Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Καταδίκη της ενέργειας αγνώστων να αφαιρέσουν την ελληνική σημαία από τον ιστό στον τάφο του τέως προέδρου Τ.Παπαδόπουλου


Ημερομηνία Έκδοσης: Ιανουάριος 8, 2010

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με έντονο τρόπο την ενέργεια αγνώστων να αφαιρέσουν την ελληνική σημαία από τον ιστό παρά τον τάφο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Τέτοιες απαράδεχτες ενέργειες προφανώς στοχεύουν στη δημιουργία αναταραχής στο εσωτερικό μας μέτωπο και ως τέτοιες, εκτός από απαράδεχτες, είναι και επιζήμιες για τον τόπο.
Είμαστε σίγουροι ότι η αστυνομία θα κινηθεί τάχιστα και αποτελεσματικά ούτως ώστε το συμβάν να εξιχνιαστεί πλήρως και οι ασυνείδητοι να τιμωρηθούν.



Υποστολή και αποκοπή της ελληνικής σημαίας από τον συλημένο τάφο



Η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η υποστολή και αποκοπή της ελληνικής σημαίας από τον ιστό παρά το συλημένο τάφο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, να συνδέεται με την κλοπή του λειψάνου του και διερευνά την εκδοχή αυτή στο πλαίσιο των ανακρίσεων για την αποκοπή της σημαίας.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, γύρω στις 8.00 το πρωί, πρώην μέλος της φρουράς του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας μετέβη στο νεκροταφείο και διαπίστωσε ότι απουσίαζε η ελληνική σημαία που ήταν αναρτημένη σε ιστό παρά τον τάφο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως ενημερώθηκε η Αστυνομία για το συμβάν, που επισκέφθηκε τη σκηνή διαπιστώνοντας μετά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν, ότι αποκόπηκε το σχοινί έπαρσης και υποστολής της σημαίας και η σημαία πετάχτηκε σε χώρο που γειτνιάζει με το νεκροταφείο.
Τη σκηνή επισκέφθηκαν μέλη της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών, η σημαία παρελήφθη ως τεκμήριο, έγιναν διάφορες δειγματοληψίες, είπε, προσθέτοντας ότι οι ανακρίσεις βρίσκονται στο αρχικό στάδιο.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως δεν θα έσπευδε στο παρόν στάδιο να δηλώσει εάν η υποστολή και αποκοπή της σημαίας, συνδέεται με την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου, προσθέτοντας ότι είναι μια εκδοχή που διερευνάται στο πλαίσιο των πρώτων ανακρίσεων.
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την κλοπή του λειψάνου του τέως Προέδρου, ο κ. Κατσουνωτός παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας Μιχαλάκη Παπαγεωργίου για το θέμα, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο για να ειπωθεί.
Ερωτηθείς εάν μετά και το σημερινό συμβάν η Αστυνομία προσανατολίζεται σε τοποθέτηση φρουράς στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως μετά τη σύληση του τάφου τοποθετήθηκε φρουρά στο νεκροταφείο, η οποία διατηρήθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα και τώρα διεξάγονται συχνές περιπολίες.
Αντιλαμβάνεστε ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, συνέχισε, αναφέροντας ότι «το νέο συμβάν μας απασχολεί και στο πλαίσιο των περιπολιών θα λαμβάνονται τα μέτρα που κρίνουμε ότι είναι αποτελεσματικά».




ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στις εργασίες της διάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βερολίνο 8-10 Ιανουαρίου


Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, αποτελούμενης από τη Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Ε.Ε. του Κόμματος ΕΑ, τον  Γιάννη Μπουρνούς, υπεύθυνο του τμήματος Ευρωπαϊκής πολιτικής, θα συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) που  θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, από τις 8 έως τις 10 Ιανουαρίου 2010.
Το  Σάββατο, 09/01/2010 και ώρα 14:30 θα συμμετέχει και θα μιλήσει στο Συμβούλιο των Προέδρων των κομμάτων μελών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.Οι εργασίες της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν στο Ver.di Berlin-Brandenburg Headquarters, Kopenicker Strasse 30.

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντ. Κυπριανό, 11/01/2010, 16:30


Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ώρα 16:30.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.







Επιστολή-απάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Τσίπρας απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά την ακόλουθη επιστολή:
«Προς: Αξιότιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
κ. Αντώνη Σαμαρά
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκφράσαμε την αντίθεσή μας στις προγραμματικές θέσεις και τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Έντεχνα από την κυβέρνηση παρουσιάζεται η πρότασή της ως «γερμανικό εκλογικό σύστημα». Η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας, το οποίο, εξαιρουμένου του ορίου εισόδου στη Βουλή, σχεδόν ταυτίζεται με την απλή αναλογική, καθώς προνοεί όχι μόνο για την αντιστοίχιση εδρών με ψήφους στην τελική κατανομή, αλλά κυρίως γιατί προβλέπει τη διπλή ψήφο για την τοπική περιφέρεια και την εθνική επικράτεια. Διασφαλίζει δε τη δημοκρατική συμμετοχή των μελών των κομμάτων στην ανάδειξη υποψηφίων.
Είναι επίσης βέβαιο ότι ένα εκλογικό σύστημα από μόνο του δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της διαφθοράς,  της πολιτικής χειραγώγησης και των συνεπειών του πελατειακού συστήματος.
Εκτίμηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι πως οι προτάσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία αρχηγοκεντρικών κομμάτων και στην κυριαρχία του δικομματικού-διπολικού πολιτικού συστήματος, συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα, καθώς θα εμπεδώσουν την πλειοψηφική λογική και τα δικομματικά διλήμματα.
Κατά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών κατέθεσα τις προτάσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τα ζητήματα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της θωράκισης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να καταθέσει προτάσεις νόμου για όλα αυτά τα ζητήματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μία από αυτές τις προτάσεις θα είναι και η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως μοναδικού  εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών.
Από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, όλοι οι εκλογικοί νόμοι απέτρεπαν τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών, αλλοίωναν τις προθέσεις του εκλογικού σώματος και οδήγησαν στη δημιουργία αυτοδύναμων, και σχεδόν πάντα, πανίσχυρων κυβερνήσεων, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την μεγάλη κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα.
Όπως καταλαβαίνετε, οι θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν συγκλίνουν με αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.
Τέλος, θα ήθελα και εγώ να σας ευχηθώ για το νέο έτος και για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με τιμή
Αλέξης Τσίπρας»

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:Nαι σε μια νέα μεταναστευτική πολιτική

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή παρακολούθησαν ελληνικό σχολείο, καθώς και για δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές σε μετανάστες με νόμιμη διαμονή, κινείται σε θετική κατεύθυνση αποτελώντας θαρραλέο πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση των πολιτών αυτών στην ελληνική κοινωνία. 




Τα αυτονόητα αυτά βήματα έρχονται με καθυστέρηση πολλών χρόνων, καθώς οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν στην πράξη ήδη πολίτες της χώρας μας και θα πρέπει να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να μετέχουν ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. 


Επιμέρους πάντως ρυθμίσεις, όπως ο απαραίτητος χρόνος διαμονής στη χώρα για το δικαίωμα πολιτογράφησης, η εξαίρεση των πολιτών άλλων χωρών της Ε.Ε. από την υποχρέωση ελάχιστου χρόνου παραμονής, αλλά και η απαίτηση από τον ενδιαφερόμενο «να αποδεικνύει τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας», χρειάζονται  περισσότερο διάλογο. Σημαντικό είναι εδώ να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες, εγγυήσεις αντικειμενικότητας στις αποφάσεις για την ιθαγένεια, καθώς και δυνατότητα των δικαστηρίων να ελέγχουν την αιτιολόγηση των αποφάσεων. Αδικήματα σχετικά με τη νομιμότητα εισόδου στη χώρα, είναι λογικό να μην αποτελούν εμπόδιο στην πολιτογράφηση.

Πρός αποχώρηση Ανανεωτικής πτέρυγας ΣΥΝ απο το ΣΥΡΙΖΑ




Συνεχίζεται η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχωρήσης του ΣΥΝ, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματέιας του κόμματος την Πέμπτη.

8-01-2010,Κ.Κ.Ε:Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την κατάσταση στο Ιράν


Παρακολουθούμε τις σοβαρές εξελίξεις στο Ιράν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, στα μέλη και τους φίλους του Τουντέχ, στους εργαζόμενους που μάχονται για τα κοινωνικά και δημοκρατικά  λαϊκά δικαιώματα, για κοινωνική πρόοδο.
Καταδικάζουμε την πολιτική της καταστολής που οδήγησε σε νεκρούς και σε συλλήψεις λαϊκών αγωνιστών με ευθύνη της ιρανικής Κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας.
Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και γενικότερα των πολιτικών κρατουμένων που αγωνίζονται για τα λαϊκά συμφέροντα. Απαιτούμε τη νομιμοποίηση του Τουντέχ.
Την ίδια στιγμή απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε απόπειρα να αξιοποιηθεί η κατάσταση για να κλιμακωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο ιρανικός λαός νομιμοποιείται να καθορίσει την πορεία της χώρας του.
Η ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, με το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή, είναι όρος για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και κάθε απόπειρας χειραγώγησης από αστικές δυνάμεις, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις προς όφελος του λαού.

Τουντέχ-Ιράν


ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-2010-2011-2012: Κυβέρνηση και ΕΕ επιβάλλουν τριετία άγριας λιτότητας



 Βδομάδα με τη βδομάδα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σκληραίνει την πολιτική της. Σε συντονισμό με το κυρίαρχο κλίμα στις «αγορές» και στην ηγεσία της ΕΕ, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι το –ήδη σκληρό– τετραετές πρόγραμμα περιορισμού του «ελλείμματος» κατά 10% θα πραγματοποιηθεί μέσα στην τριετία 2010-11-12. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει μια τριετία άγριας λιτότητας, φοροεπιδρομής και μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμα σκληρότερο, καθώς θα τεθεί προς έγκριση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 11 Φλεβάρη, που συγκαλείται με θέμα τα κυβερνητικά προγράμματα «εξόδου από την κρίση».
Φόροι
Το πρώτο χαρακτηριστικό των κυβερνητικών μέτρων είναι η αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων. Στα ποτά και τον καπνό προγραμματίζονται ήδη αυξήσεις-φωτιά. Το ίδιο θα συμβεί στα ακίνητα. Η κυβέρνηση κρατά ως εφεδρεία την αύξηση της φορολόγησης στα καύσιμα, ενώ –σύμφωνα με τον Τύπο– έρχεται όλο και πιο κοντά το σενάριο αύξησης του ΦΠΑ κατά 1,2% ή ακόμα και κατά 3%.
Όμως η αύξηση της φορολόγησης δεν περιορίζεται στους έμμεσους φόρους. Η υποκατάσταση του αφορολόγητου ορίου με τη συλλογή «αποδείξεων» δημιουργεί το σαφή κίνδυνο βαρύτερης φορολόγησης του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών και φτωχών ανθρώπων.
Απόδειξη για τον ταξικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος είναι το γεγονός ότι την ώρα που ανακοινώνεται ο στόχος για αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ ετησίως, δεν αναζητείται κανένα μέτρο για την είσπραξη από το κράτος του ΦΠΑ που οι επιχειρήσεις παρακρατούν στα ταμεία τους. Η «δημοσιονομική εξυγίανση» είναι μια επίθεση που αφορά τα λαϊκά στρώματα και κυρίως τους μισθωτούς, ενώ ο «κόσμος του επιχειρείν» αφήνεται ανενόχλητος να ληστεύει τους φόρους και τις εισφορές, ώστε να βελτιώνει την «ανταγωνιστικότητά» του μέσα στην κρίση…
Το δεύτερο χαρακτηριστικό των κυβερνητικών μέτρων είναι η επίθεση στους μισθούς. Στο δημόσιο τομέα, η μείωση των επιδομάτων, των υπερωριών κ.λπ. δεν συνιστά «πάγωμα», αλλά μείωση εισοδήματος. Και ασφαλώς η μείωση των αποδοχών στο δημόσιο θα συμπαρασύρει σε μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό του κλίματος, που δημιουργείται, είναι το γεγονός ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ –με καθοριστική ευθύνη της ΠΑΣΚΕ– θέτει ως στόχο διεκδίκησης στη νέα Γενική Σύμβαση αυξήσεις-ψίχουλα της τάξης του 2%.

Δαπάνες
Η επίθεση στο εισόδημα έχει και ένα «κρυφό» σκέλος: Τη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Μιλώντας μόνο για το φάρμακο, η Ξενογιαννακοπούλου και ο Λοβέρδος έχουν ήδη ανακοινώσει ως στόχο την «εξοικονόμηση» πάνω από 2 δισ. ευρώ(!) ετησίως. Ασφαλώς δεν πρόκειται –κυρίως– για μέτρα περιορισμού μιας «σπατάλης» των Ταμείων: Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν οι ίδιοι μεγαλύτερο τμήμα του κόστους των φαρμάκων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νόρμες της ΕΕ ορίζουν ως συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος τη μείωση των δαπανών κατά 75% και την αύξηση των εσόδων κατά 25%. 
Άμεσα δεμένες με το πρόγραμμα λιτότητας είναι οι περικοπές στις προσλήψεις (5 θα συνταξιοδοτούνται – 1 θα προσλαμβάνεται…) και οι αντιμεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Ήδη μέσα στο 2010 οι γυναίκες στο δημόσιο θα δουν να χάνονται οι «θετικές διακρίσεις» που είχαν εξασφαλίσει τα προηγούμενα χρόνια, ως αντάλλαγμα για τους χαμηλότερους μισθούς, αλλά και για την απλήρωτη δουλειά στο σπίτι. Αυτή η ισοπέδωση –με το πρόσχημα της «εξίσωσης» με τους άνδρες– είναι το πρώτο κύμα των μεγάλων αλλαγών στο ασφαλιστικό που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει για το πρώτο εξάμηνο του 2010.


Συναίνεση
Το θερμό χειροκρότημα σύσσωμης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προς τον Α. Λοβέρδο, όταν –αγορεύοντας για τον προϋπολογισμό– εξήγγειλε το τέλος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και τον καλπασμό προς το διαβόητο «σύστημα 3 πυλώνων», ήταν η καλύτερη απόδειξη για τον σοσιαλφιλελεύθερο εκφυλισμό του ΠΑΣΟΚ.

Στο πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει την πλήρη συναίνεση της Δεξιάς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει απαρέγκλιτα στο τριετές πρόγραμμα λιτότητας, περιορίζοντας την όποια κριτική στην υποσημείωση ότι πρέπει «να απεγκλωβιστεί από τις δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις της». Ο τάχα ριζοσπαστικός «κοινωνικός φιλελευθερισμός» του Σαμαρά και της «λαϊκής Δεξιάς» της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ εξαερώθηκε αμέσως μόλις ακούστηκε η φωνή των ντόπιων, αλλά και των ευρωπαίων, αφεντάδων τους…


Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ανατραπεί. Το κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας είναι μπροστά σε μια μεγάλη μάχη, η έκβαση της οποίας θα έχει καθοριστικές συνέπειες για το επίπεδο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.

Η μάχη αυτή έχει και «ευρωπαϊκή» διάσταση. Το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας αποδεικνύονται πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία ως «ιερά εργαλεία» συντονισμού των αντεργατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Ανατροπή
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο μεγάλος απεργιακός γαλλικός «Δεκέμβρης» ήταν η αφετηρία για την ανάκαμψη των αντινεοφιλελεύθερων-αντικαπιταλιστικών κινητοποιήσεων  που ακολούθησαν σε όλη την ήπειρο. Πέρσι ο ελληνικός νεολαιίστικος Δεκέμβρης έστειλε μήνυμα αντίστασης και ελπίδας σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα είναι το μοτίβο των χρόνων που έρχονται: Ο καθένας στο πόστο του, αλλά με διεθνιστικό ορίζοντα, να οργανώσουμε τη μάχη για την ανατροπή μιας πολιτικής που φτάνει να απειλεί τη ραχοκοκαλιά των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το νέο φορολογικό νόμο


Καμία αναμονή του νέου φορολογικού νόμου, του νέου «Συμφώνου Σταθερότητας» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ! Αντεπίθεση τώρα!


Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα περιμένοντας τη νέα φοροεπιδρομή που διαμορφώνει σε βάρος του η κυβέρνηση με τη νέα  φορολογική πολιτική της και το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας». Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει εξυπηρετούν την ίδια στόχευση και απόφαση που στρέφεται ενάντια στους μισθωτούς και στους αυτοαπασχολούμενους. Είναι μέτρα υλοποίησης του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται έσοδα - έξοδα με σκοπό την καπιταλιστική κερδοφορία, δηλαδή τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, σε όλες τις υπηρεσίες που έχουν ήδη γίνει εμπορεύματα (παιδεία, υγεία, πολιτισμός, πρόνοια κλπ.).
Πριν ακόμα η κυβέρνηση καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ήδη δρομολογήσει την αύξηση των εσόδων από την αντιλαϊκή έμμεση φορολογία κατά 1,6 δισ. ευρώ. Προβλέπεται να αυξηθούν, το 2010, κατά 869 εκ. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ, τον άδικο έμμεσο φόρο που επιβαρύνει εξίσου άνισα εισοδήματα και εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτό στοχεύουν οι σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης για φορολογικές αλλαγές είτε με άμεση γενική αύξηση του ΦΠΑ είτε με τεμαχισμένη, ξεκινώντας από ένα μέρος των εμπορευμάτων.
Μόνο η εργατική και λαϊκή αντεπίθεση μπορεί να της ορθώσει εμπόδια. Αντίθετα η λαϊκή αναμονή και η συναίνεση προσφέρονται ώς «λάδι» στη μηχανή της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί «δικαιότερης φορολόγησης του συνόλου των εισοδημάτων» είναι το δόλωμα για ν' ακινητοποιηθεί η λαϊκή αντεπίθεση. Μια απειροελάχιστη αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου (π.χ. με έκτακτη φορολογική εισφορά) κάθε άλλο παρά ανατρέπει το κραυγαλέο αντιλαϊκό περιεχόμενο της φορολογικής, γενικότερα της οικονομικής πολιτικής κάθε αστικού κόμματος, όπως και του ΠΑΣΟΚ: Οι αντιλαϊκοί φόροι, οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, τα κρατικά δάνεια, οι επιδοτήσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα όλα υποτάσσονται στο σκοπό του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων, είναι σε αντίθεση με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
Η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων δε στοχεύει στα μεγάλα χαρτοφυλάκια που εύκολα μετακινούνται στο εξωτερικό. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι με την εφαρμογή του μέτρου θα μεταβιβάσουν μετοχές σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τη φορολόγηση. Άλλωστε η κυβέρνηση βαδίζει στην υλοποίηση του νόμου για περεταίρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Εισπρακτικό και παραπλανητικό για το λαϊκό κίνημα σκοπό έχει και η φορολογική καταδίωξη χαμηλού εισοδήματος μικροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων ή η νέα επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Τα διάφορα σενάρια που καλλιεργεί η κυβέρνηση, π.χ. το ποιες αποδείξεις και πώς θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, οδηγούν σταδιακά στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν αποσκοπεί στη μείωση του φόρου του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, αλλά οδηγεί σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών εισοδημάτων. Άλλωστε, παρόμοιες ρυθμίσεις είχε η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πριν το 2004, οι οποίες δε λειτούργησαν φιλολαϊκά, με συνέπεια την τότε μεγάλη εκλογική απώλεια του ΠΑΣΟΚ.
Άρα πρέπει η λαϊκή πείρα και η γνώση να ωριμάζουν την πολιτική ταξική συνείδηση, να εκφράζονται και στο συσχετισμό στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό σήμερα γίνεται επιτακτική ανάγκη να αποδυναμωθεί η επίδραση που έχουν στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους εργαζόμενους, συνδικαλισμένους και μη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Το ίδιο και τα όργανα των μεγαλεμπόρων και καπιταλιστών της αγροτικής παραγωγής στους μικρέμπορους και τους αγρότες που με ή χωρίς ετεροαπασχόληση δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Είναι ψέμα που εμποδίζει τη λαϊκή αντεπίθεση ο ισχυρισμός ότι η κρίση απαιτεί συναίνεση, ότι η «ανάκαμψη», δηλαδή η έξοδος από την κρίση, είναι εθνικός στόχος και μας αφορά όλους. Η αλήθεια είναι ότι και στη χρονιά της κρίσης υπήρξε πακτωλός κερδών, ενώ η περίοδος των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης όχι μόνο δεν οδήγησε στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά αντίθετα επιδείνωσε δραματικά το επίπεδο ζωής της λαϊκής οικογένειας. 
Πίσω από την αύξηση του δημόσιου χρέους βρίσκονται η υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με τα προκλητικά υψηλά κέρδη, οι υπέρογκες δαπάνες εξοπλισμού για τα σχέδια του ΝΑΤΟ, οι συνέπειες της έκθεσης της εγχώριας παραγωγής στον ανταγωνισμό της «απελευθερωμένης» αγοράς της ΕΕ από την οποία επωφελούνται κάποια μονοπώλια.
Η διόγκωση των ελλειμμάτων οφείλεται στην επιδείνωση της θέσης μιας οικονομίας σε συνθήκες μεγαλύτερης απελευθέρωσης των αγορών και όξυνσης του ανταγωνισμού, σε ανακατατάξεις στο συσχετισμό στις αγορές, στην όξυνση των προβλημάτων που προέρχονται από την αναρχία και την ανισομετρία στην καπιταλιστική παραγωγή. Το φαινόμενο να συρρικνώνεται η βιομηχανική παραγωγή ενώ εξάγονται κεφάλαια και για άμεσες ξένες επενδύσεις δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε «τριτοκοσμικό», ούτε κάποιου ιδιαίτερου «μοντέλου». Είναι φαινόμενο του υπερώριμου, σάπιου καπιταλισμού, γι' αυτό συναντάται και στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Ιταλία και αλλού. Από τη συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας εξαρτάται η στάση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο: Καπιταλιστές, κόμματα και κυβερνήσεις τους, διακρατικές συμμαχίες τους, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Καμία αυταπάτη ότι αν μειωθεί το Δημόσιο Χρέος μπορεί να δοθούν αυξήσεις ή να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές υπηρεσίες!
Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι περισσότερη εμπιστοσύνη και συσπείρωση με το ΚΚΕ που έγκαιρα προειδοποίησε ότι την επαύριον των εκλογών η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα ανακάλυπτε νέο εύρος ελλειμμάτων, ώστε να προχωρήσει, πιο γρήγορα από ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη δική του, τη μείωση συντάξεων και μισθών, το «ευλύγιστο» ωράριο των μισθωτών, τη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων, τον περιορισμό της επιδότησης και των  εγγυημένων τιμών των αγροτών εκείνων που συνθλίβονται από τις τράπεζες, τους εμποροβιομήχανους, τις καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Υπάρχει προοπτική, υπάρχει διέξοδος! Είναι η αγωνιστική στάση, είναι η ταξική πολιτική επιλογή και η δράση στο σωματείο, στην ένωση, στον αγροτικό σύλλογο και στην πολιτική ψήφο. Είναι η άμεση συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, απεργίες με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, τη Συντονιστική Επιτροπή ΕΒΕ, με τη συσπείρωση στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών της πλειοψηφίας των αυριανών μισθωτών επιστημόνων. 
Οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να απαιτήσουν να πληρώνουν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο:
- Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
- Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κλπ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
- Να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στα 40. 000 Ευρώ για κάθε ζευγάρι και από 5.000 Ευρώ για κάθε παιδί.
- Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ.
-  Η επιδότηση των αγροτών να γίνεται με βάση την παραγωγή και το εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.



Η χώρα της λιτότητας !

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση για αυξήσεις και φόρους !

Αιφνιδιαστική τροπολογία για αυξήσεις 20% σε ποτά και τσιγάρα αλλά και για αναδρομικούς φόρους σε γονικές παροχές και κληρονομιές κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ η κυβέρνηση. Ειδικότερα, αυξημένο φόρο αναδρομικά, με βάση του νέους συντελεστές που θα αποφασιστούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα καταβάλουν όσοι από σήμερα κάνουν γονικές παροχές και κληρονομιές. Σε ότι αφορά τις αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, από σήμερα η τιμή τους ανέβηκε κατά 20%. Έτσι, η τιμή του πακέτου στα τσιγάρα, από 3,20 ευρώ, αυξάνεται κατά 0,41 ευρώ.



Πηγή:ANTENNA

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου σχετικά με την πρόταση του Προέδρου της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο


Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού, τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συζητώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους σε διάφορες μορφές καλπονοθευτικών συστημάτων. Το κύριο σήμερα είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας που η κυβέρνηση εξαπολύει με τη στήριξη της ΝΔ.


Τα 12 σημεία της νέας αντιασφαλιστικής επιδρομής

Στην επίσπευση της κατάθεσης νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό προσανατολίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά και από τις απανωτές πιέσεις που δέχεται από τα επιτελεία της ΕΕ. Έτσι, ενώ τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την κατάθεσή του τον Ιούνιο, μετά από τη σύνταξη και της σχετικής αναλογιστικής μελέτης, τώρα δεν αποκλείεται η σχετική μελέτη να παρακαμφθεί και το νομοσχέδιο να κατατεθεί τον Απρίλιο. Αποδεικνύοντας -για μια ακόμη φορά- ότι η πραγματική ουσία του ασφαλιστικού δεν βρίσκεται στις διάφορες μελέτες που κατά καιρούς παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία προκειμένου να δικαιολογήσουν τα μέτρα που παίρνουν, αλλά στην πολιτική διάσταση του ζητήματος, δηλαδή στο εάν το κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει αυτό το σημαντικό δικαίωμα των εργαζομένων.

Παράλληλα, βεβαίως, συνεχίζεται και η γνωστή τρομοκρατική φιλολογία γύρω από το πότε θα «καταρρεύσει» το Ασφαλιστικό, πότε θα «σκάσει η βόμβα», πότε θα «εκραγεί η νάρκη» κ.λπ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις «τρέχουσες προβλέψεις», εάν δεν γίνουν αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τότε 14 συντάξεις δεν θα μπορούν να καταβληθούν το 2015.

Πάνω σε αυτόν το γνωστό, χιλιοειπωμένο με διάφορες παραλλαγές και κάλπικο καμβά κινείται και η τωρινή προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νέα δραστικά μέτρα συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και παράλληλα έχουμε και την εξέλιξη της διαδικασίας του ψευτοδιαλόγου που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιήσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Διαδικασία την οποία έχει σπεύσει να νομιμοποιήσει και η ΓΣΕΕ με την αποστολή των γνωστών «ειδικών» Ρομπόλη , Ρωμανιά οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να αναφέρονται στις «αδικίες» και τις «ανισότητες» του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο επιτρέπει σε κάποια ταμεία να δίνουν συντάξεις που ξεκινούν από 480 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 4.000 ευρώ. Λες και δεν γνωρίζουν οι «σοφοί» της ΓΣΕΕ ότι αυτό αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης προκειμένου να εξομοιώσει τις συντάξεις προς τα κάτω!

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, η οποία πλέον θεωρείται δεδομένη: με την πρόφαση της εξίσωσής τους με τους άντρες και την άρση της «αδικίας».

Με πρόταση δώδεκα σημείων τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας στην έναρξη του «ψευτοδιαλόγου». Πρόταση που σκοπεύει να φέρει τα πάνω-κάτω στην ασφάλιση μέσα από αλλαγές που ανατρέπουν την ουσία και το χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Το πρώτο σημείο αφορά το λογιστικό διαχωρισμό της σύνταξης σε κοινωνικό-προνοιακό τμήμα και σε ανταποδοτικό-ασφαλιστικό. Δηλαδή, η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ των 484 ευρώ θα χωρίζεται σε δύο κομμάτια: το πρώτο, τα 280 ευρώ, θα αποτελεί το προνοιακό κομμάτι που θα δίνει το κράτος από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα αναλογούν στα 4.500 ένσημα που απαιτείται να έχει κάποιος στο 65ο έτος ηλικίας προκειμένου να πάρει την κατώτατη σύνταξη.

Δεύτερον, θεσμοθετείται η βασική σύνταξη, δηλαδή ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στη σημερινή κρατική συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία και το οποίο πλέον θα χορηγείται απευθείας στους συνταξιούχους αφού συμπληρώσουν το 65ο έτος ηλικίας. Όπως είναι γνωστό, σήμερα το κράτος συνεισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τον προϋπολογισμό και με την απόδοση του 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ κάθε χρόνο (ποσοστό που θεσμοθετήθηκε με το νόμο του Ρέππα και το οποίο δεν έχει αποδοθεί ποτέ). Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα ρύθμιση αυτά τα ποσά θα αποδίδονται απευθείας στους συνταξιούχους, χωρίς τη μεσολάβηση των ασφαλιστικών ταμείων και κάτω από την ετικέτα «βασική σύνταξη».

Ουσιαστικά, τα δύο αυτά μέτρα αποτελούν τον πρώτο πυλώνα ενός ασφαλιστικού συστήματος το οποίο ανοίγει την πόρτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και στην εξατομίκευση του ασφαλιστικού δικαιώματος. Ένα σύστημα στο οποίο το κράτος θα έχει ως μόνη υποχρέωση τη χορήγηση της βασικής σύνταξης (ουσιαστικά ενός επιδόματος επιβίωσης), ενώ για όλα τα υπόλοιπα το λόγο θα έχουν τα επαγγελματικά ταμεία που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα (τα οποία θα λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια) και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι σαφές ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων η βασική σύνταξη θα είναι και η μόνη σύνταξη που θα παίρνουν. Και επειδή το κράτος είναι «απλόχερο» δίνει και ευκαιρίες συμπλήρωσης της σύνταξης. Είτε με κίνητρα για πρόσθετη παραμονή στην εργασία είτε με τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται ακόμη και αφού συνταξιοδοτηθούν. Είναι και αυτά μία απόδειξη του τι έχουν στο μυαλό τους για το ύψος των συντάξεων, αφού προβλέπουν τη «δυνατότητα» επιπλέον εργασίας ανθρώπων που θα έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας! Μήπως όλα αυτά θυμίζουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια που προέβλεπε ο νόμος Γιαννίτση;

Παράλληλα, προωθείται η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 (αγροτών, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών). Εξέλιξη που, όπως και στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, θα έχει ως άμεση συνέπεια την εξίσωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και τη συρρίκνωση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ας αναλογιστεί μόνο κανείς το γεγονός ότι ήδη στο ΙΚΑ η αναμονή για ιατρικό ραντεβού μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες και ας το συνδυάσει με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να βάλει φρένο στις προσλήψεις στο Δημόσιο και άρα και στη στελέχωση του ΙΚΑ.

Επανέρχεται το ζήτημα της συγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή εκείνου του μηχανισμού που θα βάζει φραγμό στη δυνατότητα πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζόμενους που την έχουν ανάγκη. Την ίδια ώρα, προχωράει στην κατάρτιση νέας λίστας φαρμάκων, ενώ η περίφημη «διαφάνεια» στα οικονομικά των νοσοκομείων και το χτύπημα της «σπατάλης» που θα συνοδευτεί από περικοπή δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ είναι βέβαιο ότι θα σημάνει μια ακόμη πιο τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που σήμερα αδυνατούν έως και γάζες να χορηγήσουν αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους να βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα στοιχειώδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη «σπατάλη» ο υπουργός την προσδιόρισε στα στεντς, στους βηματοδότες, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φάρμακα!!!

Στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά (αν βγήκαν ποτέ) τα ΒΑΕ (Βαρέα-Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) με στόχο τη συρρίκνωση της λίστας και των επιπλέον ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, ενώ προβλέπονται νέες χαριστικές διατάξεις προς τους εργοδότες που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.

Αέρα στα πανιά της κυβέρνησης έδωσε και η συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, σε βαθμό που ο Λοβέρδος δήλωσε ότι έχει μαζί του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού!!! Ωστόσο, δεν μπορεί να ξεχάσει τη νίλα που έπαθε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και την ανατροπή των μέτρων Γιαννίτση. Γι’ αυτό και προσπαθεί να κάνει όσο πιο προσεκτικά βήματα μπορεί. Εξάλλου, όπως ο ίδιος δηλώνει, η ψήφιση ενός νόμου δεν θα λύσει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού αλλά θα εγκαθιδρύσει τις παραμέτρους που θα οδηγήσουν στην επίλυσή του, αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό και για άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα, «διορθωτικού» και «συμπληρωματικού» χαρακτήρα.

Είναι στο χέρι των εργαζομένων να ξεσκεπάσουν τη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή και να τη σταματήσουν. Είναι στο χέρι τους να μην επικυρώσουν τη συναίνεση της ΓΣΕΕ και το ιδιαίτερο «νταλαβέρι» που επιδιώκει η ΑΔΕΔΥ. Είναι στο χέρι τους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην ασφάλιση και την περίθαλψη. Δικαίωμα που ανήκει σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις.

Από Προλεταριακή Σημαία 632

Περί ...δημοκρατίας και θεσμών!


Από το χώρο αυτού του blog (σημ.: του Αντίσταση στις γειτονιές!)έχουμε εκφράσει αρκετές φορές την άποψή μας για την αναγωγή από κάποιους των προσφυγών στα δικαστήρια ως την "υπέρτατη" μορφή πάλης των τοπικών κινημάτων.
Χωρίς να αποκλείουμε τη πιθανότητα προσφυγής σε αυτά, επικουρικά και μόνο για να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στα σχέδια εργολάβων, δήμων και κυβερνήσεων, θεωρούμε ότι αν ένα τοπικό κίνημα στραφεί αποκλειστικά και μόνο στις δικαστικές διεκδικήσεις το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί αυταπάτες στο κόσμο για την αστική δικαιοσύνη, να τον κλείνει σπίτι του και στο τέλος να τον απογοητεύει μιας και στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων το όποιο πλεονέκτημα αποκτούν αυτοί που προσφεύγουν στα δικαστήρια χάνεται και μετατρέπεται σε πλεονέκτημα του αντίπαλου μιας και το κράτος ή οι δήμοι στο διάστημα αυτό προσαρμόζουν τη νομοθεσία σε όφελος του όποιου κεφαλαιοκράτη. Στο τέλος τέλος γράφουν τους νόμους (δικοί τους είναι άλλωστε ότι θέλουν τους κάνουν) στα παλιά τους τα παπούτσια και υλοποιούν αυτό που σχεδίαζαν από την αρχή. Μόνο σε περιπτώσεις όπου το κίνημα ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος μαζικό, μαχητικό, όπου οι επιτροπές εκπροσωπούσαν πραγματικά το κόσμο που αφορούσε το ζήτημα, όπου ο λαός της γειτονιάς συμμετείχε επί της ουσίας και όχι σα χειροκροτητής κλειστών "επιτροπών" ή "πρωτοβουλιών" ή "ανοιχτών συνελεύσεων".....κ.λπ., που δε δίνουν λόγο σε κανένα, μόνο τότε υπήρχαν πραγματικές αγωνιστικές επιτυχίες και ανάγκαζαν τους πραγματικούς κοινωνικούς εταίρους να υποχωρούν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει ότι η αστική εξουσία γράφει στα παλιά της παπούτσια, δικαστήρια και νόμους, τα οποία όμως, σε συνδυασμό με τον άλλο κρατικό θεσμό της αστυνομίας, όταν πρόκειται να καταστήλουν τους αγώνες λειτουργούν άψογα και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά, είναι το παράδειγμα του Γραμματικού όπως το μεταφέρουμε από το blog ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ "ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ":

Υπάρχει Δημοκρατία; Λειτουργούν οι θεσμοί στην Ελλάδα;
Μη βιαστεί να απαντήσει κάποιος "ΝΑΙ". Τουλάχιστον όχι πριν ακούσει μια μικρή, αλλά διδακτική ιστορία.

Στο "Μαύρο Βουνό" του Γραμματικού τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό προσωπικό τους αποφάσισαν να κατασκευάσουν την Χωματερή της Αθήνας. Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν, παρ΄ ότι τα μηχανήματα έχουν μπει και εργάζονται στον χώρο.
Πέρα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις ακολούθησαν και τον δικαστικό δρόμο, πιστεύοντας - αφελώς απ΄ ότι αποδείχθηκε - ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται εντός του καθορισμένου για την Χωματερή χώρου ζήτησαν διακοπή των εργασιών, αφού μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει γίνει καμία απαλλοτρίωση.
Κι εδώ αρχίζουν τα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι οι θεσμοί έχουν πάψει να λειτουργούν και όλοι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Το Δασαρχείο Καπανδριτίου, με μία μνημειώδη απόφασή του χαρακτήρισε από αγροτεμάχιο 200 στρεμμάτων με συμβόλαιο από το 1907 (χίλια εννιακόσια επτά) τμήμα 130 στρεμμάτων ως δημόσια (!) δασική έκταση, τμήμα του 65 στρεμμάτων ως δασωθέντα αγρό (που διακατέχεται από το Δημόσιο) και τμήμα μόλις 5 στρεμμάτων ιδιωτική αγροτική έκταση. Και έσπευσε πάραυτα να παραχωρήσει στον εθνικό εργολάβο τα 195 στρέμματα για να υλοποιήσει το έργο.
Το τοπικό δικαστήριο (Ειρηνοδικείο Καπανδριτίου έκρινε τον εαυτό του αναρμόδιο διότι εμπλέκεται το Δημόσιο (με τον τρόπο που προαναφέρθηκε) και παρέπεμψε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η Εισαγγελία εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται διακοπή των εργασιών, αφού, σύμφωνα με την διαβεβαίωση της εταιρίας, οι ιδιοκτήτες μπορούν ανεμπόδιστα να μπουν στον χώρο και να καλλιεργήσουν τα αγροτεμάχια που τους ανήκουν και τα οποία δεν έχουν πειραχθεί από την εταιρία.
Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 οι ιδιοκτήτες, με τους δικηγόρους τους και ανά χείρας την δικαστική απόφαση πήγαν στον χώρο να φυτέψουν ελαιόδεντρα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ οι επικεφαλής της δύναμης κατοχής της περιοχής (ΜΑΤ και Ασφάλεια) δεν επέτρεψαν στους ιδιοκτήτες να μπουν στον φυλασσόμενο χώρο, γράφοντας προφανώς στις παλαιότερες των αρβύλων τους την δικαστική απόφαση.
Προφανώς στο κατεχόμενο "Μαύρο Βουνό" δεν ισχύουν όσα ισχύουν σε όλη την λοιπή Ελλάδα. Εκτός αν - ως δύναμη κατοχής - επιβάλλουν το δίκαιο του κατακτητή.
Τέτοια Δημοκρατία έχουμε!
Αυτή είναι η δήθεν "ευνομούμενη πολιτεία" που ισχυρίζονται κάποιοι!
Να την χαιρόμαστε!

Υ.Γ. Το αρχικό μας σχόλιο δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τους κάτοικους του Γραμματικού που δίνουν έναν αγώνα για τον οποίο έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας, με όποια μορφή και αν επιλέξουν να τον δώσουν. Αφορά όλους αυτούς που από δεξιά και κυρίως από αριστερά (ανανεωτικοί, ταξικοί και επαναστάτες) στο φόβο τους μη χάσουν τον έλεγχο και υπερβεί ο λαός τα αστικά όριά τους κάνουν ότι μπορούν να στρέψουν αντιστάσεις σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια, ξεπουλώτας στο τέλος τους αγώνες.

Οι κάτοικοι του Γραμματικού ετοιμάζουν την επόμενη κινητοποίησή τους την ερχόμενη Κυριακή στις 11:30.


Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας:ΝΑ ΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ

Διανύουμε μια περίοδο δύσκολη για το κίνημα, για την κοινωνία, για τους λαούς όλου του κόσμου.
Όταν η θύελλα χτυπά, τα υγιή δέντρα, βαθαίνουν τις ρίζες τους μέσα στο χώμα, ώστε να αντέξουν τα χτυπήματα. 
Έτσι κι εμείς, για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη περίοδο, έχουμε ένα μόνο δρόμο να ακολουθήσουμε: Να ενισχύσουμε και να βαθύνουμε τις ρίζες μας στην κοινωνία, ώστε να αντλήσουμε δυνάμεις και μαζί με το Λαό μας να πετύχουμε νίκες στο στίβο των αγώνων για μια δικαιότερη κοινωνία, σε ένα καλύτερο περιβάλλον, σε ένα καλύτερο κόσμο.



Καλή χρονιά από τους Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας

Η δύναμη της θέλησης!Tετραπληγικός διέσχισε με ιστιοφόρο τον Ατλαντικό!


Ένας 42χρονος Βρετανός έγινε ο πρώτος τετραπληγικός που διέσχισε μια ιστιοπλοϊκό τον Ατλαντικό Ωκεανό καθώς έφτασε σήμερα στον "τερματισμό" του, στα Παρθένα Νησιά.

Ο Τζεφ Χολτ, που είναι παράλυτος εδώ και 25 χρόνια, κυβέρνησε μόνος του το 18μετρο σκάφος του, το Impossible Dream("Ακατόρθωτο Όνειρο") σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου και μπόρεσε να καλύψει τα 4.300 χιλιόμετρα της διαδρομής παρά τα μηχανικά προβλήματα και τις κακές καιρικές συνθήκες που συνάντησε.

"Ήταν το όνειρό μου να διασχίσω τον Ατλαντικό μέχρι τον κόλπο Κέιν Γκάρντεν και τα κατάφερα. Είναι πολύ συγκινητικό. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ήταν πολύ μοναχικά χωρίς τη γυναίκα και το γιο μου και ανυπομονώ να τους αγκαλιάσω", δήλωσε στο BBC.

Ο Χολτ συνοδευόταν στο ταξίδι του από έναν άνθρωπο που τον φρόντιζε και από έναν καμέραμαν, όμως υπεύθυνος για το σκάφος ήταν αποκλειστικά ο ίδιος.

Ο 42χρονος Βρετανός έμεινε παράλυτος όταν πήδηξε, με το κεφάλι, σε νερά που ήταν πολύ ρηχά. Πριν από το ατύχημα είχε διασχίσει τρεις φορές τον Ατλαντικό. Το 2007 έγινε ο πρώτος τετραπληγικός που έκανε τον περίπλου της Βρετανίας. Χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό για να ελέγχει το σκάφος του επειδή έχει περιορισμένη δυνατότητα κίνησης των χεριών του.

Πηγή:www.nooz.gr

Έρευνα kke4ever.blogspot.com. 500...πάμε για 1.000 !

Φτάσαμε στα 500 άτομα που ψήφισαν στο γκάλοπ μας.Υπενθυμίζουμε πως ο κάθε φίλος-η του μπλογκ έχει επιλογή να αλλάξει την ψήφο του.Δηλαδή είναι μια δυναμική έρευνα που δείχνει  ποιο-ποια κόμματα εκφράζουν τον επισκέπτη-ια του http:// kke4ever.blogspot.com.
Και βέβαια είναι μια έρευνα που αποδεικνύει ότι ένα μπλογκ που έχει την ονομασία ΚΚΕ για πάντα (kke4ever) δεν αποτρέπει άτομα από άλλους χώρους να το επισκεφτούν και να διαβάσουν τις αναρτήσεις του!Ως τώρα οι 3 συγγραφείς του, υποστηρίζουμε 3 διαφορετικά κόμματα της αριστεράς.Θα θέλαμε να έχουμε στο μέλλον και άλλα  άτομα  που θα λένε την άποψη τους.

Στις 6.200 επισκέψεις, είχαμε 500 ψήφους.Αρκετοί φίλοι-φίλες ψήφισαν όπως είχαν δικαίωμα 2,3 ακόμη και 4 κόμματα που νομίζουν πως τους εκφράζουν.Κατά μέσο όρο ο κάθε ψηφοφόρος του γκάλοπ μας, ψήφισε 1,38 κόμματα.(Από 1,44 την προηγούμενη φορά).Συνολικά 688 ψήφοι στους 500.Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συνεχίζει να προηγείται με διαφορά, αλλά έχει μια πτώση 4%περίπου.


Το Κ.Κ.Ε πέρασε στην δεύτερη θέση με 30%(ακόμα όμως είναι κάτω από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α...Σύντροφοι να το αλλάξω σε syriza4ever;; ψηφίστε Κ.Κ.Ε,χεχε,αστειεύομαι βέβαια!)
Ακολουθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το εντυπωσιακό 29% να συμφωνούν μαζί της(αν και λίγο πεσμένη).\
Με το Κ.Κ.Ε(μ-λ) συμφωνεί το 15% των αναγνωστών μας.(+1%)
Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν μονοψήφια ποσοστά προτίμησης.Με τους ΟΙκολόγους Πράσινους συμφωνεί το 6% όσο και με το ΠΑ.ΣΟ.Κ που έπεσε 2 μονάδες.Με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής συμφωνεί το 5% (ανεβασμένο ποσοστό).Αλήθεια τι κάνουν στο μπλογ μας αυτοί οι...μ$*"'@$ς?
Τέλος χαμηλά ποσοστά προτίμησης μόλις 3% έxουν Ν.Δ και ΛΑ.Ο.Σ και 2% η ΔΗ.ΑΝΑ του Στέλιου Παπαθεμελή (11 ψήφοι,όχι άσχημα για την Δημοκρ.Αναγέννηση).


Τα λέμε πάλι στους 1.000 ψήφους και παρακαλώ μην ψηφίζετε πολλε φορές,δεν βγάζουμε κυβέρνηση ,μια μικρή έρευνα είναι για αυτούς που μας διαβάζουν!


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ 500 ΨΗΦΟΥΣ



                                                       1)  ΣΥ.ΡΙΖ.Α     192            38 % (-4) 
                                                      2) K.K.E          149               30% (+1)     
                                                       3) ANT.ΑΡ.ΣΥ.Α     146      29 % (-3)
                                                       4) Κ.Κ.Ε(μ-λ)    73             15 %(+1)
                                                      5) ΠΑ.ΣΟ.Κ      32               6 %(-2) 
                                                         -ΟΙΚ.ΠΡΑΣΙΝ.     32           6 %
                                                         7)ΧΡΥΣΗ.ΑΥΓΗ    23        5 %(+2) 
                                                         8)Ν.Δ                      16         3%
                                                         9)ΛΑ.Ο.Σ           14            3 %(+1)
                                                         10) ΔΗ.ΑΝΑ.    11             2 %

Red Star


Τριετία άγριας λιτότητας


Τα (πολύ) κακά μαντάτα για τους μισθωτούς—κατ αρχήν του δημόσιου τομέα—διατυπώνονται πια με σαφήνεια , μετά την άφιξη στην Αθήνα των ειδικών της ΕΕ οι οποίοι στην ουσία υπαγορεύουν στην κυβέρνηση τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας.Σύμφωνα , λοιπόν με τις οδηγίες- διαταγές των Ευρωπαίων εταίρων η κυβέρνηση πρέπει:
Να περιορίσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη τριετία
Να προχωρήσει σε μείωση μισθών στο δημόσιο που αντιστοιχούν στο 7%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του 14ου μισθού.Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμαΑύξηση του ΦΠΑ Σύμφωνα  με τις ενδείξεις η κυβέρνηση δεν διαθέτει περιθώρια αντίστασης στις προτάσεις των Εταίρων και θα αναζητήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση προκειμένου να υιοθετήσει  και να επιβάλει τα μέτρα.
Αυτό επισήμως θα γίνει  με την προφορική- κατ αρχήν  περιγραφή του προγράμματος σταθερότητας από τον υπουργό οικονομικών στι 18 και 19 του μηνός στο Eurogroup και το Ecofin. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα κατατεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.  Εκεί θα διαφανεί τελικά και ο βαθμός συναίνεσης που θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άγρια φοροεπιδρομή και πολιτική λιτότητας που θα ακολουθήσει για τα επόμενα τρία, τουλάχιστον, χρόνια.


Πηγή:www.topontiki.gr