Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, μετά την απόφαση της Συνέλευσης απεργών πείνας στο κτήριο της Νομικής.


Με δεδομένη την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους απεργούς πείνας, εκτιμούμε πως η αξιοποίηση της πρότασης της Πρυτανείας για την ασφαλή μεταφορά τους σε άλλο χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αποτελεί ηθική τους δικαίωση και αναδεικνύει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αποσυσχετίζοντάς το από τον χώρο της Νομικής και το πανεπιστημιακό άσυλο.
Σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να  αγωνίζονται με οριακές μορφές πάλης.

Ανακοίνωση των απεργών μεταναστών

Σε ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά τις 17:00 οι μετανάστες απεργοί πείνας αναφέρουν τα εξής:

Εμεις οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας που είμαστε ήδη στην 3η ημέρα απεργίας στη Νομική, διεκδικώντας νομιμοποίηση ως αυτονόητο δικαίωμά μας, μαθαίνουμε για τις συζητήσεις που εξελίσονται γύρω από το αίτημά μας, τις ανακρίβειες, τα ψέματα και τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν ξέραμε αν την κατάσταση ευθύνεται η κυβέρνηση ή τα ΜΜΕ, αλλά είναι απαράδεκτο την ώρα που εμείς έχουμε εκδώσει δελτία τύπου, είχαμε αφήσει ανοιχτό το χώρο απεργίας από την 1η μέρα στους δημοσιογράφους και έχουμε στείλει εκπροσώπους μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κυβέρνηση, να λέγονται όλα αυτά τα ψέματα. Έτσι λοιπόν, θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουν όλοι την αλήθεια, δηλώνουμε τα παρακάτω:

YOUTH AGAINST RACISM ΙN EUROPE: Δελτίου τύπου για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών


ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

Δελτίο τύπου της Νεολαίας Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη - YRE



 

 

ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

YOUTH AGAINST RACISM ΙN EUROPE

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών



Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους 300 μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα (Νομική) και την Θεσσαλονίκη (Εργατικό Κέντρο).

Καταγγέλλουμε την παραπληροφόρηση περί αντιδημοκρατικής κατάλυσης του ασύλου και παρεμπόδισης της εκπαιδευτικής λειτουργίας της Νομικής. Η πλειοψηφική απόφαση του δ.σ. του συλλόγου φοιτητών της Νομικής υπέρ των απεργών πείνας, καταρρίπτει τα ψέματα περί «εισβολής» τους στην Νομική. Το ίδιο το κτίριο που χρησιμοποιούν οι απεργοί είναι κλειστό γιατί τελεί υπό ανακαίνιση και όπως αναγνώρισε σήμερα ο Πρύτανης Θ.Πελεγκρίνης τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, καθαριότητας και προστασίας του χώρου. Αυτό που εμποδίζει την εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος είναι η απόφαση του κοσμήτορα να την διακόψει καθώς και την εξεταστική των φοιτητών, για μια βδομάδα. Και αυτή δεν είναι μια απόφαση με εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά μια πολιτική απόφαση! Η οποία μάλιστα έχει κιόλας διαλέξει πλευρά. Αυτήν της κυβέρνησης, της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και όσων συντάσσονται μαζί τους σε μια υπερμεγέθη προσπάθεια να εξαφανίσουν πίσω από την συζήτηση για το «που» γίνεται η απεργία πείνας το απείρως σημαντικότερο «γιατί» γίνεται η απεργία πείνας!

Mπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.


Την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλο κτίριο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Tα ΜΑΤ έτοιμα να επέμβουν στη Νομική-Συγκεντρώνεται κόσμος για συμπαράσταση των μεταναστών έξω από τη Νομική.Η άποψη του Red Star


Τα ψέματα τελείωσαν.Η σοσιαλφασιστική συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ-Λ.Ορθόδ.Συναγερμού, αφού δημιούργησε και καλλιέργησε το κατάλληλο κλίμα τις προηγούμενες μέρες στα ΜΜΕ, αποφάσισε να πολεμήσει με τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής τους μετανάστες απεργούς πείνας.Το άσυλο κινδυνεύει να καταργηθεί και δια νόμου. Η ευθύνη για όσα συμβούν από δω και πέρα θα βαρύνουν τόσο τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που ανεύθυνα έριξε νερό στο μύλο των φασιστών.Δεν υπήρχε λόγος να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση.

Δήλωση του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, στο Ρ/ Σ «105,5 Στο Κόκκινο» για τις εξελίξεις στη Νομική μετά τη συνεδρίαση της Π.Γ. του Κόμματος για το θεμα



Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για να βρεθεί διέξοδος που θα διευκολύνει την ανάπτυξη του αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας. Η πρυτανεία με τη συνδρομή ΜΚΟ και παρά την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης απέναντί της  έκανε μια θετική πρόταση.
Οι μετανάστες απεργοί πείνας με την υπεύθυνη στάση που δείχνουν την αξιολογούν στην κατεύθυνση της συνέχισης του αγώνα τους και της ανάδειξης του μεταναστευτικού ζητήματος σε άλλο κατάλληλο χώρο.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης  και βεβαίως απαράδεκτη κάθε σκέψη για προσφυγή σε βία.

Εν αναμονή εξελίξεων Πρυτανεία καλεί τον εισαγγελέα να δώσει εντολή για παρέμβαση της Αστυνομίας στη Νομική



Χωρίς επιβάτες έφυγαν τα λεωφορεία που εστάλησαν από τον πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο κτίριο της νομικής για να παραλάβουν τους μετανάστες, αφού οι τελευταίοι ψήφισαν κατά της αποχώρησης.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί.»

Νέες διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αίγυπτο. Κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος από τον εισαγγελέα της Αιγύπτου


Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες στην Αίγυπτο, ενώ τουλάχιστον τέσσερις έχασαν τη ζωή τους. Ο Μπαραντέι καλεί τους Αιγύπτιους σε νέες διαδηλώσεις, ενώ σήμερα Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απήγγειλε την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος» σε 40 διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα, σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου.
► 14:05:  Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απήγγειλε την κατηγορία της "απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος" σε 40 διαδηλωτές, όπως μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αραμπίγια, ενώ συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ,  πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Κάιρο και το Σουέζ.

Στην πόλη Σουέζ, διαδηλωτές πυρπόλησαν νωρίς σήμερα αστυνομικό τμήμα διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο διαδηλωτών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αλέκος Αλαβάνος : ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ


ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ :
-          «ΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»
-          «ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ»
-          ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΟΠΩΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ»

Ο Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» (Λυριτζή – Οικονόμου) για τα γεγονότα της Νομικής, ανέφερε μεταξύ άλλων :



-          «Το πρόβλημα των μεταναστών και προσφύγων έχει φτάσει πλέον σε ακραίο σημείο παραβίασης των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη ζωή, την εργασία, την αξιοπρέπεια. Και είναι χρήσιμες δραστηριότητες και κινητοποιήσεις  για την προβολή και την επίλυση του προβλήματος. Θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εύστοχες κινήσεις από τη Νομική.

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ- Αστειότητες


Αστειότητες

Ο κ. Παπανδρέου μετά την άριστη συνεργασία που επέδειξε ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με τους ΝΑΤΟικούς κατά το βομβαρδισμό και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, «ορίστηκε για ένα χρόνο πρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ» (ΑΠΕ, 20/9/2000).
Ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός που ερωτηθείς στις εκλογές του 2004 αν είναι «αριστερός» ή «δεξιός» έδινε την καθαρόαιμη συντηρητική απάντηση ότι στις «σύγχρονες συνθήκες» δεν διακρίνει πολλές διαφορές ανάμεσα στις συγκεκριμένες έννοιες.
Ο κ. Παπανδρέου σε εκείνες τις εκλογές πλαισίωσε τα ψηφοδέλτια του κόμματός του με τους Μάνο - Ανδριανόπουλο.
Ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός κόβει μισθούς από τους εργάτες και συντάξεις από τους συνταξιούχους.

Ακόμη δύο νεκροί στις ταραχές της Αιγύπτου


Η εξέγερση στην Αίγυπτο κλιμακώνεται .Goran Tomasevic / Reuters

Ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκαν στη διάρκεια επεισοδίων στο Κάιρο, κατά τη δεύτερη ημέρα των βίαιων εξεγέρσεων και διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.


Ο θάνατός τους προκλήθηκε κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν αργά σε κεντρικό προάστιο του Καΐρου όπου οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.


Με τους δύο νέους αυτούς θανάτους οι νεκροί από τα επεισόδια έφτασαν συνολικά τους έξι, με ένα αστυνομικό νεκρό στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας χθες και τρεις επίσης από χθες στο Σουέζ  

Το άσυλο και το πανεπιστήμιο δεν κινδυνεύουν από τους μετανάστες αλλά από την αντιλαϊκή πολιτική


logo_anakoinosi-copy.gif- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
- ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
-ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ
Το Νέο Αριστερό Ρεύμα καταγγέλλει το «μνημόνιο» καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που έχουν «συνυπογράψει» η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντ. Μπακογιάννη. Θλιβεροί ουραγοί αυτής της αντιδραστικής συμμαχίας η ΔΗ.ΑΡΙ. και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ.