Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ανεστάλη η απεργία των πιλότων της Lufthansa - Η... σκυτάλη στη British Airways


Αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η απεργιακή κινητοποίηση των πιλότων της γερμανικής Lufthansa, η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις. Νέα ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό τον Μάρτιο με σχεδιαζόμενη απεργία του ιπτάμενου προσωπικού της British Airways.

Το συνδικάτο των πιλότων της Lufthansa (Cockpit) και οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις». Η απεργία αναστέλλεται έως τις 9 Μαρτίου και η στάση των πιλότων στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων με τη διοίκηση.


Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 9/3 οι πιλότοι της Lufthansa(φωτό από κινητοποίηση τους)


 


Επιστολή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το πορτογαλικό ΚΚ για τις καταστροφές στη Μαδεϊρα


«Αγαπητοί σύντροφοι,
Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τα δεκάδες θύματα και τους πάνω από 100 τραυματίες στη Μαδέιρα. O ελληνικός λαός έχοντας αντίστοιχη πικρή πείρα παρακολουθεί από κοντά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Η εργατική τάξη και ο απλός λαός πληρώνουν πάντα το πιο βαρύ τίμημα  από την έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών που θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Παρακαλούμε μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας, τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της χώρας σας. Το ΚΚΕ συντάσσεται με τις εκκλήσεις που κάνει το Πορτογαλικό ΚΚ για άμεση βοήθεια για τη στήριξη του πληθυσμού και για την όσο το δυνατό γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών στη Μαδέιρα.


Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ».

Δημοσίευμα - σοκ στο γερμανικό Focus για την Ελλάδα

Το αίσχος και η ιεροσυλία δεν έχουν όριο σε ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, που επιχειρούν με κάθε τρόπο να πλήξουν το κύρος της Ελλάδας διεξάγοντας έναν πρωτοφανή πόλεμο λάσπης και διασυρμού εναντίον της χώρας μας. Το σημερινό πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού «Focus», το οποίο διαφημίζεται από χθες στην επίσημη ιστοσελίδα του έντυπου, ξεπερνά κάθε όριο ευπρέπειας και ιστορικού σεβασμού.

«Αριστερά» αδιέξοδα και οι πραγματικές ανάγκες του κινήματος

Σε αντίθεση με τη μετεκλογική ευφορία που κυριαρχούσε σε διάφορους αριστερούς ή και «αριστερούς» κύκλους μετά τις εκλογές του 2007, τώρα, μετά τις εκλογές του 2009 και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα φαίνεται πολύ διαφορετικό. Τόσο στους χώρους και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους χώρους της μετέπειτα ΑΝΤΑΡΣΥΑ κυριαρχούσαν αυταπάτες και φαντασιώσεις για το ότι η ώρα της Αριστεράς, επιτέλους, ερχόταν. Με όχημα διάφορα «ενωτικά» εγχειρήματα, κόντρα στους «μοναχικούς δρόμους» και την «κομματοκεντρική» ανάπτυξη, τόσο οι χώροι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτοί της μετέπειτα ΑΝΤΑΡΣΥΑ «έταζαν» προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχει «σχέδιο» αντιμετώπισης των αδιεξόδων και της χρεοκοπίας της Αριστεράς. Κυρίως οι χώροι του ΣΥΡΙΖΑ, κυριολεκτικά απογειωμένοι με τον Τσίπρα στο τιμόνι και τον Αλαβάνο στην πυξίδα, έφτασαν να ονειρεύονται μέχρι και κυβερνητικές ευθύνες με κινηματική στήριξη!

Δύο βαλέδες

Από Προλεταριακή Σημαία:

* Κάθε άλλο παρά απροσδόκητο: η σοσιαλδημοκρατία είναι η καταλληλότερη φάρα για τόσο χοντρές εργολαβίες όπως είναι οι στρατηγικές κατεδαφίσεις στην εργασία και στην ασφάλιση. Το ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας καταπάνω στο σπίτι μας τις μπουλντόζες, με λάβαρο τη θρασεία και χυδαία ωμότητα της ευρωλησταρχίας –δεν χορταίνει να καταβροχθίζει τις σάρκες τής φτώχειας–, μας ανακοίνωσε ότι θα μας ψοφήσει ως τα βαθιά γεράματα στη δουλειά και στο καταθλιπτικό κυνήγι για τον επιούσιο. (Που είναι ζήτημα αν θα μείνει άρτος και δεν θα γίνει κάνας μεταλλαγμένος σκάρτος καταπώς επείγονται στην Κομισιόν.)
Η φαγάνα μάς τρώει επειδή, λέει ο Λοβέρδος, έχει «ιδιαιτέρως αυξηθεί» το… «προσδόκιμο» της ζωής μας. Οπότε το προσδοκητό από κάθε μισθωτό σκλάβο σπάσιμο της αλυσίδας, έστω και με τη συνταξιοδότηση του τρεις κι εξήντα και του άντε πια στα τσακίδια καθάρματα, πάει περίπατο… ίσαμε και τα θυμαράκια.
Πριν από τριάντα μέρες ο ίδιος κυβερνητικός είχε αμολήσει τη φονική τορπίλη για το ένα εκατομμύριο ανέργους που το 2010 θα παραγάγει η Ελλάδα. Τι προσδοκά από τη ζωή ένας άνεργος, πόσο μάλλον ένα εκατομμύριο άνεργοι μαζεμένοι στη γωνιά τής απόγνωσης, οι Λοβέρδοι δεν είναι τώρα σε θέση να το αντιληφθούν. Η επίγνωση θα τους έρθει λίαν συντόμως και κατακέφαλα, όχι σαν επιφοίτηση, όχι σαν ρεγάλο από τον θεϊκό ουρανό των αφεντικών προς τους πιστούς βαλέδες, αλλά από τα κάτω, από τον σακατεμένο άνθρωπο, ως γνήσια οργή λαού. Μέλλον συνταρακτικό, κάθε άλλο παρά απροσδόκητο.

Η πρώτη μαζική απεργιακή απάντηση αναζητά τη συνέχειά της

Από Προλεταριακή Σημαία
Μαζική και με παλμό η πρώτη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» και στη σαρωτική επίθεση που εξήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τόσο η συμμετοχή στην απεργία της 10 Φλεβάρη όσο και οι απεργιακές συγκεντρώσεις απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν συναινούν στα νέα βάρη που θέλει να τους φορτώσει το κεφάλαιο αλλά είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.
Παρά τις απανωτές δημοσκοπήσεις που ανακοινώνονται με στόχο να μας πείσουν ότι υπάρχει ευρύτερη λαϊκή συναίνεση στον ορυμαγδό των νέων μέτρων, η απεργία στις 10 του Φλεβάρη απέδειξε το ακριβώς αντίθετο.
Και, μάλιστα, με δεδομένη την καθυστερημένη αντίδραση της συνδικαλιστικής ηγεσίας, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή αναζητούσε (και εξακολουθεί να αναζητά) «πεδίο συνεννόησης» με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην αστική τρομοκρατική προπαγάνδα να ξεδιπλωθεί. Και με δεδομένη επίσης την ξεδιάντροπη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ η οποία αρνήθηκε πεισματικά τη συνδιοργάνωση της απεργίας.

Αλλαλούμ στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Σε απεργία τεσσάρων ημερών προχωρούν από σήμερα οι πιλότοι της Lufthansa μετά από μια τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια διαπραγμάτευσης καλύτερων μισθών και ασφάλισης. Αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα σε πτήσεις.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ» - Ενας ακόμη τρόπος διχασμού της εργατικής τάξης

«Τι σημαίνει να είναι κανείς Γάλλος πολίτης;» «Τι επίδραση έχει η μετανάστευση στην εθνική ταυτότητα;» Στη βάση αυτών των ερωτημάτων, επισήμως, κλήθηκαν να εκφράσουν άποψη μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία διοργάνωσης «ανοιχτών τραπεζιών συζήτησης» Γάλλοι πολίτες και ειδικοί τους τελευταίους τρεις μήνες. Μια διαδικασία που έπεσε στους ώμους της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς καμία σχετική υποδομή ή οργάνωση, κάτι που αποδεικνύει ότι τα πραγματικά κίνητρα του συγκεκριμένου διαλόγου ήταν πολύ διαφορετικά από τα προβαλλόμενα.

Προφανώς, δεν είναι τυχαίο το ότι, σχεδόν ταυτόχρονα, άρχισε η ανάλογη συζήτηση και στην Ελλάδα. Οπως φαίνεται η ευρωπαϊκή αστική τάξη ανασύρει παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους διχασμού της εργατικής τάξης, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τις νέες καταστάσεις που δημιουργούνται από την εισροή, υπό την μορφή μετανάστευσης, εργατικού δυναμικού στην ΕΕ. Μια εισροή που η ίδια η πολιτική της προκάλεσε. Το κοινό αυτό πλαίσιο που βλέπουμε να εξελίσσεται και στη χώρα μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο που ετοιμάζεται να φέρει για την ιθαγένεια, δεν αποκλείει και τις κάποιες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα στη Γαλλία η συζήτηση για την «εθνική ταυτότητα» αφορούσε, σε μεγάλο βαθμό, ανθρώπους που έχουν, ήδη, τη γαλλική υπηκοότητα και λιγότερο μετανάστες.
Νέοι στα γκέτο (που θεωρούνται β' κατηγορίας πολίτες, γιατί είναι απόγονοι μεταναστών)

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στις 22 Φλεβάρη


ΘΕΜΑ: Αριστερή προγραμματική ή δομική αντιπολίτευση; Ομοιότητες και διαφορές.
ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ:
- Αλέκο Αλαβάνο, μέλος ΣυΡιζΑ
- Γεράσιμο Μοσχονά, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Βασίλη Μουλόπουλο, βουλευτή ΣυΡιζΑ
ΧΡΟΝΟΣ: Δευτέρα 22 Φλεβάρη, ώρα 7 μμ
ΤΟΠΟΣ: Ξενοδοχείο Athens Imperial, πλ. Καραϊσκάκη (Μετρό Μεταξουργείο)

Νίκος Χουντής: Η κυβέρνηση θα εισπράττει την αγανάκτηση της κοινωνίας

“Η χώρα θα μπει γρήγορα σε συνθήκες και πολιτικής κρίσης” εκτιμάει στην “Αυγή της Κυριακής” ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Παράλληλα χαρακτηρίζει “αόριστη πολιτική υποστήριξη” τα μέτρα των ευρωπαϊκών οργάνων για τη χώρα και επισημαίνει ότι η συνθήκη της Λισσαβώνα “αποτέλεσε μία από τις αιτίες” που οδήγησαν στην κρίση. Ο Ν. Χουντής σημειώνει ακόμη ότι η στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από “διγλωσσία και υποκρισία” και συμπληρώνει ότι σύντομα θα εισπράξει την αγανάκτηση της κοινωνίας. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως η απόκρουση του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας αμφισβητεί ευθέως το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΓΑΡΑ

Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας


Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Θα ακολουθήσει πορεία προς τον ομαδικό τάφο όπου θάφτηκαν, νεκροί και ζωντανοί, περισσότεροι από 800 μαχητές του ΔΣΕ που πήραν μέρος στη μάχη της Φλώρινας, το Φλεβάρη του 1949. Στο χώρο όπου το ΚΚΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση μνημείου αντάξιου του αγώνα και της θυσίας των σταυραετών του ΔΣΕ, των μαχητών που πήραν μέρος στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης του λαού μας και θυσιάστηκαν στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, στην πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας.
Στην Αριδαία
«Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας: Εμπνέει και διδάσκει στην αναμέτρηση με τον ιμπεριαλισμό», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, τηνΚυριακή 28 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Ριζοσπάστη.

Δελτίο Τύπου Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού-21/2/2010


Με συμμετοχή υπερτετρακοσίων στελεχών από όλη την Ελλάδα, έληξαν εχθές οι εργασίες της Διήμερης Πανελλαδικής Σύσκεψης της Ανανεωτικής Πτέρυγας(Α.Π.) του ΣΥΝ.
Στην Πανελλαδική Σύσκεψη:
1.    Επαναβεβαιώθηκε  η συνέχιση της  κοινής  πορείας και δράσης  μαζί με τις δυνάμεις της Πρωτοβουλίας  και της  ΑΡ.ΣΗ.  για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς με την προώθηση  των θεματικών  πολικών  εκδηλώσεων και το μηνιαίο πολιτικό περιοδικό που είναι υπό έκδοση.
2.    Εκφράστηκε η έντονη αντίθεση για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου με επιχειρήματα, που έχουν εκτεθεί επαρκώς την τελευταία περίοδο.
3. Αποφασίστηκε: