Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Φινλανδία: Δημοσιονομικά μέτρα για έξοδο από την κρίση


Η Φινλανδία θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους και να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες ώστε η οικονομία της να βγει από το «αδιέξοδο» στην οποία την έχει οδηγήσει η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει ποτέ η χώρα.
«Χωρίς μέτρα προσαρμογής τα δημόσια οικονομικά θα ολισθαίνουν μέχρι που θα φτάσουν σε αφόρητη κατάσταση», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το υπουργείο χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυστηρή εκτίμηση όλων των δαπανών και «μέτρια αύξηση των φόρων» προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη που απειλείται από το μειωμένο αναπτυξιακό δυναμικό και τη γήρανση του πληθυσμού.
Η Φινλανδία είναι μία από της χώρες της Ευρώπης ο πληθυσμός της οποίας γερνά με ταχείς ρυθμούς. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αν δεν γίνει τίποτα, το 2015 το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό τάσσεται υπέρ της αυξημένης παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και της παράτασης του εργασιακού βίου ώστε να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά.
Στις αρχές του 2009 η φινλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά υπαναχώρησε λόγω της έντονης αντίδρασης που συνάντησε η πρόταση αυτή. Η Φινλανδία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2009, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του +0,3%. Ωστόσο, η ανεργία στη χώρα σκαρφάλωσε στο 8,2%.


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας συναίνεση σε σκληρά οικονομικά μέτρα

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε για λογαριασμό της παράταξής του συναίνεση σε σκληρά μέτρα για την οικονομία και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Μην μας ζητάτε όμως συναίνεση σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Μην μας ζητάτε συναίνεση σε οικονομικές πολιτικές που μας επιβάλλουν ξένοι οίκοι και τράπεζες, αυτοί δηλαδή που δημιούργησαν την κρίση και σώθηκαν από ζεστό κρατικό χρήμα πριν από ένα χρόνο. ΄
»Μη μας ζητάτε συναίνεση, στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, για σκληρά οικονομικά μέτρα. Δεν συναινούμε όταν το 21 % του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι. Όταν οι αγρότες έχουν χάσει 25% του εισοδήματος τους σε μία δεκαετία και τώρα πάνε να τα χάσουν όλα.
»Μη μας ζητάτε συναίνεση στο πρόγραμμα σταθερότητας που πέρασε και δεν ακούμπησε από τη βουλή. Μπορεί να θέλετε να το κρύψετε. Σας λέμε όμως ότι δεν θα σας περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για το πρόγραμμα σταθερότητας. Και θα υποχρεωθείτε ενώπιον του ελληνικού λαού και της βουλής, να εξηγήσετε όσα εξηγείτε σχεδόν κρυπτόμενοι στους διαδρόμους του Νταβός» είπε ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

Ζητά 160 δισ. δολάρια για το 2011:Στα ύψη διατηρούνται οι πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ και επί προεδρίας Ομπάμα


Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ βάσει του προσχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας πρόσθετη χρηματοδότηση 33 δισ. δολαρίων για το Αφγανιστάν και το Ιράκ το τρέχον οικονομικό έτος και συνολικά 160 δισ. δολάρια για το 2011.
Οι πολεμικές δαπάνες για το μέτωπο του Ιράκ και του Αφγανιστάν παρουσιάζουν πολύ μικρή μείωση συγκριτικά με τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Μπους, και έχουν σοβαρό πολιτικό ρίσκο για τον Δημοκρατικό πρόεδρο που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ το 2009, σημειώνει το Reuters.
Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε εκστρατεία για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, και το Δημοκρατικό Κόμμα -το οποίο διατηρεί πλειοψηφία σε αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου- έχει στους κόλπους του μεγάλη αντι-πολεμική πτέρυγα που είναι επιφυλακτική απέναντι σε νέες δαπάνες στο πεδίο της μάχης.
Τα αμερικανικά στρατεύματα σχεδιάζεται να αποχωρήσουν από το Ιράκ έως τα τέλη του 2011, ωστόσο ο Ομπάμα ενισχύει την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν κατά 33.000 στρατιώτες αυτό το χρόνο κόντρα στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Ευελπιστεί, όμως, ότι θα μπορέσει να αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση στρατιωτών από το Αφγανιστάν στα μέσα του 2011.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει για το τρέχον οικονομικό έτος άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής στο Αφγανιστάν.
Ο τρέχον προϋπολογισμός (2009-10) προέβλεπε ήδη τη χορήγηση περίπου 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που από το 2001 έχουν ήδη στοιχίσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Συνεπώς τα κονδύλια για τα πολεμικά μέτωπα στο εξωτερικό φθάνουν για το οικονομικό έτος του 2010 τα 160 δισ. δολάρια.
Την έγκριση του ίδιου ποσού, 160. δισ. δολάρια, ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα και για το οικονομικό έτος 2011, το οποίο αρχίζει τον Οκτώβριο. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει να χορηγηθούν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πέρυσι για τον σκοπό αυτό είχαν δοθεί 700 εκατομμύρια δολάρια.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος των πολεμικών δαπανών των ΗΠΑ κατανέμεται στο Αφγανιστάν.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Σύλληψη νεαρού για τη γιάφκα των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Ένας 21χρονος συνελήφθη καθώς είχαν βρεθεί αποτυπώματά του σε αντικείμενα που είχαν βρεθεί μέσα στο σπίτι του Χαλανδρίου.
Ένα ακόμα άτομο συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία επειδή βρέθηκαν αποτυπώματά του στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Πρόκειται για έναν Έλληνα, ηλικίας 21 ετών, άεργο και η σύλληψή του έγινε σήμερα με ένταλμα του ανακριτή το οποίο είχε εκδοθεί από τις 13 Ιανουαρίου 2010.
Ο νεαρός είχε επίσης συλληφθεί πέρυσι στις 5 Ιανουαρίου 2009 και είχε καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση για απείθεια. Η σύλληψή του πέρυσι είχε γίνει αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά αστυνομικών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οποία είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας αστυνομικός.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το ένταλμα εκδόθηκε όταν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματά του σε αντικείμενα που είχε συλλέξει η αστυνομία από την γιάφκα. Ο νεαρός θα οδηγηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται το θέμα της τρομοκρατίας. Ο νεαρός συνελήφθη στις 16:40 σήμερα το απόγευμα έξω από το σπίτι του στον Άγιο Δημήτριο.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν λίγο πριν τις 20.00' οι εκπρόσωποι αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών που συνεδρίασαν στη Βέροια. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν τις θέσεις τους απευθείας στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Πρόκειται για εκπροσώπους 12 μπλόκων που συναποτελούν την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, στην οποία μετέχουν αγρότες από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Η απόφασή, όπως ανακοίνωσε το μέλος της Επιτροπής, Βασίλης Κιλάφας, ήταν ομόφωνη. Αναλυτικά οι θέσεις των αγροτών, θα σταλούν, όπως αποφασίστηκε, απευθείας στον Πρωθυπουργό.
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Προβληματική κρατική δομή, "προβληματικά" δημοσιονομικά στοιχεία

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για να καταγράψει το πρόβλημα των δημοσιονομικών στατιστικών και να κάνει προτάσεις θεσμικών παρεμβάσεων παραδόθηκε τη Δευτέρα από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι πολλά από τα προβλήματα που αφορούν τα δημοσιονομικά στοιχεία συνδέονται άρρηκτα με τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού δημόσιου τομέα και ειδικότερα με την έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης σε πολλά επίπεδα της κρατικής δομής. Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η μη αποτελεσματική διακίνηση της πληροφόρησης μεταξύ των επί μέρους φορέων είναι σύμπτωμα διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας ορισμένων τμημάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η προβληματική καταγραφή και διακίνηση της πληροφόρησης αφορά κυρίως τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Η πιο προβληματική καταγραφή των οικονομικών λογαριασμών εντοπίζεται στα δημόσια νοσοκομείαΗ πιο προβληματική καταγραφή των οικονομικών λογαριασμών εντοπίζεται στα δημόσια νοσοκομεία. Μία δεύτερη κατηγορία προβλημάτων, προστίθεται στην έκθεση, πηγάζει από την έλλειψη καθαρού διαχωρισμού αρμοδιοτήτων στο στάδιο της κατάρτισης των τελικών μεγεθών της προετοιμασίας των σχετικών πινάκων και της αποστολής τους στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως στο τμήμα δημοσιονομικών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι ένα σοβαρό αίτιο της κατάρρευσης της αξιοπιστίας του συστήματος αποτελούν οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων συνδέεται κυρίως με τη στενή σχέση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Οικονομικών και την αδυναμία του γενικού λογιστηρίου του κράτους να λειτουργήσει αυτόνομα και υπεύθυνα. Η έκθεση της επιτροπής επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάληψης δραστικών παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος δημοσιονομικών στοιχείων, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την αποφυγή προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί έως τώρα. Προτείνεται η υποχρέωση σύνταξης και δημοσίευσης ισολογισμού σε όλα τα ΝΠΔΔ .Επίσης οι ισολογισμοί όλων των φορέων, εκτός της κεντρικής κυβέρνησης θα πρέπει να συντάσσονται σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και να καθιερωθεί ενιαία κωδικοποίηση εσόδων και δαπανών στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΠΗΓΗ: www.skai.gr

Αναγκαστική "σάρωση" σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Αναγκαστικό έλεγχο μέσα από σαρωτές σώματος, θα περνούν στο εξής ταξιδιώτες στα αεροδρόμια του Χήθροου και του Μάντσεστερ. Πρόκειται για ενα μέτρο που υιοθετήθηκε έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης ενός αμερικανικού αεροπλάνου στις 25 Δεκεμβρίου.Οι σαρωτές σώματος, που "βλέπουν" μέσα από τα ρούχα και προβάλλουν μία εικόνα του σώματος, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φοβούνται ότι οι σαρωτές παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των ταξιδιωτών και ότι μπορεί να προκαλέσουν δυσανάλογα αυξημένους ελέγχους στους μουσουλμάνους ταξιδιώτες. "Με δεδομένο το επίπεδο απειλής της ασφάλειας η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει αμέσως η λειτουργία σαρωτών σώματος", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Αντριου Άντονις. Σε ανακοίνωσή του ο Άντονις επεσήμανε ότι τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ είναι τα πρώτα που χρησιμοποιούν σαρωτές σώματος και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Σαρωτές θα εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο του Μπέρμινχαμ αυτό το μήνα. "Στο άμεσο μέλλον μόνο ένα μικρό ποσοστό ταξιδιωτών θα επιλέγονται για να περάσουν από τους σαρωτές σώματος. Αν ένας ταξιδιώτης που επιλεγεί για να περάσει από τον σαρωτή αρνηθεί δεν θα του επιτραπεί να ταξιδέψει", πρόσθεσε ο υπουργός.
ΠΗΓΗ : www.nooz.gr

Κ.Κ.Ε-ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Προβλήματα στη λειτουργία της ΕΘΕΛ


Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Το τελευταίο διάστημα οξύνεται το φαινόμενο μείωσης του συγκοινωνιακού έργου από την εταιρεία θερμικών λεωφορείων (ΕΘΕΛ) που εξυπηρετούν το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ του προγραμματισμένου έργου από τον ΟΑΣΑ και του πραγματοποιημένου από την ΕΘΕΛ. Σε καθημερινή βάση παραμένουν ακινητοποιημένα οχήματα στα αμαξοστάσια και οι βάρδιες δεν είναι στελεχωμένες σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία του θεωρητικού και του πραγματικού έργου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η καθημερινή ταλαιπωρία των επιβατών, όλες τις ώρες της ημέρας και κυρίως τις ώρες της αιχμής, που πηγαινοέρχονται στις εργασίες τους. Βασικές αιτίες είναι συνδυαστικά η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και ιδιαίτερα στην κίνηση (οδηγοί) και τεχνική υποστήριξη (τεχνικοί), η έλλειψη υποδομών στον τεχνικό τομέα, η καθυστέρηση προμήθειας ανταλλακτικών, αστοχία υλικών σε οχήματα πρόσφατων αγορών, η καθυστέρηση απόδοσης ανταλλακτικών από τις κατασκευάστριες εταιρίες εντός χρονικών ορίων εγγυήσεων και ο ελλιπής συντονισμός στον άξονα ΟΑΣΑ ΕΘΕΛ και ΕΘΕΛ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΑ.
Στον προϋπολογισμό για το 2010 δεν αναφέρονται τα απαιτούμενα κονδύλια για την υποστήριξη της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη βελτίωση του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου, αν και πότε θα γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις τουλάχιστον 1.100 οδηγών και 250 τεχνιτών για να καλυφθούν οι ανάγκες του συγκοινωνιακού έργου.

Ο βουλευτής
Θανάσης Παφίλης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ: Μάθανε ότι χρεοκοπήσαμε και πλάκωσαν οι γύπες


Οι Τριάκοντα Τύραννοι

Με κραυγές θριάμβου ο Γιωργάκης κι η μεταμοντέρνα κυβέρνησή του καλούν όλο τον ελληνικό λαό να πανηγυρίσει κι αυτός γιατί καταφέρανε να μας φορέσουν κι άλλο ένα μεγα-φέσι 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετών ομολόγων με το πρωτοφανές από την ένταξή μας στο ευρώ τοκογλυφικό επιτόκιο των 6,22%- 350 μονάδες πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη, πιο ακριβά από ό,τι δανείστηκε πριν λίγες μέρες η υπό χρεοκοπία Ιρλανδία!
Γιατί να πανηγυρίσουμε; Επειδή, λένε, η Ελλάδα ζήτησε δανεικά 5 δις. και τρέξανε πρόθυμα τα διάφορα hedge funds κι οι άλλοι κερδοσκόποι με συνολική προσφορά 25 δις. ( από τα οποία πάρθηκαν 8). Τούτο σημαίνει, λένε, ότι η χώρα ξαναβρίσκει την αξιοπιστία της, ότι μπορεί να βρει δάνεια για να πληρώσει τα άλλα δάνεια κι έτσι να μην χρεοκοπήσει και επισήμως…
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Το μαύρο είναι άσπρο. Και φυσικά για τον Γιωργάκη που φαίνεται να ζει στην κοσμάρα του, τούτο δεν μας εκπλήσσει. Εδώ ο άνθρωπος μας ζήτησε να κάνουμε «ορθοπεταλιά» το 2010 για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Καλά δεν ξέρει ότι δεν μιλούν για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου κι ότι μάλλον δεν είναι ο πιο κατάλληλος να μιλάει για ορθοπεταλιές σαν ειδικός επί της ποδηλασίας, όταν κόντεψε να σκοτωθεί κάνοντας ποδήλατο πέρσι;
Κι ο μεν ποδηλάτης πρωθυπουργός λέει ό,τι θέλει. Οι μηχανισμοί πάντως μέσα και γύρω από την κυβέρνηση που οργάνωσαν με επιτυχία την επιδρομή των τοκογλύφων, σκόπιμα βάλανε τα παπαγαλάκια να μας πείσουν να αποδεχτούμε με χαρά τα πρόσθετα βάρη που θα πληρώσουμε σαν λαός. Να μας καθησυχάσουν πώς όλα βαίνουν καλώς- ενώ βαδίζουμε ολοταχώς στον γκρεμό( εάν δεν έχουμε ήδη πέσει μέσα).
Το μαύρο, όμως, δεν είναι άσπρο. Το αστρονομικό επιτόκιο που απαιτήθηκε δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά αντίθετα δείκτης για το αυξανόμενο κίνδυνο επίσημης κρατικής χρεοκοπίας. Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται την δεινή θέση του ελληνικού καπιταλισμού και της κυβέρνησής του, το μεσοδιάστημα ανάμεσα σε μια ακήρυκτη χρεοκοπία και μια επίσημη κατάρρευση. Οι γύπες μαζεύτηκαν να κατασπαράξουν τις σάρκες πριν απομείνει μόνον ο σκελετός.
Το πρόσφατο δάνειο δεν αλλάζει τα δεδομένα του συνολικού προβλήματος της υπερχρέωσης.
Πρώτον, μέσα στον Φεβρουάριο θα χρειαστεί και νέο δάνειο ενώ , ξανά τον Απρίλιο και τον Μάιο θα δανειστεί το κράτος γύρω στα 25 δις. ευρώ από τα περίπου 60 δις. που συνολικά πρέπει να μαζέψει μέχρι τέλους του 2010 για να μην φτάσει στην επίσημη παύση πληρωμών.
Δεύτερον, η άντληση ρευστότητας από το Δημόσιο δυσκολεύει τα πράγματα για τις ελληνικές τράπεζες που χρειάζονται κι αυτές τώρα δάνεια για να πληρώσουν τις οφειλές τους για τα δάνεια που πήραν με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ελληνικές τράπεζες, με την σειρά τους θα μετακυλίσουν το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, περιορίζοντας ακόμα πιο ασφυκτικά τις πιστώσεις. Το αποτέλεσμα είναι παραπέρα βάθεμα της ύφεσης κα συνεπώς της ανεργίας.
Τρίτο και κυριότερο, η χρεοκοπία δεν απομακρύνεται με τα πρόσθετα βάρη αλλά επιδεινώνεται. Μόνο ελάχιστοι Έλληνες δημοσιογράφοι ( και μάλιστα αριστεροί «ριζοσπάστες»!) δείχνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία από τους καπιταλιστές για τις αντοχές του συστήματος και μιλούν για «δήθεν χρεοκοπία», ένα σκιάχτρο που χρησιμοποιείται για «οικονομική τρομοκρατία» κατά της Ελλάδας και του λαού της. Οι πιο ισχυροί κύκλοι του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου, μαζί κι οι εμπειρογνώμονές τους, δεν αμφιβάλλουν καθόλου για την «ελληνική τραγωδία», για την οποία μιλάει απερίφραστα ο γνωστός αναλυτής Μάρτιν Βολφ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς(19-1-10). Εκείνο που τους απασχολεί είναι το γεγονός ότι αυτή δεν αποτελεί εθνική εξαίρεση. Λόγω της δομής, των διεθνών αντιφάσεων που συμπυκνώνει, της συστημικής της φύσης έχει συνέπειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.
Ο Βόλφγκανγκ Μυνχάου, σε άρθρο του ( Φαϊνάνσιαλ Τάιμς 22/1/10) κάνει ένα παραλληλισμό ανάμεσα στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την τωρινή κρίση και ειδικότερα την σχέση Σπάρτης/ΕΕ με την Αθήνα. Ο παραλληλισμός μεταφέρθηκε μόνο τμηματικά και στρεβλά στον ελληνικό Τύπο. Μετά τη νίκη της Σπάρτης, γράφει ο Μυνχάου, η Σπάρτη έβαλε τους όρους της στην Αθήνα μαζί με την τυραννία των Τριάκοντα Τυράννων για να τους επιβάλλει. Εδώ σταματάνε οι ελληνικές εφημερίδες την αντιγραφή. Ο Μυνχάου, όμως συνεχίζει: « Μετά ένα χρόνο, μια εξέγερση έβαλε τέλος στην τυραννία κι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε. Αλλά, λίγες δεκαετίες αργότερα, οι περήφανες πόλεις-κράτη της Ελλάδας κι η Σπάρτη σβήστηκαν από τον γεωπολιτικό χάρτη». Το πρόβλημα που απασχολεί τον αναλυτή δεν είναι αυτοί καθαυτοί οι σπαρτιάτικοι όροι λιτότητας που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ/Σπάρτη στην Αθήνα. Είναι η προοπτική μιας εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς και μακροπρόθεσμα το σβήσιμο από τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη όχι απλώς ενός περήφανου μέλους της ευρωζώνης αλλά της ίδιας της ΕΕ.
Γι’ αυτό ο Μυνχάου εξετάζει τα πιθανά σενάρια της πλοκής της ελληνικής τραγωδίας. Βρίσκει ότι αυτά είναι τέσσερα.
Πρώτο σενάριο: να κηρύξει χρεοστάσιο η Ελλάδα και να χρηματοδοτηθεί από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αναλάβει η ίδια άμεσα την ευθύνη της επιβολής των σπαρτιατικών όρων λιτότητας και της καθημερινής οικονομικής διαχείρισης της κρίσης, επιβάλλοντας το σύγχρονο ισοδύναμο του καθεστώτος των Τριάκοντα Τυράννων. Οι κίνδυνος μιας εξέγερσης βραχυπρόθεσμα και μιας κατάρρευσης αργότερα της ίδιας της ΕΕ κάνει τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό να θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία μια επανάληψη της εμπειρίας των Τριάκοντα Τυράννων που ήταν, όπως γράφει ο Μυνχάου : «βρωμερή, άγρια, σύντομη» .
Δεύτερο σενάριο: να κηρύξει η Ελλάδα χρεοστάσιο κι η ΕΕ να την εγκαταλείψει στην τύχη της. Σ’ αυτή την περίπτωση αυτό που φοβάται ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός είναι ότι η κρίση θα εξαπλωθεί και θα συμπαρασύρει την Πορτογαλία και την Ισπανία, δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη κατάσταση ντόμινο.
Τρίτο σενάριο: να τα καταφέρει η κυβέρνηση Παπανδρέου ( με την «εθνική συνεννόηση» που ευαγγελίζονται Μητσοτάκης-Κύρκος κ.ά.) να επιβάλλει τους σπαρτιατικούς όρους χωρίς τους Σπαρτιάτες , προφανώς όχι μόνο με το τωρινό «πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης» αλλά και με το λεγόμενο «σχέδιο Β» που ακολουθεί, το «σχέδιο Γ»που έπεται μέχρι το «σχέδιο Ω».
Το τέταρτο σενάριο είναι να γίνει μια σαλάτα των παραπάνω που «θα πείσει πολλούς και δεν θα λύσει τίποτα», όπως γράφει ο Μυνχάου, οδηγώντας τελικά σε μια κατάσταση μη επιστροφής.
Το ζήτημα είναι ότι ακόμα και το πιο «αισιόδοξο» για το κεφάλαιο σενάριο, το τρίτο, όπως παρατηρεί ο Μάρτιν Βολφ στο παραπάνω άρθρο του, δεν θα φέρει την καπιταλιστική «κάθαρση» στην ελληνική τραγωδία. Κάθε μείωση του ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα φέρνει και μια δημοσιονομική επιδείνωση κατά 0,2% τουλάχιστον που θα ξανανοίγει την ψαλίδα. Μια και οι αρχαιοελληνικές μεταφορές έγιναν του συρμού, θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για το πιθάρι των Δαναΐδων. « Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ακραία», γράφει ο Βολφ, «γιατί αυτή μόνη ανάμεσα σε όλα τα ευάλωτα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχει ταυτόχρονα και μεγάλο έλλειμμα και μεγάλο χρέος». Η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν μεγάλο έλλειμμα αλλά μικρότερο χρέος, ενώ η Ιταλία έχει μεγαλύτερο χρέος και μικρότερο έλλειμμα.
Η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της ΕΕ ( όπως έχει πει και γράψει προ πολλού –πολύ πριν από τον…Αλέκο Αλαβάνο!- το ΕΕΚ) κι όλοι φοβούνται τις συνολικές συνέπειες μιας ρήξης της αλυσίδας σ αυτό το εύθραυστο κοινωνικά και γεωπολιτικά σημείο. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα βρίσκεται πάνω σε ένα τεράστιο ρήγμα υπό χρεοκοπία χωρών που από την Λετονία και την Βαλτική κατεβαίνει στην Ουκρανία για να φτάσει στην Ελλάδα κι από κει να αγκαλιάσει την Μεσόγειο μέχρι την Ισπανία και Πορτογαλία, για να ανέβει προς τη Ιρλανδία και την Ισλανδία, την μακρινή Θούλη των Αρχαίων. Από κάθε άποψη το ελληνικό πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Ενάντια στον εθνοκεντρισμό του πιο μεγάλου μέρους της ελληνικής Αριστεράς, το ΕΕΚ τονίζει ότι απαιτείται μια διεθνής επαναστατική λύση.
Μ’ αυτή την διεθνιστική προοπτική πρέπει να αυτο-οργανωθεί και να δράσει το επαναστατικό κι εργατικό κίνημα στην χώρα μας. Όχι μόνο στο πρώτο σενάριο αλλά όποιο σενάριο και να ακολουθήσει η πλοκή της ελληνικής τραγωδίας- και το ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ σενάριο είναι το πιο πιθανό- θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τους Τριάκοντα Τυράννους του κεφαλαίου που θέλουν να μας βάλουν να πληρώσουμε για την κρίση του συστήματός τους είτε αυτοπροσώπως είτε δια πληρεξουσίου.
Με μαζικές κινητοποιήσεις, κι ένα ορόσημο είναι η απεργία στις 10 Φεβρουαρίου, πρέπει να κουρελιάσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης κι ανάπτυξης των κερδών τους.
Οι αρχαίοι ακολούθησαν τον δρόμο της εξέγερσης κι ανάτρεψαν τους Τυράννους και το καθεστώς τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και σήμερα.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ 7 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ . Καλούν σε ταξική απεργιακή συστράτευση. Στόχος, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να προκηρύξει απεργία στις 10 του Φλεβάρη με το σύνθημα «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία»


Κάλεσμα προς όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση 
13 Εργατικά Κέντρα και 7 Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ώστε η δράση για την απεργία στις 10 του Φλεβάρη να ανοίξει πλατιά και αποφασιστικά, σε κάθε κλάδο, κάθε περιοχή, με οδηγό το σύνθημα «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».

Οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι τα νέα σαρωτικά μέτρα που δρομολογούν η κυβέρνηση και η ΕΕ, με τη συνδρομή των δυνάμεων του «ευρωμονόδρομου» και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, δεν είναι προσωρινά, αντίθετα αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας των καπιταλιστών και την αποσταθεροποίηση της ζωής της εργατικής τάξης.
Το κείμενο υπογράφουν τα Εργατικά Κέντρα Φωκίδας, Ζακύνθου, Λάρισας, Μυτιλήνης, Σάμου, Κεφαλονιάς, Αγρινίου, Λευκάδας, Νάουσας, Ρόδου, Αρτας, Θεσπρωτίας και Κω. Επίσης, ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Εχει ως εξής:
«Συνάδελφοι, η λαϊκή ρήση "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" πάει γάντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Οι εκατό πρώτες μέρες διακυβέρνησής του επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής που άσκησε τα προηγούμενα πέντε χρόνια η ΝΔ. Σηματοδοτούν ότι και οι επόμενες μέρες και τα χρόνια θα είναι ακόμα χειρότερα για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, αν το εργατικό κίνημα δεν ανακόψει αυτή την πορεία.
Οι χιλιάδες απολύσεις, η νέα αντιασφαλιστική βαρβαρότητα, η νέα φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, η μείωση μισθών και ημερομισθίων, τα άγρια χαράτσια από τα διόδια έως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, είναι μόνο ορισμένες πλευρές της χειρότερης επίθεσης των τελευταίων 10ετιών που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι της χώρας μας.
Η κυβέρνηση, με τη συνδρομή της ηγεσίας της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, σε στενή συνεργασία με τα "γεράκια" της ΕΕ, προσπαθεί να επισπεύσει και να δικαιολογήσει τη βαρβαρότητα των μέτρων που προωθεί. Ολοι μαζί προωθούν το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή της σταθεροποίησης της οικονομίας των καπιταλιστών από τη μια και από την άλλη την αποσταθεροποίηση και το κουρέλιασμα της ζωής της εργατικής τάξης.
Τρομοκρατούν με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ελλείμματα που τα δημιούργησαν οι δικές τους πολιτικές που αβαντάριζαν και αβαντάρουν το μεγάλο κεφάλαιο για να ανατρέψουν ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, το κουτσουρεμένο σύστημα Υγείας.
Φουσκώνουν τα μυαλά του λαού για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για να αποδεχτούμε μεγαλύτερη εκμετάλλευση με την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, για να μας πείσουν να μαζεύουμε τις αποδείξεις από τα κουλούρια και αυτοί τα λεφτά μας τα δίνουν στο κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του. Την ίδια στιγμή τα κέρδη του κεφαλαίου τα φορολογούν με 25%.
Πετούν στο δρόμο τους εργαζόμενους με συμβάσεις stage για να στείλουν τζάμπα "κρέας" στους εργοδότες, να επισπεύσουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
Συνάδελφοι, δε χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για βάρβαρη πρωτοφανή επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μέτρα που θα κάνουν πολύ δυσκολότερη τη ζωή μας τις επόμενες δεκαετίες. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν τα παίρνουν γιατί παρέλαβαν χάος από τη ΝΔ, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα είναι προαποφασισμένα, αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να τα επιταχύνουν και να τα επιβάλουν με τη φωτιά και το σίδερο.
Η εργατική τάξη δεν έχει άλλο δρόμο από το δρόμο του αγώνα.
Η απάντηση σε αυτή την πολιτική είναι μία, η ενιαία ταξική μαζική απάντηση της εργατικής τάξης.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ολοι εμείς, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα, έχουμε ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 του Φλεβάρη.
Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης να στρατευθούμε αποφασίζοντας όλοι απεργία για τις 10 του Φλεβάρη. Το θέλουν και το απαιτούν οι εργαζόμενοι, το επιβάλλει η αγριότητα της επίθεσης που δέχεται η τάξη μας.
Οδηγός μας το σύνθημα ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ».

Βραζιλία: Παράνομες συλλήψεις αγωνιστών της Λίγκας Φτωχών Αγροτών.

Το CEBRASPO (Βραζιλιάνικο Κέντρο Αλληλεγγύης στο Λαό) δέχτηκε μια ακόμη σοβαρή καταγγελία για τις διώξεις αγροτών συνδικαλιστών της Λίγκας Φτωχών Αγροτών, στα βόρεια της πολιτείας Μάινας Γκεράις, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Βραζιλίας. Οι συνδικαλιστές Γουάντερσον Αντόνιο και Φλάβια Αβελίνα, συνελήφθησαν με την ψευδή κατηγορία της κατοχής όπλων. Αυτά τα κόλπα χρησιμοποιούνται από τον κρατικό μηχανισμό καταστολής για να ποινικοποιήσουν και να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα και τους αγωνιστές του.

Η Φλάβια Αβελίνα κρατήθηκε για 8 ημέρες σε μια αποθήκη των φυλακών της πόλης Μάνγκα στο βόρειο Μάινας Γκεράις κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, όπου δεν υπήρχε τουαλέτα, και χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες που είναι απαραίτητες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την σωματική και πνευματική υγεία. Την νύχτα της Παρασκευής 22 Γενάρη, μεταφέρθηκε στις φυλακές της πόλης Μονταλιάνια χωρίς να ενημερωθεί ούτε ο δικηγόρος ούτε η οικογένεια της.

Οι συνδικαλιστές είναι μέλη του συμβουλίου της Λίγκας Φτωχών Αγροτών, και εργάζονται στην εκπαίδευση νέων και ενηλίκων στα χωράφια και στην διοργάνωση εκπαιδευτικών μαθημάτων για το αγροτικό κίνημα. Είναι πολύ γνωστοί σ’ αυτή την περιοχή. Πρόσφατα δέχτηκαν απειλές, ακόμη και κατά της ζωής τους, και τώρα κρατούνται με ψευδείς κατηγορίες.

Ο δικαστής έχει στη διάθεση του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι συνδικαλιστές είχαν μόνιμη διεύθυνση και δεν είχαν προηγούμενες κατηγορίες. Την περασμένη Παρασκευή όμως ο δικαστής ζήτησε επιπλέον έγγραφα, άσχετα με την υπόθεση σαν όρο για την απελευθέρωση τους.

Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια αναβολής της απελευθέρωση των συνδικαλιστών και να κερδηθεί χρόνος για νέες κατηγορίες, μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται συνεχώς με τον φτωχό κόσμο και τους κοινωνικούς αγωνιστές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η υπόθεση μεταφέρθηκε σε άλλον δικαστή, που ζήτησε αδικαιολόγητα κάποια επιπλέον έγγραφα, παρατείνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια πολιτική και αυθαίρετη φυλάκιση.

Το μαχητικό αγροτικό κίνημα, στη Βραζιλία, βρίσκεται αντιμέτωπο με τις διώξεις των μεγαλοτσιφλικάδων και των ένοπλων συμμοριών τους καθώς και με τους δικαστικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς του Κράτους.

Για αυτό και ζητούμε από τον καθένα να στείλει μηνύματα διαμαρτυρίας σε αυτές τις διευθύνσεις.

  1. Paulo Vannuchi (Minister of Especial Human Rights Secretariat): direitoshumanos@sedh.gov.br

  1. Gercino José da Silva Filho (National Agrarian Ombudsman): gercino.filho@mda.gov.br

  1. Gilberto Carvalho (Chief of Presidency’s Office): gabpr@planalto.gov.br

  1. Luiz Couto (President of Human Rights Comission of the Deputy’s Chamber): dep.luizcouto@camara.gov.br

Αντίγραφο και στο Cebraspo: cebraspo@gmail.com

Νεπάλ: οι αντιθέσεις οξύνονται σε όλα τα επίπεδα.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το ποιες θα είναι οι εξελίξεις σ’ αυτή τη χώρα. Όχι μόνο στη σημερινή συγκυρία, αλλά και σε κάθε φάση που πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια. Αφού μπήκαν οι Μαοϊκοί στις πόλεις. Και αντιμετώπισαν τα ζητήματα που προέκυψαν: Της εξάπλωσης της επιρροής τους στις λαϊκές μάζες, των δεσμών που έπρεπε να οικοδομήσουν, της ανατροπής των κυρίαρχων συσχετισμών εκεί, και της ανάδειξης των ζητημάτων που θα συσπείρωναν την συντριπτική πλειοψηφία του λαού για να το πετύχουν.

Εκείνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι, καταρχάς, το αντιδραστικό μπλοκ υποτίμησε το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) και τις δυνατότητες του. Φαίνεται από την τρέχουσα φιλολογία την περίοδο των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, όπου σε διάφορα έντυπα, ακόμη και αριστερής απόχρωσης, τους έδιναν την τρίτη θέση. Ήρθαν πρώτοι.

Όταν μπήκαν στις πόλεις είχαν κάποιους δεσμούς και ερείσματα, αλλά τα προβλήματα ήταν πολύ περισσότερα. Δεκαετίες παρέμβασης από την Ινδία αλλά και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ-Ευρωπαίοι) είτε άμεσα είτε μέσω των οικονομικών συμφωνιών και των διάφορων ΜΚΟ (που το 2006 αριθμούσαν τουλάχιστον 22.000 και σχετίζονταν με κάθε οικονομικό τομέα ή παροχή υπηρεσιών) είχαν δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου τα αστικά και φεουδαρχικά κόμματα κυριαρχούσαν και είχαν ρόλο εξαιτίας της εξάρτησης τους από αυτούς τους μηχανισμούς. Οι πόλεις είχαν περικυκλωθεί, αλλά έμεναν να γίνουν πολλά ακόμη για να κυριαρχήσουν οι επαναστατικές δυνάμεις και απόψεις.

Η πολιτική κατάσταση στο Νεπάλ και οι εξελίξεις απασχόλησαν, πέρα από τα στενά όρια του πολιτικού χώρου στον οποίο αναφέρονταν το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό), και κομμάτια του ευρύτερου αριστερού κινήματος. Υπάρχουν καταγραμμένες απόψεις και εκτιμήσεις που ξεκινούν από την άνευ όρων στήριξη έως την καταδίκη και το χαρακτηρισμό της ηγεσίας του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού), σήμερα πια, ως ρεβιζιονιστικής και υποταγμένης. Με πιο σοβαρή την κριτική που ασκεί το ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό).

Αρκετοί, μάλιστα, είχαν προβλέψει και την επικείμενη συντριβή τους.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες, είτε πρόκειται για εσωτερικές διαφωνίες που αφορούν την πάλη των δυο γραμμών είτε προκύπτουν από τις έως και ανοιχτές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, συνεχίζουν να απασχολούν το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό).

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας είχαμε την συνέντευξη ενός στελέχους του κόμματος που δημοσιεύθηκε στα μέσα Δεκέμβρη (εδώ η συνέντευξη). Ήταν, όμως, ήδη παλιά νέα. Η εκτίμηση και η γραμμή πάλης είχε ήδη αλλάξει. Το κυρίαρχο που τίθεται πια είναι το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας.

Στα 1.200 χιλιόμετρα ανοιχτών συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχουν καταγραμμένες τουλάχιστον 81 καταπατήσεις περιοχών του Νεπάλ από μεριάς της Ινδίας. Η κατάσταση έχει ενταθεί από τον περασμένο Απρίλη – Μάη, ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η Ινδία άσκησε πίεση στο ΚΚΝ (ΕΜΛ) να παραιτηθεί από την κυβέρνηση συνασπισμού και οδήγησε στην παραίτηση του Πρατσάντα και στην όξυνση του πολιτικού αδιεξόδου.

Τα στελέχη των αστικών κομμάτων πηγαινοέρχονται στο Δελχί σε ανύποπτο χρόνο. Στο εσωτερικό τους κυριαρχούν οι πιο απαξιωμένοι και υποταγμένοι πολιτικάντηδες, όχι όμως χωρίς προβλήματα.

Μέχρι στιγμής, κάθε προσπάθεια αυτών των κομμάτων να κινητοποιήσουν το λαό ενάντια στο ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) έχει αποτύχει οικτρά. Αντίθετα φαίνεται πως το ίδιο έχει ενισχυθεί σημαντικά, κύρια από την βάση αυτών των κομμάτων. Και η αρθογραφία των αστικών εντύπων πολύ συχνά αναφέρεται σε κάποια επικείμενη διάσπαση –από στελέχη του ΚΚΝ (ΕΜΛ).

Τα σχέδια της αντίδρασης, ντόπιας και ξένης, δεν περιλαμβάνουν παρατηρητές, ούτε και αυτούς του ΟΗΕ. Για αυτό και για μήνες ο αστικός τύπος πλημμύριζε από άρθρα κατά της παρουσίας του ΟΗΕ στη χώρα. Η παραμονή των δυνάμεών του είναι ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει κλείσει. Κάτι ολίγον από Σρι Λάνκα θα λέγαμε.

Οι αντιδραστικές δυνάμεις γνωρίζουν καλά ότι ο αντίπαλός τους δεν είναι απλά ένα κόμμα, αλλά η πλειοψηφία του νεπαλέζικου λαού.

Γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του νεπαλέζικου στρατού, είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος που αποτελεί η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, απ’ ότι οι μαχητές του ΛΑΣ που βρίσκονται στα στρατόπεδα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Έχει 6.000 στελέχη που είναι πρώην μαχητές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Γνωρίζουν για τουλάχιστον 1.000 όπλα που έχουν στην κατοχή τους και ο αριθμός των μελών της είναι 100.000 τουλάχιστον από τα οποία τα 30.000 ενεργά.

Αν σε αυτά προστεθεί η αναβίωση των λαϊκών κυβερνήσεων στην ύπαιθρο, η κατάληψη γης και η αναδιανομή της σε ακτήμονες, οι λαϊκές κινητοποιήσεις στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά και οι σημερινές κινητοποιήσεις για το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και της ακύρωσης των συμφωνιών με την Ινδία φαίνεται ότι την πρωτοβουλία δεν την έχουν πάντα οι αντιδραστικοί, ούτε και μπορούν να καθορίζουν απόλυτα τις εξελίξεις με αυτά που έχουν στη διάθεσή τους.

Η Ινδία πολύ δύσκολα θα ανοίξει δυο μέτωπα. Ένα στο εσωτερικό της, με την επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι που παίρνει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου και αφορά μια περιοχή έκτασης ίσης με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, και ένα στα σύνορά της με το Νεπάλ. Θα τελειώσει με το ένα για να ανοίξει το άλλο. Μένει να δούμε ποιο θα είναι το πρώτο.

Ο λαός του Νεπάλ ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια να χαράζει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Ούτε μια μέρα από αυτές που πέρασαν δεν ήταν εύκολη. Διδάχθηκε πολλά και ατσαλώθηκε στο πεδίο της ταξικής πάλης. Χωρίς να πάρει την άδεια από κανέναν και χωρίς να έχει κανένα έτοιμο πρόγραμμα.

Στην διάρκεια αυτών των χρόνων όχι λίγες φορές το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) αντιμετώπισε εσωκομματικές αντιθέσεις που αφορούσαν ζητήματα γραμμής. Για να τις ξεπεράσει και να συνεχίσει μπροστά. Κι ακόμη αγωνίζεται με αξιώσεις, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας, το κύριο καθήκον μας είναι η έκφραση της όσο το δυνατόν πιο πλατιάς αλληλεγγύης στο Νεπαλέζικο λαό. Οι μόνοι που μπορούν να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα είναι οι λαοί του κόσμου. Γιατί είναι και δικός τους αγώνας.

www.southasiarev.wordpress.com

www.nepalnews.com

www.telegraphnepal.com

http://kasamaproject.org

http://www.democracyandclassstruggle.blogspot.com

Ανακοίνωση Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ σχετικά με τα δημοσιεύματα για την τοποθέτηση κοινοτικού επιθεωρητή για το πρόγραμμα Σταθερότητας, που ζήτησε η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες


Με βάση δημοσιεύματα, δρομολογείται η εγκατάσταση κοινοτικού επιθεωρητή  στην Ελλάδα, προκειμένου να ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας από τις υπηρεσίες και τα υπουργεία. 
Δυστυχώς, ο κατήφορος της «επιτροπείας» συνεχίζεται αφού η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που μετά την απόφαση της να τοποθετηθεί  Κοινοτικός τοποτηρητής στο ΔΣ της ΕΣΥΕ, τώρα ζητά να τοποθετηθεί επιθεωρητής-επίτροπος που θα ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.
Για την πρόταση αυτή της κυβέρνησης  έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Πρώτον: Τέτοια τοποθέτηση επιθεωρητή-επιτρόπου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια.
Δεύτερον: Πρώτη φορά  χώρα  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  ζητά η ίδια από τις Βρυξέλλες να της αποστείλει επιθεωρητή-επίτροπο. 
Αν τελικώς η κυβέρνηση εμμείνει σε μια τέτοια απόφαση, αποδεικνύει ότι «χωρίς αιδώ» αποτελεί πειθήνιο όργανο των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων κέντρων.
Τμήμα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

Θέατρο Σημείο: Μαργκερίτ Ντιράς «Η Αγγλίδα ερωμένη»



Θέατρο Σημείο:
Μαργκερίτ Ντιράς
«Η Αγγλίδα ερωμένη»




Ο τίτλος (L‘ amante anglaise) είναι ένα παιχνίδι παρήχησης, που δημιουργείται από τη συγγραφέα ανάμεσα στην πραγματική σημασία του «η Αγγλίδα ερωμένη» και την παρήχησή του που είναι «η αγγλική μέντα» , το φυτό έρωτας. Το έργο γράφτηκε το 1968 και είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε τη Γαλλία το 1949. «Στις 8 Απριλίου 1949 ανακαλύπτουν στη Γαλλία, μέσα σ’ ένα βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας, ένα κομμάτι από ανθρώπινο σώμα. Κατά τις επόμενες ημέρες, στη Γαλλία αλλά και αλλού, μέσα σε άλλες εμπορικές αμαξοστοιχίες, συνεχίζουν και βρίσκουν κι άλλα κομμάτια του ίδιου σώματος. Έπειτα, σταματάει όλο αυτό. Μόνο ένα πράγμα λείπει: το κεφάλι. Δεν βρέθηκε ποτέ. Χάρη στις διασταυρώσεις των σιδηροδρομικών τροχιών, η έρευνα ανακαλύπτει ότι όλα τα τρένα που μετέφεραν κομμάτια εκείνου του σώματος πέρασαν -όποιος κι ήταν ο προορισμός τους- από ένα κοινό σημείο, δηλαδή, κάτω από τη Γέφυρα ντε λα Μοντάν Παβέ, στο Βιορν, περιφέρεια του Κορμπέιγ. Το μέρος ερευνάται εξονυχιστικά από την αστυνομία και συλλαμβάνεται το άτομο που τεμάχισε το πτώμα: μια γυναίκα, η Κλαιρ Αμελί Λαν, κάτοικος του Βιορν από εικοσαετίας, που ομολόγησε το έγκλημά της. Λέει ότι δολοφόνησε την ξαδέλφη της Μαρί-Τερέζ Μπουσκέ, κωφάλαλη. Παρά την καλή της θέληση, καθ‘ όλη τη διάρκεια της δίκης, η Κλαιρ Λαν δεν κατάφερε ποτέ να δώσει κάποια εξήγηση στο έγκλημα αυτό», εξηγεί η Ντιράς. Την αιτία του εγκλήματος προσπαθεί να εξιχνιάσει το συγκλονιστικό έργο της Ντιράς
Απέναντι σε έναν άγνωστο ανακριτή, η Κλαιρ Λαν και ο άντρας της συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων. Ένα ποιητικό έργο που εξετάζει την ανθρώπινη πλευρά ενός εγκλήματος. Με οξυδερκή ματιά και διεισδυτικό βλέμμα επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Διαμαντή, η μετάφραση της Μπουμπουλίνας Νικάκη, το σκηνικό και τα κοστούμια του Νίκου Νατσούλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης και Νίκος Διαμαντής.


ΠΗΓΗ:H ΕΠΟΧΗ

Κλείσιμο του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στην ΚΠΕ του Συνασπισμού


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Παρά τις εντάσεις, τις δραματοποιήσεις και τις απολυτοποιήσεις απόψεων που εκφράστηκαν από αυτό το βήμα, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και κατατέθηκαν απόψεις με αίσθημα ευθύνης από όλους για το πώς θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες στιγμές που περνάει και το κόμμα και η ελληνική κοινωνία. Έτσι ώστε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων που έχει η ελληνική κοινωνία από μια αριστερά που θα ανοίγει δρόμους και θα δίνει ελπίδα στον κόσμο.
Προσωπικά θα ήμουν πιο ευτυχής αν άκουγα περισσότερους να κάνουν αυτοκριτική και λιγότερους να δηλώνουν υπερήφανοι για την πορεία τους, την διαδρομή τους και την καταγωγή τους. Επίσης, θα ήμουν πιο ευτυχής αν για πολλοστή φορά δεν δίναμε την εικόνα στην κοινωνία ότι ακόμα και για μια διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, μια διαδικασία που σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να είναι αυτή που θα μας διχάσει. Ακόμα και για την διαδικασία αυτή εξαντλούμε μια διήμερη συζήτηση σε επίπεδο ΚΠΕ, σπαταλάμε χρόνο, διάθεση, δυνάμεις και διαμορφώνουμε μπλόκα αντιπαραθέσεων.
Πέρα από την εικόνα που δίνουμε προς τα έξω, πρέπει να δούμε και κάποια πράγματα επί της ουσίας. Θα ήθελα να απαντήσω επί της ουσίας σε ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν, προσπαθώντας να αποδραματοποιήσω τη συζήτηση γιατί εγώ ήμουν αυτός που είπε πρώτος ότι δεν είναι μαγική λύση μια συνεδριακή διαδικασία. Λύση είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί, συμβάλλοντας ώστε να πετύχει η διαδικασία στον κοινό μας στόχο.

Ανοίγει πάλι ο φάκελος ΙΡΑΝ.Θα κλιμακωθεί η ένταση μέσω αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε απογοητευμένη από την αποτυχία του Ιράν να συζητήσει για το πυρηνικό του πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Ανησυχούμε για το τί συμβαίνει στο Ιράν. Είμαι απογοητευμένη από την αποτυχία του να δεχθεί τον διάλογο και πλέον πρέπει να επανεξετάσουμε τί πρέπει να γίνει", δήλωσε η Άστον σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

"Το επόμενο βήμα θα είναι να παραπέμψουμε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όταν συναντήθηκα με τη Χίλαρι Κλίντον την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε για το Ιράν και ξεκαθαρίσαμε ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε", πρόσθεσε. "Πρέπει τώρα να ερευνήσουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να γίνει αυτό".
 
 
ΠΗΓΗ:www.skai.gr