Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ!

Με μια εντυπωσιακή ορμή, κινούμενοι από την αγανάκτηση αλλά και από την αγωνία για το αβέβαιο μέλλον, χιλιάδες εργαζόμενοι με προγράμματα stage βγήκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο: μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η κοροϊδία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που για χρόνια είχαν σε ομηρία τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με stage, και η ανακοίνωση από τη νεόκοπη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της απόλυσης των εργαζομένων αυτών, δεν έμειναν αναπάντητες: οι εργαζόμενοι με stage ξεκίνησαν να οργανώνουν την πάλη τους και να συντονίζουν τη δράση τους. Η μαζική πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 5 Νοέμβρη και η μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ήταν το πρώτο βήμα σε έναν αγώνα που πρέπει να έχει συνέχεια. Γιατί η μόνη πραγματική πίεση, η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι ο μαζικός αγώνας, η μαζική συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό η κυβέρνηση και γι’ αυτό κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να κάμψει τον αγώνα και το ηθικό των εργαζομένων με stage. Προσπαθεί να τους ενοχοποιήσει στα μάτια των υπόλοιπων εργαζομένων, παρουσιάζοντάς τους ως τα ρουσφέτια των κυβερνήσεων της ΝΔ που τώρα θέλουν να «βολευτούν». Προσπαθεί να τους διασπάσει, τάζοντας μοριοδότηση σε κάποιους από αυτούς. Είναι η τακτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις του κεφάλαιου, είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν μαζικά. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και με τους τραπεζοϋπάλληλους οι οποίοι παρουσιάζονταν ως ρετιρέ, με τους δασκάλους, με τους εργαζόμενους στους Δήμους και πρόσφατα με τους λιμενεργάτες του Πειραιά.

Αυτή η τακτική δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Το δικαίωμα στη δουλειά είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εργαζομένων και όχι προνόμιο, και ο αγώνας για το δικαίωμα αυτό είναι ένας αγώνας δίκαιος που οφείλουν να τον δώσουν από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι. Καμιά προσπάθεια ενοχοποίησης δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Γιατί οι πραγματικοί ένοχοι, οι μόνοι ένοχοι, είναι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Αυτοί που καλλιεργούν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, προκειμένου να υποτάξουν τους εργαζόμενους και να τους εκμεταλλεύονται ανενόχλητοι, κατά πώς τους βολεύει. Και δίπλα σε αυτούς, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που στρέφονται ανοιχτά ενάντια σε κάθε εργατικό αγώνα που αποφασίζει να συγκρουστεί με την πολιτική που επιβάλλει το κεφάλαιο.

Καμία προσπάθεια διάσπασης δεν πρέπει να περάσει. Γιατί η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στη συλλογικότητα και τη μαζική πάλη. Γιατί η λογική «εγώ θα τη βολέψω» έχει φέρει τους εργαζόμενους στη δύσκολη θέση που βρίσκονται σήμερα.

Ο αγώνας αυτός μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Πρώτα και κύρια με τη συζήτηση ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους. Μέσα από γενικές συνελεύσεις ανά πόλη ή ανά φορέα. Γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο θα σκληραίνει η κυβερνητική αντιπαράθεση αλλά και οι προσπάθειες διάσπασης του κοινού αγώνα. Και ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αυτά είναι μόνο η μαζική ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα.

Ενάντια στις αυταπάτες περί δικαστικής «διεξόδου». Γιατί κανένας μαζικός αγώνας εργαζομένων δεν δικαιώθηκε στα δικαστήρια. Γιατί ο μόνος τρόπος να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι είναι οι αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Σε συντονισμό με τον αγώνα που δίνουν οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Γιατί διεκδικούν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Γιατί και αυτοί αγωνίζονται ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, την πολιτική της ανασφάλειας και της ανεργίας.

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ «ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ» ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

  • ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ STAGE!
  • ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ!
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!
Ταξική Πορεία

Δήλωση Π.Τριγάζη για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - «Να αποσυρθεί η Ελληνική δύναμη από το Αφγανιστάν»


Σχετικά με την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν εξελίσσεται σε πολυδιάστατη τραγωδία όχι μόνο για τον λαό της πολύπαθης αυτής χώρας αλλά και για το γειτονικό Πακιστάν. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης που επιμένουν στη συνέχιση του, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.Το ζητούμενο από την Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο να πει όχι στην αποστολή πρόσθετης δύναμης αλλά να απεμπλακεί πλήρως από τον βάρβαρο αυτό πόλεμο, που ήδη διαρκεί 8 χρόνια και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη. Είναι απορίας άξιον πώς με πόση ευκολία η κυβέρνηση έχει χρήματα για το ΝΑΤΟ και για στρατιωτικές αποστολές, ενώ δεν βρίσκει για το ασφαλιστικό ή την παιδεία.Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Αφγανιστάν. Ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί και το ΝΑΤΟ να αποχωρήσει. Η απαίτηση για την άμεση προώθηση ενός σχεδίου ειρήνης, με ευθύνη του ΟΗΕ και στη βάση των αρχών του, γίνεται πιο επιτακτική σήμερα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλει και η Ελλάδα.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του K.K.E για τον στρατό στο Αφγανιστάν


Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ και στο ζήτημα της συμμετοχής ελληνικού στρατού στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία κατά των λαών, που έχουν αναγορευτεί σε τρομοκράτες από το τρομοκρατικό - πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις του.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να εντάξουν αποφασιστικά στην πάλη για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής και το στόχο να φύγει ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν και από κάθε άλλη χώρα όπου βρίσκεται συμμετέχοντας σε στρατούς Κατοχής.

Στα χνάρια του Μπλερ και ο Γκόρντον Μπραόυν.Ζητά 5.000 επιπλέον στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να πείσει του συμμάχους εντός και εκτός του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη περίπου 5.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, πέραν των πιθανών αμερικανικών ενισχύσεων. "Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με επιπλέον 500 βρετανούς στρατιώτες στην ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε και τη συμβολή των άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ", υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

"Τούς ζήτησα να βοηθήσουν και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε επιπλέον 5.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν από χώρες εντός και εκτός του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο Μπράουν.
Ο βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι έστειλε συνεργάτες του για να πείσουν τους συμμάχους να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν.



Πηγή:www.nooz.gr

Κλιμακώνουν οι stagiaires !


Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι απασχολούμενοι στα stages, στους οποίους η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει κάθε πόρτα και παράθυρο εισόδου στο Δημόσιο, όπως και στους απασχολούμενους με συμβάσεις έργου και χρόνου. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι stagiaires των ΟΤΑ αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ για τη στάση που έχει κρατήσει στο θέμα, απαιτώντας να υιοθετήσει το αίτημα μονιμοποίησής τους "εδώ και τώρα". Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίζει σήμερα το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Το ΚΚΕ ζήτησε μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης Ηταν το μόνο Κόμμα που χτες καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Βουλής, καταγγέλλοντας την πολιτική του


Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Βουλής κατά τη χτεσινή διαδικασία στην Ολομέλεια, ζητώντας μάλιστα και μείωση των αποδοχών των βουλευτών. Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, ενώ «λευκή» ήταν η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινή συνισταμένη όσων υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, ήταν ο «συνετός» χαρακτήρας του και η περιστολή των δαπανών του λόγων της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης.

Τις αναφορές των εισηγητών των κομμάτων στην οικονομική κρίση σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι «οι υπουργοί της σημερινής και της χτεσινής κυβέρνησης κάνουν λόγο για μια κατάσταση λίγο πριν από το χάος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Επωδός όλων αυτών; "Δουλεύετε", ή για να το πω πιο λαϊκά, "δουλεύετε και σκάστε και μη μιλάτε". Ε, όχι, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί! Γιατί αυτό που διαπιστώνει ο λαός είναι ότι η ΕΕ έβαλε και βάζει καθημερινά τους εργαζόμενους στην πρέσα. Η ΕΕ παρεμβαίνει σήμερα πολύ περισσότερο από άλλοτε. Παρεμβαίνει στους μισθούς, στις συντάξεις, παρεμβαίνει στα ασφαλιστικά δικαιώματα γενικότερα. Και εδώ υποτάσσεται η δημοσιονομική πολιτική στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτό εκφράζεται και με τις παρεμβάσεις Αλμούνια. Και όλα αυτά στο όνομα της κρίσης!».

Οσον αφορά το θέμα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «εμείς σταθερά επιμένουμε σε μια άποψη και σε μια ανάγκη, κατ' αρχήν να διευρύνονται σταθερά τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης. Και εν πάση περιπτώσει, να μην είναι σε καμία περίπτωση τυπική η λειτουργία της Ολομέλειας, να μην επικυρώνονται απλά αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και να μην επικυρώνονται κείμενα που μερικές φορές το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά που είμαστε στην αίθουσα, ότι δε γίνονται καλά οι μεταφράσεις. Ερχονται αυτούσια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από άλλους διακρατικούς οργανισμούς διάφορα κείμενα που μετατρέπονται σε νομοθετήματα».

Φτωχαίνουν τα λαϊκά στρώματα

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της Βουλής να καλύπτει τη δραστηριότητα των βουλευτών ζητώντας όμως «να μη δημιουργείται η εντύπωση, ή να είναι και πραγματικότητα καμιά φορά ως ένα βαθμό, ότι ανεχόμαστε πλουτισμό, κάποια προνόμια - σε εισαγωγικά ή μη - που προκαλούν και την κοινή γνώμη». Συνέχισε λέγοντας ότι «επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση των εργαζομένων, θα φτωχύνουν οι εργαζόμενοι όπως και να έχουν τα πράγματα, είτε με το ποσοστό των αυξήσεων που θα δοθούν, με την ακρίβεια, είτε με το ποσοστό της ανεργίας που ανεβαίνει, οπότε χάνει η κάθε οικογένεια ένα κομμάτι γιατί έχει έναν άνεργο, χάνει ένα μισθό, είτε με την έμμεση φορολογία» προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να αποξενωνόμαστε απ' αυτή την κατάσταση μέσα στην κοινωνία. Γι' αυτό και πέρυσι είχαμε πει ότι δε χρειάζεται αύξηση ούτε στο επίπεδο που θα είναι η εισοδηματική πολιτική. Πέρυσι αυτό αποτέλεσε και λόγο να μην ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Σήμερα επαναλαμβάνεται αυτό. Εμείς δε μένουμε μόνο σ' αυτό που είμαστε αντίθετοι. Θα μπορούσε να υπάρξει και μείωση παραπέρα». Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού της Βουλής είναι 218 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 221,9 ευρώ.

Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο Τριανόν η "Ζωή στους βράχους" της Αλίντας Δημητρίου


Aπό 19 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ


Η ζωή στους βράχους


Παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαϊδου
Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας - Αφροδίτη Νικολαϊδου
Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Αλίντα Δημητρίου
Έτος παραγωγής 2009
Digital Beta. Έγχρωμη. Διάρκεια 98 min.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην ταινία, τριαντατρείς Γυναίκες καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις διώξεις που υπέστησαν αυτές και οι οικογένειες τους, μετά την υπογραφή της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945, επειδή έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση.
Άλλες από αυτές τις Γυναίκες για να διασωθούν πήγαν στο Δημοκρατικό Στρατό, ενώ άλλες συνελήφθηκαν και είτε φυλακίστηκαν είτε τις έστειλαν εξορία.
Πρόθεση της ταινίας είναι να αποκαλύψει το ρόλο μιας κοινωνικής ομάδας «χωρίς φωνή» ο οποίος αγνοείται από την επίσημη γραπτή ιστορία
Στην ταινία, ομάδα «χωρίς φωνή» είναι οι Γυναίκες.

Σκιαγράφηση της ταινίας

Η ταινία αποτελείται από δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος οι Γυναίκες μιλάνε για το Δημοκρατικό Στρατό:

Γιατί πήγαν στο βουνό.

Τις συνθήκες διαβίωσης.

Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους άνδρες.

Δεν το μετάνιωσαν.

Λόγια που ακούγονται στην ταινία:

- Ο Δημοκρατικός Στρατός ήταν ένας άθλος.

- Το 30% του Δ.Σ. ήταν γυναίκες.

- Σάμπως είχαμε και παπούτσια; Δύσκολα, πολύ δύσκολα.

- Μίλησα για την παληκαριά τους. Τι πώς την είχαν; Στον ΕΛΑΣ πώς την είχαμε;

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις Γυναίκες που έστειλαν στην εξορία:

Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος

Στη Χίο και στο Τρίκερι:

Συνθήκες σκληρής διαβίωσης.

Στέλνουν τα παιδιά σε στρατόπεδα αναμόρφωσης για να μη γίνουν «Βούλγαροι».

Στη Μακρόνησο:

Ψυχολογικά μαρτύρια.

Μέσο εκβιασμού τα παιδιά για να υπογράψουν δήλωση.

Ξύλο άγριο.

Λόγια που ακούγονται στην ταινία:

- Τίποτα δεν καταλαβαίναμε γιατί όλα αυτά τα γράφαμε στα παλιά μας παπούτσια.

- Έπρεπε να το αντέξουμε γιατί εμείς είχαμε το δίκιο.

Θέατρο-«Αταίριαστο Ζευγάρι»





Τη δημοφιλή κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Αταίριαστο Ζευγάρι», παρουσιάζει το θέατρο «Αθηνά». Μια κωμωδία καταστάσεων που φωτίζει τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις. Μια παράσταση σχόλιο πάνω στη μοναξιά πάσης φύσεως του σύγχρονου ανθρώπου. Μια κωμωδία που υμνεί το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, αλλά και τη συντροφικότητα. Μια τρυφερή και ταυτόχρονα αστεία ματιά πάνω στη φιλία, στον έρωτα, στις σχέσεις αντρών και γυναικών μέσα στο γάμο, αλλά ...και μετά από αυτόν. Ενα έργο που έχει παρουσιαστεί διεθνώς και στην Ελλάδα, με αντρική και γυναικεία βερσιόν. Απόδοση - διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα, Δημήτρη Αποστόλου, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Παίζουν: Καίτη Κωνσταντίνου, Υρώ Μανέ, Σάρα Γανωτή, Γιώργος Κορμανός, Λευτέρης Λαμπράκης, Γαλήνη Τσεβά, Πένυ Σταθάκη, Κατερίνα Νικολοπούλου. Σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη. Κοστούμια Αλέξη Φούκου.



ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου



ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
Οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας των αγώνων ενός λαού δεν μπαίνουν στα μουσεία, δεν μπορούν να μετατραπούν σε άψυχα «γεγονότα». Αντίθετα, αποτελούν έμπνευση και πλούτο για όλες και όλους εμάς που συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της εξέγερσης και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται, όμως τα διδάγματά της εξέγερσης του Νοέμβρη παραμένουν τρομερά επίκαιρα.
Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή – ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική
Πολλοί αναφέρονται με πραγματική συγκίνηση στο Πολυτεχνείο ως την κορύφωση του αγώνα ενός ολόκληρου λαού ενάντια στην μισητή δικτατορία των Συνταγματαρχών. Και πράγματι αυτό ήταν. Ήταν όμως ταυτόχρονα -όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κοινωνική έκρηξη- και μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στο κίνημα και την Αριστερά. Από τη μια, αυτή που υποστήριζε ότι η μόνη «ρεαλιστική λύση» για την «επαναφορά στην δημοκρατία» είναι ο συμβιβασμός με την Χούντα και τους Αμερικάνους και η συμμετοχή της Αριστεράς στις ψευτοεκλογές που οργάνωνε το καθεστώς. Και από την άλλη, η αντίληψη ότι μόνο με την ανεξάρτητη από την Χούντα και συνολικά τις αστικές δυνάμεις λαϊκή πάλη, με την ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών, των εργατών και του συνολικότερου αντιδικτατορικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με στόχο την ανατροπή της χούντας από την λαϊκή πάλη, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η μεγαλειώδης εξέγερση του Νοέμβρη απέδειξε πράγματι ότι όταν ο κόσμος μπαίνει σε κίνηση, ξεπερνώντας τις «υπεύθυνες» ηγεσίες που του συστήνουν «αυτοσυγκράτηση» και τον κατηγορούν σαν «προβοκάτορα» όταν δεν καταφέρνουν να τον ελέγχουν, μπορεί να γράφει ιστορία και να ανατρέπει τα πιο βίαια κι αντιδραστικά καθεστώτα.

Την μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων dna του κόσμου την κατέχει η Βρετανική Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών !






Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο είναι η συζήτηση που γίνεται στην βουλή των Λόρδων για το πόσο καιρό και για ποιες περιπτώσεις θα πρέπει η αστυνομία να κρατά στον αρχείο της το γενετικό προφίλ των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας.
Το dna 5,1 εκατομμυρίων(!) Βρετανών πολιτών βρίσκεται στα αρχεία της αστυνομίας.Πρόκειται για το 10% περίπου του πληθυσμού και αποτελεί το μεγαλύτερο αρχείο γενετικού υλικού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι απίστευτο ,αλλά αληθινό, όποιος πολίτης συλλαμβάνεται είναι υποχρεωμένος να δώσει δείγμα του dna του, που λαμβάνεται από εκκρίσεις του φάρυγγα!Με αυτό τον  τρόπο τα τελευταία 15 χρόνια έχει δημιουργηθεί αυτή η τεράστια βάση δεδομένων και το φακέλωμα των Βρετανών πολιτών.
Αν κάποιος συλληφθεί και αποδειχτεί η αθωότητα του ,τότε σύμφωνα με νέα πρόταση της κυβέρνησης των Εργατικών μετά από 6 χρόνια θα πρέπει να διαγράφεται το αρχείο με τα στοιχεία του dna.Kαι πάλι όμως υπολογίζεται ότι θα διαγραφούν τα δεδομένα για 800.000 με 1.000.000 άτομα.4 εκατομμύρια δείγματα θα είναι στην διάθεση του κράτους.Σε περιπτώσεις που αφορούν τρομοκρατία η πρόταση είναι να παραμένει εφ'όρου ζωής το dna στα χέρια των αστυνομικών και κρατικών αρχών.
Το ερώτημα αν αυτή η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων(αφού μιλάμε για γενετικό προφίλ που δίνει στην αστυνομία εκατοντάδες πληροφορίες για το άτομο από το οποίο προέρχεται), έχει ωφελήσει την εξιχνίαση εγκλημάτων.Η απάντηση είναι ότι έχει βοηθήσει σε λιγότερο από το 1% των περιστατικών.Επομένως δεν μπορεί η αστυνομία να μιλά για ένα αποτελεσματικό όπλο κατά της εγκληματικότητας.
Οι Βρετανοί πολίτες αισθάνονται ότι θεωρούνται εν δυνάμει ύποπτοι εγκληματίες από την κυβέρνηση τους.Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών 1.000.000 δείγματα αφορούν περιπτώσεις ατόμων που δεν έχει αποδειχτεί η ενοχή τους!Επίσης η αστυνομία έχει δείγματα dna από το 30% του πληθυσμού των έγχρωμων Βρετανών !Μάλιστα στους έγχρωμους νέους άντρες το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο.
Οι θαυμαστές της Βρετανικής Αστυνομίας στην Ελλάδα(βλέπετε νυν υπουργό δημόσιας τάξης), άραγε έχουν στο μυαλό τους να εφαρμόσουν παρόμοιες μεθόδους;Αν ναι θα είναι καλό να ξέρουν πως η ελληνική κοινωνία δεν θα αποδεχτεί ένα τέτοιο φακέλωμα με την ίδια ευκολία που το αποδέχτηκαν οι Βρετανοί.


Red Star.