Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Όταν το «Βήμα» διδάσκει... αντικομμουνισμό σ’ ένα Λύκειο της Τούμπας



Ένα από τα πάμπολλα κρούσματα αντικομμουνισμού - που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και στην εκπαίδευση - σημειώθηκε πριν λίγες μέρες σε Λύκειο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.
Καθηγήτρια φιλόλογος μοίρασε στους μαθητές της - στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος - ένα κείμενο του Γιάννη Μαρίνου, παρμένο από το «Βήμα της Κυριακής» από παλιότερη έκδοσή του της 13/11/2005, με τίτλο «Αναφορά στον Λένιν». Το κείμενο αυτό δόθηκε στους μαθητές από την καθηγήτριά τους στα πλαίσια υποτίθεται της διερεύνησης από αυτούς «της γλώσσας της εξουσίας».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.



Η  πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση  του λαού της Θεσσαλονίκης προς τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης ακύρωσε την στρατιωτική παρέλαση για τον φετινό εορτασμό της 28ης  Οκτωβρίου. Το μήνυμα ήταν σαφές  να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας .

Πολιορκούν στο Λασίθι τον λυτρωτή της Ελλάδας και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ.Α.Παπανδρέου.

( Ο τίτλος του άρθρου γράφτηκε από τον Red Star και το ρεπορτάζ είναι από το www.newpost.gr)

Στον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου βρίσκεται αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όπου συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο με τηΣοσιαλιστική Διεθνή, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα των χωρών του Αραβικού κόσμου. 

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία εξώ από το ξενοδοχείο «Daios Cove», όπου έγινε η συνάντηση ενώ 3 διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν από την Αθήνα  στο Λασίθι για μεγαλύτερη ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων. Τον αστυνομικό κλοιό προσπάθησαν να σπάσουν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, οι οποίοι συγκρούονται έντονα αυτή την ώρα με την αστυνομία.

Ανακοίνωση του KKE για τις αντιδράσεις του λαού στις παρελάσεις .

 “Στις παρελάσεις, τόσο στις κεντρικές σε όλες τις πόλεις όσο και σε αυτές που έγιναν στις λαϊκές συνοικίες, καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Όλοι στον αγώνα για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις, παρόλο που η κυβέρνηση «εξαίρεσε» από αυτές τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Οι παρελάσεις μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις οργής κατά της κυβέρνησης



Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις στις παρελάσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που ματαίωσαν τη κυβερνητική επιχείρηση εξωραϊσμού των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων. Η σημερινή μέρα ήταν μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση του μεγέθους της οργής των εργαζόμενων και της νεολαίας κατά της κυβέρνησης που με τη συμφωνία-κούρεμα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ λεηλατεί τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές υπηρεσίες για χάρη της σωτηρίας των τραπεζών και των πλουτοκρατών.
Είχαν το θράσος οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλούν σε υπακοή στις συμφωνίες δεκαετούς λιτότητας «για το καλόν μας» προκαλώντας την οργισμένη απαίτηση των διαδηλωτών να αποχωρήσουν από τις εξέδρες επισήμων.

28η Οκτωβρίου... με εκπλήξεις!

Της Ηλέκτρας Κλείτσα


Ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου της 28η Οκτωβρίου, έκρυβε αρκετές εκπλήξεις για την κυβέρνηση: ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, βροχή από αβγά στην εξέδρα των επισήμων στην Πάτρα, άτακτη φυγή υπουργών, υφυπουργών, δημάρχων, αλλά και του προέδρου της δημοκρατίας, μαζικές συγκεντρώσεις εργαζομένων, σωματείων, οργανώσεων της αριστεράς, που οδήγησαν τους εκπροσώπους του συστήματος να ψάχνουν μέρος για να κρυφτούν, αντί να βγάζουν πατριωτικούς λόγους για την ανάγκη της «ενότητας» του ελληνικού λαού σε αυτή την «κρίσιμη για την πατρίδα περίοδο».

Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν με τον πιο ηχηρό τρόπο αυτό που έτσι κι αλλιώς γίνεται όλο και πιο φανερό την τελευταία περίοδο: η ελληνική κοινωνία είναι ένα καζάνι, που δε βράζει απλά, αλλά έχει αρχίσει να ξεχειλίζει από οργή και αγανάκτηση.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: «ΚΟΥΡΕΜΕΝΟ» ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ!

  
Άρθρο από την ISKRA.GR

ΠΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «ΚΑΤΟΧΗ» ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ’41-‘44!
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.!

 Την ύστατη αλλά απέλπιδα και μάλλον μάταιη, προσπάθεια κάνει η Γερμανία για να διασώσει τα πελώρια συμφέροντά της στην Ευρώπη! Και συγκεκριμένα για να διασώσει το κατασκεύασμά της: την ευρωζώνη και τηΓερμανική Ευρώπη με ολίγον από Γαλλία !
Αυτή η γερμανική απόπειρα έχει όνομα: επιβολή Γερμανικής δικτατορίας στην Ε.Ε. (ακόμα και θεσμικά, με την αλλαγή των Συνθηκών) και ειδικότερα μετατροπή της Ελλάδας σε Γερμανικό «προτεκτοράτο» ή ακριβέστερα, σε κατεχόμενη χώρα!

Προδιαγεγραμμένη χρεοκοπία.Το ΚΚΕ, όταν πρωτοεμφανίστηκε το μνημόνιο, προειδοποιούσε: «Το νέο πακέτο - λαιμητόμος ούτε προσωρινό είναι, ούτε και το μοναδικό.



Το ΚΚΕ, όταν πρωτοεμφανίστηκε το μνημόνιο, προειδοποιούσε: «Το νέο πακέτο - λαιμητόμος ούτε προσωρινό είναι, ούτε και το μοναδικό. Τα βάρβαρα μέτρα θα είναι διαδοχικά, σήμερα για να μειωθούν τα ελλείμματα και το χρέος και σε λίγο καιρό για να μην αυξηθούν».
Το ΚΚΕ, λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβρη του 2010, πάλι προειδοποιούσε: «Πρόκειται για την ελεγχόμενη χρεοκοπία την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός. Ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει το εξής: Ανεξέλεγκτη, ταχύτατη χρεοκοπία για το λαό και από κει και πέρα θα γίνει μια διαπραγμάτευση πόσα θα πάρουν οι πιστωτές.

ΠΑΜΕ : Να μην ξεγελαστούν εργάτες και λαϊκά στρώματα.


Ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
 
Ανακοίνωση σχετικά με το «κούρεμα» του χρέους εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ,όπου σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία (ΕΕ) μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τους ντόπιους καπιταλιστές, εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών για το ποιος θα χάσει τα λιγότερα, αποφάσισαν το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50% μαζί με νέα μέτρα στήριξης των τραπεζών και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.
Η αναγκαία για τους κεφαλαιοκράτες καταστροφή κεφαλαίων, η ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας φέρνει νέα ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τα ήδη χρεοκοπημένα ελληνικά νοικοκυριά, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

28η Οκτωβρίου 2011 : Ενα κόκκινο «ΟΧΙ» στο βράχο της Ακρόπολης


Ανήμερα στις 28 Οκτωβριου, ένα κόκκινο πανώ  με ένα βροντερό  «ΟΧΙ, 1940-2011» κρεμάσε  για κάμποση  ώρα ομάδα καλλιτεχνων και διανοουμενων από το βράχο της Ακρόπολης. Αμέσως μετα, με το σύνθημα «Όπως το 40, έτσι πάλι  τώρα, Έξω η κατοχή από τη χώρα»,διαδήλωσαν για περίπου μιση ώρα στο χώρο της Ακρόπολης, τραγούδησαν το «ποτε θα κανει  ξαστερια» και τον Εθνικό Υμνο και αποχώρησαν ειρηνικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ -Λιτότητα στη χώρα των λωτοφάγων

Μετά και την τελευταία χθεσινοβραδινή “σωτηρία της χώρας” από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ ανακοινώθηκε ότι στόχος των μέτρων λιτότητας, που θα ακολουθηθούν τουλάχιστον ως το 2020, θα είναι ο περιορισμός του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα το καταστήσει “βιώσιμο”. Ο νέος εθνικός στόχος δηλαδή είναι δέκα χρόνια λιτότητας για να μειωθεί το χρέος στο μέγεθος ... στο οποίο βρισκόταν πριν την υπαγωγή μας στον μηχανισμό στήριξης! Τα πράγματα είναι απλά.

Ο λαός μετέτρεψε τις παρελάσεις σε λαϊκές διαδηλώσεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Ο λαός μετέτρεψε τις παρελάσεις σε λαϊκές διαδηλώσεις
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
Ο λαός της Ελλάδας και η νεολαία αυθόρμητα, μαζικά και αγωνιστικά μετέτρεψαν τις περισσότερες παρελάσεις σε λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης, καθώς και ενάντια στη δουλική πολιτική της προς τους τροϊκανούς αφέντες της.
Από αυτές τις λαϊκές διαδηλώσεις αυτοί που ενοχλήθηκαν ήταν το αστικό πολιτικό προσωπικό και όλες οι αντιδραστικές, σοβινιστικές δυνάμεις.
Η κυβέρνηση και όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό επιχειρούν να καπηλευτούν τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας, να διαστρεβλώσουν τους στόχους της εθνικής απελευθερωτικής Αντίστασης και να τους ταυτίσουν με τις σημερινές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Επιδιώξεις αντιδραστικές, αντιλαϊκές και υποτελείς. Και αυτή είναι μια μεγάλη προσβολή για το λαό μας, για τους εργαζόμενους και για τη νεολαία.
Να συνεχίσουμε πιο μαζικά και μαχητικά τους αγώνες που ξεκινήσαμε ενάντια στη νέα υποδούλωση. Ενάντια στις αντιλαϊκές και υποτελείς δυνάμεις που εξοντώνουν το λαό και λεηλατούν τη χώρα.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

M. ΓΛΕΖΟΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



Σύμβολο της αντίστασης ο Μ. Γλέζος μετά την παρέμβαση των πολιτών στην Θεσσαλονίκη είπε ότι αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της ημέρας αυτής, της επετείου αυτής.

Ο Μ. Γλέζος στο κανάλι του ANT1...“Σήμερα αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου! Πριν από 71 χρόνια ο λαός μας είπε το “όχι” όπως έκανε και σήμερα. Και το νόημα της ημέρας είναι αυτό.

Πολιτική θύελλα προκαλεί η ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη !


«Ντροπή» χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Η ΝΔ θα ζητήσει την παραίτηση Παπουτσή. 

Ο Κάρολος Παπούλιας, μετά τα πρωτοφανή γεγονότα που συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη με την ματαίωση της παρέλασης, επιστρέφει στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και του επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Ο ύμνος του ΕΑΜ και σαν σήμερα το 1980!

Στη χώρα μας η Εθνική Αντίσταση το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, ήταν απαγορευμένα για πολλές δεκαετίες. Η εξαρτημένη αστική εξουσία δεν άντεχε ούτε στο άκουσμα ότι την αντίσταση την πραγματοποίησαν αυτές οι οργανώσεις. Το ΕΑΜ η πολιτική οργάνωση αντίστασης του λαού και ο ΕΛΑΣ το ένοπλο τμήμα του.
Και πως να άντεχε από τη στιγμή που η ίδια δεν πάλεψε ποτέ για την ανεξαρτησία αυτής της χώρας, από τη στιγμή που και μέχρι σήμερα την ύπαρξή της τη στηρίζει αποκλειστικά στην εξάρτησή της από τους ιμπεριαλιστές. Αν τότε δεν είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς θα "αγωνιζόταν" για την επαναπρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των Αγγλοαμερικάνων. Εκσυγχρονίστηκε βέβαια επί Ανδρέα Παπανδρέου και αναγνώρισε, υποτίθεται, την Αντίσταση διαστρεβλωμένα όμως και βάζοντας δίπλα σε αυτή και οργανώσεις σαν τον ΕΔΕΣ που αν είχαν την όποια αντιστασιακή δράση την είχαν για κάλυμμα απλώς του πραγματικού τους σκοπού που ήταν η δράση κατά της αντίστασης του λαού. Από τότε άρχισε και η όλη προσπάθεια να ξεχαστεί η αντίσταση με τη φιλολογία περί "εθνικής" συμφιλίωσης εννοώντας στη πραγματικότητα την ταξική. "Σημαντική" στιγμή της ΠΑΣΟΚικής συμφιλίωσης η γελοία παράσταση με τη χειραψία Βαφειάδη - Τσακαλώτου στο σπίτι του δεύτερου το 1983. Αποκορύφωμα αυτής της υπόθεσης ήταν η σχετική νομοθεσία επί Τζανετάκη, με την συνδρομή της συγκυβερνώσας επίσημης Αριστεράς βεβαίως. Εμείς αφιερώνουμε τη σημερινή μέρα στον Τάσο Μαγλαρίδη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που δολοφονήθηκε από την αστυνομία την 28η του Οκτώβρη του 1980 όταν, ως μέλος της ΠΕΑΕΑ, μαζί με άλλους αντιστασιακούς απαίτησε να παρελάσει- διαδηλώσει με τα λάβαρα του ΕΑΜ.
πηγή: Αντίσταση στις Γειτονιές

Προς ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ο Κουρουμπλής

 
Κίνηση με νόημα αποτελεί η επιλογή του διαγραφέντος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κουρουμπλή να παρακολουθήσει την σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσωπική του εκλογική περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.
Η παρουσία του κ. Κουρουμπλή στην εκδήλωση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί συμφωνίας του βουλευτή με την Κουμουνδούρου για εκλογική συνεργασία.

TO «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Πιο μεγάλη η εξαθλίωση του λαού,
πιο βαθιά η εξάρτηση της χώρας

Μετά από παζάρια, εκβιασμούς, πιέσεις και με την καθοριστική παρέμβαση Γερμανών και Γάλλων ιμπεριαλιστών, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε άλλη μία «ιστορική» συμφωνία για την αντιμε-τώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους μέσα σ’ αυτή.
Άλλη μία συμφωνία που προσπαθεί μέσα από προσωρινούς συμβιβασμούς να κερδίσει χρόνο ώστε να προστατέψει το οικοδόμημα της ΕΕ από τη βαθιά του κρίση, κομμάτι της συνολικότερης κρίσης που συγκλονίζει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα το οποίο αναζητά τη διάσωσή του στην επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών, στη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών των εξαρτημένων χωρών. Κρίση που, παρά τις συμφωνίες και τους προσωρινούς συμβιβασμούς, οδηγεί στην επικίνδυνη παρόξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και αφήνει ανοιχτά τα πιο επικίνδυνα για τους λαούς σενάρια.