Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Λοβέρδος: Στο 12% η ανεργία το Μάρτιο


Στο 12% εκτιμά ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος πως θα εκτιναχθεί η ανεργία το Μάρτιο (βάσει και των προβλέψεων της ΕΣΥΕ), με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης να σημειώνουν άνοδο, καθώς η μερική - εκ περιτροπής απασχόληση, έχει ήδη ανέλθει στο 6 – 6,5% από 5,8% τον Οκτώβριο. Στο τέταρτο τρίμηνο το ποσοστό της ανεργίας σκαρφάλωσε στο 10,3%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΣΥΕ.
Σε παρέμβασή του κατά την συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα εργασιακά στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής , ο υπουργός Εργασίας ανήγγειλε την εντός των ημερών κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται οι περιπτώσεις των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Δημήτρης Χριστόφιας «Δεν θα επιδιώξω δεύτερη θητεία εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού»

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν πρώτα δεν λυθεί το Κυπριακό, έστειλε την Πέμπτη από τη Λευκωσία ο Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας των δηλώσεών του:
«Το λέω ξεκάθαρα. Δεν θα επιδιώξω δεύτερη θητεία εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού. Η τρέχουσα θητεία μου θα είναι η πρώτη και η τελευταία» είπε χαρακτηριστικά.


Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ


Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Θέλω να ξεκινήσω με έναν θερμό χαιρετισμό προς τους συνέδρους αλλά και όλα τα μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού.
Θεωρώ δεδομένο ότι το 6ο συνέδριό σας, θα είναι ακόμα μια διαδικασία της νεολαίας υποδειγματική ως προς τον ανοιχτό δημοκρατικό της χαρακτήρα και διακριτή για το ψηλό πολιτικό και ιδεολογικό της επίπεδο. Είναι ακριβώς τα πράγματα για τα οποία η νεολαία του Συνασπισμού μας κάνει περήφανους, χαρούμενους και αισιόδοξους.
Την στιγμή που οι νεολαίες των κομμάτων εξουσίας, έχουν περιορίσει τις διαδικασίες τους σε απολίτικες αντιπαραθέσεις, με ανταλλαγές γηπεδικών συνθημάτων και καρεκλιές, οι νέες και οι νέοι της αριστεράς κουβεντιάζουν ανοιχτά, δημόσια και πάνω σε μια σοβαρή πολιτική βάση.
Ανιχνεύουν τις προοπτικές μια αριστερής παρέμβασης στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία, και αναζητούν τους όρους της οργανωτικής τους ανάπτυξης.

4 τράπεζες στο σκαμνί για απάτη

Οι υπεύθυνοι τεσσάρων διεθνών τραπεζών και άλλα 13 άτομα παραπέμπονται για διακεκριμένη απάτη όσον αφορά την εμπλοκή τους στην υπόθεση αγοράς παραγώγων, σύμφωνα με απόφαση δικαστίνας του Μιλάνου.
Πρόκειται για τις Deutsche Bank, JP Morgan, UBS και Depfa.

Προκήρυξη της οργάνωσης σπουδάζουσας της ΚΟΕ για την ν. ΠΑΣΟΚ


Δεν υπάρχει δρόμος για συμβιβασμό
Ή με τις Βρυξέλλες ή με το λαό και τη νεολαία





«Υπάρχουν στιγμές που συμπυκνώνουν το χρόνο. Μία τέτοια ιστορική στιγμή είναι αυτή, την οποία βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες». Έτσι ξεκινάει η ανακοίνωση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση. Η σκληρότητα των μέτρων πράγματι καθιστά την περίοδο ιστορική αφού μειώσεις μισθών και τόσο σφοδρή επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα είχαμε να δούμε από τη Ναζιστική κατοχή.


Νόμιμo το ισπανικό... gamato

Με μια ιστορική απόφαση για τις εξελίξεις στο διαδίκτυο, ισπανικό δικαστήριο έκρινε ότι είναι νόμιμη η λειτουργία των web site και δικτύων τα οποία διανέμουν ψηφιακά αρχεία είτε με τη μέθοδο των torrents είτε από χρήστη σε χρήστη (P2P).
Σύμφωνα με τον Ισπανό δικαστή Raul N. García Orejudo η ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων είναι απολύτως νόμιμη εάν δεν γίνεται για κερδοσκοπικούς λόγους, ακόμη κι αν αυτά τα αρχεία έχουν προστατευμένα πνευματικά δικαιώματα.
"Τα P2P δίκτυα δεν είναι παρά απλοί αγωγοί μεταφοράς δεδομένων μεταξύ χρηστών και σε αυτή τη βάση δεν αποτελούν τρόπο καταστρατήγησης των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων" αναφέρει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα προς τις εταιρείες οι οποίες ζητούν το κλείσιμο τέτοιων δικτύων και τυην καταδίκη των διαχειριστών τους. Με βάση αυτή την απόφαση αθωώθηκε το δημοφιλές ισπανικό site elrincondejesus.com το οποίο είχε μηνυθεί από οργανώσεις προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Δημόσιο εγγυάται εξοπλισμούς στην Abu Dabi για τον Σκαραμαγκά


Τη συρρίκνωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την αγορά νέων εξοπλισμών εγκρίνει σήμερα το ΚΥΣΕΑ, καθώς υπογράφεται η συμφωνία για την πώληση των Ναυπηγείων κατά 75% στην Abu Dabi Mar, ενώ πρόκειται να γίνει η παραγγελία δύο επιπλέον υποβρυχίων τύπου 214.
Χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου, πριν τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής, παρουσίασε τα σημεία της συμφωνίας και επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που περιήλθαν τα ναυπηγεία.
Υποβρύχιο type 214

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της σύλληψης των διαχειριστών του δικτύου gamato.info


Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση της σύλληψης των διαχειριστών του δικτύου gamato.info, καθώς και τον ευρύτερο προβληματισμό γύρω από το διαμοιρασμό αρχείων στο Διαδίκτυο και την αποκαλούμενη “πειρατεία” προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υιοθέτει το σύνολο των επιχειρημάτων των εταιριών εμπορίας και διακίνησης έργων πνευματικού μόχθου, αγνοώντας τη διεθνή συζήτηση περί ανταλλαγής αρχείων μουσικής ή βίντεο, η οποία -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει ότι έτσι ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα και οι πωλήσεις των έργων.

Aνησυχία προκαλούν οι αυτοκτονίες φοιτητών στη Νέα Υόρκη



Σειρά αυτοκτονιών που σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Cornell στην Ίθακα της Νέας Υόρκης, τα τελευταία δύο εξάμηνα αποτελεί «κρίση της δημόσιας υγείας», δήλωσε η διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Ψυχικής Υγείας της Σχολής.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ίθακα, τέσσερις φοιτητές αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του 2009 και ακόμη δύο έχουν αυτοκτονήσει τους τελευταίους δύο μήνες.Το Φεβρουάριο ένας πρωτοετής, πήδηξε από γέφυρα ενώ την περασμένη Πέμπτη, υπό παρόμοιες συνθήκες βρέθηκε το σώμα ενός δευτεροετή φοιτητή μηχανικής. Οι αρχές κάνουν ειδική νεκροψία σε έναν άλλο φοιτητή που εκτιμάται ότι έχει αυτοκτονήσει.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα από την περιοδεία στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος


«Όπως επιβεβαιώνεται χρόνια τώρα ότι το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ είναι αποπροσανατολιστικό και τεχνητό, το ίδιο ισχύει και για το δίλημμα ΕΕ ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο λαός επιτέλους, τούτη την ώρα, να κάνει μια επιλογή: Ή θα στηρίζει τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ή θα ανασυντάξει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα παρεμποδίσει τα καινούργια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται και θα ανοίξει το δρόμο για ριζική αλλαγή.
Ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία».

Κ.Κ.Ε: Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την φορολόγηση της πρώτης κατοικίας


Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της απαλλαγής απ' το φόρο α΄ κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και η καθιέρωση αφορολογήτου ορίου χαμηλής αξίας αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης δεν έχει ούτε όριο, ούτε ημερομηνία λήξης. Άρχουσα τάξη και ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο και τα πιο στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγασης και ληστεύουν προκλητικά ό,τι απέμεινε απ' το λαϊκό εισόδημα.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός για να πληρώσουν τώρα την κρίση τα μονοπώλια, για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Ξεκινάει σήμερα το 6ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ


    Με κεντρικό σύνθημα "Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής", ανοίγουν σήμερα το απόγευμα, στις 6 μ.μ., οι εργασίες του 6ου τακτικού Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΝ στην τεχνόπολη στο Γκάζι. Οι διαδικασίες θα συνεχιστούν αύριο έως και την Κυριακή το απόγευμα στην ΑΣΟΕΕ (αμφιθέατρο Αντωνιάδου).

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν σήμερα με την ομιλία του απερχόμενου γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ανακοίνωση Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ για την προσωρινή κράτηση του Μάριου Ζ. και το θεσμικό πλαίσιο του κουκουλονομου


    Με αφορμή τη σύλληψη του Μάριου Ζ. για παράβαση του νόμου περί κουκούλας και για απόπειρα εμπρησμού - η οποία μάλιστα δεν στοιχειοθετείται από το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και τις μαρτυρίες δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων που αγνοήθηκαν προκλητικά-, η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανακολουθία της κυβέρνησης που δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τις επανειλημμένα διατυπωμένες υποσχέσεις της για κατάργηση των διατάξεων του ανελεύθερου και αντισυνταγματικού κουκουλονόμου. Φαίνεται ότι όσο οξύνεται η κοινωνική αναταραχή τόσο πρυτανεύουν αντιλήψεις περί διατήρησης του αυταρχικού θεσμικού πλαισίου που οι κυβερνώντες νομίζουν ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στις δίκαιες κινητοποιήσεις. Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει αμέσως στη Βουλή σχέδιο νόμου για την κατάργηση του νομικού εκτρώματος του κ. Μαρκογιαννάκη.

    Αντιπροσωπεία του KKE στην Κούβα


    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το Γιώργο Μαρίνο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και το Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, βρίσκεται στην Αβάνα της Κούβας από την Τετάρτη 17 έως και την Πέμπτη 18 Μάρτη.
    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με την ΚΕ του ΚΚ Κούβας στις οποίες τα δύο κόμματα θα συζητήσουν για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν στις δύο χώρες, και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.