Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα πει το μεγάλο «όχι»


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα πει το μεγάλο «όχι»
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ»
Συνέντευξη στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» και στους δημοσιογράφους Τ. Σπηλιόπουλο και Α. Δουβάρα έδωσε το πρωί της Κυριακής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση με τους δύο δημοσιογράφους.
-- Συνεδριάζει το Γιουρογκρούπ σήμερα το μεσημέρι, να υποθέσω ότι δεν έχετε και μεγάλη αγωνία για το τι θα αποφασίσουν ή όχι;
-- Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και προσπαθούμε να έχουμε όλα τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν πέρα από την προπαγανδιστική σάλτσα.
-- Θεωρείτε αναπόφευκτη την προσφυγή στο μηχανισμό;
-- Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί, τώρα όλα αυτά που λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι «εμείς θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας» κ.τ.λ., αυτά είναι για να πει στο τέλος ότι καταφέραμε να νικήσουμε...
-- Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, για να ξεφύγει από τα χέρια των κερδοσκόπων, γιατί φαίνεται πως παίζεται ένα παιχνίδι κατά της Ελλάδας, κατά της Ευρώπης και του ευρώ;
-- Αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κάνει κάτι υπέρ του λαού.
Και τι θα πει κερδοσκόπος; Εμείς απορρίπτουμε αυτήν την έννοια. Είναι περισσότερο ένας προπαγανδιστικός, φιλολογικός, λογοτεχνικός και δημοσιογραφικός όρος. Είναι οι ανταγωνισμοί κρατών, επιχειρηματικών ομίλων και αυτό που έχει εμφανιστεί σήμερα είναι ένας ανταγωνισμός ανάμεσα σε μερίδες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε ανταγωνισμό ανάμεσα στις Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, ακόμα και η Ινδία και Βραζιλία παίζουν με τον δικό τους τρόπο σε αυτόν τον ανταγωνισμό, χωρίς να είναι βέβαια στην ηγεσία της πυραμίδας.
Γίνονται ανταγωνισμοί ανάμεσα και σε επιχειρηματικούς ομίλους. Εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν ανταγωνισμοί ανάμεσα στις τράπεζες και σε τμήματα των βιομηχάνων, παρότι και οι δύο υπάρχουν ενιαία μέσα στις τράπεζες. Υπάρχουν ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μεγάλα εμπορικά συμφέροντα και σε μεγάλα βιομηχανικά.
Αυτοί είναι οι κερδοσκόποι, έτσι λειτουργεί η αγορά. Να σας πω ένα παράδειγμα: Τη δευτερογενή αγορά των ομολόγων δεν την αποφάσισαν οι καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο; Δε συμμετείχε σε αυτές τις αποφάσεις και η ελληνική κυβέρνηση; Τώρα τι θυμώνει για τα σπρεντ;
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τα πράγματα είναι πολύ βαθύτερα. Αν, λοιπόν, δεν έχεις στη συνείδησή σου τη βαθύτερη αιτία, ακόμα και αν δεν μπορείς σήμερα άρδην να τα ανατρέψεις πρέπει να κινηθείς σε μία διαφορετική κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση κάνει αυτό που στρατηγικά έχει επιλέξει να κάνει. Τι σκέφτεται τώρα; Ξέρει ότι αυτή είναι η ζούγκλα και πάει να παίξει στο παιχνίδι των αγορών. Θα γυρίσει μπούμερανγκ, όχι στην κυβέρνηση, στον ελληνικό λαό. Εδώ γίνεται διαπάλη για τις αγορές. Στον τομέα της ενέργειας, των αγωγών του φυσικού αερίου γίνεται σκοτωμός. Υπάρχει αντίθεση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας, με ομπρέλα από πάνω Αμερικανούς και Ρωσία. Αυτά όλα έχουν ή δεν σχέση με την κρίση;
Ποιοι είναι οι κερδοσκόποι; Αυτοί που θέλουν να βγάλουν κέρδος. Μα αυτό είναι μέσα στη φύση του συστήματος. Είναι μέσα και ελληνικές τράπεζες και Ελληνες επιχειρηματίες σε αυτούς που έχουν ελληνικούς τίτλους και παίζουν μαζί με τους ξένους. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πατρίδα στην κερδοφορία η οποία κατ' άλλους λέγεται κερδοσκοπία.
Λερναία Υδρα το θέμα της «τρομοκρατίας»
-- Και για την τρομοκρατία, να σχολιάσετε τις εξελίξεις. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αστυνομία είναι στα ίχνη του «επαναστατικού αγώνα» και ότι πιθανόν να σχετίζεται και με ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά ακόμα και με το κοινό έγκλημα.
-- Να ολοκληρώσουμε πρώτα το θέμα για την κρίση: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν πληρώσουν ούτε ένα ευρώ και πρέπει να στρώσουν το δρόμο της αντίστασης, της αντιπαράθεσης, αλλιώς μπροστά υπάρχει: «μαύρη μαυρίλα πλάκωσε». Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα πει το μεγάλο «όχι».
Για το θέμα που είπατε. Εχει περάσει προ πολλού η περίοδος εκείνη, όπου υπήρχαν κάποια τμήματα πολιτικοποιημένων, που νόμιζαν ότι με την ατομική τρομοκρατία, με τις δολοφονίες και με τις βόμβες μπορούσε να προχωρήσει ο αγώνας και να ικανοποιηθούν τα λαϊκά αιτήματα. Υπήρχαν στο παρελθόν τέτοιοι άνθρωποι, που οι ενέργειές τους χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του κινήματος.
Σήμερα το θέμα της τρομοκρατίας, για να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο του συρμού, είναι πολύ πιο περίπλοκο. Δεν αποκλείουμε μέσα σε τέτοιες ομάδες να είναι και άνθρωποι παρασυρμένοι, που νομίζουν ότι χτυπάνε το σύστημα, σκοτώνοντας τον α΄ ή τον β΄ παράγοντα, ή σπάζοντας μια τράπεζα ή κάνοντας τέτοιου είδους ενέργειες. Ζημιά κάνουν στο κίνημα και αποπροσανατολισμό.
Αλλά, όπως ξέρουμε πολύ καλά, μέσα εκεί είναι μπερδεμένες υπηρεσίες, μηχανισμοί, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ενέργειες για να θωρακίσουν το κράτος καταστολής κατά του λαού, κατά των εργαζομένων. Είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα, είναι σαν τη Λερναία Υδρα.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: