Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κοπεγχάγη, 12-14 Δεκεμβρίου 2009 για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική αλλαγή


Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13/12 και θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου για την κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί.Επίσης ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει σε σεμινάριο που διοργανώνει η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας, το Die Linke Γερμανίας, το Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας με θέμα «Ο καπιταλισμός και η κλιματική κρίση: Αριστερές εναλλακτικές προτάσεις»
Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ, 12/12
  • 10:00-13:00    Συμμετοχή στις εργασίες της επίσημης Συνόδου
  • 13:00 Διεθνής διαδήλωση  «Πρώτα ο πλανήτης- πρώτα οι άνθρωποι».   Η διαδήλωση ξεκινάει στις 13.00, από την Πλατεία Κοινοβουλίου. (Christiansborg Slotsplads).
ΚΥΡΙΑΚΗ, 13/12
  • 17:15-19:15  Στο  Blue Lotus Hall. Σεμινάριο με θέμα: «Ο καπιταλισμός και η κλιματική κρίση: Αριστερές εναλλακτικές προτάσεις» που διοργανώνει η  Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας,  το Die  Linke Γερμανίας,  Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας.
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14/12
  • 10:00-13:00    Συμμετοχή στις εργασίες της επίσημης Συνόδου.

To Nόμπελ...Πολέμου




Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Μπάρακ Ομπάμα, παρέλαβε στο Όσλο το Νόμπελ Πολέμου για το έτος που μας πέρασε.Όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος.Απλώς για να μην τρελαθούμε εντελώς βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους.Το μόνο νόμπελ που θα μπορούσε να παραλάβει ο Αμερικανός ηγέτης είναι αυτό του πολέμου...
Οι Νορβηγοί έκαναν ένα λάθος, μπέρδεψαν τη λέξη Πόλεμο με την λέξη Ειρήνη.
Και το αξίζει το Νόμπελ Πολέμου ο Μπάρακ Ομπάμα.
Δύο πολέμους  συνεχίζει σε Ιράκ και Αφγανιστάν...Που έχουν θύματα αμάχους και γυναικόπαιδα...Και οι 30.000 πεζοναύτες που θα φτάσουν στο Αφγανιστάν , στάλθηκαν με εντολή του Ομπάμα.Γι'όλα αυτά ο Αμερικανός Πρόεδρος, μια μέρα θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Παγκόσμια Κοινότητα μαζί με τον Κλίντον και τον Μπους.Και θα έρθει αυτή η μέρα λαού θέλοντος...

Red Star

Όπου φτωχός κι η μοίρα του


Πριν σοκαριστείτε θεωρώντας ότι κολυμπά σε παγωμένα νερά, πατήστε pause και εκνευριστείτε γιατί κολυμπά σε μολυσμένα νερά. Συγκεκριμένα στον ποταμό Υamuna στο Νέο Δελχί. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν σας μετέδωσε την αισιοδοξία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης θα καταλήξει σε διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η οποία- λέει- θα εφαρμοστεί και σύντομα, μπορείτε να τα πάρετε στο κρανίο. Θα είστε απόλυτα δικαιολογημένοι, επειδή ήδη έχουν αρχίσει τα παρατράγουδα. Αναπτυσσόμενες χώρες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν ευθέως την οικοδέσποινα Δανία πως διεξάγει τις διαπραγματεύσεις υπέρ των πλουσιότερων χωρών. Με δυο λόγια, όπου φτωχός κι η μοίρα του... 



Πηγή:www.tanea.gr

K.K.E-Σχόλιο του Γραφειου Τυπου για τις δηλωσεις του Πρωθυπουργου Γ. Παπανδρέου


Η εθνική συστράτευση και συνεννόηση που προτείνουν ο πρωθυπουργός, η πλουτοκρατία και η ΝΔ είναι κάλεσμα υποταγής του λαού  και αποδοχής νέων ακόμα πιο οδυνηρών θυσιών για να μείνει τώρα άθικτη η υψηλή κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η ταξική-λαϊκή αλληλεγγύη και αντεπίθεση πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.  





Πανεργατικός ξεσηκωμός ΤΩΡΑ


Mε στόχο τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», αλλά και τη μετατροπή της Ασφάλισης σε ένα ακόμα πεδίο επενδύσεων και πλουτισμού των μονοπωλίων, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί - συνδικαλιστικοί του υπηρέτες επισπεύδουν το πλήρες ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανένα περιθώριο για καμιά αυταπάτη δεν άφησε η προχτεσινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων», που υποδέχτηκαν με ικανοποίηση - όπως ξεκαθάρισαν μετά - τις προτάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, τα μέτρα, τα οποία, με «κίνητρα» (όπως βαφτίζουν τη μετατροπή των συντάξεων σε ψίχουλα ή την αύξηση των «ποινών» για όσους έως σήμερα συνταξιοδοτούνταν νωρίτερα, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για τη μεγάλη φθορά της υγείας τους, π.χ. ΒΑΕ), επιβάλλουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Τα οποία επιβάλλουν την εφαρμογή της αρχής «παίρνεις ό,τι και εφόσον πληρώσεις», συνδέοντας τις παροχές με το ύψος των εισφορών καθενός. Τα οποία επισπεύδουν την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, διασπείροντας «επαγγελματικά ταμεία», όπου οι εργάτες - σπρωγμένοι από την κοροϊδία της «βασικής σύνταξης» - θα καταθέτουν το υστέρημά τους, χωρίς να ξέρουν, όμως, αν και τι θα πάρουν. Τα οποία «επανακαθορίζουν» τη λίστα των ΒΑΕ και τις αναπηρικές συντάξεις, όχι διευρύνοντας το θεσμό, όπως απαιτούν οι νέες αρνητικές επιπτώσεις του περιβάλλοντος εργασίας, αλλά στοχοποιώντας μερικά από τα πρώτα θύματα των σκληρών συνθηκών εργασίας.


O εφιάλτης αποκαλύπτεται πλήρως αν λάβει κανείς υπόψη την ταυτόχρονη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Γιατί η γενίκευση της ευελφάλειας, η κατάργηση ακόμα και της ίδιας της έννοιας της σταθερής εργασίας, όπως αποτυπώνει το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο, όπως αποφάσισαν πρόσφατα Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ, όπως ζητούν οι βιομήχανοι - εφοπλιστές - τραπεζίτες - μεγαλέμποροι, όχι απλά στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά στοχοπροσηλωμένοι σε ό,τι χρειάζεται η αύξηση της κερδοφορίας τους, πολλαπλασιάζει αυτούς που μένουν εντελώς «στον αέρα». Αυτούς που δε συγκεντρώνουν καν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για να πάρουν ακόμα και την πενιχρή «βασική σύνταξη». Επειτα, ο οικοδόμος, που κάνει 50 ή 70 μεροκάματα όλο το χρόνο, θα ανεβαίνει στο μαδέρι μέχρι τα 70 του; Η καμαριέρα, που δουλεύει 3 ή 4 μήνες το χρόνο, πώς θα πληρώνει για τα επαγγελματικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες; Οι χιλιάδες νέοι, που φτάνουν τα 30 και 35 τους χρόνια με μερικές δεκάδες ένσημα, θα πάρουν ποτέ σύνταξη;


Oκοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης καταργείται. Η Ασφάλιση γίνεται, όπως ακριβώς και η Πρόνοια, η Υγεία, η Παιδεία, «ατομική ευθύνη» του κάθε εργάτη. Οι εργάτες να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια: Η επίθεση είναι ολομέτωπη και θα δυναμώνει ολοένα. Η πάλη θα είναι και πρέπει να είναι σκληρή. Ομως, η εργατική τάξη μπορεί, με αποκλειστικό γνώμονα τις δικές της ανάγκες και τα δικά της συμφέροντα και εργαλείο τον πλούτο που η ίδια παράγει, να περάσει στην αντεπίθεση. Πρώτος, άμεσος σταθμός, στην κατεύθυνση αυτή, η απεργία στις 17 Δεκέμβρη. Μέχρι το ξημέρωμα της επόμενης Πέμπτης, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι απεργιακές φρουρές και κινητοποιήσεις να γίνουν υπόθεση κάθε εργατοϋπάλληλου. Να αναδειχθεί ακόμα καλύτερα πως μόνο στο πεδίο της ταξικής πάλης οι εργάτες «συζητούν». Να αναδειχθεί πως μόνο η γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια είναι αυτή που θα οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ Τάγματα θανάτου εναντίον του λαϊκού κινήματος


Οι δολοφονίες, οι εξαφανίσεις και οι επιθετικές ενέργειες εναντίον στελεχών και μελών τουΜετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα από «τάγματα θανάτου» που αποτελούνται από βετεράνους του τάγματος 3/16 - τάγματα θανάτου που έσπειραν το θάνατο και τον τρόμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας '80 - συνεχίζονται, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ονδούρας (CODEH).
Τα περιστατικά της βίας πληθαίνουν καθημερινά και τελευταία κρούσματα ήταν οι επιδρομές των μελών της DNIC, που με μάσκες πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια στις γειτονιές Καρισάλ και Μέρι Φλόρες της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, το Σάββατο, αναζητώντας συγκεκριμένα μέλη και στελέχη της αντίστασης.
Παρά το σκηνικό τρόμου, όμως, το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα συνεχίζει τον αγώνα και όπως δήλωσε ο γενικός συντονιστής του Χουάν Μπαραόνα, κατά την πρόσφατη ολομέλεια των οργανώσεων που συμμετέχουν αποφασίστηκε η διεύρυνση και η οργάνωση της βάσης του ώστε να μετατραπεί σε Ευρύ Μέτωπο, ενώ πλέον το κέντρο βάρος του αγώνα μετατίθεται από την αποκατάσταση του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην επίτευξη του στόχου της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης και της αλλαγής της φυσιογνωμίας της χώρας. Χτες, ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια κάλεσε μέσω επιστολής του το Μέτωπο να μετατραπεί σε πολιτική πλατφόρμα, καθώς είναι η μόνη δύναμη, όπως αναφέρει, που μπορεί να ηγηθεί του λαϊκού αγώνα και η μοναδική ελπίδα του λαού της Ονδούρας για μία νέα Μάγκνα Χάρτα.
Την ίδια στιγμή οι διαβουλεύσεις των δυνάμεων που στηρίζουν το πραξικόπημα, δηλαδή των δύο κύριων κομμάτων που νέμονται την εξουσία εδώ και δεκαετίες, είναι πυρετώδεις καθώς παρά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και το Περού των εκλογών και του αποτελέσματός τους, η Ονδούρα εξακολουθεί να παραμένει πλήρως απομονωμένη, κυρίως οικονομικά. Ετσι ο «εκλεγμένος πρόεδρος», Πορφίριο Λόμπο, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σαν Χοσέ, μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους της Κόστα Ρίκα και του Παναμά, ότι θέλει να υπάρξει πολιτική αμνηστία για όλους όσοι αναμείχθηκαν στο πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου... Σήμερα ο Πορφίριο Λόμπο θα συναντηθεί στο Σάντο Ντομίνγκο με τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες και θα του ζητήσει, κατά πληροφορίες, να διαμεσολαβήσει στην «κρίση».


Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ.Παπούλια την ερχόμενη εβδομάδα.

Συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων έναντι της διαφθοράς, προς όφελος και της οικονομίας, ζήτησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ.Παπούλια την ερχόμενη εβδομάδα. 


Πηγή:www.in.gr

Κάποιοι, εντός και εκτός συνόρων, θέλουν, (σπρώχνουν, πιέζουν, εύχονται, μεθοδεύουν), τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης.

Κάποιοι, εντός και εκτός συνόρων, θέλουν, (σπρώχνουν, πιέζουν, εύχονται, μεθοδεύουν), τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης. Το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη περιγράφει το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και την ανάγκη της κυβέρνησης να αναζητήσει ένα ελάχιστο έδαφος πολιτικής συναίνεσης. Ο… φερετζές της συναίνεσης, στην προκειμένη περίπτωση, ονομάζεται «διάλογος» και… κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πες- πες... στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στα δικαιώματα των εργαζομένων δε θα μείνει τίποτε όρθιο. Αλλωστε είναι παλιά και δοκιμασμένη η συνταγή: Οι πολλοί (και μη έχοντες) αγκομαχούν για να εξασφαλίζονται τα υπερκέρδη των εισηγμένων που για το τρέχον εννιάμηνο και εν μέσω κρίσης έφτασαν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.




Πηγή:www.topontiki.gr

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣYΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης


  • ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
  • ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ
  • ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Ενώ η χώρα μας είναι όμηρος της κερδοσκοπίας των διεθνών επενδυτικών ομίλων και των εμπορικών τραπεζών, η κυβέρνηση, αντί να διεκδικήσει απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να εκδώσει λαϊκά ομόλογα, εξαγγέλλει μία επιθετική πολιτική με στόχο να εξευμενίσει τους κερδοσκόπους και στην πραγματικότητα μας λέει ότι θα διαλύσει το ασφαλιστικό και θα συρρικνώσει τις δημόσιες δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερες απολύσεις, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία.Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να περάσει. Είναι μια πολιτική που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, είναι μια πολιτική που θα βρει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ανώμαλη προσγείωση και για τους εργαζόμενους-Αύξηση του ΦΠΑ, πάγωμα μισθών, κατάργηση του 14ου μισθού, αύξηση φόρων στα καύσιμα και των συντελεστών φορολόγησης.

΄Εκτακτα μέτρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Αύξηση του ΦΠΑ, πάγωμα μισθών, κατάργηση του 14ου μισθού, , αύξηση φόρων στα καύσιμα και των συντελεστών φορολόγησης, είναι η συνταγή της Ιρλανδίας που αναμένεται να  ακολουθηθεί. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι ανακοινώσεις των πρώτων αντιλαϊκών μέτρων , όπως χαρακτηρίζονται κυρίως οι περικοπές μισθών και η κατάργηση επί του παρόντος του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου Πάσχα  και του επιδόματος αδείας,  αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της έναρξης του Εθνικού Κοινωνικού διαλόγου. Οι κινήσεις στοχεύουν στο να πειστούν οι Βρυξέλλες οτι η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης.

Πηγή:www.nooz.gr

Σήκωσε τα μανίκια,αλλά ξέχασε τις προεκλογικές υποσχέσεις...Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών





Υπό το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και εν όψει δύσκολων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το πρωί της Πέμπτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για σύγκληση του Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών προτίστως για το ζήτημα της διαφθοράς και της διαφάνειας, ωστόσο επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση της οικονομίας.
Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και προϊδέασε για λήψη σκληρότερων μέτρων.
Ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία και επανέλαβε τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να κηρύξει την έναρξη εθνικού κοινωνικού διαλόγου, στο επίκεντρο του οποίου αναμένεται να βρεθεί η οικονομία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, στις συζητήσεις αναμένεται ότι θα ενταχθεί και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και εν όψει αυτού ο κ. Παπανδρέου είχε το απόγευμα της Τετάρτης συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης -Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αγρότες



Συγκεκριμένες αποφάσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων στον χώρο των αγροτών από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ληφθούν το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Την Πέμπτη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα των αγροτών και συζητήθηκαν οι μορφές δράσης, με τις οποίες θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.
Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών περιλαμβάνει, αιτήματα όπως άμεση καταβολή των επιδοτήσεων, διπλασιασμό των προνοιακών συντάξεων, αναπλήρωση εισοδήματος στους φτωχομεσαίους αγρότες, προστασία της ντόπιας παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, πάγωμα αγροτικών χρεών κ.ά.


Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για γέλια και για κλάματα!

Στάθης-Ελευθεροτυπία



Από την "Ημερησία"



Από την "Ημερησία"


Οι «ερμηνείες» του «Βήματος»

Φιλότιμη η προσπάθεια του «Βήματος» να φτιάξει κλίμα υπέρ της κυβέρνησης και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που αντιδρούν στα αντιδραστικά μέτρα τα οποία μεθοδεύει. Αστοχη όμως και ανεπαρκής. «Τα όπλα της για την αναχαίτιση των επιθέσεων που εκτιμά ότι θα δεχθεί το επόμενο διάστημα από το χώρο της Αριστεράς αλλά και από τη ΝΔ ετοιμάζει η κυβέρνηση», προλογίζει το ρεπορτάζ και λίγες αράδες πιο κάτω ο συντάκτης του γράφει: «(...) Στο ΠαΣοΚ όμως αντιμετωπίζουν ως στρατηγική νίκη τους την αλλαγή στάσης του ΚΚΕ στον διάλογο για το Ασφαλιστικό. Στον "πρωινό καφέ" εκτιμήθηκε ότι ο ακραίος ακτιβισμός του ΠΑΜΕ, το οποίο εμπόδισε την έναρξη του διαλόγου, δεν βρήκε ερείσματα στην κοινή γνώμη και γι΄ αυτόν τον λόγο οδηγήθηκε σε αναδίπλωση. "Το ΚΚΕ είναι ένα κλειστό συντηρητικό κόμμα. Οταν κατάλαβε ότι ο κόσμος ελπίζει ακόμη στο ΠαΣοΚ, μπήκε στο καβούκι του" επισημαίνει ένας από τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό που δεν ομολογεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ότι η πολεμική του ΚΚΕ λειτούργησε σε αυτή την φάση ευεργετικά για την κυβέρνηση, η οποία σε άλλη περίπτωση αντί για συμπάθεια θα δεχόταν κριτική για την ουσία των προτάσεών της στο Ασφαλιστικό».



Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ, στριμωγμένο από τις αντιδράσεις στον «κοινωνικό διάλογο», μοίρασε ραβασάκι, με το οποίο υπαγόρευε πως «το ΚΚΕ αναδιπλώθηκε», επειδή η κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό «δεν βρήκε ερείσματα στην κοινή γνώμη». Και η εφημερίδα έσπευσε να το αναπαραγάγει. Το πράγμα όμως μπερδεύει, αν ανατρέξει κανείς στη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο «Θέμα». Ελεγε τότε ο Λοβέρδος: «Αυτή τη βδομάδα πιέστηκα πολύ από δύο πλευρές. Η μια πλευρά ήταν η Αριστερά, η οποία πίεσε πολύ και θα πιέσει. Ο στόχος είναι, του ΚΚΕ τουλάχιστον είναι καταφανής, πιέζει, δεν μπαίνει στο διάλογο, σέρνει τον ΣΥΝ και μετά θα επιδιώξουν να σύρουν και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ για να ακυρώσουν την προσπάθειά μας στο Ασφαλιστικό». Με άλλα λόγια, ο Λοβέρδος ομολογεί ότι οι κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, όχι μόνο βρίσκουν ανταπόκριση στο λαό και πιέζουν την κυβέρνηση, αλλά η απήχησή τους είναι τέτοια που το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τον «κίνδυνο» δυσαρεστημένοι οπαδοί και ψηφοφόροι του να προβληματιστούν από το μήνυμα και το περιεχόμενο των ταξικών αγώνων και να βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση. Σε βαθμό τέτοιο μάλιστα, που να απειλείται η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου! Τι από τα δυο ισχύει; Οι «εκτιμήσεις» της εφημερίδας ή οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού; Ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα οι εργαζόμενοι.


Η ίδια η εφημερίδα, λίγες γραμμές πιο κάτω, αυτοαναιρείται και γράφει: «Διατυπώνεται η άποψη ότι όσο θα προχωρούν οι μήνες και θα φθείρεται η κυβέρνηση είναι πιθανόν ένα κομμάτι ψηφοφόρων που βρίσκεται στο αριστερό άκρο του ΠαΣοΚ να αρχίσει να φλερτάρει με το ΚΚΕ. Το ίδιο ενδεχομένως να πιστεύουν και στον Περισσό». Δηλαδή, επιβεβαιώνει και αυτή ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την απήχηση των θέσεων και των αγώνων στους οποίους πρωτοστατεί και συμμετέχει το ΚΚΕ, γι' αυτό και φοβάται την απώλεια της πρόσκαιρης ανοχής που υφάρπαξε από μεγάλο μέρος του λαού προεκλογικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα, πίσω από την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει το ΚΚΕ «απομονωμένο» και «συντηρητικό». Το Βήμα όμως κάνει και άλλη λαθροχειρία. Αναπαράγει «διαπιστώσεις» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που λένε: «Στις πόλεις - "κάστρα" του Κομμουνιστικού Κόμματος (σ.σ. στη Γαλλία), όπως είναι η Μασσαλία, ολόκληρες "κόκκινες" οργανώσεις μεταπήδησαν στον Λεπέν. "Κανένας δεν μπορεί να μαντέψει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος σε τέτοιες συνθήκες. Το να βαθαίνεις την κρίση για να δημιουργήσεις αδιέξοδο μπορεί να προκαλέσει φόβο και εσωστρέφεια και όχι στροφή προς την Αριστερά" επισημαίνουν». Αγνοια ή φτιάξιμο της πραγματικότητας στα μέτρα που τους βολεύει; Και τα δυο. Για την ιστορία και την αποκατάσταση της αλήθειας: Το Γαλλικό ΚΚ άρχισε την κατρακύλα και έχανε δυνάμεις από την εποχή που αποφάσισε να συνδιαχειριστεί τον καπιταλισμό μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες και κυβέρνησε μαζί τους. Από τη στιγμή που σταδιακά απεμπολούσε τα μαρξιστικά λενινιστικά χαρακτηριστικά του και αποκήρυξε το σοσιαλισμό σαν στρατηγικό στόχο της πάλης του, υιοθετώντας σοσιαλδημοκρατική γραμμή. Αυτή η εξέλιξη, που συνέβαλε ώστε τα λαϊκά στρώματα να χάσουν κάθε πολιτική διέξοδο, στρατηγικά αντίθετη προς την πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου, είναι που οδήγησε μεγάλο κομμάτι του λαού στο συντηρητισμό, την ξενοφοβία, την ενσωμάτωση. Αλλωστε σοσιαλδημοκράτες και οι υπόλοιποι σύμμαχοί τους μαζί και οι του Γαλικού ΚΚ, έσπρωξαν το λαό να ψηφίζει Σιράκ, το «δεξιό» δηλαδή, για να μην εκλεγεί ο Λεπέν, που τον είχαν ενισχύσει οι σοσιαλδημοκράτες. Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη ρότα, γι' αυτό και δέχεται αδιάκοπα την επίθεση του αστικού πολιτικού συστήματος. Κάτι παραπάνω θα ξέρει το «Βήμα» γι' αυτό...


Κ.Κ.Ε:Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας της «Εθνικής κυριαρχίας»


Αντί να απολογηθεί στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός για τις οδυνηρές θυσίες που έχει υποβάλλει στους εργαζόμενους η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την «ισχυρή Ελλάδα στην ΕΕ», κινδυνολογεί για να δικαιολογήσει τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που εδώ και καιρό τα έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ, με οδηγό και πάλι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε απώλεια εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων οδηγεί ο «ευρωμονόδρομος» που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, ισοπεδώνοντας τις λαϊκές κατακτήσεις. Το δρόμο που υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πρέπει να τον αντιπαλέψει και να τον ανατρέψει ο λαός για να μην πληρώσει τις συνέπειες και της κρίσης. Μπορεί, αρκεί να εμπιστευτεί τη δύναμή του.