Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις


Η κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, τα τραγικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτών δεν λύνονται με υποσχέσεις και προσχηματικό διάλογο.Η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό. Μόνο έτσι η αγροτική παραγωγή θα πάρει την θέση που της αξίζει σαν βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και συνολικά της χώρας.Η εξαγγελθείσα «αγροτική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι υπονομευμένη εξαρχής απ’ τα δημοσιονομικά πλαίσια που έχει διαμορφώσει η ίδια.Φαίνεται πως τους αγρότες τους θυμούνται όταν είναι στην αντιπολίτευση και τους ξεχνούν όταν γίνονται κυβέρνηση.To Γραφείο Τύπου


Κ.Κ.Ε-ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Διασφάλιση και διεύρυνση των παροχών προς τους εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ


Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΤο Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι ο ΟΑΕΔ έχει στερέψει οικονομικά, με τη χαρακτηριστική φράση «δεν υπάρχει σάλιο».
Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν από μόνες τους μια ακόμη πρόκληση διότι την ίδια στιγμή που τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με τη ρομφαία της οικονομικής χρεοκοπία μοιράζονται αφειδώς εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μόνο το τελευταίο πρόγραμμα επιδότησης μεγάλων επιχειρήσεων που εξαγγέλθηκε ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο, κυβερνητικές θητείες του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έχουν μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε μια μεγάλη δεξαμενή άντλησης του μόχθου των εργαζομένων προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα χρήματα του ΟΑΕΔ είναι χρήματα των εργαζομένων που αποδίδονται με τη μορφή κρατήσεων είτε από τις εργατικές είτε τις εργοδοτικές εισφορές, αφού τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πολιτεία οφείλει στον ΟΑΕΔ 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που παρακρατήθηκαν με σκοπό να καλυφθούν ελλείμματα του ΙΚΑ, τα οποία έχει δημιουργήσει η εισφοροδιαφυγή, η ανασφάλιστη εργασία και η υποχρηματοδότηση του κράτους.
Η κρίση και τα ελλείμματα που δημιουργούνται οφείλονται στο σύστημα που υπηρετείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη, δεν έχουν καμία υποχρέωση να φορτωθούν άλλα βάρη. Το «μάρμαρο» να το πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλιστούν και να διευρυνθούν όλες οι παροχές των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ και να πάψει ο εμπαιγμός και ο εκφοβισμός των εργαζομένων.

Ο βουλευτής
Γιώργος Μαυρίκος

BELLA CIAO- A song of the Italian partisans
Una mattina mi son svegliato
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
Una mattina mi son svegliato
Eo ho trovato l'invasor

One morning I woke up
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
One morning I woke up
And I found the invaderO partigiano porta mi via
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
O partigiano porta mi via
Che mi sento di morir

Oh partisan, carry me away,
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
Oh partisan, carry me away,
For I feel I'm dyingE se io muoio da partigiano
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
E se io muoio da partigiano
Tu mi devi seppellir

And if I die as a partisan
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
And if I die as a partisan
You have to bury meMi seppellire lassù in montagna
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
Mi seppellire lassù in montagna
Sotto l'ombra di un bel fiore

But bury me up in the mountain
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
But bury me up in the mountain
Under the shadow of a beautiful flowerE le genti che passeranno
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
E le genti che passeranno
Mi diranno: "Che bel fior"

And the people who will pass by
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
And the people who will pass by
Will say to me: "what a beautiful flower"È questo il fiore del partigiano
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
È questo il fiore del partigiano
Morto per la libertà

This is the flower of the partisan
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
This is the flower of the partisan
Who died for freedom 

Την Τρίτη, 19/1 συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΝ με αντιπροσωπεία Οικολόγων-Πρασίνων


Την Τρίτη 19/1 στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΣΥΝ (Πλ. Ελευθερίας 1) με πρωτοβουλία του ΣΥΝ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλ. Τσίπρα και τους Δ.Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ και  Δημ. Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πρασίνων.Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η διοικητική μεταρρύθμιση.

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα μπλόκα.Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να εφαρμόσει συνταγές Σημίτη !


Να εφαρμοστεί το αυτόφωρο ή να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, όσον αφορά στα αγροτικά μπλόκα, ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με επείγον έγγραφό του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των αγροτών, δηλώνει η Ομοσπονδία Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Βασίλη Τσιμαράγκα, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων, Αναστάσιος Κάτος, αναφέρει ότι θα επιτρέπεται η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα από τον κόμβο του Στρυμονικού.

Και μέσα σ΄όλα αυτά και η Βουλγαρία απειλεί με προσφυγή στην ΕΕ, για την απόφαση να κλείσουν τα τελωνεία...

Οι αγρότες σήμερα απέκλεισαν το τελωνείο του Προμαχώνα, της Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας και τον κόμβο Βογατσικού – Καστοριάς, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την καταβολή των κοινοτικών επιχορηγήσεων, έως τις 15 Μαρτίου.

Ο Γιώργος Πεταλωτής μάλιστα, επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει σε ρήξη με τα συμφέροντα.

Να σταματήσει την κοροϊδία -όπως αναφέρει- ζήτησε από την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

Από την Κυριακή παραμένει κλειστή σε δύο σημεία η Εγνατία Οδός στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Καβάλας.Αποκλεισμένοι παραμένουν και ο κόμβος των Κερδυλλίων στο νομό Σερρών, αλλά και ο κόμβος της Χρυσούπολης, στο νομό Καβάλας. Αποκλεισμένη και η εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο Κάστρο Βοιωτίας και στη γέφυρα Αλαμάνας στη Φθιώτιδα, ενώ αμετακίνητα παραμένουν τα τρακτέρ στο Στρυμονικό Σερρών, στο νομό Λάρισας καθώς και σε Νίκαια και Φάρσαλα.


Πηγή:www.topontiki.gr

Αφγανιστάν:ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΓΡΙΕΨΑΝ- Επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην Καμπούλ -Υπό έλεγχο η κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Καρζάι.Καπνός στην Καμπούλ ύστερα από τις βομβιστικές επιθέσεις των Ταλιμπάν.Δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν σε ένα από τα σημεία της επίθεσης.

Στρατιώτης κοντά στο φλεγόμενο κτίριο στο οποίο έγινε μάχη μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Ταλιμπάν.
Photograph: Shah Marai/AFP/Getty Images


Υπό έλεγχο βρίσκεται η ασφάλεια της Καμπούλ, δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ύστερα από μία σειρά επιθέσεων ενόπλων Ταλιμπάν στην καρδιά της πρωτεύουσας.
«Ο αφγανός πρόεδρος θέλει να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της Καμπούλ ότι η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος Καρζάι σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία επιτέθηκαν οι Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και το φλεγόμενο εμπορικό κέντρο εντός του οποίου είχαν εμπλακεί σε μάχη, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Ζεμαράι Μπασάρι.
«Προβάλλουν ακόμη αντίσταση (οι Ταλιμπάν) κοντά στον κινηματογράφο», πρόσθεσε ο Μπασάρι αναφερόμενος σε κινηματογράφο κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το υπουργείου Υγείας υπάρχουν πέντε νεκροί, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Μοχάμαντ Ζαχίρ Αζίμι, τουλάχιστον 38 άτομα, εκ των οποίων 18 πολίτες και 10 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις. Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε επίσης και τον θάνατο τεσσάρων Ταλιμπάν.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καταδίκασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν σήμερα οι Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ, τις οποίες χαρακτήρισε «απέλπιδες» και «ανηλεείς» πράξεις.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ενεργούν κατ΄αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Χόλμπρουκ σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί το οποίο επισκέπτεται.
«Είναι απελπισμένοι και ανελέητοι», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να περιμένουμε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις θα είναι τακτικές».
Τέσσερις καμικάζι σκοτώθηκαν, δύο από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και δύο πυροδοτώντας τις βόμβες που έφεραν πάνω τους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.
Εν τω μεταξύ, νέα έκρηξη ακούστηκε έξω από έναν κινηματογράφο σε πολυσύχναστο σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, νότια του προεδρικού μεγάρου, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις υπόλοιπες επιθέσεις, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Λίγο νωρίτερα ακούστηκε έκρηξη έξω από τον κινηματογράφο Παμίρ -δεν ξέρουμε τι την προκάλεσε και δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης», δήλωσε η ίδια πηγή αναφερόμενη σε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μάχη με τους ένοπλους Ταλιμπάν.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα πως είναι σοβαρή η κατάσταση στην Καμπούλ.
«Αυτή τη στιγμή σε όλη την Καμπούλ σημειώνονται επιθέσεις των Ταλιμπάν, η κατάσταση είναι σοβαρή, όπως είναι δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Κουσνέρ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
Ο γάλλος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης πως η διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει «να προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά και να δοθούν πρακτικές λύσεις».
Στην μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη επίθεση του τελευταίου χρόνου, ένοπλοι Ταλιμπάν, μερικοί φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, ακροβολίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε στρατηγικούς στόχους της αφγανικής πρωτεύουσας, όπως υπουργεία, εμπορικά κέντρα και τράπεζες.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι είκοσι καμικάζι επιτέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο και σε πολλά κρατικά κτίρια.
Ταυτόχρονα, εκρήξεις και πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με κατοίκους.
«Είναι δικό μας έργο. Στόχοι μας ήταν το προεδρικό μέγαρο, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ ένας από τους εκπροσώπους της διοίκησης των ταλιμπάν.
«Είκοσι από τους καμικάζι μας εισέβαλαν στην ζώνη αυτή και οι μάχες συνεχίζονται», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως ένας από τους καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου.
Τρεις νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός των επιθέσεων, ανακοίνωσε αξιωματούχος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος πρόσθεσε πως ακούγονται πυροβολισμοί σε όλη την πρωτεύουσα.
«Περισσότεροι από 200 αφγανοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί και μάχονται εναντίον των καμικάζι», τόνισε Αμίρ Μοχάμαντ.


Πηγές:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Φωτογραφίες από την Guardian και το AFP.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις 18/1/2010

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις 18/1/2010

Η κυβέρνηση ας μην κοροϊδεύει. Η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει εξυπηρετεί εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες και ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά. Γι' αυτό ο αγώνας της είναι μονόδρομος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝ:Απαράδεκτη κράτηση και απέλαση Ελληνίδας πολίτη από τις Ισραηλινές αρχές.


Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των Ισραηλινών Αρχών απέναντι στην  Ελληνίδα πολίτη Νόρμα Ρισμάουι.Συγκεκριμένα η Νόρμα Ρισμάουι συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ενώ πραγματοποιούσε επαγγελματικό ταξίδι στο Ισραήλ. Της αρνήθηκαν την είσοδο στην χώρα, την υπέβαλαν σε εξευτελιστική σωματική έρευνα και πολύωρη κράτηση κάτω από  άθλιες συνθήκες, για να την απελάσουν στη συνέχεια σαν persona non grata. Η Ρισμάουι είναι ενεργός πολίτη στη χώρα μας και μεταξύ των άλλων ήταν και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες ευρωεκλογές.Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε παρόμοιες προσβλητικές συμπεριφορές και διακρίσεις από το Ισραήλ. Φτάνει να έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό ή να έχουν οικογενειακούς δεσμούς με παλαιστίνιους πολίτες.Ζητάμε από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, να διαμαρτυρηθεί για αυτές τις διακρίσεις και να ζητήσει εξηγήσεις από το Ισραήλ για την συμπεριφορά του απέναντι σε Έλληνες πολίτες.

Στα νοσοκομεία της Δομινικανής Δημοκρατίας οι σεισμοπαθείς από την Αϊτή.

Τα νοσοκομεία του Άγιου Δομίνικου στα σύνορα με την Αϊτή έχουν γεμίσει με τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

"Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ στην Δομινικανή Δημοκρατία, τα νοσοκομεία στην περιοχή των συνόρων έχουν γεμίσει και οι τοπικές αρχές στέλνουν τους ασθενείς σε νοσοκομεία άλλων πόλεων. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, μηχανήματα και φάρμακα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ocha.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως είναι αναγκαίο ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων στα σύνορα ώστε να αποφευχθούν οι ασθένειες και η μόλυνση των υδάτων. 
Εξαιτίας των πολλών αυτοκινητοπομπών μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας ο δρόμος που οδηγεί στο Πορτ-ο-Πρενς είναι σχεδόν αδιάβατος και το ταξίδι από τον Αγιο Δομίνικο μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 18 ώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση. 


Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων προειδοποίησε επίσης πως η έλλειψη καυσίμων είναι όλο και μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να διακοπεί η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων. 
"Το εθνικό σύστημα τηλεπικοινωνιών έχει μερικώς αποκατασταθεί, αλλά χωρίς καύσιμα (για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) είναι ζήτημα ημερών να διακοπεί η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις", επισημαίνει το Ocha.


Πηγή:www.nooz.gr

Για κατάληψη της Αϊτής κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε, χθες, τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το σεισμό που έπληξε την Αϊτή την περασμένη Τρίτη ως πρόφαση για να καταλάβουν τη χώρα.

"Διαβάζω ότι καταφθάνουν 3.000 στρατιώτες, πεζοναύτες, οπλισμένοι σα να πηγαίνουν σε πόλεμο. Δεν υπάρχει έλλειψη όπλων εκεί, Θεέ μου. Γιατροί, φάρμακα, καύσιμα, νοσοκομεία εκστρατείας, αυτά είναι που πρέπει να στείλουν οι ΗΠΑ", είπε ο  Ούγκο Τσάβες στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του.

"Καταλαμβάνουν μυστικά την Αϊτή", πρόσθεσε. "Και επιπλέον, δεν τους βλέπεις στους δρόμους. Περισυλλέγουν τα πτώματα;...Αναζητούν τραυματίες; Δεν τους βλέπεις. Εγώ δεν τους είδα. Που είναι;" Ορκισμένος εχθρός της αμερικανικής πολιτικής, ο Τσάβες είπε ότι δεν επιθυμεί να μειώσει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, αλλά αμφισβητεί την ανάγκη αποστολής τόσων στρατιωτών.
Οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερους από 5.000 πεζοναύτες και στρατιώτες στην Αϊτή, ενώ αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα καταπλεύσει και πλωτό νοσοκομείο.
Χθες Κυριακή, ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βοήθησαν στην επιβολή της τάξης.
Η Βενεζουέλα έχει στείλει στην Αϊτή αρκετά αεροπλάνα με γιατρούς και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και στρατιώτες. Κοινή αποστολή Ρωσίας-Βενεζουέλας πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα Δευτέρα από τη Βενεζουέλα με ρωσικά αεροπλάνα που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στην Ουκρανία.O φιλορώσος Γιανούκοβιτς θα αντιμετωπίσει την Πρωθυπουργό Τιμονσένκο.Στις 11 μονάδες η διαφορά τους.

Με 11 μονάδες διαφορά προηγείται ο ηγέτης της  αντιπολίτευσης Viktor Yanukovich, επιβεβαιώνοντας τα exit polls.
Αν και η καταμέτρηση συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν, τον Γιανούβιτς αν συγκεντρώνει το 36 %, ενώ την δεύτερη προνομιούχα θέση που θα την οδηγήσει στο δεύτερο γύρο καταλαμβάνει η Yulia Tymoshenko με 25% περίπου.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου.

Η αποχή στον πρώτο γύρο ήταν σημαντική, κάτι που αποδεικνύει την απογοήτευση των Ουκρανών για το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Red Star

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Άσκηση εφέδρων ειδικών δυνάμεων στην Χαλκιδική


Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.Ανησυχία και ερωτηματικά προκάλεσε η τηλεοπτική προβολή σε δελτία ειδήσεων στις 10/1/2010, σύμφωνα με την οποία έφεδροι ειδικών δυνάμεων, πραγματοποιούσαν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το διάστημα 7 - 10 Γενάρη 2010, άσκηση με σύγχρονα όπλα και πιστόλια διαφόρων τύπων και ανάλογες στολές, με την καθοδήγηση ειδικών από τις ΗΠΑ. Προβλήθηκαν ακόμη δηλώσεις εφέδρων αλλά και ενός δημάρχου που φαινόταν να είναι γνώστης και σύμφωνος με αυτές τις ενέργειες ή διαδικασίες.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από σχετική ιστοσελίδα της «Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής», η οποία παραθέτει πρόσθετα στοιχεία όπως: ότι η συγκεκριμένη άσκηση έγινε με συνεργασία με το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών» με αντικείμενο «Ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών» καθώς και ότι το σχολείο SWAT (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής) θα παρακολουθούν αξιωματικοί από το ΓΕΣ και την Ελληνική Αστυνομία.
Το όλο σκηνικό μας γυρνά δεκαετίες πίσω, σε μια περίοδο παραστρατιωτικών και ημιστρατιωτικών οργανώσεων τύπου «κόκκινη προβιά» και άλλων, που είχαν διεθνείς διασυνδέσεις, έδρασαν ενάντια στο λαϊκό κίνημα και αξιοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967 και πριν απ' αυτήν
Την περίοδο που διανύουμε πέρα από τη μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικά σώματα κυρίως στις χώρες του ΝΑΤΟ, αναπτύσσονται και ιδιωτικοί μισθοφορικοί στρατοί. Τέτοιες δυνάμεις λειτουργούν στις ΗΠΑ είναι ενσωματωμένες στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, συμμετέχουν και σαν στρατός κατοχής στο Ιρακ.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί: α) Με βάση ποιο νομικό πλαίσιο συγκροτούνται και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας δυνάμεις όπως αυτή της λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής, στην αρμοδιότητα τίνος υπουργείου ανήκουν, πόσες και ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις σήμερα, ποια η προοπτικής αύξησή τους, ποια η συγκεκριμένη αποστολή τους και ποιος πληρώνει για όλα αυτά β) ποια η σχέση και η σύνδεσή τους με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

Ο βουλευτής
Σπύρος Χαλβατζής

Να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του Αλέξη!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Στην Άμφισσα, μακριά απ’ την Αθήνα, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και εκκλήσεις της οικογένειας του 15χρονου Αλέξη για διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό, και 13 μήνες μετά τη δολοφονία, ξεκινά στις 20 του Γενάρη η δίκη των δολοφόνων, ειδικών φρουρών Κορκονέα και Σαραλιώτη, στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Άμφισσας.

Είναι φανερή η προσπάθεια του συστήματος να υποβαθμίσει και να υποβιβάσει τη δίκη αυτή. Θα ήθελε -αν ήταν στο χέρι του- να «ακυρώσει» από τη λαϊκή μνήμη αυτό το συγκλονιστικό γεγονός που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για μια ολόκληρη εξέγερση, όπου χιλιάδες λαού και -κυρίως- νεολαίας διαδήλωναν κι αντιστέκονταν καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η πολιτική που όπλισε το χέρι των δολοφόνων συνεχίζεται αμείωτη! Σε «πείσμα» της κυβέρνησης και των δυνάμεων του συστήματος, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η απάντηση του μαζικού λαϊκού κινήματος, η καταγγελία και η αντίσταση σ’ αυτήν την πολιτική, αλλά και η απαίτηση για την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων του Αλέξη. Γιατί είναι γνωστό ότι πολλές φορές το σύστημα έχει καταφέρει να «ξελασπώσει» τα παιδιά του. Ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, τις περιπτώσεις του Μελίστα και του Καλαμπόκα. Και, ανεξάρτητα από το εάν το ΠΑΣΟΚ επιχειρήσει να αξιοποιήσει την καταδίκη των δολοφόνων ως «χαρτί» απέναντι στη ΝΔ ή για επικοινωνιακούς σκοπούς, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι στα μάτια της εξεγερμένης νεολαίας του Δεκέμβρη το ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρά ο «άξιος» συνεχιστής της πολιτικής της κρατικής τρομοκρατίας και της καταστολής που όπλισε τους δολοφόνους. Το ΠΑΣΟΚ που φέτος «τίμησε» τη μνήμη του Αλέξη με εκατοντάδες προσαγωγές, συλλήψεις, ξύλο και δακρυγόνα, με την ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την πρωτοφανή αστυνομοκρατία.

Προκειμένου να αναδειχτεί η σημασία αυτής της δίκης, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ(μ-λ) πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προκειμένου να υπάρξει κοινό κάλεσμα. Το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα θετικό, ήταν η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Δράσης Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων. Η Πρωτοβουλία εξέδωσε το δελτίο Τύπου που ακολουθεί, αφίσα-κάλεσμα σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας, καθώς και κάλεσμα σε συνέντευξη Τύπου. Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι το κάλεσμα αυτό να διευρυνθεί και από το χώρο της εκπαίδευσης, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τις ΕΛΜΕ και τους διδασκαλικούς συλλόγους.

Παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα, η Πρωτοβουλία καλεί νεολαία και εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τη συγκέντρωση της Τετάρτης και να δώσουν σαφές μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που γεννά και οπλίζει δολοφόνους.

  • Συνέντευξη Τύπου
    Δευτέρα 18/1, στις 13:00, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα)
  • Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αμφισσας
    Τετάρτη 20/1, στις 9:00 π.μ.
    (Αναχωρήσεις πούλμαν από Αθήνα: 6:00 π.μ. και 7:00 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων)
Το δελτίο τύπου εδώ

Από Προλεταριακή Σημαία 633

ΞΑΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Ο αγώνας στα χέρια των αγροτών

Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος. Δεν υπάρχει περιοχή ή νομός της Ελλάδας, αγροτικό προϊόν που να μην αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα. Προβλήματα που κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα, όλο και πιο οξυμένα. Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από τον Προμαχώνα μέχρι τη Μυτιλήνη, από το λάδι και τα φρούτα μέχρι το βαμβάκι, το στάρι και το καλαμπόκι, η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών έχει ξεχειλίσει.

Τόνοι αγροτικής σοδειάς σαπίζουν απούλητοι στις αποθήκες. Το σύνολο σχεδόν της αγροτικής παραγωγής πουλήθηκε σε εξευτελιστικές τιμές. Από την άλλη, «δίνουν και παίρνουν» οι ανατιμήσεις σε σπόρους, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια. Υπέρογκο το κόστος παραγωγής, προβληματικές οι περισσότερες καλλιέργειες, χιλιάδες οι αγροτικές οικογένειες που και αυτή τη χρονιά «μπήκαν μέσα». Οι επιδοτήσεις μόνο επιδοτήσεις δεν είναι. Από το 2006 (πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ) οι επιδοτήσεις χρόνο με το χρόνο μειώνονται από τις «νόμιμες» παρακρατήσεις και ροκανίζονται από τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, για τη μεγάλη μερίδα των αγροτών κατάντησαν «επίδομα απορίας», σαν αυτά τα επιδόματα που μοιράζει ο ΟΑΕΔ. Ειδικά φέτος, εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες πέρασαν «μαύρα Χριστούγεννα» γιατί δεν καταβλήθηκαν οι επιδοτήσεις πριν από τις γιορτές όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δόθηκε μόνο μια δόση που και από αυτήν έγιναν παρακρατήσεις από την Αγροτική Τράπεζα για τα δάνεια.

Χιονοστιβάδα λοιπόν τα αγροτικά προβλήματα. Και αυτά που έρχονται θα είναι ακόμα χειρότερα, όπως προβλέπεται από τη νέα αναθεώρηση («ενδιάμεσος έλεγχος υγείας» ή «τσεκ-απ») της ΚΑΠ: μεγαλύτερες παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις, αποκλεισμός μικροπαραγωγών από τις επιδοτήσεις κ.λπ. ΕΕ, ΚΑΠ και ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προγράψει τους αγρότες. Φτώχεια και εξαθλίωση για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, ασύμφορη η αγροτική παραγωγή, μαύρο και άραχλο το παρόν και το μέλλον για τον αγροτόκοσμο.

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση είναι που για άλλη μια φορά βγάζει τους αγρότες στα μπλόκα. Όπως πέρσι έτσι και φέτος έχουν ήδη ξεκινήσει ή προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Όπως πέρσι έτσι και φέτος δεν υπάρχει ένα ενιαίο και πανελλαδικό πλαίσιο αιτημάτων. Όπως πέρσι έτσι και φέτος υπάρχουν και εμφανίζονται διάφορα «συντονιστικά» και διάφορα «κέντρα αγώνα», πανελλαδικά ή περιφερειακά, ανάλογα με την πολιτική δύναμη που κυριαρχεί. «Πανελλαδικό Συντονιστικό» έστησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή» έστησαν οι του ΠΑΣΟΚ (συμμετέχουν και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΝ), ΠΑΣΥ από το ΚΚΕ. Και φυσικά υπάρχουν και τα θεσμοθετημένα τριτοβάθμια όργανα (ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ) που είναι έξω από το χορό.

Το ξεδίπλωμα των κινητοποιήσεων και ο πανελλαδικός τους χαρακτήρας οφείλονται όχι στις προσπάθειες αυτών των αγροτοσυνδικαλιστών, αλλά στην όξυνση των προβλημάτων, στην οργή και αγανάκτηση των αγροτών, στη διάθεσή τους για αγώνα. Άλλες ήταν οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί των αγροτοπατέρων. Σύρθηκαν όμως στις κινητοποιήσεις για να μην ξεκοπούν από τις διαθέσεις του κόσμου, για να μην ξεπεραστούν από τους αγρότες.

Τα πολλά «συντονιστικά», τα διαφορετικά αιτήματα, η έλλειψη ενιαίου πολιτικού πλαισίου, η κομματική πολυδιάσπαση κ.λπ. σίγουρα δεν βοηθάνε την αγροτική υπόθεση. Υπονομεύουν τον αγροτικό ξεσηκωμό. Αποπροσανατολίζουν τους αγρότες και διασπάνε το μέτωπο του αγώνα. Αυτό όμως που θα καθορίσει την εξέλιξη των κινητοποιήσεων είναι η μαζικότητά τους. Οι αγροτοπατέρες φοβούνται τον κόσμο. Θέλουν άμαζες κινητοποιήσεις για να τις έχουν ελεγχόμενες. Και, φυσικά, πρώτα πρώτα η κυβέρνηση είναι που δεν θέλει μαζικές τις κινητοποιήσεις. Μέσα στον αγώνα θα ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές γραμμές, θα αποκαλυφθεί ο ρόλος των αγροτοπατέρων. Θα παραμεριστούν τα λαθεμένα αιτήματα, θα κυριαρχήσουν όχι οι προτάσεις προς το σύστημα και την κυβέρνηση αλλά διεκδικήσεις, αιτήματα και στόχοι πάλης που απαντάνε στα πραγματικά αγροτικά προβλήματα.

Από την άλλη, και οι αγρότες δέχονται την ιδεολογική τρομοκρατία κυβέρνησης και ΜΜΕ για «ελλείμματα» και «χρεοκοπίες». Τα ίδια έλεγε και πέρσι ο Χατζηγάκης, ότι «δεν υπάρχουν λεφτά». Ομως, με τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις, οι αγρότες ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση. Ο Χατζηγάκης βρήκε μέσα σε μια νύχτα τα 500 εκατομμύρια και κερδήθηκε μια αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, έστω μικρή, έστω κάτω από τις πραγματικές ανάγκες της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Τον ίδιο δρόμο, το μονόδρομο του αγώνα, πρέπει να βαδίσουν και φέτος. Απέναντι στην πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, μόνη διέξοδος είναι οι αγώνες. Για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Για κατώτερες εγγυημένες τιμές. Για μέτρα αντιμετώπισης των αγροτικών χρεών.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν εμπειρία από πέρσι. Είδαν ότι οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι, μπορούν να ’χουν αποτελέσματα. Χρειάζεται γι’ αυτό μαζικότητα, ενότητα, σωστά αιτήματα, σωστός προσανατολισμός. Να μπουν μπροστά οι αγροτικοί σύλλογοι, να γίνουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό. Δημοκρατικά, συλλογικά, από τα κάτω, ξεπερνώντας την αδράνεια και την πολυδιάσπαση, μπορούν και φέτος να υπάρξουν κατακτήσεις, μπορούν τα μπλόκα να ’χουν νίκες.

Αναδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία 633

Για την ΕLITE

Αναδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία που κυκλοφορεί:

Για το τι συμβαίνει στην ELITE έχουμε ξαναγράψει στο προηγούμενο φύλλο. Την πρώτη τους κατάληψη οι εργαζόμενοι τη σταμάτησαν, επέτρεψαν να βγει εμπόρευμα από τις αποθήκες, ελπίζοντας ότι δείχνοντας καλή θέληση θα αύξαναν οι πιθανότητες επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Αυτά που ακολούθησαν όμως τους οδήγησαν να καταλάβουν ότι εργοδοσία και κυβέρνηση όχι απλά τους κοροϊδεύουν αλλά και τους εκβιάζουν παρέα για να αφήσουν ελεύθερη την αποθήκη, να πάψουν να ζητάνε αυτά που τους ανήκουν δικαιωματικά και να προχωρήσουν στις επιδιώξεις τους. Χρησιμοποιούν ως μέσο εκβιασμού τα δεδουλευμένα που τους χρωστάνε και την ενίσχυση που υποτίθεται ότι τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Η στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας οδήγησε τους εργαζόμενους και πάλι στο να καταλάβουν το εργοστάσιο την Παρασκευή 8/1. Την Τετάρτη 13/1 ο εκβιασμός συνεχίστηκε, οπότε ο ίδιος ο γραμματέας του υπουργείου «ζήτησε» να ανοίξουν οι αποθήκες (!), αναβάλλοντας τη προγραμματισμένη συνάντηση για την επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι το αρνήθηκαν, πραγματοποιώντας τη συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη το πρωί. Για άλλη μια φορά είχαν την ίδια αντιμετώπιση. Ότι και να τους «υπόσχεται» η κυβέρνηση το εξαρτά από το αν θα ανοίξουν τις αποθήκες. Στη συνέλευση της Πέμπτης το σωματείο αποφάσισε συνέχιση της κατάληψης έως τη Δευτέρα 18 Γενάρη.

Παράλληλα με την οργή, έκδηλη είναι και η αγωνία τους για το μέλλον. Υπάρχουν άνθρωποι που σε 2–3 χρόνια θα έβγαιναν στη σύνταξη, ζευγάρια που δουλεύουν και οι δύο στο εργοστάσιο και μένουν ξεκρέμαστοι, όλοι με τις συνηθισμένες υποχρεώσεις και πιέσεις που έχει κάθε λαϊκή οικογένεια. Από αυτό απορρέει και η ελπίδα τους, που αποτυπώνεται και σαν αίτημα, για επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Παράλληλα, και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, απλώνεται ένα κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Με πρωτοβουλία κατοίκων αγωνιστών της γειτονιάς του Κολωνού, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα μαζική σύσκεψη σε σχολείο με τη συμμετοχή συλλόγων γονέων, τοπικών επιτροπών κατοίκων, των δασκάλων, φορέων από το Περιστέρι, αρκετών κατοίκων και με τη συμμετοχή εργαζομένων της ELITΕ.

Σκοπός ήταν -και πραγματοποιήθηκε- η συγκρότηση όσο το δυνατόν πιο πλατιάς Επιτροπής Αλληλεγγύης για την ενεργό στήριξη των εργαζομένων της ΕΕ. Στόχος, η διάδοση του αγώνα τους, το άνοιγμά του κατ’ αρχήν στο λαό των γύρω περιοχών, με κάθε δυνατό τρόπο, για να δημιουργηθεί πιο μεγάλη πίεση προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Κάτι που είναι κοινός τόπος όλων όσοι συμμετείχαν, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που έχουν να παρατάξουν οι εργαζόμενοι απέναντι στο κεφάλαιο και τα κυβερνητικά στηρίγματά του, απέναντι στην επίθεση που εξελίσσεται και αναμένεται ακόμη πιο έντονη σε όλο τον εργαζόμενο λαό.

Ήδη από τις πρώτες εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα σημάδια είναι θετικά. Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην πάρει την προκήρυξη ακούγοντας ότι πρόκειται για τους εργαζόμενους της ELITΕ και αρκετοί κάθονταν να κουβεντιάσουν, εκφράζοντας εκτός από τη συμπαράστασή τους και τη δική τους αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον της κυβερνητικής πολιτικής.

Έχει μεγάλη σημασία το πλατύτερο άνοιγμα του κινήματος αλληλεγγύης πέρα από τα όρια των γειτονικών περιοχών αλλά και πέρα από τη λογική περιορισμού της σε σωματεία και συνδικάτα που ελέγχονται από συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς χώρους. Για να πάρουν κουράγιο οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με την κατάληψη του εργοστασίου και τη διάδοση της υπόθεσης έξω απ' αυτό. Κάτι για το οποίο δεν αρκούν απλώς οι ανακοινώσεις σωματείων και φορέων, αλλά χρειάζεται και η με κάθε τρόπο έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι της ELITΕ, με βάση τα δικά τους λόγια, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποιοι πραγματικά τους στηρίζουν και ποιοι τους κοροϊδεύουν. Καταλαβαίνουν τη σημασία και ζητούν την αλληλεγγύη και του υπόλοιπου κόσμου, όπως και την έχουν. Όπως θα πρέπει να έχουν και τον πρώτο λόγο στον αγώνα τους, αποφασίζοντας για τις επόμενες κινήσεις τους με τις γενικές συνελεύσεις τους.

Ανακοίνωση για την ELITΕ έβγαλε και η Ταξική Πορεία η οποία καταδεικνύει ως βασικούς υπεύθυνους για την κατάσταση της ELITE αλλά και χιλιάδων εργαζόμενων που βρίσκονται και θα βρεθούν στην ίδια θέση την κρίση που προκάλεσαν οι πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολιτική υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και αφαίρεσης δικαιωμάτων από το λαό για να δίνει κέρδη και προνόμια στους λίγους.

Και καταλήγει:

«Η υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων της ELITE στη δουλειά και η στήριξη του αγώνα που δίνουν είναι υποχρέωση κάθε εργαζόμενου. Η καταδίκη της πολιτικής που γεννά την ανεργία και τη φτώχεια είναι όρος επιβίωσης για την εργατική τάξη. Με εργαλεία την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα. Με συνείδηση ότι το δίκιο το έχουν οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν τον πλούτο αυτής της κοινωνίας και όχι αυτοί που ληστεύουν τον πλούτο αυτόν, το κεφάλαιο και αυτοί που το στηρίζουν.

Να απαιτήσουμε:

·Να διασφαλιστούν οι δουλειές όλων των εργαζομένων της ELITE.

·Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.

·Να διασφαλιστεί η συνταξιοδότηση όλων των εργαζομένων που είναι κοντά στη σύνταξη.»

Σε δίκη τρεις αντιπολεμικοί διαδηλωτές.


Τρία άτομα, που συμμετείχαν στις μεγάλες διαδηλώσεις στην Κρήτη, ενάντια στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, πριν από έξι χρόνια, βρίσκονται και πάλι στο εδώλιο.

Από τη διαδήλωση στην Σούδα στις 6 Απριλίου 2003
Τα επεισόδια είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη ναυτική βάση στο Μαράθι της Σούδας στις 6 Απριλίου του 2003.Και οι τρεις, δυο άντρες και μία γυναίκα, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από τα επεισόδια και σε διαφορετικά σημεία, δικάζονται στο Εφετείο Κρήτης την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου με τις κατηγορίες της «διακεκριμένης μορφής αντιστάσεως» και της «διατάραξης κοινής ειρήνης».
Σύμφωνα με την δικογραφία, κατηγορούνται ότι έριξαν πέτρες, ενώ, άλλα άγνωστα άτομα έριξαν μολότοφ. Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες. Μάλιστα, ένας εκ των κατηγορουμένων κλήθηκε σε απολογία για μια... σφεντόνα, που βρέθηκε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή.
Πηγή:www.enet.gr

Ισλανδία - δημοψήφισμα για την αποπληρωμή του χρέους: «Να πληρώσουν οι τραπεζίτες - όχι εμείς»

Η αρχή του νέου έτους βρήκε τους Ισλανδούς εργαζόμενους εξαιρετικά οργισμένους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους -χρέος που προκάλεσαν οι ισλανδικές τράπεζες- προς τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας προκάλεσε ένα νέο γύρο διαδηλώσεων σε όλη την χώρα και οδήγησε την Ισλανδία σε πολιτική κρίση.
Το ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 14.000 ευρώ περίπου για κάθε
Ισλανδό πολίτη.

«Να πληρώσουν οι τραπεζίτες - όχι εμείς» ήταν το κεντρικό σύνθημα που δονούσε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο.

Καπιταλισμός - καζίνο
Η Ισλανδία ήταν εδώ και καιρό ένα από τα νεοφιλελεύθερα πειράματα, ένα χρηματοδοτικό καζίνο. Οι αστοί σε όλη την Ευρώπη δεν επέκριναν ποτέ τις πολιτικές που εφαρμόζονταν, την παρουσίαζαν σαν ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.
Το "θαύμα" δεν κράτησε πολύ, η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα και το νόμισμα της χώρας και μαζί το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Στις 5 Οκτωβρίου του 2008 η Ισλανδία, από την χώρα με το 6ο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως, έφτασε στα όρια της πλήρους χρεοκοπίας. Όλες οι ισλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και κρατικοποιήθηκαν στην συνέχεια.
Οι μετοχές των τραπεζών μετατράπηκαν σε άχρηστα χαρτιά. Αυτό σε μια χώρα όπου 30.000 άτομα (το 10% του πληθυσμού) είχαν στην κατοχή τους μετοχές τραπεζών και όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές.
Υπήρξε ένα κύμα πτωχεύσεων στις επιχειρήσεις και το 40% των νοικοκυριών δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Οι συνταξιούχοι έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στην εξέγερση που ανέτρεψε τη δεξιά κυβέρνηση της χώρας στις αρχές του 2009.
Icesave (Άισσέιβ)
Η Ισλανδική κρίση είχε και διεθνείς επιδράσεις. Όταν η τράπεζα Icesave, (θυγατρική της τράπεζας Landsbankis που λειτουργούσε μέσω ίντερνετ) κατέρρευσε, ένας μεγάλος αριθμός «επενδυτών» στο εξωτερικό έχασαν τα χρήματά τους.
Στη Βρετανία πάνω από 100 τοπικά δημοτικά συμβούλια και πολλοί καταθέτες είχαν επενδύσει σε ισλανδικές επιχειρήσεις και τα έχασαν όλα. Η Βρετανική κυβέρνηση προχώρησε σε αποζημιώσεις όσων Βρετανών έχασαν λεφτά και περιουσίες, με βάση την πολιτική των εγγυήσεων που εφάρμοσαν οι αστικές κυβερνήσεις διεθνώς. Στη συνέχεια απαίτησε να πληρώσει τις αποζημιώσεις η ισλανδική κυβέρνηση.
Μπροστά στην αδυναμία της τελευταίας να ανταποκριθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ισλανδικών τραπεζών που βρίσκονται στην Βρετανία.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Ολλανδία.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, Βρετανίας και Ολλανδίας, απαιτούν από την Ισλανδία να πληρώσει 3.8 δις ευρώ ως αποζημίωση.
Το κοινοβούλιο λεει «ναι», ο κόσμος λέει «όχι»

Η ισλανδική κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου (γνωστού ως νόμου Icesave) που αποδεχόταν αυτή την απαίτηση.
Το κοινοβούλιο ψήφισε αυτό το νόμο τον περασμένο Αύγουστο προσθέτοντας όμως ορισμένες τροποποιήσεις σχετικά με τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους και την σύνδεση της αποπληρωμής με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Αυτές οι τροποποιήσεις δεν έγινα δεκτές από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας και καινούργιες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβρη.
Το ισλανδικό κοινοβούλιο φοβόταν τόσο τις αντιδράσεις των εργαζομένων -που βρίσκονταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις- που ανέβαλε την ψήφιση του
νόμου μέχρι τις αρχές Γενάρη.
Τελικά ο νόμος πέρασε με 33 ψήφους υπέρ και 30 κατά.

Αμέσως ξεκίνησε εκστρατεία στην κοινωνία και 60.000 άνθρωποι -το 20% του πληθυσμού- υπόγραψαν ενάντια στο νόμο. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως πάνω από 7 στους 10 πολίτες ήταν αντίθετοι με την εφαρμογή του.
Ο πρόεδρος της χώρας αναγκάστηκε κάτω από το βάρος των αντιδράσεων να προβάλει βέτο ενάντια στο νόμο - γεγονός που οδηγεί αυτόματα στην διενέργεια δημοψηφίσματος για το ζήτημα.
Δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα κανονικά πρέπει να διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου. Είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει σε μεγάλη πόλωση και αύξηση της πολιτικοποίησης μέσα στην ισλανδική κοινωνία. Η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές έχουν ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εκφοβισμού.
Οι καπιταλιστές και τα ΜΜΕ διεθνώς τρέμουν την πιθανότητα η απάντηση των Ισλανδών εργαζομένων να είναι «όχι» και κινούν γη και ουρανό υπέρ της επικράτησης του «ναι» με τον ίδιο τρόπο που έπραξαν και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για την αποδοχή της Συνθήκης της
Λισσαβόνας.
Ο Βρετανός υπουργός Τραπεζών και Οικονομικών Υπηρεσιών προειδοποίησε πως αν οι Ισλανδοί αρνηθούν να πληρώσουν η χώρα θα τεθεί εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος. Απειλές για απομόνωση της χώρας και μη ένταξης της στην ΕΕ εκτοξεύονται την ίδια ώρα από διάφορες μεριές.

«Αν οι ψηφοφόροι πουν όχι, αν η Ισλανδία δεν πληρώσει τα χρέη της στους Βρετανούς και Ολλανδούς φορολογούμενους κάθε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κοπεί καθώς και όλα τα δάνεια από την σουηδική κυβέρνηση»
έγραφε η σουηδική εφημερίδα Expressen (Εξπρέσεν) στις 10/1.
Η κυβέρνηση της Φιλανδίας απειλεί και αυτή με την σειρά της να σταματήσει την παροχή δανείων στην Ισλανδία.

Ο σουηδικός τύπος αναφέρει ακόμα πως

«η επικράτηση του Όχι θα σημάνει νέα πολιτική κρίση και περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου σωτηρίας που χρειάζεται η Ισλανδία»

και πως

«Χωρίς την αποκατάσταση των σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο η
Ισλανδία δεν πρόκειται ποτέ να πάρει τα δολάρια και τα ευρώ που χρειάζεται...».

Υπάρχει εναλλακτική;

Ποια είναι όμως η εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Ισλανδίας;

«Κατ' αρχήν πρέπει να πούμε όχι σε ένα νόμο που αν εφαρμοστεί θα
καταστρέψει την ζωή των απλών ανθρώπων για πολλά χρόνια. Το να αποπληρωθούν 3.8 δις ευρώ -το ένα τρίτο δηλαδή του ΑΕΠ της χώρας- μέχρι το 2024 θα υποσκάψει δραστικά την οικονομία. Για το βρετανικό κράτος ένα τέτοιο ποσό μπορεί να φαντάζει σχετικά μικρό αλλά για την Ισλανδία είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times (Φαϊνάνσιαλ Τάιμς) "το χρέος της Ισλανδίας στην Βρετανία αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης για τα χρόνια 2010 και 2011"»,

εξηγεί ο Skuli Jon Kristinsson (Σκούλι Γιον Κρίστινσον), μέλος της CWI στην Ισλανδία.
Τα ερωτήματα είναι: Πόσο δυνατές αντιστάσεις θα υπάρξουν; Θα πετύχει η εκστρατεία εκφοβισμού; Τι θα γίνει αν τελικά επικρατήσει το «Όχι»;
Η πλειοψηφία των Ισλανδών νιώθει ακόμη πως οι εργαζόμενοι και το κίνημα έχουν πολλή δύναμη. Οι κινητοποιήσεις του 2008 που κράτησαν βδομάδες και τελικά ανέτρεψαν την κυβέρνηση επιβεβαιώνουν αυτή την αίσθηση. Οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αρχίζουν να πληθαίνουν ξανά. Οι περισσότεροι Ισλανδοί σωστά πιστεύουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί τα χρέη που δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές.
Αυτό που λείπει από το κίνημα είναι μια μαχητική ηγεσία που να ξέρει τι θέλει να πετύχει και να παλεύει συνειδητά για αυτό. Τα κόμματα της δεξιάς, των οποίων η κυβέρνηση ανατράπηκε εξαιτίας του κινήματος, στράφηκαν σε ένα υποκριτικό λαϊκισμό, δηλώνοντας αντίθετοι στον νόμο Icesave.
Την ίδια ώρα ο νόμος υποστηρίζεται από την κεντροαριστερή κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία στηριζόμενη στο κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας!
Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως κανένα από τα κόμματα του κατεστημένου δεν μπορούν -και δεν θέλουν- να υπερασπιστούν πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας, ούτε να αναγκάσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κρίση να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Το κίνημα του «Όχι» πρέπει να προχωρήσει παραπέρα και να ανοίξει την συζήτηση για μια εναλλακτική πρόταση των εργαζομένων.
Το ισλανδικό τμήμα της CWI παλεύει για:
- Την καταψήφιση του «νόμου Άισέιβ»
- Μη πληρωμή των χρεών.
- Οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές να πληρώσουν για την κρίση
- Πάγωμα όλων των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων, μαζική εκστρατεία άρνησης πληρωμής των στεγαστικών δανείων.
- Η Ισλανδία να αρνηθεί να υποταχθεί στις εντολές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των άλλων διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών
- Άνοιγμα όλων των εμπορικών βιβλίων για να διαπιστωθεί που έχουν πάει τα δισεκατομμύρια των κερδών των τραπεζών
- Εθνικοποίηση, κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων
- Για την δημιουργία ενός μαζικού κινήματος με δημοκρατικά εκλεγμένες επιτροπές που θα αποφασίζουν για τις πολιτικές προτάσεις και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων
- Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του κατεστημένου. Χτίσιμο ενός εργατικού κόμματος, πραγματικά στην υπηρεσία των εργαζομένων
- Για μια δημοκρατική σοσιαλιστική Ισλανδία - για μια ενωμένη σοσιαλιστική Ευρώπη