Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ισπανία: Εξαπλώνεται το κίνημα των «Ιντιγνάδος» !


ENET.GR

Το κίνημα των «Ιντιγνάδος» - Αγανακτισμένοι- που ξεκίνησε στην Ισπανία ως αντίδραση στους πολιτικούς, την αυξανόμενη ανεργία και τη διαφθορά, μεγαλώνει και επεκτείνεται εκτός της Ιβηρικής χερσονήσου.
Πλέον, όπως ανακοίνωσε μια από τις διοργανώτριες οργανώσεις του, επιδιώκουν να επεκτείνουν τη δράση τους και εκτός συνόρων και προσκαλούν σε συγκεντρώσεις ανά τον πλανήτη.
Μπουένος Άιρες, Βρυξέλλες, Παρίσι, Πόλις του Μεξικού, Βερολίνο, Μπογοτά, Βιέννη είναι μερικές μόνο από τις πόλεις που έχουν προκηρυχθεί συγκεντρώσεις μέχρι σήμερα.
Μέσο επικοινωνίας και οργάνωσης για τους "Αγανακτισμένους" οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Για του λόγου του αληθές στο Twitter, τα μηνύματα που εμπεριέχουν ένα από τα συνθήματα τους, #notenemosmiedo (δε φοβόμαστε), είναι τα πλέον δημοφιλή στην ισπανική του σελίδα.

Κέρκυρα-Τμήμα Τεχνών Ήχου κ’ Εικόνας: Η Ρωγμή πρώτη δύναμη!


Του Ιάκωβου Παναγόπουλου


Μια πολύ σημαντική επιτυχία έλαβε χώρα για την Ρωγμή και τις δυνάμεις  της αριστεράς στις χτεσινές φοιτητικές εκλογές στο Τμήμα Ήχου κ’ Εικόνας (ΤΗΧΕΙ) του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Μετά από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον αγώνα των φοιτητών του Ιονίου για το δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση, τα αποτελέσματα στις εκλογές ήρθαν να αποκρυσταλλώσουν τις αλλαγές που έχουν ήδη συμβεί.



2011
2010
Διαφορά
Ψήφισαν
94
58
36
Έγκυρα
91
56
35
Άκυρα
3
2
1
Λευκά
3  (3,29%)
4  (7,14%)
-1 (-3,84%)
ΠΚΣ
37  (40,65%)
27  (48,21%)
10  (-7,55%)
ΔΑΠ
0
4  (7,14%)
-4  (-7,14%)
ΠΑΣΠ
11  (12,8%)
9  (16,07%)
2  (-3,98%)
ΕΑΑΚ
0
1  (1,78%)
-1  (-1,78%)
ΡΩΓΜΗ
40  (43,95%)
11  (19,64%)
29  (24,31%)


Σε αντίθεση με την γενική τάση στις φετινές εκλογές, η συμμετοχή των φοιτητών στο ΤΗΧΕΙ αυξήθηκε σημαντικά (από 58 ψηφίσαντες σε 91).

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» (19/05/2011).



  • Ατυχήσαμε όμως να έχουμε πολιτικές ηγεσίες που μετέτρεψαν μια διαχειρίσιμη κρίση χρέους σε οικονομική τραγωδία εθνικών διαστάσεων.
  • Εάν είχαμε μέσο όρο φορολογικών εσόδων, αντίστοιχο με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ, δηλαδή αν υπήρχε μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών την εποχή της ανάπτυξης, το χρέος θα ήταν αντί για 110 το 2008, θα ήταν 70% του ΑΕΠ.
  • Μια δυνατότητα έχει ο Γ. Παπανδρέου. Δεν θα το κάνει βέβαια. Να βγει και να πει, κοιτάτε να δείτε, απέτυχε το σχέδιο, το ΔΝΤ, η τρόικα και το μνημόνιο όξυναν την κρίση. Θα θέσω στην κρίση του λαού το Σύμφωνο για το Ευρώ.
  • Αυτό που θα ονομάσουν αναδιάρθρωση θα έρθει, αφότου έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που έχουν για ακόμα μεγαλύτερη αισχροκέρδεια.

Αποσπάσματα από την Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη.



Για την απειλή από πλευράς ΕΕ ότι αν δεν επιτευχθεί συναίνεση δεν θα εκταμιευτεί η πέμπτη δόση

«Αυτό τον εκβιασμό τον ζει ο εργαζόμενος κυριολεκτικά απ' τη μέρα που γεννιέται και ιδιαίτερα σε περιόδους όπου ακόμα κι αν δεν έχουμε κρίση χρειάζεται λιγότερη ζωντανή ανθρώπινη εργασία εκεί που εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες. Αυτό το θα απολυθείς, ο εφεδρικός στρατός των ανέργων, χρησιμοποιείται ως εκβιασμός για τους εργαζόμενους. Ο εκβιασμός είναι καθημερινό γεγονός. Και δυστυχώς υπάρχουν και εργαζόμενοι που τον έχουν συνηθίσει κατά κάποιο τρόπο. Ο εκβιασμός αυτός δεν έχει σχέση με τον λαό, έχει σχέση αν υποκύψει στον εκβιασμό. Η εκταμίευση της δόσης δεν έχει σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις. Καμία σχέση. Και δεν θα δεχτούμε να κοπούν μισθοί και συντάξεις. Πραγματικά εδώ χρειάζεται απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας να αδειάσουν όλα  τα σπίτια και ο λαός να βγει στους δρόμους. Όχι για να ξεσπάσει αλλά για να οργανώσει έναν συστηματικό αγώνα άμεσης ανατροπής. Τη δόση θα την πάρουν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, αυτοί που άδειασαν τα ταμεία, δεν αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις.

Αναρμόδιος δηλώνει και ο Ζ.Κ. Τρισέ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το Γερμανικό Κατοχικό Δάνειο - Απάντηση στο Νίκο Χουντή



Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας επιβάλλουν πρωτοφανείς όρους για να ικανοποιηθούν οι δανειστές μας. Μας επιβάλλουν το κόψιμο μισθών και συντάξεων. Απαιτούν απολύσεις. Απαιτούν δραστική περικοπή επιδομάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Ζητούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτοί που θεωρούν ότι τους επιτρέπεται ακόμα και να επεμβαίνουν και να επιβάλουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας, αυτοί οι ίδιοι, δηλώνουν αναρμόδιοι για το κατοχικό δάνειο ύψους πάρα πολλών δις ευρώ, που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από απάντηση-επιστολή του Προέδρου της ΕΚΤ, κ. Τρισέ, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών 2011.Σε: 192 από 200 συλλόγους.Σημαντική άνοδος της ΔΑΠ στο 37,5%, πτώση της ΠΑΣΠ 2% ,υποχώρηση της ΠΚΣ 1 % και μικρή πτώση της ΑΡΕΝ.Στα ίδια ποσοστά τα ΕΑΑΚ.

 ΑΕΙ:





Σε: 192 από 200 συλλόγους

20112010Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ85075-82491-2584-
ΕΓΚΥΡΑ81535-79535-2000-
ΑΚΥΡΑ3540-2956-584-
ΛΕΥΚΑ17612.15%12991.63%4620.52%
ΠΚΣ1077213.21%1147614.42%-704-1.21%
ΔΑΠ3061237.54%2712734.1%34853.43%
ΠΑΣΠ2422229.7%2540531.94%-1183-2.23%
ΕΑΑΚ71648.78%70258.83%139-0.04%
ΑΡ.ΕΝ.40734.99%42125.29%-139-0.3%
ΛΟΙΠΑ29313.59%29913.76%-60-0.16%

Πρώτη εκτίμηση της νΚΑ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών 2011.


foithtes_10.gifΗ αναμέτρηση των φοιτητικών εκλογών της 18ης Μάη συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή του μνημονίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ιστορικών διαστάσεων επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει πως το μνημόνιο ήταν μονόδρομος και πέτυχε δεν βρήκαν έδαφος στη φοιτητική και σπουδαστική νεολαία. Η αδυναμία της κυβερνητικής παράταξης να πείσει για το πρόγραμμά του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στη σημαντική πτώση της ΠΑΣΠ. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, αποτυπώνουν πως ο δικομματισμός δεν ηττάται στο σύνολό του, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη μετώπου ενάντια στο σύνολο των δυνάμεων του αστικού συνασπισμού εξουσίας και την παρουσία της ΝΔ ως υποψήφιας κυβερνητικής δύναμης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Συνταγματικά άκυρο το μνημόνιο»




«Το μνημόνιο και οι δανειακές συμβάσεις είναι συνταγματικά άκυρα, καθώς δεν υπογράφηκαν από τα τρία πέμπτα της Βουλής, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά μόνον από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου», ανέφερε σε δήλωση του κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο ο Μίκης Θεοδωράκης, ιδρυτής από την 1η Δεκεμβρίου 2010 της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών "Σπίθα".

«Με την απαράδεκτη παραδοχή του κ. Παπανδρέου παραχωρήσαμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Είχαμε πει ότι εάν εφαρμοστεί το μνημόνιο η χώρα μας θα οδηγηθεί σε χάος. Φτάσαμε στο απροχώρητο.

Ομόφωνη απόφαση συντακτών «Έθνους»: δεν διαπραγματευόμαστε ατομικές συμβάσεις εργασίας!


Σε χτεσινή συνέλευση τους οι συντάκτες της εφημερίδας Έθνος απάντησαν στις προσπάθειες της εργοδοσίας να επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας με την ακόλουθη απόφαση, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ψήφισμα των συντακτών του "Έθνους"


Εμείς, οι συντάκτες της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στην έκτακτη συνέλευσή μας σήμερα αποφασίσαμε ότι:

- Δηλώνουμε ότι δεν υπογράφουμε σε καμία περίπτωση ατομικές συμβάσεις εργασίας.

- Ζητάμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην πρώτη συνεδρίασή του να πάρει ανάλογη απόφαση, ξεκάθαρη, η οποία να κοινοποιηθεί στον εκδότη μας και στην ΕΙΗΕΑ.

- Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε έμπρακτα ακόμα και με την παρουσία μας αν χρειαστεί όσους συναδέλφους εκβιαστούν ή απειληθούν με απόλυση για να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας. Ζητάμε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να λάβει ξεκάθαρη ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα.

Δελτίο Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας για την πλήρη στρατιωτική-διοικητική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΕ να επέμβει στη Λιβύη.



Την πλήρη στρατιωτική-διοικητική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΕ να επέμβει στη Λιβύη με χερσαίες δυνάμεις του ευρωστρατού και των «σχηματισμών μάχης» - battlegroups ομολογεί προκλητικά το Συμβούλιο της ΕΕ, σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Τούσσα. Μάλιστα, δεν αποκλείει να συμπεριλάβει στις στρατιωτικές δυνάμεις της χερσαίας επέμβασης ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, όπως αυτά που συγκροτούν τον Βαλκανικό «σχηματισμό μάχης» της ΕΕ, που βρίσκεται υπό ελληνική στρατιωτική διοίκηση, αλλά και στρατιωτικές μονάδες «από τρίτα κράτη, περιλαμβανομένων χωρών της περιοχής» όπως ρητά αναφέρει, δηλαδή ακόμη και της Τουρκίας.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία.




Με την ευκαιρία ένα σχόλιο για ένα απ' όσα μονοπωλούν τις ειδήσεις. Άκουσα τις εξής βαθυστόχαστες εκτιμήσεις για τις γαλλικές εκλογές.
Ότι τώρα που κατά κάποιο τρόπο εκτέθηκε ή θα εκτεθεί ο πιθανός υποψήφιος πρόεδρος Στρος Καν, τώρα δυναμώνει η δυνατότητα να κερδίσει ο Σαρκοζί, πολύ περισσότερο που κυοφορεί και τέκνο! Δηλαδή πετάνε στα μούτρα του γαλλικού λαού ότι τα κριτήρια της ψήφου είναι τέτοια. Εμείς, αν είμαστε εκεί θα λέγαμε μαύρο και στους σοσιαλιστές μαύρο και στο κόμμα του Σαρκοζί. Ανεξαρτήτως αν θέλετε των προσωπικών τους χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων. Δηλαδή ο εργάτης ειδικά, αυτός που έχει μικρομάγαζο πρέπει κυριολεκτικά να τους φτύνει κατάμουτρα, πολιτικά, όχι μόνο τα κόμματα αλλά και αυτούς που υποστηρίζουν ότι κριτήριο ψήφου μπορεί να γίνουν τέτοια επιδερμικά γεγονότα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΧΙΩΝΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2011.



Το νέο και δυναμικό στοιχείο στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, είναι ότι αναπτύχθηκε πιο αποφασιστικά συζήτηση και δράση για το τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται, σε συνθήκες κρίσης και έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, απέναντι στην εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί. Σ’ αυτή τη προσπάθεια πρωτοστάτησε η ΚΝΕ, μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συναντηθήκαμε και σ’ αυτή τη μάχη, συμμετέχοντας στα ίδια ψηφοδέλτια, οι χιλιάδες που τα στήριξαν με την ψήφο τους.
Μέσα και από αυτή τη μάχη αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού – σπουδαστικού κινήματος, της οργάνωσης της πάλης ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της πλουτοκρατίας και των συμμάχων τους.

Άβυσσος και κάλπες !

Άρθρο από την ΑΥΓΗ




Και ξαφνικά, από χθες, με ανοιχτή παρέμβαση από τις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο αντιμετωπίζεται ως διέξοδος στα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα της χώρας. Η τρόικα πιέζει, κατά το προηγούμενο της Πορτογαλίας, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να συνυπογράψουν τα σκληρά μέτρα και να δεσμευτούν ιδιαιτέρως και συγκεκριμένα σε λίστα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι Βρυξέλλες εκβιάζουν ότι δεν θα δοθεί νέο δάνειο ούτε αναδιάρθρωση και η οικονομία θα αφεθεί στο πέλαγος του δημόσιου χρέους.
Οι πρόωρες εκλογές, λοιπόν, που μέχρι χθες ξορκίζονταν ως παράγων ανωμαλίας και ταυτίζονταν περίπου με την άβυσσο της ακυβερνησίας, τώρα επιλέγονται από την τρόικα ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. προκειμένου να εκβιαστεί η αντιλαϊκή συναίνεση.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κατηγορούν το κόμμα της Δεξιάς ΔΗΣΥ ότι χρησιμοποιεί τις Βουλευτικές Εκλογές για να προωθήσει την προεδρική υποψηφιότητα Αναστασιάδη στις εκλογές του 2013.



Τις πραγματικές προθέσεις του ΔΗΣΥ που δεν είναι άλλες από τη διάσπαση της Κυβέρνησης και η προεδρική υποψηφιότητα Αναστασιάδη στις εκλογές του 2013, αποκαλύπτουν οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωβουλευτή και στελέχους του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σε χθεσινές του δηλώσεις αφού επανέλαβε ότι δυστυχώς οι αποκαλύψεις του Συναγερμού δεν έχουν τέλος, τόνισε: «Αντί να θέτουν ενώπιον του κυπριακού λαού τις θέσεις και τις πολιτικές τους και να αφήσουν τον λαό να αποφασίσει εάν τις υιοθετεί ή όχι, αντί το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στα κρίσιμα ζητήματα και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά ξεφεύγοντας από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αποκαλύπτουν δια στόματος του κ. Κασουλίδη τις πραγματικές τους προθέσεις».

Πανελλαδικά συγκεντρωτικά ΤΕΙ σε 53 από 72 συλλόγους : Άνοδος της ΔΑΠ και στα ΤΕΙ και πτώση ΠΑΣΠ.Τρίτη δύναμη με απώλειες η ΠΚΣ αλλά με διαφορά 10% από τα ΕΑΑΚ πού έμειναν στην τέταρτη θέση. Μικρή πτώση και για την ΑΡΕΝ.


ΤΕΙ:

Σε: 58 από 72 συλλόγους
 20112010Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ35399-33431-1968-
ΕΓΚΥΡΑ34223-32473-1750-
ΑΚΥΡΑ1176-958-218-
ΛΕΥΚΑ4031.17%3521.08%510.09%
ΠΚΣ426112.45%458314.11%-322-1.66%
ΔΑΠ1535544.86%1366742.08%16882.78%
ΠΑΣΠ1183734.58%1152735.49%310-0.9%
ΕΑΑΚ5861.71%5501.69%360.01%
ΑΡ.ΕΝ.5341.56%6091.87%-75-0.31%
ΛΟΙΠΑ12473.64%11853.64%620.0%

ΙΡΛΑΝΔΙΑ : Διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ.


Οι διαδηλώσεις ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της δεύτερης ημέρας της τετραήμερης επίσκεψης της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ιρλανδία καθώς η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε εκ των προτέρων ιστορική, αφού είναι η πρώτη φορά που Βρετανός μονάρχης επισκέπτεται τη χώρα από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της, το 1921. Ανεξαρτησίας από τον αγγλικό ζυγό. Η επίσκεψη δε χρονικά σχεδόν συμπίπτει με δύο σημαδιακές ημερομηνίες, την έναρξη του αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία (Easter Rising) το 1916 και τα 30 χρόνια από το θάνατο του Μπόμπι Σαντς, στις 5 Μάη 1981, που ήταν ο πρώτος θάνατος αγωνιστή του ΙΡΑ στις φυλακές Μέιζ του Μπέλφαστ.
Πρόκειται για επιστροφή στο χώρο των χρόνιων εγκλημάτων της βρετανικής μοναρχίας και του βρετανικού κράτους στην Ιρλανδία, στο όνομα της συμφιλίωσης, αλλά και προσπάθεια τονωτικής ένεσης του πολιτικού σκηνικού τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία, καθώς η λαϊκή οργή εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας και επίθεσης στο εισόδημα των εργαζομένων συσσωρεύεται επικίνδυνα.