Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πάτησε τις 400 μ.β. το spread - Πάνω από 50% πιθανότητες υποβάθμισης δίνει η Moodys - "Σπάστε άμεσα τον κουμπαρά", λέει Fitch


Mε το spread του ελλήνικού δεκαετούς έναντι του γερμανικού να "πατάει" και πάλι τις 400 μ.β., η Moody's δίνει πάνω από 50% πιθανότητες υποβάθμισης της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Ωστόσο τονίζει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να κινδυνέψει με χρεοκοπία είναι μικρή. Βασικοί παράμετροι της αξιολόγησής της θα είναι το κόστος δανεισμού, το ασφαλιστικό και οι προοπτικές βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης. Όπως τονίζει υπάρχουν ακόμα σημαντικοί κίνδυνοι εκτέλεσης του ΠΣΑ.

Στο μεταξύ, πριν την Πρωτομαγιά θα πατήσουμε το «On» στο κουμπί του ιστορικού ευρω-μηχανισμού, όπως εκτιμά η Fitch, η οποία δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της Ελληνική οικονομίας, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες και τονίζει πως ο Απρίλιος του 2010 θα είναι ο μήνας που θα γράψει ιστορία, τόσο σε ότι αφορά την ΕΕ, όσο και την Ελλάδα.Την επόμενη εβδομάδα ή το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ενδέχεται να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το πακέτο στήριξης ρης Ε.Ε και του ΔΝΤ, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δήλωσε ο διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, κ. Christopher Pryce.

Οπως τόνισε, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ρισκάρει με την αποτυχία στις αγορές κι έτσι σίγουρα θα προτιμήσει να προσφύγει στο πακέτο βοήθειας, κάτι που ίσως συμβεί την επόμενη εβδομάδα, ή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες δεκαπενθήμερο. «Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να περιμένει περισσότερο» όπως υπογράμμισε ο Pryce.
Πάντως όπως σημείωσε ο αναλυτής, είναι εφικτό για την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της όπως έχει προγαμματιστέι από το ΠΣΑ και σίγουρα ότι δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία, ωστόσο ο οίκος δεν αναμένει μια πολύ βαθιά οικονομική ύφεση στην χώρα.
Οπως εκτιμά, η μείωση του ΑΕΠ φέτος, θα κυμανθεί μεταξύ του 2% και του 3%, και η μπορεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται σταθεροποίηση. Σε σύγκριση με άλλες χώρες που έζησαν την ύφεση, αυτό που θα ζήσει η Ελλάδα είναι μέτριο, σημειώνει ο Pryce.
Οπως υπογραμμίζει ο αναλυτής, το πακέτο στήριξης της Ε.Ε θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταματήσει να επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση του χρέους της και να επικεντρωθεί πλέον στη μείωση του ελλείμματός της.
Μέχρι σήμερα, η Fitch ανησυχούσε πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το τεράστιο βάρος του χρέους της που την περιμένει το δίμηνο Απριλίου- Μαίου. Τώρα τα πάντα έχουν αλλάξει, φαίνεται να διαμηνύει ο οίκος. «Τώρα ξέρουμε ότι η Ελλάδα μπορεί!» Το σχέδιο της ευρω-βοήθειας έχει ξεκαθαρίσει ένα μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας, σημειώνει ο Pryce και επισημαίνει πως η αξιολόγηση του οίκου απο εδώ και πέρα θα επικεντρώνεται όλο περισσότερο στο τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, από τον επόμενο χρόνο και μετά..
Πάντως, αν και η Fitch θα διατηρήσει κατά πάσα πιθανότητα, σταθερή την αξιολόγησή της για την Ελλάδα στους επόμενους μήνες, μία νέα υποβάθμιση δεν την αποκλείει ο Pryce. Οπως τονίζει, κάτι τέτοιο θα φέρει το χρεός της χώρας σε επίπεδο «junk».
Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: