Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ»: Λεονταρισμοί, για να κρυφτεί η «νόμιμη» ληστεία.


Αλλεπάλληλες ρυθμίσεις και εκκλήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες να «επαναπατρίσουν» τα κεφάλαια που απομύζησαν από τον ιδρώτα του λαού
 
Σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ φτάνουν τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν, μόνο το τελευταίο διάστημα, στις τράπεζες της Ελβετίας και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Πρόκειται μόνο για ένα πολύ μικρό μέρος της λεηλασίας σε βάρος του λαού, έτσι όπως καταγράφεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ύψος των καταθέσεων στις ντόπιες τράπεζες.

ΠΑΜΕ: "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" ΤΟ ΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.



Αποδείχνετε περίτρανα στην ζωή αυτό που χρόνια το ταξικό κίνημα υποστηρίζει, ότι οι επιδοματικές πολιτικές τόσο στις αποδοχές των εργαζομένων όσο και στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) των κυβερνήσεων, αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» και το μέσο για το παραπέρα χτύπημα των μισθών και των συντάξεων.
            Χτες η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε τις νέες κλίμακες καταβολής του ΕΚΑΣ για το έτος 2011.

Εθνικοποιεί τις επιχειρήσεις χρυσού ο Τσάβες !


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεςανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσειόλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού, τόσο τα χρυσωρυχεία όσο και τις εταιρίες επεξεργασίας, και ότι πρόκειται να ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας.


Ο σοσιαλιστής πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του θα προβεί στην εθνικοποίηση με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες."Έχω εδώ τους νόμους που θα επιτρέψουν στο κράτος να εκμεταλλευθεί όλες τις συναφείς δραστηριότητες. . . Θα εθνικοποιήσουμε το χρυσό και θα τον μετατρέψουμε, μεταξύ άλλων, σε αποθέματα διότι η αξία του συνεχίζει να αυξάνεται", πρόσθεσε ο Τσάβες.

Για τον θάνατο του Τούρκου συντρόφου και συναγωνιστή Μιχρί Μπελί ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Για τον θάνατο του Τούρκου συντρόφου και συναγωνιστή Μιχρί Μπελί  ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση. 



Έφυγε από την ζωή ο Τούρκος σύντροφός μας και συναγωνιστής Μιχρί Μπελί, γνωστός στην Ελλάδα σαν «Καπετάν Κεμάλ». Ο σύντροφος Μπελί, ένα από τα σύμβολα του διεθνιστικού ταξικού αγώνα για την απελευθέρωση των λαών από την μάστιγα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, από τα Βαλκάνια μέχρι τις ΗΠΑ, συνεχίζει να παραμένει στο νου και στην καρδιά μας.

Σχόλιο του ΣΥΝ για τη συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με τη Φινλανδική



Η ειδική συμφωνία της ελληνικής με τη φινλανδική κυβέρνηση, για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αναιρεί επί της ουσίας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 22ης Ιουλίου, για τα οποία η κυβέρνηση δεν σταμάτησε να πανηγυρίζει. Το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα ακυρώνει στην πράξη τη συμμετοχή της Φινλανδίας στη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, ενώ ανοίγει την όρεξη τόσο στις υπόλοιπες χώρες για να ζητήσουν αντίστοιχες εγγυήσεις, όσο και στις αγορές να συνεχίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. 

Σχόλιο του Κ.Κ.Ε για την κρίση στην ευρωζώνη.



Το βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη και γενικότερα αποδείχνει ότι ο καπιταλισμός δεν γιατρεύεται από τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά του. Τα ευρωομόλογα, οι νέες παρεμβάσεις της Κομισιόν για τη στήριξη του συστήματος, ο συντονισμός που επιδιώκουν η Κίνα και άλλοι, σημαίνουν νέες άγριες θυσίες για τους λαούς.
Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου.



Τα συσσωρευμένα αμύθητα κεφάλαια των μεγάλων επιχειρηματιών που προσκαλεί η κυβέρνηση να σώσουν την ελληνική οικονομία έχουν δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη λεηλασία του πλούτου της χώρας και ευθύνονται για την κρίση και το χρέος. Τα ίδια θα συνεχίσουν να κάνουν όταν δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες, αφού δηλαδή ο λαός πληρώσει την κρίση, χρεοκοπήσει και ο δημόσιος πλούτος γίνει γι’ αυτούς πάμφθηνος. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και συμβάλλουν οι προτάσεις των άλλων κομμάτων του συστήματος. Ο πλούτος ανήκει στο λαό που τον δημιούργησε, η χώρα έχει τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις και μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία. Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι θα φτάσει σε ποσοστά που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του 60 !



Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα με τις προβλέψεις της ΓΣΕΕ για αυτά που έρχονται μετά το φθινόπωρο -οπότε θα έχει τελειώσει και η τουριστική περίοδος- να είναι «μαύρες» αφού, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας, οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 900.000. 

Εάν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες προβλέψεις, αυτό σημαίνει ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 18% και μαζί με τα ποσοστά που δεν δηλώνονται αναμένεται να φθάσει μέχρι και το 24% -ποσοστό που για τελευταία φορά είχε καταγραφεί στις αρχές της δεκαετίας του ’60. 

Συνέντευξη του ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο ραδιοσταθμό «105.5 Στο Κόκκινο» (Μπάμπης Αγρολαμπος)


Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής,  μεταξύ άλλων τόνισε :

«Ότι έχει απομείνει από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. ξηλώνεται από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί όπως  φαίνεται και από την χθεσινή τους συνάντηση».
«Με ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα ρυθμίσεις προσηλωμένοι στις νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις των αγορών, δρομολογούν νέες αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές εξελίξεις στην Ε.Ε.».

Ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλη τη χώρα:Yπάρχει λύση σε όφελος του λαού και της νεολαίας, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.


 

Με σύνθημα «Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό», το 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι σε διάφορες πόλεις. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σεπτέμβρη σε πολλές πόλεις της χώρας και στην Αθήνα με το κεντρικό Φεστιβάλ το οποίο θα γίνει15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη στο «πάρκο Τρίτση» στο Ιλιον. Σημείο ανταμώματος με τη νεολαία που όλο το περασμένο διάστημα βρέθηκε στο πλευρό της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στους καθημερινούς και μεγάλους αγώνες, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» αποτελεί πρωτοπόρα παρέμβαση και μαχητική πρόταση ζωής, πάλης και προοπτικής, μεταφέροντας σήμερα σε χιλιάδες λαού και νεολαίας το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα: Ότι υπάρχει λύση σε όφελος του λαού και της νεολαίας, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ; Επανασύνδεση ρεύματος σε ανάπηρη συνταξιούχο και άνεργο


Συνολικά 200 από τις 400 οικογένειες στις οποίες έχει κοπεί το ρεύμα δεν μπορούν να κάνουν ούτε διακανονισμό!
 
Την επανασύνδεση του ρεύματος σε συνταξιούχο ανάπηρη γυναίκα και σε άνεργο οικοδόμο πέτυχε την περασμένη βδομάδα, με δυναμικές παρεμβάσεις της, ηΓραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ.
Οι ταξικές δυνάμεις της περιοχής προχώρησαν σε νέες παραστάσεις στη διοίκηση της ΔΕΗ στην περιοχή, μετά από καταγγελίες που έγιναν και οι οποίες καθημερινά αυξάνονται. Η ΔΕΗ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να προχωρά σε διακοπές ρεύματος στα σπίτια λαϊκών οικογενειών της Πάτρας, σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το διάστημα Ιούλη με Αύγουστο έφτασαν τις 400, από τις οποίες μόνο για τις 200 έχει γίνει αίτηση για διακανονισμό. Που σημαίνει ότι 200 οικογένειες δεν αντέχουν ούτε το διακανονισμό. Στοιχεία που δείχνουν την απάνθρωπη πολιτική της ΔΕΗ που λειτουργεί με βάση μόνο το κέρδος, αλλά και το βαθμό εξαθλίωσης που οδηγούνται καθημερινά δεκάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες.
Είναι ενδεικτικές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες έκανε παρέμβαση το ΠΑΜΕ:

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ...ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΜHΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Εμείς, οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, στην προσπάθειά μας να διαφύγουμε από μια χώρα που εδώ και δεκαετίες μαστίζεται από το δικτατορικό και τρομοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά και από τους δήθεν υποστηρικτές της ειρήνης (τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, που επί χρόνια τώρα προσπαθούν με στρατεύματα κατοχής να επιβάλουν τη δική τους «ειρήνη»), διαφεύγοντας το θάνατο μέσα από πλήθος πολεμικών συρράξεων, βρεθήκαμε στην Ελλάδα.


Θεωρώντας αναφαίρετο το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για ισότιμη ζωή, αιτηθήκαμε την πλήρη αναγνώρισή μας ως προσφύγων και την παροχή πολιτικού ασύλου.

Επισκόπηση της τριήμερης συνάντησης της άμεσης δημοκρατίας [5-7 Σεπτεμβρίου -Θεσσαλονίκη]


alt
    Ανοιχτή συνέλευση για τη συνάντηση αμεσης δημοκρατίας 2011
   Η πολιτική του μνημονίου διέρρηξε οριστικά την συναίνεση της κυριαρχίας με την κοινωνία
   Οι πλατείες απαίτησαν άμεση δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια 
  Το ζήτημα ετέθη και τίποτα δεν μπορεί πια να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη του το βαθύ νόημα που αναδύθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από το κίνημα των πλατειών. Το ρήγμα είναι γεγονός. Μέσα από τις πλατείες αναδύθηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα που αφορούν μια άλλη μορφή πολιτείας συμβατή με την άμεση δημοκρατία, μια άλλη μορφή οικονομίας χωρίς συσσώρευση και ανάπτυξη και μια άλλη έννοια του δημόσιου αγαθού και του δημοσίου χώρου ως κοινότητα.

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί



Η γενικευμένη κρίση χρέους επιβάλλει μια πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη,με ουσιαστική οικονομική διακυβέρνηση.

 

Η άρνηση του ευρωομολόγου και η προτεινόμενη συνταγματοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποτελούν το αρνητικό περιεχόμενο της  συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, χωρίς να υποτιμάται η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η πρόθεση για μια οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε.

Την πλήρη αντίθεση του από την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Άγγελας Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.



Την πλήρη αντίθεση του από την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Άγγελας Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η «η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί επαναβεβαιώνει την πρόθεσή τους να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης» και πως «Η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης σημαίνει σιδερένια επιβολή των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκαν από το Μάαστριχ και τις άλλες συνθήκες που ακολούθησαν».

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ: Κήρυγμα για συναίνεση με αποδέκτη το λαό


«Ομοψυχία» για το καλό του κεφαλαίου, ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με αφορμή τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

Σε κήρυγμα για «εθνική συναίνεση», με δεδομένους τους τρανταγμούς που προκαλεί στο αστικό πολιτικό σύστημα το βάθεμα της κρίσης, κατέφυγαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με αφορμή τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, ζητώντας επί της ουσίας από το λαό να συναινέσει στο ξεκλήρισμά του. «Ομόνοια και σύμπνοια» ζήτησε από την Πρέβεζα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, για «να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό τον κοινό αγώνα, του ξεπεράσματος αυτής της βαθιάς κρίσης».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ Ασ' την (Τουρκία) να λέει…



Η Κυβέρνηση, διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη, επέκρινε τις πρόσφατες τοποθετήσεις και ενέργειες από πλευράς Άγκυρας στο θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. 
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  η Άγκυρα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν  ότι η  έναρξη ερευνών για φυσικό  αέριο θα πρέπει  να ανασταλεί μέχρι την επανένωση της  Κύπρου.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ;ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ISKRA.GR

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ!

Η υπόθεση της συμπαράταξης της Αριστεράς είναι μέγα ζητούμενο και αδήριτη ανάγκη στους καιρούς μας.
Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε για συμπαράταξη της Αριστεράς χωρίς να αποσαφηνίζουμε το προγραμματικό περιεχόμενό της!
Η συμπαράταξη της Αριστεράς δεν θα γίνειαπλώς και μόνο για τη συμπαράταξη ή για να αθροιστούν οι δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά για να δοθεί διέξοδος και προοδευτική σοσιαλιστική προοπτική για τη χώρα.
Μπορούμε, άραγε, να μιλάμε για συμπαράταξη της Αριστεράς με όρους αντιμνημονιακού μετώπου,όπου ο κοινός παρονομαστής της συμπόρευσης θα είναι η ακύρωση, υποτίθεται, του μνημονίου;
Φτάνει αυτό;
Αρκεί ένα αντιμνημονιακό μέτωπο;

Δήλωση της Ρένας Δούρου, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, για τα αποτελέσματα της συνάντησης, σήμερα στο Παρίσι, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.



“Μειωμένες προσδοκίες είχαν καλλιεργήσει οι Μέρκελ και Σαρκοζί τις προηγούμενες ημέρες, ενόψει της σημερινής συνάντησής τους. Και τις επιβεβαίωσαν, βάζοντας τον πήχη πολύ χαμηλά. Όμως σήμερα οι καιροί και οι λαοί απαιτούν η πολιτική να πάρει ξανά την πρωτοκαθεδρία έναντι των αγορών, η κοινωνία και οι ανάγκες της να επικρατήσουν των κερδοσκόπων. Αυτό συνεπάγεται όμως ριζική ανατροπή της μέχρι τώρα πορείας της ευρωοικοδόμησης. Σημαίνει έμφαση σε πολιτικές απασχόλησης, ανάπτυξης, κοινωνικών παροχών στο πλαίσιο κράτους πρόνοιας και όχι εμμονή στο χαμηλό πληθωρισμό, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Αλλάζουν πάλι τα δεδομένα για τον Στρος Καν.Η ιατροδικαστική εξέταση της καμαριέρας δείχνει βιασμό.



Η ιατροδικαστική εξέταση που πραγματοποιήθηκε στη Ναφισατού Ντιαλόλίγες ώρες αφότου κατηγόρησε τον Ντομινίκ Στρος Καν για σεξουαλική επίθεση στις 14 Μαΐου στη Νέα Υόρκη κατέληξε ότι η καμαριέρα έπεσε θύμα βιασμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού L' Express, το οποίο επικαλείται την έκθεση νοσοκομείου της πόλης.


"Διάγνωση: επίθεση. Αιτία των τραυμάτων: επίθεση, βιασμός" αναφέρει το κείμενο, που προσθέτει ότι η κ. Ντιαλό έφτασε με ασθενοφόρο, συνοδευόμενη από έναν αστυνομικό στα επείγοντα του νοσοκομείου St. Luke's Roosevelt στο Μανχάταν στις 22:59 (ώρα Ελλάδος).Ο συντάκτης της έκθεσης ανέφερε ότι η Ντιαλό "έκλαιγε" την ώρα που διηγείτο την επίθεση που δέχθηκε στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης."Ο γυμνός άνδρας με τα άσπρα μαλλιά κλείδωσε την πόρτα και την τράβηξε στο κρεβάτι" αναφέρει η έκθεση, η οποία επικαλείται την μαρτυρία της Ντιαλό.

OΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΚΟΖΙ-ΜΕΡΚΕΛ


Σχολιάζοντας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τη σημερινή συνάντηση Σαρκοζί -Μέρκελ, η εκπρόσωπος Τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε σχετικά:

"Για άλλη μια φορά, οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται καταφανώς πίσω από τις εξελίξεις. Η οικονομική διακυβέρνηση", για την ακρίβεια η κοινή οικονομική πολιτική, που όφειλε να είναι προαπαιτούμενο μιας νομισματικής ένωσης, μπήκε μόλις τώρα μόνο σαν τίτλος και για την ώρα με ασαφές περιεχόμενο. Η αυτοκριτική για τα ως τώρα πεπραγμένα και παραλείψεις τους εξακολουθεί να απουσιάζει.