Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση Κ.Ο.Ε : «Δική σας η κρίση, ξεσηκωμός η λύση»


«Δική σας η κρίση, ξεσηκωμός η λύση»
Η ΚΟΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων προοδευτικών και νέων ανθρώπων στη σημερινή διαδήλωση για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι χιλιάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία και κατήγγειλαν τα αδιέξοδα που κορυφώνονται εξαιτίας της κρίσης για το λαό και κυρίως τη νεολαία, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι οι αιτίες για την εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη όχι μόνο παραμένουν, αλλά καθημερινά εντείνονται.
Παρά το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε έντεχνα όλο το προηγούμενο διάστημα, από κυβέρνηση και ΜΜΕ, η συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στη σημερινή κινητοποίηση απέδειξε ότι η συστηματική τρομοκρατία με στόχο να μείνει ο κόσμος στον «καναπέ» του δεν είχε αποτέλεσμα. Η συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δίπολο που από τη μια τοποθετεί όσους «σέβονται» τη μνήμη του Αλέξανδρου και από την άλλη τους «βάνδαλους» έπεσε στο κενό και πήρε την καλύτερη απάντηση από τη σημερινή κινητοποίηση. Το νέο «δόγμα» Χρυσοχοΐδη, που συμπυκνώνεται στην πρωτοφανή αστυνομοκρατία, τις μαζικές - προληπτικές προσαγωγές και στις «δυναμικές» επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής, όπου «χρειαστεί», όπως αυτή που είδαμε χτες βράδυ στο Κερατσίνι, με κατασκευή κατηγορουμένων και ποινικοποίηση ολόκληρων πολιτικών χώρων κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου, είναι φανερό ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την ορμή και την οργή όσων σπρώχνονται καθημερινά από την πολιτική του δικομματισμού και της ΕΕ στην απόγνωση και το κοινωνικό περιθώριο.
Η μαζική συμμετοχή και στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αλλά και οι κινητοποιήσεις που έρχονται εξαιτίας της κρίσης, θα αποδείξουν ότι οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες συναντιούνται στους δρόμους, αγωνίζονται και διεκδικούν. Το σύνθημα «δική σας η κρίση, ξεσηκωμός η λύση», που ακουγόταν στην σημερινή κινητοποίηση, δείχνει το δρόμο.


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για το σημερινό συλλαλητήριο για τον έναν χρόνο από την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου


Παρά το κλίμα τρομοκρατίας των προηγούμενων ημερών, χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες και ιδιαίτερα νέες και νέοι έδωσαν το παρόν στη διαδήλωση μνήμης για την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Ήταν ένα ειρηνικό δυναμικό παρόν και ταυτόχρονα ένα μήνυμα πως η νέα γενιά διεκδικεί μια νέα σχέση με την κοινωνία σε μια καλύτερη κοινωνία.Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρούρησε τα μπλοκ των δυνάμεων παρά την αναίτια επίθεση που δέχτηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Σταδίου και Πεσματζόγλου. Επίθεση που μας γεννά ερωτηματικά αφού το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν η διάχυση των οργανωμένων δυνάμεων στη διαδήλωση και την εισροή σε αυτό δυνάμεων των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών.Καταγγέλλουμε την αλόγιστη χρήση χημικών από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ και τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των μαθητικών και φοιτητικών μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία. Θέλουμε ταυτόχρονα να καταγγείλουμε την βάρβαρη επίθεση ενάντια στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών* κατά την διάρκεια εισβολής στην πρυτανεία αυτόκλητων «υπερεπαναστατών», δήθεν αντιεξουσιαστών, που με την πρακτική τους υποδηλώνουν την βαθιά εξουσιαστική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους.Μια νέα γενιά γαλουχείται στις αξίες της συλλογικής δράσης, της διεκδίκησης του μαζικού ειρηνικού αγώνα. Μια νέα πολιτικοποίηση γεννιέται, πηγή έμπνευσης και ελπίδας για ολόκληρη την κοινωνία.*Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με στενούς συνεργάτες του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών του μετέφερε τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση.



Μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις ήταν η απάντηση στο όργιο τρομοκρατίας της κυβέρνησης


Συνεχίζουμε, συλλαλητήριο 7 Δεκέμβρη, Προπύλαια 12.30 μ.μ.
Παρά το όργιο αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης, τις επιθέσεις ήδη από τη χθεσινή μέρα, τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας με μπλόκα τύπου Γάζας, το κλείσιμο του Μετρό, τις εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις, η πορεία ήταν μεγαλειώδης και ογκώδης. Χιλιάδες διαδηλωτές φοιτητές και μαθητές με πανό των καταλήψεων και των σχολείων και εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό παρών αψηφώντας την τρομοκρατία, πλημμύρισαν τα Προπύλαια και συμμετείχαν στη μαχητική διαδήλωση προς τη Βουλή στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ακόμη και εποχούμενες δυνάμεις όπως οι Γκοτζαμάνηδες χτύπησαν διαδηλωτές.
Παρόμοια και στη Θεσσαλονίκη παρά τις απίστευτες επιθέσεις τις μαζικές συλλήψεις ολόκληρων μπλοκ φοιτητών η διαδήλωση ήταν τεράστια.
Με τη σημερινή δυναμική διαδήλωση έγινε το πρώτο βήμα και συνεχίζουμε με την αυριανή διαδήλωση στα Προπύλαια στις 12.30. Η κυβέρνηση ας πάρει νωρίς το μήνυμα ότι αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι σκληρότερος από τον περυσινό αν συνεχίσει να παίζει το βιολί της αστυνομικής επίθεσης στο κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Δεν ξεμπερδεύει με το κόσμο που εξεγέρθηκε στέλνοντας τα ΜΑΤ σε κάθε δρόμο. Ας σκεφτούν τι απόγιναν οι περυσινοί διαχειριστές του μηχανισμού που δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και ας συμμαζευτούν όσο είναι νωρίς. Έχουμε τη δύναμη με τις καταλήψεις, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να τους εμποδίσουμε να μαςφορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας. Καταγγέλλουμε τις προσαγωγές τεσσάρων στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από την Νομική. Οι συναγωνιστές, μέλη της ΑΡΑΣ κουβαλούσαν προκηρύξεις της κίνησης και ντουντούκα.Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των διαδηλωτών από την ομάδα Δέλτα που τραυμάτισαν σοβαρά αριστερή αγωνίστρια μέλος του ΕΕΚ στο Σύνταγμα.
Να αφεθούν αμέσως όλοι οι συλληφθέντες και να σταματήσουν οι στημένες δίκες σε βάρος των αγωνιστών που συνελήφθηκαν μετά από εισβολή στο στέκι τους στο Κερατσίνι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – Ε.Ε.Κ (τροτσκιστές) KΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – Ε.Ε.Κ (τροτσκιστές)
KΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (Τροτσκιστές) χαιρετίζει την μαχητική παρουσία χιλιάδων εργαζόμενων και νεολαίων στη διαδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Δεκέμβρη και την δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Το ποτάμι του λαού και της νεολαίας που πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας αψηφώντας την κρατική τρομοκρατία και περιφρονώντας τα καλέσματα όσων συμπαρατάχτηκαν με το επιτελείο της αστικής τάξης, όπως το σταλινικό ΚΚΕ, έδειξε σε όλους μας πως μέσα στην μάζα των εργαζόμενων και της νεολαίας γεννιέται ένα επαναστατικό ρεύμα που σύντομα θα το δούνε μπροστά τους. Η τρομολαγνική καμπάνια των αστικών ΜΜΕ έπεσε στο κενό.
Το ΕΕΚ καταγγέλλει την βάρβαρη και βάναυση επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, των ένστολων δολοφόνων του Χρυσοχοΐδη, στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις. Η χτεσινή εισβολή στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Ρεσάλτο» με ωμή παραβίαση της ίδιας της αστικής νομιμότητας έδειξε πως η αστική τάξη και το επιτελείο της αντιλαμβάνεται την αστική δημοκρατία σαν μια παλακίδα και τίποτε άλλο. Η ιδιαίτερα άγρια επίθεση στο μπλοκ του ΕΕΚ στην Αθήνα και η βάναυση κακοποίηση αγωνιστών που βρίσκονταν στο μπλοκ, οι αθρόες συλλήψεις συντρόφων και συναγωνιστών, δείχνουν τον ιδιαίτερο μίσος της εξουσίας απέναντι στους κομμουνιστές. Η δολοφονική επίθεση κατά της συντρόφισσας Αγγελικής Κουτσουμπού, γνωστής αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα που βασανίστηκε με φάλαγγα στην δικτατορία και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, με συνέπεια να νοσηλεύεται στον Ερυθρό με σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δείχνει το μέγεθος της λύσσας των θρασύδειλων ένστολων δολοφόνων. Η τρομοκρατία τους όμως δεν μπορεί να κρύψει τον φόβο τους μπροστά στο νέο που γεννιέται και αμφισβητεί το πολιτικό καθεστώς συνολικά!
Το ΕΕΚ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Καλεί τους εργαζόμενους την νεολαία και τις πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς να πλαισιώσουν τα συλλαλητήρια και να σπάσουν την κρατική τρομοκρατία. Καλεί σε μαζική παρουσία στις συνελεύσεις της Κοινής Δράσης στη Νομική και σπάσιμο του αστυνομικού αποκλεισμού.

    * Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων
    * Να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της σημερινής κρατικής βαρβαρότητας ενάντια στον λαό και την νεολαία
    * Να παραιτηθεί ο πολιτικός υπεύθυνος του σημερινού μακελειού Χρυσοχοΐδης.


ΟΛΟΙ την Τρίτη 6μ.μ. στην συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία
για άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων


ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ


Πολιτική Απάτη-Εκλογή Αντώνη Σαμαρά

Όπως το 2004 και το 2007 με την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠAΣOK, έτσι και τώρα με την εκλογή του Aντ. Σαμαρά στην ηγεσία της NΔ, περίσσεψαν οι διθύραμβοι της αστικής δημοσιογραφίας και των ποικίλων αναλυτών για τη νέα «έκρηξη δημοκρατίας», για το «άνοιγμα των κομμάτων στην κοινωνία», για «διαδικασία εσωτερικών αλλαγών σε δημοκρατική κατεύθυνση», για την «αδιαμεσολάβητη σχέση του ηγέτη με τους πολίτες» κ.ο.κ. Tο τότε «πρωτόγνωρο εγχείρημα», αφού δοκιμάστηκε, με επιτυχία, δυο φορές, στον ένα πυλώνα της αστικής πολιτικής εξουσίας μεταφέρθηκε, τώρα, στο δεύτερο για να σημειώσει, επίσης, επιτυχία. 
H προπαγάνδα, επίμονη, επιχειρεί να πείσει πως αυτή η αλλαγή ανάδειξης αρχηγού στα κόμματα-πολιτικούς εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας διασφαλίζει την άμεση λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση στη διαμόρφωση της πολιτικής των αστικών κομμάτων και, κατ' επέκταση, στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Στην πραγματικότητα, οι διαδικασίες αυτές όχι μόνο δεν μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση φιλολαϊκής πολιτικής αλλά αντίθετα η λαϊκή συμμετοχή αξιοποιείται για τη δημιουργία αυταπατών σε ευρύτερες λαϊκές μάζες σε αυτή την κατεύθυνση και, τελικά, συντελούν στη λαϊκή ενσωμάτωση και νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Πρόκειται για το γνωστό ιδεολόγημα της «συμμετοχικής δημοκρατίας» που αποσκοπεί στην πολιτική εκμετάλλευση και χρησιμοποίηση της λαϊκής συμμετοχής για την επικύρωση των όποιων επιλογών του αστικού πολιτικού συστήματος. Ένα ιδεολόγημα, αμερικανικής έμπνευσης και προέλευσης, όπου ο λεγόμενος «ισχυρός πολίτης» σαφώς και δεν αποτελεί το «κέντρο» και δεν «αποφασίζει άμεσα» -όπως διατυμπανίζεται- αλλά απλώς νομιμοποιεί και προσδίδει μεγάλη ισχύ στον εκάστοτε αστό ηγέτη, και στους προσωπικούς του μηχανισμούς, μέσα από χαλαρές και απολιτικές διαδικασίες. Oυσιαστικά, οδηγεί στην απαξίωση, την αφυδάτωση και την αποσάθρωση των όποιων συλλογικών διεργασιών και οντοτήτων και στον, επιπλέον, ευτελισμό της έννοιας της πολιτικής. 
Mοναδική προϋπόθεση για τη δυνατότητα ψήφου η καταβολή 2 ευρώ!


Οι ορδές του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έδρασαν ξανά κατά των αντιεξουσιαστών στην Αθήνα.

Σημαντική ήταν η παρουσία της νεολαίας στην συγκέντρωση στην Αθήνα , για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία.
8.000 με 10.000 νέοι(σύμφωνα με εκτιμήσεις συντρόφων που βρέθηκαν στην πορεία), από τον χώρο της άκρας αριστεράς, των αντιεξουσιαστών και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας.Έγιναν σημαντικής έκτασης επεισόδια , με πετροπόλεμο και πολλά δακρυγόνα από τα ΜΑΤ.Στην διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές και αστυνομικοί.Αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τον χώρο της Πρυτανείας  του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέβασαν την Ελληνική σημαία και ύψωσαν δικιά τους.Στην προσπάθεια του να εμποδίσει την κατάληψη της Πρυτανείας ,τραυματίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.Επίσης τραυματίστηκε από μοτοσυκλετιστή της ομάδας ΔΕΛΤΑ, το στέλεχος του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος Αγγελική Κουτσουμπού.Μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ προσπάθησαν με τις μοτοσυκλέτες τους να ελέγξουν το πλήθος.Υπήρξαν αδικαιολόγητες επιθέσεις ενάντια σε διαδηλωτές.
Έχουν γίνει πάνω από 150  προσαγωγές ενώ πολλές από αυτές θα εξελιχθούν σε συλλήψεις.Στην Θεσσαλονίκη ύστερα από την πορεία εκδηλώθηκαν επεισόδια και έγιναν 88 προσαγωγές.
500 άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ στα   Εξάρχεια και τήρησαν ενός λεπτού σιγή για την μνήμη του δολοφονηθέντος Αλ.Γρηγορόπουλου .








Κοπεγχάγη: Να λιώσουν οι πάγοι της αδιαφορίας





Η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, αύριο στην Κοπεγχάγη, δεν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, επιστρατεύονται επιχειρήματα που αντιπαραθέτουν το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον στο δικαίωμα για εργασία. Το επιχείρημα αυτό, όταν δεν προβάλλεται εκ του πονηρού, αποκαλύπτει ιδεολογικούς αναχρονισμούς.
Στη διάσκεψη κορυφής προβλέπεται ότι θα είναι απογοητευτική η εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα. Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις, πιο πίσω από τους στόχους του Κιότο, ο Ομπάμα με τη στάση του απογοητεύει όσους πίστεψαν στα παχιά λόγια του περί "πράσινης ανάπτυξης". Η Ε.Ε., μέσα από αντιφάσεις, καλείται να ανταποκριθεί στο αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών και να καταγραφεί ως επισπεύδουσα δύναμη. Αμφίβολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Η επαπειλούμενη κλιματική αλλαγή δεν είναι στενά οικολογικό πρόβλημα. Για να αντιμετωπιστεί δεν αρκούν νόμοι κατά της μόλυνσης. Είναι αναγκαία η ριζική αλλαγή του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης. Να μπουν τα δικαιώματα των πολιτών πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αν αναβληθούν και πάλι οι αποφάσεις, τότε το οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Ο Βρετανός οικονομολόγος Ν. Στερν υπολογίζει ότι η αδράνεια θα κοστίσει όσο οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και η οικονομική ύφεση μαζί!
Χρειάζεται να υπάρξει τώρα ισχυρή δεσμευτική συμφωνία με κοινωνική δικαιοσύνη, όπως εύστοχα προτείνουν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι, άραγε, τυχαίο ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, απ' όλα τα ελληνικά κόμματα, διοργάνωσε διεθνή συνάντηση στην Αθήνα εν όψει της Κοπεγχάγης; Είναι αναγκαίο να δοθούν αντισταθμίσματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στα καθ' ημάς, χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι μετέχουμε στη χορεία των ανεπτυγμένων χωρών που παράγουν μόλυνση χάριν της... ευημερίας τους! Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι η μάχη αφορά μεγάλα, αλλά και μικρότερα συμφέροντα.
Ό,τι δεν θέλουν οι κυβερνήσεις, μπορούν να πιέσουν και να το επιβάλουν, σε κάποιο βαθμό, οι πολίτες και τα κινήματα. Στην Κοπεγχάγη θα είναι παρούσα η διεθνής των διαδηλωτών, μια μακρά παρουσία που βγήκε μέσα από τις κινητοποιήσεις κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Με χάπενινγκ, ακτιβισμό, κοινωνική ανυπακοή, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις. Αντιμέτωπη με τον νόμο και την τάξη του απειλούμενου πλανήτη. Με αυτή την έννοια, μία "ελπίδα αταξίας"!


Πηγή:Κυριακάτικη Αυγή

Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.00 στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου το ετήσιο μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τραγικές φιγούρες η μητέρα, ο πατέρας και η γιαγιά του παιδιού που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον πόνο και τα δάκρυα τους, όπως άλλωστε και ο κόσμος που είχε προσέλθει για να τους συμπαρασταθεί σε αυτή την δύσκολη στιγμή της ζωής τους.Το πλήθος εκδηλώθηκε μόλις ο ιερέας έψαλλε "αιωνία σου η μνήμη", φωνάζοντας "αθάνατος - αθάνατος" και ξεσπώντας σε ένα παρατεταμένο όσο και σπαρακτικό χειροκρότημα.Η γιαγιά του παιδιού, μόλις τελείωσε η επιμνημόσυνη δέηση ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε να φωνάζει "ισόβια - ισόβια", προσθέτοντας: "Αυτός δεν είναι συμπατριώτης μας, είναι δολοφόνος", αναφερόμενη στον ειδικό φρουρό που αφαίρεσε τη ζωή του Αλέξη.Προτού γονείς, συγγενείς και φίλοι αποχωρήσουν, δύο εκ των παρισταμένων φώναξαν "η δίκη να γίνει στον Κορυδαλλό" για να ακουστούν και πάλι χειροκροτήματα.Ακόμη και αυτή τη στιγμή νεαρόκοσμος συνεχίζει να καταφθάνει στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου -που γι΄αυτό το λόγο θα παραμείνει ανοικτό έως τις 17.00- προκειμένου να εναπαοθέσει ένα λουλούδι στο μνήμα του Αλέξη.Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, παρότι σε διάφορα σημεία πέριξ του νεκροταφείου υπήρχαν προληπτικά άνδρες της Ασφάλειας, ενώ, από νωρίς, καίριες θέσεις είχαν λάβει σε αρκετές γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης αστυνομικοί της ΥΜΕΤ.Στο μνημόσυνο την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κουντούρης

www.ethnos.gr

Κ.Κ.Ε: Επίκαιρη προτροπή του Βάρναλη στο λαό !



Σε σχόλιο για τις συστάσεις Γιούνγκερ και τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η σύσταση Γιούνγκερ, να οπλιστεί με "κουράγιο και υπομονή" ο λαός για να αντέξει τις νέες θυσίες, που αποφάσισαν ΕΕ και κυβέρνηση, καθώς και οι χιλιοχρησιμοποιημένες κυβερνητικές δικαιολογίες καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ την προτροπή στο λαό του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη:

"Χάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο

χάιντε Σύμβολον αιώνιο!

Αν ξυπνήσεις μονομιάς

θα 'ρτη ανάποδα ο ντουνιάς"».




Για να μείνει ο Αλέξης ζωντανός, η κοινωνία πρέπει να ακούσει τη νεολαία

Η “Συσπείρωση πανεπιστημιακών" εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την έκρηξη της νεολαίας που επακολούθησε.Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η έκρηξη αυτή έχει κοινωνικές αιτίες που είναι καθήκον μιας κοινωνίας, η οποία δεν θέλει να εθελοτυφλεί, να τις αναγνώσει και να τις θεραπεύσει.Επισημαίνεται επίσης ότι η “βία, ο αυταρχισμός, η αντιδεοντολογική ακαδημαϊκή συμπεριφορά στο Πανεπιστήμιο, δεν προέρχονται κυρίως από τους φοιτητές, αλλά είναι συνέπεια των σχέσεων εξουσίας, εμπορευματοποίησης και πελατείας που επικρατούν στην κοινωνία και, δυστυχώς, ευδοκιμούν και στον πανεπιστημιακό χώρο”.Τα φαινόμενα βίας και καταστροφών στον ακαδημαϊκό χώρο πρέπει να αντιμετωπίζονται “με γνώμονα την επίλυση και άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων και όχι την όξυνσή τους, με αλληλοσεβασμό και διάλογο, με σταθερότητα στην ακαδημαϊκή δεοντολογία και όχι με αδιέξοδες καταγγελίες”.Καταλήγει σε κάλεσμα των πανεπιστημιακών στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της Δευτέρας 7 Δεκέμβρη.

Πηγή:ΑΥΓΗ

Ονδούρα: Ακόμα ένα πραξικόπημαΗ απόφαση του Κογκρέσου κατά της επαναφοράς Σελάγια


Με ισχνή πλειοψηφία, το Κογκρέσο της Ονδούρας τάχθηκε εναντίον της αποκατάστασης στην εξουσία του ανατραπέντος, με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, νόμιμου προέδρου Μανουέλ Σελάγια, συνεχίζοντας τις μεθοδεύσεις για παγίωση του στρατιωτικού καθεστώτος μετά και τις αποτυχημένες εκλογές-παρωδία της περασμένης Κυριακής. Η απόφαση επιχειρεί να θεσμοθετήσει το πραξικόπημα εγκρίνοντας ουσιαστικά την παράνομη απομάκρυνση του Σελάγια από την προεδρία... Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ονδούρας, που ελέγχεται από την πραξικοπηματική κυβέρνηση, τα 64 από τα 126 μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν κατά της επιστροφής Σελάγια στα καθήκοντά του. Το θέμα τέθηκε στο Κογκρέσο δήθεν στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε προωθήσει η διπλωματία των ΗΠΑ ανάμεσα στον Σελάγια και την πραξικοπηματική κυβέρνηση. Ενδεικτικό της πρόθεσης των πραξικοπηματιών είναι το γεγονός ότι έθεσαν το ζήτημα στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές-παρωδία που διοργάνωσαν την Κυριακή από τις οποίες νικητής εξήλθε ο λαός που απείχε σε ποσοστό 70%... Το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα όσο και ο Σελάγια τονίζουν ότι οι εκλογές είναι άκυρες και ότι δεν ισχύει η παράνομη εκλογή του υποψηφίου της δεξιάς αντιπολίτευσης, Πορφίριο Λόμπο. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη διαδικασία, αψηφώντας τις καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τις κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής που τις θεωρούν ως μη γενόμενες. Οι εν λόγω χώρες υπογραμμίζουν ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκονται οι ΗΠΑ που στηρίζουν έμμεσα τη ντόπια ολιγαρχία ενάντια στις προοδευτικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον υιοθετώντας μια προσεκτική στάση ανέφερε παράλληλα ότι οι εκλογές-παρωδία ήταν «μόνο ένα βήμα» στις προσπάθειες για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη χώρα! Το ερώτημα για τους περισσότερους αναλυτές είναι τι θα συμβεί μετά τον Ιανουάριο, όταν θα αναλάβει παράνομα καθήκοντα ο Λόμπο -εάν δηλαδή θα συνεχιστεί ή θα αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, ο Γερουσιαστής του Φιλελεύθερου Κόμματος, Εντμούντο Ορελάνα, που τάχθηκε εναντίον της απόφασης είπε: «Για μένα αυτό που έγινε στο Κογκρέσο ήταν ακόμη ένα πραξικόπημα». Ο βουλευτής Σεζάρ Χαμ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος που εναντιώθηκε επίσης στην απόφαση είπε ότι αυτή απλά θα επιδεινώσει την κρίση στη χώρα. Παράλληλα το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα επανέλαβε ότι οι λαϊκές δυνάμεις θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στο πραξικόπημα. Τονίζει δε ότι αγνοεί το αποτέλεσμα των εκλογών-φάρσα που έγιναν με στόχο τη νομιμοποίηση της παράνομης ρήξης της συνταγματικής τάξης από το πραξικόπημα των στρατιωτικών. Επαναλαμβάνει επίσης για πολλοστή φορά ότι ο μαζικός αγώνας των λαϊκών δυνάμεων θα συνεχιστεί ενάντια στην αδίστακτη καταστολή μέχρι την αποκατάσταση της δημοκρατίας, του Προέδρου Σελάγια και τη δημιουργία Συντακτικής Συνέλευσης.

Πηγή:Χαραυγή

Η κυβέρνηση κάνει εκκλήσεις για ειρηνικές εκδηλώσεις και κηρύσσει τον πόλεμο αστυνομοκρατίας με τα ΜΑΤ!





Η κυβέρνηση με απύθμενη υποκρισία κάνει εκκλήσεις για ειρηνική πορεία στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ενώ την ίδια ώρα εξαπολύει τις ορδές των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια μέχρι το Κερατσίνι επιβάλλοντας άνευ προηγουμένου αστυνομοκρατία.
Η έφοδος πάνοπλων αστυνομικών σε πολιτικό-πολιτιστικό στέκι στο Κερατσίνι και οι μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις πολιτών στα Εξάρχεια επιβάλλουν καθεστώς άγριας αστυνομοκρατίας για να αποτρέψουν την μαζική συμμετοχή στις μαζικές διαδηλώσεις στον ένα χρόνο από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.Με τέτοιες κατασταλτικές μεθοδεύσεις σαν κι αυτές που ένα χρόνο πριν οδήγησαν στη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου επιλέγει να απαντήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κλιμακούμενη δυσφορία για τα αντεργατικά και αντινεολαιίστικα μέτρα που ετοιμάζει για να φορτώσει στις πλάτες μας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.Δεν θα τους περάσει! Η αστυνομοκρατία είναι η ομολογία της πρόωρης χρεοκοπίας μιας πολιτικής που ήδη οι φοιτητές την καταδίκασαν με συνελεύσεις και καταλήψεις και οι εργαζόμενοι με απεργίες, όπως και αυτήν στο Δήμο της Αθήνας που έφτασαν σήμερα να την βγάλουν παράνομη και καταχρηστική.Θα πάρουν ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ με την ΜΑΖΙΚΗ συμμετοχή εργαζόμενων, φοιτητών και μαθητών στο Συλλαλητήριο την Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1.30μμ στα Προπύλαια και την Δευτέρα 7 Δεκέμβρη 12.30 ξανά στα Προπύλαια στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση. Και θα κλιμακώσουμε με την Πανεργατική Απεργία στις 17 Δεκέμβρη για να μην περάσει ο προϋπολογισμός της άγριας λιτότηταςΤίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το ποτάμι που ξέσπασε πέρυσι με την εξέγερση του Δεκέμβρη και τώρα συνεχίζει να δίνει μάχες για το δικαίωμα στην δουλειά ενάντια στο πέταγμα στο δρόμο των στέιτζ και των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση, για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας. Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία.Η τρομοκρατία δεν μας σταματά!