Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Kάμερες παντού!- πράσινο φως από την αρμόδια Αρχή


Το πράσινο φως προκειμένου να λειτουργήσουν οι καμέρες σε δημόσιους χώρους άναψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπο την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αναγκαίο για προστασία της ζωής, της δημόσιας ασφάλειας, της ιδιοκτησίας, του περιβάλλοντος και της εθνικής άμυνας δεν μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα.
Η Αρχή καταργεί τη δικαιοδοσία των εισαγγελικών αρχών επί της λειτουργίας των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και προτείνει την έκδοση προεδρικού διατάγματος, με το οποίο θα ρυθμιστούν οι προϋποθέσεις εγκατάστασής και χρήσης τους, πάντοτε όμως υπό τη δική της εποπτεία. Με το νέο καθεστώς δηλαδή οι κάμερες δεν θα λειτουργούν με την εγγύηση της εισαγγελικής αρχής, αλλά της αρμόδιας σε κάθε περίπτωση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων Ανεξάρτητης Αρχής.

Ως δημόσιοι χώροι, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κάμερες, θεωρούνται οι δρόμοι, οι πλατείες, τα άλση, ο αιγιαλός, η παραλία, τα λιμάνια, τα εμπορικά κέντρα, οι χώροι αναψυχής, οι σταθμοί Μετρό, τα αεροδρόμια κ.λπ. Σε χώρους με ελεγχόμενη είσοδο -με την καταβολή εισιτηρίου ή με άλλο τρόπο- υπαίθριους ή κλειστούς, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση καμερών από τις δημόσιες αρχές, αλλά μόνο από τον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή. Θεμιτή άλλωστε κρίνει η Αρχή και τη λειτουργία καμερών σε χώρους -όπως είναι τα καταστήματα- για την προστασία προσώπων ή πραγμάτων, με ευθύνη των ιδιοκτητών και όχι των δημοσίων αρχών.
ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: