Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Του Γιώργου Κακουλίδη -Η ανάπτυξη.


Η ανάπτυξη


Είναι εξοργιστικό. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όλο και πιο συχνά, διαγκωνίζονται ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να συνεισφέρει καλύτερα στην οικονομική, λέει, ανάπτυξη. Και είναι εξοργιστικό για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον, και τα δύο κόμματα από... κατασκευής, ως στυλοβάτες του εκμεταλλευτικού συστήματος, έχουν απολύτως μοιρασμένες ευθύνες για την οξύτατη οικονομική κατάσταση, την κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που περιοδικά ξεσπά στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Ανεξάρτητα από τον ακριβή τύπο της διαχείρισης που προκρίνει το καθένα, το ξέσπασμα της κρίσης, που την πληρώνουν οδυνηρά οι εργαζόμενοι, είναι αποτέλεσμα νομοτελειακού χαρακτήρα κάθε φιλομονοπωλιακής πολιτικής, κάθε πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο.

Επεισόδια ξέσπασαν στον Βόλο στο άκουσμα της απόφασης για υποβιβασμό του Ολυμπιακού στη Δ' Εθνική.



Στον αέρα η έναρξη του πρωταθλήματος, καθώς Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα δεν πήραν άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Στο άκουσμα της απόφασης οπαδού του Ολυμπιακού Βόλου επιτέθηκαν σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην πόλη, άναψαν φωτιές και προσπάθησαν αν στήσουν οδοφράγματα, αλλά και μπλόκο στην Αθηνών-Λαμίας.
Η ένταση δεν έχει κοπάσει, ενώ προς το παρόν δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια στην Καβάλα.

Κλιμακώνει τον αντικομμουνισμό η ΕΕ των μονοπωλίων.


Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου γιορτάζει σήμερα στην Πολωνία τη «Μέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων»


Από τη μαζική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τον Ιούνη του 2009, ενάντια στον αντικομμουνιστικό οχετό της ΕΕ.
Κλιμακώνει την αντικομμουνιστική εκστρατεία η ΕΕ, στοχοποιώντας ολοένα και πιο δραστικά το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και την πολιτική του πρωτοπορία, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης και βαθέματος των αδιεξόδων της καπιταλιστικής διαχείρισης, στόχος των αστικών επιτελείων είναι να θολώσουν την πραγματική διέξοδο για τους λαούς, μέσα από το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, την ταύτιση του κομμουνισμού με το ναζισμό και τη συκοφάντηση του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η πολωνική Προεδρία της ΕΕ διοργανώνει σήμερα στη Βαρσοβία την πρώτη συνδιάσκεψη για τον «εορτασμό» της 23ης Αυγούστου, την οποία ξεδιάντροπα και προκλητικά η Ευρωένωση έχει ορίσει ως «Ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων»,εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό.

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή ΦΠΑ 2 ταχυτήτων στην εστίαση και τα νέα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΙ 2 ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών για την θεσμοθέτηση «προκρούστειων» αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπαγγελματιών αλλά και για την εισαγωγή ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση, ώστε να ευνοηθούν τα all inclusive πακέτα που προσφέρουν οι πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αναδεικνύει την βαθιά ταξικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής.

Ουκρανία- εκδηλώσεις με θέμα: «20 χρόνια χωρίς την ΕΣΣΔ - Στην ενότητα ο δρόμος για τη σωτηρία των αδελφών λαών»


Από την εκδήλωση στο Ντονιέτσκ
Στις 19 Αυγούστου του 2011 πραγματοποιήθηκαν στην εργατούπολη του Ντονιέτσκ, της Ουκρανίας, εκδηλώσεις με θέμα: «20 χρόνια χωρίς την ΕΣΣΔ - Στην ενότητα ο δρόμος για τη σωτηρία των αδελφών λαών», που διοργάνωσαν τα ΚΚ που συμμετέχουν στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν την 20ή επέτειο από τα γεγονότα της Μόσχας, που επιτάχυναν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πήραν μέρος ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο Π. Σιμονιένκο - Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας (ΚΚΟυ), καθώς κι οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία.

ΛΙΒΥΗ : Μάχες και πλιάτσικο στην Τρίπολη.Mε ταχείς ρυθμούς επιδιώκεται η επανέναρξη λειτουργίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων - νέα συμβόλαια «μοιράζουν», ήδη, οι αντικαθεστωτικοί.


Mε ταχείς ρυθμούς επιδιώκεται η επανέναρξη λειτουργίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων - νέα συμβόλαια «μοιράζουν», ήδη, οι αντικαθεστωτικοί
Πανηγυρισμοί «απελευθέρωσης» με την αστερόεσσα
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Σφοδρές μάχες μαίνονταν, χθες ολημερίς, στη λιβυκή πρωτεύουσα. Το τι ακριβώς συμβαίνει και το ποιος ελέγχει τι, παρέμενε μέχρι χτες αργά το βράδυ συγκεχυμένο. Οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι οι αντικαθεστωτικοί μάχονται για να διασφαλίσουν τον έλεγχο περίπου του 70% της πόλης, ενώ σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα προς τα δυτικά όπου βρίσκεται το συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι, συναντούσαν σφοδρή αντίσταση. Οι επικοινωνίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, όπως και η ηλεκτροδότηση, ενώ η πλειοψηφία των Δυτικών δημοσιογράφων βρίσκονταν στο ξενοδοχείο «Ρίξος Νασρ», που περιφρουρείται από δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι.
Ενώ αραβικά δίκτυα έδειχναν εικόνες πανηγυρισμών από την πράσινη πλατεία, πλήθαιναν οι καταγγελίες για πλιάτσικο και ανεξέλεγκτη δράση κατά πολιτών από ενόπλους αντικαθεστωτικούς. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αλλά και να δημιουργήσει επίφαση ενότητας και συντονισμού μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων (για τις οποίες καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για βαθύ διχασμό και για εσωτερικές έριδες ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές, κοσμικές και ισλαμιστικές ομάδες κ.λπ.), 

Τους 700.000 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι


Αύξηση 23% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και κατά 1,82% σε σύγκριση με τον Ιούνιο σημείωσε τον Ιούλιο ο αριθμός των ανέργων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο οργανισμός για τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού ξεχωρίζουν:

Για την ανεργία- Η κατά 40,5% αύξηση στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων στο τελευταίο 12μηνο, οι οποίοι ανήλθαν σε 268.000.- Στην Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται το 36% των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία αναλογεί το 20,4%.- Η ηλικιακή ομάδα 30-54 ετών έχει την ισχυρότερη εκπροσώπηση, καθώς σε αυτή αντιστοιχεί το 62,7% των ανέργων.

Πανικός από 5,3 Ρίχτερ στις ΗΠΑ


Earthquake epicentre. Image Google Earth
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:50 ώρα Ελλάδος στο Κολοράντο των ΗΠΑ.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ορεινές περιοχές στο Κολοράντο (κεντρικές ΗΠΑ) και στο Νέο Μεξικό (νότιες ΗΠΑ). Το εστιακό βάθος ήταν 4 χλμ., ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 290 χλμ. νότια του Ντένβερ στο Κολοράντο.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτοκινητόδρομοι και κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Πηγή: www.newsbomb.gr

Η Τρίπολη δεν έπεσε.Τα παπαγαλάκια των Ελληνικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ βιάστηκαν να πανηγυρίσουν.Γιατί χαίρονται όλοι οι δημοσιοκάφροι για την πτώση του Καντάφι; Σχόλιο του Red Star.



Ο Saif al-Islam Gaddafi σήμερα το πρωί ανάμεσα σε υποστηρικτές τους στους δρόμους της Τρίπολης (που κατά τα ξένα και ελληνικά ΜΜΕ χτες είχε καταληφθεί από τους αρματωμένους από το ΝΑΤΟ αντάρτες.) Photograph: Imed Lamloum/AP

Από χτες τα παπαγαλάκια τύπου Ευαγγελάτου (Newsit.gr) πανηγυρίζουν για το τέλος του καθεστώτος Καντάφι.Και οι υπόλοιποι όμως, συγκρότημα ΔΟΛ,Αλαφούζος και φίλοι δεν κρύβουν την χαρά τους που η Λιβύη οδηγείται στον δρόμο...της Δημοκρατίας. Αλήθεια προς τι όλη αυτή η χαρά; Οι εξεγερμένοι είναι Χριστιανοί αδέλφια μας που θα διώξουν τους κακούς ισλαμιστές ; Είναι δημοκράτες ; Είναι αριστεροί επαναστάτες; Στηρίζουν την Ελλάδα ; Θα μας χαρίσουν μήπως πετρέλαιο;Tι χαροποιεί τις Ελληνικές ιστοσελίδες ειδήσεων και βασικά τα αφεντικά τους ; Η νίκη του ΝΑΤΟ είναι και Ελληνική νίκη;

ΝΑΡ:Όχι στο νόμο αντιδραστικής διάλυσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


aei_ae.gifΌλοι στο συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Τετάρτη 24 Αυγούστου, 12.00 στα Προπύλαια
 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει, στις 24 Αυγούστου (!) έναν νόμο που διαλύει πλήρως ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η ”ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ" και η ΕΑΑΚ ΑΕΙ-ΤΕΙ καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, την Τετάρτη 24 Αυγούστου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια.

Και πόλεμος προπαγάνδας στη Λιβύη.Ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ δεν έχει συλληφθεί τελικά.


Σε ασφυκτικό κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη. Σύμφωνα με Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το κτίριο, όπου ενδεχομένως να βρίσκεται ο συνταγματάρχης. Ωστόσο, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε συλληφθεί, εθεάθη στην Τρίπολη να εμψυχώνει υποστηρικτές του καθεστώτος.
Ελεύθερος ο Σεΐφ Αλ-ΙσλάμΕλεύθερος ο Σεΐφ Αλ-Ισλάμ
Το Αλ Αραμπίγια ανέφερε, πάντως, ότι ακόμη ότι τρεις από τους γιους του Καντάφι βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Μοχάμεντ Καντάφι φέρεται πως εγκατέλειψε το καταφύγιο του, νωρίς το βράδυ, με τη βοήθεια στρατευμάτων.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τις δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου 22.8.2011


Η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έργο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν στα ΑΕΙ – ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Η πλήρης παράδοση των ΑΕΙ – ΤΕΙ και της έρευνας στους βανδάλους των μεγάλων επιχειρήσεων δεν θα είναι προσωρινή, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο και θα έχει πολύπλευρο και μεγάλο κόστος στη ζωή και στα δικαιώματα του λαού. Η απάντηση των φοιτητών, της νεολαίας, των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και όχι αμυντική, αλλά επιθετική.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τις εξελίξεις στη Λιβύη 22.8.2011


Οι αμερικανοί και ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές με τη γνωστή υποκρισία και μετά από τον πολύμηνο πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά της Λιβύης, ολοκληρώνουν το έργο τους αντικαθιστώντας τον πρώην σύμμαχό τους με τέως συνεργάτες του. Ο στόχος τους είναι το πετρέλαιο και το αέριο της Λιβύης αλλά και να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή. Τα δεινά για το λαό της Λιβύης θα συνεχιστούν, ενώ οι κίνδυνοι από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο της περιοχής θα ενταθούν.

Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: Ακύρωση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος



Ένα μήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, οι αποφάσεις της βρίσκονται στον αέρα. Παρά τις αρχικές θριαμβολογίες, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν παρά μία ακόμα επανάληψη της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που μόνο νέα σκληρά μέτρα, επαχθείς δανειακές συμβάσεις και ακόμα λιγότερη εθνική κυριαρχία για τη χώρα μας περιλάμβανε, με μοναδικό μέλημα τη διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών.
Από την επόμενη ημέρα των αποφάσεων της Συνόδου - που υποτίθεται θα έλυνε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας - η κατάσταση χειροτέρεψε.

Δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέα Παπαδόπουλου, για την παρουσία των κομμάτων στη ΔΕΘ

 Ο χώρος της ΔΕΘ δεν πρέπει αποτελεί σημείο για να εξαγγείλουν τα δυο μεγάλα κόμματα μαγικές λύσεις και να υποσχεθούν λαγούς με πετραχήλια, όπως έκαναν κατά το παρελθόν τα δυο μεγάλα κόμματα, ούτε, βεβαίως,  ευκαιρία για ταξίδι  αναψυχής  αξιωματούχων  της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με έξοδα του ελληνικού λαού.
Είναι μια ευκαιρία για να κατατεθούν  ουσιαστικές προτάσεις, να παρουσιαστούν οι συνολικές θέσεις των κομμάτων και να ζυμωθούν με την κοινωνία, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους.  Αυτό δεσμεύεται ότι θα πράξει η ΔΗΜ.ΑΡ κατά την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ανώτατη Εκπαίδευση υπόθεση της λαϊκής οικογένειας».Σε συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση καλούν την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Αυγούστου, ΠΑΜΕ και ΜΑΣ.


Να δώσουν αγωνιστική, δυναμική και άμεση απάντηση στο νόμο - πλαίσιο, που σβήνει τα απομεινάρια της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, καλούν εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν από κοινού την Τετάρτη 24 Αυγούστου, μέρα που το νομοσχέδιο θα είναι στη Βουλή για ψήφιση, αποτελούν κομμάτι ενός ενιαίου αγώνα για να μην περάσει η νέα επίθεση. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια και στηΘεσσαλονίκη μισή ώρα αργότερα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου σηματοδοτείται ακόμη μια φορά από την παντελή έλλειψη μέριμνας για την πανίδα και τους βιοτόπους!


Συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του, ένας ακόμη υπουργός υπέγραψε για μία ακόμη χρονιά την ετήσια ρυθμιστική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012 επιβεβαιώνοντας και φέτος την κοινοπραξία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας. Αγνοώντας τόσο τις βασικές αρχές διαχείρισης του περιβάλλοντος όσο και τις προτάσεις των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων, έδωσε το πράσινο φως σε 230.000 οπλισμένους συμπολίτες μας για να ξεχυθούν στην ελληνική φύση και να ψυχαγωγηθούν, πυροβολώντας ότι έχει απομείνει ζωντανό στην Ελληνική ύπαιθρο.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τις συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των φορέων για το φορολογικό

Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της καθολικής αποτυχίας της πολιτικής της, απεργάζεται νέους τρόπους αφαίμαξης των εργαζομένων και των οικονομικά  ασθενέστερων στρωμάτων. Την ίδια στιγμή  αδιαφορεί για την ανεργία που καλπάζει, ενώ η οικονομική ολιγαρχία απολαμβάνει της ασυλίας που της προσφέρεται.