Μια σειρά κόμματα και οργανώσεις της Ρωσίας, που με βάση τη σημερινή εκλογική νομοθεσία, καθώς και αυτήν που διέπει τα πολιτικά κόμματα, δεν μπορούν να κατέβουν στις εκλογές, μεταξύ αυτών και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ),προσανατολίζονται σε μια προσπάθεια ξεπεράσματός της.
Να θυμίσουμε πως το δικαίωμα της καθόδου στις εκλογές έχουν μόνον εκείνα τα κόμματα που θα παραδώσουν στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία 50 χιλιάδων μελών τους και θα περάσουν από σχετική διαδικασία «ελέγχου» από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτή η αντιδημοκρατική νομοθεσία επιδιώκει την εκτόπιση από την πολιτική ζωή όσο γίνεται περισσότερων ριζοσπαστικών δυνάμεων. Μεταξύ των κομμάτων που έχουν πέσει θύματα αυτής της νομοθεσίας είναι και το ΚΕΚΡ, το οποίο αν και παρέδωσε στις Αρχές τα στοιχεία 55.000 μελών, δεν πέρασε από τη «διαδικασία ελέγχου» και του αφαιρέθηκε το καθεστώς του «πολιτικού κόμματος» και συμπερασματικά το δικαίωμα καθόδου στις εκλογές (εθνικές και τοπικές!).
Στα τέλη Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συνεδρίαση της Οργανωτικής επιτροπής για τη συγκρότηση νομότυπου «πολιτικού κόμματος», με πιθανή ονομασία «Ρωσικό Ενοποιημένο Εργασιακό Μέτωπο».
Ο Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) Βίκτορ Τιούλκιν σχολίασε στην εφημερίδα του κόμματος «Τρουντοβάγια Ρωσία» το γεγονός ως εξής: «Η αναγκαιότητα προκλήθηκε από τη βούληση να χρησιμοποιήσουμε τις κοινοβουλευτικές μεθόδους δουλειάς για την ανάπτυξη του ταξικού αγώνα, πρώτα απ' όλα, για την οργάνωση του εργατικού κινήματος. Οπως γνωρίζουμε, το 2007 το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, το κόμμα "Ελευθερία και Λαϊκή εξουσία" και μερικά άλλα κόμματα, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχασαν το καθεστώς του "πολιτικού κόμματος" και σήμερα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει η ιδέα να συγκεντρώσουμε όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις και να αποκτήσουμε τη δυνατότητα καταγραφής ως νέο "πολιτικό κόμμα". Στην ουσία το Μέτωπο θα είναι μια μορφή κοινής δουλειάς. Από νομότυπη πλευρά το Μέτωπο καταγράφεται ως "πολιτικό κόμμα". Στη συζήτηση αυτού του ζητήματος συμμετείχαν πολλές οργανώσεις: το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, το κόμμα "Ελευθερία και Λαϊκή εξουσία", το "Αριστερό Μέτωπο", το Ρωσικό ΚΚ-ΚΚΣΕ, τα "Σοβιέτ των Εργατών", ταξικά συνδικάτα και άλλοι. Η Οργανωτική Επιτροπή επεξεργάστηκε σχέδιο του Προγράμματος που έχει δυο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η οργάνωση της οικονομικής πάλης. Και το δεύτερο περιέχει γενικές δημοκρατικές διεκδικήσεις».
Πηγή:Ριζοσπάστης