Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τη συνάντηση Βενιζέλου – Σαμαρά και τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ


Η συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, που υπήρχε σε όλα τα βασικά, αναπτύσσεται, βαθαίνει και γίνεται πιο επιθετική προς το λαό.
Και στη νέα φοροκαταιγίδα κατά εργαζομένων και μικρομεσαίων συμφωνούν, ώστε να μεγαλώσουν οι φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Αυτό που ενδιαφέρει και τους δυο είναι πώς θα κερδίσει περισσότερο η ελληνική πλουτοκρατία.

Σχόλιο Συνασπισμού για τη σημερινή συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά


Η  σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΝΔ αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης ανάμεσά τους, με σκοπό τη συνδιαχείριση της κρίσης και της κοινωνικής χρεοκοπίας που παράγει η πολιτική του μνημονίου και το μεσοπρόθεσμο.
Συνειδητοποιώντας  τη ραγδαία υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντί τους, που τους θεωρούν  δικαίως υπεύθυνους για τα σημερινά αδιέξοδα, κυβέρνηση και Ν.Δ αναζητούν φόρμουλες συγκυβέρνησης και χειραγώγησης της ογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας  και  λαϊκής διαμαρτυρίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΩΤΟΥΛΗ- Ποινικές και διοικητικές διώξεις σε βάρος απεργών ταξί

 
Προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
 
Κατά τον 20ήμερο αγώνα επιβίωσης, ενάντια στην απελευθέρωση της εισβολής των μεγάλων κεφαλαιουχικών εταιρειών στο χώρο των ταξί, οι απεργοί αυτοκινητιστές αντιμετώπισαν, εκτός από την κυβερνητική αδιαλλαξία και συκοφαντία, και τη μαζική ποινικοποίηση και καταστολή του αγώνα τους.
Σε περισσότερους από 7.500 απεργούς, έχουν σταλεί κλήσεις για να παρουσιαστούν στα αστυνομικά τμήματα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την εισαγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ έχουν σχηματισθεί εκατοντάδες δικογραφίες.

Κύπρος: ευθύνες στους στρατιωτικούς για τη φονική έκρηξη

Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, στις δύο επιστολές του για το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων που είχαν αποθηκευθεί στη βάση, δεν εξέφραζε ιδιαίτερες ανησυχίες για την επικινδυνότητα του φορτίου.
 

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στην ερευνητική επιτροπή για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η μόνη ανησυχία που διατυπωνόταν αφορούσε την παρατεταμένη παραμονή του φορτίου στον ήλιο.

Ν' ανακληθούν οι απολύσεις στη Λυρική Σκηνή



Οι μαζικές απολύσεις στη Λυρική Σκηνή και η απόλυση εργαζόμενης με βαριά χρόνια πάθηση, μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς εργασίας, είναι το θέμα της Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού, που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Γιάννης Πρωτούλης.
«Η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που με συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΕΕ με αφορμή και την κρίση, χτυπάει ακόμα πιο δραστικά τα εργασιακά δικαιώματα. Εμπορευματοποιούνται ευαίσθητοι τομείς όπως είναι ο πολιτισμός και έχει δραματικές επιπτώσεις σε ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα ΑΜΕΑ και οι χρόνιοι πάσχοντες.


Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ - Απάντηση στην ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων


Η κα Διαμαντοπούλου οφείλει να εξηγήσει πώς στο μπλοκ της “προόδου”, σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου του Υπουργείου Παιδείας, συγκαταλέγονται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., ο ΛΑ.Ο.Σ. και το κόμμα της κας Μπακογιάννη. Σ' εμάς δεν χρειάζεται να το εξηγήσει, ας το εξηγήσει σ' αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές και είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορεί να επικαλείται τη στήριξή τους σήμερα.
Η κα  Διαμαντοπούλου και οι επιτελείς της ελπίζουν ότι οι φοιτητές δεν θα θυμούνται τους ψευδείς ισχυρισμούς του Υπουργείου Παιδείας όταν κληθούν μετά από 3 χρόνια να καταβάλουν δίδακτρα ολοκληρώνοντας τον υποβιβασμένο πρώτο κύκλο σπουδών και θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν στο δεύτερο κύκλο που θα ονομάζεται μεταπτυχιακό και δια νόμου θα έχει δίδακτρα.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗς ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ: Μέτρα προστασίας για τους ανέργους.



Προς τον Πρωθυπουργό
Η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα, γεννιέται και αναπαράγεται από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, οξύνεται από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ, μαρτυρούν για πολλοστή φορά ότι η ανεργία καλπάζει και ότι μεγάλο ποσοστό είναι χρόνια άνεργοι. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη ιδιαίτερα για τους νέους και της νέες, για τις γυναίκες.
      Με την επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης είναι βέβαιο ότι η ανεργία θα αυξηθεί.

Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησαν φοιτητές του ιδρύματος, έπειτα από την απόφαση που έλαβαν σε γενική τους συνέλευση.


Πολυτεχνείο Κρήτης

Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησαν φοιτητές του ιδρύματος, έπειτα από την απόφαση που έλαβαν σε γενική τους συνέλευση, αντιδρώντας στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη.

Συντηρητικό μέτωπο εκποίησης της χώρας και πολιτικής ερήμωσης.Tου Ρούντι Ρινάλντι,


του Ρούντι Ρινάλντι, από τον Δρόμο της Αριστεράς, 27/8/2011
Το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες (από αυτές που γίνανε γνωστές) ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά. Η πρώτη έγινε την 15η Ιουνίου, όταν ουσιαστικά είχε παραιτηθεί για μερικές ώρες ο πρωθυπουργός, αλλά το συνοικέσιο δεν προχώρησε. Πριν λίγες μέρες, τα πράγματα πήγαν καλύτερα, και ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, μετά τη συμφωνία των δύο, υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Και τι δεν ειπώθηκε για αυτήν την υπερψήφιση. Πανηγυρισμοί, ύμνοι, ιαχές, χαρά.

«Κλειδώνουν» εκλογές το Νοέμβριο-του Κώστα Χαρδαβέλλα


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Ο κύβος ερρίφθη. Το κυβερνητικό επιτελείο και ο Γ.Παπανδρέου μετά από έντονους προβληματισμούς, τις μυστικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, τα αδιέξοδα στην οικονομία που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις της Τρόικα, την αναμονή έντονων κοινωνικών εξεγέρσεων μέσα στο Σεπτέμβρη, αλλά και το νέο θετικό κλίμα στο τραπεζικό σύστημα και πιθανότατα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που δημιουργεί ο «γάμος» Αlpha Bank – Eurobankαποφάσισαν να περάσουν τον Ρουβίκωνα.
Εκλογές μέσα στο Νοέμβριο με αναγγελία τους στα μέσα Οκτώβρη.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις εξαγγελίες που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών.



Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις εξαγγελίες που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών. Το σχέδιο νόμου που προωθεί, υποβαθμίζει και άλλο την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στους Έλληνες εργάτες.
            Η λογική της μείωσης του κόστους και της επιχειρηματικής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων αλλά και των εκπαιδευτικών, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη λογική της κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των μεταναστών.

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ - Λαϊκή διαχείριση της ΕΥΑΘ ενάντια στο ξεπούλημά της



Θεωρούμε πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική την πρωτοβουλία ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης να συστήσουν την «Κίνηση 136» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Όπως αναφέρεται,  η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε από διάφορους ενεργούς  πολίτες με σκοπό όχι μόνο να αποτρέψουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ΕΥΑΘ, αλλά να ανακτήσουν τον έλεγχο του  40% και την ίδια τη διαχείριση οι ίδιοι οι  δημότες.