Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Όχι άλλο αίμα στο Κιργιζιστάν

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την αιματοχυσία στο Κιργιστάν:

«Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό την εθνικιστική βία στο Κιργιζιστάν, που μαίνεται τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα τη μαζική σφαγή Ουζμπέκων και την απελπισμένη φυγή χιλιάδων στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-Μπορούμε να σταματήσουμε το έγκλημα-Σε νέα πανελλαδική απεργία καλούν οι ταξικές δυνάμεις. Κρίσιμο ζήτημα για την κλιμάκωση η αγωνιστική οργάνωση και συσπείρωση μες στους τόπους δουλειάς

Κρίσιμο ζήτημα η αγωνιστική οργάνωση και συσπείρωση μέσα στους τόπους δουλειάς


Ανοιχτή επιστολή - κάλεσμα απηύθυνε το ΠΑΜΕ προς όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, για νέα πανελλαδική απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, για νέο κύκλο ακόμα πιο μαζικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων, απαιτώντας την πλήρη απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, την άμεση υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις, την προστασία των ανέργων με επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ και επιδότηση έως την εξεύρεση εργασίας. Το μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ προεξοφλεί μείωση μισθών. Με πρόσχημα τη μαθητεία, θεσμοθετούνται μισθοί πείνας για τους νέους εργαζόμενους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις όπως και όλες τις κατακτήσεις. Στα σκαριά και άλλα μέτρα όπως απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων.Ωθηση στους αγώνες των εργαζομένων δίνει η πρόταση που απηύθυνε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για την προκήρυξη απεργιακής πανελλαδικής κινητοποίησης το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, η Εκτελεστική Γραμματεία του οποίου συνεδριάζει αύριο με κύριο θέμα την οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης. Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη το ΠΑΜΕ, με ανοιχτή επιστολή προς όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης τις κάλεσε «να μπούμε τώρα σε νέο κύκλο ακόμα πιο μαζικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων», απαιτώντας:


Την πλήρη απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.

Σουηδία: Συνελήφθησαν 50 μέλη της Greenpeace σε πυρηνικό σταθμό

    
Συνελήφθησαν τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace που είχαν εισβάλει σήμερα το πρωί στον πυρηνικό σταθμό του Φόρμαρκ, κοντά στην Ουψάλα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για επικείμενη ψηφοφορία στη σουηδική βουλή σχετικά με την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, κρατούνται περίπου 50 άτομα με την κατηγορία της παραβίασης ξένης ιδιοκτησίας και της παράνομης εισόδου, ενώ μονάδες της αστυνομίας πραγματοποιούν έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν στις εγκαταστάσεις παραμένουν και άλλοι ακτιβιστές.

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο εργοστάσιο «ΣΕΛΜΑΝ» στην Χαλκίδα

Για την κρίση

Η διέξοδος από την κρίση, για τα κόμματα που υποστηρίζουν το κεφάλαιο και την ΕΕ και για τον μηχανισμό και την τρόικα, είναι η εξής: Ένα μέρος των επιχειρήσεων θα κλείσουν και στη θέση αυτών θα γιγαντωθούν ακόμα μεγαλύτεροι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έχουν ακόμα πιο δυνατή φωνή και ακόμα πιο μεγάλη ισχύ για να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους.
Όσο γιγαντώνεται μια επιχείρηση έχει μεγαλύτερη πολιτική ισχύ, γιατί οι επιχειρήσεις είναι διαπλεκόμενες με το κράτος και με τα κόμματα εξουσίας. Και όταν λέω διαπλεκόμενες, δεν εννοώ μόνο μίζες και δώρα, εννοώ ότι το δυνάμωμα των επιχειρηματιών σημαίνει και δυνάμωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας τους. Δεν είναι μόνο το δυνάμωμα των κερδών.
Ομόφωνα υιοθετήθηκε η Πολιτική απόφαση του 7oυ τακτικού συνέδριου των Οικολόγων Πράσινων 


1. Κύριο στοιχείο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και των σκληρών μέτρων που τη συνοδεύουν, είναι η κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου της τελευταίας 35ετίας: το πολιτικό σύστημα δε μπορεί πια να υπόσχεται στους πολίτες βελτίωση της ζωής τους μέσα από τη βελτίωση της αγοραστικής τους δύναμης ή την επαγγελματική τους τακτοποίηση. Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα διεθνώς όσο και στη χώρα μας χρεοκόπησε με τους δικούς του όρους.

2. Η κρίση αποτελεί και χρεοκοπία  ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.
  • Τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν απαξιωθεί και επιβιώνουν μόνο ελλείψει εναλλακτικών λύσεων.
  • Η αριστερά προωθεί την κινητοποίηση των πολιτών, αλλά οι προτάσεις της περιορίζονται σε κηρύγματα αντίστασης αδυνατώντας να δώσουν πραγματικές εναλλακτικές διεξόδους.

Διπλάσια διαρροή, διπλό ψέμα της ΒΡ .Πολύ μεγαλύτερη είναι τελικώς η ποσότητα πετρελαίου που χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού, διαπιστώνει ανεξάρτητη επιτροπή

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα μπροστά στην καταστροφή που προκάλεσε η BP.
Photograph: Larry Downing/Reuters
 Όλο και πιο εφιαλτικό γίνεται το σκηνικό της καταστροφής από τη διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Η ανεξάρτητη επιτροπή που συστήθηκε από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε χθες στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα που μολύνει καθημερινά τη θάλασσα είναι διπλάσια από αυτήν που ανακοίνωνε επισήμως η ΒΡ. Οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι κάθε 8-10 ημέρες διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού ποσότητα πετρελαίου ίση με αυτήν ενός «Εxxon Valdez», του τάνκερ που είχε προκαλέσει τη μεγάλη κηλίδα το 1989 στην Αλάσκα. 

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, περί τις 25.000- 30.000 βαρέλια πετρελαίου διαρρέουν καθημερινώς στη θάλασσα. Η εκτίμηση της ΒΡ ήταν κατά πολύ μικρότερη, 12.000- 19.000 βαρέλια ημερησίως.