Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-Η κρίση του Καπιταλισμού και η Επαναστατική Προοπτική στην Ουγγαρία

(αρθρο του Δρ. Gyula THÜRMER,

προέδρου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος)


Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ουγγαρία οι δυνάμεις του καπιταλισμού καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να αποκρύψουν το γεγονός ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Δεν μπορούν να αρνηθούν την ύπαρξη των σοβαρών προβλημάτων του καπιταλισμού, αλλά προσπαθούν να δείξουν ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν στα πλαίσια του με καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η σοβαρή εσωτερική κρίση του καπιταλισμού δεν μπορεί να λυθεί με παραδοσιακές καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις. Η επαναστατική προοπτική της επίλυσης των προβλημάτων του καπιταλισμού γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική.
Η Ουγγαρία αποτελεί ένα από τα πιο αδύναμα στοιχεία του σύγχρονου ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Ο Ουγγρικός καπιταλισμός περνάει βαθιά κρίση, ανεξάρτητα από την παγκόσμια κρίση. Γίνεται όμως ακόμη βαθύτερη εξαιτίας της γενικής κρίσης του καπιταλισμού. Η κρίση μακράν δεν έχει επιλυθεί και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειές της. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει μόνο να ασκούμε κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και να δείχνουμε στους ανθρώπους την πραγματική δυνατότητα εδραίωσης ενός νέου κόσμου. Πρέπει να παρουσιάσουμε το σοσιαλισμό ως πραγματική εναλλακτική στον υπάρχοντα καπιταλισμό.
Αυτό σημαίνει ότι το κομμουνιστικό κίνημα στην Ουγγαρία φτάνει σε μια νέα κατάσταση, που συνεπάγεται νέες δυνατότητες και νέα καθήκοντα.
  

ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ


Πρωτοχρονιά με άρση του αποκλεισμού



Eνα χρόνο μετά την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Γάζα, 1000 πολίτες από 40 χώρες -ανάμεσά τους και προσωπικότητες του πολιτικού και δημόσιου βίου- θα συγκεντρωθούν στο Κάιρο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν παραμονή πρωτοχρονιάς ειρηνική πορεία στην αποκλεισμένη Γάζα. Στην αποστολή συμμετέχει 32μελής ελληνική αποστολή με βασικό σύνθημα: «Λύστε την πολιορκία της Γάζας -  Σταματήστε τη Γενοκτονία - Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Σκοπός της σημαντικής αυτής κινηματικής δράσης είναι: 
-Να μην επιτρέψει στους απανταχού της γης λαούς να λησμονήσουν το περυσινό μαζικό έγκλημα εναντίον ενός φτωχού και ανυπεράσπιστου λαού. 
-Να καταγγείλει τις νέο-ναζιστικές μεθόδους του ισραηλινού κράτους. 
-Να φέρει τις κυβερνήσεις της Δυτικής Συμμαχίας που στηρίζουν το Ισραήλ αντιμέτωπες με τη συνείδηση και τη θέληση των λαών τους. 
-Να καταγγείλει τον τετράχρονο παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. 
-Να απαιτήσει να σταματήσει ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης αλλά και να καταργηθούν οι μετά το 1967 εποικισμοί. 
-Να καταδικάσει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού που συνεχίζεται με επιδρομές, δολοφονίες και απαγωγές στην Δυτική Όχθη. 
-Να απαιτήσει την επιστροφή της Παλαιστινιακής προσφυγιάς στη γη της και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που φτάνουν τις 11.000.
Ένα χρόνο μετά τη στρατιωτική επιχείρηση με κωδική ονομασία «Συμπαγές Μολύβι», η πολλά υποσχόμενη σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, φιλελεύθερη δήθεν κυβέρνηση Ομπάμα, οι «πολιτισμένες» κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, εθελοτυφλούν μπροστά στη φρίκη των βομβών λευκού φωσφόρου και των άλλων βαρέων όπλων που έπνιξαν -και συνεχίζουν να πνίγουν- τη Γάζα.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι πολιτιστικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις των χωρών της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, με το Ισραήλ, αντί να συρρικνώνονται, συσφίγγονται, τροφοδοτώντας την αδιαλλαξία του και στηρίζοντας τον αποσταθεροποιητικό φιλοπόλεμο ρόλο του στη Μέση Ανατολή. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, ενάντια στο δημόσιο αίσθημα, αρνήθηκαν πρόσφατα να στηρίξουν την έκθεση Goldstone στον ΟΗΕ (η οποία υπερψηφίστηκε από 114 χώρες) για τα εγκλήματα πολέμου των Ισραηλινών. Η ελληνική κυβέρνηση διέπραξε διττό λάθος συντασσόμενη με αυτήν την επιλογή: αφενός τάχθηκε με το θύτη ενάντια στο θύμα και αφετέρου ξεστράτισε από τη ρότα που χάραξε ιστορικά το ελληνικό έθνος: να υπερασπίζεται το δίκαιο του αδυνάτου και όχι του ισχυρού. 
Η διεθνής αποστολή θα επιχειρήσει να εισέλθει στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου (πέρασμα Ράφα) και να συναντηθεί σε κοινή πορεία με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αντισιωνιστές ακτιβιστές, που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν από την πλευρά του Ισραήλ (πέρασμα Ερέζ), πραγματοποιώντας στην έναρξη του νέου έτους τη, στιγμιαία έστω, άρση του αποκλεισμού της Γάζας, στέλνοντας μήνυμα παγκόσμιας συστράτευσης στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για μια αδούλωτη και ελεύθερη πατρίδα.

Ελληνική Επιτροπή για την Πορεία Αλληλεγγύης για μια Ελεύθερη Γάζα (Gaza Freedom March)


Πηγή:www.epohi.gr

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ-"Σκελετοί"

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ. Επειδή φυτεύτηκαν στο υπέδαφος της πατρίδας τους. Ανεξάρτητα από την πίστη τους. Δημοκράτες, σοσιαλιστές, κομμουνιστές. Άπαντες με ιδέες χωριστές. Στημένη προβοκάτσια η εκτέλεση δεκάδων διαδηλωτών στην Πλατεία Συντάγματος τον Δεκέμβρη του ΄44. Η πρώτη πράξη για το ξεπάστρεμα των αληθινών πατριωτών. Το αποτέλεσμα μετράει ακόμα και για το σημερινό παρόν. Τα πιο δημιουργικά πλάσματα αυτού του τόπου βρέθηκαν στους τάφους και τα ξερονήσια των βασανιστών. Έφυγαν οι άξιοι. Κέρδισαν, καταβρόχθισαν, προσδιόρισαν, καθόρισαν τη ζωή μας οι ανάξιοι. Οι καλύτεροι στον τάφο και τη φυλακή. Οι χειρότεροι στην εξουσία και τη συναλλαγή. Οι ήρωες στην εξαφάνιση και την καταστροφή. Οι δωσίλογοι και οι Χίτες στο ρετιρέ με λούφα και παραλλαγή. Βασική αυτή η αιτία για την κακοδαιμονία την ελληνική. Από κάθε άποψη, ακόμα και την πιο παραμικρή. Οι σκελετοί των ανιδιοτελών αγωνιστών εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να στολίζουν τα παλάτια των φελλών! 

Δημήτρης Δανίκας , ddanikas@dolnet.gr

Δευτέρα, 21/12: ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ


Τη Δευτέρα, 21 Δεκέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει σε όλη τη χώρα ημέρα δράσης για εργασιακά (με επίκεντρο το χώρο του καθαρισμού) και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010.
Θα πραγματοποιηθούν Πολιτικές εξορμήσεις με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε χώρους που εργάζονται υπεργολαβικά, καθαρίστριες στον ένα χρόνο από τότε που έριξαν βιτριόλι στην συναδέλφισσά τους Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Συγκεκριμένα σε Αθήνα-Πειραιά θα γίνουν τα εξής:
  • Εξόρμηση κλιμακίου 10:00 στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΣΑΠ Πειραιά
  • Εξόρμηση κλιμακίου 08:40 και ακτιβισμός στον ΟΣΕ-Σταθμός Λαρίσης
  • Πορεία - πικετοφορία για τον προϋπολογισμό - διακίνηση του υλικού μας στην Ερμού(συγκέντρωση στις 6:00 μ.μ. στα Mc Donalds της πλατείας Συντάγματος)

  • Αντίστοιχες τέτοιες εξορμήσεις και πορείες θα γίνουν την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα από τις τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αγώνας της αγροτιάς

Η Ελλάδα από εξαγωγική χώρα αγροτικών προϊόντων καλύπτει τις ανάγκες σε τρόφιμα κάνοντας πλέον μεγάλες εισαγωγές. Γι' αυτό ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ζήτημα που τίθεται μελλοντικά, και ειδικά μετά και την εφαρμογή των νέων μέτρων του ελέγχου υγείας της ΚΑΠ από το 2010, είναι τι ποσοστό ντόπιας παραγωγής θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας και ποιοι θα παράγουν. Οπως πάνε τα πράγματα, θα ενταθούν οι ρυθμοί ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων αγροτών που απέμειναν, θα μειωθεί κι άλλο η ντόπια παραγωγή, θα αυξηθούν οι εισαγωγές, θα κλείσουν μεταποιητικές μονάδες και θα αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο. Η πλήρης απελευθέρωση του αγροτικού τομέα εξυπηρετεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - που είναι και στόχος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας - για μεγέθυνση της ιδιοκτησίας που θα λειτουργεί σε επιχειρηματική βάση, μέσα από την καταστροφή των πολλών μικροπαραγωγών, για να μείνουν και να κερδοφορούν οι λίγοι μεγάλοι παραγωγοί, που θα γίνουν μεγαλύτεροι. Τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής είναι ολοφάνερα. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση η μικρομεσαία αγροτιά έχει μόνο ένα δρόμο: Τον αγώνα. Οι αγρότες δε ζητούν κάτι παράλογο ή υπερβολικό. Ζητούν να μη σαπίζει απούλητη η παραγωγή, για την οποία ξόδεψαν χρήματα και εργασία, στο χωράφι, ενώ ταυτόχρονα ίδια προϊόντα εισάγονται. Ζητούν να έχουν ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές, για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. Διεκδικούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τα προϊόντα που παράγουν, με ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, σε χωριά και πόλεις με σχολεία, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε αυτόν τον αγώνα θα έχουν σύμμαχο και υποστηρικτή το ΚΚΕ.


Πηγή:Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Κοπεγχάγη. Αγωνία για το κλίμα ή για κέρδη και ιμπεριαλιστική κυριαρχία;


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μένουν οι δύο πιο κρίσιμες μέρες για να κλείσει η διαρκείας δύο εβδομάδων διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Μέχρι στιγμής η ειδησιογραφία μιλάει για αποτυχία της διάσκεψης και όλοι πλέον αναμένουν τον Ομπάμα που θα εμφανιστεί στη λήξη της διάσκεψης. Μαζί με τους άλλους ηγέτες των ιμπεριαλιστικών κρατών του πλανήτη ίσως καταφέρουν έστω στη γλώσσα της διπλωματίας να σώσουν την παρτίδα και να μην αποκαλυφθούν στα μάτια των λαών σαν αυτό που πραγματικά είναι όλοι αυτοί: εκπρόσωποι του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου, των πιο ισχυρών μερίδων του, που κυριαρχούν σε κάθε χώρα, με έκδηλη την αδηφαγία και την αγωνιώδη αναζήτηση διεξόδων κερδοφορίας.

Ιδιαίτερα σε μια φάση που οι δείκτες της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας αποδεικνύονται πολύ ευαίσθητοι, είναι αλήθεια πως χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και όχι μόνο για την καλλιέργεια και τη συντήρηση αυταπατών στους λαούς…

Γιατί πέρα από τα ζητήματα που δεν συζητήθηκαν καν στην Κοπεγχάγη από τους 30.000 κυβερνητικούς αξιωματούχους επί τόσες μέρες, κάποια πράγματα συζητήθηκαν, κατά την άποψή μας, κάποια χαρτιά ανοίχτηκαν. Το κρίσιμο ζήτημα που παίχτηκε στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι η επιβολή των όρων των ισχυρών της Δύσης με δεδομένο και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό στην παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη. Δεν διανοούνται οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες του πλανήτη να αφήνονται ελεύθεροι στην ελεύθερη αγορά τους παίχτες σαν την Κίνα, την Ινδία ή τη Βραζιλία, π.χ., και να συμπεριφέρονται σαν τους ίδιους… Δεν διανοείται επίσης καμιά δύναμη να περιορίσει τους ρύπους σε βάρος της ανάπτυξης όποιου χρώματος.

Την ελευθερία της αγοράς και του κόσμου τους γενικότερα την εννοούν για τον εαυτό τους και στη βάση της δυνατότητάς τους να την επιβάλλουν με κάθε τρόπο...

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιστρατεύτηκε η ευαισθησία για το κλίμα. Στο προηγούμενο φύλλο της Π.Σ. και σε παλιότερα άρθρα έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στην ιστορία του πράγματος. Στην υποκρισία, στο θράσος, την επικινδυνότητα και την καταστροφική φύση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος που τελευταία νοιάζεται, τάχα, για το περιβάλλον…

Όπως τότε που νοιάζονταν για το άπλωμα της δημοκρατίας στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν που ακόμη επιμένουν. Ή τότε που σκορπούσε σοκ και δέος στον πλανήτη για να μας σώσει από τα επικίνδυνα όπλα του Σαντάμ που τελικά δεν είχε, αλλά δεν πειράζει…

Για την πράσινη οικονομία

Η επιδίωξη του ανοίγματος ενός νέου κύκλου κερδοφορίας, μέσα από πράσινες επενδύσεις, κυρίως στην παραγωγή ενέργειας και στην αντιρρυπαντική τεχνολογία γενικότερα ( κτίρια, αυτοκίνητα κ.λπ.), είναι ένα πραγματικό ζητούμενο. Ήταν εκφρασμένη η απαίτηση τέτοιων συμφερόντων να υπάρξει δέσμευση στην Κοπεγχάγη για αμετάκλητους αριθμούς στους στόχους μείωσης των ρύπων προκειμένου να επενδύσουν με σιγουριά. Οι καπιταλιστές και οι πράσινες επιχειρήσεις τους πρώτοι και καλύτεροι δεν εμπιστεύονται τον καπιταλισμό και τις ευαισθησίες του και ας ψάχνουν αγωνιωδώς για επενδύσεις. Η καινοτομία και το οικολογικό προφίλ είναι αποδοτικά όταν η ιμπεριαλιστική ισχύς διασφαλίζει τα κέρδη. Η αγωνία για διεξόδους κερδοφορίας από τη μια εν μέσω κρίσης, μα και το κάψιμο στην κολοκύθα από την άλλη, τους κάνει να φυσάνε και το γιαούρτι. Η ΕΕ βεβαίως και ιδιαίτερα η Γερμανία έχουν ήδη προχωρήσει και έχουν διαμορφώσει κιόλας όρους ύπαρξης μιας πράσινης κονόμας μέσα από το εμπόριο των ρύπων που θέσπισαν στο Κιότο. Έχουν υπάρξει και σημαντικές επενδύσεις καθώς φαίνεται από τις γερμανικές και από μια σειρά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με στόχο και τη μείωση της ενεργειακής τους εξάρτησης από τρίτους. Γι’ αυτό άλλωστε το ζήτημα κλίμα-ενέργεια αντιμετωπίζεται ενιαία ιδιαίτερα από την ΕΕ.

Αυτός ήταν και ο λόγος του θυμού της Μέρκελ απέναντι στις υπεκφυγές Κίνας και ΗΠΑ να δεσμευτούν συγκεκριμένα σε αριθμητικούς στόχους μείωσης των ρύπων που θα έδιναν εξασφαλισμένα περιθώρια πράσινης ανάπτυξης με σίγουρα κέρδη.

Η προσπάθεια των οικολόγων του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού, που πιέζουν να υπάρξει σύμπνοια και συνεννόηση στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ιδιαίτερα τώρα με τον Ομπάμα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανεξάρτητα από τι πιθανότητες έχει να προχωρήσει, ωστόσο πατάει ήδη σ’ ένα έδαφος συγκεκριμένων συμφερόντων. Η «Ομάδα επικεφαλής επιχειρήσεων για την κλιματική αλλαγή» στηρίζεται από 500 επιχειρήσεις και αλληλοϋποστηρίζεται με την εκστρατεία του πρίγκιπα Καρόλου. Μεταξύ των επιχειρήσεων είναι μια σειρά ισχυρές πολυεθνικές, κυρίως της Ευρώπης, σαν τη SHELL και διάφορες άλλες πετροχημικές, την TESCO, τη γερμανική ασφαλιστική ALLIANZ και τη διεθνή ένωση αερομεταφορών IATA κ.λπ.

Αντίστοιχα, αλλά όχι υποχρεωτικά σε πλήρη σύμπνοια, κινούνται μια σειρά κολοσσιαίες επιχειρήσεις (γνωστοί καταστροφείς του πλανήτη) στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σπόνσορες της εκστρατείας του Αλ Γκόρ που παρεμπιπτόντως κάποιοι μάλλον τορπίλισαν την αξιοπιστία των επιστημονικών δεδομένων που παρέθεσε στην Κοπεγχάγη για το λιώσιμο των πάγων και δεν ήταν τόσο η γκάφα του που τον εξέθεσε. Ανάλογο ερώτημα γεννιέται και για τα κλεμμένα e-mail επιστημόνων, που αποκαλύφθηκε και φάνηκε ότι τα στοιχεία για το κλίμα διογκώνονται από την «επιστημονική κοινότητα».

Ξανά μια παρένθεση

Δεν νομίζουμε ότι οι λαοί έχουν ανάγκη τη σοφία των σκεπτικιστών που θεωρούν ότι δεν υπάρχει φαινόμενο θερμοκηπίου για να εφησυχάσουν ή των διαφόρων εκστρατειών του Αλ Γκορ ή του πρίγκιπα Καρόλου για να αφυπνιστούν. Την καταστροφή της φύσης τη βιώνουν οι εργαζόμενες μάζες καθημερινά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κυρίως γιατί οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες ζουν πλέον, σε όλο τον πλανήτη, στοιβαγμένοι σε παραγκουπόλεις ή στην καλύτερη περίπτωση σε τσιμεντουπόλεις-τέρατα. Τερατουπόλεις όπου καίγονται ήδη από την υπερθέρμανση του τσιμέντου και της πίσσας, πνίγονται και στερούνται τον καθαρό αέρα. Την ίδια ώρα τα ποτάμια και οι λίμνες δηλητηριάζονται, τα δάση καίγονται γιατί είναι αδιάφορο στο σύστημα η κατάσβεση της φωτιάς ή γιατί απλά το κάψιμο ή η αποψίλωση και η αλλαγή χρήσης γης θα φέρει κέρδη. Όλα αυτά είναι μια ολοφάνερη οξυμένη πραγματικότητα που δεν κρύβεται και που δεν αναφέρονται σε αυτήν οι μεσσιανικές αποκαλύψεις του Αλ Γκορ και των ΜΚΟ.

Αυτή η πραγματικότητα υπάρχει ήδη ανεξάρτητα αν το φαινόμενο του θερμοκηπίου υφίσταται ή όχι σαν μελλοντική απειλή. Κλείνοντας την παρένθεση θα τονίσουμε πως από αυτήν την πραγματικότητα, μα και από το όποιο πρόβλημα του θερμοκηπίου (όπως αποκαλύπτεται στην Κοπεγχάγη) και συνολικά στο ζήτημα του περιβάλλοντος, κάθε άλλο παρά μπορούμε να ελπίζουμε σε λύσεις από το καπιταλιστικό σύστημα που επιτείνει το πρόβλημα την ίδια ώρα που καμώνεται πως νοιάζεται για τη λύση του. Η λύση και αυτού του προβλήματος της ζωής των εργαζομένων μαζών βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα και με τις πολιτικές του στην προοπτική της ανατροπής

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ανάγκη να αποκαλύπτονται οι κάθε είδους αυταπάτες για την πραγματική φύση του συστήματος και της όποιας πράσινης πολιτικής του.

Τι κυρίως «παίχτηκε» στην Κοπεγχάγη

Επιστρέφοντας σε αυτό που κυρίως «παίχτηκε» στην Κοπεγχάγη και ρισκάροντας και κάποιες εκτιμήσεις δύο μέρες πριν κλείσει η διάσκεψη, καταρχήν θα τονίσουμε πως η επιδίωξη των πράσινων κερδών μέσα από τη δημιουργία εδάφους για πράσινες επενδύσεις (αφήνουμε έξω πόσο πράσινα είναι, π.χ., τα πυρηνικά εργοστάσια και όχι μόνο) δεν ήταν το μόνο ζητούμενο των διαπραγματεύσεων. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ και συνολικά στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στο ζήτημα κλίμα ή κλίμα-ενέργεια ή κλιματική αλλαγή-ανάπτυξη όπως λέγεται τελευταία, σημαντικό ρόλο για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους έχει η εγκαθίδρυση πλαισίου δράσης της λεγόμενης πράσινης οικονομίας. Το πρόσφατο κάλεσμα του Ομπάμα προς τις τράπεζες να δώσουν ρευστό συνδυάζεται με την έκθεση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για πακέτο 80 δισ. δολ. σε επιχειρήσεις με στόχο τον διπλασιασμό παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Κυριως όμως στην Κοπεγχάγη, όπως και σε μια σειρά σταθμούς σε αυτή τη διακρατική διαβούλευση που διεξάγεται με τις γνωστές λυκοσυμμαχίες που χαρακτηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, έγινε προσπάθεια από κάθε πλευρά να φορτωθεί λιγότερα από τα αδιέξοδα που γεννά η κρίση. Και ακόμη περισσότερο εντέχνως η Δύση με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ να επιδιώκουν (χωρίς να δεσμεύονται ουσιαστικά οι ίδιες με τα κόλπα του Κιότο η ΕΕ ή με την αοριστία οι ΗΠΑ), να στριμώξουν τους άξεστους και καθυστερημένους της Κίνας, της Ινδίας και όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Κίνα μίλησε για βρόμικο παιχνίδι, ενώ, όπως είπε γλαφυρά εκπρόσωπός της στην Κοπεγχάγη, τα 10 δισ. που τόσο «γενναιόδωρα» δίνουν οι αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες (όταν πρόσφατα έδωσαν τρισ. για τις τράπεζές τους) αντιστοιχούν με ένα καφέ στην Κοπεγχάγη για κάθε κάτοικο του πλανήτη. Και βέβαια αυτό που έχουν ανάγκη οι φτωχές χώρες του πλανήτη δεν είναι τα φιλοδωρήματα των ιμπεριαλιστών, είναι η απαλλαγή από την καταλήστευση που υφίστανται από τη λεηλασία του πλούτου τους και του πολυπληθούς εργατικού τους δυναμικού είτε από ντόπιους εκμεταλλευτές σε αυτές τις χώρες είτε από τους ιμπεριαλιστές, κατά κανόνα σε αγαστή συνεργασία οι μεν με τους δε…

Υπάρχει και η περίπτωση της ιμπεριαλιστικής Κίνας κυρίως, αλλά και της Ινδίας, της Βραζιλίας, που με ή χωρίς τη Ρωσία είναι πλέον μια υπολογίσιμη ποσότητα. Ίσως γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να τους κοπεί ο αέρας με κάθε τρόπο. Ίσως σε λίγο π.χ. στην ελεύθερη αγορά του ιμπεριαλισμού τα προϊόντα τους να δασμολογούνται επειδή είναι προϊόντα ρυπογόνων βιομηχανιών…

Θα δούμε πως θα απαντήσει η Κίνα, και όχι μόνο, σε αυτό το βρόμικο παιγνίδι. Όταν ήδη θα κυκλοφορεί η Π.Σ. θα έχει φανεί αν τελικά η Ρωσία σώσει το προφίλ του ειρηνιστή Ομπάμα με υπογραφή συμφωνίας μείωσης των πυρηνικών εξοπλισμών. Θα δούμε και τι άλλο θα έχει το μενού του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα. Αν θα υπάρξουν συμμαχίες ποιες και προς ποια κατεύθυνση και τι άλλο επιφυλάσσει στους λαούς η ακατάσχετη τάση του καπιταλισμού για κέρδη που διασφαλίζονται μόνο με ιμπεριαλιστικό έλεγχο και κυριαρχία στους όρους του παιχνιδιού.

Σε κάθε περίπτωση θα αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο (ενίοτε οδυνηρά για τους λαούς) διάφοροι μύθοι που στήνονται με στόχο τον αποπροσανατολισμό της λαϊκής οργής που είναι η μόνη απειλή που νιώθουν το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός.

Για την ώρα και αυτοί που δεν παρακολούθησαν ιδιαίτερα τη διάσκεψη πήραν το μήνυμα των διαθέσεων των ιμπεριαλιστών με τις συνολικά 1.500 προληπτικές συλλήψεις διαδηλωτών που κρατήθηκαν σε κλουβιά ή δεμένοι επί ώρες στους παγωμένους δρόμους της Κοπεγχάγης.

Αναρχοαυτονομία και κίνημα: Υπόκλιση σε αδιέξοδες πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές ή αντιπαράθεση με αυτές;

Τις μέρες του φετινού Δεκέμβρη ζήσαμε ένα πρωτοφανές κύμα αστυνομοκρατίας και καταστολής, με αθρόες «προληπτικές» προσαγωγές σχεδόν χιλίων νεολαίων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την καταπάτηση και παραβίαση του ασύλου, τις προσπάθειες για διάλυση των διαδηλώσεων (Θεσσαλονίκη). Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός της, Χρυσοχοϊδης, είχαν έτσι κι αλλιώς κάνει σαφές από την αρχή πως συνεχίζουν στο δόγμα Πολύδωρα, της μηδενικής ανοχής.

Κυβέρνηση και Αξιωμ. Αντιπολ. αναλαμβάνουν να εξυγιάνουν την ελληνική οικονομία χωρίς να έχουν καταφέρει να βάλουν οικονομική τάξη στα του οίκου τους.


Υπερχρεωμένα στις τράπεζες και πλήρως εξαρτώμενα από την κρατική επιχορήγηση παραμένουν ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία, που αδυνατούν να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να ζημιώνει πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους έλληνες πολίτες. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις των δύο κομμάτων εξουσίας υπολειτουργούν, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, χρωστώντας περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει ως προκαταβολή την κρατική επιχορήγηση, τουλάχιστον ως το 2016!

Όταν ο Τριανταφυλλόπουλος και ο Καρατζαφύρερ ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του Κ.Κ.Ε


Ο ένας είναι ο αγαπημένος και εκλεκτός καλεσμένος στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα των ιδιωτικών Μ.Μ.Ε. Φιλοχουντικός, φιλοβασιλικός και μέγας αντικομμουνιστής, ο Γ.Καρατζαφέρης τον τελευταίο καιρό προσπάθησε να επιτεθεί με κάθε τρόπο στο Κ.Κ.Ε για να κατακτήσει το κόμμα του ,λαικός ορθόδοξος συναγερμός την τρίτη θέση.Μάταια όμως και παρά την βοήθεια όλων των Μ.Μ.Ε , το Κ.Κ.Ε και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές παρέμεινε τρίτο κόμμα, παρά τις μικρές απώλειες που είχε.

Ο άλλος , γνωστός πάμπλουτος "δημοσιογράφος" με τις κρυφές κάμερες, τα επιλεκτικά ρεπορτάζ και τις κίτρινες φυλλάδες που κατέχει κατά καιρούς.Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ,λοιπόν μαζί με τον Καρατζαφύρερ έστησαν μια αντικουκουέδικη κουβεντούλα.Λέγε ,λέγε κάτι θα μείνει σου λέει...

Ξέχασαν να φέρουν και τον Πάγκαλο στo κατινίστικο κουτσομπολιό τους...Την επόμενη φορά Μάκη μας...σωστά;;




Red Star


Το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι από τον Ριζοσπάστη.

Προκάτ διάλογοι

Στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο μίλησε προχτές ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Με την παρότρυνση του δημοσιογράφου, αναφέρθηκε στην πρόταση που ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας έκανε, στο πλαίσιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, «να θεωρείται κακουργηματική πράξη το να μη δίνονται τα ονόματα των πάσης φύσεως χορηγών στα κόμματα» και συμπλήρωσε ότι «η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι αυτό δεν το συζητάμε, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε ονόματα ανθρώπων που είτε είναι μέλη μας, είτε όχι μέλη μας»... Αφού είπε αυτά και αφού βεβαίως εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση του ΚΚΕ, ο Γ. Καρατζαφέρης συμπλήρωσε: «Εκεί μπήκα εγώ στη μέση και είπα (...) άβατα δεν μπορούν να υπάρχουν για τον έλεγχο της πολιτείας (...) ασφαλώς, ευχάριστο δεν είναι για κανέναν να τον ψάχνουν»...


Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος με το σχόλιο: «Το ΠΑΣΟΚ έχει το επιχείρημα ότι ως παράταξη έχει τραβήξει τα πάνδεινα σ' αυτό» και «το ΚΚΕ, το οποίο (...) τονίζει ότι δεν μπορείς να κρύβεσαι πίσω από μια κουκούλα και γι' αυτό το λόγο οι διαδηλωτές του ΚΚΕ βγαίνουν με το πρόσωπό τους και την ταυτότητά τους και διαδηλώνουν λεβέντικα τις θέσεις τους (...) πώς είναι δυνατόν λοιπόν η ηγεσία του να βγαίνει και να λέει ότι πρέπει να μένουν κρυφές οι προσφορές; Αυτό είναι που με παραξενεύει»... Και ο Γ. Καρατζαφέρης απαντά: «Το ίδιο παραξενεύει όλους μας»...


O ένας έκοβε ο άλλος έραβε, με μαστορικό πράγματι τρόπο, προκειμένου το αντιΚΚΕ δηλητήριο να μπει στη φλέβα, χωρίς ο εργαζόμενος να καταλάβει το τσίμπημα στο χέρι του. Τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος, ξέρουν καλά τι σημαίνει σήμερα για έναν εργαζόμενο να δίνει πολιτικές και συνδικαλιστικές μάχες με τη σημαία του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος. Οπως ξέρουν καλά πως σε πολλούς τόπους δουλειάς, ακόμα και η υπόνοια για σχέσεις με κομμουνιστές είναι αιτία πολύμορφων πιέσεων, ακόμα και διώξεων. Ξέρουν επίσης καλά ότι αυτός που ιστορικά «έχει τραβήξει τα πάνδεινα» δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΚΚΕ, οι αγώνες του οποίου ήταν πάντα το καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων της.


Kαι επειδή όλα τα παραπάνω τους είναι γνωστά και ξέρουν πως δικαιολογούν απόλυτα την κάθετη άρνηση του ΚΚΕ να δώσει τα ονόματα μελών, οπαδών και φίλων που το ενισχύουν οικονομικά, καταφεύγουν σε κουτοπονηριές για να συκοφαντήσουν το Κόμμα και να δημιουργήσουν αμφιβολίες στους εργαζόμενους και το λαό. Μοιρασμένοι είναι οι ρόλοι και στους δυο. Οσο όμως και να μάθουν καλά τις ατάκες τους, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι «μηδέν εις το πηλίκον». Ας ρίξουν μια ματιά στην 91χρονη Ιστορία του Κόμματος και θα καταλάβουν ότι είναι πολύ λίγοι για να πλήξουν το ΚΚΕ με τέτοια συνεταιριλίκια και προκάτ διαλόγους.

Πηγή:Ριζοσπάστης