Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Αντιδρούν για τα μέτρα. Στους δρόμους της Πορτογαλίας 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι κόντρα στις περικοπές



Περίπου 50.000 Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, κατέβηκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Λισαβόνας διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους, ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Οι διαδηλωτές, που προέρχονται από όλα τα σημεία της χώρας, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας και ζητούν μέσω του συνδικάτου που εκπροσωπεί το δημόσιο τομέα αυξήσεις κατά 4,5% και μίνιμουμ 50 ευρώ επίδομα για τον κάθε έναν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ


Η Νέα Τάξη (ΗΠΑ-Ε.Ε.) προωθεί συστηματικά, μετά και την καθοδηγούμενη εν πολλοίς οικονομική "κρίση", το σχέδιο εξαθλίωσης των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, όπου υπάρχει πλέον πρόσφορο πολιτικό έδαφος.
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επιχειρεί, με τη συμπαράσταση της Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και υπό τις λυσαλέες ομοβροντίες προετοιμασίας κλίματος και αποδοχής των ΜΜΕ, να περάσει το πρώτο μέρος της υποχρέωσης που έχει αναλάβει για τα οικονομικοκοινωνικά μέτρα. Το δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει περί τον Ιούνιο, αφού εν τω μεταξύ θα προσπαθήσει να υλοποιήσει και τη δεύτερη υποχρέωση, τη συρρίκνωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε βαθμό απειλής κατά της ακεραιότητας της χώρας.
Το έδαφος δε θα αποδειχθεί "πρόσφορο", τώρα που αρχίζουν να πυκνώνουν οι αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών έξω και πέρα από τους παραδοσιακούς σχηματισμούς και τις διαβρωμένες ηγεσίες παντός είδους.



Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στον ρ/ς ΝΕΤ 105,8 και τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή



Δημοσιογράφος: Έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μία μέρα μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δώσατε και στην ουσία ξαναλέτε: Ανυπακοή, ανυπακοή σε όλα.
Αλ. Παπαρήγα: Όχι απλώς ανυπακοή. Γιατί το θέμα δεν είναι απλά να μην υπακούς, το θέμα είναι να δείξεις την αγανάκτησή σου και τη θέληση να διεκδικήσεις το δίκιο σου. Να μη δεχτείς να σε τρομοκρατήσουν. Σε πολεμάνε και πρέπει να απαντήσεις με τον δικό σου πόλεμο.
Δημοσιογράφος: Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό σε καιρούς που, ανεξάρτητα από το τι λένε οι πολιτικοί, ο κάθε πολίτης ξέρει τι γίνεται στο σπίτι του και στην τσέπη του. Υπάρχει η δύναμη από τον καθένα για να μπορέσει να κρατήσει αυτή τη στάση διαμαρτυρίας, αντίστασης;
Αλ. Παπαρήγα: Mιλάμε για μια ατομική στάση μέσα σε μια συλλογική προσπάθεια. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί, βέβαια. Κοιτάξτε. Αντέχει κάποιος να δουλεύει μέχρι τα 67 και μέχρι τα 69 γιατί εκεί θα πάνε και με δυνατότητα μέχρι τα 71, όπως ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού; Αντέχει κάποιος να πληρώνει 8.000€ το χρόνο για να κάνει φροντιστήρια στα παιδιά του, να τα στείλει στο πανεπιστήμιο και μετά να βγουν και να μην μπορούν να βρουν δουλειά;
Εμείς νομίζουμε ότι οι αντοχές μειώνονται χρόνο με το χρόνο και ακόμα δεν έχουν προωθηθεί όλα τα μέτρα. Άλλωστε η κρίση δυο χρόνια υπάρχει, όμως η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν. Βεβαίως η κρίση χειροτερεύει την κατάσταση. Και το ζήτημα είναι, η κρίση κάποια στιγμή θα κλείσει τον κύκλο της, θα επέλθει η λεγόμενη ανάκαμψη, οι εργαζόμενοι όμως θα έχουν πληρώσει, όχι τα δύο χρόνια της κρίσης, θα έχουν πληρώσει με προοπτική 20 και 30 χρόνια μπροστά, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Να μη χαθεί χρόνος μετρώντας τι θα κάνει η κυβέρνηση ή υπολογίζοντας ότι κάτι δεν θα φέρει. Τι θα φέρει η κάθε κυβέρνηση το ξέρουμε εδώ και χρόνια, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Επομένως μπαίνει καθαρά το θέμα αν οι εργαζόμενοι θα σκύψουν ή όχι το κεφάλι.
Δημοσιογράφος: Μιλάτε για αντεπίθεση του λαού με τα δικά του όπλα. Ποια είναι αυτά;
Αλ. Παπαρήγα: Βεβαίως δεν είναι τα ίδια με τα όπλα που έχει ο αντίπαλος. Όμως, πώς δεν έχει όπλα ο λαός; Να διαμορφωθεί μια λαϊκή πλειοψηφία, η οποία αντιστέκεται παντού και η οποία τιμωρεί αυτούς που παίρνουν τα μέτρα και με τη δράση και με την ψήφο. Ο λαός δεν είναι άοπλος, απλώς δεν έχει χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει. Να ξεπεράσει καταρχήν φόβους που έχει. Να φοβηθεί πιο πολύ τα μέτρα που έρχονται και όχι αυτούς που τα φέρνουν - και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, ότι όχι απλώς έχει δίκιο αλλά ότι υπάρχει η δυνατότητα να ζήσει καλύτερα, είναι πια ζήτημα δρόμου ανάπτυξης.
Είναι θέμα επιλογής. Όλη η ιστορία της ανθρωπότητας είχε στιγμές που τα πράγματα γίνονταν μαύρα και ο λαός έπρεπε να αποφασίσει τι θα κάνει. Όποτε οι λαοί βγήκαν στο προσκήνιο και αποφάσισαν εν πάση περιπτώσει να πουν αυτοί την τελευταία λέξη, νίκησαν. Μπορεί σε μια περίπτωση η νίκη να μην ήταν πολύ μεγάλη, στην άλλη περίπτωση ίσως «κάθισαν» μετά τη νίκη, να πίστεψαν ότι αυτή εδραιώθηκε και τους τα πήραν πίσω, αλλά εν πάση περιπτώσει ποτέ κανένας λαός δεν βγήκε χαμένος, και στην Ελλάδα, από την διεκδίκησή του, από την πάλη του.

Διαδήλωση το Σάββατο 6 Φλεβάρη 1 μ.μ. από Ομόνοια-αΠρωτοβουλία 12 αριστερών οργανώσεων



Μπροστά στην κλιμάκωση των επιθέσεων απ’ τη μεριά της κυβέρνησης, του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, της ΕΕ και των εκπροσώπων τους για να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά και την νεολαία οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), Κομμουνιστική Ανανέωση, Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, ΝΑΡ, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ σε συνάντησή τους αποφάσισαν τα εξής: 
1. Το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - (ΠΣΑ)» που επεξεργάστηκε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ και προωθείται με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ έχει σαν αποκλειστικό του στόχο τη λεγόμενη «Δημοσιονομική εξυγίανση» υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων. Δεν συνεχίζει απλά αλλά κλιμακώνει την ίδια εκείνη ταξική πολιτική που υπήρξε ο δημιουργός της κρίσης. Για αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί αλλά πρέπει να ανατραπεί με τους αγώνες των εργαζόμενων. Οι παραπάνω οργανώσεις αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μετωπική κοινή δράση, για τη νικηφόρα αντίσταση και την ανατροπή του ΠΣΑ και της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν για την ευρύτερη δυνατή κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και των εργαζόμενων στο μαζικό κίνημα.
2. To Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα πλαίσια των συμφωνιών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας αναδεικνύει περισσότερο παρά ποτέ το βάναυσο ταξικό ρόλο της ΕΕ. Η ΕΕ όχι μόνο δεν είναι μια «ένωση των λαών», όχι μόνο δεν «συγκράτησε την κρίση» όπως λένε, αλλά αποδείχτηκε παράγοντας όξυνσης της κρίσης και δύναμη κρούσης για να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζόμενων. Για αυτό απαιτείται συνολική πάλη κατά της ΕΕ, ρήξη και αποδέσμευση από αυτήν.

3. Άμεσα η κοινή προσπάθεια τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των αγώνων της αγροτιάς. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γνήσιου ταξικού και αγωνιστικού ρεύματος μέσα στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα σε αντιπαράθεση με τον αστικό, γραφειοκρατικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό αλλά και σε διάκριση με ρεφορμιστική υπονόμευση και την πολυδιάσπαση των δυνάμεων της εργατικής τάξης. Κεντρική επιδίωξη στη σημερινή συγκυρία είναι η αξιοποίηση όλων των δυνάμεών τους για την επιτυχία της Απεργίας της 10 του Φλεβάρη, όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Για την προώθηση των κατευθύνσεων αυτών αποφάσισαν μια πρώτη πολιτική συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 6 του Φλεβάρη στις 1.00 μ.μ. με αφετηρία την Ομόνοια και με στόχο την πλατιά προπαγάνδα υπέρ της απεργίας της 10 του Φλεβάρη. Αποφασίστηκε ακόμα η συνέχιση και κλιμάκωση της κοινής δράσης των παραπάνω οργανώσεων με ενιαία παρέμβαση εν’ όψει της συζήτησης του ΠΣΑ στο ECOFIN στις 16 του Φλεβάρη, αλλά και τη συνέχεια του αγώνα για την ανατροπή του.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού και Γονεϊκού Κινήματος-ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ



     ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
  • Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, συντασσόμαστε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το Π.Α.ΜΕ. στην μεγάλη αναμέτρηση με την γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ. Επίθεση που έχει την στήριξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αλλά και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, και ΕΣΑΜΕΑ.
  • Για να μην πληρώσουμε την κρίση τους όπως πληρώσαμε και την ανάπτυξη τους. Να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν μεγαλοεπιχειρηματίες, η οικονομική ολιγαρχία. Να μην τους αφήσουμε να μας τρομοκρατήσουν, για να αξιοποιήσουν την κρίση για να πάρουν πίσω ό,τι κυριολεκτικά με σκληρούς αγώνες και με αίμα εργατών κατέκτησε η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι ακόμη και στις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία πρόνοια και ειδική αγωγή.
  • Για ενιαία και καθολική κοινωνική ασφάλιση.
  • Να πληρώσουν κράτος και εργοδότες
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε υγείας πρόνοια, παιδεία ειδική αγωγή και ασφάλιση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων.
  • Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα, είδη υγιεινής, τρόφιμα, βιβλία.
  • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, ειδική αγωγή, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις των ικανών προς εργασία αναπήρων, όχι στην ανεργία, δουλειά για όλους.
  • Ίδια δικαιώματα για έλληνες και μετανάστες ανάπηρους και τις οικογένειές τους.
  • 1400 βασικό μισθό
  • 1120 κατώτερη σύνταξη.
  • Όχι στο επίδομα ελεημοσύνης το λεγόμενο «κοινωνικής αλληλεγγύης.»
  • Ένα και ενιαίο επίδομα αναπηρίας για όλους τους ανάπηρους και επέκταση σε κατηγορίες που δεν παίρνουν. 700€ για εργαζόμενους και συνταξιούχους, 1120 για άνεργους, ανασφάλιστους και ανίκανους προς εργασία. Επίδομα που θα προσαυξάνετε για τις πιο βαριές κατηγορίες, βαριές τετραπληγίες, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες.
  • Όχι στην κάρτα αναπηρίας ή λειτουργικότητας που προωθεί η κυβέρνηση με πρόσχημα τους ανάπηρους μαϊμού που οι ίδιοι δημιούργησαν, κάρτα εργαλείο για το χτύπημα των αναπηρικών συντάξεων και των παραπέρα περικοπών.
3. Για την ενημέρωση του κόσμου, και την οργάνωση της συντονισμένης απάντησης του χώρου και την επιτυχία της απεργίας θα οργανωθούν, περιοδείες, συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις των φορέων, θα εκδοθεί κοινό ενημερωτικό υλικό.
Παίρνουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων μας στα δικά μας τα χέρια.
Στην όξυνση της ταξικής πάλης δύναμη, ασπίδα μας η αλληλεγγύη.
Έχουμε δύναμη και θα την χρησιμοποιήσουμε.

Ταξίδι στο χρόνο κατά 565 εκατομμύρια χρόνια. Βρέθηκαν τα αρχαιότερα ίχνη ζώων στην επιφάνεια της Γης


Μοιάζουν περισσότερα με ίχνη που αφήνουν σαλιγκάρια καθώς σέρνονται, παρά με βήματα. Είναι όμως τα αρχαιότερα ίχνη κινούμενων ζωντανών οργανισμών πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Βρέθηκαν από βρετανούς επιστήμονες πάνω σε ένα βράχο ηλικίας 565 εκατ. ετών στις καναδικές ακτές του Ατλαντικού και πιθανότατα δημιουργήθηκαν από το πρώτο κινούμενο οργανισμό πάνω στη Γη.


Η ανακάλυψη, στην περιοχή Μιστέικεν Πόιντ της Νιουφάουντλαντ, έγινε από τον Άλεξ Λίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τους συνεργάτες του και περιγράφεται στο περιοδικό γεωλογίας “Geology”, σύμφωνα με το «Νιού Σάιεντιστ».
Η συγκεκριμένη περιοχή του Καναδά είναι διάσημη στους κύκλους των παλαιοντολόγων, επειδή εκεί έχουν βρεθεί τα απολιθώματα των πρώτων μεγάλων πολύπλοκων μορφών ζωής (Εdiacarans).

Άθλιοι, ανυπόληπτοι- Η απόφαση για την απεργία του ΠΑΜΕ έχει ανακοινωθεί από τα μέσα Γενάρη. Για τα αστικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, δεν υπάρχει

Η απόφαση για την απεργία του ΠΑΜΕ έχει ανακοινωθεί από τα μέσα Γενάρη. Για τα αστικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, δεν υπάρχει. Ακρα του τάφου σιωπή... Βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ το λαό με τα κυβερνητικά ψέματα περί κινδύνων απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, για να τον υποτάξουν στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων συναποφασισμένων στην ΕΕ. Αναπαράγουν απειλές για χρεοκοπία της καπιταλιστικής οικονομίας - άλλο ψέμα, λες και είναι λαϊκό πρόβλημα - που μακάρι να χρεοκοπήσει, θα είναι όφελος για το λαό. Τον εκβιάζουν να πληρώσει την κρίση. Η εργατική τάξη έχει απέναντί της το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, αστικών κομμάτων, ΕΕ, φιλοκαπιταλιστικών συνδικαλιστικών πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αστικών ΜΜΕ. Και ένα τμήμα δημοσιογράφων, που είναι εξαγορασμένοι. Η φιλοεργοδοτική πολιτική των εξαγορασμένων ηγεσιών των δημοσιογραφικών δήθεν σωματείων έχει ξεπεράσει την ίδια την εργοδοσία στη στήριξη των συμφερόντων της. Αντιμετωπίζουν απαξιωτικά το λαό, αν και αυτοαποκαλούνται υπηρέτες του στην ενημέρωση, όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα αστικά ΜΜΕ και τη ζωή τους, που γίνεται δύσκολη από την καθολική καπιταλιστική επίθεση. Είναι ανυπόληπτοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που είναι κάτω από την «πρέσα» των αφεντικών και των εξαγορασμένων δημοσιογράφων στελεχών των ΜΜΕ, έχουν μια ακόμη ευθύνη παραπάνω, να ταχτούν με το μέρος των απεργών. Να τσακίσουν την καπιταλιστική ενημέρωση. Να συνταχτούν με το λαό στην απεργία του ΠΑΜΕ.
Πηγή:Ριζοσπάστης

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΙΛΗΣ : Καταγγέλλει αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις


Κ.Κ.ΧΙΛΗΣ
Ως μια «αντιδημοκρατική, άδικη και εκτός τόπου και χρόνου ενέργεια», χαρακτηρίζει το ΚΚ Χιλής την ανακοίνωση της Εκλογικής Υπηρεσίας ότι θα «θέσει εκτός νόμου τα μισά κόμματα που πήραν μέρος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην χώρα, ανάμεσά τους και το ΚΚ». Το «αιτιολογικό» της υπηρεσίας αυτής είναι ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, που προβλέπει ο νόμος (πρόκειται για νόμο της εποχής της δικτατορίας του Πινοτσέτ) που «αφαιρεί τη νομιμότητα από όποιο κόμμα πάρει λιγότερο από 5% στις εθνικές εκλογές ή σε τρεις περιφέρειες ή δεν εκλέξει τουλάχιστον 4 βουλευτές».
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΚ Χιλής και εκλεγμένος βουλευτής στις εκλογές στις 13 Δεκέμβρη του 2009 (το ΚΚ εξέλεξε 3 βουλευτές), Γκιγιέρμο Τέιγερ, σε δήλωσή του : «Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία. Βρισκόμαστε απέναντι σε ένα σύστημα που ευνοεί τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία, πράγμα που δεν μπορεί παρά να καταδικαστεί, όπως και το γεγονός ότι αφήνει τις λεγόμενες μειοψηφικές δυνάμεις στην ουσία, χωρίς δικαιώματα και δεν εγγυάται την παρουσία και συμμετοχή σε ένα υποτίθεται δημοκρατικό κοινοβούλιο. Ηταν και είναι πρακτικά αδύνατο το ΚΚ να πιάσει το 5% σε εθνική κλίμακα για το λόγο ότι συμμετείχε στη συμμαχία «Μαζί μπορούμε περισσότερα». Αν υπολογίσουμε τον μέσο όρο σε αυτές τις περιφέρειες όπου είχαμε υποψηφίους πήραμε πάνω από 26% και αυτό αποδεικνύει το άτοπο της συγκεκριμένης ρύθμισης». Και προσθέτει: «Πρέπει το Κοινοβούλιο να αλλάξει το νόμο, ώστε όλα τα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές να είναι αυτόματα νόμιμα και να μη χρειάζεται να περάσουν ξανά από τη διαδικασία εγγραφής με υποβολή υπογραφών στο Πρωτοδικείο. Θεωρούμε ότι το επόμενο κοινοβούλιο πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει να αλλάξει αυτή η αντιδημοκρατική κατάσταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα είναι αναλογικός και δεν θα αποκλείει».
Στις εκλογές στο β' γύρο στις 17 Γενάρη, εκλέχτηκε πρόεδρος της Χιλής, ο υποψήφιος της «Συμμαχίας για τη Χιλή» Σεμπαστιάν Πινιέρα, μεγιστάνας των ΜΜΕ με 51,61% των ψήφων, έναντι του πρώην Προέδρου υποψήφιου της «Συμφωνίας Κομμάτων για τη Δημοκρατία» (Concertaciοn de Partidos por la Democracia) - συνεργασία σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών - Εντουάρδο Φρέι, ο οποίος έλαβε ποσοστό 48,38% και στήριζαν και η συμμαχία «Μαζί μπορούμε περισσότερα» που συμμετέχει και το ΚΚ Χιλής (ο υποψήφιος της συμμαχίας Χόρχε Αράτε είχε πάρει στον πρώτο γύρο 6,2%) και άλλος ένας σοσιαλδημοκρατικός συνδυασμός υπό τον Μάρκος Ομινάμι (στον πρώτο γύρο πήρε 20,6%).

Πηγή:www.rizospastis.gr

Νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά, κόλαση για τους εργαζόμενους


Η κυβέρνηση έδωσε μέσα στον Ιανουάριο στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο με τίτλο «εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις» που έχει σαν στόχο να καταπολεμήσει υποτίθεται την εργασιακή ανασφάλεια. Αν διαβάσει όμως κανείς το κείμενο του ν/σ κατανοεί ότι κάθε άλλο παρά μπορεί να επιτελέσει το σκοπό του.

1. Μπλοκάκια

Όσον αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκια το ν/σ προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αλλά προϋποθέτει την ύπαρξη σύμβασης 3 συνεχών μηνών και την απασχόληση στον ίδιο εργοδότη.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτή η ρύθμιση ίσχυε και πριν (μάλιστα χωρίς το προαπαιτούμενο τρίμηνο, φτάνει ο εργαζόμενος να αποδείκνυε ότι δούλευε για ένα και μοναδικό εργοδότη) αλλά χωρίς να εφαρμόζεται πουθενά και από την άλλη ότι το βάρος της απόδειξης πέφτει στον ίδιο τον εργαζόμενο.

Βλέπουμε δηλαδή ότι η κυβέρνηση δε στοχεύει να υποχρεώσει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με κανονικές συμβάσεις και πλήρη δικαιώματα αλλά πετά το μπαλάκι στους εργαζόμενους.

2. Μερική απασχόληση

Το ν/σ και εδώ αντί να καταργεί τη μερική απασχόληση, από τη μια την επεκτείνει και στις ΔΕΚΟ ενώ, από την άλλη, ανοίγει το δρόμο και για τη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής «όταν το ζητήσει ο εργαζόμενος».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ανοίγει το δρόμο για τους εργοδότες να εκβιάζουν τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας (ειδικά σήμερα που η ανεργία καλπάζει) για να δεχθούν τη μείωση των δικαιωμάτων τους.

Τέλος το ν/σ θεσμοθετεί την εκ περιτροπής εργασία (λιγότερες μέρες τη βδομάδα ή μήνες το χρόνο κοκ) χωρίς μάλιστα να δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να μην αποδεχθούν αυτή τη λύση.

3. Δανεισμός και ενοικίαση εργαζομένων

Στο κομμάτι αυτό το ν/σ διατηρεί το καθεστώς σκλαβιάς για χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με τη μορφή της ενοικίασης κατά χιλιάδες κυρίως σε μεγάλους ομίλους (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κτλ) και ασχολείται μόνο με όσους εργάζονται μέσω των γραφείων προσωρινής απασχόλησης.

Σε αυτή την περίπτωση δεν υποχρεώνει τους εργοδότες να προσλάβουν απευθείας εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα και ενώ απαγορεύει το συνεχή δανεισμό ενός εργαζόμενου από ένα γραφείο προσωρινής απασχόλησης σε μία εταιρεία δεν απαγορεύει τον συνεχή δανεισμό του ίδιου εργαζόμενου στην εταιρεία από διαφορετικά γραφεία.

Διευκολύνεται έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία στην ουσία ενός σκλαβοπάζαρου εργαζομένων.

4. Εργολαβίες & συμβασιούχοι

Το ν/σ αυτό δεν αγγίζει καθόλου τα ζητήματα των εργολαβιών και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από αυτό και μόνο φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια της κοινωνίας αφού φτιάχνει ένα ν/σ για την επισφάλεια και δεν ασχολείται καθόλου με τους πάνω από 400.000 εργαζόμενους που βιώνουν εδώ και χρόνια την επισφάλεια με αυτές τις μορφές. Για την κυβέρνηση λοιπόν τα πράγματα με τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους σε εργολαβικές εταιρείες έχουν καλώς και δε χρειάζεται καμιά αλλαγή.

Το ν/σ της κυβέρνησης όχι μόνο δεν χτυπά την επισφάλεια στην εργασία αλλά εκτός από μερικές δευτερεύουσες ρυθμίσεις αφήνει ελεύθερους τους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν.

Καμία αυταπάτη - οργάνωση κι αγώνας ο μόνος δρόμος

Οι εργαζόμενοι και κυρίως όσοι βρίσκονται στην επισφάλεια δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τα κυβερνητικά νομοσχέδια αλλά πρέπει να οργανωθούν για τα δικαιώματα τους και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Δημήτρης Πανταζόπουλος

ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ- Αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα .Ένα δισ. ευρώ φιλοδοξεί να «αρμέξει» η κυβέρνηση από τα χαράτσια στους φόρους κατανάλωσης καυσίμων.


Στο ύψος του 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο φτάνουν τα πρόσθετα χαράτσια στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα κίνησης που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό και τα οποία θα επιβαρύνουν επιπλέον το λαϊκό εισόδημα.
Πρόκειται για «νέο» αντιλαϊκό μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» που έρχεται να συμπληρώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις που ήδη μπήκαν σε εφαρμογή για τους ειδικούς φόρους στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.
Τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα που καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ξεκίνησαν από 2,6 δισ. ευρώ το χρόνο και με την τελευταία προσθήκη (ακόμη 1 δισ. ευρώ) φτάνουν σε 3,6 δισ. ευρώ το χρόνο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και ότι θα προχωρήσει σε ανάλογες παρεμβάσεις όποτε κριθεί αναγκαίο.
Οι σωρευτικές ανατιμήσεις ειδικών φόρων στις βενζίνες μόνο για τα τελευταία χρόνια (2006 - 2009) φτάνουν στο 38,5% με την τελευταία επί κυβέρνησης ΝΔ να διαμορφώνεται σε 14%, και να απογειώνει τον ειδικό φόρο από 296 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2006, σε 410 ευρώ μέχρι σήμερα! Στο αμέσως προσεχές διάστημα, σε εφαρμογή των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα φορτώσει και τα νέα βάρη, προσθέτοντας ακόμη 20% πάνω στο οποίο θα υπολογιστεί στη συνέχεια και ο ΦΠΑ. Από αυτό και μόνο το λόγο η τιμή της βενζίνης θα πάρει πάνω τουλάχιστον 10 λεπτά στο χιλιόλιτρο...

Πηγή:Ριζοσπάστης

ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ. Ανυπολόγιστες ζημιές και αναβολή των εκλογών επ' αόριστον. Έγινε γνωστή η προκλητική απόφαση του ανώτατου ελβετικού δικαστηρίου να δώσει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρώην δικτατορική οικογένεια.


Οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου θα ξεπεράσουν τους 200.000- χωρίς να υπολογίζονται ακόμα όσοι βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων ή αυτοί που θάφτηκαν από τους οικείους τους - δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν Μαξ Μπελερίβ μιλώντας στους γερουσιαστές της χώρας. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν πάνω από 190.000 άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί, ένας μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και πάνω από τρεισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δεχθεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού. Η δύσκολη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το σεισμό οδήγησε την Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή να ανακοινώσει την αναβολή επ' αόριστον των γενικών εκλογών και των εκλογών για τη Γερουσία που προβλέπονταν να διεξαχθούν στις 28 Φλεβάρη και στις 3 Μάρτη για την ανάδειξη των 99 εδρών του Κοινοβουλίου και των 11 της Γερουσίας.
Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού έρχονται τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, με τους κατοίκους να κατηγορούν τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνηση για ανικανότητα και συνενοχή για την κατοχή της χώρας τους από τον αμερικανικό στρατό.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία δικηγόρου η ανάκριση των 10 Αμερικανών από την Εκκλησία των Βαπτιστών των ΗΠΑ, που επιχείρησαν να βγάλουν παράνομα από την Αϊτή 33 παιδιά. Ο δικαστής αναμένεται να δώσει αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει τη συνέχεια. Σημειώνεται πάντως πως σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια μετά από μια φυσική καταστροφή ώστε να ξεκινήσει κανείς μια διαδικασία υιοθεσίας, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανεύρεση τυχόν μελών της οικογένειας.
Η περίοδος των βροχοπτώσεων που ξεκινά το Μάρτη στην Αϊτή θα επιφέρει ακόμα περισσότερα δεινά για το λαό της Αϊτής και τους πάνω από ένα εκατομμύριο αστέγους. Ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς, οι υγειονομικές συνθήκες θα χειροτερέψουν και θα κάνουν την εμφάνισή τους μεταδοτικές ασθένειες όπως είναι ο τύφος, η ιλαρά και ο δάγκειος πυρετός.
Τέλος, χτες έγινε γνωστή η προκλητική απόφασή λίγες μόλις ώρες πριν το σεισμό, τουΟμοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας, που έκρινε πως τα τουλάχιστον 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας και προηγούμενα είχαν δοθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα θα πρέπει να επιστραφούν στην οικογένεια του πρώην δικτάτορα της Αϊτής «Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ... εκλεκτό σύμμαχο των Αμερικάνων, Γάλλων και Καναδών ιμπεριαλιστών που για δεκαετίες ξεζούμιζε τον αϊτινό λαό.
Ο λαός προσπαθεί μέσα σε δύσκολες συνθήκες να επιβιώσει.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στάση εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδορμο Την Παρασκευή από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μετά το μεσημέρι έχουν εξαγγείλει για την Παρασκευή, τα σωματεία εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. 

Διαμαρτύρονται για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του προσωπικού από ομάδες νεαρών. 


Εξάλλου, από τη διοίκηση του ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι λόγω εργασιών ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 θα παραμείνει κλειστό το τμήμα Ομόνοια - Άνω Πατήσια. 

Για το τμήμα Ομόνοια - Αττική η εξυπηρέτηση θα γίνεται από τη γραμμή 2 του Μετρό, ενώ για το τμήμα Αττική - Άνω Πατήσια η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται από τη λεωφορειακή γραμμή Χ8. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι έως Πέμπτη 1 Απριλίου, θα παραμείνει εκτός λειτουργίας το τμήμα Καλλιθέα - Φάληρο, για το οποίο η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με την λεωφορειακή γραμμή Χ13.


Πηγή:www.skai.gr

ΚΚΕ: Ο λαός έχει τη δύναμη και μπορεί να αποκρούσει την επίθεση, αν απορρίψει τα ιδεολογήματα και τις απειλές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ξεσηκωθεί για να διεκδικήσει οργανωμένα και αποφασιστικά τα δικαιώματά του

Εγκρίθηκε χτες το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάνει φτηνότερους τους εργάτες κατεδαφίζοντας όσα εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει, αυξάνοντας την εκμετάλλευση, ενώ φροντίζει να γεμίσουν χρήμα τα κρατικά ταμεία απομυζώντας το λαό, για να δοθούν στους επιχειρηματίες. Πρόκειται για ένταση του πολέμου που έχει κηρύξει το κεφάλαιο, που μαζί με τα προχτεσινά μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όλα μόνιμου χαρακτήρα, κάνουν κόλαση τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου. Το ΚΚΕ, που πριν από τις εκλογές προειδοποίησε για την αντιλαϊκή θύελλα και επιβεβαιώθηκε, τώρα με την ίδια σιγουριά απευθύνεται στο λαό καλώντας τον να μην υποκύψει στο φόβο και στη μοιρολατρία. Ενιαίο μέτωπο εργατών - φτωχών αγροτών - αυτοαπασχολούμενων, πόλεμος στον πόλεμο της πλουτοκρατίας. Αντεπίθεση τώρα!
Πηγή:Ριζοσπάστης