Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Δήλωση του Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο χώρο του Πολυτεχνείου


«Και τότε και σήμερα ο λαός και η νεολαία βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχουν μπροστά τους από την μία τον δρόμο της υποταγής στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και από την άλλη τον δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της λαϊκής εξουσίας και τον σοσιαλισμό. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να περπατήσουμε το δύσκολο μα όμορφο δρόμο του σοσιαλισμού που παραμένει επίκαιρος, αναγκαίος και ρεαλιστικός».

Το σώμα και το αίμα-Γιάννης Ρίτσος

Γιάννης Ρίτσος
Το σώμα και το αίμα
Ο ΕΝΑΣ γράφει συνθήματα στους τοίχους ο άλλος
φωνάζει συνθήματα πάνω απ΄ τους δρόμους ο τρίτος
φοράει το παράθυρο τραγουδάει ανοιχτός Ρωμιοσύνη Ρωμιοσύνη
τους τραυματίες τους κουβάλησαν στη βιβλιοθήκη
η μια παλάμη αμπελόφυλλου στο χτυπημένο γόνατο
αγάλματα λυπημένα μες στους καπνούς -που τον ξεχάσατε τον
έρωτα
σπουδαστές οικοδόμοι κατάρες πλακάτ ζητωκραυγές σημαίες
έρωτας είναι τ΄ όνειρο έρωτας είναι ο κόσμος
χαμηλωμένο κούτελο του ταύρου έρχονται κι άλλοι κι άλλοι
μικρά μεγάλα σκολιαρόπαιδα με μια φούχτα στραγάλια με τσάντες
δυο κόκκινα πουλιά σταυρωτά ζωγραφισμένα στα τετράδια τους
οι νεόνυμφοι βγήκαν απ΄ το φωτογραφείο δένουν τις άσπρες ταινίες
στο κιγκλίδωμα
τυφλοί λαχειοπώλες μια όρθια κιθάρα λαμπιόνια φαρμακείων
νυχτώνει η πολιτεία ηλεκτρικοί αριθμοί κλεισμένα θέατρα
κλεισμένα τα μικρά τεφτέρια τα υπόγεια ποιήματα τα τρύπια λουλούδια
η μυστική γεωγραφία ανεβαίνει βουβή πάνω απ΄ τη νύχτα απ΄ το
απόρθητο βάθος
απόψε είναι ο καιρός για όλα λέει
απόψε είναι η συνέχεια όλων λέει
αύριο για όλο τον άνθρωπο για όλο το μέλλον
έτσι είπε πάνω στη στέγη
κράταγε ένα μεγάλο αόρατο τιμόνι κ΄ έστριβε την πολιτεία
κάτω απ την άσφαλτο ακουγόταν ο θόρυβος του κόσμου
ένα μαύρο σκυλί ένα καλάθι ένας μικρός καθρέφτης
δυο τεράστια παπούτσια του μικρού γελωτοποιού και το
σπασμένο ποτήρι
κ η μυρωδιά απ΄ τη φουφού του καστανά μεγάλη σαν καράβι

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ


Για μια ακόμη φορά ο ΣΕΒ δείχνει την ικανοποίηση του για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που απολαμβάνουν γιγάντια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια, απαιτούν τώρα από τους εργαζόμενους να πληρώσουν και τα χρέη που αυτοί δημιούργησαν.

Αλήθεια, ποιος καθορίζει το ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της ΝΔ;

Η συντριπτική ήττα που υπέστη η ΝΔ και ο Καραμανλής στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη οδήγησε ταυτόχρονα και στην παραίτηση του αρχηγού του κόμματος αυτού. Βεβαίως σε αυτές τις συνθήκες τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάρουν διαφορετική τροπή. Η διαχείριση της ήττας φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι καθόλου εύκολη και αυτό τόσο από την προηγούμενη ηγεσία όσο και από τα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών. Έτσι ο απολογισμός για τις αιτίες της ήττας της συντηρητικής παράταξης παρακάμπτεται και είναι βέβαιο πως θα επανέλθει αργότερα.

Το άνοιγμα ενός τέτοιου ζητήματος πριν από την ανάδειξη του νέου αρχηγού τους θα υποχρέωνε τους υποψήφιους αρχηγούς (και όχι μόνο) να φορτώσουν την εκλογική τους ήττα στον Κ. Καραμανλή και στο επιτελείο του. Μια τέτοια επιλογή θα πυροδοτούσε εκρηκτικές καταστάσεις τόσο στο κόμμα της ΝΔ όσο και ευρύτερα, διαμορφώνοντας πιθανότατα ανεξέλεγκτες συνθήκες και με δυσάρεστα αποτελέσματα συνολικά για την παράταξη αυτή. Και όχι μόνο αποφεύγουν το παραπάνω ζήτημα, τον απολογισμό δηλαδή, αλλά και υποχρεώνονται να υπερασπίζουν τον Κ. Καραμανλή και τις επιλογές του στη βάση ωφελιμιστικών σκοπιμοτήτων των υποψήφιων αρχηγών και των επιτελείων τους -και τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο σε ψηφοθηρικούς λόγους.


Την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ την κάνει περισσότερο εκρηκτική το γεγονός ότι ανταγωνίζονται για την αρχηγία της ΝΔ δύο υποψήφιοι που κουβαλάνε μέχρι σήμερα μια διαδρομή συγκρουσιακού χαρακτήρα μεταξύ τους. Διαδρομή διανθισμένη με ηγετικές φιλοδοξίες, με προσωπικές αντιθέσεις, καθώς και με αντιπαραθέσεις σε μια σειρά πολιτικά ζητήματα που φτάνουν και στα λεγόμενα εθνικά θέματα αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πάντα βέβαια στο πλαίσιο που καθορίζει η εξάρτηση της χώρας από τους ιμπεριαλιστές και στη βάση της όποιας αυτονομίας κινήσεων επιτρέπει αυτό το πλαίσιο εξάρτησης. Αυτό ισχύει για τη συνολική πολιτική που εφαρμόζει η αστική τάξη της χώρας και που καλούνται τα κυρίαρχα κόμματά της να υπηρετήσουν είτε ως κυβέρνηση είτε σαν αντιπολίτευση και αυτό πράγματι κάνουν.


Με δυο λόγια, το ποια πολιτική θα ακολουθήσει η χώρα και θα υπηρετήσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, τόσο στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο όσο και στην εξωτερική πολιτική, αυτό έχει κατά βάση κριθεί από τα ξένα και ντόπια πολιτικά και οικονομικά κέντρα. Αυτό που κρίνεται κάθε φορά στις εκλογές είναι ποιο από τα δύο κόμματα της αστικής τάξης θα προωθήσει και θα εφαρμόσει την πολιτική αυτή από κυβερνητικές θέσεις και ποιο θα τη στηρίξει από τη θέση της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης.


Θα αναρωτηθεί κάποιος, ποια σχέση έχουν τα παραπάνω με το ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χθες και ξανά τα ίδια αργότερα. Θα λέγαμε πως κυρίως με αυτά τα ζητήματα έχει σχέση και να εξηγήσουμε:


Οι εξαρτημένες χώρες, και γενικά οι αδύνατες, αποτελούν πεδίο άγριου ανταγωνισμού των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών και η Ελλάδα είναι μια από τις παραπάνω αδύνατες και εξαρτημένες. Και η εξάρτησή της, οικονομική, πολιτική και στρατιωτική είναι βασικά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κυρίαρχα εργαλεία τους, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Υπάρχουν και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που παίζουν κάποιο ρόλο στη χώρα και φιλοδοξούν να παίξουν στην πορεία μεγαλύτερο, π.χ. Ρωσία, αλλά εδώ μιλάμε γι’ αυτές που διαδραματίζουν για πολλές δεκαετίες κυρίαρχο ρόλο. Επιγραμματικά να υπογραμμίσουμε πως σε όλη αυτή την περίοδο επικρατεί ένας συμβιβασμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης που εξασφαλίζει τα συμφέροντά τους στην Ελλάδα παράλληλα με τη χρησιμοποίησή της σαν χώρο εξόρμησης σε άλλες περιοχές.


Αντίστοιχος είναι και ο συμβιβασμός ανάμεσα στην ίδια την αστική τάξη της χώρας σχετικά με την εξάρτησή της από τις, παραπάνω κυρίως, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και αυτό στη βάση των ενδοαστικών ανταγωνισμών. Συνεπώς και τα κόμματα της αστικής τάξης της χώρας υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να υπηρετούν στην εξωτερική τους πολιτική και στο εσωτερικό της χώρας αυτόν τον συμβιβασμό. Το αν ο συμβιβασμός θα γέρνει περισσότερο προς όφελος των ΗΠΑ ή προς όφελος των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, αυτό είναι –και πάντα ήταν– ζήτημα συσχετισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, και αυτός ο συσχετισμός κατά καιρούς αλλάζει.

Στη βάση αυτού του συμβιβασμού είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν τα κυρίαρχα κόμματα της άρχουσας τάξης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει πως στο εσωτερικό κάθε κόμματος από τα παραπάνω συνυπάρχει αυτός ο συμβιβασμός και οξύνονται η αντίφαση και η αντίθεση όσο οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντίθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Έτσι βλέπουμε κατά καιρούς στα κόμματα αυτά στελέχη και των δυο τους να υπερασπίζονται, για παράδειγμα, το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, και άλλα στελέχη, πάντα και των δύο κομμάτων, να διαφωνούν. Το ίδιο ισχύει και για τις «λύσεις» που προτείνουν οι ΗΠΑ για το όνομα –και όχι μόνο– της ΠΓΔΜ, όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για πολλά ακόμη.


Παράδειγμα: Στα παραπάνω ζητήματα ο Γ. Παπανδρέου, σε όλη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, αλλά και η Ντ. Μπακογιάννη στο ίδιο υπουργείο είχαν ακριβώς ίδιες θέσεις. Είχαν επίσης την ίδια θέση για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και για το σχέδιο των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα: Κάποια στελέχη και των δύο κομμάτων να έχουν κοινή θέση διαφοροποίησής τους από αυτές της Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Παπανδρέου. Ίσως να μην είναι και τόσο συμπτωματικό οι τελευταίοι υπουργοί Εξωτερικών της χώρας να είναι και αρχηγοί των κομμάτων τους. Και αυτό με την προϋπόθεση να επιβεβαιωθούν οι σημερινές τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ.
Επανερχόμενοι στα της ΝΔ σχετικά με την ανάδειξη του νέου αρχηγού της, στην ουσία ούτε τα μέλη της ΝΔ μπορούν να το αποφασίσουν. Αυτοί που το αποφασίζουν είναι τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα εντός και εκτός της χώρας. Είναι οι διασυνδέσεις στελεχών και ομάδων με αυτά τα κέντρα και η φιλοδοξία τους να τα υπηρετήσουν. Είναι οι σχέσεις που έχουν διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα οι δεσμεύσεις και οι εξετάσεις που έχουν δώσει. Και επειδή αυτά τα κέντρα τόσο στο συνολό τους όσο και χωριστά δεν λειτουργούν μόνο ενιαία αλλά και σε αντιπαράθεση, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο εύκολα. Και ένας παράγοντας που τα κάνει ακόμη πιο δύσκολα σχετίζεται με το μέγεθος της ήττας της ΝΔ στις εκλογές και την αδυναμία τους να καταλογίσουν ευθύνες, τις οποίες μεταθέτουν για αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι και το πραγματικό πρόβλημα που έχει δεν μπορεί να λυθεί, όποιον πρόεδρο και αν εκλέξει. Οι φοβέρες τού Κ. Καραμανλή ότι «όποιος δεν στηρίξει τον νέο πρόεδρο θα έχει να κάνει μαζί μου» δεν παίρνονται στα σοβαρά, γιατί είναι ολοφάνερο ότι έχει χάσει τη δυνατότητα να απειλεί.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως η ΝΔ βρίσκεται σε κρίση όχι μόνο σαν συνέπεια της συντριπτικής ήττας της αλλά και για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κρίση και όλα αυτά καθιστούν τις λύσεις της δύσκολες και χωρίς να αποκλείονται και τα απρόοπτα.

Πηγή: Προλεταριακή Σημαία, 629, 7/11/09

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ-ΕΔΟΝ




Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ χαιρετίζει τις εξαιρετικά επιτυχημένες εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους που διοργάνωσε το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα σε όλες τις επαρχίες. Ιδιαίτερα στην Λευκωσία οι εκδηλώσεις συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων χρόνων, με 1600 μαθητές και φοιτητές. Ήταν με διαφορά οι πιο επιτυχημένες αντικατοχικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στέλνοντας σαφή μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.


Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι ομιλίες που κατατέθηκαν στην εκδήλωση. Τόσο ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, Αντρέας Βύρας με τον χαιρετισμό του, όσο και η ηγεσία του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος, Μίλτος Κουζής (πρόεδρος ΠΟΦΕΝ) και Μιχάλης Φαραώ (πρόεδρος ΠΣΕΜ) με τις ομιλίες τους εξέφρασαν την εμμονή στον αγώνα για λύση και επανένωση, την προσήλωση στην λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και την ολόπλευρη στήριξη του νεολαιίστικου κινήματος στις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος Χριστόφιας στις συνομιλίες.
Με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τόσο στην Λευκωσία, όσο και σε όλες τις υπόλοιπες επαρχίες χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα, παρά τις προκλήσεις που σημειώθηκαν από ακροδεξιούς εθνικιστικούς κύκλους σε Λεμεσό και Λάρνακα. Η μαζικότητα των φετινών αντικατοχικών εκδηλώσεων αποτελεί απάντηση σε όλους όσους θέλουν να προσδίδουν στην κυπριακή νεολαία απάθεια και απαξίωση. Αντίθετα, οι νέοι της Κύπρου έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και πάλης για να πέσει η κατοχή και για επανένωση του τόπου και του λαού μας.


Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ συγχαίρει το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα για το γεγονός ότι για ακόμη μια χρονιά ανάδειξαν το πραγματικό, αγωνιστικό πρόσωπο της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα απευθύνουμε και με αυτή την ευκαιρία κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή Πορεία Πολυτεχνείου η οποία πρέπει να μετατραπεί σε ένα πραγματικό νεολαιίστικο συλλαλητήριο αγώνα. 

«Αδειάζουν» τον πρόεδρο Ομπάμα, αποκαλούν «χάσιμο χρόνου» τα παλαιστινιακά αιτήματα Δεν επιθυμούν ανεξάρτητη Παλαιστίνη Αμερικανοί γερουσιαστές



Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι διακηρύξουν τη δημιουργία κράτους, προειδοποίησαν Αμερικανοί γερουσιαστές που επισκέπτονται το Ισραήλ.Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ανέφεραν ότι η πρόθεση των Παλαιστινίων να φέρουν το θέμα της δημιουργίας κράτους ως πρόταση για απόφαση των Ηνωμένων Εθνών είναι χάσιμο χρόνου και δεν οδηγεί πουθενά. Κάλεσαν μάλιστα τα αραβικά κράτη να σταματήσουν την παλαιστινιακή πρωτοβουλία."Η πρόταση αυτή θα είναι νεκρή άμα τη αφίξει της στο Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τεντ Κάουφμαν, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε την παλαιστινιακή στάση ως "χάσιμο χρόνου". Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής, Τζόζεφ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι "μία μονομερής διακήρυξη για τη δημιουργία κράτους είναι κάτι που δεν πρόκειται να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε στασιμότητα"."Ελπίζω και εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο σε μία τέτοια ενέργεια, εφόσον έλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο Λίμπερμαν, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μία συμφωνία που θα επέλθει ως αποτέλεσμα διμερών διαπραγματεύσεων.Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε ότι "μια μονομερής διακήρυξη των Παλαιστινίων θα οδηγήσει σε περισσότερο χάος".
Πηγή:www.enet.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ :Να ανακληθούν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από το Αφγανιστάν και τις άλλες χώρες


Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνέχιση της εμπλοκής της χώρας μας στο Αφγανιστάν διαψεύδεται από τα ίδια τα γεγονότα.
Στη συνεδρίαση της 13/11/2009 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με τις αποφάσεις που έλαβε επιβεβαίωσε τη συνέχιση της ελληνικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν καθώς και σε μια σειρά άλλες Νατοϊκές επιχειρήσεις. Με τις αποφάσεις αυτές ενισχύουν την οργανική σύνδεση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ειδικότερα σε σχέση με το Αφγανιστάν οι αποφάσεις αυτές επιβραβεύουν την ιμπε-ριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων δυνάμεων της ΕΕ, αλλά και την διεφθαρμένη Αφγανική κυβέρνηση που μετά και τις εκλογές βίας και νοθείας αντιμετωπίζουν την παγκόσμια κατακραυγή.
Οι σχεδιασμοί αυτοί έρχονται σε μια περίοδο ένταση των συγκρούσεων και της δράσης του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια στην κατοχή, για την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της παρουσίας των ελληνικών στρατιωτικών δυνά-μεων,  εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Τέλος η εμπλοκή, η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό, άδικο, πόλεμο, σημαίνει σημαντική οικονομική επιβάρυνση που προστίθεται στα 300 εκ. Ευρώ που ήδη δαπανώνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε όχι μόνον  να μην συνεχισθεί και να μην αναβαθμισθεί η παρουσία Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν αλλά  να ανακληθεί η δύναμη αυτή, καθώς και οι άλλες δυνάμεις από το εξωτερικό, όπως απαιτεί το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να υπηρετούν αποκλειστικά και μόνον την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και των συνόρων και όχι τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την κατοχή και υποταγή ξένων χωρών και την καταπίεση των λαών .

Ο βουλευτής
Θανάσης Παφίλης

Ρύπανση του περιβάλλοντος στην Ξάνθη από εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού στο Kardzhali Βουλγαρίας

Ερώτηση Αλ.Τσίπρα προς τους Υπουργούς Εξωτερικών - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στον Δήμο Kardzhali της Βουλγαρίας, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από τον ποταμό Άρδα, εγκρίθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση η εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου με σκοπό την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση. Αυτού του είδους η τεχνολογία είναι απαγορευμένη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και την Τσεχία, όμως υποστηρίζεται σήμερα από τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας.Στις 19 Οκτωβρίου 2009, ο Βούλγαρος Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, εξέδωσε θετική απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επενδυτική πρόταση της εταιρείας «Gorubso Kardzhali», (η οποία είναι κοινών συμφερόντων με την «Χρυσωρυχεία Θράκης») και στην πραγματικότητα ενέκρινε την εγκατάσταση για την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση στο κέντρο της πόλης, με τη λίμνη τελμάτων να χωροθετείται σε απόσταση 200 μέτρων από τον ποταμό Άρδα. Με τα απόβλητα κυανίου και άλλων κυανιούχων ενώσεων να τοποθετούνται στην ήδη υπάρχουσα δεξαμενή υποδοχής απορριμμάτων, που όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος του Kardzhali με επιστολή του στους φορείς της Θράκης, δεν συμβαδίζει με τις Οδηγίες της Ε.Ε 2006/21/EU-15.03.2006 για την διαχείριση εξορυκτικών απόβλητων.Δεδομένου ότι η λίμνη τελμάτων έχει χωροθετηθεί σε απόσταση 200 μέτρων από παραπόταμο του Άρδα, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς και τις οργανώσεις των νομών της Ροδόπης και του Έβρου, είναι το σοβαρό ενδεχόμενο μόλυνσης των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου και στη συνέχεια και του Θρακικού Πελάγους, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τη δημόσια υγεία. Έτσι η απειλή του χρυσού επανέρχεται, ενώ μετά από πολυετείς αγώνες οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, είχαν κατορθώσει να μη γίνει εργοστάσιο εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού στα όρια μεταξύ Έβρου και Ροδόπης, στην περιοχή του Περάματος.Η ανησυχία των φορέων αλλά και όλων των κάτοικων της περιοχής είναι προφανής, όχι μονό για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντολογικές συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν αλλά για την επαναδραστηριοποίηση των εταιριών εξόρυξης που οι βλέψεις τους είναι γνωστές τόσο στην περιοχή των Σαππών όσο και του Περάματος.Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί1. Έχουν γίνει οι δέουσες επίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των Αρμοδίων Υπουργείων Ελλάδας και Βουλγαρίας;2. Προτίθενται να υποβάλουν σχετικό αίτημα όπως ορίζει το άρθρο 16 της 21/2006 Κοινοτικής Οδηγίας για τις διασυνοριακές επιπτώσεις, που προβλέπει διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κράτη σε αμοιβαία και ισοδύναμη βάση;3. Είναι στις προθέσεις τους και πότε να ενσωματώσουν στο Εθνικό Δίκαιο την οδηγία 2006/21/ΕΚ που έπρεπε να είχε γίνει έως την 1η Μαΐου του 2008; 4. Υπάρχουν δημοσιοποιημένα στοιχεία για την συγκέντρωση κυανίου στους χώρους κατεργασίας απορριμμάτων;

Ο ερωτών βουλευτής,Αλέξης Τσίπρας

Κολοκύθια-ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ- Δημήτρης Δανίκας

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΛΟΓΙΚΑ. Κι όμως, παράλογα και επιθεωρησιακά. Σκεφτείτε ολίγον σοβαρά. Ποια η ιδεολογία των δύο κυβερνητικών κομμάτων; Φυσικά να διαχειριστούν το συγκεκριμένο, καπιταλιστικό, σύστημα. Συμφωνούμε; Αλίμονο αν αυτό το στοιχειώδες δεν μπορούμε να το δούμε. Επομένως, ποια η διαχείριση ενός συστήματος που από πελατεία, διαπλοκή και λαμογιά έχει φθαρεί και κατακρεουργηθεί στα λαϊκά στρώματα τα πλατιά; Φυσικά εκσυγχρονισμός, μεταρρύθμιση και εφαρμογή μερικών ευρωπαϊκών θεσμών. Έτσι θα γίνει ελκυστικό. Έτσι θα ενσωματώσει ακόμα και τον φτωχό. Επομένως τι πρέπει να κάνει ο νεοδημοκρατικός σχηματισμός; Το ΠΑΣΟΚ να αντιγράψει και σε εκσυγχρονιστική μανία να το υπερκεράσει. Αλλιώτικα όλα θα τα χάσει. Τόσο απλό στο φτωχό μου μυαλό. Τόσο δυσνόητο και εξωφρενικό για τον γαλάζιο μηχανισμό. Με την Κεντροδεξιά ο ένας. Με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό άλλος. Το κόμμα καίγεται. Οι μνηστήρες χτενίζονται. Όλα τα μαχαιρώματα περί όνου σκιάς. Η Νέα Δημοκρατία της κολοκυθιάς!
Δημήτρης Δανίκας,ΤΑ ΝΕΑ

Σταμάτης όπως λέμε Μανώλης! Νέα ρεζιλίκια στη Ν.Δ-ΔΕΝ θα ανεξαρτητοποιηθεί ΤΕΛΙΚΑ ο βουλευτής της Ν.Δ,Δημήτρης Σταμάτης!

"Γυμνάσια... ετοιμότητας" ήθελε να κάνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης, στο κόμμα του αφού σήμερα δήλωσε ρητώς στο MEGA, ότι "δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί"!
Διευκρίνησε ότι πρόθεση του ήταν να «ταράξει τα νερά για χάρη της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας»! Παρ΄όλα αυτά πρόσθεσε ότι τα μηνύματα της βάσης δεν τον άφησαν να πραγματοποιήσει την «απειλή»

Κατηγόρησε τον κύριο Τραγάκη ότι εκμεταλλεύεται το κενό εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία και ότι λειτουργεί «ετσιθελικά» κάνοντας ό,τι θέλει μέσα στο κόμμα.
Δεν αρνήθηκε την πικρία του για τη μη συμμετοχή του στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, αλλά τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα μικρό κεφάλαιο στα προβλήματα που έχει αυτή την εποχή το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Όταν ρωτήθηκε για την προτίμηση του μεταξύ των τριών υποψηφίων αρχηγών είπε: «Εγώ είμαι με την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, είμαι με τη βάση».

Πηγή:www.ethnos.gr

Πέντε συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία στην Μ.Βρετανία

Στη σύλληψη πέντε υπόπτων για τρομοκρατία προχώρησαν, σήμερα το πρωί, άνδρες της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Βορειοδυτική Αγγλία. H αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους, στα οποία πραγματοποιούνται έρευνες, σε Manchester και Bolton, βάσει του βρετανικού Αντιτρομοκρατικού Νόμου 2000.
Αργότερα, σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown αναμένεται να στηριχθεί σε αυτές τις συλλήψεις για να αιτιολογήσει τη στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν και να τονίσει την σημαντική απειλή που συνιστά η Al Qaeda.
 
Πηγή:www.zougla.gr