Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Απεργία: ποιοι συμμετέχουν και ποιοι όχι

Εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και νομαρχίες συμμετέχουν αύριο στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν και τα νοσοκομεία όλης της χώρας, αφού απεργία έχουν εξαγγείλει γιατροί και νοσηλευτές.
Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι πανεπιστημιακοί καθώς και το προσωπικό των ΤΕΙ.

Κλειστό θα παραμείνει από τις 10 το πρωί το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τα αυτοκίνητα, αφού έχουν προγραμματιστεί πορείες.
Την ίδια ώρα στον Πειραιά, λόγω πορείας του ΠΑΜΕ, κλειστή θα παραμείνει η περιοχή γύρω από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Μέσα μαζικής μεταφοράς
Λεωφορεία - Μετρό

Χωρίς κανένα πρόβλημα θα κυκλοφορήσουν μπλε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Μοναδική εξαίρεση ο Προαστιακός, στον οποίο θα γίνουν κυλιόμενες στάσεις εργασίας.
Αερομεταφορές
Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τα αεροδρόμια της χώρας από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
ΟΣΕ
Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΣΕ θα πραγματοποιηθούν σήμερα, αύριο και μεθαύριο, εξαιτίας των τριών τρίωρων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για το πάγωμα των μισθών, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τη συνεχιζόμενη, όπως αναφέρει η ΠΟΣ, απαξίωση του ΟΣΕ.
Προαστιακός
Πραγματοποιεί στάσεις εργασίας: 06:00 - 09:00, 14:00 - 17:00, 22:00 - 01:00
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Αύξηση σοκ στην τιμή της αμόλυβδης

Αύξηση κατά 14,3 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης προκύπτει από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα αυξάνεται κατά 6 λεπτά ανά λίτρο το πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:- Ο ειδικός φόρος στην βενζίνη με μόλυβδο (την παλαιά super) αναπροσαρμόζεται από τα 421 στα 541 ευρώ ανά 1000 λίτρα.- Ο ειδικός φόρος για την αμόλυβδη, ανεβαίνει από τα 410 ευρώ στα 530 ευρώ ανά 1000 λίτρα.- Ο ειδικός φόρος για τη βενζίνη αεροπλάνων, αυξάνεται από τα 437 στα 557 ευρώ.- Για το πετρέλαιο κίνησης, (diesel) ο ειδικός φόρος αυξάνεται από τα 302 στα 352 ευρώ.
Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται από την Τρίτη, ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή.



ΠΗΓΗ: www.nooz.gr

Δωροδοκία μελών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από Siemens δείχνει η κατάθεση Τέλλογλου

Κατάθεση του δημοσιογράφου, Τ. Τέλλογλου στην Εξεταστική για τη Siemens.

Διαχρονικές πληρωμές της εταιρίας Siemens και στα δύο μεγάλα κόμματα και εξαιρετική βραδυπορία στις ελληνικές δικαστικές έρευνες, που κατατείνουν σε συσκότιση, κατήγγειλε ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Τάσος Τέλλογλου, καταθέτοντας σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση.
Ο κ.Τέλλογλου κατέθεσε στην επιτροπή το δικόγραφο του Γερμανού δικηγόρου του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Στέφαν Κουρσάβε, στο οποίο δίδονται, κατά κάποιο τρόπο, σήματα προειδοποίησης ότι επίκειται η σύλληψή του, γεγονός που τον οδήγησε στη φυγή του στη Γερμανία.
Το έγγραφο δόθηκε στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του Μ. Χριστοφοράκου για τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα.
Μέσω του εγγράφου παρουσιάζεται να του διαμηνύθηκε ότι υπάρχει πολιτική διάθεση επιτάχυνσης της δικαστικής διερεύνησης, πριν και μετά τις ευρωεκλογές του 2009, κάτι που θα οδηγούσε σε σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών, που έφθαναν μέχρι τα ισόβια.
Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη από ποιον μπορεί να ήλθε το μήνυμα, ο μάρτυρας είπε ότι «μόνον από την κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει τέτοια ειδοποίηση».
Σύμφωνα με το μάρτυρα, η διαδικασία των δωροδοκιών από τη Siemens είχε πάρει τη μορφή μηχανής, τουλάχιστον από το 1998 κι οπωσδήποτε ως τον Οκτώβριο του 2004 και τα μεγάλα ποσά δίδονταν χέρι με χέρι.
Ο κ. Τέλλογλου τόνισε ότι είναι πλέον στοιχειοθετημένη από όλες τις πλευρές η δωροδοκία του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, ο οποίος πήρε από τη γερμανική εταιρεία 200.000 μάρκα το 1998, μέσω λογαριασμών συγγενικών του προσώπων. Όπως παραδεδεγμένη είναι η είσπραξη 1εκατ. ευρώ από τον Θόδωρο Τσουκάτο υπέρ του ταμείου του ΠΑΣΟΚ το 2000.
Κατά τον δημοσιογράφο, η αποκάλυψη του λογαριασμού του Τάσου Μαντέλη προέκυψε τυχαία και εξέφρασε την αμφιβολία του, αν μπορούν να αποκαλυφθούν άλλα ονόματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δόθηκαν για μίζες συνολικά 145 εκατ. μάρκα και έχουν αποκαλυφθεί μόνον τα 200.000 του Τάσου Μαντέλη και το 1εκατ. μάρκα του Θόδωρου Τσουκάτου».
Όπως είπε ο μάρτυρας μιλώντας στην εξεταστική, μεγάλες πληρωμές στα δύο μεγάλα κόμματα δόθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2000, οπότε ξοδεύτηκαν πενταπλάσια ποσά από την κρατική ενίσχυση που δικαιούντο.
Τελευταία βεβαιωμένη εκροή χρημάτων (750.000 ευρώ) ήταν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2004 που συνέπιπτε χρονικά με την πληρωμή 31 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων C 4I.
Δεν απέκλεισε, πάντως, ο μάρτυρας οι χρηματοδοτήσεις από τότε να άλλαξαν τρόπο διάθεσής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, κατά τον μάρτυρα εικάζεται - σε σχέση και με τις καταθέσεις του «διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ - ότι δόθηκαν, κατά το 2002, 10 εκατ. ευρώ σε τέσσερις φορείς (υπουργεία Αμύνης, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και Αθήνα 2004) κατά την εποχή σύνταξης των προδιαγραφών του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων.
Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό ότι ο μάρτυρας εκτίμησε πως ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός «δεν έκανε καλά τη δουλειά του για λόγους που σχετίζονταν με τον τρόπο που αντιμετώπιζε η ιεραρχία το θέμα».
Ο δημοσιογράφος είπε ότι στη Γερμανία ασχολήθηκαν με την υπόθεση συντονισμένα 270 υπάλληλοι, ενώ εδώ ήταν μόνον ο ανακριτής και η γραμματέας του.
Ήδη, πρόσθεσε, από τον Ιούνιο '07 κάλεσαν οι Γερμανοί την ελληνική πλευρά να λάβει γνώση των στοιχείων που διέθεταν κι η πρώτη επίσκεψη δικαστικού έγινε μόλις το Φεβρουάριο '08.
Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο μάρτυρας είπε ότι οι δωροδοκίες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80, σε συνεργασία με τον τότε επικεφαλής του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα.
Σύμφωνα με το μάρτυρα, με δεδομένο ότι λίγα είναι τα στοιχεία που μπορούν να αποκαλυφθούν, η πολιτεία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε τρεις θεσμικές αλλαγές: την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών που κατατείνει σε νόμο ατιμωρησίας, στην αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων ειδικά στο σκέλος των χορηγιών εταιρειών και, τέλος στην αλλαγή του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που δυσχεραίνει στην αποκάλυψη στοιχείων και πληροφοριών.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Πρόεδρος ο Γιανούκοβιτς με 48,65%


 Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών φαίνεται να υπερισχύει για λιγότερο από 3% ο επικεφαλής του «Κόμματος των Περιοχών»Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος έχει λάβει και τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας που συμμετέχει στο «Μπλοκ των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων». Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, ο Γιανούκοβιτς λαμβάνει το 48,65% των ψήφων ενώ η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο συγκεντρώνει 45,77%, παράλληλα αναφέρει ότι το 4,41% των ψηφοφόρων δε στήριξε κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαιρέτισαν τις εκλογές, λέγοντας ότι είναι «διαφανείς και αξιόπιστες».
Ο Γιανούκοβιτς έσπευσε να ανακηρυχθεί νικητής και υποσχέθηκε ένα «μονοπάτι αλλαγής» για τη χώρα, ενώ παράλληλα κάλεσε την αντίπαλό του να παραιτηθεί, κάτι που η ίδια Τιμοσένκο αρνήθηκε και μετέθεσε για σήμερα την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τον Γιανούκοβιτς για νοθεία και αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε πως «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το νέο Πρόεδρο» της Ουκρανίας «με σκοπό την «εμβάθυνση των σχέσεων και την υποστήριξη εκτέλεσης του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Aϊτή: Ζωντανός στα συντρίμμια επί 27 ημέρες

Ένας νεαρός άνδρας που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, έπειτα από το σεισμό των 7 Ρίχτερ που ισοπέδωσε το Πορτ-ο-Πρενς, ανασύρθηκε ζωντανός 27 ημέρες αργότερα από τα σωστικά συνεργεία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, o άνδρας είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια αλλά δεν ήταν παγιδευμένος και οι γιατροί που τον εξέτασαν μετά τη διάσωσή του πιστεύουν ότι η ιστορία του είναι αληθινή.
Ο νεαρός είχε προφανώς πρόσβαση σε νερό, όμως ήταν φανερά αδυνατισμένος, πολύ εξασθενημένος και έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς του είχε συμβεί.
Συγγενείς του δήλωσαν ότι δεν τον είχαν δει από την ημέρα του σεισμού.


ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Διχασμένοι απέναντι στο ευρώ οι Σλοβένοι


Διχασμένος εμφανίζεται ο πληθυσμός της Σλοβενίας αναφορικά με το ευρώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωβαρόμετρου.
Ένα μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού φέρεται σύμφωνα με την έκθεση να θεωρεί ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εξομάλυνε τις πιέσεις που δέχθηκε η σλοβενική οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση, παράλληλα όμως το 45% - σύμφωνα με την ίδια έκθεση- δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο ευρώ, αλλά, ταυτόχρονα, δεν εμπιστεύεται και το τόλαρ, το εθνικό νόμισμα που αντικαταστάθηκε από το ευρώ. Μόνο το 29% των πολιτών δήλωσε πως η χώρα θα αντιμετώπιζε καλύτερα την παγκόσμια οικονομική κρίση, εάν είχε κρατήσει το παλιό της νόμισμα, ενώ το 67% διαφωνεί με αυτή την άποψη.Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Ιταλία "ψήφισαν" υπέρ του ευρώ, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.

ΠΗΓΗ: www.enet.gr

ΙΣΠΑΝΙΑ -Επέλαση στα εργατικά δικαιώματα


Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ταξικού αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Με πέντε εκατομμύρια ανέργους, 1.200.000 οικογένειες όπου όλα τα μέλη τους είναι άνεργα και όταν μετά από κάθε μεταρρύθμιση επιδεινώνονται οι όροι για πρόσβαση σε επίδομα ανεργίας και σε σύνταξη, όταν έχουν ήδη δοθεί στις τράπεζες και την αυτοκινητοβιομηχανία δισεκατομμύρια ευρώ, όταν μειώνονται συνεχώς οι φόροι στις μεγάλες περιουσίες και στα τεράστια εργοδοτικά κέρδη καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές για την Κοινωνική Ασφάλιση κ.λπ., η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Θαπατέρο (συνοδοιπόρου του Γ. Παπανδρέου) προχωράει στην παραπέρα επίθεση στο συνταξιοδοτικό. Η ανατροπή αυτή συνδυάζεται και με την αντιδραστική μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή (6-02) και στόχο έχει να ρίξει στις πλάτες του εργαζόμενου λαού το συνολικό κόστος της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τα κύρια σημεία της «νέας μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», τονίζοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν δήθεν στόχο τη δημιουργία πιο «σταθερής εργασίας», αλλά στα «πλαίσια ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» για «να ευνοηθεί η εμπιστοσύνη στο παραγωγικό μας σύστημα» (δηλαδή, για να συνεχίσει απρόσκοπτα η κερδοφορία των μονοπωλίων με πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων». Σημείωσε ότι «θα ενσωματωθούν προτάσεις για τη σύμβαση αορίστου χρόνου» και επισήμανε την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η σύμβαση μερικής απασχόλησης, που χαρακτήρισε ως μεγάλη «πηγή απασχόλησης». Αλλα σημεία - κλειδιά της νέας μεταρρύθμισης είναι η λεγόμενη αναζήτηση «μηχανισμών εσωτερικής ευελιξίας των επιχειρήσεων στα πλαίσια της συλλογικής διαπραγμάτευσης, ώστε να ευνοηθεί, υποτίθεται, η απασχόληση». Ακόμα, ο Θαπατέρο ξεχώρισε την πρόταση που υπερασπίζεται την πιθανότητα να μειωθούν οι ώρες εργασίας και να μην προχωρούν σε απόλυση, ως «προσωρινή προσαρμογή» της απασχόλησης, ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο.
Με περισσή υποκρισία, ο Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν προϋποθέτει απώλεια δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ευελπιστεί στη συναίνεση επιχειρηματιών και συνδικάτων, ξέροντας βεβαίως το συμβιβαστικό ρόλο που έπαιξαν τα συνδικάτα, που ούτε κατά διάνοια ήταν σε γραμμή σύγκρουσης.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Χεράλντο Ντίας Φεράν, από την πλευρά του, θεωρεί την πρόταση της κυβέρνησης «θετική και στη σωστή κατεύθυνση», διαβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρηματίες θα κάνουν το παν, ώστε να φτάσουν σε μία συμφωνία. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, της Γενικής Ενωσης των Εργαζομένων (UGT) και των Εργατικών Επιτροπών (CCOO) αποφάνθηκαν ότι με την πρόταση «θέτονται οι όροι για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση» ωστόσο, σημείωναν ότι ναι μεν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυτήν την μεταρρύθμιση (σ.σ έχουν συμβιβαστεί με την κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς και την μερική απασχόληση και μερική ζωή). Για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού υπάρχουν πολλές τριβές, καθώς τα συνδικάτα αντιδρούν έντονα στο θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67, καθώς και στη διεύρυνση του χρόνου για τον υπολογισμό της σύνταξης, με προφανή στόχο τη μείωση των συντάξεων.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Σοκαριστική έρευνα για την πανίδα της Μεσογείου

Το ένα έκτο των θηλαστικών της Μεσογείου απειλείται με εξαφάνιση σύμφωνα με έκθεση της IUCN.
To ένα έκτο των ειδών θηλαστικών της Μεσογείου απειλείται με εξαφάνιση σε τοπικό επίπεδο επισημαίνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) που δόθηκε στην δημοσιότητα στη Μάλαγα της Ισπανίας.
Η μελέτη της IUCN αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται 320 είδη θηλαστικών, εκτός από τις φάλαινες και τα δελφίνια.
Οι απειλές για τα θηλαστικά προέρχονται μεταξύ άλλων από την γεωργία, το κυνήγι, τις παγίδες και τα είδη που εισβάλλουν στα οικοσυστήματά τους.
Τρωκτικά, νυχτερίδες, σκαντζόχοιροι και τυφλοπόντικες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από την απώλεια ή την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων τους εξαιτίας της γεωργίας, της μόλυνσης, των κλιματικών αλλαγών και της αστικοποίησης, παρατηρεί η έκθεση.
Μεγάλα φυτοφάγα ζώα, όπως τα ελάφια, τα σαρκοφάγα ζώα και οι λαγοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτα είδη. Η μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους και ο ιβηρικός λυγξ αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο.
Αρκετά είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί στη περιοχή της Μεσογείου, όπως ένα είδος ελαφιού και ο κοινός ιπποπόταμος.
Είκοσι από τα είδη θηλαστικών που απειλούνται με εξαφάνιση υπάρχουν μόνο στην περιοχή της Μεσογείου.
«Για να διασφαλιστεί η επιβίωση των μεγάλων φυτοφάγων και σαρκοφάγων θηλαστικών στη Μεσόγειο πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα και τις τροφικές αλυσίδες», τόνισε η Ελεν Τεμπλ,από τους συγγραφείς της έκθεσης.
«Πρέπει να ενθαρρύνουμε το κόσμο να αποδεχθεί τα μεγάλα αρπακτικά σαρκοβόρα ζώα, να βελτιώσουμε τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και να επιβάλουμε αποτελεσματικότερα τους νόμους που διέπουν το κυνήγι», προσέθεσε.


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Μέχρι το τελευταίο λεπτό !


Δεν έχουν απομείνει ούτε εικοσιτέσσερις ώρες για να ξημερώσει η αυριανή απεργιακή μέρα. Οι εργάτες και οι εργάτριες, από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, καλούνται να μεταφέρουν το απεργιακό κάλεσμα μέχρι και την τελευταία γωνιά, να αξιοποιήσουν και το τελευταίο λεπτό που απομένει, εντείνοντας τη δράση τους, αξιοποιώντας κάθε μορφή, μέσα και έξω από τα εργοστάσια, στις εργατογειτονιές. Από τις συσκέψεις μέχρι τις περιοδείες. Να μπουν με μαχητικότητα και αισιοδοξία σε κάθε χώρο όπου εργάζεται και ζει ο εργαζόμενος λαός, κόντρα στην απογοήτευση και τον τρόμο που θέλουν να σπείρουν το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί του υπηρέτες. Κάθε εργασιακός χώρος, μικρός και μεγάλος, κάθε λαϊκή, φτωχή γειτονιά, να γίνει και μια κυψέλη ζύμωσης των αιτημάτων που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.
Ταυτόχρονα, όμως, κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η αυριανή απεργία δεν είναι κρίσιμη μόνο για το σήμερα. Με αυτήν την απεργία η εργατική τάξη δεν καλείται να υψώσει το ανάστημά της μόνο για τα μέτρα - θύελλα που περνούν αυτήν την περίοδο, από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ - κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Την ίδια στιγμή, καλείται να δείξει και το δρόμο για το αύριο. Να υψώσει απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο, που το βρίσκει και θα το βρίσκει διαχρονικά απέναντί της, το δικό της Μέτωπο, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Οι εργάτες καλούνται, με αυτήν την απεργία και την επιτυχία που θα σημειώσει, να αναδείξουν στοιχειοθετημένα, ολόπλευρα, αταλάντευτα την ανάγκη να δυναμώσει ολόπλευρα η ταξική τους ενότητα, η οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη. Να ενισχυθεί η τάση της κοινής πάλης με τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους μικρομαγαζάτορες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δράση μέσα στους τόπους δουλειάς, μέσα σε κάθε εργατόσπιτο, σε κάθε «πηγαδάκι», σε κάθε εργατογειτονιά, για συμμετοχή στην απεργία πρέπει να ξεμπροστιάζει τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων που μεθοδεύουν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Οι εργάτες καλούνται να συνειδητοποιήσουν πως τα μέτρα που παίρνονται είναι αναγκαία, ναι, αλλά για το κεφάλαιο και τη διαιώνιση των κερδών του. Τα μέτρα είναι επιβεβλημένα για τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».
Η επιτυχία της αυριανής απεργίας μπορεί και πρέπει να γίνει λίπασμα, πάνω στο οποίο θα ανθίσουν οι καρποί των ταξικών αγώνων και το επόμενο διάστημα. Με αυτήν την έννοια, οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να συμβάλουν, ώστε αύριο να «βουλιάξουν» οι περισσότερες από 60 πόλεις της Ελλάδας, από τη μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. Να μην πατήσει εργάτης στη δουλειά του. Θα είναι σημαντικό βήμα, που θα απαντά στη σαρωτική αντεργατική επίθεση που εξαπολύεται. Θα απαντά στο δηλητήριο που «χύνουν» ενάντια στην ταξική ενότητα, αλληλεγγύη και πάλη οι ξεπουλημένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που καλούν τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι. Θα είναι απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία που εντείνεται τόσο μπροστά στην απεργία, αποδεικνύοντας την ανησυχία που προκαλεί στο μεγάλο κεφάλαιο η ενωμένη και ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση και πάλη των εργαζομένων.
H ώρα, να μπούμε όλοι στη μάχη. Τώρα, για το σήμερα και το αύριο. Τώρα, γιατί εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου κι ο πλούτος μας ανήκει. Τώρα, με το ΠΑΜΕ!


Πηγή:Ριζοσπάστης

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ : Τα θέλουν όλα- Πανεργατική απάντηση τώρα!


Τα θέλουν όλα


Πανεργατική απάντηση τώρα!



Πόλεμο στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς κήρυξε δημόσια ο Γ. Παπανδρέου με το διάγγελμά του για την οικονομία. Ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τα γεράκια των διεθνών και ντόπιων «αγορών», δήλωσε απόλυτη υποταγή στις πολιτικές που θεοποιούν την «εξυπηρέτηση» των ελλειμμάτων και του χρέους και εξήγγειλε μέτρα που θα εκτοξεύσουν στα ύψη τη φτώχεια και την ανεργία.


Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του αντεργατικού και αντικοινωνικού «Σχεδίου Α΄», που ετοίμαζε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της Κομισιόν, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε το ακόμα σκληρότερο «Σχέδιο Β΄», αποδεικνύοντας ότι όσο το εργατικό κίνημα θα αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές, αυτοί θα γίνονται διαρκώς πιο άπληστοι και επιθετικοί.



Μέτρα φωτιά

Το διάγγελμα Παπανδρέου περιλαμβάνει μέτρα φωτιά: Γενικό πάγωμα των προσλήψεων (με ανεργία στο 16%), γενική μείωση μισθών σε όλο το Δημόσιο τομέα (που αμέσως θα ακολουθήσει ο ιδιωτικός…), γενικευμένη φοροεπιδρομή (που περιλαμβάνει και τον «άγριο» φόρο στα καύσιμα), γενικευμένη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Λίγες ώρες πριν, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε προκαλέσει τα συνδικάτα, προαναγγέλλοντας την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προτρέποντας τα Ταμεία να ξεπουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν συντάξεις.



Αυτή η άγρια πολιτική προωθείται με ένα διάτρητο πρόσχημα. Το χρέος και το έλλειμμα. Χώρες με τεράστιο χρέος –όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία– αποδεικνύουν με τη στάση τους ότι αυτός ο παράγοντας είναι «χάρτινος τίγρης». Αντίθετα, χώρες με ελάχιστο χρέος –όπως π.χ. η Ιρλανδία– γίνονται εργαστήρια του πιο άγριου και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, αποδεικνύοντας ότι μέτρα σαν αυτά που ανακοίνωσε ο Παπανδρέου προκύπτουν από πολιτικές αποφάσεις και όχι από κάποιον «αυτοματισμό» των αγορών. Επίσης, η πρώτη δόση του τεράστιου προγράμματος δανεισμού, που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, προσελκύοντας πενταπλάσια «προσφορά» από τα 5 δισ. ευρώ που ήταν ζητούμενα –αλλά με το ληστρικό επιτόκιο του 6,22% και την απίστευτη προμήθεια πάνω από 1% στις Τράπεζες– απέδειξε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους και του ελλείμματος είναι μία τεράστια τοκογλυφική «μηχανή» που μεταφέρει πολύτιμους πόρους από τις κοινωνικές δαπάνες στα θησαυροφυλάκια των Τραπεζών.



Ανατροπή

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Ο Γ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του σημείωσε ότι η οικονομία δεν αντέχει μπλόκα, απεργίες, διαδηλώσεις. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πρέπει να απαντήσουμε: Κλιμάκωση της αντίστασης, δράση από τα κάτω, τώρα!

Το διάγγελμα Παπανδρέου αφήνει απόλυτα εκτεθειμένη την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Ο Γ. Παναγόπουλος και η ΠΑΣΚΕ πήραν μεγάλες ευθύνες, διασπώντας το μέτωπο με την ΑΔΕΔΥ, καθυστερώντας απαράδεκτα να ανακοινώσουν οποιαδήποτε αγωνιστική παρέμβαση της Συνομοσπονδίας. Είναι πλέον η ώρα των αγωνιστών της Αριστεράς και της βάσης των σωματείων να ανατρέψουν αυτή τη συμβιβασμένη, ηττοπαθή και τελικά ξεπουλημένη πολιτική.



Ενωτική απάντηση

Τα συνδικάτα, οι αγρότες, η νεολαία πρέπει, με την πιο πλατειά ενότητα δράσης, να δώσουμε σαρωτική απάντηση. Οι κοινωνικοί αγώνες αποδίδουν, φέρνουν αποτελέσματα. Το απεργιακό κύμα που παράλυσε επί Γιαννίτση την κυβέρνηση Σημίτη, έσωσε για μία δεκαετία το ασφαλιστικό σύστημα. Τέτοια ακόμα πιο μαζική και αποφασιστική απάντηση πρέπει να δώσουμε σήμερα στην κυβέρνηση Παπανδρέου.



Αρχίζοντας από τις 10 Φλεβάρη, που πρέπει να μετατραπεί σε πανεργατική απεργία. Η ΑΔΕΔΥ δεν πρέπει να μείνει μόνη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι στο κέντρο της επίθεσης. Αν ηττηθούν, θα ηττηθούν όλοι. Αντίθετα, αν το απεργιακό πρόγραμμά τους κλιμακωθεί και κυρίως αν πάρει πανεργατικό χαρακτήρα, μπορούμε να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση, τους καπιταλιστές, τα γεράκια των αγορών σε άτακτη υποχώρηση.