΗ

Στην Ομόνοια πολλοί θα κάνουν...άσπρα Χριστούγεννα


Την ώρα που τα… ΜΑΤ, έχουν στην κυριολεξία καταλάβει τα Εξάρχεια και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαβεβαίωνε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αστυνομικοί θα γυρίσουν στις γειτονιές, λίγα στενά πιο μακριά , στην Ομόνοια έχει στηθεί ένα «πολυκατάστημα» διακίνησης ναρκωτικών.
Έμποροι που πουλάνε τη δόση σε ναρκομανείς, εθισμένοι που κάνουν ενέσεις σε κάθε γωνιά και χρήστες που ρουφάνε κοκαίνη σε τηλεφωνικούς θαλάμους. Όλα αυτά τρεις μέρες πριν τα χριστούγεννα στην κεντρικότερη πλατεία της Ελλάδος. Οι έμποροι κάνουν ό,τι θέλουν και το έγκλημα οργιάζει…Καλό Πάσχα κύριε Προστάτη !



Πηγή:www.topontiki.gr

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων σε προγράμματα Stage


Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και στους ανέργους. Και τους λέμε ότι ανάμεσα στα άλλα, πρέπει να έχουν στο νου τους ένα πράγμα που αφορά χιλιάδες νέους ανθρώπους, αφορά όμως και όλους μας. Στις 31/12/2009, την παραμονή δηλαδή της πρωτοχρονιάς, της έναρξης της καινούργιας χρονιάς, οι εργαζόμενοι με τις συμβάσεις stage, που είναι χρόνια στο δημόσιο, θα προστεθούν στη στρατιά των ανέργων. Διωγμένοι κυριολεκτικά και μάλιστα και λοιδορούμενοι, λες και τόσα χρόνια τους έκαναν χάρη να τους έχουν με αυτή τη μορφή απασχόλησης.
Είμαστε αποφασισμένοι, έχοντας βέβαια μπροστά μας τους 600.000, 700.000, 900.000 ανέργους, ότι πρέπει για κάθε μια κατηγορία ανέργων, όπως είναι τα παιδιά αυτά ή άλλοι απολυμένοι στα εργοστάσια, να υπάρχει και κοινή και ιδιαίτερη αλληλεγγύη. Πολύ περισσότερο που ο αγώνας για τη μονιμοποίηση αυτών των παιδιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είναι κυριολεκτικά η καρδιά του αγώνα κατά της ανεργίας. Διότι αν δεχτούμε τις απολύσεις αυτών των ανθρώπων από το δημόσιο, τότε καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει συμβιβασμός και για όλες τις απολύσεις. Γιατί αυτός και όχι και εσύ; Με αυτή την έννοια ο αγώνας γι' αυτά τα παιδιά, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι πάλη κατά της ανεργίας και είναι πάλη κατά της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, κατά της επέκτασης της μερικής απασχόλησης, είναι χτύπημα στην επιλογή που γίνεται να μοιράζουν μία θέση εργασίας σε τέσσερις έως πέντε εργαζόμενους.
Δεν ξεχνάμε κανέναν άνεργο, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το προκεχωρημένο φυλάκιο του χτυπήματος του δικαιώματος της εργασίας είναι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι με stage ή και με συμβάσεις στο δημόσιο. Και από αυτή την άποψη πρέπει να συνεχίσει και η δράση τους και η αλληλεγγύη μας σε αυτούς και να υπάρξει ενωμένη δράση με τους ανέργους από τα εργοστάσια, από όλους τους κλάδους, γιατί παραμονές επίσης πρωτοχρονιάς μένουν άνεργοι και εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα. Όλοι μαζί και με την ιδιαιτερότητα των αιτημάτων του κάθε χώρου.

Μάννα εξ ουρανού !


Τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους ανοίγουν οι ένοικοι του ζωολογικού κήπου στο Σάο Πάουλο !


Πληροφορίες που καίνε- Ελληνική εταιρεία πούλησε βάση προσωπικών δεδομένων σε Αμερικάνους


Πληροφορίες που καίνε

Σε μια κοινωνία χωρίς ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σε μια κοινωνία αδελφοσύνης των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών, η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των μελών της μπορεί να γίνεται χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε άνθρωπο. Η μη ύπαρξη συγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων αφαιρεί το έδαφος για την κακοπροαίρετη χρήση προσωπικών πληροφοριών.


Η σημερινή κοινωνία, όμως, δεν είναι κομμουνιστική, είναι καπιταλιστική. Εδώ προάγονται οι σάπιες αξίες της δημόσιας έκθεσης καθενός και η εκμετάλλευση αυτής της έκθεσης έως το σημείο καταρράκωσης της προσωπικότητας (π.χ., τα ριάλιτι σόου των TV), αντί της προστασίας, ως κοινωνικής υποχρέωσης. Εδώ υπάρχει ο επιχειρηματίας που έχει κέρδος από τη συλλογή και πώληση προσωπικών πληροφοριών σε άλλους, που θα τις αξιοποιήσουν για να αυξήσουν τα κέρδη από την εμπορική τους δραστηριότητα. Ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι και οι αστυνομικές, μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των καπιταλιστικών κρατών, οι ίδιες οι κυβερνήσεις απευθείας. Οι ιμπεριαλιστές φοβούνται τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, τη διεκδίκηση της εξουσίας από τους παραγωγούς του πλούτου και παίρνουν μέτρα, ξεκινώντας από τον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση και φτάνοντας μέχρι τον εκβιασμό και την καταστολή. Η ελληνική καπιταλιστική κοινωνία όχι μόνο δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα μέλη της από το φακέλωμα και τις παρακολουθήσεις, αλλά τα πραγματοποιεί εδώ και μερικά χρόνια ανοιχτά και επίσημα, ως κεντρική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνεργασία και με τους πέραν του Ατλαντικού ιμπεριαλιστές.


Η αποκάλυψη ότι ελληνική εταιρεία συνέταξε και στη συνέχεια πούλησε σε τρίτους στην Ελλάδα, αλλά και απευθείας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, επαγγελματικούς καταλόγους 900.000 ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και βάση δεδομένων με τα στοιχεία 5,5 εκατομμυρίων Ελλήνων, δείχνει μόνο μία πτυχή του εμπορίου προσωπικών δεδομένων. Η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών για τη δημιουργία καταναλωτικού, ιδεολογικού και πολιτικού «προφίλ» κάθε ανθρώπου γίνεται σε πολλά επίπεδα, από πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Η διαφορά είναι ότι τώρα οι δυνατότητες συλλογής πληροφοριών έχουν περάσει σε ανώτερο επίπεδο, χάρη στην αυτόβουλη έκθεση προσωπικών στοιχείων, ιδιαίτερα από τη νεολαία, μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ολες οι πληροφορίες που αναρτώνται σε κοινή θέα μέσα από το Facebook, το MySpace, το Twitter, συλλέγονται και συνδυάζονται με άλλες διαθέσιμες με βάση την αστική νομιμότητα ή παράνομα συγκεντρωμένες πληροφορίες. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αφορμή απόλυσης ή αιτία μη πρόσληψης, μοχλός εκβιασμού των ιδίων ή συγγενικών τους προσώπων, δυνητικά μοχλός εκβιασμού από τις υπηρεσίες. Η άγνοια ή η αφέλεια στα ζητήματα αυτά πληρώνεται και μάλιστα κατ' επανάληψη, καθώς δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν πραγματικά πληροφορίες που εμφανίστηκαν κάποια στιγμή στο Διαδίκτυο.


Τον κλασικό ασφαλίτη, το γνωστό σε όλη τη γειτονιά χαφιέ της μετεμφυλιακής εποχής, που τον ξαναφέρνουν, συμπληρώνει και η ηλεκτρονική παρακολούθηση, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά παραπέρα στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για εισαγωγή του χαφιεδισμού σε μαζική κλίμακα μέσα στην κοινωνία με τα συμβούλια παραβατικότητας και τη «συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς». Τέτοια κοινωνία θέλουν να φτιάξουν, για να προστατέψουν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κι ας φτιασιδώνουν τον πολιτικό τους λόγο επικαλούμενοι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.


Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τι προστατεύουν οι τράπεζες;

Δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Τραυματίστηκαν από σφαίρες, ο ένας στον θώρακα και ο άλλος στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας στη Σαλαμίνα. Το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες έχουν καταφύγει σε σειρά μέτρων. Κάποια από αυτά είναι απλώς εξευτελιστικά για τους πελάτες, όπως η υποχρέωση να μην φοράς γυαλιά ηλίου μέσα στο κατάστημα, ή η είσοδος κατά μόνας μέσα από έναν μηχανισμό που ανοιγοκλείνει τις πόρτες. Το κυριότερο μέτρο όμως που έλαβαν οι τράπεζες είναι η χρονοκαθυστέρηση στα χρηματοκιβώτια, με τη λογική ότι κανένας ληστής δεν θα παραμείνει στο κατάστημα ένα τέταρτο περιμένοντας να ανοίξει το κουτί με τα λεφτά.

Τι πετυχαίνουν οι τράπεζες με τον τρόπο αυτό; Η ιδέα είναι ότι αποθαρρύνονται οι ληστείες και οι τράπεζες προστατεύουν τα χρήματά τους. Aυτή η προσδοκία δεν επιβεβαιώνεται όμως παρά μόνο κατά το ήμισυ. Απο τα στοιχεία που έδωσε προχθές το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκύπτει αύξηση του αριθμού των ληστειών κατά 41,9%, σχεδόν διπλασιασμός.

Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες διαχέουν το ρίσκο. Το τελευταίο διάστημα, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα τα μπαράζ ληστειών. Κι αυτή και τη διπλανή και την παραδιπλανή τράπεζα, μέχρι να βγεί το μεροκάματο του ληστή. Και αν τα "ψιλά" των τραπεζών δεν φτάνουν, σειρά έχει το βενζινάδικο δίπλα και, γιατί όχι, και το μίνι μάρκετ της γωνίας. Η πενιχρή λεία έχει μάλιστα οδηγήσει και στην καινοφανή πρακτική να ληστεύονται και οι πελάτες της τράπεζας, που συνήθως δεν έχουν πορτοφόλια με χρονοκαθυστέρηση. Αυτή η πρακτική προφανώς πολλαπλασιάζει τους κινδύνους αιματοχυσίας.

Πηγή:ΑΥΓΗ

Εδώ είναι Ελλάδα !

CITY PRESS
TA NEA-KΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη ρατσιστική, φασιστική εκδήλωση της εθνικιστικής, ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΛΑΜ


Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τη ρατσιστική, φασιστική εκδήλωση την οποία προγραμματίζει η εθνικιστική, ακροδεξιά οργάνωση ΕΛΑΜ κάτω από το σύνθημα «κάθε ξένος εργάτης= ένας άνεργος», ένα σύνθημα το οποίο εκτός από το ρατσιστικό του περιεχόμενο παραπέμπει στις σκοτεινότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, στις εποχές των χιτλεροφασιστών και των Ναζί.Αυτές οι προσεγγίσεις αποτελούν επίθεση πρώτιστα κατά της ίδιας της κυπριακής κοινωνίας αφού ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φασισμός είναι στοιχεία ξένα προς την κυπριακή κοινωνία, στοιχεία τα οποία προσβάλλουν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.Ο κυπριακός λαός έχει βιώσει τα αποτελέσματα της δράσης ακροδεξιών, φασιστικών στοιχείων το 1974. Η τραγική εμπειρία από το προδοτικό πραξικόπημα, την υπόσκαψη του κράτους και της ίδιας της δημοκρατίας δίνει το μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Πρέπει να καταδικάζονται στη συνείδηση του λαού και να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά. Η κυβέρνηση εφαρμόζει συνολική, προγραμματισμένη και ορθολογική διαχείριση της παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης στηριγμένη στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, σε πανανθρώπινες αξίες και αρχές. Οι εργαζόμενοι, κύπριοι και μετανάστες, μέσα από την ενότητα δράσης τους, μέσα από τη σταθερή διεκδίκηση για τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Η καλύτερη προστασία από την υποβάθμιση των όρων απασχόλησης είναι η διασφάλιση ότι κάθε εργαζόμενος, είτε Κύπριος είτε μετανάστης, θα έχει τους ίδιους όρους απασχόλησης. Καλούμε τον κυπριακό λαό να καταδικάσει και να απομονώσει για ακόμα μια φορά ακροδεξιές και επικίνδυνες συμπεριφορές.



ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ- Γιορτές χωρίς καν τα πενιχρά επιδόματα


Χωρίς καν τα επιδόματα πείνας που παίρνουν απ' το κράτος φαίνεται ότι θα κάνουν γιορτές τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) σε μια σειρά νομούς της χώρας, αφού δεν έχουν καταβληθεί τα επιδόματα για το τελευταίο δίμηνο του 2009.
Τα επιδόματα που παίρνουν οι ανάπηροι κυμαίνονται περίπου από 280 έως 450 ευρώ για τις πολύ βαριές περιπτώσεις, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες. Ομως, σε περιοχές όπως η Κόρινθος δεν έχουν καταβληθεί ακόμα και αυτά τα πενιχρά επιδόματα. Η νομαρχία ενημερώνει ότι ...δεν ευθύνεται, αφού ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα, στην Πάτρα,οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το τελευταίο δίμηνο του 2009, αν και η Νομαρχία διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα καταβληθούν άμεσα. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια η Νομαρχία προκαταβάλλει το Δεκέμβρη το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη, όμως και εκεί τα επιδόματα δεν έχουν καταβληθεί.
Την ίδια ώρα, στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλουν τη γενικότερη πολιτική περικοπής των κοινωνικών παροχών. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση νέου που πάσχει από βαριά νοητική καθυστέρηση. Ο νέος έχασε πριν μερικά χρόνια τον πατέρα του και πρόσφατα και τη μητέρα του. Μετά το θάνατο της μητέρας, μέρος της σύνταξης έπαιρνε το ανάπηρο παιδί. Ομως, πρόσφατα η αδερφή του ΑμΕΑ, που έχει αναλάβει τη φροντίδα του, ενημερώθηκε απ' τη Νομαρχία Αθηνών και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση της Αγίας Παρασκευής, ότι πρέπει να κάνει αίτηση για να σταματήσει ο αδερφός της να παίρνει το επίδομα της Πρόνοιας. Και αυτό γιατί όταν γίνεται μεταβίβαση της σύνταξης, αν υπερβαίνει το ποσό των 330 ευρώ, κόβεται το επίδομα της Πρόνοιας.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Kούβα: 8η Σύνοδος της ALBA

H Σύνοδος των ηγετών των κρατών - μελών της ALBA (Mπολιβαριανή Συμμαχία για την Aμερική) πραγματοποιήθηκε στην Aβάνα και εκτός των άλλων είχε και πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την ίδρυσή της.

H ALBA ξεκίνησε ως Mπολιβαριανή Eναλλακτική Συμμαχία για την Aμερική με δύο μέλη, τη Bενεζουέλα και την Kούβα, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Bενεζουέλας Oύγο Tσάβες. Πέντε χρόνια μετά, η ALBA υιοθέτησε συγκεκριμένο πρόγραμμα, «βασισμένο στην ισότητα και την αλληλεγγύη», νομοθέτησε νέο κοινό νόμισμα το Σούκρε και διευρύνθηκε έχοντας σήμερα μέλη τη Nικαράγουα, το Eκουαδόρ, τη Bολιβία, την Oνδούρα καθώς και τις χώρες της Kαραϊβικής, Aντίγκουα, Mπαρμπούντα, Nτομίνικα, Σεντ Bίνσεντ και Γρεναδίνες. Kατά τη Σύνοδο εξετάστηκε η πορεία και η πρόοδος περισσότερων των 100 προγραμμάτων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις χώρες - μέλη της ALBA, η εισαγωγή του νέου νομίσματος στις οικονομίες των χωρών τους που είναι προγραμματισμένη για την 1η Iανουαρίου 2010, και οι μελλοντικές κινήσεις της συμμαχίας, όσον αφορά τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, οικονομικής και πολιτικής, την ανάπτυξη και την ενότητα.

Σύμφωνα με την τελική διακήρυξη καταδικάζουν «τη συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης των HΠA προς τη Λατινική Aμερική» και σημειώνουν κυρίως την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε βάσεις στην Kολομβιανή επικράτεια, καθώς και την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Oνδούρα «που δεν ήταν μόνο ένα πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση και το λαό της Oνδούρα αλλά και ενάντια στην ALBA».


ΠΗΓΗ:ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ