Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Γκάλοπ της Rass για τον Τύπο της Κυριακής. Οριακό προβάδισμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α μόλις με 0,7 % έναντι της Ν.Δ.Στα τάρταρα το κόμμα του Πάνου Καμμένου με 2,8 % (3,3 % με αναγωγή). Μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΔΗ.ΑΡΙ. και Κ.Κ.Ε.Σχολιάζει ο Red Star.

Δημοσκόπηση της RASS για τον Τύπο της Κυριακής.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 18 ως 20 /12.



Η πιο "φρέσκια" δημοσκόπηση είναι αυτή της Rass που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 20 του μήνα.

Μια ακόμη έρευνα που επιβεβαιώνει τις προηγούμενες και μας δίνει μερικά καινούρια στοιχεία.
Καταρχήν στον πίνακα πιο πάνω βλέπετε τα ποσοστά των κομμάτων με 3,2 % Άκυρα-Λευκά και 12,7 %  αδιευκρίνιστη ψήφο.Η αναγωγή σε όσους έχουν αποφασίσει , θα μας βοηθήσει να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα.

Έτσι τα ποσοστά  με την αναγωγή διαμορφώνονται ως εξής :


Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α προηγείται με 30,3 %. Ξεπερνά το 30 % έστω και οριακά αλλά έχει σε απόσταση αναπνοής τη Ν.Δ. που έχει ανακάμψει και επαναπατρίσει ψηφοφόρυς από την Χρυσή Αυγή και τοθς Ανεξάρτητους Έλληνες.
Δεύτερη η Ν.Δ. με 29,5 % ,σχεδόν δηλαδή ξαναπιάνει τα ποσοστά του Ιουνίου.  Συγκυριακό αποτέλεσμα ; Ίσως. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να κοιμούνται και να πανηγυρίζουν (!;!) για το τρίτο μνημόνιο που τους ήρθε κατακέφαλα.
Τρίτη η Χρυσή Αυγή με 10,8 % ,πιάνει διψήφιο ποσοστό με την αναγωγή, αλλά χάνει την δυναμική που είχε .Να θυμίσω πως ένα χρόνο ακριβώς πριν, το Κ.Κ.Ε. κατέγραφε ποσοστά 12-13,5 % και τελικά κατέληξε σε πέντε μήνες  στο 8,5 % του Μάη και στο 4,5 % του Ιούνη.Επίσης η Δημοκρατική Αριστερά είχε καταγράψει και αυτή ποσοστά 14-16 % σε δημοσκοπήσεις και έπεσε στο 6 %.Αυτά γιατί οι νεοναζί επειδή κατάφεραν 2 φορές να σταθούν στο 6,9-7 % νομίζουν πως έχουν στο τσεπάκι τους το διψήφιο νούμερο.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ του Βενιζέλου στο 6,8 % ,πέφτει συνεχώς και το 2013 προβλέπω ότι θα αρχίσει η κατρακύλα προς το 3 %.
Στα εκλογικά της ποσοστά η ΔΗ.ΑΡΙ. με 5,9 %.Συνεχώς χάνει ψηφοφόρους προς τα αριστερά της ,κυρίως προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α αλλά κερδίζει ψήφους από το πεθαμένο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στο 5,7 % το Κ.Κ.Ε. δείχνει την γνωστή αναιμική του άνοδο σε μια περίοδο όμως που δεν υπάρχει πόλωση και εκλογικό κλίμα.Το 19ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε. αλλά και γενικότερα η διάθεση του λαού να αγωνιστεί ή όχι θα δείξουν προς τα που θα κινηθέί το Κ.Κ.Ε. Η υποκειμενική μου γνώμη είναι πως θα είναι τέταρτο κόμμα και σιγά σιγά θα αρχίσει να απειλεί την Χρυσή Αυγή.Βέβαια η προπαγάνδα από το σύνολο των ΜΜΕ ,από την Αυγή και το "αριστερό" Ποντίκι ως και τις εφημερίδες του ΔΟΛ, και της δεξιάς έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα.Και όλα αυτά σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για το Κ.Κ.Ε. που παρά τις εισφορές των μελών του ,οδηγείται σε νέα μείωση θέσεων εργασίας στον Ριζοσπάστη που στον απλό λαό που έχει συνηθίσει στις καρπαζιές, μεταφράζεται σε αποτυχία του Κ.Κ.Ε. Η αλήθεια είναι πικρή, δεν θα διστάσω να την πω, ο λαός μας όση εμπειρία και να αποκτά ,δεν την αξιοποιεί.Μεγάλο θέμα για το οποίο θα ασχοληθούμε σίγουρα στην συνέχεια.
Στο 3,3 % πέφτουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε μια έρευνα που επιτέλους αποτυπώνει την πραγματικότητα για αυτό το κόμμα.Για μένα δεν υπάρχει επιστροφή χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κόμμα του Καμμένου δεν μπορεί να  μπει στην βουλή.Αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ μια τέτοια πορεία είχει προδιαγράψει.Σημαντικό στοιχείο είναι πως από την πτώση των Ανεξ.Ελλήνων δεν έχουν κέρδη οι νεοναζί Χρυσαυγίτες.Μάλλον προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ μεριά πάνε οι δήθεν ανεξάρτητοι ψηφοφόροι.
Στο 1,7 % ανακάμπτουν λίγο οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώ στα γνωστά ποσοστά κοντά στο 1,4 % βρίσκουμε την Δημιουργία Ξανά.
4,5 % ψηφίζει άλλα κόμματα, ποια όμως δεν μας δίνει στοιχεία η RASS.

Αυτή ήταν ακόμα μια πολιτική έρευνα από τις τελευταίες του 2012, αν όχι η τελευταία.

Τελικά ίσως παίρνουμε αυτό που μας αξίζει, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω, παρά τις δυσκολίες πρέπει να παλέψουμε και να ανατέψουμε αυτά τα δεδομένα.

Ορίστε μια ακόμα κάρτα από την δημοσκόπηση της RASS που δείχνει πως μασ δίνουν φάπες και λέμε και ευχαριστώ


Μην ξεχάσετε αύριο να πάρετε τον Ριζοσπάστη και όσοι μπορείτε να ενισχύσετε το Κ.Κ.Ε. δυναμικά τώρα τις τελευταίες μέρες της εξόρμησης.Είναι καθήκον μας πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες μας με το Κ.Κ.Ε. όσοι ακόμα το στηρίζουμε να το δείχνουμε και με πράξεις.

Red Star

9 σχόλια:

admin είπε...

Δεν φταίει ο λαός που δεν καταλαβαίνει αλλά τα κόμματα που δεν καταλαβαίνουν τον λαό.
Μπορεί κάποιο κόμμα να έχει δίκιο στην κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ, και να εξαφανίζεται . Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν έχει δική του πρόταση εύκολα κατανοητή και ρεαλιστική για τον κόσμο. Η αρνητική κριτική στους άλλους δεν αποτελεί θετική αντιπρόταση για τον κόσμο. Ο κόσμος γνωρίζει όλα τα κουσούρια των κομμάτων, αλλά επιλέγει ανάμεσα σε πραγματικές προτάσεις. Αντί να κατακρίνουμε τον κόσμο καλύτερα θα ήταν να χτίσουμε την πρόταση για την πραγματική κοινωνική και ταξική συμμαχία που θέλουμε να εκφράσουμε, μέχρι τότε η κριτική προς τους άλλους είναι χάσιμο χρόνου και γκρίνια, όταν δε επικεντρώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι προδοτική στάση στην αριστερά και το κίνημα. Το ΚΚΕ επέλεξε να μην δώσει την μάχη και υπέστη δυσβάσταχτες απώλειες, αν δεν αλλάξει γραμμή και δεν δεθεί με τια ανάγκες του κόσμου θα εξαφανιστεί, όσο αντιδραστική και αν γίνει η κυβέρνηση όσο δεξιά και αν πάει ο ΣΥΡΙΖΑ.. Κοινή δράση για την ανατροπή χρειάζεται, όλα τα άλλα είναι σκέτη αντίδραση.

Unknown είπε...

Στην εν λόγω δημοσκόπηση της Rass, όσο και στην αμέσως προηγούμενη της Alco, η κυβέρνηση εξαργυρώνει τα κέρδη της από την εκταμίευση της δόσης. Κακά τα ψέμματα, ότι και να λέμε, μια μερίδα του κόσμου εκλαμβάνει θετικά αυτή την εκταμίευση. Το κλίμα θα αντιστραφεί πάλι, το πολύ σε κανα μήνα, όταν η δόση θα έχει ξεχαστεί και να νέα μέτρα θα έχουν αρχίσει να δαγκώνουν.
Πολύ εύστοχα τα περισσότερα από τα σχόλια του Red Star, για τα επιμέρους αποτελέσματα των κομμάτων.
Ως επιπλέον παρατηρήσεις θα ήθελα να πω τα εξής.
Πρώτον θα έπρεπε να αναλύουμε και να βλέπουμε τα ποσοστά της 3κομματικής κυβέρνησης συνολικά. Έτσι μια μικρή άνοδος την ΝΔ σε συνδυασμό με σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ ή/και της ΔΗΜΑΡ δεν αλλάζει ουσιαστικά την κυρίαρχη εικόνα που είναι η αντίθεση μνημονιακού – αντιμνημονιακού μπλόκ. Άλλωστε είναι από καιρό σε κυκλοφορία το σενάριο για δημιουργία ενιαίου κεντροδεξιού μνημονιακού κόμματος.
Δεύτερον, έχουν ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση της Alco οι μετακινήσεις ψηφοφόρων εντός των κομμάτων. Εδώ το σημαντικότερο εύρημα είναι η μετακίνηση του 9,7% προς τους αναποφάσιστους. Νομίζω ότι σε περίπτωση εκλογών το σημαντικότερο μέρος του ποσοστού αυτού είναι πιο εύκολα επανακάμψιμο από αν είχε πάει σε άλλα κόμματα.
Τρίτο, ως προς το ΚΚΕ είναι ίσως το μόνο σημείο που διαφωνώ με τον Red Star. Ακόμα κι αν αυξηθεί η διάθεση του λαού να αγωνιστεί, το ΚΚΕ με τη σημερινή του στάση δεν πρόκειται να καρπωθεί σημαντικά οφέλη, εκτός αν αλλάξει τακτική στο 19ο συνέδριο. Στην απεργία και πορεία της 19 Δεκέμβρη το ΠΑΜΕ πέρασε κάτω απ' την πλατεία Συντάγματος χωρίς καν να εμφανιστεί μπροστά στη Βουλή όπου είμαστε συγκεντρωμένοι οι υπόλοιποι! Απίστευτες καταστάσεις. Το κόμμα συνεχίζει στη γραμμή απομόνωσης από τα ευρύτερα λαϊκά κινήματα που ξεκίνησε από τους “αγανακτισμένους”, συνεχίστηκε με τις “πατάτες” και στις διάφορες πρωτοβουλίες στις συνοικίες όπου τα μέλη του απουσιάζουν χαρακτηριστικά.
Ξαναδιάβασα πρόσφατα το “Αριστερισμός παιδική αρρώστια του κομμουνισμού”. Στα φοιτητικά μου χρόνια το χρησιμοποιούσαμε οι Κνίτες κι οι Ρηγάδες στις αντιπαραθέσεις μας με τους αριστεριστές. Μάλλον σήμερα θα ωφελούσε να το ξαναθυμηθούν αρκετοί μέσα στο ΚΚΕ.

Red Star είπε...

@iteanet

Ας μην ξεχνάμε το παρελθόν.Από τις ντροπιαστικές για το λαό εκλογές της 17ης Νοέμβρη του 1974 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του Ιούνη, όπου μέσα σε ένα μήνα Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α ανέβηκαν 10 μονάδες , φαίνεται ολοκάθαρα πως ο λαός δεν είναι ανεύθυνος.

Και δεν το θέτω το θέμα κομματικά- πατριωτικά επειδή τον Ιούνη πάτωσε το Κ.Κ.Ε.Η πλειοψηφία του Ελληνικού έχει αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων τόσο σε εκλογικές διαδικασίες όσο και σε μεγάλα γεγονότα.Από την χούντα του 1967 ως το εθνικιστική τρέλα στις αρχές του 1990 για το όνομα των Σκοπίων.

Το μέτρο ευθύνης του λαού δεν είναι αποκλειστικά το ποσοστό του Κ.Κ.Ε. Άλλωστε και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τόσα χρόνια στα όρια του 3 % δεν μπορεί τώρα ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α να αισθάνεται ότι ο λαός τον ακολουθεί πιστά.Πάνω από το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι από φιλελεύθεροι ως εθνικιστές.Αν αυτό σας ικανοποιεί ότι σας ψηφίζουν τέτοιοι άνθρωποι εμένα μου περισσεύει.

Ούτε είναι τιμητικό το γεγονός ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει μαζέψει στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ ,αξιόλογαμεν σαν άτομα όπως π.χ. ο Κουρομπλής που παραμένουν όμως ΠΑ.ΣΟ.Κ απλά μετακόμισαν σε εσάς γιατί το σπίτι τους γκρεμίστηκε.Εγώ έχω ακούσει Πασόκους παλιούς να λέμ ακόμα ΠΑ.ΣΟ.Κ είμαι ,ο ΓΑΠ και ο Βενιζέλος το κατέστρεψαν που στήριξαν το μνημόνι, αυτοί δεν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.Και βέβαια ψηφίζουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.

Δεν μειώνω με αυτό τον τρόπο την εκλογική επιτυχία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Θα μπορούσε να ήταν το Κ.Κ.Ε τώρα στην θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με τον Δραγασάκη αρχηγό, εε και ;;; Επειδή θα λεγόταν Κ.Κ.Ε. αλλά θα ασκούσε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές θα έπρεπε να χαιρόμαστε ;

Red Star είπε...

@gavros gr

Ακριβώς η Ν.Δ. κρατάει υψηλά ποσοστά γιατί ο Σαμαράς έχει κεντρικό ρόλο και οι άλλοι 2 είναι κομπάρσοι.Έτσι υπάρουν και εσωτερικές μετακινήσεις.

Μα το συνέδριο του Κ.Κ.Ε. θα είναι το άλφα και το ωμέγα για όλους τους φίλους του Κ.Κ.Ε αλλά και τους φίλους άλλων κομμάτων.Όπως και το συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

@ Iteanet και λοιποί φίλοι του μπλογκ όλων των αποχρώσεων από τα συνέδρια αυτά θα βγάλουμε σοβαρά συμπεράσματα, όπως βγάλαμε και από την συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α όπου άλλωστε υπήρξε και ένα σημαντικό γεγονός η σημαντική επιτυχία της λίστας Λαφαζάνη που όμως έχει αυτοεγκλωβιστεί πια (δεν φεύγει κανείς τώρα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α όταν κάθε ψήφος μετρά για την πρωτιά) και θα πρέπει να κάνει την πάπια, όπως έκαναν οι εσωκομματικές αντιπολιτεύεσεις σε Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ όταν ήταν μεγάλα κόμματα.

Για μένα (για άλλους ίσως δεν είναι ) το θέμα εκλογής Γ.Γ. είναι σημαντικό και θα σηματοδοτήσει την αλλαγή ή την στασιμότητα του Κ.Κ.Ε.

Θέμα κεντρικής στρατηγικής δεν υπάρχει (και ορθώς ) ,το κόμμα δεν πρέπει να υποχωρήσει στις θέσεις του για σοσιαλισμό, αλλά θέμα βελτίωσης του κλίματος μέσα στις γραμμές του κόμματος και αλλαγής προσώπων πλεόν είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και ΚΟΜΒΙΚΟ.

Αντιφών είπε...

@iteanet:
«[...] όταν δε επικεντρώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι προδοτική στάση στην αριστερά και το κίνημα.»

Τι λες ρε φίλε; Καλά, είναι σοβαρά αυτά που λες; Δηλαδή, όταν αύριο -ενδεχομένως- γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και ακολουθήσει μια πιο light μνημονιακή πολιτική, όλο αυτό θα πρέπει να χρεωθεί στην αριστερά; Μετά θα λένε: «την είδαμε και την αριστερά« και «που ήταν όλοι οι άλλοι και δε μιλάγανε» κ.λπ. [Σ.τ.Σ.:Τον μικροαστιμσό τον ξέρεις! Δεν πρόκειται να τον συνεφερεις] Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά, πια και με τη βούλα! Όποιος είναι συριζόθικτος, ας κοιτάξει στην καμπούρα του ΣΥΡΙΖΑ για τα σφάλματά του, και όχι στην κριτική της ριζοσπαστικής αριστεράς. Τώρα, το να έχουν γίνει λάθη, έχουν γίνει.

«[...] Δεν φταίει ο λαός που δεν καταλαβαίνει αλλά τα κόμματα που δεν καταλαβαίνουν τον λαό.»

Όσον αφορά το πνεύμα της τοποθέτησης, έχεις ένα δίκιο. Αλλά ένα! Από την άλλη, ο λαός δεν είναι ένα ενιαίο πολιτικό υποκείμενο, ούτε ποτέ πρόκειται να γίνει. Το ζητούμενο είναι η εργατική τάξη (η οποία δεν είναι επίσης πολιτικό υποκείμενο ακόμη) να γίνει τάξη για τον εαυτό της (να συνειδητοποιηθεί ταξικά). Για τις χίμαιρες, με τις οποίες επί δεκαετίες τροφοδοτούσαν τα μικροστικά του ένστικτα, φταίνε οι προηγούμενοι εκτροφείς-κυβερνώντες και τα ίδια τα μικροαστικά γουρούνια. Όχι τόσο οι «δύσπεπτες» η «ακαταλαβίστικες» θέσεις της ριζοσπαστικής ιντελιγκέντσια. Ας μη μπαίνουμε σε μια λογική αυτομαστιγώματος -δεν εννοώ αυτοκριτικής-, επειδή οι περισσότεροι μικροαστοί και λούμπεν (όπως ο γράφων) θέλουν ένα back to the future σε ροκομπουζουκλερί του 2004 και επειδή αυτό δε γίνεται, de facto, φταίνε τα αναρχοκομούνια που κάνουν όλη την ώρα κριτική. Με εννοείς ελπίζω!

Όσον αφορά τη δημοσκόπηση:
Μου φαίνεται -αν και είναι λίγο «ανατριχιαστικό»- ότι ο προβληματισμός μου στην εκτίμησή μου (19/12/12, Marc) για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πάει να βγει. Η εκδίκηση του Hume!

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Οσο καλόπιστος και ανεκτικός κι άν είσαι, ορισμένα πράγματα δεν γίνεται να τα καταπίνεις...
Ερωτώ,λοιπόν : Γιατί θα πρέπει να ισχύει ότι "Δεν φταίει ο λαός που δεν καταλαβαίνει αλλά τα κόμματα που δεν καταλαβαίνουν τον λαό» και δεν ισχύει το αντίθετο "Ο λαός δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει να καταλάβει ειδικά το ΚΚΕ"; ; ; Οταν εδώ και 30 χρόνια ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και συνειδητά ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ και συναινεί να ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΤΑΙ σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, τότε καταλάβαινε ο λαός ή όχι ;;;
Οταν η εργατική τάξη,μαζί με τους κατεστραμμένους οικονομικά μικροαστούς του μεσοπολέμου, στήριξε και ανέδειξε εκλογικά τους Μουσολίνι και Χίτλερ, καταλάβαινε ή όχι ;;;
Και αλλιώς : Επειδή ο ναζισμός και ο φασισμός αναδείχθηκαν σε επίπεδο εξουσίας μέσα από μαζικές εκλογικές διαδικασίες, αυτό σημαίνει ότι "δικαιώνεται" ιστορικά το έγκλημα του ναζισμού ή ότι η εργατική τάξη που τους ανέδειξε στην εξουσία είχε "δίκιο" ; ; ;
Επομένως, το ότι το τιμημενο ΚΚΕ έχασε τη μισή εκλογική του δύναμη, αυτό από μόνο του ΔΕΝ αποδεικνύει ότι ο κόσμος που απομακρύνθηκε έχει "δίκιο" ή ότι το Κόμμα έχει "άδικο" γιατί δεν "πλησίασε" τον κόσμο και δεν ...κατανόησε τα προβλήματά του !!! Και είναι τόσο "δικαιωμένος" ο κόσμος που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, όσο και ο κόσμος που τόσα χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και σήμερα στα λόγια είναι έξαλλος (sic) με τα ηγετικά του στελέχη, αλλά στην πράξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν συμμετέχει "απογοητευμένος" είτε συμμετέχει αλλά κάτω από τις ξεπουλημένες παντιέρες της εργατοπατερίας που κατά τα άλλα σιχτιρίζει, ενώ σνομπάρει τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ως "κομματικές" (sic)...
Αγαπητοί μου, μπορεί το Κόμμα να έχει πολλές αδυναμίες, αλλά το βέβαιο είναι ότι η ζημιά που έχει προκαλέσει επί δεκαετίες η σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός στις τάξεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, είναι τεράστια και θα ξεπεραστεί μόνον κάτω από συνταρακτικές και έκτακτες κοινωνικές συνθήκες (λχ.πόλεμος). Δυστυχώς ή ευτυχώς, "με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί".
Και επιτέλους : Γιατί η πορεία του ΠΑΜΕ να περάσει μέσα από τη δική σας πορεία και να μην ήσασταν ΕΣΕΙΣ εξ αρχής ΜΕΣΑ στην πορεία του ΠΑΜΕ, παρά προτιμήσατε να ακολουθήσετε άλλες ΣΗΜΑΙΕΣ, άλλα συνθήματα, εν τέλει άλλα ΟΡΑΜΑΤΑ... Γιατί μη μου πείτε (δεν θα σας πιστέψω) ότι κι εσείς έχετε ΞΕΚΑΘΑΡΟ το ταξικό σας ΚΑΘΗΚΟΝ να αγωνιστείτε για να ενώσουμε το Λαό μας ό χ ι για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚΤσιπρέϊκο κυβέρνηση, αλλά για τη μεγάλη ΑΝΑΤΡΟΠΗ που δεν γνωρίζει "σκαλοπάτια" και "ενδιάμεσα στάδια" και οδηγεί από τη δικτατορία της αστικής τάξης στη δικτατορία του προλεταριάτου, στο Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό... Είναι φανερό, πως τα οράματά σας ΔΕΝ πάνε τόσο μακριά... Οποτε το αποφασίσετε, τότε και μόνον ΤΟΤΕ θα έχετε το ηθικό δικαίωμα να "αγωνιάτε" για την "τύχη" του ΚΚΕ και να κλαψουρίζετε πως θα "εξαφανιστεί"... Εδώ δεν έσβησε στην πάροδο 94 ετών, που λυσσασμένα το πολεμήσανε και το πολεμάνε όλα τα θεριά, εχθροί και "φίλοι" και θα χαθεί σήμερα, που οι νέες βάρδιες έχουμε πάρει σειρά "κι οι πεθαμένοι μας ακλουθάνε σε μιαν αράδα σκοτεινή".
Γειά χαρά σας κι άμα καταφέρετε να κάνετε το μεγάλο βήμα,τότε "ραντεβού στα γουναράδικα".
Με σεβασμό στην άλλη γνώμη
Ενας αμετανόητος παλιοκομμουνιστής

Αντιφών είπε...

@Red Star:
«[...] Για μένα (για άλλους ίσως δεν είναι ) το θέμα εκλογής Γ.Γ. είναι σημαντικό και θα σηματοδοτήσει την αλλαγή ή την στασιμότητα του Κ.Κ.Ε.

Θέμα κεντρικής στρατηγικής δεν υπάρχει (και ορθώς ) ,το κόμμα δεν πρέπει να υποχωρήσει στις θέσεις του για σοσιαλισμό, αλλά θέμα βελτίωσης του κλίματος μέσα στις γραμμές του κόμματος και αλλαγής προσώπων πλεόν είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και ΚΟΜΒΙΚΟ.»

Η πολιτική (με την ουσιαστική, όχι παραμορφωμένη έννοιάς, την εκπροσώπηση), ως πεδίο του λόγου, χαράσσεται από πρόσωπα, όχι από φιλοσοφικά εγχειρίδια, κοινωνιολογικές αναλύσεις προηγούμενες αιώνων κ.λπ. Το μεγαλύτερο λάθος μέρους της ριζοσπαστικής αριστεράς βρίσκεται στο πολυτιμότερο εργαλείο της, το ισχυρότερο όπλο της: τη διαλεκτική. Πάνω στη διαλεκτική πολλοί, άφευκτα, στοιχειοθετούν την κοινωνική και ιστορική νομοτέλεια (κατ' εμέ παρερμηνεία). Ο ιστορικός υλισμός είναι σχήμα να αναλύουμε την παθογένεια κάθε ιστορικής περιόδου, δεν είναι εγγύηση-φόρμουλα για μια πετυχημένη δράση. Στον real time πολιτικό χρόνο υπεισέρχεται ένα πλήθος παραγόντων, οι οποίοι απαιτούν την πρωτοβουλία, την προσωπική σφραγίδα, την προσωπικότητα (όχι σε συγκείμενα ελέω θεού). Τα πρόσωπα χαράσσουν πολιτική, οι άνθρωποι, τα άτομα, όχι η «ιστορική αναγκαιότητα ή νομοτέλεια». Η πολιτική -κατ' εμέ- είναι βουλητικό (με μια οιονεί νιτσεϊκή χροιά) φαινόμενο!

Αντιφών είπε...

@ΣΠΥΡΟΣ:
«[...] Εδώ δεν έσβησε στην πάροδο 94 ετών, που λυσσασμένα το πολεμήσανε και το πολεμάνε όλα τα θεριά, εχθροί και "φίλοι" και θα χαθεί σήμερα, που οι νέες βάρδιες έχουμε πάρει σειρά "κι οι πεθαμένοι μας ακλουθάνε σε μιαν αράδα σκοτεινή".
Γειά χαρά σας κι άμα καταφέρετε να κάνετε το μεγάλο βήμα,τότε "ραντεβού στα γουναράδικα".»

Συμφωνώ με το πνεύμα όλου του σχόλιού σου. Αλλά ένα μικρό φάουλ! Ας μην υποτιμάμε την κάθε μία ιστορική περιόδο, με τις ιδιαιτερότητές της. Σαφώς, το σήμερα δε συγκρίνεται με το Μεσοπόλεμο και τη δεκαετία του '40. Σήμερα, όμως, ενδέχεται να υποστείς την πλέον απίστευτη ήττα, με τον πλέον «ανώδυνο», «βελούδινο» τρόπο. Ένα παράδειγμα από την προεκλογική περίοδο: το χειρότερο που έπαθε το ΚΚΕ ήταν η περιφρόνηση. Ήταν το σκούντημα στον ώμο, από τον πλέον άσπονδο εχθρό σου (δεξιό), ο οποίος έκλεινε με την χαρακτηριστική φράση:
«Εγώ το σέβομαι το ΚΚΕ. Το θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει, αν εννοεί κάτι τέτοιο.»

Υ.Γ. Καλές και επαναστατικές γιορτές σε όλους! Θα τα πούμε μετά την πρωτοχρονιά!

Red Star είπε...

@ Αντιφών , καλές γιορτές και καλούς αγώνες το νέο έτος !