Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η Ρώσικη Επανάσταση του 1905.



Η Κυριακή 9 Γενάρη του 1905 με το παλιό ημερολόγιο (22 Γενάρη με το νέο) έχει καταγραφεί στην Ιστορία σαν «Ματωμένη Κυριακή», και ο τσάρος σαν «Νικόλαος ο ματοβαμμένος». Πάνω από 140.000 εργάτες της Πετρούπολης πορεύονταν με ειρηνική διαδήλωση προς τα Χειμερινά Ανάκτορα.
Αφορμή στάθηκε η απεργία στις 3 Γενάρη στο εργοστάσιο Πουτίλοφ. Το απεργιακό κίνημα είχε ξεσπάσει από το 1904 με οικονομικά κατά κύριο λόγο αιτήματα. Η απεργία απλώθηκε γρήγορα και σε άλλες επιχειρήσεις και στις 8 Γενάρη γενικεύτηκε. Με την επίδραση των μπολσεβίκων, οι εργάτες πρόβαλαν όχι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές διεκδικήσεις. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο παπά Γκαπόν, που με τη βοήθεια των αρχών είχε ιδρύσει την «Οργάνωση των Ρώσων εργοστασιακών εργατών της Πετρούπολης».

Το Π.Α.ΜΕ και οι συνταξιουχικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν μαζική και αγωνιστική παράσταση στο Υπουργείο.



Το Π.Α.ΜΕ και οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους τη Τρίτη 10/1/2012 στις 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας (οδός Αριστοτέλους) προκειμένου θα πραγματοποιηθεί μαζική και αγωνιστική παράσταση στο Υπουργείο.
            Τα χάλια της περίθαλψης – Υγείας οι συνεχείς περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, το κλείσιμο και η συγχώνευση νοσοκομείων, οι ελλείψεις επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία του τερατουργήματος που λέγεται ΕΟΠΥΥ, τα χαράτσια στα νοσοκομεία, οι τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα και όχι μόνο υλικά και πολλά άλλα που είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών αποφάσεων, μας οδηγούν σε συνεχή αγώνα και προσπάθεια ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Οι Έλληνες όλο και πιο φτωχοί: Κάθε στοά και άστεγος, κάθε πεζοδρόμιο και επαίτης

Διαστάσεις επιδημίας έχει αποκτήσει πλέον για την ελληνική κοινωνία ο κίνδυνος της φτώχειας. Το φαινόμενο αρχίζει να εξαπλώνεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, την ώρα που πολλές οικογένειες και ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους ανάγκες. Δεν υπάρχει στοά που να μην κατοικείται από κάποιον άστεγο, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο όπου να μην βρίσκεται επαίτης. Ένα φαινόμενο το οποίο συναντάται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία, όπου επίσης έχουν αρχίσει να λειτουργούν συσσίτια.
Από τα στοιχεία την Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης για το 2010, προκύπτει τρόμος. Το 20,1% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή σε 3.030.900 άτομα. Εκείνοι που περισσότερο απειλούνται είναι οι άνεργες γυναίκες, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα παιδί, νοικοκυριά με έναν ενήλικο άνω των 65 ετών, τα νοικοκυριά με τρεις ή περισσότερους ενήλικους με παιδιά και τα παιδιά ηλικίας 0 έως 17 ετών.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη προσφυγή στο ΣτΕ του μητροπολίτη Πειραιώς κατά της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα



Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει και καταγγέλλει το νέο κρούσμα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και σκοταδιστικού φανατισμού, που σημειώθηκε με την προσφυγή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στο ΣτΕ κατά της απόφασης για ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

ΗΠΑ: Η πλειοψηφία της νεολαίας και των Αφροαμερικανών ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα






Από το σάιτ της CWI – socialistworld.net
Επιμέλεια Αλέξανδρος Πραντούνας




Παρά τις δεκαετίες μαύρης προπαγάνδας και την δαιμονοποίηση των σοσιαλιστικών ιδεών από τα ΜΜΕ και το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κέντρου ερευνών Pew,

         το 50% των νέων αμερικανών με ηλικία από 18 ως 29, αντιμετωπίζουν θετικά τον όρο σοσιαλισμός, ενώ το 43% τον αντιμετωπίζει αρνητικά.

         Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μόνο το 46% έχουν θετική εικόνα για τον καπιταλισμό, ενώ το 47% τον αντιμετωπίζει αρνητικά.

Φιντέλ Κάστρο: Οδεύουμε προς την άβυσσο.



Ο κόσμος ακολουθεί μια "αδυσώπητη" πορεία προς την άβυσσο, επισημαίνει ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της χώρας Cubadebate. Το άρθρο αυτό με τίτλο "Η πορεία προς την άβυσσο" είναι το πρώτο που δημοσιεύει φέτος ο Φιντέλ Κάστρο, για τον οποίο κυκλοφορούσαν τη Δευτέρα στο Twitter φήμες ότι πέθανε.

"Πολλοί κίνδυνοι μας απειλούν, αλλά δύο από αυτούς -ο πυρηνικός πόλεμος και η κλιματική αλλαγή- είναι κρίσιμοι και απέχουν πολύ από μια λύση", υπογραμμίζει στο άρθρο του. "Αν μιλήσουμε για μια αδυσώπητη πορεία προς την άβυσσο, θα είμαστε σίγουρα πιο κοντά στην πραγματικότητα", προσθέτει ο 85χρονος Κάστρο.

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα «Real News».



1.Πώς κρίνετε τις τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Κάρολου Παπούλια υπέρ της κυβέρνησης Παπαδήμου;
Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να πριμοδοτεί την κυβέρνηση και να υποδεικνύει στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού που υποφέρει, να κάθεται ήσυχα και να μην ενοχλεί τον πρωθυπουργό, αλλά να υπερασπίζεται τους θεσμούς και το Σύνταγμα. Και από όσο γνωρίζουμε, το Σύνταγμα λέει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική της οφείλουν να διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση και να βρίσκονται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση. Υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που πιστεύει ότι εκπληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις;