Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Βρετανοί βουλευτές καλούνται να επιστρέψουν 1,28 εκατ. ευρώ

Οι περισσότεροι από τους μισούς βρετανοί βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν πάνω από 1,28 εκατομμύριο ευρώ σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα ενός ανεξάρτητου ελέγχου που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.Ο έλεγχος,που έγινε από τον πρώην ανώτερο αξιωματούχο σερ Τόμας Λεγκ,ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι,μετά το σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες."Καταγγέλοντας ένα σύστημα "βασικά ελλιπές",ο σερ Τόμας θεωρεί παραβάτες 390 από τους 646 βρετανούς βουλευτές,για μία περίοδο από το 2004 μέχρι το 2009 και τους ζητεί να να επιστρέψουν το συνολικό ποσό του 1,48 εκατομμυρίου ευρώ.Από το ποσό αυτό πρέπει να εκπέσει το ποσό των 211.000 ευρώ καθώς ένας πρώην δικαστής ο σερ Πολ Κένεντι είχε αποφασίσει να επικυρώσει 44 από τις 75 εφέσεις που είχαν ασκήσει ορισμένοι βουλευτές κατά του αποτελέσματος αυτής της ερευνας.Ο σερ Πολ είχε διοριστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων για να μελετήσει τις εφέσεις των βουλευτών. Το μεγαλύτερο ποσό καλείται να καταβάλει η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Μπάρμπαρα Φόλετ,σύζυγος του επιτυχημένου συγγραφέα Κέν Φόλετ, που πρέπει να επιστρέψει 48.586 ευρώ. Ήδη έχει επιστρέψει τα τρία τέταρτα του ποσού.Ο Λίαμ Φόξ, πιθανός μελλοντικός υπουργός εάν το Συντηρητικό Κόμμα στο οποίο ανήκει κερδίσει,όπως αναμένεται τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές,είναι επίσης μεταξύ των βουλευτών που καλούνται να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα ποσά. Αλλά έχει ήδη επιστρέψει τα 28.469 ευρώ που του ζητήθηκαν. Πολλοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει την δυσφορία τους για τα συμπεράσματα αυτού του ελέγχου αλλά έχουν δηλώσει ότι θα ενεργήσουν σύμφωνα με τον νόμο. Οι βουλευτές είχαν κατηγορηθεί ότι πλούτιζαν παράνομα χρεώνοντας στους φορολογούμενους αυστηρά προσωπικές δαπάνες τους από ανοιχτήρια κονσερβών ,λάμπες και σκυλοτροφές,μέχρι την αποπληρωμή στεγαστικών τους δανείων και τον καθαρισμό πισίνων.
Πηγή: ΑΠΕ

Κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα

«Τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός είναι κοινωνικά άδικα, εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και είναι και αναποτελεσματικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση «μας καλεί σε έναν κύκλο μεγάλων θυσιών χωρίς αντίκρισμα, σπρώχνει την ελληνική κοινωνία σε ένα βαθύ τέλμα» και πρόσθεσε ότι η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων «θα ανοίξει την όρεξη» και για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Για δε, το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι «η αύξηση των ορίων ηλικίας, με το αιτιολογικό τού ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, είναι μια βαθιά αντικοινωνική και απάνθρωπη μεθόδευση, που έρχεται να μας φέρει πολλά χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές».Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τον ελληνικό λαό εξαγγέλλοντας ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο απ΄αυτό που εφάρμοζε η ΝΔ και σήμερα μεταφράζει την λαική εντολή να προχωρήσει σ΄ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, σε εντολή δημιουργίας ενός μεγάλου συντηρητικού συνασπισμού με τη συναίνεση και συνενοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ».
ΠΗΓΗ: www.otenet.gr

Μαζική επιστολή φιλόζωων προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων είναι πλέον καθημερινά. Προκύπτουν μέσα σε ένα γενικό κλίμα αδιαφορίας και ατιμωρησίας των αρμόδιων αρχών. Οι ισχύουσες ποινές είναι πολύ χαμηλές (Νόμος 3170/2003 Άρθρο 8.1/2/3. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 παράγραφοι 1,2,3 και 4 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δύο ποινές). Αυτές δε οι ποινές ελάχιστα εφαρμόζονται στην πράξη καθώς λίγες είναι οι καταγγελίες εξαιτίας ακριβώς των χαμηλών ποινών και της έλλειψης γνώσης των πολιτών για τα δικαιώματα τους. Θεωρούμε απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ώστε να διορθωθεί άμεσα η κατάσταση που περιλαμβάνει:
-Υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων.
-Έλλειψη εφαρμογής προγράμματος ελέγχου γεννήσεων και στειρώσεων, κτηνιατρικής παρακολούθησης των αδέσποτων ζώων από την πλειοψηφία των δήμων.
- Έλλειψη συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας της στείρωσης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός αδέσποτων και η καθημερινή κακοποίηση αδέσποτων. Ακολουθούν κάποιες καταγεγραμένες μορφές κακοποίησης:
-Πνίξιμο σε σακούλα ή πέταμα σε ρέματα συστηματικά κουταβιών ή γατιών.
- Διατήρηση πλήθους ζώων από συλλέκτες ζώων είτε ιδιώτες που επιδιώκουν το κέρδος αναπαράγοντας ζώα σε άθλιες συνθήκες.
-Εγκατάλειψη και βάναυση κακοποίηση δεσποζόμενων ζώων από τον ιδιοκτήτη τους: κάψιμο, διατήρηση σε στενό μπαλκόνι ακινητοποιημένο, ακρωτηριασμός, δέσιμο με λουρί μέχρι τραυματισμού.
-Κακοποίηση αδέσποτων ζώων με: πυροβολισμό, κρέμασμα, πνίξιμο, δέσιμο σε βαρέλια ή κρέμασμα από τσιγκέλι μέχρι θανάτου, δηλητηρίαση με φόλες, χρησιμοποίησή τους για ανθρώπινη κατανάλωση κρέατος ή για την παρασκευή τροφής για ανθρώπους ή ζώα,
- Χρήση βίας σε ζώα που χρησιμοποιούνται στο χώρο του θεάματος ή για εργασία ή για τροφή με σκοπό το κέρδος.
Ζητούμε από εσάς να προβείτε στην αναθεώρηση του νόμου 3170/2003 έτσι ώστε η μετατροπή της κακοποίησης σε κακούργημα να αποκτήσει ανασταλτική δράση και να αποτραπούν μελλοντικά τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που συνδέονται με δυνητική βία προς τους ανθρώπους.»
ΠΗΓΗ : www.enet.gr

Πανελλαδική απεργία στις 24 Φεβρουαρίου απόφασισε η ΓΣΕΕ

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 24 Φεβρουαρίου απαντά η ΓΣΕΕ στα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά και στη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων που οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ταυτόχρονα η σημερινή ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας αποφάσισε την απόσυρση των εμπειρογνωμόνων των συνδικάτων από την Επιτροπή Διαλόγου για το Ασφαλιστικό.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχώρησε στις πιέσεις των αγροτών και ταυτόχρονα προειδοποίησε τους εργοδότες ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα διεκδικήσουν και θα πάρουν αυξήσεις στους μισθούς.
Η ΓΣΕΕ καλεί στην απεργία της στις 24 Φεβρουαρίου με γενικό σύνθημα «οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές, ενώ στην απόφαση καταδικάζονται οι νεοφιλελεύθερες και εκβιαστικές πολιτικές των κερδοσκόπων, απορρίπτεται ως άδικο και αναποτελεσματικό το μέτρο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σημειώνεται ότι η αρνητική στάση των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση ενισχύθηκε από το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ενώ δεν προωθείται κανένα μέτρο που να αφορά τους έχοντες και κατέχοντες.
Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για την προστασία του εισοδήματος και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

ΣΚΑΝΔΑΛΟ:Ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG, που διασώθηκε από το κράτος, δημιουργεί νέο σκάνδαλο διαθέτοντας 100 εκατ. δολάρια σε μπόνους σε υπαλλήλους του.

Η καταβολή επιδομάτων ύψους 100 εκατ. δολαρίων από τον ασφαλιστικό γίγαντα AIG σε στελέχη του, ιδίως εκείνων στον τομέα των αγορών που εν πολλοίς ευθύνεται για τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της εταιρείας, έχουν προκαλέσει σήμερα μία ομοβροντία επικρίσεων από πολιτικούς κύκλους.
Ο Κένεθ Φάινμπεργκ, αρμόδιος του τομέα στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποπληρωμές των επιχειρήσεων που ευεργετήθηκαν περισσότερο από τα δημόσια κονδύλια, τόνισε πως συμμερίζεται την «αγανάκτηση» για την καταβολή αυτών των επιδομάτων από την AIG, η οποία το 2008 διασώθηκε από την χρεοκοπία χάρις στα δισεκατομμύρια των χρημάτων των φορολογουμένων.Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Φάινμπεργκ υπενθύμισε ωστόσο πως τα επιδόματα αυτά περιλαμβάνονται στους όρους των «προκαταρκτικών συμβολαίων του σχεδίου διάσωσης» και το ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο κατέχει το 80% του ελέγχου της AIG επί του παρόντος, οφείλει να «σεβασθεί τους νόμους».«Θα πρέπει να εργαστούμε για να μας επιστραφούν όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια κονδύλια και ειλικρινά κάνουμε πολύ καλή δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλι, δεύτερος στην ιεραρχία στην Επιτροπή Οικονομικών του Σώματος, εκτιμά σε ανακοινωθέν του πως η AIG «χρησιμοποίησε την κυβέρνηση Ομπάμα» και «κρατά στο έλεός της τους φορολογουμένους».Όπως ανακοινώθηκε από πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η AIG πρόκειται να καταβάλει σήμερα μπόνους 100 εκατ. δολαρίων σε υπαλλήλους της. Ήδη από τις αρχές του 2009, η διάθεση επιδομάτων από την AIG είχε δημιουργήσει σκάνδαλο στις ΗΠΑ.
Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Γιωργάκης Παπανδρέου σας εύχεται Καλή Τσικνοπέμπτη !

Aπό City Press
KΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Απειλές Η.Π.Α προς Ιράν.


Το Ιράν διακινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με "αυστηρές κυρώσεις" που θα επιβληθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις λόγω του πυρηνικού προγράμματός του, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός ’μυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας δήλωσε ενώπιον βουλευτών ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν "από την πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών που συμμερίζονται τις απόψεις τους".

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Χάμερ, επανέλαβε ότι η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Με φερετζέ τις «αγορές» τα προαποφασισμένα μέτρα




Να αξιοποιήσει τα παιχνίδια των «κερδοσκοπικών ξένων οίκων αξιολόγησης» για να επιταχύνει την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων επιχείρησε  ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ».
Σε μια προσπάθεια να «αθωώσει» τις ίδιες τις δομές του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και να κρύψει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «συνδιαλέγεται», «διαπραγματεύεται» και χρησιμοποιεί τις πιέσεις των «αγορών» για να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου ανεμπόδιστα να ισοπεδώσει δικαιώματα και κατακτήσεις, ο πρωθυπουργός προχώρησε σ' ένα δημαγωγικό λογύδριο κατά των «διεθνών οίκων».
Αυτός ήταν ο αναγκαίος πρόλογος για να πει ότι η ανάκτηση της «αξιοπιστίας της χώρας»χρειάζεται την προώθηση «δομικών διαρθρωτικών ανατροπών», δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί με το πρόγραμμά της η κυβέρνηση και επιτακτικά ζητούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Το περιτύλιγμα και η ουσία
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να εντείνει το κλίμα τρομο-λαγνείας που έντεχνα καλλιεργεί η κυβέρνηση. Και συνέχισε λέγοντας ότι «παρά τα δικά μας τραγικά λάθη, η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους (...). Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στο έλεος των δανειστών της, πρέπει να μπορεί να καθορίζει την δική της πορεία».
Αμέσως μετά ξεκαθάρισε: «Αιτία για την επίθεση που δεχόμαστε είναι οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από γνωστές χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες».
Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτές τις - βολικές για τα σχέδιά της - «επιθέσεις» για την υλοποίηση των προαποφασισμένων αντιλαϊκών πολιτικών, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει στόχο να απελευθερώσει τη χώρα μας από το βραχνά αυτών των επιθέσεων».
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, δε στέκεται μόνο στην «περικοπή κάποιων επιδομάτων και μισθών», αλλά σε «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, για αλλαγή βιώσιμη και όχι προσωρινή». Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, «είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά γράμμα», το οποίο όπως σημείωσε «έχει πάρει με πολύ αυστηρούς όρους το πράσινο φως της Κομισιόν».
Στάχτη στα μάτια του λαού
Καταφανέστατη ήταν επίσης η πρόθεση του πρωθυπουργού να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων για τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία επιδίωξε να αποδώσει στις «αγορές» και στην «αδιαφάνεια» του «χρηματοπιστωτικού συστήματος», υποστηρίζοντας ότι «οι αγορές συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα απέναντι στην πολιτική».
Επιδιώκοντας να συγκαλύψει ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα των αντιφάσεων και της ανισομετρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να την εμφανίσει σαν αποτέλεσμα κερδοσκοπικών παιχνιδιών.
«Δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό το πρόβλημα που έχουμε σήμερα. Είναι ένα επιφαινόμενο ενός πολιτικού συστήματος, που είχε αιχμαλωτιστεί από ισχυρά συμφέροντα, τα οποία δυστυχώς εξασφάλιζαν με αδιαφάνεια τεράστια προνόμια και το πράσινο φως για εύκολη κερδοσκοπία, χωρίς εποπτεία», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους εργαζομένους ότι μπορεί να υπάρξει «έλεγχος» της καπιταλιστικής αγοράς.
Μετά τα ευχολόγια, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι η έξοδος από την κρίση θα έρθει με την αύξηση των «δημόσιων επενδύσεων», και των «κοινοτικών επιδοτήσεων» που θα κατευθυνθούν για την «προσέλκυση» ιδιωτικών επενδύσεων, διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας τους.