Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΚΚΕ(μ-λ)-Πιο δυνατά και μαζικά στην απεργία της 24 Φλεβάρη,Για την ανατροπή της επίθεσης


Πιο δυνατά και μαζικά στην απεργία της 24 Φλεβάρη
Για την ανατροπή της επίθεσης



Η επίθεση στην εργατική τάξη και σε όλο τον κόσμο της δουλειάς έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και φέρνει τα πάνω κάτω. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που το συνοδεύουν αποτελούν μια βάρβαρη επίθεση για κάθε εργαζόμενο και πραγματικό εφιάλτη για κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια. Αυτό απαιτούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, καθώς και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ. Με αυτά τα συμφέροντα ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αυτά υπηρετεί με τον πιο ξεδιάντροπο και δουλικό τρόπο.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και βεβαίως του συνόλου του αστικού κόσμου. Εχει, την ίδια στιγμή, τις υπηρεσίες των ΜΜΕ, που αναλαμβάνουν την προβολή των εκβιαστικών και τρομοκρατικών διλημμάτων της κυβέρνησης, με στόχο να σπείρουν τον τρόμο στους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχτούν τα μέτρα ως –όπως λένε- αναγκαίο κακό. Δεν χάνουν επίσης την ευκαιρία να αποσιωπούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ακόμα και την απεργία στις 10 Φλεβάρη ο φιλοκυβερνητικός τύπος την πέρασε στα ψιλά, ενώ ΤΑ ΝΕΑ του συγκροτήματος Λαμπράκη την αποσιώπησαν εντελώς. Είναι και αυτό έκφραση της γενικότερης υποτέλειας της άρχουσας τάξης απέναντι στους ιμπεριαλιστές και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτών της ΕΕ. 
Τα σαρωτικά και καταιγιστικά μέτρα που ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες μέρες για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τους μισθούς και το φορολογικό δεν θα είναι τα τελευταία, αλλά ένα μέρος της συνολικής αντεργατικής και αντιλαϊκής λαίλαπας που προωθείται. Το δήλωσε, άλλωστε, ο Γ. Παπανδρέου ανοιχτά και με κυνικό τρόπο τη μέρα της απεργίας και λίγο πριν συναντηθεί με τους Ευρωπαίους αφεντάδες, ότι θα πάρει και άλλα μέτρα σε βάρος του εργαζόμενου λαού, τόσα όσα χρειαστούν και απαιτήσουν τα διεθνή μονοπώλια και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.. 
Οι υποδείξεις των εκπροσώπων της ΕΕ προς τον πρωθυπουργό της χώρας και το κυβερνητικό επιτελείο είναι να πάρουν όλο και πιο σκληρά μέτρα. Απαιτούν την άμεση συμμόρφωσή τους και μάλιστα με χαρακτήρα εντολής και ύφος αφέντη προς δούλους. Να, λοιπόν, πού κατάντησε η ισχυρή Ελλάδα, κατά τα λεγόμενα του Κ. Σημίτη, από τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ και το ευρώ και, όπως ισχυρίζονταν, στην πρώτη ταχύτητα των χωρών της ευρωζώνης. 
Τόσο ισχυρή που, κατά τα λεγόμενα του σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, σήμερα να κινδυνεύει με χρεοκοπία, λες και είναι μια προβληματική επιχείρηση. Και τότε η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στο ευρώ απαίτησε και επέβαλλε στον εργαζόμενο λαό μια σκληρή και παρατεταμένη λιτότητα, που είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των μισθών των εργαζομένων και ταυτόχρονα το γκρέμισμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους. Τότε, για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, σήμερα στο όνομα της διατήρησής της και την αποφυγή της χρεοκοπίας, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια τέτοιου χαρακτήρα επίθεση που δεν έχει προηγούμενο.
Ολοφάνερα, αυτές οι εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες βδομάδες και μέρες, αυτά που ενισχύουν είναι τα δεσμά της χώρας με την ΕΕ, καθώς και την πολιτική της υποτέλειας του αστικού πολιτικού προσωπικού.
Η επιδρομή στο ασφαλιστικό δεν έχει καμία σχέση με αυτές που έχουν προηγηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρόκειται για την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα αυτού που λέγεται κοινωνική ασφάλιση.
Ετσι, καθιερώνεται ένα σύστημα ανταποδοτικό αντί του αναδιανεμητικού, που απαλλάσσει το κράτος από κάθε ευθύνη και τη μεταθέτει ατομικά, ως υπόθεση του κάθε εργαζόμενου χωριστά. Σε αυτό το πλαίσιο, η κρατική στήριξη των συντάξεων από 24% που είναι σήμερα πέφτει στο 8%, που σημαίνει σημαντικό περιορισμό της συμμετοχής του κράτους στο 1/3. Ετσι, το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει ως βασική σύνταξη τα 350 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος αναλογικού υπολογισμού της υπόλοιπης συμπληρωματικής σύνταξης, όπως έχει δημοσιευτεί στον Τύπο, υποχρεώνει αναγκαστικά τους εργαζόμενους να δουλέψουν περισσότερα χρόνια πέρα των 65, για να πάρουν κάποια ικανοποιητική σύνταξη, αν, τελικά, μπορέσουν κάποτε να την πάρουν.
Η βασική σύνταξη των 350 ευρώ, που θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση παραμονής στην εργασία επί 35 χρόνια. Η ανταποδοτική σύνταξη, που θα αποτελεί και το κύριο μέρος της σύνταξης, θα καθορίζεται ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο σύστημα και τον τρόπο που θα γίνεται ο υπολογισμός. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στο ραδιοσταθμό Σκάι, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «δεν αυξάνουν, τυπικά, κανένα όριο ηλικίας πάνω από τα 65, αλλά στα 37 χρόνια δεν παίρνει ο άλλος την ανώτατη σύνταξη, θα έχει κι άλλο». Φανερές οι προθέσεις του υπουργού και, πολύ περισσότερο, αυτό που διέρρευσε σε ορισμένες εφημερίδες, ότι το βασικό μέρος της σύνταξης θα πριμοδοτείται με 1,5% από τα 18 μέχρι τα 52, με 1,9% από τα 53 μέχρι τα 62 και με 4,5% από τα 63 μέχρι τα 68. Η πριμοδότηση, ουσιαστικά, των τελευταίων χρόνων θα αναγκάζει τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην εργασία όσο περισσότερο αντέχουν για να αποκτήσουν μια στοιχειώδη σύνταξη, που, σε κάθε περίπτωση, θα είναι, με τα σημερινά δεδομένα, δραματικά χαμηλότερη από τη σημερινή. 
Τέλος, όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της τελικής σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού της σύνταξης. Υπάρχει η τελευταία πενταετία ή τα καλύτερα 5 χρόνια της τελευταίας 10ετίας. Ενας άλλος τρόπος είναι να πεις προσμετρώ, υπολογίζω τα ¾ του εργασιακού βίου. Κι ένας άλλος είναι να πεις ότι εκτιμώ όλο τον εργασιακό βίο. Η δική μου άποψη, ας πούμε, του υπουργού Εργασίας, είναι η τέταρτη μέθοδος».
Με δυο λόγια, αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο είναι η δραστική μείωση του ύψους των συντάξεων και η ανώτερη δυνατή αύξηση του εργασιακού βίου.
Τρομακτική είναι, επίσης, η επίθεση στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφού μειώνονται όχι μόνο οι πραγματικοί μισθοί, αλλά, ταυτόχρονα, και οι ονομαστικοί. Εχουμε, έτσι, τη μείωση του μισθού από το πάγωμά του, όσο είναι το ύψος του πληθωρισμού. Εχουμε, στην ουσία, όχι πάγωμα των μισθών, αλλά μείωσή τους. Ενώ με τη φορολογία των επιδομάτων κατά 10% μειώνεται, κατά μέσο όρο, ο πραγματικός μισθός γύρω στο 5% και, αν συνυπολογίσουμε και την έμμεση φορολογία που αυτή ισχύει για κάθε εργαζόμενο, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια τεράστια ληστεία που πραγματοποιείται σε βάρος πολλών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Και μόνο η αύξηση αυτών των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα συνιστά άγρια επίθεση στο εισόδημά τους.
Στον ιδιωτικό τομέα, ο ΣΕΒ, αποθρασυσμένος από τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, απαιτεί ανάλογου χαρακτήρα μέτρα. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες επιχειρήσεις υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν ακόμη και μείωση του μισθού τους. Χωρίς αμφιβολία, η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη επίθεση και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, που σημαίνει πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα απ’ ότι φαίνονται αυτή τη στιγμή.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι εργαζόμενοι έχουν απώλειες από τη φορολογία των επιδομάτων, απώλειες από το πάγωμα των μισθών, απώλειες από την άμεση και έμμεση φορολογία.
Η επίθεση στον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου και οι αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν από τη σαρωτική και ξέφρενη επιδρομή που δέχεται πάνω στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την ίδια τους τη ζωή και την οικογένειά τους, θα σημαδέψουν για χρόνια όλο τους το βίο. Ετσι, αυτό που μπαίνει επιτακτικά και στην πρώτη γραμμή είναι η ανάπτυξη του μαζικού αγώνα για την ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας, για την ανατροπή συνολικά της επίθεσης. 
Αυτός ο στόχος της ανατροπής αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την υπεράσπιση όσων κατακτήσεων μας έχουν απομείνει και την κατάκτηση νέων που να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες μας.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 10 Φλεβάρη και αυτές που θα γίνουν στις 24 Φλεβάρη με την απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, θα πρέπει να αποτελέσουν το ξεκίνημα των αγώνων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων της χώρας και αυτό το μήνυμα πρέπει να δοθεί στους αγώνες που έρχονται.
Οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υποχρεώθηκαν να κηρύξουν τόσο την απεργία στις 24 Φλεβάρη όσο και αυτή της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη, στη βάση του οξυμμένου χαρακτήρα της επίθεσης και της οργισμένης στάσης του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Και είναι βέβαιο πως θα κάνουν όλες αυτές οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όσο τους είναι δυνατόν, το κάθε τι για την αφαίρεση κάθε δυνατότητας των εργαζόμενων να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν την επίθεση που δέχονται. 
Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για την πάλη της εργατικής τάξης και του λαού, απαιτείται από τις πραγματικές αριστερές δυνάμεις, από όλες τις ταξικές πολιτικές οργανώσεις και από κάθε λαϊκό αγωνιστή που κατανοεί τη σπουδαία σημασία που έχει η συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων, να μπουν στην πρώτη γραμμή για να συντονίσουν τη δράση τους.
Η απεργία στις 24 Φλεβάρη είναι δυνατόν να πάρει συγκλονιστικό χαρακτήρα και να θέσει το ζήτημα της πάλης και της αντίστασης σε μια νέα βάση. Να ανατρέψει παλιά δεδομένα και να δώσει και να διαμορφώσει καινούριες καταστάσεις, που θα δίνουν δύναμη και κουράγιο για το δυνάμωμα της πάλης. Να γιατί έχει τεράστια σημασία η επιτυχία της απεργίας που έρχεται, να γιατί την οργάνωσή της και την προβολή της πρέπει να την κάνουμε καθημερινή υπόθεση.
Μαζική συμμετοχή στην απεργία, μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, για να δείξει η εργατική τάξη την πραγματική της δύναμη. Να, λοιπόν, ποιο είναι το καθήκον αυτών των ημερών.

Πηγή:www.kkeml.gr-Προλεταριάκη Σημαία

Σικάγο έγινε ο Βύρωνας ! Περαστικός νεκρός σε συμπλοκή ΕΛ.ΑΣ.- ληστών


Ένας πολίτης νεκρός και δύο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τραυματισμένοι ήταν ο απολογισμός αστυνομικής επιχείρησης στο Βύρωνα. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησαν να συλλάβουν τους κακοποιούς, οι οποίοι χθες στο Μαρούσι κατάφεραν να αφοπλίσουν αστυνομικούς . Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών και ρίψη χειροβομβίδων από τους κακοποιούς - με αποτέλεσμα 25χρονος περαστικός να χάσει τη ζωή του.
Το περιστατικό σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Παλαιών Πατρών Γερμανού στο Βύρωνα. Δύο αστυνομικοί παρακολουθούσαν τα δύο άτομα αλβανικής καταγωγής και επιχείρησαν να τους συλλάβουν καθώς έβγαιναν από το σπίτι τους στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στο Βύρωνα. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ οι δράστες πέταξαν εναντίον των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα οι δύο ένστολοι να τραυματιστούν.
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών και των εκρήξεων τραυματίστηκε θανάσιμα 25χρονος Βορειοηπειρώτης, ο οποίος εργαζόταν ως υδραυλικός σε παρακείμενη οικοδομή. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του - ήταν πατέρας ενός παιδιού.
Ο ένας από τους δράστες οι οποίοι συνελήφθησαν, νοσηλεύεται επίσης τραυματισμένος.
Σημειώνεται ότι τρεις χειροβομβίδες από αυτές που πέταξαν οι κακοποιοί και δεν εξερράγησαν αναζητούνται από άνδρες ειδικού κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη για αρκετή ώρα.
Το όπλο του ενός αστυνομικού, που περιήλθε στην κατοχή των δραστών χθες, βρέθηκε σε αυτοκίνητο των κακοποιών. Στο σπίτι που διέμεναν οι αστυνομικοί βρήκαν αρκετά όπλα ενώ οι ίδιοι φέρονται να έχουν διαπράξει σωρεία ληστειών.

Πηγή:www.nooz.gr

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο Σημίτης και έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα

ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
CITY PRESS
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ομοβροντία μέτρων ζητούν οι Βρυξέλλες


Την επιβολή και νέων εκτάκτων μέτρων, σε τουλάχιστον τρεις δόσεις, ζητά το Εcofin από την Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος, κάτω από το 3% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το πρώτο «πακέτο» θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως τις 15 Μαΐου.
Αναλυτικότερα ζητούνται:

1.Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010. 
2.Υποστηρικτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010 και επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010
3.Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.
Η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει, μέχρι το τέλος Μαΐου, δύο εκθέσεις στην Κομισιόν. Η πρώτη, μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Η δεύτερη. η οποία θα υποβληθεί έως τις 15 Μαΐου, θα περιγράφει τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποβάλλει τριμηνιαίες αναφορές.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για τη μη επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας, θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Τέλος η Ελλάδα καλείται  να εφαρμόσει "το συντομότερο δυνατόν”  (μέσα στο 2010) πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα για τους μισθούς, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο σύστημα υγείας και το δημόσιο τομέα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.

ΠΗΓΗ:www.enet.gr

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τις αποφάσεις EUROGROUP-ΕΚΟΦΙΝ και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης


Είναι πρόσχημα ότι η δήθεν έκτακτη ανάγκη της ελληνικής οικονομίας επιβάλει το ξεθεμέλιωμα των τελευταίων εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στο εισόδημα, παντού, όπως απαιτούν η κυβέρνηση και η ΕΕ. Τρανή απόδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι τέτοιου είδους μέτρα θέλουν να επιβάλλουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Άλλωστε προβλέπονται από τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας και τα προωθούν εδώ και χρόνια πριν την εκδήλωση της κρίσης.
Επίσης αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θα αποτρέψει την επιβολή νέων χειρότερων αντιλαϊκών μέτρων. Αντίθετα, η εφαρμογή του ανοίγει το δρόμο στην κλιμάκωση και τη γενίκευση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.
Ο λαός δεν δεσμεύεται ούτε από το Μάαστριχτ, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός, ούτε από τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, ώστε να αποδεχτεί να τον ρίξουν στον Καιάδα της πιο στυγνής εκμετάλλευσης όπως απαιτούν τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας.
Η απειθαρχία στην ΕΕ και στην πλουτοκρατία σήμερα αποτελεί για το λαό πράξη σωτηρίας.
Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, καμία εμπιστοσύνη στα κόμματά της και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, ταξική, λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση τώρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, να σπάσουμε τα ιμπεριαλιστικά δεσμά.


Ντ. Μεντβέντεφ προς Γ.Παπανδρέου: "Στραφείτε στο ΔΝΤ"


Ντ. Μεντβέντεφ: "Στραφείτε στο ΔΝΤ"

Ντ. Μεντβέντεφ:
Να στραφεί σε βοήθεια από το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα παρότρυνε ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου. «Έχω ήδη συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του συνέστησα να στραφεί προς το ΔΝΤ και τη Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα», δήλωσε ο Medvedev, στην αρχή της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick. Από την πλευρά του, ο Zoellick απάντησε ότι «ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να ζητήσει τη βοήθειά σου».
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου. Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας.
Εξάλλου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Μόσχα η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του και την ελληνική αντιπροσωπεία, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα και αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, οι οποίες είναι πολύ στενές, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα.
Ο κ. Πούτιν ανέφερε επίσης ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.
Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.
Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.
Επίσης αναφέρθηκε στην παράδοση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας στις κυβερνήσεις στις οποίες υπηρέτησε ο κ. Παπανδρέου ως υπουργός αλλά και στις καλές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα. Πρέπει να δείξουμε, πρόσθεσε, έμπρακτη προσπάθεια και βούληση, προκειμένου να υπάρξει στενότερη δυνατή συνεργασία με τη Ρωσία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στις παρούσες συνομιλίες.
Πέραν του πρωθυπουργού, στη συνάντηση μετέχουν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Πηγή:www.reporter.gr

Κλείνουν εργοστάσια, απολύουν εργαζόμενους και τα ιταλικά ΜΑΤ επί ποδός


Κλείνουν εργοστάσια, απολύουν εργαζόμενους και τα ιταλικά ΜΑΤ επί ποδός.


«Μια ζωή κάνω δουλειές στη μαύρη. Αγαπητή γυναίκα, νοιώθω εξευτελισμένος. Ντρεπόμουν όταν εσύ πήγαινες να δουλέψεις. Αγαπητά παιδιά, μη νευριάζετε τη μαμά. Να τη βοηθάτε...»
Από το γράμμα του Τζιοβάνι Βάνο προς την οικογένεια του
πριν αυτοπυρποληθεί στη Νάπολη.







Μετά το Τζιοβάνι Βάνο ήρθε στις αρχές του μήνα η σειρά του 36χρονου Σέρτζιο Μάρα. Αυτοπυρπολήθηκε και αυτός. Η εταιρεία που δούλευε στη Μπέργκαμο οδηγήθηκε σε πτώχευση πριν από δύο μήνες. Ο Λουίτζι Μπερσάνι, ο γραμματέας της CGIL της Μπέργκαμο έκανε μια απεγνωσμένη έκκληση: «Πρέπει να σκεφτούμε τον κόσμο μας. Δεν πρέπει να μένει μόνος του. Ο θάνατος αυτού του εργαζόμενου αποτελεί ένα μήνυμα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η κατάσταση είναι βαριά και είναι ανεύθυνο να λέει κανείς ότι η κρίση πέρασε πια». 
Λίγες ημέρες αργότερα κοντά Τορίνο απαγχονίστηκε μέσα στις αποθήκες του συνεταιρισμού
 της Tecnodrink που εργαζόταν ο 28χρονος Εμανουέλε Β. Από το άγχος ότι θα χάσει τη δουλειά του.
Οι πρόσφατες αυτοκτονίες εργαζομένων αποδεικνύουν ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Ιταλία οδηγείται σε μια δυναμική απόγνωσης, που ίσως δεν μπορεί να καλυφθεί πλέον από την εικονική πραγματικότητα που φτιάχνουν καθημερινά τα κανάλια του Μπερλουσκόνι.


Πολιτική απολύσεων


Η πολιτική αριστερά έχει δεχθεί πλήγματα και έχει εξαφανιστεί από τους μεγάλους κρατικούς θεσμούς, ενώ τα συνδικάτα φαίνεται ότι παίζουν έναν κρυφτοπόλεμο σε κεντρικό επίπεδο με τον Μπερλουσκόνι, συνεχίζοντας να δίνουν στο τοπικό επίπεδο τη μάχη της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. 
Στην Italtel, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού για τις τηλεπικοινωνίες, σχεδιάζονται δραστικές περικοπές προσωπικού και οι εργαζόμενοι αντιδρούν. 
Η Alcatel Lucent, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας στον κόσμο, ετοιμάζεται να κλείσει εγκαταστάσεις και να απολύσει μεγάλο τμήμα του προσωπικού της στην Ιταλία.
Στις εγκαταστάσεις της Alcatel Lucent στην περιφέρεια της Νάπολης τρεις εργαζόμενοι κλείστηκαν στο εργοστάσιο και απειλούν ότι θα αυτοπυρποληθούν από απόγνωση. Είναι η δεύτερη φορά από το Σεπτέμβριο που συμβαίνει αυτό. Τότε κάθισαν επτά ημέρες. Όταν έφθασε η αστυνομία ένας εργαζόμενος έριξε στα ρούχα του εύφλεκτο υγρό και έβγαλε έναν αναπτήρα. Αμέσως άρχισαν οι διαπραγματεύσεις.


Η κρίση στη Ρώμη


Η κρίση έφθασε και στο Δήμο της Ρώμης. Ο νεοφασίστας δήμαρχός της, Τζιάνι Αλεμάνο, έβαλε ήδη στο στόχαστρο την Acea, την εταιρεία ύδατος που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο και η οποία ελέγχει το δίκτυο ύδατος της περιφέρειας της Ρώμης και το μεγαλύτερο δίκτυο ύδατος των περιφερειών Φλωρεντίας, της Νάπολης και της Περούτζιας.
Η CGIL κατάγγειλε ότι ο Αλεμάνο «θέλει να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία χωρίς καμία εγγύηση για τους εργαζομένους και με συνθήκες απόλυτων προνομίων για τους αγοραστές». 
Οι εργαζόμενοι της Acea και της Eutelia διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά. Έλαβαν όμως και δυναμική απάντηση: τα ΜΑΤ τους ξυλοφόρτωσαν άγρια και κυνήγησαν μέσα στους δρόμους και τα καφέ της Ρώμης κάθε «ύποπτο».
Την ίδια στιγμή στη Ρώμη συγκεντρώθηκαν οι αντιπροσωπείες των εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της Alcoa, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρεία αλουμινίου, που ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις εγκαταστάσεις της στη Σαρδηνία και θα μειώσει το προσωπικό της στις υπόλοιπες. Στο Κάλιαρι την προηγούμενη εβδομάδα 50.000 άτομα πραγματοποίησαν μια από της μεγαλύτερης εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ιστορία του νησιού. 
Στο Καρναβάλι της Βενετίας συμμετέχουν με το στιλ της ταινίας «Full Monty» οι εργάτες από τις εγκαταστάσεις της Alcoa στην περιοχή. Μαζί τους ήταν και ο φιλόσοφος και πρώην δήμαρχος της Βενετίας Μάσιμο Κατσιάρι και όλη η αριστερά. Για την περιφέρεια της συντηρητικής Βενετίας οι εγκαταστάσεις της GlaxoSmithKline, της SpeedLine, της San Benedetto, της Aprilia και της Merloni αποτελούν παρελθόν, ενώ η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Όλοι κλείνουν. Οι περισσότεροι όμως μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ασία. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και η αντιδραστική και ρατσιστική Λέγκα του Βορρά κατεβάζει τις σημαίες της και συμμετέχει στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων της Alcoa.
Η Fiat από την πλευρά της ετοιμάζεται να κλείσει το εργοστάσιό της στη Σικελία, ενώ έκανε μια συμφωνία με τη ρωσική Sollers για να κατασκευάζει 500.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία, σχεδόν όσα παράγει στην Ιταλία. Το βιομηχανικό σχέδιο της Fiat είναι απλό: κλείνουμε τα εργοστάσια ή τα πουλάμε σε άλλους. Όχι βέβαια για να φτιάχνουν αυτοκίνητα, αλλά οτιδήποτε, ακόμη και ως αποθήκες της ΙΚΕΑ!
Οι εργαζόμενοι της Fiat στη Σικελία βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, που φαίνεται πως τροφοδοτεί και τα αντανακλαστικά των εργαζομένων σε μια γνωστή θυγατρική της Fiat, την Alfa Romeo του Μιλάνου. Από τις έξι το πρωί και για πολλές ώρες οι εργαζόμενοι της Alfa Romeo μπλόκαραν τους δρόμους γύρω από το εργοστάσιο. Διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταφορά τμημάτων του εργοστασίου στο Τορίνο και για τις απολύσεις δύο συνδικαλιστών της εταιρείας διαχείρισης της εισόδου. Μαζί τους βρέθηκε και ο επικεφαλής της Επανίδρυσης στην επαρχία του Μιλάνου και οι ισχυρές Επιτροπές Βάσης του εργοστασίου, στις οποίες μετέχουν τα περισσότερα στελέχη της αριστεράς. Η Fiat θέλει να κλείσει και τη Maserati στη Μόντενα. Στην καρδιά «της κόκκινης Ιταλίας» η συμμετοχή στην απεργία έφθασε στο 90%.


Επίθεση και σε εφημερίδες


Η αριστερή CGIL συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις, κρατώντας προς το παρόν ένα σχετικά χαμηλό προφίλ για να μην γενικεύσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, γνωρίζοντας προφανώς ότι η μεγάλη σύγκρουση για τις περικοπές θα είναι αναπόφευκτη. Πηγαίνοντας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Καβαλιέρε Μπερλουσκόνι πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και ειδικά γύρω από την Ιταλία. 
«Οι συντάξεις βαραίνουν πολύ στον προϋπολογισμό», αναφώνησε στις Βρυξέλλες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε έστειλε το απειλητικό του μήνυμα: «Στη Σύνοδο Κορυφής έθεσα το πρόβλημα του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης… Οι συντάξεις βαραίνουν διαρκώς και περισσότερο στους προϋπολογισμούς όλων των χωρών». Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Καβαλιέρε προχώρησε στην ψήφιση στη Βουλή ενός πολυνομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ τον οικονομικό αποκεφαλισμό τουλάχιστον 100 εφημερίδων και περιοδικών συνεταιρισμών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κομματικών και πολιτικών οργανώσεων και συλλόγων, μεταξύ των οποίων το «Μανιφέστο», η «Λιμπερατσιόνε», η «Ουνιτά», η καθολική εφημερίδα «Αβενίρε», η καθημερινή εφημερίδα της Λέγκας του Βορρά και αυτή της πρώην Εθνικής Συμμαχίας.

ΠΗΓΗ:www.epohi.gr-του 
Αργύρη Παναγόπουλου

«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ»- Ενα ταξίδι στην αλήθεια-Μια ταινία θαμμένη στις Η.Π.Α επί 67 ολόκληρα χρόνια


Ενα ταξίδι στην αλήθεια
Στάλινγκραντ 1943: Ενας Σοβιετικός μαχητής υψώνει το κόκκινο λάβαρο στην ηρωική πόλη. Την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ προβλήθηκε η «Αποστολή στη Μόσχα»
Πριν λίγους μήνες, στις ΗΠΑ, εμφανίστηκε σε διανομή DVD μια ταινία χολιγουντιανής παραγωγής με τίτλο «Αποστολή στη Μόσχα». Αντίθετα με ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος για το περιεχόμενό της, η ταινία αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα, από την οποία προκύπτει και η είδηση για τη διανομή της: Ηταν «θαμμένη» στις ΗΠΑ επί 67 ολόκληρα χρόνια. Για να δούμε τους λόγους, θα πρέπει να «ταξιδέψουμε» στο παρελθόν...
Ουάσιγκτον, Λευκός Οίκος, 1936. Ο μεγαλοδικηγόρος και πολιτευτής των Δημοκρατικών Τζόζεφ Ε. Ντέιβις περνά την πόρτα του προεδρικού «οβάλ γραφείου». Εχει μόλις διακόψει, πριν καν αρχίσει, ένα πολλά υποσχόμενο, μικρό διάλειμμα διακοπών με την οικογένειά του, που δεν είχε σκοπό να χάσει για τίποτα στον κόσμο... εκτός αν αυτό το «τίποτα» ήταν ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο Ρούζβελτ που του ζητούσε να επιστρέψει επειγόντως στην πρωτεύουσα και να συναντηθεί μαζί του.
Αν και θα ξεχνούσε έτσι κι αλλιώς τις διακοπές του αν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ντέιβις είχε και κάποιους επιπλέον λόγους. Με τον Ρούζβελτ τον έδενε μακροχρόνια φιλία, από την εποχή ακόμη που ο Ντέιβις διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην καμπάνια του Γούντροου Γουίλσον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, κυρίως στις δυτικές Πολιτείες. Κερδίζοντας τους εκλέκτορες αυτών των πολιτειών και του Γουισκόνσιν, ο Γουίλσον πήρε το χρίσμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 1912 και τοποθέτησε τον Ντέιβις επικεφαλής όλης της προεκλογικής καμπάνιας του. Οταν ο Γουίλσον κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, αντάμειψε τον Ντέιβις για τις υπηρεσίες του τοποθετώντας τον επικεφαλής του Γραφείου για τις Επιχειρήσεις. Υπό την καθοδήγησή του, το Γραφείο εξελίχθηκε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, της οποίας υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος από το 1915 έως το 1916.
Από το Γουισκόνσιν στη Μόσχα
Ο Ντέιβις ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση της οικονομικής και πολιτικής «ελίτ» των ΗΠΑ του πρώτου μισού του 20ού αι. Αποφοίτησε μετά πολλών επαίνων από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, το 1902 πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Δημοκρατικού Κόμματος στη συγκεκριμένη πολιτεία και το 1907 αναλαμβάνει τα τοπικά ηνία των Δημοκρατικών. Τη 10ετία του '20 είναι ήδη αναγνωρισμένος στους νομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους ως αυθεντία στο εταιρικό «δίκαιο». Η διασημότερη υπόθεσή του ήταν όταν ανέλαβε την υπεράσπιση πρώην μετόχων της «Φορντ», από τους οποίους το αμερικανικό δημόσιο απαιτούσε 30 εκατ. δολάρια σε φόρους. Η δίκη κράτησε από το 1924 έως το 1927. Στο τέλος ο Ντέιβις όχι μόνο κατάφερε να αποδείξει στο δικαστήριο πως οι πελάτες του δε χρωστούσαν τίποτα στο κράτος (σ.σ. ας βάλουμε όλες τις τελευταίες λέξεις σε εισαγωγικά...) αλλά και ότι το κράτος... έπρεπε να τους επιστρέψει ποσά ύψους 3,6 εκατ. δολαρίων! Η αμοιβή του Ντέιβις ήταν 2 εκατ. δολάρια και παραμένει μία από τις υψηλότερες στη νομική ιστορία των ΗΠΑ (σ.σ. δεδομένης και της μεγαλύτερης αξίας του δολαρίου τη συγκεκριμένη εποχή). Είναι φανερό πως ένα τέτοιο βιογραφικό κάθε άλλο παρά «μυρίζει» έστω «συμπάθεια» στην κομμουνιστική ιδεολογία...
Αυτός λοιπόν ήταν ο άνθρωπος που κάλεσε ο Ρούζβελτ για να του αναθέσει μια αποστολή εντελώς ξένη με ό,τι είχε κάνει μέχρι τότε ο Ντέιβις: Να γίνει πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ. Οι προεδρικές εντολές ήταν σαφείς: Ο Ντέιβις έπρεπε να αξιολογήσει τη στρατιωτική και βιομηχανική δύναμη της ΕΣΣΔ και να «καταλάβει» τη θέση της στον πόλεμο που όλα έδειχναν ότι θα ξεσπούσε.
Ο Ντέιβις εξέφρασε τους προβληματισμούς του. Οπως ο ίδιος έγραψε στο βιβλίο με τις αναμνήσεις του από την ΕΣΣΔ με τίτλο «Αποστολή στη Μόσχα», έθεσε το ζήτημα ως εξής: «Μα πώς θα με υποδεχθούν οι Ρώσοι; Είμαι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε μια από τις πιο δυνατές εταιρείες του κόσμου. Πολιτικά είμαι φιλελεύθερος και επιπλέον είμαι καπιταλιστής». «Πιο πολύ απ' όλα με ενδιαφέρει η δική σου γνώμη γι' αυτούς, από ό,τι η δική τους για σένα», του απάντησε ο Ρούζβελτ.
Ο Ντέιβις εμφανίζεται στη Μόσχα στις 16 του Νοέμβρη 1936 και πιάνει αμέσως «δουλειά»: Επισκέπτεται πόλεις, χωριά, κολχόζ, εργοστάσια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Γνωρίζει μια χώρα εντελώς διαφορετική από αυτή που νόμιζε. Οι περιγραφές του παραπέμπουν σε ενθουσιώδεις ανθρώπους που χτίζουν μια νέα, πρωτόγνωρη, κοινωνία.
Ομως, πάντα υπάρχει ένα... «αλλά». Σε ένα από τα εργοστάσια συναντά έναν συμπατριώτη του Αμερικανό, που εργάζεται ως μηχανικός. Ο διάλογος, όπως τον αναφέρει ο Ντέιβις, είναι ως εξής: «Εδώ μ' αρέσει», του λέει ο μηχανικός. «Ενδιαφέρουσα δουλειά, υπέροχοι άνθρωποι. Ωστόσο, κάτι που συμβαίνει σ' αυτή τη χώρα δεν μπορώ να το καταλάβω. Μερικοί άνθρωποι δουλεύουν εναντίον των άλλων». Και του αναφέρει μερικά παραδείγματα. «Σαμποτάζ;» τον ρωτάει ο πρέσβης. Ο μηχανικός κούνησε καταφατικά το κεφάλι του...
Ο Ντέιβις επιστρέφει στη Μόσχα. Σε μια από τις τυπικές διπλωματικές συναντήσεις με τον Λαϊκό Επίτροπο των Εξωτερικών, Μ. Μ. Λιτβίνοφ, και ενώ συζητούν τη διεθνή κατάσταση, καλούν τον Λιτβίνοφ επειγόντως στο διπλανό δωμάτιο, όπου ο Μόλοτοφ μιλά στο τηλέφωνο με τον διευθυντή ενός εργοστασίου στο Χάρκοβο. Μόλις πριν λίγο είχε γίνει έκρηξη, με εννιά νεκρούς εργάτες. Ο διευθυντής είναι βέβαιος πως πρόκειται για δολιοφθορά. Οπως προκύπτει στη συνέχεια, είναι η πέμπτη περίπτωση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Μια διαφορετική ταινία
Ο Ντέιβις ολοκληρώνει την αποστολή του στη Μόσχα τον Ιούνη του 1938 έχοντας παρακολουθήσει από κοντά και τις γνωστές ως «δίκες της Μόσχας», παρουσιάζοντας στο βιβλίο του μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που η δυτική προπαγάνδα θα έφτιαχνε αργότερα. Το Μάη του 1943, ο Ρούζβελτ τον ξαναστέλνει στην ΕΣΣΔ, αυτή τη φορά για να συναντηθεί με τη σοβιετική ηγεσία. Ο πόλεμος μαίνεται και είναι αδύνατον να φτάσει στη Μόσχα με απευθείας πτήση. Αναγκάζεται να κάνει έναν τεράστιο κύκλο μέσω Ιράν και να διασχίσει 25,7 χιλιάδες χιλιόμετρα σε 27 μέρες.
Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Στην προκειμένη περίπτωση μας ενδιαφέρει ότι το 1943, το μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ «Γουόρνερ» μεταφέρει στον κινηματογράφο το βιβλίο «Αποστολή στη Μόσχα», με πρωταγωνιστές τον Γουόλτερ Χιούστον στο ρόλο του Ντέιβις και την Αν Χάρντινγκ στο ρόλο της συζύγου του. Σκηνοθέτης είναι ο Μάικλ Κέρτις, ο οποίος, ένα χρόνο πριν, σκηνοθέτησε το αριστουργηματικό «Καζαμπλάνκα» με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Ινγκριντ Μπέργκμαν, αποσπώντας το μοναδικό «Οσκαρ» Καλύτερης Ταινίας στην καριέρα του.
Το βιβλίο είχε δημοσιευθεί στις ΗΠΑ το 1941 από το εκδοτικό «Σάιμον και Σούστερ», μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και πούλησε 700 χιλιάδες αντίτυπα. Σε αυτό ο Ντέιβις περιγράφει τις εμπειρίες του από την ΕΣΣΔ, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω και που μεταφέρθηκαν ως είχαν στη μεγάλη οθόνη, ενώ περιλαμβάνει ημερολογιακές καταχωρήσεις, επιστολές, εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλα ντοκουμέντα. Τα οποία ανέτρεπαν την κυρίαρχη αντισοβιετική προπαγάνδα, τόσο για τη σοβιετική κοινωνία, όσο και για το ρόλο της ΕΣΣΔ στον επερχόμενο πόλεμο. Γνωρίζοντας τη σημασία της μαρτυρίας του, ο Ντέιβις φροντίζει να ξεκαθαρίσει στο συμβόλαιο με το στούντιο ότι θα έχει την πλήρη εποπτεία του σεναρίου. Με βάση αυτό τον όρο ο πρώτος σεναριογράφος απολύεται και ο Ντέιβις δίνει τελικά την έγκρισή του στον Χάουαρντ Κοχ.
Το βιβλίο και η ταινία πέφτουν σαν «κεραυνός» στις ΗΠΑ, αφού είναι σαφές πως διαφέρουν από τη σειρά φιλοσοβιετικών ταινιών που γυρνούσε το Χόλιγουντ εκείνη την εποχή, μέσα στο γενικότερο αντιφασιστικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ταινία συνοδεύεται από τη φράση «Το ταξίδι ενός Αμερικανού στην αλήθεια». Μια αλήθεια που το κατεστημένο των ΗΠΑ δε θα άντεχε για πολύ ακόμα, θάβοντας την ταινία για δεκαετίες και αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο λίγα χρόνια μετά, με την αντικομμουνιστική «Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών» του γερουσιαστή Μακάρθι...
Σημείωση: Ο Ντέιβις τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το «Βραβείο Λένιν»

Πηγή:Ριζοσπάστης

Ερώτηση Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τον 14ο μισθό

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τον 14ο μισθό, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 




Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στοχοποιούνται από την κυβέρνηση ως οι απόλυτοι ένοχοι και υπεύθυνοι για τη κρίση». 




Σημειώνει ότι «ο 14ος μισθός δεν είναι ελληνική πολυτέλεια» και προσθέτει ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ο ελληνικός μισθός βρίσκεται μόλις στο 70% του μέσου μισθού της Ευρωζώνης. 
Συμπληρώνει ότι «οι μισθωτοί «πλήρωσαν» την οικονομική μεγέθυνση αν πληρώσουν και την κρίση, η οικονομία θα βυθιστεί σε μια μακροχρόνια ύφεση με δραματικές συνέπειες», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας. 

Πηγή:ΣΚΑΙ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Κ.Κ.Ε - Κυβέρνηση και ΕΕ εξαπατούν το λαό


Κυβέρνηση και ΕΕ εξαπατούν και εκβιάζουν το λαό, για να σκύψει το κεφάλι. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα στην ΕΕ, τα έχουν υπογράψει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η κρίση αξιοποιείται για να τα επιταχύνουν. Γι' αυτό και οι καπιταλιστές χειροκροτούν, ενώ η κυβέρνηση παριστάνει την αντιστασιακή.


Πολιτική Εκδήλωση για τα 20 χρόνια ΝΑΡ



Μεγάλη πολιτική εκδήλωση διοργανώνει το Νέο Αριστερό Ρεύμα την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 5.30 μ.μ. με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, που βρίσκεται στη διασταύρωση της Λ. Κηφισού με την Εθν. Μακαρίου.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει την πολιτική ομιλία από τον Άγγελο Χάγιο, εκ μέρους της Π.Ε. του ΝΑΡ, ενώ θα χαιρετήσουν η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο για την 20-χρονη διαδρομή του ΝΑΡ, θα απαγγελθούν ποιήματα, ενώ θα συμμετάσχουν με τραγούδια ο Γιώργος Μεράντζας και ο B.DFoxmoor.
Το ΝΑΡ ιδρύθηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 1990, με την 1ηπανελλαδική του Συνδιάσκεψη, στην οποία αποφασίστηκαν οι πρώτες βασικές θέσεις του εγχειρήματος, καταλήχθηκε το όνομα και ψηφίστηκε η πρώτη του Συντονιστική Επιτροπή. Σήμερα, 20 χρόνια μετά την ανταρσία του 1989 ενάντια στην υποταγή, τη συναίνεση και τον νεοσυντηρητισμό, το εργατικό και επαναστατικό κίνημα βρίσκεται μπροστά στις νέες προκλήσεις. Το ΝΑΡ καλεί σε μια νέα ανταρσία, αυτή τη φορά για να ανατραπεί η επίθεση του κεφαλαίου, για την αντικαπιταλιστική επανάσταση και τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα. Η κεντρική πολιτική εκδήλωση για τα 20-χρονα, βρίσκει τις δυνάμεις της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης σε κίνηση. Έχει ανοίξει η συζήτηση και η προετοιμασία του 3ου Συνεδρίου του ΝΑΡ.
Σε αυτή την διαδικασία, αλλά και στην μεγάλη εκδήλωση για τα 20-χρονά μας, καλούμε να συμμετάσχουν όλοι οι αγωνιστές της Αριστεράς, της αναζήτησης και δράσης, της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης.

Γάλλοι στρατιώτες «πειραματόζωα» σε πυρηνικές δοκιμές

Γάλλοι στρατιώτες εκτέθηκαν εσκεμμένα σε πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε στην Αλγερία τη δεκαετία του '60 η τότε γαλλική κυβέρνηση, αποκαλύπτει η εφημερίδα Λε Παριζιέν επικαλούμενη απόρρητη έκθεση του στρατού.
 
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα οι στρατιώτες εκτέθηκαν σε αυτές προκειμένου "να μελετηθούν οι επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων στον άνθρωπο".
Η εφημερίδα Λε Παριζιέν,δημοσιεύει αποσπάσματα αποσπάσματα απόρρητης έκθεσης του 1998, η οποία συντάχθηκε μετά την εγκατάλειψη των δοκιμών.
Σύμφωνα με ένα απόσπασμα που δημοσιεύει,αφορά τη δοκιμή της 25ης Απριλίου 1961, όπου "επρόκειτο να μελετηθούν οι ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις του ατομικού όπλου στον άνθρωπο, ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωματική προετοιμασία και την ηθική διαμόρφωση του σύγχρονου μαχητή".
Όταν ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, ο γάλλος υπουργός Αμύνης Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την έκθεση.
Σημειώνεται ότι ανάλογες καταγγελίες, για Αμερικανούς στρατιώτες, ερευνήθηκαν τη δεκαετία του '90 επί κυβερνήσεως Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ.
Η Γαλλία έχει πραγματοποιήσει 210 δοκιμές, ξεκινώντας από τη Σαχάρα το 1960 και τελειώνοντας στη γαλλική Πολυνησία το 1996. 

Πηγή:www.enet.gr