Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η μνήμη του Αλέξη θα φωτίζει τους αγώνες που έρχονται

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Ένα χρόνο πριν, η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρη­γο­ρό­που­λου αποκάλυψε στα μάτια της νεολαίας το αδίστακτο πρό­­σω­πο του συστήματος. Και ξέσπασαν ο θυμός και η συσ­σω­ρευ­μένη οργή σε ασυγκράτητο ορμητικό χείμαρρο που πλημ­μύ­ρισε τους δρόμους όλης της χώρας. Και περ­πά­τησε η νεολαία στο δρόμο της αμφισβήτησης, της μα­ζι­κής αντί­στασης και της συλλογικής πάλης. Για να ανα­γεν­νη­θεί μέσα στο μεγάλο νεολαιίστικο ξεσηκωμό του πε­ρα­σμέ­νου Δεκέμ­βρη, η ελ­πί­δα των αγώνων.

Σαν τα λυσσασμένα σκυλιά, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παράγοντες και απολογητές του συστήματος, σε πλήρη συγχορδία με τα κα­­λο­θρεμ­μένα ξεπουλημένα φερέφωνα των ΜΜΕ, όρ­μη­σαν για να ξεσκίσουν αυτήν την ελπίδα. Γιατί ένοιωσαν να απει­­λού­νται. Και έστειλαν τα ΜΑΤ να «καθαρίσουν» με χημικά, δακρυγόνα και συλλήψεις. Όμως η νεολαία δεν τρο­μοκρατήθηκε! Και κάλεσαν τα πρόθυμα «αριστερά» κοι­νοβουλευτικά δεκανίκια τους να υπερασπιστούν την αστική νομιμότητα. Όμως η νεολαία τούς ξεπέρασε! Και όλοι μαζί βάφτισαν την οργή της νεολαίας «τρομοκρατία» και την ίδια «κουκουλοφόρο». Όμως ο Δεκέμβρης αποτε­λεί πλέον ορό­ση­μο των σύγχρονων αγώνων του λαού και της νεολαίας. Προ­άγγελο των έντονων ταξικών ανα­με­τρή­σεων και παρα­τε­τα­μένων συγκρούσεων που θα γεννήσει η ολοκληρωτική επί­θεση και η βία του συ­στη­ματος. Φω­τί­ζει το δρόμο των εξε­γέρ­σεων που θα βαδίσει ο λαός και η νεο­λαία παλεύοντας για το δικαίωμα σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο νέος διαχειριστής της εξου­σίας του κεφαλαίου, κλιμακώνει την επίθεση στα δι­και­ώ­ματα του λαού και της νεολαίας, προχωράει στην ισο­πέ­δω­ση των κα­τα­κτήσεων και των όποιων παροχών. Φορ­τώ­νει την κρίση του συστήματος στις πλάτες του λαού, δρομολογώντας την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της μό­νι­μης και σταθερής δουλειάς, της δημόσιας και δωρεάν εκπαί­δευσης.

Ενάντια σε αυτήν την πολιτική του συστήματος πρέπει να στραφεί ο λαός και η νεολαία, παλεύοντας για την ανα­τρο­πή της. Γιατί είναι αυτή η πολιτική που πετάει την νεο­λαία έξω από το σχολείο και τις σχολές, της παρέχει ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νες καταρτίσεις σε ιδιωτικά κολέγια, την προε­τοι­μάζει για φτηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό. Που προ­ω­θεί τον ερ­γα­σια­κό μεσαίωνα, που καθηλώνει και μειώνει τους μισθούς και καταργεί της ασφάλιση, που σπέρνει την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Που δολοφονεί τα όνειρα της νεο­λαί­ας καθημερινά, που την οδη­γεί σε αδιέξοδα. Που στηρίζει τις μαζικές δολοφονίες μικρών παιδιών σε όλο τον πλα­νή­τη από τους ιμπεριαλιστές, που δολοφόνησε τον μικρό Αλέ­ξη, που δημι­ούργησε τις αιτίες που οδήγησαν στο Δε­κέμ­βρη.

Αυτήν την πολιτική περιφρουρούν οι μηχανισμοί κατα­στο­λής του κράτους. Στην εμπέδωσή της με τη βία αποσκοπεί η έντα­ση της κρατικής τρομοκρατίας, η θωρά­κι­ση του συ­στή­ματος με ΜΑΤ, πλαστικές σφαίρες, χα­φιε­δοκάμερες και τρο­μο­νό­μους. Γιατί ξέρει ότι ο λαός, η εργα­τιά, η νεολαία δεν είναι διατεθειμένοι για άλλες θυσίες. Για­τί περι­μέ­νει και προ­ε­τοι­μά­ζεται για τις ταξικές μάχες που θα δο­θούν, για τους νέους Δεκέμβρηδες.

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το λαό και τη νεολαία να μετατρέψουν, με τη μαζική συμμετοχή τους, το διή­με­ρο των κινητοποιήσεων στις 6-7 Δεκέμβρη σε εφαλτήριο νέων ανυποχώρητων και πα­ρα­τε­τα­μένων αγώνων. Καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη πάλη τους, να οικο­δο­μήσουν εστίες αντί­στα­σης στις γειτονιές και στους χώ­ρους δουλειάς. Να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες συν­δικαλιστικές ηγεσίες που προ­ωθούν την υποταγή στο κε­φάλαιο και να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέ­ρια. Καλεί τη σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία σε κοινό βη­ματισμό με την αγωνιζόμενη νεολαία της Γερ­μα­νίας, της Αυ­στρί­ας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Γαλ­λίας για την ανατροπή της εκπαιδευτικής αντι­μεταρ­ρύθ­μισης και την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκ­παί­δευσης. Με συνελεύσεις-απεργίες-διαδηλώσεις-κατά­λήψεις να γίνουν οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και οι σχολές κέντρα αγώνα της πάλης για την ανα­τροπή της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολι­τι­κής του συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμ­βά­λει το ΚΚΕ(μ-λ) με όλες του τις δυνάμεις. Προ­βάλ­λο­ντας την αναγκαιότητα της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ και της δη­μιουρ­γίας ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ του λαού και της νεο­λαίας.

· Για να μην εκτονώνεται η οργή, αλλά να συγκροτείται σε πολιτική κατεύθυνση.

· Για να μην ενισχύονται οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες αλλά να στηρίζεται ο αγώνας.

· Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία δικαίου, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

ΟΛΟΙ στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ την ΚΥΡΙΑΚΗ 6/12 στις 1.30 μ.μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΜΑΖΙΚΑ στο ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την ΔΕΥΤΕΡΑ 7/12


Μεγάλη νίκη της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, η οποία ανήκει στο χώρο της Αριστεράς, πέτυχε χθες στις τμηματικές εκλογές των Σχολών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Μεγάλη νίκη της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, η οποία ανήκει στο χώρο της Αριστεράς, πέτυχε χθες στις τμηματικές εκλογές των Σχολών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Intrercollege). Στις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ανάδειξη εκπροσώπων τμημάτων και Σχολών, ψήφισαν 752 φοιτητές με την Προοδευτική να λαμβάνει 465 ψήφους ή 61.84%, η Πρωτοπορία που ανήκει στο ΔΗΣΥ, 236 ψήφους ή 31.38% και οι Ανεξάρτητοι 51 ψήφους ή 6.78%. Ο Γ. Γ. της ΕΔΟΝ Χάρης Καραμάνου κληθείς από την εφημερίδα μας να σχολιάσει τη μεγάλη αυτή επιτυχία της Προοδευτικής, τόνισε ότι πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης και δικαίωση των αγώνων της Προοδευτικής, ιδιαίτερα για την κινητοποίηση και έντονη αντίδρασή της για την αύξηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου οι υπόλοιπες παρατάξεις επέδειξαν στάση απάθειας και ανοχής. Η μεγάλη αυτή νίκη, πρόσθεσε ο Γ. Γ. της ΕΔΟΝ, είναι ακόμη δικαίωση της φιλοσοφίας της Αριστεράς που θέλει τους φοιτητές να διεκδικούν και να αγωνίζονται χωρίς να συμβιβάζονται ή να βολεύονται με τα κατεστημένα. Η Προοδευτική, κατέληξε ο Χ. Καράμανος, θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα φοιτητικά προβλήματα και να διεκδικεί για τους φοιτητές και τα δίκαιά τους.





Πηγή:Χαραυγή

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Ένας χρόνος από το αυθόρμητο, μαζικό, πανελλαδικό ξέσπασμα της Νεολαίας. Μια εξέγερση εναντίον αυτών που δολοφόνησαν και εναντίον όλων εκείνων  που κάνουν τη ζωή των νέων αβίωτη από την αδικία, την ανασφάλεια, τις διακρίσεις και  την καταστολή.Το πολιτικό σύστημα, το οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο προσπάθησε να ακυρώσει στη συνείδηση της κοινωνίας την εξέγερση των νέων, επιχείρησε να  συκοφαντήσει τον αγώνα τους αποδίδοντας τους σκοτεινά ελατήρια και προθέσεις. Τους φοβήθηκαν.Τότε και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε και υποστηρίζει ότι η Νεολαία έχει λόγους που εξεγείρεται, που αγωνίζεται, που διεκδικεί. Ιδιαίτερα σήμερα που οι νέοι και οι νέες είναι τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι εκείνοι που πληρώνουν την οικονομική κρίση με μαζική ανεργία, με μισθούς πείνας των 500 και 600 ευρώ, με εργασιακή ανασφάλεια, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από το νεοφιλελεύθερο δικομματικό σύστημα. Υποσχέσεις που ξεχνιούνται μόλις γίνουν κυβέρνηση και αντικαθίστανται από την κρατική καταστολή, την επιτήρηση, την αστυνομική βία. Χθες η ΝΔ, σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

O ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες των νέων γιατί οι νέοι έχουν δίκιο. Το κάναμε πέρυσι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, υποστηρίζουμε την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου


4/12/2009
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ


Aνακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας






Aνακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας

Παλεύουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!

Οργανωμένα! Συντονισμένα! Περιφρουρημένα! 



Στις 10 Δεκέμβρη θα είμαστε όλοι εκεί!

Στις 17 Δεκέμβρη, στην απεργιακή συγκέντρωση, όλοι οι μαθητές δίπλα στους εργάτες γονείς μας!






Δυναμώστε τη φωνή του οργανωμένου μαθητικού κινήματος!

Του Σ.Α.Σ.Α των μεγάλων μαθητικών αγώνων !

Για να εμποδίσουμε τα σχέδια τους!

Για να παλέψουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!Γιατί δεν πάει άλλο!

Δεν αντέχουμε άλλα βάρη και εμπόδια!Ούτε εμείς, ούτε οι εργαζόμενοι γονείς μας!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΠαΣοΚ, η Ν.Δ

Έχουν βάλει στο μάτι το δικαίωμα μας στη μόρφωση…

Έχουν βάλει στο μάτι το δικαίωμα των εργαζόμενων γονιών μας στη σταθερή δουλειά, στο δικαίωμα τους στη σύνταξη…

Όλοι μαζί «δουλεύουν» για τους βιομήχανους και τις μεγάλες επιχειρήσεις…για τα κέρδη τους…
Η κυβέρνηση φέρνει το πόρισμα του διαλόγου για την παιδεία.

Δεν θα βιαστεί…και καλά, για να μην μας αιφνιδιάσουν.

Ας μην έχει τέτοια άγχη!

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ




Aποσύρεται ο σταυρός από τα ισπανικά σχολεία !

Η Ισπανία έκανε το πρώτο βήμα προς την απαγόρευση του σταυρού στα σχολεία έπειτα από την επικύρωση το βράδυ της Tετάρτης μίας κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας που ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει στις αρχές Νοεμβρίου την Ιταλία για την ύπαρξη σταυρών στις σχολικές αίθουσες, κάτι που κρίθηκε ότι είναι ενάντιο στο δικαίωμα των γονιών να μορφώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία της θρησκείας. Η ισπανική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τους βουλευτές ενός μικρού κόμματος της αριστεράς, του Καταλανικού Κόμματος (ERC), εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή με 20 ψήφους υπέρ και 16 κατά, με την υποστήριξη βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Εθνικιστών της Γαλικίας (BNG). Ο υπουργός Παιδείας της Ισπανίας Ανχελ Γκαμπιλόντο δήλωσε χθες ότι βλέπει «με καλό μάτι το αίτημα να γίνει ένας νόμος» που σέβεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ο πρόεδρος του Επισκοπικού Συνεδρίου Αντόνιο Μαρία Ρούκο Βαρέλα, από την μεριά του, δήλωσε ότι λυπάται γι’ αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζει να μείνει «στο στάδιο της επιτροπής». Η απόσυρση των σταυρών θα «στερήσει από τις οικογένειες και τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στα δημόσια σχολεία το δικαίωμα να βλέπουν το πιο χαρακτηριστικό και βασικό σύμβολο της πίστης τους, μία πίστη που διαμορφώνει την προσωπική τους ιστορία, την ιστορία της οικογένειας και του λαού τους», πρόσθεσε ο Βαρέλα.


Πηγή:Χαραυγή

Κ.Κ.Ε-Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή


Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, το ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης στο λαό και στη νεολαία του, για την ανάπτυξη ενός οργανωμένου, ισχυρού και περιφρουρημένου εργατικού - λαϊκού και νεολαιϊστικου κινήματος, για να αποκρούσουμε τη νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν στα λαϊκά δικαιώματα η κυβέρνηση και η ΕΕ, με τη συναίνεση της ΝΔ. Για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, όπως πλήρωσε με βαριές θυσίες την υψηλή ανάπτυξη - κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με ελεύθερο χρόνο και αξιοπρεπείς μισθούς, στη δωρεάν και αποκλειστικά δημόσια μόρφωση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στη Λαϊκή στέγη, στο Περιβάλλον, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Για να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη.
Το μαζικό αγωνιστικό ξέσπασμα που εκδηλώθηκε πριν από ένα χρόνο, ως απάντηση στη δολοφονία του 16χρονου μαθητή, παρά και ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που διαμόρφωσε η φανερή κρατική καταστολή και η προβοκατόρικη δράση διάφορων κέντρων και μηχανισμών, προσφέρεται για τη εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από το λαό και τη νεολαία.
Αναδείχτηκε ότι η διαρκής επιδείνωση της ζωής της νεολαίας και των εργαζομένων, η όξυνση των προβλημάτων τους και η αφαίρεση κατακτήσεων, δεν δημιουργούν μόνο κλίμα φόβου και απογοήτευσης. Ταυτόχρονα συσσωρεύουν οργή, αγανάκτηση και πείρα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθιστώντας ρεαλιστική - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - την απότομη άνοδο αγωνιστικών διαθέσεων.
Επίσης αποκαλύφθηκε ότι οι μηχανισμοί του συστήματος έχουν έτοιμα σχέδια για την αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων. Αποδείχτηκε ότι είναι αδίστακτοι στη χρησιμοποίηση μέσων και μεθόδων. Εκτός από την ωμή κρατική βία, χρησιμοποιούν και αξιοποιούν την προβοκάτσια και τον αντικομμουνισμό, προκειμένου να τρομοκρατήσουν, να συκοφαντήσουν και να ματαιώσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των νεανικών λαϊκών συνειδήσεων. Να παγιδεύσουν το οργανωμένο λαϊκό, ταξικό κίνημα ή να πάρουν νέα μέτρα καταστολής σε βάρος του.
Τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες που προέρχονται απ' αυτά, πρέπει να απορρίψουν τα αστικά ιδεολογήματα σχετικά με τη βία που  καλλιεργούν τα κόμματα και τα ΜΜΕ του συστήματος. Ο στόχος τους είναι να συγκαλύψουν ότι η βία του αστικού κράτους και της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη ληστεία του λαού από την πλουτοκρατία, αποτελεί συστατικό τους στοιχείο και βασικό τους χαρακτηριστικό.
Εκτός από την ανοιχτή βία των ΜΑΤ, των αντιλαϊκών νόμων, της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, βία είναι και η πολιτική που προωθεί την προσωρινή ελαστική εργασία και στερεί το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. Βία είναι η πολιτική των μισθών πείνας που επιβάλλει και γενικεύει τα stage, την ίδια στιγμή που απολύει όσους εργάζονταν σ' αυτά στο δημόσιο, που κάνει την Παιδεία την Υγεία, την Πρόνοια, το Περιβάλλον εμπορεύματα.
Η βία γεννιέται πρώτα απ' όλα εκεί που παράγεται ο πλούτος από τους εργαζόμενους και που τον ιδιοποιούνται οι καπιταλιστές που έχουν την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Αυτά πρέπει να ανήκουν σε όλη την κοινωνία. Βίαιη είναι η δράση όλων των επιχειρηματικών ομίλων, ο ανταγωνισμός τους για να κυριαρχήσουν στην αγορά, να ληστέψουν περισσότερο το λαό. Αυτή η δράση τους γεννάει και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.
Αυτή τη βία μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο το οργανωμένο, ταξικό και περιφρουρημένο εργατικό - λαϊκό κίνημα που δεν σκύβει το κεφάλι ούτε είναι ευάλωτο στους μηχανισμούς του συστήματος. Το κίνημα που έχει ως οδηγό την αρχή: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Την καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να την ανατρέψει μόνο μια ισχυρή λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία που θα έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την κατάργηση της ελευθερίας των καπιταλιστών να εξουσιάζουν και να εκμεταλλεύονται το λαό. Αυτό το κίνημα και η συμμαχία μπορεί να συγκροτηθεί από την ανάπτυξη της λαϊκής και νεανικής πάλης που ξεκινά από τους χώρους δουλειάς, τις λαϊκές συνοικίες, τους χώρους εκπαίδευσης και που οργανωμένα και ασυμβίβαστα αντιπαλεύει όλες τις πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής, που διεκδικεί την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και στοχεύει και επιδρά στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.
Τα λαϊκά στρώματα και ειδικά οι νέοι, οι νέες, πρέπει να απορρίψουν τις κολακείες και τα καλέσματα κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζουν ως αντίθετες προς το σύστημα  δράσεις, οι οποίες μόνο το σύστημα δεν ενοχλούν. Και την ίδια στιγμή υπερασπίζονται την αστική νομιμότητα και συκοφαντούν την ταξική και πραγματικά επαναστατική δράση, συμμετέχουν και δικαιολογούν τους κοινωνικούς διαλόγους της εξαπάτησης και της υποταγής και δεν τολμούν ούτε με λόγια να αναφέρουν την  κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους. Αντίθετα,  υιοθετούν και υποστηρίζουν τα ψεύδη και τις συκοφαντίες σε βάρος του σοσιαλισμού που ανατράπηκε στην Ευρώπη.
Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να δυναμώσουν και να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους.
Η μαζική, οργανωμένη, λαϊκή αντεπίθεση πρέπει να είναι η απάντησή μας στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η πλουτοκρατία, η κυβέρνηση, η ΕΕ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματά στις τελευταίες εναπομείνασες κατακτήσεις που είχε το λαϊκό κίνημα στις προηγούμενες δεκαετίες. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των κινητοποιήσεων που διοργανώνει το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.


Αντιπερισπασμός με εκλογικό νόμο


- Να βγει από τον κλοιό της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της, επισπεύδοντας το θέμα του εκλογικού νόμου, επιχειρεί η κυβέρνηση
- Ζητεί συναίνεση της Ν.Δ. για να εφαρμόσει το "γερμανικό σύστημα" στις πρώτες βουλευτικές εκλογές
Θέμα εκλογικού νόμου κατά προτεραιότητα ανοίγει η κυβέρνηση, προκειμένου, με τη συναίνεση της Ν.Δ., που θα της εξασφαλίσει την αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, οι πρώτες εκλογές να γίνουν με το λεγόμενο "γερμανικό σύστημα". Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών και θα υποβάλει το σχέδιό της στα μέσα του μήνα, θα προβλέπει την εκλογή 180 βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες και των υπολοίπων από γενικές λίστες, ενώ θα διατηρείται το μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Με την κίνησή της αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τη δημόσια ατζέντα και να ξεφύγει από το στρίμωγμα για την οικονομική της πολιτική. Επίσης, προσπαθεί να βάλει δύσκολα στη νέα ηγεσία της Ν.Δ., καθώς ο Α. Σαμαράς έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το γερμανικό σύστημα, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη έχει ταχθεί υπέρ.
Εισαγωγή στις "θεσμικές" πρωτοβουλίες Παπανδρέου θεωρείται το χθεσινό νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη "διαφάνεια" στη δημόσια ζωή, δηλαδή την ανάρτηση όλων των διοικητικών αποφάσεων, πλην των αποφάσεων για τους εξοπλισμούς, στο Διαδίκτυο.
Πηγή:ΑΥΓΗ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον ένα χρόνο από τη

δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Καλούν σε καθιστική διαμαρτυρία στον Άγνωστο Στρατιώτη, την Κυριακή 6/12, στις 12.30

και στη συνέχεια σε συμμετοχή στην πορεία από τα Προπύλαια.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι η επέτειος ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν στην κοινωνία, στα σχολεία, στους κοινωνικούς χώρους τα γεγονότα και τα συμπεράσματα από τον Δεκέμβρη του 2008.

Παρά τα τραγικά εκείνα γεγονότα, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε μια ουσιαστική, δημοκρατική συζήτηση ούτε πολιτικά συμπεράσματα τόσο σε σχέση με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όσο και για τους λόγους που οι κινητοποιήσεις επισκιάστηκαν από τη βία και κυρίως για το πως θα αναπτυχθεί μια κουλτούρα και πολιτικές συμμετοχής των νέων ανθρώπων στη διαμόρφωση των εξελίξεων που τους αφορούν.

Η νέα κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ανοίξει αυτό το διάλογο με την κοινωνία και με τους νέους, αντί να περιμένει ευκαιρίες για «πολιτικές πυγμής», που θεωρεί ότι θα τερματίσουν τον φαύλο κύκλο της βίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι λένε όχι στη βία στην καθημερινότητα, στη δουλειά, στη διαδήλωση, στο σπίτι, στο σχολείο. Η πορεία πρέπει να είναι μαζική και ειρηνική.

Ανακοίνωση νΚΑ για το λοκ-άουτ των σχολών της Αθήνας




Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μια δολοφονία που ήταν η αφορμή να ξεδιπλωθεί η αγανάκτηση και η οργή των εργαζομένων και νεολαίας απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα που βίωναν και εξακολουθούν να βιώνουν. Ο Δεκέμβρης έχει αφήσει ανάγλυφα τα σημάδια του όχι μόνο πάνω στις πολιτικές δυνάμεις και στο κίνημα, αλλά και στους ίδιους του κρατικούς μηχανισμούς και τα φερέφωνά τους. Όσο πλησιάζει η 6η Δεκέμβρη ο φόβος των «πάνω» διογκώνεται και εκδηλώνεται. Όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την ανησυχία και το φόβο τους, οι ίδιες οι πράξεις τους φανερώνουν το αντίθετο. Γι’ αυτό σε μια σειρά από κοινωνικά μέτωπα ωθούνται σε ολοένα και πιο αυταρχικές και κατασταλτικές κινήσεις απέναντι στο μαζικό κίνημα και τους αγώνες του. Πρωταρχικά στο στόχαστρο του αστικού συνασπισμού εξουσίας μπαίνουν και οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος (άρα) και το αιματοβαμμένο κεκτημένο του πανεπιστημιακού ασύλου.


Στις δηλώσεις του Υπουργού «προστασίας του πολίτη», ο οποίος από τότε που ανέλαβε προσπαθεί να κερδίσει το βραβείο ταχύτερης και αποτελεσματικότερης καταστολής του κινήματος, ότι δε θα ανεχθεί «ακρότητες» και «υπέρβαση των ορίων» ενόψει των κινητοποιήσεων της 6ης Δεκέμβρη, έρχεται να προστεθεί ως «χείρα βοηθείας» στην κυβερνητική επιδίωξη για καταστολή και τρομοκράτηση των αγωνιστικών διαθέσεων του κόσμου η πρωτοφανής επικείμενη απόφαση των πρυτάνεων να κλείσουν τις σχολές από την Πέμπτη 3/12. Όλοι αυτοί που σε περιόδους φοιτητικών ξεσηκωμών δε χάνουν ευκαιρία να διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά την ανάγκη για «ανοιχτές σχολές», «χαμένες διδακτικές ώρες εξαιτίας των καταλήψεων» κ.λπ., έσπευσαν αμέσως να αποδείξουν ότι είναι κομμάτι εκείνου του συρφετού που φοβάται τους νέους Δεκέμβρηδες προσπαθώντας να σαμποτάρουν και να καταπνίξουν εν τη γενέσει τους τις διαδικασίες και τις διαθέσεις του φοιτητικού κινήματος για μαχητική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Έρχονται πραξικοπηματικά να παρακάμψουν και να απαξιώσουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους (τις αποφάσεις αλλά και τα όργανα τους) καθότι το επικείμενο λοκ-άουτ σαμποτάρει διαδικασίες όπως οι φοιτητικές συνελεύσεις, η συνεδρίαση του Συντονιστικού των Συνελεύσεων αλλά και ευρύτερες διαδικασίες του λαϊκού κινήματος που το Δεκέμβρη του 2008 είχαν ως κέντρο αγώνα και δράσης το άσυλοΗ δόλια και αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια πρέπει να λογαριάζεται ως πράξη που αλλοιώνει και σπιλώνει τον χαρακτήρα του ασύλου, όπως μάλιστα αυτός διανθίζεται από την Δημοκρατία των συνελεύσεων και του κινήματος, ως πράξη που αναδεικνύει μάλλον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου και των Πρυτάνεων.
Το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν πρέπει να τρομοκρατηθεί. Η προάσπιση του ασύλου είναι έργο του λαϊκού κινήματος και των φοιτητών. Οι Γενικές Συνελεύσεις και οι μαζικοί φορείς είναι οι μόνοι που μπορούν να υπερασπίσουν και να περιφρουρήσουν το άσυλο και την ιδιαίτερη κοινωνική του σημασία. Είναι ανάγκη η πραξικοπηματική ενέργεια των «μακριών χεριών» της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια να πάρει την απάντησή της μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του κινήματος, τις γενικές συνελεύσεις, τις αγωνιστικές αποφάσεις και προπάντων, από τους νέους μαζικούς, ανατρεπτικούς αγώνες, από τους νέους Δεκέμβρηδες των εργαζομένων και της νεολαίας για παιδεία, εργασία και δημοκρατία που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία.

Σφοδρή αντιπαράθεση Καρατζαφέρη- Τσίπρα στη Βουλή



Σκληρή κόντρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ανάμεσα στον Γ. Καρατζαφέρη και τον Αλ. Τσίπρα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει δημοσίευμα του Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε πως το κόμμα του δεν έχει μετανιώσει για τα επεισόδια του περυσινού Δεκεμβρίου.

Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και σε πρόσφατο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, δημοσιευόμενο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», όπου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την περσινή έκρηξη της νεολαίας, «σπίθα με εύφλεκτο υλικό τα συσσωρευμένα αδιέξοδα της νέας γενιάς», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «εξακολουθούμε να μην μετανιώνουμε για τον Δεκέμβρη».

«Είναι δυνατόν να μην μετανιώνετε για τον Δεκέμβρη; Κάηκε η μισή Αθήνα! Μικρομάγαζα, περίπτερα. Είμαι βέβαιος πως έχετε μετανιώσει και πως έχει γίνει κάποιο λάθος στην απόδοση του άρθρου στην «Ελευθεροτυπία». Όπως γνωρίζετε, προχόλ της τρομοκρατίας είναι οι αντιεξουσιαστές. Αν, έστω και εμμέσως, εκλάβουν πως ένας πολιτικός αρχηγός δεν μετανιώνει γι’ αυτό που έγινε και το αβαντάρει, πολύ φοβούμαι πως θα οδηγηθούμε σε τραγικότερα πράγματα» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

«Κατανοώ την αγωνία του κ. Καρατζαφέρη να είναι στο φως της δημοσιότητας, ειδικά που τώρα υπάρχει νέος διαχειριστής στην πολυκατοικία και αρκετοί από τους βουλευτές του λοξοκοιτάζουν προς το ρετιρέ» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε τόσο σημαντικά θέματα δικαιούται να μιλά στο Κοινοβούλιο με περίσσια ανευθυνότητα και ειδικά να αναφέρεται αβάσιμα και αστήριχτα στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

«Κύριε Τσίπρα, αναγνώστης της «Ελευθεροτυπίας» είμαι. Ουδέν σχόλιο προσέθεσα. Τα παράπονά σας λοιπόν, στην εφημερίδα που σας ‘’περιποιείται’’» απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά την πολυκατοικία, η πολυκατοικία της Δεξιάς, δεν έχει κόκκινο φωτάκι απ’ έξω. Τώρα, για το αν μετανιώνετε, ή όχι, θα έλεγα μόνον τούτο: Λίγη τσίπα κύριε Τσίπρα!».

«Ρίχνετε το επίπεδο και θα σας παρακαλούσα να ανακαλέσετε. Δεν σας τιμά εσάς που έχετε κοινοβουλευτική εμπειρία. Έχετε μεγάλο άγχος να στρέψετε πάνω σας τα φώτα της δημοσιότητας και δεν το κάνετε με τον σωστό τρόπο» ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.




Πηγή:www.nooz.gr

Τα αντικομμουνιστικά τρομοκρατικά μέτρα των Πολωνικών Αρχών, καταγγέλλει με Ερώτηση του προς το Συμβούλιο της Ε.Ε., ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας





Τη νέα αντικομμουνιστική πρόκληση της Πολωνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει και να ποινικοποιήσει  τη χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων, καταγγέλλει με ερώτησή του στο Συμβούλιο της Ε.Ε., ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας. Στην έξαλλη αντικομμουνιστική εκστρατεία που κλιμακώνει η ΕΕ,  στη προσπάθεια να συκοφαντηθεί και να σβηστεί από την μνήμη των ευρωπαϊκών λαών, αλλά και όλου του κόσμου, οι κατακτήσεις των εργαζομένων και η προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος έρχεται να προστεθεί άλλο ένα απαράδεκτο αντικομμουνιστικό μέτρο. Μετά την ποινικοποίηση της δράσης της Κομμουνιστικής Ένωσης Τσεχίας (ΚΕΝ), τις διώξεις εναντίον Κομμουνιστικών Κομμάτων και κομμουνιστών, την υιοθέτηση σειράς αντικομμουνιστικών νόμων σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες -μέλη της ΕΕ και την απαράδεκτη εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό και τον φασισμό από την ΕΕ, σειρά πήραν οι Πολωνικές Αρχές. Με τροποποίηση  του ποινικού κώδικα, η Πολωνική κυβέρνηση απαγορεύει και ποινικοποιεί τη χρήση κομμουνιστικών συμβόλων, απειλώντας με φυλάκιση έως και δύο ετών όποιον τα χρησιμοποιήσει.
Η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της -κεντροδεξιών και κεντροαριστερών - ιδιαίτερα στις συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης, έχει σαν πρωταρχικό στόχο τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, το εργατικό και λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.
Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, παρόμοια μέτρα ενάντια στους κομμουνιστές είχαν λάβει και οι Ναζί, στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, και οι φασιστικές δικτατορίες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τα απαράδεκτα αυτά αντικομμουνιστικά μέτρα, που νομοθετούνται στους κόλπους της δήθεν δημοκρατικής και ελεύθερης ΕΕ, παραβιάζουν βάναυσα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες και προσβάλλουν τις θυσίες και τους αγώνες εκατομμυρίων κομμουνιστών και εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, αναφέρει τα ακόλουθα: 
«Νόμος είναι πλέον στην Πολωνία  η απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, καθώς με αλλαγή στον ποινικό κώδικα και την υπογραφή του Προέδρου, Λεχ Καζίνσκι, θα θεωρούνται παράνομα τα κομμουνιστικά σύμβολα. Πρόκειται για συνέχεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, που εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό, επιχειρεί την παραχάραξη της Ιστορίας και απαγορεύει ότι θυμίζει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τις κατακτήσεις  των λαών. Προκλητική ενέργεια με στόχο να διώξει ποινικά όσους  αντιστέκονται και παλεύουν  για ένα καλύτερο αύριο. Η τιμωρία προβλέπει χρηματικό πρόστιμο ή έως και δυο ετών φυλάκιση. Παρόμοια μέτρα είχαν λάβει και οι Ναζί στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε όλη την Ευρώπη και οι Φασιστικές δικτατορίες σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Με αυτά τα αντιδραστικά  μέτρα παραβιάζονται θεμελιώδεις δημοκρατικές λαϊκές ελευθερίες, προσβάλλονται οι θυσίες και οι αγώνες εκατομμυρίων κομμουνιστών και εργαζόμενων που έπεσαν στη μάχη για τη συντριβή του Φασισμού- Ναζισμού.
Καταδικάζει  το Συμβούλιο αυτή  την αντιδραστική  απόφαση της  Πολωνικής κυβέρνησης και γενικότερα  τις διώξεις σε βάρος των  κομμουνιστών και γενικότερα των  εργαζομένων;»

Aπολύσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Η αμερικανική εφημερίδα «The WashingtonTimes» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 370 εργαζομένων της, αριθμός που ισοδυναμεί σχεδόν στο 40% του εργατικού δυναμικού της.Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο αλλαγώντης δομής και της κυκλοφορίας της εφημερίδας ενώ, παράλληλα, έγινε γνωστό ότι θα διανέμεται δωρεάν σε συγκεκριμένα κοινά.Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και εκδότης της εφημερίδας, Τζόναθαν Σλέβιν, υποστήριξε σε ανακοίνωση του ότι οι περικοπές αποτελούν μέρος της στρατηγικής «μεταμόρφωσης» της εταιρείας, που εκδίδει την εφημερίδα, σε μια «επιχείρηση ΜΜΕ του 21ου αιώνα».Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «καταρτίσαμε σχέδια για να εξασφαλίσουμε τη θέση μας και να προωθήσουμε το ζωτικό μας ρόλο στην εξελισσόμενη αγορά των ΜΜΕ εν μέσω μιας εποχής γεμάτης με οικονομικές προκλήσεις» και υπογράμμισε ότι «η εταιρεία εργάζεται επιθετικάγια να επιτύχει οικονομίες κλίμακας που πρέπει να συμπεριλάβουν τησημαντική μείωση του προσωπικού της κατά 370 εργαζόμενους».Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «The Miami Herald» ανακοίνωσε ότι καταργεί 24 θέσεις εργασίες σε διεθνές επίπεδο και μειώνει μέρος των εργατοωρών προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα ανήκει στον όμιλο της McClatchyCompany, η οποία μείωσε το προσωπικό της διεθνώς κατά 19% τον Μάρτιο, απολύοντας 175 εργαζόμενους.

Πηγή:www.topontiki.gr

Αποκαλυπτική χυδαιότητα !


Με ελεεινό τρόπο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε χτες στη συνδικαλίστρια καθαρίστρια απ' τη Θεσσαλονίκη, το αυτοκίνητο της οποίας περιέλουσαν με καυστικό υγρό άγνωστοι προς το παρόν δράστες. Απαξιωτικά και με ένα τρόπο επιεικώς χυδαίο, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω κι εγώ τη συμπάθειά μου στην καθαρίστρια, τη συνδικαλίστρια γι' αυτό που έγινε στο αυτοκίνητό της. Βέβαια, όταν μιλάμε για κρίση στην οικονομία και μία καθαρίστρια έχει ένα αυτοκίνητο αρκετά ακριβό, δείχνει ότι ίσως δεν υπάρχει τόση κρίση στα φτωχότερα στρώματα! Νομίζω ότι βιτριόλι στο αυτοκίνητο δεν δικαιολογεί να της χαριστεί ένα τριάρι! Μία γκαρσονιέρα ίσως!»...
Εκχυδαϊσμένα υπονοούμενα, κυνισμός και ειρωνεία... Οσο περνά ο καιρός αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο η «ποιότητα» των στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ...

 

Συμπεράσματα από την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ





Η 3η Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποφάσεις που μπορούν να αποδειχτούν πολύ σημαντικές για τη μελλοντική του πορεία. Ήταν μια μαζική συνδιάσκεψη, πέρα από κι από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, με πολύ έντονες αντιπαραθέσεις, και η οποία έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια φάση που μπορεί να χαρακτηριστεί μεταβατική.Πάνω από 2.000 άτομα συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα, ενδεικτικό της διάθεσης και της πίστης για την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες του πιο μαζικού ενωτικού εγχειρήματος της αριστεράς. Η αντιπαράθεση ήταν έντονη, καθώς υπήρχαν για πρώτη φορά 2 διαφορετικές εισηγήσεις - κάτι που αποτελεί προχώρημα στο στόχο για ένα πιο δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν επίσης γύρω στα 20 διαφορετικά κείμενα, που, παρά τις κάποιες αναπόφευκτες υπερβολές (και την κινητοποίηση μηχανισμών) αντανακλούσαν μια πραγματική αγωνία για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά. Γιατί υπάρχει κάτι που όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο με την παρούσα μορφή του. Μετά τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη διαδικασία μετεξέλιξής του από ένα ΣΥΡΙΖΑ εκλογική συνεργασία στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, στον οποίο πέρα από συνιστώσες μπορούν να γίνουν μέλη άτομα. Από εκεί και πέρα το πόσο αποφασιστικό λόγο και ρόλο θα έχει η «βάση», το σε ποιο βαθμό θα μπορεί να ελέγχει πραγματικά την παραγωγή πολιτικής και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι για μας το ζητούμενο. Αυτό θα ξεκαθαρίσει την επόμενη περίοδο και μ'αυτή την έννοια είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη 3η πανελλαδική του συνδιάσκεψη βρίσκεται σε μια μεταβατική διαδικασία.Ο επίμονος και κουραστικός Λ. Κύρκος.Διόλου τυχαία για πολλοστή φορά, την μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, ο Λ. Κύρκος επανεμφανίστηκε από τις στήλες του πάντα φιλόξενου γι αυτόν συγκροτήματος Λαμπράκη για να καλέσει σε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, σε διάσπαση του ΣΥΝ από την Ανανεωτική Πτέρυγα και σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.Επίσης διόλου τυχαία η Ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ δηλώνει με ανακοίνωσή της σχετικά με τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης:
« Εκφράζουμε απ΄ αυτή την άποψη την αντίθεσή μας με την ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία, κατά παραβίαση των αποφάσεων της ΚΠΕ, προχώρησε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε συμφωνίες που ρευστοποιούν του ΣΥΝ.»
Αυτή η τοποθέτηση, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε δημόσιας αποδοκιμασίας των δηλώσεων του Λ. Κύρκου πρακτικά σημαίνουν ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα, κραδαίνοντας την απειλή της διάσπασης, θα συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τον ΣΥΝ, θέλοντας να τον στρέψει στα - ήρεμα για το σύστημα - νερά της κεντροαριστεράς και της φιλο-ΕΕ στάσης.
Οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης
Η συνδιάσκεψη παρά την πόλωση κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις, οι οποίες στο βαθμό που υλοποιηθούν με ειλικρινή διάθεση από όλους, μπορούν να συμβάλλουν στο προχώρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βασικές αποφάσεις ήταν:
- Θέσπιση της Κάρτας μέλους ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων
- Συγκρότηση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 1 φορά το χρόνο που θα είναι το κορυφαίο όργανο, με εκλογή αντιπροσώπων και πρόνοια για την ισότιμη και πλουραλιστική αντιπροσώπευση συνιστωσών, ρευμάτων και ανένταχτων.
- Δημιουργία Γραφείου Τύπου και έκδοση περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ
- Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ
- Δημιουργία Ανοικτής Επιτροπής που θα προετοιμάσει την επόμενη συγκροτημένη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γίνει μέσα στο 2010, με προσπάθεια να διεξαχθεί μέχρι το καλοκαίρι
Στήριξη στο κείμενο των 9 συνιστωσών και 5 ανένταχτων μελών της κ. Γραμματείας
Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ σε αυτή τη συνδιάσκεψη υποστήριξε το κείμενο των 14 μελών της γραμματείας (9 συνιστώσες & 5 ανένταχτοι) όπως και το τελικό κείμενο απόφασης, συναινώντας σε ένα γενικότερο κλίμα αμοιβαίων συμβιβασμών ώστε να αποφασιστούν τα παραπάνω σημαντικά σημεία, καθώς ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν παρόμοιες αποφάσεις λίγους μήνες πριν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα ξεπεράσει την εσωτερική παραλυτική κρίση που τον μαστίζει εδώ και 6 μήνες και θα αξιοποιήσει την δεύτερη ευκαιρία που του δίνει ο κόσμος του ώστε να αποτελέσει μια πραγματική αριστερή αντιπολίτευση, είτε θα οδηγηθεί μέσα από μια διαδικασία διαρκών εσωτερικών τριβών στον εκφυλισμό και τη διάλυση.
Ιστορική ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ
Οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα πετούν από πάνω τους τα φιλολαϊκά προσωπεία εντείνοντας την κοινωνική αγανάκτηση. Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες μιας πρωτόγνωρης διεθνούς οικονομικής κρίσης που διαρκεί ήδη 2 χρόνια δημιουργεί νέα δεδομένα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που δεν θα αργήσει να αποκαλύψει πλήρως τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών του, θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ελκύσει μαζικά λαϊκά στρώματα και να ανατρέψει άρδην τα σημερινά δεδομένα. Μπορεί, αλλά για να γίνει αυτό υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Αυτές, κατά τη γνώμη μας είναι:
- η στροφή σε έναν αριστερό-αντικαπιταλιστικό ΣΥΡΙΖΑ μαχητικό και πρωτοπόρο στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας
- η προβολή ενός προγράμματος που να ξεκινά από τις ανάγκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και να προχωρά σε προτάσεις δράσης και αγώνων που να μπορούν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις του κεφαλαίου,
- η ανυποχώρητη πάλη για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα της αριστεράς και του κινήματος - την ευθύνη για τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση να την αναλαμβάνουν αυτοί που την έχουν.
- Η σύνδεση των σημερινών αγώνων και αιτημάτων με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας. Το «όραμα» ήταν πάντα το μεγάλο όπλο της αριστεράς.