Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Χανιά: Οι βάσεις μόνιμη πηγή κινδύνου

Η επίσημη εγκατάσταση των ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας ξεκίνησε από το 1953. Ηταν τότε που η “προστασία” από τους Αγγλους πέρασε στους Αμερικάνους. Ηταν η περίοδος που συγκροτήθηκε το ΝΑΤΟ. Τότε που οι θεωρίες από τη μεριά της ξεπουλημένης μεγαλοαστικής τάξης της χώρας περί “κινδύνου από Βορρά” ήταν στην ημερήσια διάταξη. Η εγκατάσταση των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα “συμπληρώνει” το πλέγμα της εξάρτησης. Εχει αποδειχτεί μέσα απ' την πορεία τόσων χρόνων ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι βάσεις έγιναν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Τα Χανιά έχουν το θλιβερό προνόμιο να φιλοξενούν τις μεγαλύτερες ΝΑΤΟϊκές και αμερικάνικες βάσεις της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (Σούδας, Ακρωτηρίου, “πεδίο βολής Κρήτης”).
Οι βάσεις στα Χανιά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα στις διάφορες δολοφονικές επιδρομές των αμερικάνων ιμπεριαλιστών τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια. Οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη έγιναν από αεροσκάφη που “σηκώθηκαν” απ' τις βάσεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.
Στους πολέμους του Κόλπου (στη γενοκτονία του ιρακινού λαού), η βάση της Σούδας έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Στις επιχειρήσεις διευκόλυνσης της Τουρκίας για τη γενοκτονία του κουρδικού λαού, όπως επίσης και στον πρόσφατο βρόμικο πόλεμο στη γειτονική μας πρώην Γιουγκοσλαβία, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το ίδιο και στο πόλεμο του Αφγανιστάν, στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και όπου αλλού κρίνουν οι ιμπεριαλιστές ότι πρέπει να επέμβουν.
Οι βάσεις στα Χανιά δεν χρησιμοποιούνται μόνο σαν ορμητήριο για πολεμικές επιχειρήσεις ή σαν βάση αντικατασκοπίας, αλλά παρέχουν και υπηρεσίες ανεφοδιασμού αεροσκαφών, όπως επίσης και ελλιμενισμού ΝΑΤΟϊκών και αμερικάνικων πολεμικών πλοίων.
Στον κόλπο της Σούδας μπαινοβγαίνουν χωρίς να “δίνουν λογαριασμό” ξένα πολεμικά πλοία (και πυρηνοκίνητα υποβρύχια ή αεροπλανοφόρα), ενώ η πόλη των Χανίων κατακλύζεται συχνά από χιλιάδες αμερικανούς ράμπο.
Σημαντική επίσης και ολέθρια είναι η τοξική, ραδιενεργή και άλλη περιβαντολογική ρύπανση που προκαλούν οι βάσεις και οι συνεχείς βολές που γίνονται στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ραδιενεργού ρύπανσης, ο χανιώτικος λαός δεν πείθεται. Τα ίδια τα γεγονότα τον κάνουν να ανησυχεί. Τα Χανιά είναι η πρώτη πόλη σε καρκίνο και λευχαιμία στην Ελλάδα. Τα ψόφια ψάρια που εκβράζονται κάθε τόσο τον κάνουν να ανησυχεί. Τρεις τουλάχιστον φορές τα τελευταία χρόνια από καθαρή τύχη την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε να θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων από πυραύλους που ξέφυγαν της πορείας τους. Οπως έχει γραφτεί στον Τύπο, η αμερικάνικη βάση της Σούδας δημιουργεί χιλιάδες τόνους απόβλητα τα οποία αποτελούνται από ουσίες ύποπτες για καρκινογενέσεις.
Ολα τα παραπάνω συνηγορούν (παρά το ότι πανελλαδικά το αντιβασικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση) στα Χανιά να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία, ανησυχία, κινητικότητα.
Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση έχει παίξει η Επιτροπή κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης που από το 1990 που συγκροτήθηκε καταρχήν από μαζικούς φορείς και στη συνέχεια πλαισιώθηκε από δεκάδες αγωνιστές, έχει οργανώσει δεκάδες κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, συζητήσεις και κρατάει στην επικαιρότητα τα ζητήματα της πάλης ενάντια στην εξάρτηση, τις βάσεις, τα πυρηνικά και της αλληλεγγύης στους αγώνες των λαών.
Ετσι κι αλλιώς ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και η προσπάθεια που απαιτείται είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το αντιιμπεριαλιστικό-αντιβασικό κίνημα πρέπει να δυναμώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: