Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

11η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Αυξάνονται η απαιτητικότητα και τα καθήκοντα για τους κομμουνιστές Σε Κοινό Ανακοινωθέν και Δελτίο Τύπου κατέληξαν οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Ινδία. Στην αφρικανική Ηπειρο η επόμενη Διεθνής Συνάντηση των ΚΚ






Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 22 Νοέμβρη, οι εργασίες της11ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας και φιλοξενήθηκε από το ΚΚ Ινδίας και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Στη Συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 57 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία του οποίου αποτελούνταν από τουςΓιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ν. Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Το θέμα της φετινής Συνάντησης, που έγινε για πρώτη φορά στην ασιατική ήπειρο, ήταν:«Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, η πάλη των εργαζομένων και των λαών, η εναλλακτική διέξοδος και ο ρόλος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».Η Συνάντηση υιοθέτησε Κοινό Ανακοινωθέν, καθώς και Δελτίο Τύπου, όπου αναφέρονται συγκεκριμένες κοινές δράσεις, που θα στηρίξουν τα κομμουνιστικά κόμματα το επόμενο διάστημα.
Ανάγκη η επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού!
Στο Κοινό Ανακοινωθέν, (που θα δημοσιευτεί ολόκληρο σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»), περιγράφονται τα βασικά συμπεράσματα της Διεθνούς Συνάντησης για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τονίζεται ότι αυτή «είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που δείχνει τα ιστορικά του όρια και την ανάγκη για την επαναστατική ανατροπή του. Δείχνει την όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική καπιταλιστική ιδιοποίησή της. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου προσπαθούν να αποκρύψουν την αξεπέραστη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας που βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης».
Σημειώνονται βασικές εκδηλώσεις της κρίσης κι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Εκατοντάδες χιλιάδες εργοστάσια έχουν κλείσει. Οι αγροτικές οικονομίες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι και άστεγοι. Η ανεργία αυξάνεται σε πρωτοφανή επίπεδα και αναμένεται επίσημα ότι θα ξεπεράσει το όριο των 50 εκατομμυρίων. Οι ανισότητες σε όλο τον κόσμο αυξάνονται οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, το ένα έκτο της ανθρωπότητας υποφέρουν από την πείνα. Η νεολαία, οι γυναίκες και οι μετανάστες είναι τα πρώτα θύματα».
Στο Κοινό Ανακοινωθέν σημειώνονται οι ευθύνες των αστικών πολιτικών δυνάμεων, τόσο των φιλελεύθερων, όσο και των σοσιαλδημοκρατών, για τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.
Σημειώνει πως «σε αυτές τις συνθήκες τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα θα δουλέψουν δραστήρια για τη συσπείρωση και την κινητοποίηση όσο το δυνατόν πιο διευρυμένων τμημάτων των λαϊκών δυνάμεων στους αγώνες για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια ενάντια στην ανισότητα των φύλων, για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ιδιαίτερα της νεολαίας» και καταλήγει: «Εμείς τα κομμουνιστικά κόμματα από όλο τον κόσμο που εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων της κοινωνίας που μοχθούν - τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού - διακηρύσσουμε ότι ο σοσιαλισμός είναι η μόνη εναλλακτική λύση για το μέλλον της ανθρωπότητας και ότι το μέλλον ανήκει σε εμάς».
Κοινές δράσεις των κομμουνιστών
Στο Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Συνάντησης γίνεται αναφορά στη σύνθεση της Διεθνούς Συνάντησης και στην απόφασή της να προσκαλείται στο εξής σε αυτήν και το Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές. Σημειώνεται ακόμη πως την επόμενη 12η συνάντηση των ΚΚ θα φιλοξενήσει το 2010 το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ. Στο επόμενο διάστημα θα συγκληθεί η Ομάδα Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που θα αποφασίσει για την ακριβή ημερομηνία και το θέμα της 12ης Διεθνούς Συνάντησης.
Στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται ακόμη οι κοινές δράσεις που θα αναπτύξουν το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΚΚ, όπως:
1) Ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην παγκόσμια επέκτασή του, ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επιθετικότητα που παίρνει νέες μορφές, καθώς κι ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις.
2) Να αναδειχτεί η 29η Νοέμβρη ως μέρα αλληλεγγύης με την πάλη των Παλαιστινίων, όπως έχει αποφασιστεί στην έκτακτη συνάντηση που έγινε στη Δαμασκό το Σεπτέμβρη του 2009.
3) Να αναδειχτεί το 2010 ως έτος της 65ης επετείου από την ήττα του φασισμού.
4) Να δυναμώσουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων σε συντονισμό με τα συνδικάτα.
5) Να ενταθεί η διεθνής αλληλεγγύη για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών.
6) Να ενισχυθούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η πίεση στις κυβερνήσεις, διεκδικώντας τοδικαίωμα για δουλειά, σε συνεργασία με οργανώσεις νεολαίας.
Εκδήλωση αλληλεγγύης των ινδικών ΚΚ
Το απόγευμα της 22ης Νοέμβρη, σε κινηματοθέατρο του Νέου Δελχί πραγματοποιήθηκεεκδήλωση αλληλεγγύης, που διοργάνωσαν τα 2 ΚΚ της Ινδίας, με τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών.
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚΕ, του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Ισραήλ, του ΚΚ ΗΠΑ και του ΚΚ Παλαιστίνης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχαρίστησε τους Ινδούς κομμουνιστές για τη φιλοξενία της 11ης Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ και σημείωσε τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην υπόθεση της κατάργησης του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και της οικοδόμησης μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Α. Μπαρντάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας και οΠρακάς Καράτ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ενώ χαιρέτισαν ακόμη οι εκπρόσωποι των δύο ινδικών κομμάτων, του «Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος», και του«Μπλοκ προς τα Εμπρός», που είναι σε συμμαχία με τα ινδικά ΚΚ. Η εκδήλωση έκλεισε με τη «Διεθνή».

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Ιδιωτικοποίηση της Ε.ΥΑ.Θ.Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας


Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων επί κυβέρνησης Ν.Δ. για παράδοση του 23% των μετοχών της Ε.ΥΑ.Θ. σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, άνοιξε το δρόμο για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή της.
Το Κόμμα μας, με σειρά ερωτήσεων, είχε καταγγείλει την απόφαση αυτή που  ολοκληρώνει το πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ (μετατροπή της ΕΥΑΘ σε Α.Ε. και εισαγωγή της στο X.A.A.) και συνεχίστηκε από τη Ν.Δ. με την παραχώρηση του 5% στην πολυεθνική SUEZ.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική της παραχώρησης των φυσικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολυεθνικές, και η μετατροπή τους σε εμπόρευμα, ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.), στα πλαίσια των αποφάσεων της Ε.Ε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και αφετέρου αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους  που το πληρώνουν ακριβότερα (αύξηση τιμών νερού, αποχέτευσης κ.α.) αλλά και οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν είναι κατώτερες των απαιτούμενων (συνεχείς βλάβες στο δίκτυο, κακής ποιότητας νερό, δίωξη συνδικαλιστών και εργαζομένων κ.α.) 
Να σημειώσουμε ότι, η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, συνδυάστηκε με το παράλληλο κτύπημα των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργολαβικό καθεστώς σε διάφορους τομείς κ.α.).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί: 
-    Αν θα σταματήσει η κυβέρνηση κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της Ε.ΥΑ.Θ. και αν θα επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο το 100% της εταιρείας.
-    Αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η δημιουργία του αποκλειστικά δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας.       




Ο βουλευτής
Γιάννης Ζιώγας

Πανελλαδικό συλλαλητήριο προειδοποιητικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι γαλακτοπαραγωγοί

Πανελλαδικό συλλαλητήριο προειδοποιητικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι γαλακτοπαραγωγοί, προκειμένου να πιέσουν για την άμεση ισχύ του νόμου περί αναγραφής προέλευσης στο γάλα.Προειδοποιώντας για ακραίες εξελίξεις σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου από τις αρχές του 2010 -οπότε λήγει και η νέα προθεσμία που έδωσε στις βιομηχανίες η κυβέρνηση για την αναγραφή προέλευσης- οι γαλακτοπαραγωγοί απηύθυναν κάλεσμα και στους καταναλωτές να στηρίξουν το ελληνικό αγελαδινό γάλα.Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι γαλακτοπαραγωγοί κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ, όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «ένα μπουκάλι νερό ίσον δύο κιλά γάλα», μοίρασαν γάλα στους καταναλωτές, ενημερώνοντάς τους και για τη δεινή κατάσταση του κλάδου.«Με αυτόν τον τρόπο και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διασφαλίζονται και οι 180.000 θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα του κλάδου, από την παραγωγή μέχρι το ράφι», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργος Κεφαλάς.Ο κ. Κεφαλάς επεσήμανε ότι η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαρκώς φθίνουσα πορεία και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 700.000 τόνους, από 746.000 πέρυσι.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, χαρακτήρισε «φθηνές» δικαιολογίες τα λεγόμενα της κυβέρνησης για τη νέα αναβολή εφαρμογής του νόμου και πρόσθεσε ότι «είναι δικαίωμα των καταναλωτών να ξέρουν ακριβώς τι αγοράζουν».Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Απόστολος Μωραΐτης ζήτησε -μεταξύ άλλων- να δοθούν άμεσα λύσεις σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του κλάδου, «αλλιώς στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικό γάλα».Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στις Βρυξέλλες η νέα υπόθεση της αναγραφής προέλευσης στο γάλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτελέστηκαν 2 άτομα για το σκάνδαλο του μολυσμένου γάλακτος στην Κίνα.


Δύο από τους καταδικασθέντες για το σκάνδαλο με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα στην Κίνα εκτελέστηκαν σήμερα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους και περίπου 300.000 αρρώστησαν μετά την κατανάλωση του γάλατος στο οποίο είχε σκοπίμως προστεθεί μελαμίνη--μια ιδιαίτερα τοξική ουσία--ώστε να είναι θετικοί οι έλεγχοι για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.
Το γάλα αυτό παρήγαγε και διέθετε στην αγορά ο όμιλος Sanlu που τώρα έχει χρεοκοπήσει.
Συνολικά 21 στελέχη της Sanlu δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του δικαστηρίου, ο Ζανγκ Γιουζούν εκτελέστηκε «επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια με επικίνδυνα μέσα», ενώ ο Γκενγκ Ζινπίνγκ καταδικάστηκε και εκτελέστηκε επειδή «παρήγαγε και πουλούσε τοξικές τροφές».
Όμως η γυναίκα που ευθύνεται κυρίως για την τραγωδία, η Τιάν Ουενχούα γενική διευθύντρια της Sanlu, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, προκαλώντας την οργή των οικογενειών των θυμάτων που ζητούσαν να της επιβληθεί η θανατική ποινή.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Στην φωτογραφία συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη, έξω από το δικαστήριο.

Στην οικονομία του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι δεν είναι εταίροι αλλά εκμεταλλευόμενοι Οι εργαζόμενοι σε πτώχευση Με απεργίες και κινητοποιήσεις να αντισταθούμε





Σε εξαθλίωση και ανεργία οδηγούνται με απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι, που γι' άλλη μια φορά συνειδητοποιούν τα παιχνίδια που παίζουν στην πλάτη τους οι ιμπεριαλιστές, το κεφάλαιο και η κυβέρνηση που επιλέχθηκε από αυτούς για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις τους.
Πάγωμα των μισθών στο δημόσιο δεν σημαίνει απλώς ο ίδιος μισθός αλλά πραγματική μείωση και αφαίμαξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Παράλληλα, οι "συμφωνίες" που επιβάλλονται στο δημόσιο αποτελούν απλησίαστη οροφή και στην πραγματικότητα οδηγό νέας αφαίμαξης για τον ιδιωτικό τομέα. Η επίσπευση της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοσίας, που ζητάει ο ΣΕΒ, έρχεται να επικυρώσει ακριβώς αυτή την απόφαση των βιομηχάνων να παγώσουν τους γλίσχρους μισθούς και τα μεροκάματα που ισχύουν με το τέλος της προηγούμενης επαχθούς διετούς συμφωνίας.
Πίσω από τις απειλές για "χρεοκοπία της χώρας" και έναν προϋπολογισμό "προ πτώχευσης" βρίσκονται οι ακόρεστες διαθέσεις του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στην εργατική τάξη και μεγαλύτερα κέρδη για το ίδιο. Τόσο η επιτήρηση των ιμπεριαλιστικών λύκων της ΕΕ όσο και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό τομέα, στις συντάξεις, στην υγεία και στην παιδεία", για "μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και μεγαλύτερη ευκινησία" αλλά και για "πάταξη της διαφθοράς και μείωση των δαπανών" μεταφράζονται σε απολύσεις, κόψιμο των συντάξεων, κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης αλλά και ξεπέταγμα της νεολαίας των φτωχώτερων στρωμάτων από τη δημόσια παιδεία.
Οι εκβιασμοί αυτοί των "αρνητικών" αριθμών (χρέους, ελλείμματος, ανάπτυξης κ.λπ.) καταλήγουν στην "εθνική έκκληση” να επιμερισθούν οι "κοινωνικοί εταίροι" τις ευθύνες και τα καθήκοντα για μια "εθνική ανόρθωση" της οικονομίας, για ξεπέρασμα της κρίσης με ...επιμερισμό των υποχρεώσεων.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη και ψέμα από αυτές τις εκκλήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν είναι κοινωνικοί εταίροι σε μια εθνική οικονομία. Είναι η οικονομία του κεφαλαιοκρατικού συστήματος που βρίσκεται σε κρίση, ακριβώς επειδή απαιτεί μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων αλλά και νέα ανακατανομή των αγορών για το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην άλλη όχθη. Στην πλευρά των εκμεταλλευόμενων, στην πλευρά αυτών που ξεζουμίζονται σαν λεμονόκουπα για να ξεπεράσει το σύστημα την κρίση του. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, κοινοί στόχοι και συμφέροντα παρά μόνο ταξικά.
Καμία, λοιπόν, συμφωνία δεν μπορεί να γίνει στη λογική των "κοινωνικών εταίρων". Καμία έκπτωση στα μισθολογικά και εργατικά δικαιώματα δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους, ακόμη κι αν οι εργατοπατέρες -όπως κάνουν πάντα- ξεπουλήσουν κάθε εργατική κατάκτηση. Οι μεταρρυθμίσεις τους σημαίνουν για τους εργαζόμενους νέα βάρη και μεγαλύτερη φτώχεια.
Ας οικοδομήσουμε σε κάθε χώρο, με κάθε τρόπο, αντιστάσεις στην αδίστακτη επίθεση που έχει εξαπολύσει το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο και οι ντόπιοι υπηρέτες του. Τα συμπτώματα του πολυκερματισμού που εμφανίζονται σε εργατικές κινητοποιήσεις (π.χ., stage, συμβασιούχοι) μπορεί να ικανοποιούν μικροκομματικούς ανταγωνισμούς, όμως δεν οφελούν τους εργαζόμενους.
Ο νέος προϋπολογισμός, το νέο φορολογικό, η νέα συλλογική σύμβαση που επιδιώκεται να συμφωνηθεί εσπευσμένα, τα νέα μέτρα κατάργησης, ουσιαστικά, των συντάξεων, οι νέοι νόμοι που επεξεργάζονται για σχολεία και ΑΕΙ πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία στους δρόμους. Για να αποκτήσει πραγματικό, πολιτικό νόημα η εξέγερση του Δεκέμβρη. Για να ξεσπάσουν νέες εξεγέρσεις εργαζομένων και νεολαίας.

φ.630, 21/11/09

© Προλεταρική Σημαία 

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα καταγγέλοντας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ που ενθαρρύνουν και στηρίζουν την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ κατά











Με παρέμβασή του κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, κατήγγειλε τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την ενθάρρυνση και τη στήριξη της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού.



Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε τα παρακάτω:



«Η ιμπεριαλιστική πολιτική στήριξης του Ισραήλ από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, η αναβάθμιση των σχέσεων και γενικότερα των ζητημάτων που περιλαμβάνει η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, ενισχύουν την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.Σύμφωνα με τα στοιχεία η φετινή χρονιά είναι η πλέον αιματηρή για τον Παλαιστινιακό λαό.Μόνο κατά τη διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης "Χυτό Μολύβι" του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα (27.12. 2008 - 18.01.2009) δολοφονήθηκαν 1443 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους 340 ανήλικα παιδιά και 111 γυναίκες).



Χωρίς δίκη κρατούνται παράνομα στις ισραηλινές φυλακές 9.600 Παλαιστίνιοι.



Το τείχος του αίσχους επεκτείνεται στα 450 χιλιόμετρα με σχεδιασμό να φτάσει τα 750 χιλιόμετρα.Κατεδαφίζονται σπίτια και υποδομές στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που παράνομα έχει προσαρτήσει το Ισραήλ επεκτείνει τους εποικισμούς του, περίπου 500.000 έποικοι στη Δυτική Όχθη, 190.000 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό για άμεση, δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις 194, 242, 338 και 237 των Ηνωμένων Εθνών.Δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την ΑνατΣτοίχιση  στο  κέντροολική Ιερουσαλήμ, που θα έχει κυριαρχία στο έδαφος και στα σύνορά του και θα προβλέπει την επιστροφή των προσφύγων.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ


  • Αθήνα: 6.30 μ.μ., Ομόνοια
  • Θεσσαλονίκη: 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
  • Πειραιάς: 6.30 μ.μ., σταθμός ΗΣΑΠ
  • Κάλεσμα συμμετοχής και από την ΠΑΣΥ

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που θα ξεκινήσει από την Ομόνοια, στις 6.30 μ.μ., έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτα και εργαζόμενοι στο χώρο των κατασκευών, του δημοσίου, των υπηρεσιών, του χρηματοπιστωτικού, της Υγείας, και της εκπαίδευσης.
  • Πλατεία Βάθης: Συνδικάτα στη βιομηχανία, στις τηλεπικοινωνίες, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις μεταφορές.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και Φορείς Δυτικών Συνοικιών, Νοτιοδυτικών, 3ου και 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
  • Βικτώρια: Εργαζόμενοι και φορείς των βορειοδυτικών συνοικιών 5ου και 6ου διαμερίσματος.
  • Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι των νοτίων συνοικιών, νοτιοανατολικών, βορειοανατολικών, ανατολικών, 1ο, 2ο και 7ο διαμέρισμα.
  • Προπύλαια: Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.



ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!


Από τη Μεγαλόπολη ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 21-22/11 η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, με κεντρικό μήνυμα "ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ". Αντιπροσωπεία των Ο.Π. με τους δύο εκπροσώπους Ν. Χρυσόγελο και Ι. Κοντούλη και τον ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλο είχε σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικούς φορείς και πολίτες στο πνευματικό κέντρο της πόλης για τα τοπικά προβλήματα, τη ρύπανση από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το στόχο της απεξάρτησης από το λιγνίτη ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Συμβολική ποδηλατική πορεία πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στους κεντρικούς δρόμους της Μεγαλόπολης, με κατεύθυνση προς το συγκρότημα της ΔΕΗ (συνημμένες φωτογραφίες). Στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβούλιου, που ακολούθησε αμέσως μετά, υιοθετήθηκε διακήρυξη με τους στόχους και τα αιτήματα των Οικολόγων Πράσινων ενόψει της επικείμενης Συνόδου της Κοπεγχάγης (7-18 Δεκεμβρίου).Η Μεγαλόπολη επιλέχθηκε συμβολικά, για να αναδειχθεί η ανάγκη προετοιμασίας και μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή. Δυο από τις εκεί λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι από τις πιο ρυπογόνες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ συμβάλλουν σημαντικά και στις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα.Η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων "το κλίμα μας καίει" περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίσκεψη αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων σε 3 περιοχές (Μεγαλόπολη 21-22/11, Ηλεία 25/11 και Κοζάνη-Πτολεμαίδα 28/11) με ιδιαίτερο συμβολισμό σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι δυο περιοχές είναι από τα μεγαλύτερα λιγνιτικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης, ενώ η Ηλεία είχε πληγεί από τις μεγα-πυρκαγιές του 2007. Επιδιώκουμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε πως συνδέονται τα παγκόσμια προβλήματα με τα τοπικά προβλήματα αλλά και πως μπορούν περιοχές που αποτελούν σήμερα στον ένα ή στο άλλο βαθμό μέρος του προβλήματος να μετατραπούν σε σύμβολα μιας βιώσιμης, πράσινης πολιτικής.Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: "Στο πλαίσιο της πολιτικής για την προστασία του κλίματος αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και εξάντλησης των λιγνιτικών αποθεμάτων αργά ή γρήγορα, θα έρθει η μεταλιγνιτική εποχή. Είναι στο χέρι μας ως κοινωνία να την προετοιμάσουμε σωστά ώστε αυτή η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής ενέργειας να γίνει προς όφελος των θέσεων εργασίας, της κοινωνίας, της βιώσιμης-πράσινης οικονομίας και της κοινωνίας. Η Μεγαλόπολη, η Πτολεμαΐδα-Κοζάνη και το Αλιβέρι μπορεί να μεταστραφούν -μέσα από μια σχεδιασμένη πολιτική απεξάρτησης σταδιακά από το λιγνίτη - σε κέντρα παραγωγής πράσινης ενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας, υπολειμμάτων από καλλιέργειες και περιβαλλοντικά αποδεκτών φυτών, δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, ιδιαίτερα στα υποβαθμισμένα λιγνιτικά παιδία, με δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης και ενημέρωσης για στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μια τέτοια πολιτική θα συμβάλλει τόσο στην προστασία της υγείας των κατοίκων, του περιβάλλοντος και του κλίματος, αλλά και θα στρέψει την ελληνική οικονομία σε πράσινη κατεύθυνση και θα δημιουργήσει χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει κανένα παράθυρο για νέες λιγνιτικές μονάδες αλλά να στραφεί αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κάθε καθυστέρηση στις αναγκαίες πολιτικές έχει ασήκωτες συνέπειες στην υγεία των πολιτών, το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία"

Πρόσκληση για την ενιαιομετωπική αντιμετώπιση της κρατικής/παρακρατικής τρομοκρατίας-Ε.Ε.Κ





Προς τις οργανώσεις τις επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και τις πολιτικο-κοινωνικές συλλογικότητες, κινήσεις του εργατικού κινήματος και κινήσεις πόλεις


Σύντροφοι, θεωρώντας ότι η επίθεση εμπρησμού στο σπίτι του συντρόφου Γιάννη Γιαννατσή, στα Πετράλωνα, δεν στρέφεται μόνο εναντίον ενός μεμονωμένου αγωνιστή, ή εναντίον του EEK, μέλος του οποίου είναι, αλλά εναντίον όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος, σας καλούμε σεσύσκεψη την Πέμπτη 26 Nοέμβρη 2009, ώρα 19.30, στο Πολυτεχνείο (κτήριο Γκίνη). 
Ήδη η Λαϊκή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων, το μεσημέρι της Kυριακής 22 Nοέμβρη, αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και πορείας την Kυριακή 29 Nοέμβρη, στις 12 μ.μ. Θεωρούμε ότι πέρα από τη στήριξη της πορείας πρέπει να επεξεργαστούμε μια σειρά ενιαιομετωπικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κρατικής/παρακρατικής τρομοκρατίας.

Οι πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων σκορπούν ενθουσιασμό στο CERN


Δέσμες πρωτονίων κινήθηκαν προς αντίθετες κατευθύνσεις σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και παρήγαγαν τις πρώτες, ακούσιες, συγκρούσεις στη μεγάλη κυκλική σήραγγα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού στους επιστήμονες του CERN.


Οι εκούσιες συγκρούσεις θα αρχίσουν σε δέκα ημέρες περίπου, κυρίως για τη δοκιμή του επιταχυντή των 10 δισ. δολαρίων. Από τα τέλη του 2010 θα ξεκινήσουν και οι συγκρούσεις με πυρήνες μολύβδου αντί για πρωτόνια.
To πραγματικό τεστ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2010, όταν οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούσαν 1-2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων θα προσφέρουν νέα στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, τη θεωρία της υπερσυμμετρίας, καθώς και για το υποθετικό σωματίδιο Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», το οποίο θα εξηγούσε πώς η ύλη αποκτά μάζα.
Προς το παρόν, οι ακούσιες συγκρούσεις πρωτονίων που παρατηρήθηκαν, ήταν παρενέργεια της προσπάθειας των επιστημόνων να συντονίσουν τις δύο δέσμες.
«Υπήρξε πανδαιμόνιο μέσα στην αίθουσα ελέγχου και όλοι μας ξεσπάσαμε όταν είδαμε τις πρώτες συγκρούσεις», είπε ο Γιούργκεντ Σούκραφτ, εκπρόσωπος των πειραμάτων που παρατηρούνται στον LHC.
«Τα ίχνη (που προέκυψαν από τις συγκρούσεις) που παρατηρούμε είναι θαυμάσια», πρόσθεσε ο Αντρέι Γκολούτβιν, έτερος εκπρόσωπος του CERN.
«Ο LHC προχωρά πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε στην αρχική του φάση, που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής», δήλωσε ο Ρολφ Χόιερ, γενικός διευθυντής του CERN.
«Πήγε πολύ γρηγορότερα από όσο προβλέπαμε» δήλωσε και η Φαμπιόλα Τζιανότι, του προγράμματος ATLAS του CERN. «Είμαστε όλοι πολύ ευτυχείς» πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ:www.tanea.gr