Κυριακή 4 Απριλίου 2010

«Πιθανότητες πολέμου» στη Μέση Ανατολή

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, τόνισε με σημερινές του δηλώσεις ότι, "η Χαμάς θα μετέλθει τα πάντα, ακόμα και τον πόλεμο, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων".
"Υφίστανται πιθανότητες πολέμου σε όλη την περιοχή μας -τη Μέση Ανατολή - και σύμφωνα με πολλά σενάρια...", μετέδωσε ο ισραηλινός κρατικός ραδιοσταθμός ότι ο ηγέτης της Χαμάς δήλωσε από τη Δαμασκό, όπου έγινε νωρίτερα μία συνεδρίαση, με τη συμμετοχή πολλών παλαιστινιακών παρατάξεων.
Νωρίτερα σήμερα, ένας όλμος εκτοξεύθηκε από παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, δήλωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν νέα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις προς Η.Π.Α


   Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ανακοίνωσε τα νέα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για τις αερομεταφορές, που εστιάζουν κυρίως στην παρακολούθηση των επιβατών που εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος με βάση το "προφίλ" τους.

    Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας Μεταφορών (TSA) θα θεσπίσει "νέα μέτρα ασφαλείας για όλες τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πτήσεις προς τις ΗΠΑ".

Οβελίας, αρνάκι, τσουρέκι και άλλες πασχαλιάτικες λέξεις

Του Νίκου Σαραντάκου*

Μια και το έφερε η σύμπτωση να γράψω στο πασχαλιάτικο φύλλο, σκέφτηκα, μέρα που είναι, για μια φορά να μην παρακολουθήσω την πολιτική επικαιρότητα, μη μας πιάσει η ψυχή μας χρονιάρα μέρα, αλλά να λεξιλογήσω σχετικά με την ημερολογιακή επικαιρότητα, παναπεί να εξετάσουμε εδώ τις λέξεις του Πάσχα.
Και πρώτα-πρώτα το ίδιο το Πάσχα, που είναι λέξη άκλιτη, δάνειο από το αραμαϊκό pasha και αυτό από το εβραϊκό pesah (πέσαχ είναι το σημερινό εβραϊκό Πάσχα), από τον αόριστο ενός ρήματος που σημαίνει «αυτός προσπέρασε». 

Και το «προσπέρασε» μας πηγαίνει στην Παλαιά Διαθήκη, στην Έξοδο, όπου στη δέκατη πληγή του Φαραώ ο άγγελος Κυρίου θανάτωσε τους πρωτότοκους γιους των Αιγυπτίων· πέρασε γραμμή τα σπίτια και έσπειρε τον όλεθρο, είχε όμως προηγουμένως ειδοποιήσει τους Εβραίους να σφάξουν ένα αρνάκι και να βάψουν την πόρτα του σπιτιού τους για να τα προσπεράσει. Ή, όπως το λέει στην Έξοδο: και παρελεύσεται κύριος πατάξαι τους Αιγυπτίους και όψεται το αίμα επί της φλιάς και επ’ αμφοτέρων των σταθμών, και παρελεύσεται κύριος την θύραν και ουκ αφήσει τον ολεθρεύοντα εισελθείν εις τας οικίας υμών πατάξαι. Άγρια πράγματα τα παλαιοδιαθηκικά, αλλά από εκεί θαρρώ προήλθε το αρνάκι που σουβλίζουμε -- βέβαια με νέα σηματοδότηση μετά τη σταύρωση του Χριστού που ήταν ο αμνός ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου.

Σκόραρε και μη ερεύνα...

Αυτοαποκαλούνται «στρατιώτες του Θεού» και αποστολή τους είναι να διαδώσουν τον λόγο του Κυρίου και να εξαπλώσουν τον Χριστιανισμό σε κάθε γωνιά της Γης.
Στη Βραζιλία είναι γνωστοί ως Evangelicos, ήτοι Ευαγγελικοί, και αριθμούν περί τους 35.000.000 πιστούς, ήτοι σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 2.000.000 μέλη, εκ των οποίων το 70% ανήκει στις εκκλησιαστικές κοινότητες του πεντηκοστιανού χαρισματικού κινήματος.

Εμπόριο ωαρίων

Στον καπιταλισμό τα πάντα είναι ήδη, ή τείνουν να γίνουν, εμπόρευμα. Η νομοθεσία που απαγορεύει το εμπόριο, π.χ., των ανθρώπινων οργάνων είναι φτιασίδωμα, που αδυνατεί να συγκρατήσει την απανθρωπιά, τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Οι «παράνομες» οικονομικές δραστηριότητες συνεχίζουν στην παραοικονομία, πιέζοντας ακατάπαυστα για να βγουν στην επιφάνεια της νόμιμης εκμετάλλευσης κάθε διαθέσιμου ανθρώπινου και φυσικού πόρου.