Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Παλλαϊκός-Πανεργατικός ξεσηκωμός!

Όλοι στην ταξική ενωτική συγκέντρωση της 1ης Μάη, Μουσείο 11.00 π.μ.

Ενάντια στο σφαγείο Κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εργαζόμενοι-ες, νέοι-ες, άνεργοι-ες,

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των αγώνων τώρα. Σε πάλη ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων του, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Σε ανυπακοή και απειθαρχία στην ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και του ρατσισμού. Να μην περάσει το σφαγείο του ΔΝΤ.

- Κάτω το Πρόγραμμα Σταθερότητας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

- Να μην πληρωθεί το ληστρικό χρέος

- Απειθαρχία, Αντικαπιταλιστική ρήξη-αποδέσμευση από την ΟΝΕ-Ε.Ε.

- Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την διέξοδο από την κρίση

Το ΚΚΕ πάντα αποκάλυπτε, αλλά ιδιαίτερα μετά το 1991, την απάτη περί αέναης ανάπτυξης του καπιταλισμού, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας με δήθεν κοινό όφελος για εργάτες και καπιταλιστές. Μίλησε για το αναπόφευκτο της οικονομικής κρίσης για όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες. Πρόβλεψε την κρίση, το αναπόφευκτο μιας βαθιάς και απότομης όξυνσης όλων των κοινωνικών αντιθέσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών.



Οι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος, ανάμεσά τους και οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές του παλαιού ΠΑΣΟΚ, ή ανανεωτές ανάγοντας την αιτία της οικονομικής κρίσης στη μορφή διαχείρισης, αναιρούν ή συγκαλύπτουν το έδαφος στο οποίο εκδηλώνεται, δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλισμό.


Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να επιταχυνθούν οι διεργασίες στην κοινωνικοπολιτική συνείδηση και κυρίως να εκφραστούν με οργάνωση και σχεδιασμένη πάλη με προοπτική, μας ενδιαφέρει η ζωή του λαού της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και όχι κερδοφορία των καπιταλιστών.


Δική μας στρατηγική είναι να εμποδιστούν όσο γίνεται στις σημερινές συνθήκες τα βάρβαρα μέτρα, να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού, να διαχωρίσουν οι εργαζόμενοι τις ευθύνες τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και της πολιτικής τους, να γίνει ανασύνταξη του κινήματος και να ξεκινήσει η πορεία αντεπίθεσης για ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δύναμης, για λαϊκή εξουσία. Δεν είμαστε αδιάφοροι και ουδέτεροι παρατηρητές, αλλά από την στιγμή που ο πολιτικός συσχετισμός δεν επιτρέπει να έχουμε αποτελεσματική παρέμβαση υπέρ του λαού, δίνουμε την βάση στο κίνημα, έξω από την βουλή. Tώρα ήλθε η στιγμή να πάρει σάρκα και οστά, να διαμορφωθεί διακριτά ένα κοινωνικο-λαϊκό μέτωπο πολιτικής και μαζικής δράσης από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που είναι υπαρκτές και πρέπει να πολλαπλασιαστούν, δηλαδή τις ριζοσπαστικές δυνάμεις των εργατοϋπαλλήλων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων μικρών επιχειρηματιών, της φτωχής αγροτιάς, με ενδυνάμωση της συμμετοχής νέων ηλικιών, παιδιών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα αυτών που σπουδάζουν και δουλεύουν, που είναι στην κατάρτιση, γυναικών και μεταναστών, αγωνιστών στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Στο τραπέζι και άλλα μέτρα - σοκ - Τι απαιτούν οι δανειστές μας

Τελειώνει ο 14ος ίσως και ο 13ος μισθός



- Γερμανία: Δεν δεσμευόμαστε για βοήθεια στην Ελλάδα



- Δηλώσεις Μέρκελ στις 16.00



- Μεγάλη πτώση στο ΧΑ - Τις 663 μονάδες έφτασε το spread




Προ των πυλών είναι πλεον τα νεα μέτρα που θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός στήριξης και να εκταμιευθούν τα χρήματα από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.



'Ηδη κορυφαίοι υπουργοί παραδέχονται με δημόσιες δηλώσεις τους οτι οι πιέσεις που ακούνται από τους ελεγκτές είναι αφόρητες και θα έρθουν και χειρότερα απ' οτι περιμέναμε.



Για παράδειγμα σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχεται οτι οι ελεγκτές εμμέσως πλην σαφώς, μα υποδεικνύουν κατάργηση και του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης μείωση του κατώτατου μισθού (σήμερα είναι στα 780 ευρώ) και αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων.

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Συντρόφισσες και σύντροφοι



Όπως ξέρουμε όλοι, από την Παρασκευή το μεσημέρι η χώρα μας έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης. Για την ακρίβεια, δεν τον έχει ενεργοποιήσει η χώρα μας. Τον έχει ενεργοποιήσει ο κ. Παπανδρέου προσωπικά.
Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου έναντι της στήριξης αυτής, δεν είναι σαφείς και ξεκάθαροι στον ελληνικό λαό.
Δεν συζητήθηκαν και δεν πρόκειται να θα συζητηθούν στην Βουλή.
Δεν συζητήθηκαν ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε άτυπα. Απλώς για να δώσει πράσινο φώς στο κ. Παπανδρέου.
Δεν ζητήθηκε καν η γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων του κυβερνώντος κόμματος.
Άκουσα την προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, από το Καστελόριζο. Στη δήλωση αυτή, είναι προφανής η αγωνία του να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις.
«Διεκδικήσαμε και καταφέραμε μία ισχυρή απόφαση της ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης» είπε ο πρωθυπουργός. Ένα μηχανισμό, που όπως ο ίδιος λέει, «από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ». Περηφανεύεται δηλαδή ότι αυτός ο μηχανισμός, που σπρώχνει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, και θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, είναι έργο της δικής του κυβέρνησης.

«Καίει» υπουργούς της Ν.Δ. η γραμματέας του Χριστοφοράκου

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 Κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή συναντούσε ουκ ολίγες φορές στα υπουργεία τους ο Μ. Χριστοφοράκος.
Η Αικατερίνη Τσακάλου χθες στην Εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens

Αυτό κατέθεσε χθες το δεξί του χέρι, η γραμματέας του Κατερίνα Τσακάλου, ενημερώνοντας την εξεταστική επιτροπή για τις επαφές του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens με πολιτικά πρόσωπα.
Συγκεκριμένα, η μάρτυρας ανέφερε ότι ο κ. Χριστοφοράκος επισκεπτόταν πολλές φορές την Ντόρα Μπακογιάννη στο γραφείο της στο υπουργείο, ενώ έστελνε δώρα στις ονομαστικές εορτές και τα Χριστούγεννα.


Επαφές αλλά αραιότερες είχε και με τον Π. Δούκα, ενώ κάποιες λίγες επισκέψεις έκανε και στο υπουργείο Οικονομικών όταν τσάρος της Οικονομίας ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης.

Η κ. Τσακάλου επέμεινε ότι όσα είχαν καταγραφεί στο περιβόητο ημερολόγιο για συναντήσεις και τηλεφωνικά ραντεβού με πολιτικούς ήταν ακριβέστατα καθώς, όπως δήλωσε, αν υπήρχε αναβολή ή ματαίωση καταγράφονταν. Γνωστοποίησε δε ότι κατά την περίοδο προ των εκλογών πύκνωναν οι επαφές του με τους υπεύθυνους οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είτε με πρωτοβουλία δική τους είτε έπειτα από πρωτοβουλία του Χριστοφοράκου.