Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, το Σαββατο 21/11/2009 (10.00. - 20.00) και την Κυριακή 22/11/2009 (10.00 - 15.00). Ανοιχτό για το κοινό, το συνέδριο αποσκοπεί στο να προβάλλει ό,τι εφ' όρου ζωής, συνειδητά και αμετάκλητα επέλεξε να είναι ο Γιάννης Ρίτσος: Ανθρωπος, αγωνιστής και δημιουργός στρατευμένος σε ένα μεγάλο σκοπό: Την εξύψωση, την κοινωνική συνειδητοποίηση και απελευθέρωση του ανθρώπου και την υπεράσπιση, με τη ζωή, τη δράση του και το έργο του των αγώνων του λαού μας που υπηρετούσαν αυτόν τον υψηλόφρονα, «ιερό» στόχο. Με το θεματολογικό πλούτο των εργασιών επιδιώκεται να καταδειχθεί η πολυμορφία, η διαχρονικότητα, επικαιρότητα και οικουμενικότητα της τεράστιας - σε αξία και όγκο - δημιουργίας του Ρίτσου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα περιλάβουν εισηγήσεις πανεπιστημιακών, άλλων επιστημόνων και συγγραφέων, καλλιτεχνών και στελεχών του Κόμματος. Ιδιαιτέρως αξίζει να σημειωθεί ότι εισηγήσεις θα κάνουν και τρεις αντιπρόσωποι ξένων κομμουνιστικών κομμάτων. Μετά από κάθε συνεδρία θα κατατεθούν μαρτυρίες συναγωνιστών του και θα γίνουν παρεμβάσεις από το ακροατήριο.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με προβολή, για πρώτη φορά, ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο«Τέτοια η ζωή και η ποίηση, ένα και τα δύο». Το ντοκιμαντέρ παρήγαγε το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, ειδικά γι' αυτό το συνέδριο τιμής και μνήμης του αλησμόνητου συντρόφου μας, συντρόφου ποιητή των παλιών, σημερινών και μελλούμενων αγώνων του λαού μας και όλων των λαών Γιάννη Ρίτσου.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Στο συνέδριο θα χαιρετίσουν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και η Ερη Ρίτσου, κόρη του ποιητή
Εισηγητικό άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου θα κάνει η Ε. Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Το συνέδριο χωρίζεται σε ενότητες :
Ενότητα 1η
Γιάννης Ρίτσος: Πρωτοπόρα δράση - πρωτοπόρα τέχνη
Eισηγητές:
Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ και διευθυντής του θεωρητικού περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας»: «Ποίηση βιωματική, ποίηση πράξεων και πρακτικής».
Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Ο ρόλος του Ρίτσου στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού».
Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών: «Ο Ρίτσος και η ιστορία».
Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Ποίηση Γ. Ρίτσου, από την ιστορική στην ποιητική ύλη».
Σπύρος Τουλιάτος, εκπαιδευτικός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: «Ποιητική μαρτυρία και ιστορία στο έργο του Ρίτσου».
Μαρία Πεσκετζή, σχολική σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: «Η στράτευση της τέχνης και το πρόβλημα της διδασκαλίας της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου».
Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: «Αρκεί να σπάσουμε την πολιορκία της στιγμής...».
Ενότητα 2η
Σοσιαλιστικός ανθρωπισμός και προλεταριακός διεθνισμός
Eισηγητές:
Μιχάλης Μερακλής, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αθηνών: «Δάσκαλος της ολοκληρωμένης ζωής».
Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, βουλευτής του ΚΚΕ : «Ο Ρίτσος, ο άνθρωπος, ο ποιητής».
Ζωή Βαλάση, συγγραφέας και διδάκτορας φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης: «Ο Γ. Ρίτσος και το παιδί».
Ανεκε Ιωαννάτου: μεταφράστρια και διδάκτορας κλασσικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης: «Γ. Ρίτσος, ο ποιητής του κόσμου».
Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιόνιου πανεπιστήμιου: «Ο Γιάννης Ρίτσος συναντά τον Πωλ Ελυάρ».
Αντυ Κροφτ, ποιητής και συγγραφέας, υπεύθυνος της πολιτιστικής στήλης της «Μόρνινγκ Σταρ» (ΚΚΜ Βρετανίας).
Ισα Πάαπε, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας και μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ.
Αγκουστίν Μιράγιες, καθηγητής του πανεπιστημίου Γκραν Κανάρια (Κομμουνιστικό Kόμμα των Λαών της Ισπανίας).
Ενότητα 3η
Γ. Ρίτσος: μια πολύπλευρη προσωπικότητα
Eισηγητές:
Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ρίτσος ο Οικουμενικός»
Ρούλα Κακλαμανάκη, συγγραφέας: «Ο Γιάννης Ρίτσος χτες, σήμερα, αύριο».
Δημήτρης Πατίλας, διδάκτορας φιλολογίας και εκπαιδευτικός του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης: «Γ. Ρίτσος - Τίποτα ξένο για την ποίηση».
Αριστούλα Ελληνούδη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»: «Το θεατρικό έργο του Ρίτσου».
Σπύρος Σαμοΐλης, μουσικοσυνθέτης: «Το μελοποιημένο έργο του Γ. Ρίτσου».
Γιάννης Σκαρπερός, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο εικαστικός Γ. Ρίτσος».
Στο τέλος του συνεδρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Τέτοια η ζωή κ' η ποίηση, ένα και τα δύο», παραγωγή του Πολιτιστικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής.
ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ