Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η Γαλλία αποκλείει το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες Παρά το σχετικό αίτημα του Σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας

Η γαλλική κυβέρνηση απέκλεισε κάθε περίπτωση να δοθεί στους μετανάστες το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, όπως αξιώνει η σοσιαλιστική αντιπολίτευση.

H Μartin Αubry






Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Παιδείας Λικ Σατέλ, "το δικαίωμα ψήφου συνδέεται στενά με την υπηκοότητα".


Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί κατέθεσε την Τρίτη πρόταση νόμου υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις τοπικές εκλογές, στους αλλοδαπούς που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Μαρτίν Ομπρί δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ταχθεί υπέρ του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών πριν εκλεγεί το 2007. Ο Νικολά Σαρκοζί "είχε εξηγήσει πολύ καθαρά το 2007 ότι δεν επιθυμούσε να εντάξει αυτή την πρόταση στο προεδρικό του πρόγραμμα, διότι εκτίμησε ότι δεν έχει έλθει ακόμα η ώρα", αντέτεινε ο Λικ Σατέλ.
Η Γαλλία αριθμεί 5,5 εκατομμύρια μετανάστες, εκ των οποίων 3,5 εκατομμύρια εκτός ΕΕ, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Μάγκρεμπ, την υποσαχάρεια Αφρική και την Κίνα.



Πηγή:www.skai.gr

Αϊτή: Φόβοι για 100.000 νεκρούς

Τον φόβο του πως ο αριθμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε τη χώρα χθες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ.
«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμα ο αριθμός των θυμάτων. Πάρα πολλά κτίρια, πάρα πολλά οικήματα έχουν καταρρεύσει. Με πολίτες μέσα, γι' αυτό πιστεύω ότι οι νεκροί μπορεί να φτάνουν και τις εκατό χιλιάδες», δήλωσε φανερά σοκαρισμένος ο πρωθυπουργός της Αϊτής.
«Ελπίζω ότι δεν θα είναι αληθινός ο αριθμός που ανέφερα γιατί επίσης ελπίζω ότι οι πολίτες θα είχαν το χρόνο να βγουν από τα κτίσματα», μετά από το σεισμό των 7 βαθμών, πρόσθεσε.
«Αλλά τα κτίρια καταστράφηκαν σε τέτοιο βαθμό καθώς και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί», κατέληξε.
Πηγές: ΑΠΕ -
ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο

Κ.Κ.Ε:Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή





Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής. Ο σεισμός που έπληξε τη χώρα δεν θα είχε τόσο τραγικές συνέπειες, εάν η αποικιακή καταλήστευση και η βαθιά και  ολόπλευρη εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές εταιρίες δεν είχαν καταδικάσει τη χώρα στην απέραντη φτώχεια και καθυστέρηση, την έλλειψη βασικών υποδομών.
Αποτελεί πρόκληση ότι μια σειρά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, ανακοινώνουν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν και στρατιωτική βοήθεια σε μια χώρα που έχει πικρή πείρα από τις  επεμβάσεις του Γαλλικού και του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, και η οποία τα τελευταία χρόνια τελεί υπό διεθνή κατοχή με την κάλυψη του ΟΗΕ.
Αυτή την ώρα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια παροχής βοήθειας και συνδρομής για τη διάσωση και ανακούφιση των πληγέντων. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα εξετάσει, σε συνεργασία με τα Κομμουνιστικά Κόμματα της περιοχής, όλες τις δυνατότητες για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και να φτάσει η βοήθεια στο λαό της Αϊτής. 

«Μπλακ άουτ» στα μουσεία


Εκτός λειτουργίας θα είναι συνολικά 23 μουσεία και 22 αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα, μέχρι να επαναπροκηρυχθούν οι 2.584 θέσεις προσωπικού από το υπουργείο Πολιτισμού και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης. Ανάμεσα στα κλειστά μουσεία (ολοκληρωτικά ή κατά ένα μεγάλο μέρος τους), λόγω έλλειψης προσωπικού, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, είναι ορισμένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, όλος ο όροφος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου φιλοξενείται η συλλογή των αγγείων, η μισή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δίου, η ψηφιακή έκθεση του Παλαιού Μουσείου Ολυμπίας, ο δεύτερος όροφος του Νομισματικού Μουσείου κ.ά.


Με την ταινία Avatar «τα έβαλε» το Βατικανό .Μιλά για «λατρεία της φύσης»



Επίθεση κατά της ταινίας Avatar εξαπέλυσαν τόσο η εφημερίδα του Βατικανού, όσο και ο ραδιοφωνικός σταθμός του, κατηγορώντας την για «λατρεία της φύσης» και για μετατροπή «της οικολογίας στη θρησκεία της χιλιετίας».
Η εφημερίδα L' Osservatore Romano δήλωσε ότι στην ταινία «επικρατεί μια πνευματικότητα που σχετίζεται με την λατρεία της φύσης».
Η εφημερίδα κατηγόρησε επίσης τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον για την «απόλυτη προσέγγισή του».Αν και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' έχει αποκτήσει το παρατσούκλι του «πράσινου Πάπα», επειδή στηρίζει έναν οικολογικό τρόπο ζωής, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι η αντίθεση της Αγίας Έδρας για την ταινία Αβαταρ αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ποντίφικα, κυρίως «τους κινδύνους της μετατροπής της φύσης σε θεότητα».


Πηγή:www.tanea.gr

Εδώ τα καλά μπουμπούκια!-Παπανδρέου-Σαμαράς, διαλεεεεέχτεεεεε

CITY PRESS
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αλ. Τσίπρας: 'Οφείλουμε να ακούσουμε τη βάση του ΣΥΝ για το συνέδριο'



Το θέμα του έκτακτου συνεδρίου επανήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς στελέχη της πλειοψηφίας ζήτησαν να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο των περιφερειακών συσκέψεων και να μην χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την επίσπευση των συνεδριακών διαδικασιών, αλλά να συμβάλουν στην προσπάθεια εξωστρεφών δράσεων που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΝ.Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι "οφείλουμε να ακούσουμε τι λέει η βάση του κόμματος, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα", τονίζοντας ότι "εκ των πραγμάτων το θέμα είναι ανοιχτό". Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα των περιφερειακών συσκέψεων καταρτίζεται και τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα έχει πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη.Η διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό της πλειοψηφίας αναφορικά με το αν πρέπει να γίνει συνέδριο ή όχι, αλλά και οι κινήσεις και οι δηλώσεις που κάνουν στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, οδήγησαν τον Στ. Λεουτσάκο, όπως ανακοίνωσε στην Π.Γ., να παραιτηθεί από υπεύθυνος του οργανωτικού γραφείου του κόμματος, παραμένοντας, ωστόσο, στο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος.
"Τα γεγονότα αυτά σπρώχνουν το κόμμα στην παραλυσία και οδηγούν σε σύγχυση τα μέλη μας. Δεν μπορώ να είμαι συνυπεύθυνος σε αυτή την κατάσταση" δήλωσε ο Στ. Λεουτσάκος. Ξεκαθάρισε ότι, σε σχέση με το θέμα του συνεδρίου, όποτε χρειαστεί θα πει τη θέση του, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει όποια πρόταση καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματος και θα διευκολύνει με τη στάση του την επιλογή του Αλ. Τσίπρα. Όπως είπε στην Π.Γ. "δεν μπορώ να με εμφανίζουν ότι είμαι αντίθετος στο συνέδριο επειδή δεν θέλω να χάσω τη θέση μου". Για τους ίδιους πάνω - κάτω λόγους παραιτήθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος ο Θανάσης Πετράκος.
Αντίθετος ο ΣΥΝ στον "Καλλικράτη"
Στην Π.Γ. έγινε μια πρώτη συζήτηση με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών στελεχών για το σχέδιο "Καλλικράτης" που προωθεί η κυβέρνηση, όπου εκφράστηκε η διαφωνία της πλειοψηφίας του ΣΥΝ με το σκεπτικό ότι δεν μεταφέρονται πόροι στην αυτοδιοίκηση, ότι δεν δίνονται αρμοδιότητες και ότι αναπαράγει το ίδιο μοντέλο για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση του ΣΥΝ επί του θέματος. Η Ανανεωτική Πτέρυγα ζήτησε να μην βιαστεί να απορρίψει ο ΣΥΝ το σχέδιο και μίλησε για την ανάγκη προώθησης μιας μεγάλης διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει ισχυρές αιρετές περιφέρειες και λιγότερους και ισχυρότερους δήμους.
Επιμένει για Παπούλια ο Φ. Κουβέλης
Επιμένει, εν τω μεταξύ, ο Φώτης Κουβέλης στη θέση που εξέφρασε για την ψήφιση του Κάρολου Παπούλια παρά την αντίθετη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μιλώντας στον "Βήμα Fm", υποστήριξε ότι "αυτή είναι μία πρώτη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας κατά πλειοψηφία, αλλά το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο, για να αποφασίσει για το τι θα πράξει στη συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα".Στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ σχολίαζαν ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και την ΚΠΕ του ΣΥΝ όσο και τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή:ΑΥΓΗ

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την προωθούμενη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ με την ονομασία «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (πρώην Καποδίστριας 2)





1. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεδρίαση του συζήτησε το νέο σχέδιο της προωθούμενης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διοικητικής μεταρρύθμισης με το όνομα «Καλλικράτης», που στοχεύει στην προσαρμογή του αστικού κράτους, έτσι ώστε να καταστεί πιο ικανό και αποτελεσματικό: Στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας και συγκέντρωσης του κεφαλαίου με άξονα τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγοράς, στην ενίσχυση των κατασταλτικών λειτουργιών της εξουσίας των μονοπωλίων, ενισχύοντας τη λειτουργία των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής. Όλα όσα η κυβέρνηση επικαλείται περί διαφάνειας, εξοικονόμησης πόρων και αποκέντρωσης, αποτελούν το «χρυσωμένο χάπι» των αντιλαϊκών επιλογών.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να απορρίψει τον «Καλλικράτη», τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τα μέτρα του, παλεύοντας για δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία, για υγεία και πρόνοια, άλλες κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις συνεχώς διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Να εκφράσει και στα δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια, στάση αγωνιστική, στάση απειθαρχίας στο αντιλαϊκό, αντεργατικό, κυβερνητικό και ευρωενωσιακό πλαίσιο.
2. Η πάλη αυτή είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη γιατί το ίδιο το κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης οδηγεί σε:
  • Περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδείας- υγείας- πρόνοιας) μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.
  • Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω του νέου αντιδραστικού λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Εφαρμογή αντεργατικής, αντιλαϊκής γενικότερα «αναπτυξιακής» πολιτικής στην Περιφέρεια με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα τοπική ανισομετρία και ταξική ανισότητα.
  • Υποκριτική «φιλανθρωπική» διαχείριση κάποιων ακραίων κοινωνικών προβλημάτων από την ΤΑ, αντί της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη.
3. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους λόγους που το ΚΚΕ απορρίπτει και το νέο σχέδιο «Καλλικράτης». Δεν υπερασπίζεται τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής, αλλά πολεμά τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση.             Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως με τον «Καποδίστρια 1», δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της  πλειοψηφίας του λαού.  
Η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση διαμορφώνεται και ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.
Σε αυτή τη γραμμή που αφορά και τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους και αυτούς που πρόκειται να εκλεγούν στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση, το ΚΚΕ επιδιώκει να οργανώνεται η πάλη, η διεκδίκηση αλλά και ο έλεγχος των τοπικών αρχών.
4. Από την πρώτη στιγμή επιχειρείται, σκόπιμα, η όλη συζήτηση για το σχέδιο «Καλλικράτης» να περιοριστεί στη μορφή, δηλαδή στον αριθμό των Περιφερειών και Δήμων και στην επιλογή τους ή στην επιχειρησιακή λειτουργία τους. Αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική, υπηρετεί τους εμπνευστές και σχεδιαστές αυτής της πολιτικής.
Η αντίσταση και αντίδραση δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων έχει προοπτική και αποτέλεσμα εφόσον είναι πολιτική απόρριψης της αντιλαϊκής εξουσίας, ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό εκφραστή της και δεν περιορίζεται στενά στα γεωγραφικά όρια, στην έδρα του δήμου κλπ. Η αντίσταση μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο εφόσον συνδεθεί με την καταδίκη συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, εφόσον συμπορευτεί με το λαϊκό και εργατικό κίνημα, στην πάλη για κατακτήσεις, αλλά και ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, για λαϊκή εξουσία.
Καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους,  καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων, η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση εισαγόμενων ομοειδών αγροτικών προϊόντων ως αποτέλεσμα της 30χρονης ένταξης στην ΕΟΚ- ΕΕ. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τη μία ή άλλη επιλογή της Ένωσης Δήμων.
5.  Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους αλλά και τους αιρετούς, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι δήθεν πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά, για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, για τις έδρες των δήμων, για τις πληθυσμιακές αναλογίες και άλλα σχετικά, γιατί κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που τους έχουν στήσει!
  • «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»!
  • ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
  • ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΘΕ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.  ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  • ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
  • ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ- ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ- ΣΕΙΣΜΟΥΣ- ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ- ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.
  • ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΛΠ.
  • ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
13/01/2010 

Βιβλική καταστροφή από τον σεισμό στην Αϊτή-Χιλιάδες νεκροί,τραυματίες και αγνοούμενοι.



LISANDRO SUERO/AFP/GETTY IMAGES
Ακόμα και σε χιλιάδες μπορεί να ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό 7 Ρίχτερ στην Αϊτή, ενώ μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς έχει καταστραφεί ολοσχερώς.Μέσα στο ένα λεπτό που διήρκεσε ο σεισμός καταστράφηκαν το πενταώροφο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στο Πορτ ο Πρενς, το προεδρικό μέγαρο, αλλά και παράγκες των φτωχών κατοίκων. «Μεγάλος αριθμός» υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών αγνοούνται. Ήταν ο χειρότερος σεισμός που έχει πλήξει τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου τα τελευταία 200 χρόνια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).To επίκεντρο του σεισμού ήταν μόλις 16χλμ από την πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς, που έχει πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου, και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ όπως εκτιμά το USGS. Πολυάριθμοί ισχυροί μετασεισμοί έως και 5,9 Ρίχτερ συγκλόνισαν την πόλη. Οι πληροφορίες για τις ζημιές και τα θύματα καθυστερούν λόγω προβλημάτων στις επικοινωνίες.Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στους δρόμους της πόλης, στους οποίους έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες.«Απευθύνω έκκληση στον κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, να κάνουν για εμάς ό,τι έκαναν το 2008, όταν τέσσερις τυφώνες έπληξαν την Αϊτή», δήλωσε στο CNN ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι.Ο σεισμός χτύπησε στις 16.53 τοπική ώρα (23.53 ώρα Ελλάδος), λίγο πριν νυχτώσει.Λίγο αργότερα ο Ραχμάνι Ντόρμεσαντ από τη φιλανθρωπική οργάνωση Food for the Poor δήλωσε στο Reuters: «Όλη η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους και δεν έχουν πού να πάνε. Πολλοί τρέχουν, κλαίνε, φωνάζουν. Προσπαθούν να ανασύρουν θύματα με φακούς. Θα έλεγα ότι αν κάναμε λόγο για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμούσαμε την κατάσταση».«Μέσα σε ένα λεπτό από τον σεισμό, χώμα, σκόνη και καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, σχηματίζοντας ένα σύννεφο που την σκέπασε ολόκληρη και τη σκοτείνιασε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να κατακαθίσει η σκόνη», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Βιβλική καταστροφή,χιλιάδες θύματα.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Πεσιονβίλ, προάστιο ανατολικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, μετέδωσε ότι τριώροφο κτίριο, το οποίο στέγαζε δύο γραφεία, κατέρρευσε από το σεισμό, κι ένας εκσκαφέας βρισκόταν ήδη στο σημείο προσπαθώντας να απελευθερώσει επιζώντες. Στην Πεσιονβίλ ζουν πολλοί ξένοι διπλωμάτες και μέλη της αποστολής του ΟΗΕ.Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό Συνεργασίας Αλεν Ζογιαντέ, μόνο στο πολυτελές ξενοδοχείο Montana του Πορτ Ο Πρένς το οποίο κατέρρευσε από τον ισχυρό σεισμό, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 200.Eν τω μεταξύ, λεηλασίες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.
Παροχή βοήθειας στους πληγέντες
Στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το σεισμό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το λαό της Αϊτής», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την πλήρη βοήθεια τους στην Αϊτή και σε άλλους στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτπμεντ.
«Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους και για τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.Παράλληλα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Λουΐς Μορένο είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να σταλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και μέσα προσωρινής στέγασης στους σεισμοπαθείς. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα».Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών. Συγκεκριμένα στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης.Έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια στην Αϊτή δηλώνει η Βρετανία, η οποία πρόκειται να στείλει στη χώρα της Καραϊβικής ομάδα ειδικών για να κάνουν εκτίμηση των ανθρωπιστικών αναγκών.
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή "ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας" στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε.
Άμεση βοήθεια για την εγκατάσταση μονάδας κρίσης στην Αϊτή θα προσφέρει και η Γερμανία. «Είμαι σοκαρισμένος από το μέγεθος της καταστροφής», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε. Στο μεταξύ, η Γερμανία επιχειρεί να εξακριβώσει αν μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Γερμανοί.
Στην Δομινικανή Δημοκρατία - που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα - ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την "πραγματική τραγωδία" και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι "έτοιμη" να στείλει βοήθεια.

Το επίκεντρο του σεισμού.
Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC,www.naftemporiki.gr,www.enet.gr

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ «ΕΛΙΤ»

Απλήρωτοι από το Νοέμβρη και με τον κίνδυνο να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας βρίσκονται οι 250 εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ΕΛΙΤ στον Κολωνό. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι -λόγω οικονομικών δυσκολιών και επειδή οι τράπεζες δεν την χρηματοδοτούν- δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η κατάληψη του εργοστασίου και το μπλοκάρισμα κάθε παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας είναι η απάντηση των εργαζομένων στη συνεχιζόμενη κοροϊδία που ζουν από τότε μέχρι σήμερα, τόσο από την εργοδοσία όσο και από το υπουργείο Εργασίας. Την εργοδοσία που, ενώ αρχικά προσπάθησε να τους εκμεταλλευτεί για να αποσπάσει νέες επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, τώρα τους τάζει «έναντι» προκειμένου να της επιτρέψουν να διακινήσει το εμπόρευμα που βρίσκεται στο εργοστάσιο, χωρίς την παραμικρή δέσμευση απέναντί τους. Αλλά και το υπουργείο Εργασίας το οποίο δεν δεσμεύεται ούτε καν για το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ που τους είχε υποσχεθεί αρχικά.

Όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση αρνούνται να αναλάβουν την παραμικρή δέσμευση. Αυτοί που πλούτισαν στις πλάτες των 250 εργαζομένων, αλλά και αυτοί που στήριξαν και προώθησαν το πολιτικό πλαίσιο αυτής της εκμετάλλευσης, σήμερα «νίπτουν τας χείρας τους» φορτώνοντας τις ευθύνες στη γενικότερη κρίση. Βέβαια, αυτό που επίτηδες κρύβουν είναι ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής στην οποία στηρίχτηκαν και την οποία στήριξαν. Της πολιτικής που επιβάλλουν τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της πολιτικής της κερδοφορίας του κεφάλαιου και της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Της πολιτικής που αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους και το λαό για να δίνει κέρδη και προνόμια στους λίγους.

Και αυτήν την κρίση καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΛΙΤ αλλά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που πετιούνται στο δρόμο καθημερινά πλέον. Είτε γιατί θεωρούνται «περιττοί» είτε γιατί το κεφάλαιο κρίνει ότι τα συμφέροντά του εξυπηρετούνται καλύτερα με το να μειώσει ή να σταματήσει την παραγωγή.

Και παρά τα «κροκοδείλια» δάκρυα της κυβέρνησης και του κεφάλαιου, η ίδια και χειρότερη πολιτική συνεχίζει να προωθείται. Η πολιτική της αποβιομηχάνισης της χώρας και της διάλυσης κάθε παραγωγικής της βάσης. Η πολιτική που δένει χειροπόδαρα το παρόν και το μέλλον της χώρας, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα των ισχυρών της ΕΕ. Η πολιτική που δημιουργεί στρατιές ανέργων, που ξεζουμίζει το λαϊκό εισόδημα, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ασφάλιση και στην περίθαλψη, που κάνει δυσβάσταχτο το να μορφώνει ο λαός τα παιδιά του.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων της ΕΛΙΤ στη δουλειά και η στήριξη του αγώνα που δίνουν είναι υποχρέωση κάθε εργαζόμενου. Η καταδίκη της πολιτικής που γεννά την ανεργία και τη φτώχεια είναι όρος επιβίωσης για την εργατική τάξη. Με εργαλεία την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα. Με συνείδηση ότι το δίκιο το έχουν οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν τον πλούτο αυτής της κοινωνίας και όχι αυτοί που ληστεύουν τον πλούτο αυτό, το κεφάλαιο και αυτοί που το στηρίζουν.

Να απαιτήσουμε:

· Να διασφαλιστοΥν οι δουλειΕς Ολων των εργαζομΕνων της ΕΛΙΤ.

· Να καταβληθοΥν Αμεσα Ολα τα δεδουλευμΕνα.

· Να διασφαλιστΕί η συνταξιοδΟτηση Ολων των εργαζομΕνων που εΙναι κοντΑ στη σΥνταξη.

Αθήνα 12/1/2010

Ταξική Πορεία

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην ELITE (ΣΕΦΚ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6938204777,6974439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα, 12/01/2010

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην ELITE

Άλλη μια επιχείρηση το τελευταίο διάστημα μετά τον Αθανασιάδη την Petit Elephant κ.ά., η ELITE, κλείνει πετώντας στον δρόμο 250 εργαζόμενους. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας, χάνονται καθημερινά χωρίς να μπορεί κανείς να τις καταγράψει με ακρίβεια. Η ανεργία σε νομούς της Β. Ελλάδας ξεπερνάει το 35%, στην οικοδομή η πτώση φτάνει το 30% και πανελλαδικά η ανεργία προσεγγίζει το 20%. Η πολιτική προνομίων & οι φόρο-απαλλαγές προς τους επιχειρηματίες, όχι μόνο δεν φέρνουν μείωση της ανεργίας όπως μας έλεγαν, αλλά αξιοποιήθηκαν από τους εργοδότες για να βρουν νέους δρόμους κερδοφορίας σε γειτονικές χώρες ή σε άλλους κλάδους.

Το κεφάλαιο στην Ελλάδα, με την ενεργό συμπαράσταση του κράτους, καταφέρνει να εντείνει την εκμετάλλευση, αποκομίζοντας από τη μια τεράστια κέρδη και στέλνοντας από την άλλη χιλιάδες εργάτες στο περιθώριο της οικονομικής-κοινωνικής ζωής. Χιλιάδες τα παραδείγματα (ΛΑΝΑΡΑΣ-SEX-FORM-ΠΑΛΚΟ-ΚΕΡΑΝΗΣ-ΣΙΣΕΡ- κ.ά), εργοστασίων που έκλεισαν, πετώντας τους εργάτες, μάλιστα απλήρωτους στον δρόμο.

Να αντισταθούμε σε κάθε απόλυση, σε κάθε αφαίρεση δικαιωμάτων, ενάντια στην αντεργατική πολιτική που συρρικνώνει κατακτήσεις, κόντρα στη συνεχιζόμενη μείωση θέσεων εργασίας, βάζοντας εμπόδια στο κλείσιμο των επιχειρήσεων που πετάνε χιλιάδες εργάτες στο δρόμο..

Αυτή την περίοδο, κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του, όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να γίνουμε μια γροθιά, υπερασπιζόμενοι ο ένας τον άλλον. Σήμερα εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση μας χρειάζεται να βρεθούμε στο πλάι των 250 εργατριών-εργατών-υπαλλήλων της ELITE, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις αρχές ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε εργαζόμενο-άνεργο να συμμετέχει στην συγκέντρωση-πορεία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ELITE, την ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ώρα 12π.μ. έξω από τον χώρο του εργοστασίου. Η συγκεντρωση θα φτάσει στο ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ τις 13.30.


Ο αγώνας των εργαζόμενων της ΕΛΙΤ μας αφορά όλους


Εμπόριο ψήφων στην Ουκρανία !


Προς ...πώληση των ψήφων τους οδηγούνται ορισμένοι Ουκρανοί πολίτες μπροστά στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή στη χώρα. Οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 500 γρίβνες (28-47 ευρώ) και εμφανίζονται σε διαφορετικές σελίδες στο διαδίκτυο όπου σε ορισμένες περιπτώσεις - όπως τουλάχιστον μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς - συνοδεύονται από ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας.
Μπορεί η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να μη σχολίασε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ωστόσο αξιωματούχος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι η εξαγορά ψήφων είναι παράνομη και υπόκειται σε ποινική δίωξη...
Το παραπάνω δημοσίευμα φέρνει απλά στο φως το γεγονός ότι στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα της Ουκρανίας, τα πάντα έχουν την τιμή τους. Ετσι είναι οι ...απελευθερωμένες χώρες από τη «σοσιαλιστική σκλαβιά», που τώρα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια της αστικής δημοκρατίας: Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση και βεβαίως εμπόριο ψήφων.

Η σημαία της Ουκρανίας
Πηγή:Ριζοσπάστης

Ανακοίνωση-καταδίκη της δολοφονίας του Διευθύνοντα Συμβούλου του συγκροτήματος ΔΙΑΣ και SIGMA, Άντη Χατζηκωστή


Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με αποτροπιασμό τη στυγερή δολοφονία του Διευθύνοντα Συμβούλου του συγκροτήματος ΔΙΑΣ και SIGMA, Άντη Χατζηκωστή.


O αδικοχαμένος Άντης Χατζηκωστής
Εκφράζουμε τη θλίψη και την αγανάκτηση μας αλλά συνάμα και οργή για την εγκληματική αυτή ενέργεια.
 
Παράλληλα εκφράζουμε τη συμπάθεια και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους και την οικογένεια του.
Καλούμε τις αστυνομικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για εξιχνίαση αυτού του στυγερού εγκλήματος, σύλληψη και προσαγωγή των δολοφόνων ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Καλούμε τέλος τον κυπριακό λαό να παραμείνει ψύχραιμος και ήρεμος εν αναμονή της διαλεύκανσης της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.

ΕνδοΝΑΤΟική υπόθεση το Αιγαίο! Ο χτεσινός απολογισμός των πρώτων 100 ημερών, στο αρμόδιο υπουργείο, είναι δηλωτικός του δόγματος που υιοθετεί η χώρα μας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών


Ως μια από τις βασικές πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της αμυντικής πολιτικής, παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, την «επανατοποθέτηση του ζητήματος του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ». Ο υπουργός από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Π. Μπεγλίτη, έκαναν χτες τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου των 100 ημερών.
Αυτό που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας είναι ότι έχει ανοίξει από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται από τη σημερινή, ένας διάλογος και μιαδιαπραγμάτευση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο στη βάση των χρόνιων τουρκικών διεκδικήσεων και με κριτήριο τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις. Ωστόσο είπε ότι «δεν είχε επέλθει καμία συμφωνία» επί του θέματος.
«Οι ΝΑΤΟικοί κύκλοι, είπε ο Ε. Βενιζέλος σχετικά με την κατανομή των στρατηγείων, είχαν μείνει με την εντύπωση ότι σε μία συνάντηση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των κρατών-μελών το Μάιο του 2009, η Ελλάδα απεδέχθη τον διακανονισμό. Αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά, δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι ακριβές». Επισημαίνεται ότι η συμφωνία αναφέρεται στη λειτουργία στη Λάρισα του CAOC-4 με εναλλασσόμενους στη θέση του διοικητή, Ελληνα και Τούρκου αξιωματικού.
Αποκαλυπτικό για το γεγονός ότι η συζήτηση αφορά κυριαρχικά δικαιώματα είναι η φράση του Ε. Βενιζέλου ότι «το ζήτημα αυτό (σ.σ. της κατανομής των διοικητικών θέσεων) πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή». Μάλιστα, η «διασφάλιση» που επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά είναι πάντα μέσα στις ΝΑΤΟικές δομές, δείχνοντας έτσι ότι μέσα από το ΝΑΤΟ προέρχεται η αμφισβήτηση. «Θέλουμε, είπε, να υπάρχουν οι διασφαλίσεις ως προς την παρουσία μας και στη Σμύρνη και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου».
Αμετακίνητοι από τα κατοχικά μέτωπα
Κατά τα άλλα ο κυβερνητικός απολογισμός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στις διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Αμυνας στις 7 Δεκέμβρη για τη δομή δυνάμεων και την κάθετη δομή διοίκησης που αναμένεται να εξειδικευτούν μέσα στο Γενάρη, την προετοιμασία του νομοσχεδίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές που αναμένεται μέχρι τον Ιούνη.
Για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «το διαδικαστικό πλαίσιο που έχουμε επιβάλλει, εφαρμόζεται απολύτως» και αναμένεται μέχρι τέλος Γενάρη το πόρισμα του διεθνούς «οίκου αξιολόγησης» των προτάσεων της γερμανικής πλευράς. Επίσης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας ενός - έναντι των τριών σήμερα - Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και ενός Μετοχικού Ταμείου για το αστυνομικό προσωπικό «για να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων».




Πηγή:Ριζοσπάστης

Σεισμός 7,3 ρίχτερ συγκλόνισε την Αϊτή: Kατάρρευση κτηρίων, πληροφορίες για δεκάδες θύματα



Φωτογραφία από τον σημερινό σεισμό-Tequila Minsky for The New York Times

Πολίτες αναζητούν εγκλωβισμένα άτομα.Οι πρώτες στιγμές της τραγωδίας.

Κτήρια κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα της Αϊτής από το σεισμό 7,3 Ρίχτερ, ενώ υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, όπως μεταδίδει το Reuters.«Τα πάντα άρχισαν να τρέμουν… o κόσμος ούρλιαζε, σπίτια άρχισαν να καταρρέουν… απόλυτο χάος», δήλωσε ο ανταποκριτής του Reuters Joseph Guyler Delva. «Είδα ανθρώπους κάτω από συντρίμμια, είδα νεκρούς», πρόσθεσε.Οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες κατέρρευσαν, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πορτ Ο Πρινς Τσαρλς Λουόμα Οβερστριτ.«Η χώρα μου είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή», δήλωσε στο CNN o πρέσβης της Αϊτής στις ΗΠΑ, Raymond Alcide Joseph.Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Port-au-Prince, σε βάθος 10 χιλιομέτρων.Ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 5,9, 5,5 και 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.



Εικόνα από τις έκτακτες ειδήσεις του CNN για τον μεγάλο σεισμό.
Προειδοποίηση για τσουνάμι
Παράλληλα, το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού απηύθυνε προειδοποίηση για τσουνάμι σε περιοχές της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες.«Καταστροφικά κύματα τσουνάμι δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά μετά από σεισμούς στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου.«Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα της πρόκλησης τοπικού τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις ακτές που εκτείνονται σε απόσταση το πολύ 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Μήνυμα συμπαράστασης από Ομπάμα
Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια στους κατοίκους της Αϊτής οι οποίοι δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου» συνοδεύουν τους κατοίκους της Αϊτής τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η USAID και ο αμερικανικός στρατός εργάζονται για να την εκτίμηση της κατάστασης και να συντονίσουν μια πιθανή βοήθεια εάν χρειαστεί.Σημειώνεται ότι η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο.

Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των θυμάτων 
και το μέγεθος της υλικής καταστροφής.


Πηγές:www.naftemporiki.gr-www.enet.gr-The New York Times-BBC-CNN 

ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΥΡΚΟΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !

CITY PRESS

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ-ΤΑ ΝΕΑ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Αμερικανοί εκπαιδεύουν παραστρατιωτικές οργανώσεις «Ασκηση» απόστρατων των ειδικών δυνάμεων με την εποπτεία «συναδέλφων» τους από τις ΗΠΑ


Η εκπαίδευση και η λειτουργία στην Ελλάδα παραστρατιωτικών - παρακρατικών οργανώσεων με διεθνείς διασυνδέσεις, που παραπέμπουν στουςιδιωτικούς στρατούς που δρουν στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα, αποκαλύπτεται με αφορμή «άσκηση» που πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το διάστημα 7 - 10 Γενάρη 2010.

Συγκεκριμένα, το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών», σε συνεργασία με τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής»(απόστρατοι καταδρομείς), οργάνωσε σχολείο SWAT, με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών», όπου το ρόλο των εκπαιδευτών είχαν «εν ενεργεία εκπαιδευτές από αστυνομικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ».
Ο κύριος εκπαιδευτής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «έχει 20 χρόνων καριέρα και είναι Nationally Certified Police Force, όπως και απόφοιτος της FBI National Academy (Class 217)». Τα SWAΤ (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής) είναι αμερικανικές παραστρατιωτικές - παρααστυνομικές ομάδες, που λειτουργούν στις ΗΠΑ πλήρως ενσωματωμένες στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, με επίσημη αποστολή τη διάσωση ομήρων, την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», τη συμμετοχή σε υψηλού ρίσκου συλλήψεις και έρευνες, την αντιμετώπιση βαριά οπλισμένων εγκληματιών. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιες είναι οι πραγματικές στοχεύσεις που κρύβονται κάτω από τέτοιους όρους και «αποστολές».

Από προηγούμενη άσκηση παραστρατιωτικών στην Τσεχία με τη συμμετοχή και Ελλήνων απόστρατων
Το συγκεκριμένο «σχολείο» που οργανώθηκε στη Χαλκιδική, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ιστοσελίδα, «απευθύνεται σε εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς, λιμενικούς και στρατιωτικούς, όπως επίσης και σε εφέδρους στην εφεδρεία των ενόπλων δυνάμεων». Το ότι η δραστηριότητα αυτή τελείυπό την κάλυψη των ελληνικών κρατικών αρχών επιβεβαιώνεται και από τα όσα αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι διοργανωτές: «Καθ' όλη τη διάρκεια του σχολείου θα υπάρχουν παρατηρητές από το ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ σε επίπεδο αξιωματικών, όπως και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ».

Επίσης αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια του σχολείου οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν αυτές στις ΗΠΑ και να ανταλλάξουν εμπειρίες με τους εκπαιδευτές και τους άλλους εκπαιδευόμενους». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ο κύριος εκπαιδευτής του σχολείου έχει εφαρμόσει την εκπαίδευση αυτή σε δεκάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, στο ΙΡΑΚ, στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ και στη ΒΟΣΝΙΑ».
Καθαρός ο ρόλος τους
Χαρακτηριστικό του ρόλου και του χαρακτήρα αυτού του είδους των παρακρατικών ομάδων είναι ότι το πρόγραμμα της εκπαίδευσης που έγινε στον Πολύγυρο περιελάμβανε τα εξής αντικείμενα: «Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην χρήση όπλων και πιστολιών καικίνηση εντός κτιρίου και εκκαθάριση με τυφέκια, πιστόλια και εκρηκτικά airsoft (...) Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην κίνηση εντός κτιρίου και εκκαθάριση - επιχειρήσεις σε αυτοκίνητα η λεωφορεία με τυφέκια, πιστόλια και εκρηκτικά airsoft (...) Ομαδικές επιχειρήσεις. Μάχη - τακτική σε αστικό περιβάλλον, κτίρια - (CQB). Τακτική σκόπευση - χρήση οπλισμού και γρήγορες ενέργειες προσωπικού. Εφοδοι σε κτίρια και οχήματα».
Να σημειωθεί ότι στην εκπαίδευση πήραν μέρος 30 εθελοντές με τιμή συμμετοχής ανά άτομο 400 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η φιλοξενία και τα πυρομαχικά, καθώς βέβαια και ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να έχουν οι εκπαιδευόμενοι (στολή πλήρους μάχης, άρβυλα, κάλυμμα κεφαλής - κράνος κλπ.)


Πηγή:Ριζοσπάστης

Το Νέο Φάληρο γέμισε δηλητήρια


Κάτοικοι του Νέου Φαλήρου κατήγγειλαν σε στήλη της ελευθεροτυπίας, ότι τις τελευταίες μέρες πολλές γειτονιές έχουν γεμίσει με φόλες που έχουν σκοτώσει δεκάδες αδέσποτους και δεσποζόμενους σκύλους και γάτες! Φιλόζωοι προσοχή!

Από τις 4/1 στο Νέο Φάληρο και κυρίως στις οδούς Κηφισσού, Φαληρέως, Σμολένσκυ, Μοσχοπούλου βρίσκoνται συνεχώς δηλητηριασμένοι σκύλοι και γάτες. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες έχουν βρεθεί τουλάχιστον 10 ζώα δηλήτηριασμένα που έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή πάνω στο πεζοδρόμιο. Το πιθανότερο, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι ότι κάποιος βάζει κονσέρβες πατέ με φόλες στις γωνίες των πολυκατοικιών. Αυτά τα φαινόμενα είναι καθημερινά δυστυχώς σε πολλές περιοχές τις Αττικής. Οι φιλόζωοι κάτοικοι του Νέου Φαλήρου θέλουν να δώσουν ένα τέλος σε αυτό που γίνεται γιατί δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τα ζώα που φροντίζουν καθημερινά να πεθαίνουν με τόσο φριχτό τρόπο. Βοηθήστε όλοι να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση στον ΣΥΝ


Η παραλυτική ισορροπία των τάσεων για άλλη μια φορά έφερε ως αποτέλεσμα  την αφωνία. Η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος αν και συζήτησε το θέμα δεν βρήκε τελικά κάτι να πει για τις θέσεις περί «εθνικής» συνεννόησης που διατύπωσε ο Λεωνίδας Κύρκος στο γεύμα που παρέθεσε στο «πολιτικό προσωπικό» του δικομματισμού και τον επιχειρηματικό κόσμο. 
Τα μέλη του Κόμματος όμως που βομβαρδίζονται από τις τηλεοπτικές οθόνες και τον Τύπο, με τις «συναινετικές προτροπές» του Λ. Κύρκου οφείλουν να ξέρουν πώς τοποθετείται το Κόμμα απέναντι σε αυτές αντί να πληροφορούνται ότι η Κουμουνδούρου είναι ενοχλημένη επειδή η ηγεσία του ΣΥΝ  δεν προσκλήθηκε στο δείπνο…
Οι δηλώσεις του Λεωνίδα Κύρκου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του Κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κόμματα του δικομματισμού που ευθύνονται  για την κρίση και τη βαθαίνουν ακόμα περισσότερο με τις πολιτικές τους,  παρουσιάζονται από το σύντροφό μας ως ορθοτομούντα το λόγο της αλήθειας και καλείται η Αριστερά  να ομονοήσει και να συνεργαστεί με ένα από αυτά (ΠΑΣΟΚ) μη τυχόν και η κοινωνία δεν πειθαρχήσει στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα.
Το Κόμμα μας αρνήθηκε να απαντήσει ότι τέτοιου είδους προσαρμογές και εθνικές συνεννοήσεις βρίσκονται εκτός της πολιτικής του, όπως βρίσκεται και ίδιος ο Λεωνίδας Κύρκος με τις θέσεις που παίρνει.
Θα αρκούσε  ίσως να το κάνει με μια ανακοίνωσή της, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ. Προτιμά   όμως να «κρύβεται» πίσω από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Λεωνίδα Κύρκου επιφυλάσσοντάς του τον διόλου τιμητικό ρόλο του «λαγού». Κρίμα…