Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΜΕ : Μήνυμα Αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Κολομβίας


Σύντροφοι Κολομβιανοί,



            Από την μακρινή Ελλάδα σας στέλνουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και απαιτούμε να αφεθεί αμέσως ελεύθερη η συντρόφισσα  Aracely Cañaveral Velez.
            Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Κολομβίας για την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς ενάντια στους ταξικούς συνδικαλιστές της ΠΣΟ.
            Σύντροφοι,
Στηρίζουμε τον αγώνα σας για συνδικαλιστικές ελευθερίες και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μπροστά στην απεργία


Μπροστά στην απεργία

Η επέλαση της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα ξετυλίγεται όλο και πιο άγρια. Ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας του μαύρου μπλοκ εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΔΝΤ, μαζί με τους συμμάχους του, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες. Η αύξηση του ΦΠΑ, η αντίστοιχη ξέφρενη αύξηση της ανεργίας που - με βάση τα υποτιμημένα επίσημα στοιχεία - φτάνει το 13,5% (684.047 άνεργοι), το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και η συνεχής εμπορευματοποίηση Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση όλο και περισσότερους. Ταυτόχρονα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός σιγοντάρει - όπως στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ, του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ - στη διεύρυνση της αντιλαϊκής, δίχως ημερομηνία λήξης, επίθεσης.

Ανακοίνωση - κάλεσμα του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αιστεράς για τη σύσκεψη που γίνεται για τη συγκρότηση επιτροπής επιβατών κατά της αύξησης εισιτηρίων Δευτέρα 24/1 στις 5:00μμ στα γραφεία της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9, 4ος όροφος


Καλούμε τους πολίτες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη να συγκροτήσουν  σε όλους τους δήμους και γειτονίες αυτών των πόλεων κινήσεις και συσπειρώσεις ενάντια στις αυξήσεις τιμών των εισιτηρίων αλλά και στις  αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες. Επίσης με στόχο οι αστικές συγκοινωνίες, επειδή χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας, να είναι σε όλους και όλες προσιτές, αν όχι και να παρέχονται με συμβολικό εισιτήριο και σε ορισμένες, τουλάχιστον, κοινωνικές κατηγορίες δωρεάν.

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον νόμο «περί Ευθύνης Υπουργών»



Οι αλλαγές που παρουσίασε  η κυβέρνηση στο νόμο «περί Ευθύνης  Υπουργών» είναι επουσιώδεις,
έχουν δημαγωγικό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.
Η καθιέρωση της κοινής παραγραφής ώστε να ισχύει αυτό που ισχύει για όλους τους πολίτες  είναι στην πραγματικότητα δώρο -  άδωρο όσο δεν αίρονται τα εμπόδια με την λεγόμενη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
Αυτή η προθεσμία δηλαδή «το τέλος της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από εκείνη κατά την διάρκεια της οποίας  διαπράχθηκε  το αδίκημα» παραμένει και με τις νέες αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Προστατεύει μόνο το συμφέρον του κεφαλαίου


Σε άμεση απειλή τίθενται και οι ελάχιστες προστατευόμενες περιοχές, του Δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, που είχαν γλιτώσει από το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με το νομοσχέδιο για την «Προστασία της βιοποικιλότητας», όπως παραπλανητικά επιγράφεται, που συζητείται στη Βουλή. Το νομοσχέδιο, στο όνομα της προστασίας της βιοποικιλότητας, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την εμπορευματοποίηση της γης σε σπάνιους βιότοπους και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας (άρθρο 9) ακόμη και ιδιωτικές κερδοσκοπικές επενδύσεις ως «επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος»! Δηλαδή, και με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει νέα πεδία δράσης για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, ακόμη και σε προστατευόμενες και ευαίσθητες περιοχές, στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Συμβαίνουν και... στο Βερολίνο;

Από την πλημμυρίδα των αποκαλύψεων της WikiLeaks πέρασε και… πνίγηκε γρήγορα ένα τηλεγράφημα του αμερικανού πρεσβευτή σχετικά με συνομιλίες του με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος (Die Linke), Gregor Gysi. Σύμφωνα με το «Spiegel» και τη σχετική αναδημοσίευση στην «Ελευθεροτυπία», στο τηλεγράφημα ο πρέσβης αναφέρει ότι ο ηγέτης του Die Linke τον διαβεβαίωσε πως η θέση του κόμματος ενάντια στο ΝΑΤΟ υπάρχει μόνο για να ενσωματώνονται στο κόμμα «οι εξτρεμιστικές τάσεις». Επιπλέον ο Gysi εξήγησε στον πρέσβη ότι η πρόταση του κόμματος για διάλυση του ΝΑΤΟ είναι ανέφικτη αφού η υλοποίησή της θα απαιτούσε τη συμφωνία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας. Αρα και αυτή η πρόταση χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή «για τα μάτια».
Στην Ελλάδα βέβαια κάτι ξέρουμε από κάλπικο αντιαμερικανισμό και αντιιμπεριαλισμό. Πρώτος διδάξας και με κεντρικές ευθύνες για λογαριασμό του συστήματος ο Α. Παπανδρέου. Από κει και πέρα πολλοί ακόμη –από συμπληρωματικές θέσεις- τον αντέγραψαν και πρόσφεραν υπηρεσίες. Βέβαια η Γερμανία είναι άλλη περίπτωση. Ομως λέτε να είναι αλήθεια όλα τούτα; Τι λένε άραγε οι πολλοί εγχώριοι, εσω-εξω-κοινοβουλευτικοί θαυμαστές του Die Linke που εδώ και χρόνια καλούν το κίνημα να εμπνευστεί από τις επιτυχίες του κόμματος αυτού;


πηγή: Προλεταριακή Σημαία

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεόραση της ΝΕΤ (Κ. Αρβανίτης- Μ. Κατσίμη)

-    Να δούμε πού το πάνε στην Ευρώπη και ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τα πράγματα στην Ευρώπη. Δηλαδή αυτή η κρίση πού τελειώνει και τι αρχίζει..
Νομίζω ότι όλα είναι ρευστά. Και όσο δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία και η κα Μέρκελ, αποφασίζει επιτέλους με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει και ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, τόσο θα ζούμε όλοι αυτό το μαρτύριο της σταγόνας, το οποίο είναι οδυνηρό για όλους, περισσότερο όμως για την Ελλάδα και τους εργαζόμενους.
-    Θεωρείτε ότι είναι κακή εκτίμηση από την πλευρά της Γερμανίας;.. Γιατί μιλάω με οικονομολόγους καθημερινά.. Κάποιος κερδίζει απ΄ αυτή την ιστορία;.. Πού ποντάρουν δηλαδή;… Είναι μια στενοκεφαλιά των Γερμανών;…
Αναμφισβήτητα ψάχνουν να δουν τι είναι αυτό που συμφέρει περισσότερο τη δική τους στρατηγική. Είναι με το ένα πόδι μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη και με το ένα πόδι έξω, κοιτώντας το διεθνή ανταγωνισμό και το διεθνή νομισματικό πόλεμο.

Tο τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρέππα-Γκέμπελς


Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, τα κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν, σε εθνικό δίκτυο, δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Δ. Ρέππα ενάντια στους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι «πλήττουν» με τις κινητοποιήσεις τους «τους λιγότερο εύπορους πολίτες».

Αν ο αλήστου μνήμης Κ. Λάσκαρης, υπουργός Εργασίας της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης Καραμανλή έμεινε στην Ιστορία ως ο υπουργός που… κατήργησε την πάλη των τάξεων, ο Ρέππας θα μείνει ως ο εισηγητής του όρου «κοινωνικός αυτοματισμός», που θα τον ζήλευε ακόμα και ο Γκέμπελς. Σ’ αυτόν τον όρο συμπυκνώνεται η οργάνωση τραμπούκικων αντι-κινημάτων ενάντια σε αγωνιζόμενα τμήματα της εργατικής τάξης.

Μετανάστες, Χρυσή Αυγή και Αριστερά

Γράφει η Λίνα Μητσιογιάννη   


Η βαθειά παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, οξύνοντας παντού τα προβλήματα των εργαζόμενων μαζών, κλιμακώνει τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Αναγκάζει δηλαδή εκατομμύρια εργαζόμενους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν στην πιο ανεπτυγμένη Δύση δουλειά για να θρέψουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Βέβαια αντί για αυτό, καταλήγουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες φτώχιας και να γίνονται θύματα σκληρής εκμετάλλευσης και ρατσισμού.
Η προπαγάνδα της αστικής τάξης σε συνδυασμό με την όξυνση της οικονομικής κρίσης, καλλιεργεί στα στρώματα των μικροαστών ξενοφοβικές και ρατσιστικές διαθέσεις. Εκεί είναι που οφείλεται και η άνοδος της παρακρατικής φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στις υποβαθμισμένες περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και στην περιοχή της Βικτώριας.

διαγωνίως : ΑΝΤΑΡΣΥΑ-σαν «καρακάξα» ό,τι γυαλίζει το μαζεύει στο πολιτικό οπλοστάσιό της.


Oι φαεινές ιδέες είναι σαν τα πεφτάστερα. Εντυπωσιάζουν πολύ, αλλά κρατάνε λίγο. Oρισμένοι τούρμπο αντικαπιταλιστές έχουν εθιστεί στο να παράγουν φαεινές ιδέες. Αίφνης, το 1997 σκέφτηκαν ότι «πρέπει να φύγουμε από τα συνδικάτα» και να φτιάξουμε κόκκινα και επαναστατικά. Συστήσαμε στην ταξική πτέρυγα να σοβαρευτεί και να περιμένει. Δικαιωθήκαμε. Λίγο αργότερα οι φαεινοί ανακάλυψαν ότι ο ιμπεριαλισμός τέλειωσε και τη θέση του πήρε ο «ολοκληρωτικός καπιταλισμός». Τους συστήσαμε να διαβάσουν τον Λένιν. Αργότερα φαγώθηκαν με την παγκοσμιοποίηση, βρήκαν την ισχυρή -τάχα- Ελλάδα και εξόρκισαν την εξάρτηση, πρόσθεσαν στην ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη (άνθρωπο που βρήκαν να πιστέψουν!!) την «ιμπεριαλιστική».

Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας για τα ΒΑΕ



Το ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και τους δημοσιογράφους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη


Για το θέμα της κυρίας Μπιρμπίλη και την υπαναχώρηση της κυβέρνησης
Η υπαναχώρηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι πιέσεις από μικρά,  μεσαία και μεγάλα συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για εκτός σχεδίου δόμηση και μάλιστα μέσα σε δάση. Πρόκειται για μια νέα εκφορά του πελατειακού κράτους. Πάρα πολλοί από το πολιτικό προσωπικό της χώρας γίνονται διεκπεραιωτές στις πιέσεις από συμφέροντα.
 Για το 5/1 σε σχέση με τις προσλήψεις των ιερέων
Είναι απαράδεκτο να μην ισχύσει η ρύθμιση αυτή και για τους ιερείς. Η Εκκλησία δεν είναι αυτοδιοικούμενή στο σύνολο των λειτουργιών της. Η μισθοδοσία των κληρικών και η ασφαλιστική τους κάλυψη εντάσσεται στις  δαπάνες του δημοσίου. Κατά συνέπεια πρέπει και η Εκκλησία να ακολουθήσει αυτόν τον κανόνα.