Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Μαζικός αγώνας για την ανατροπή του «Προγράμματος Σταθερότητας»

Οργή και αγανάκτηση διακατέχουν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα, όπως και όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Πλημμυρίζουν από θυμό για τη νέα αντεργατική λαίλαπα του «Προγράμματος Σταθερότητας» που προ­ωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και με στόχο να σαρώσει όσα δικαιώματα και κα­τα­κτή­σεις έχουν απομείνει. Τα επιτελεία της ΕΕ και του κεφάλαιου απαιτούν σαρωτικά μέτρα-σοκ σε όλα τα επίπεδα. Το «Πρόγραμμα Στα­θε­ρό­­τητας», σε συνδυασμό με τρομοκρατικά σενάρια («βουλιάζει η χώρα», «κα­ταρ­ρέ­ει η οικονομία» κ.ά.) και τη βο­ή­θει­α των ΜΜΕ, στοχεύει στην επιβολή συνθηκών εργασιακού και κοινωνικού με­σαί­ωνα.

Η περικοπή των επιδομάτων θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ονομαστικού μισθού κατά 5-10%!!! Κάτι που συμ­βαί­νει για πρώτη φορά και παρά τις κάλπικες προεκλογικές κοκορομαχίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για “αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού” ή “πάγωμα” των μισθών. Και η μείωση στο πραγματικό εισόδημα (την αγοραστική δύναμη) θα εί­ναι ακόμη μεγαλύτερη αφού -παράλληλα- τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ακριβαίνουν διαρκώς, ενώ προ­ετοιμάζεται και νέα φοροληστεία με την αύξηση τόσο των έμμεσων όσο και των άμεσων φόρων. Πρόκειται συ­νο­λι­κά για δραματική μείωση του εισοδήματος με μόνιμες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Παράλληλα, προωθείται άμεσα μία νέα αντιασφαλιστική επιδρομή με στόχο την αύξηση των ορίων συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών. Η δραματική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, η κατάργηση κάθε πρόωρης συνταξιοδότησης πριν το 65ο έτος, η αύξηση των ερ­γατικών ει­σφο­ρών μέσα και από την θέσπιση νέου φόρου, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης εντάς­σονται σ' αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί έναν ωμό εκβιασμό για την υπαγωγή των Δη­μοσίων Υπαλλήλων στο ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ, που θα σημάνει την κατάργηση του εφάπαξ, το πε­τσό­κομ­μα της επικουρικής σύ­νταξης και την χειροτέρευση των όρων περίθαλψης. Να απορρίψουμε αυτόν τον εκ­βιασμό!

Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται. Η μονιμότητα χτυπιέται, με στόχο την κατάργησή της. Οι εργα­ζό­με­νοι των stage απολύονται, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώνονται. Οι μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας των διαφόρων δουλεμπορικών συνεργείων επεκτείνονται. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μόνιμη πολιτική. Πάνω απ' τους μισούς οργανισμούς καταργούνται ή συγχωνεύονται. Η εντατικοποίηση της δουλειάς έρχεται «φυ­σι­ο­λο­γι­κά» μέσα από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων (μία μόλις πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ έφτασαν το Φλεβάρη για να κάνουν μια κινητοποίηση, δίνοντας όλο το χρόνο σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ να προετοιμάσουν την επίθεση. Και όχι μόνο αυτό. Πάνε και χωριστά (στις 10 Φλεβάρη η ΑΔΕΔΥ, στα τέλη Φλεβάρη η ΓΣΕΕ). Δεν μας έφτανε η οργανωτική διάσπαση του ΠΑΜΕ, έχουμε τώρα και τους εργατοπατέρες να διασπούν και αυτοί τους αγώνες. Τη στιγμή, μάλιστα, που είναι ολοφάνερο ότι η έκταση και η σφοδρότητα της επίθεσης απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αντίσταση. Το ξεπέρασμα της συμβιβαστικής, υποτακτικής γραμμής των εργατοπατέρων είναι πλέον όρος για την απο­τε­λε­σμα­­τικότητα των αγώνων.

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας μπορούμε να ανατρέψουμε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Είναι στο χέρι μας η απεργία στις 10 Φλεβάρη να δώσει το έναυσμα για μαζική αντίσταση και πάλη. Να πούμε όχι στους εκ­βι­­α­σμούς και την τρομοκρατία, να πούμε όχι στην αντεργατική επιδρομή που θέλουν να επιβάλουν τα επι­τε­λεία της ΕΕ και η κυβέρνηση, να πούμε όχι στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας.

  • ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ!
  • ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ - ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
  • ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, 10:30 π.μ.

Ταξική Πορεία

Εκδήλωση της Ταξικής Πορείας

Με θέμα: «Μαζικός αγώνας για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας» και μπροστά στην απεργία στις 10 Φλεβάρη, η Ταξική Πορεία διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, στις 6:30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τον αγροτικό ξεσηκωμό


  • Με το δίκαιο ξεσηκωμό των αγροτών να συνεχίζεται
  • Με τη φτωχομεσαία αγροτιά να ξεκληρίζεται
  • Με την επαρχία να ερημώνει
  • Με δεκάδες χιλιάδες αγρότες να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της οριστικής εγκατάλειψης του αγροτικού επαγγέλματος και τη στοιβάξει τους στις ουρές των ανέργων
  • Με την κυβέρνηση να δηλώνει ένδεια χρημάτων την ίδια στιγμή που χαρίζει δισεκατομμύρια στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις
  • Με το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» να αποτελεί το νέο συμβόλαιο υποταγής της χώρας στα συμφέροντα του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, και ενταφιασμού των λαϊκών-εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Το ΚΚΕ(μ-λ) διοργανώνει
ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
για τον αγροτικό ξεσηκωμό
τη ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ
στις 7:00 το απόγευμα

στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου (Πατησίων)
με τη συμμετοχή συνδικαλιστών αγροτών
από το μπλόκο της Νίκαιας.

ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»!

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες, νέοι και νέες

Μία πρωτόγνωρη ιδεολογική τρομοκρατία έχουν εξαπολύσει τα επιτελεία της κυβέρνησης, της αστικής τάξης και της ΕΕ. «Η χώρα καταρρέει», «βρισκόμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας», «κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία» είναι μερικά από τα σενάρια που καθημερινά αναπαράγονται πρόθυμα από τα αστικά ΜΜΕ. Στόχος τους είναι να πειθαναγκάσουν το λαό και τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις απαιτήσεις του κεφάλαιου και της ΕΕ, να συναινέσουν αδιαμαρτύρητα στη νέα ληστεία που μεθοδεύει σε βάρος τους, από την εκλογή της κιόλας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατ’ εντολή των ιμπεριαλιστικών επιτελείων της ΕΕ.

Το κακόφημο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» αποτελεί τη συμπύκνωση αυτής της επίθεσης. Δεν είναι τίποτε άλλο από την πλήρη παράδοση της χώρας στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο για να συνεχίσουν την «εξυγίανση» που ακολούθησαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες είτε με την ένταξη στην ΕΟΚ είτε με την ένταξη στην ΟΝΕ της «ισχυρής Ελλάδας». Το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» αποτελεί το «συμβόλαιο» της αστικής τάξης και της κυβέρνησή της με τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές για το ξεπούλημα της εργατικής τάξης, όλου του εργαζόμενου λαού και όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Με στόχο -υποτίθεται- τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αυτό που έρχεται για το λαό είναι πραγματικά δυσβάσταχτο:

· Νέα φοροεπιδρομή με αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων και μείωση του αφορολόγητου, που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του λαϊκού εισοδήματος.

· Μείωση μισθών, με ξεκίνημα από τους Δημόσιους Υπάλληλους και τα επιδόματά τους, που ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχη μείωση όλων των μισθών.

· Δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη, που ήδη δρομολογείται με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

· Μαζικές απολύσεις συμβασιούχων σε μια περίοδο που η ανεργία τσακίζει κόκαλα.

· Παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων και επέκταση των «ελαστικών» μορφών εργασίας και της υποαπασχόλησης.

· Νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων που θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις, αλλά και μεγαλύτερη επιβάρυνση του ελληνικού λαού προς όφελος του ιδιωτικού κεφάλαιου.

Και όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι οι «επιτηρητές» της ΕΕ, οι νέοι δεσμοφύλακες του λαού και της χώρας, δεν θα κρίνουν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Γιατί τότε υπάρχει και το «Σχέδιο Β» που προβλέπει ακόμη χειρότερους όρους για το λαό. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει τη μείωση όλων των μισθών κατά 10%!

Στόχος της ΕΕ δεν είναι να «εξυγιάνει» την οικονομία της χώρας, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Οι ιμπεριαλιστές της Ευρώπης δεν έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν τη ζημιά που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει. Στόχος τους είναι, από τη μία, να μειώσουν ακόμη παραπέρα το εργατικό κόστος (δηλαδή τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, τους μισθούς και τις συντάξεις) και, από την άλλη, να ενισχύσουν την εξάρτηση της χώρας, να αλυσοδέσουν ακόμη πιο σφιχτά τη χώρα και τους εργαζόμενους στα συμφέροντα του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφάλαιου.

Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, στο δυνάμωμα των αντιστάσεων, στην ενίσχυση των αγώνων μας για την ανατροπη του «Προγραμματος Σταθεροτητας» και της πολιτικής που το υπαγορεύει. Πολιτική που για το λαό φέρνει φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία, ενώ για το κεφάλαιο φέρνει περισσότερα κέρδη και προνόμια. Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στη σύγκρουση με τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής που θέλουν να επιβάλουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για το λαό και τη νεολαία και ο μοναδικός που πρέπει να αποδεχτούν. Είναι ο δρόμος που ακολουθεί η φτωχομεσαία αγροτιά που αγωνίζεται στα μπλόκα, είναι ο δρόμος της απεργίας και της μαζικής διεκδίκησης, της οικοδόμησης εστιών αντίστασης παντού. Και είναι η μοναδική διέξοδος!

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»!

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ!
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ! - ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ!

«Ναι» Σαμαρά σε στήριξη κυβέρνησης στην οικονομία-Προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντική συγκυβέρνηση.

Την ετοιμότητα της ΝΔ να στηρίξει επώδυνες αποφάσεις για την οικονομία, διακηρύσσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε δήλωσή του στην Καθημερινή της Κυριακής, τονίζει: «Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε, ακόμη περισσότερο, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και γιατί το συμφέρον του τόπου το επιβάλλει. Αρκεί, βέβαια, η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ περιγράφει τη στάσ του κόμματός του έως τώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προτείναμε μέτρα. Στηρίξαμε κάθε απαραίτητη κυβερνητική πρωτοβουλία. Δεν κερδοσκοπήσαμε πολιτικά σε μέτωπα κοινωνικής αναταραχής, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αντιπολίτευση. Δεν καλλιεργήσαμε τον πανικό».

Ο κ. Σαμαράς ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «παρακολουθούμε την κυβέρνηση να κάνει, δυστυχώς, όλα τα πιθανά και απίθανα σφάλματα στη διαχείριση της Οικονομίας».
 

Πηγή:www.nooz.gr

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ:ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου εντός των επόμενων τριών μηνών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ  στη δεύτερη μέρα των εργασιών της, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
 Πηγή:www.naftemporiki.gr

ΠΑΡΤΥ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σας καλεί όλους και όλες στο ΠΑΡΤΥ που διοργανώνει την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 στο Bar Afaneis (Αριστοφάνους 13, στο Ψυρρή, στις 10.00 μ.μ.).
Για να διασκεδάσουμε, να τα πούμε και να ενισχύσουμε οικονομικά το Μέτωπο, για να δυναμώσει η φωνή και η παρέμβασή μας.

Σας περιμένουμε όλους!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-Στα όρια της αντοχής ή και πέρα από αυτήν;


Άγνωστες οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για μπαράζ επιπλέον σκληρών μέτρων
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος και αισιόδοξος μετά τη διήμερη μάχη, όπως χαρακτήρισε την παρουσία του στο Νταβός, υποσχόμενος πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τελικά προστασία από την Ε.Ε. και δεν κινδυνεύει με χρεωκοπία. Καθώς μάλιστα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου θα μπει θέμα κεντρικού ευρωπαϊκού δανεισμού, ο κ. Παπανδρέου έχει δεσμευτεί, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και προς την ΕΚΤ, εξ ου και οι δηλώσεις προστασίας από Αλμούνια και Τρισέ, πως όσα μέτρα κι αν χρειαστούν για να αποφύγει η χώρα την ντροπιαστική αίτηση σωτηρίας από την Ε.Ε. θα παρθούν. Παραμένει άγνωστο, ακόμα, ποια είναι αυτά τα νέα μέτρα που ονομάζονται σε πρώτη φάση Plan B και είναι βέβαιο πως θα ενεργοποιηθούν συντομότατα και κυρίως, αν αυτά είναι εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια, μια παρατεταμένη πορεία λιτότητας χωρίς άμεσες αναπτυξιακές προοπτικές είναι μπροστά μας.
Ο πρωθυπουργός στο Νταβός , υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους, να μην τηρήσει τις...προεκλογικές του υποσχέσεις.

Πηγή:ΑΥΓΗ

Κινηματογράφος ιστορικής αλήθειας και τέχνης

Το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους» θα προβληθεί αύριο (6 μ.μ.) στο «Πέτρινο» του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) του Δήμου Νίκαιας. Η ταινία αφιερώνεται στον αταλάντευτο αγώνα, στις πολύμορφες θυσίες και τη γεμάτη περηφάνια αντοχή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στις μάχες και στα κολαστήρια, όπου εξορίστηκαν μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Προβάλλεται ως «φόρος τιμής» στις αγωνίστριες, που πριν 60 χρόνια - στο τέλος Γενάρη - βασανίστηκαν στη Μακρόνησο.
Οπως σημειώνει η σκηνοθέτρια: «Η πολιτική περίοδος που με έτρωγε ήταν τα χρόνια 1940-1950. Μια περίοδος από την οποία είχα βιώματα, αλλά και που διαμορφώθηκε η πολιτική μου οπτική... Βρήκα εκείνες τις γυναίκες που έφτιαξαν ιστορία, που περπατάνε πλάι μας... και δεν έχουμε ιδέα για ό,τι έκαναν - γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα. Απλά ξόδεψαν τα νιάτα τους για την πατρίδα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν το μετάνιωσαν και είναι έτοιμες να ξανακάνουν το ίδιο... Το μήνυμα της ταινίας είναι: Η ελπίδα στον άνθρωπο».
Σενάριο - σκηνοθεσία - παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαΐδου. Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας - Αφροδίτη Νικολαΐδου. Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη. Η προβολή (ελεύθερη είσοδος) πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και το Σύλλογο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών.
Την ταινία της Αλίντας Δημητρίου θα προβάλει και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών - Φίλων ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) σήμερα (11 π.μ.), στο «Φιλίπ» (πλατεία Αμερικής, Θάσου 11), όπου θα τιμηθεί η πρόσφατα πεθαμένη Φρόσω Κοττορού, ΕΠΟΝίτισσα και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, η οποία καταθέτει μαρτυρία της.

Μαχήτριες του ΔΣΕ στο Γράμμο (φωτογραφικό ντοκουμέντο στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου)
  • Διήμερο αφιέρωμα στο σοβιετικό κινηματογράφο διοργανώνει σήμερα και αύριο, η ΚΟΒ Μελισσίων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης. Το αφιέρωμα διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μελισσίων (2ος όροφος). Οι προβολές ξεκινούν στις 7 μ.μ. Σήμερα θα προβληθεί η ταινία «Οταν περνούν οι γερανοί» και αύριο η ταινία «Τσαπάεφ».

Πηγή:www.rizospastis.gr

ΟΥΚΡΑΝΙΑ:Νέα πρόκληση Γιούστσενκο και εκλογικές συνεργασίες


Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, αφού πριν λίγες μέρες απένειμε τον τίτλο του «Ηρωα της Ουκρανίας» στον εθνικιστή συνεργάτη των ναζί Στεπάν Μπαντέρα, προχώρησε στις 19/1 στην υπογραφή διατάγματος με το οποίο ο λεγόμενος Ουκρανικός Στασιαστικός Στρατός (ΟΥΠΑ) χαρακτηρίζεται «μέτοχος του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας». Η νέα αυτή ενέργεια του Γιούστσενκο αποτελεί έναν ακόμη «κρίκο» στην αντικομμουνιστική παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και στην ηρωοποίηση των συνεργατών των ναζί, που δήθεν αγωνίζονταν «υπέρ της ανεξαρτησίας», πολεμώντας ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.
Συμφωνία Β. Γιανουκόβιτς - Π. Σιμονιένκο
Αν και ο απερχόμενος Πρόεδρος παραβρέθηκε την Παρασκευή μαζί με την Γιούλια Τιμοσένκο σε αντισοβιετικό μνημόσυνο (για όσους πολέμησαν το 1918 ενάντια στη σοβιετική εξουσία), φαίνεται πως ο «πάγος» ανάμεσα στους δύο πρώην ηγέτες της «πορτοκαλιάς επανάστασης» δεν έχει σπάσει. Ο Γιούστσενκο ακόμη αρνείται δημόσια να στηρίξει την Τιμοσένκο. Η τελευταία φρόντισε με την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, λέγοντας πως «η αντιουκρανική κλίκα μπορεί να πάρει την εξουσία» στις εκλογές της 7ης του Φλεβάρη, καλώντας «όλες τις δυνάμεις που αγαπάνε την Ουκρανία να είναι από την ίδια μεριά των οδοφραγμάτων».
Στο μεταξύ, ο Β. Γιανουκόβιτς, επικεφαλής του «Κόμματος των περιοχών» και διεκδικητής του προεδρικού θώκου, υπέγραψε συμφωνία στήριξής του από τον Π. Σιμονιένκο, Α' Γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας, εκ μέρους του «Μπλοκ των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων».
Οπως διευκρίνισε ο Π. Σιμονιένκο, στη συμφωνία περιλαμβάνονται η δέσμευση του Β. Γιανουκόβιτς να διατηρήσει την Ουκρανία έξω από τα στρατιωτικά μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. Η ευρύτερη δυνατότητα χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην ουκρανική κοινωνία. Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική και η απόρριψη της διαστρέβλωσης της Ιστορίας και της ηρωοποίησης των φασιστών.
Να σημειωθεί εδώ πως η απόφαση του ΚΚ Ουκρανίας να συγκροτήσει λίγους μήνες πριν τις εκλογές το «Μπλοκ των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων», μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας (ενοποιημένο), το Κόμμα «Δικαιοσύνη» και την «Ενωση των αριστερών δυνάμεων», προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Το ποσοστό που συγκέντρωσε στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών ο Π. Σιμονιένκο (3,5%) είναι κατά 1,3% μικρότερο από το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος το 2004 ως εκπρόσωπος του ΚΚ και 1,8% μικρότερο από αυτό που συγκέντρωσε το ΚΚ πριν περίπου δύο χρόνια. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον ίδιο τον Σιμονιένκο ως «αποτυχημένο» και «ήττα». Ωστόσο, η ηγεσία του ΚΚ Ουκρανίας εξακολουθεί να κινείται στη συγκεκριμένη «κεντροαριστερή» κατεύθυνση.
Ο φιλορώσος Βίκτωρ Γιανουκόβιτς είναι μεγάλο φαβορί στον δεύτερο γύρο των ουκρανικών εκλογών απέναντι στην κεντροδεξιά αντίπαλο του Γ.Τιμονσένκο.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Γιωργάκη ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ δεν ήθελες ; ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΥΧΕΣ, ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- Παμπούκης x 8 στα ημερολόγια Χριστοφοράκου

Αλλοι τον βλέπουν ως τον σύγχρονο Αντώνη Λιβάνη και άλλοι ως τον Θόδωρο Ρουσόπουλο του Γιώργου Παπανδρέου. Πρόκειται για τον Χάρη Παμπούκη, τον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, καθηγητή της Νομικής, επιφανή δικηγόρο και πρόσωπο με ειδικό βάρος στις αποφάσεις που λαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου.

Αποσπάσματα από τα περίφημα ημερολόγια Χριστοφοράκου. Το όνομα Παμπούκης έχει την τιμητική του.
Ο κ. Χάρης Παμπούκης συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου κατά το 2004 και το 2005, δίχως να είναι εμφανές ότι έχει επαγγελματική σχέση με τη Siemens. Στο ημερολόγιο του Mr. Siemens καταγράφονται πολλές συναντήσεις, συσκέψεις στο νομικό του γραφείο, τηλεγραφήματα κοινωνικού περιεχομένου, γεύματα κ.ά.
Και στο βάθος C4Ι
Η «Ε» έχει εντοπίσει οκτώ τουλάχιστον «εγγραφές» αυτών των επαφών Χριστοφοράκου - Παμπούκη, σε μία περίοδο που ο πρώτος είναι πανίσχυρος και ο δεύτερος εκ των βασικών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, όταν εκείνος αναλαμβάνει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, στο μεταίχμιο των εκλογών του 2004. Οι επαφές των δύο δείχνουν να αφορούν τη σύμβαση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (το C4Ι), υπάρχουν στη δικογραφία της υπόθεσης Siemens, όμως δεν προκύπτει αμοιβή του κ. Παμπούκη, ως δικηγόρου ή ως συμβούλου του Μ. Χριστοφοράκου ή της εταιρείας.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2004 στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου η γραμματέας του, του μεταφέρει ερώτημα που της διατύπωσε ο Διονύσης Δενδρινός, υπεύθυνος για το C4Ι τότε, και εκ των βασικών στελεχών της Siemens. Γράφει λοιπόν στον Χριστοφοράκο ότι ο Δενδρινός ρωτάει «αν θέλει να πάνε μαζί αύριο στον Παμπούκη». Είναι προφανές ότι πρόκειται για την προετοιμασία μιας επαγγελματικής συνάντησης στο γραφείο του Χ. Παμπούκη με τον Μ. Χριστοφοράκο, πιθανώς και με τον Δ. Δενδρινό, σήμερα κατηγορούμενο για το C4Ι που έχει μάλιστα απολογηθεί από το καλοκαίρι του 2009 ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή, αφού πρώτα συνελήφθη ως ύποπτος φυγής, γιατί ο κ. Ζαγοριανός εντόπισε γονικές παροχές... την κρίσιμη περίοδο.
* Στις 23 Ιανουαρίου 2004 στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου γράφεται μια άλλη σημείωση: «Ωρα 13.00. Παμπούκης (δικηγόρος) Βασ. Σοφίας 27, Κολωνάκι». Και αυτή η σημείωση παραπέμπει σε διευθέτηση συνάντησης μεταξύ Χριστοφοράκου και Παμπούκη.
* Στις 16 Απριλίου 2004, στον Μ. Χριστοφοράκο η γραμματέας του δίδει μια λίστα με καταγεγραμμένες όλες τις επαφές-εκκρεμότητες της ημέρας, από τηλεφωνήματα ή για ραντεβού. Και σ' αυτή τη λίστα περιλαμβάνεται το όνομα Παμπούκης. Διακρίνονται επίσης και επαφές που αποδίδονται στα ονόματα Δούκας, Μπακογιάννη, Αγγέλου, μεταξύ πολλών σημειώσεων.
Και μεσημεριανό
* Στις 7 Μαΐου 2004 σε άλλη χειρόγραφη σημείωση αναφέρεται: «Παμπούκης- επόμενη Τετάρτη lunch».
* Στις 10 Μαΐου 2004 το ημερολόγιο Χριστοφοράκου γράφει: «Παμπούκης για Mittagessen (μεσημερινό φαγητό) από 24 Μαΐου και μετά».
* Στις 11 Μαΐου 2004 ξαναγράφεται «Παμπούκης 2».
* Στις 25 Μαΐου 2004, στο ίδιο ημερολόγιο, το ραντεβού με τον Μ. Χριστοφοράκο φαίνεται ότι κανονίστηκε για «13.30 G.Β. Corner, Γεύμα με τον Παμπούκη».
* Ακολουθούν και άλλες επαφές τον Ιούνιο του 2004 και η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου ξαναγράφει ότι αυτός πρέπει να επικοινωνήσει με Παμπούκη και ότι κάλεσαν μεταξύ άλλων, ο Αγγέλου, ο Σμπώκος κ.λπ.
* Στις 8 Ιανουαρίου 2005 στα εισερχόμενα του γραφείου Χριστοφοράκου καταχωρίζεται μεταξύ άλλων ένα τηλεγράφημα από τον Χάρη Παμπούκη. Αυτός «ευχαριστεί πολύ για τις ευχές, εύχεται και αυτός υγεία, πρόοδο και προσωπική ευτυχία και επιθυμεί να γευματίσετε ένα μεσημέρι που μπορείτε».
Από το 1996
Αυτά καταγράφονται από τον Μ. Χριστοφοράκο, ενώ στον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη πέφτει το βάρος της διευκρίνισης της σχέσης του με τον Νο1 της Siemens Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Παμπούκης από το 1996 μέχρι και το 2001 είχε δύο θέσεις κυβερνητικής ευθύνης. Την περίοδο 1996-1997 ήταν ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ενώ τη διετία 1999-2001 είχε οριστεί από τον Γ. Παπανδρέου γενικός γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης του υπουργείου Εξωτερικών. *

Ο υπουργός Επικρατείας (και συνεργάτης για πολλά χρόνια του Γ. Παπανδρέου) Χάρης Παμπούκης.
Πηγή:www.enet.gr-Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Blair, όπως ψεύτης...


Με έναν αναγραμματισμό ο Blair γίνεται (Β)liar (ψεύτης), αυτό δηλαδή που πάντα ήταν για μεγάλο μέρος της βρετανικής κοινής γνώμης, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Εκατοντάδες διαδηλωτές τον "υποδέχθηκαν" χθες στο Λονδίνο έξω από την αίθουσα όπου επρόκειτο να καταθέσει στην επιτροπή η οποία διερευνά τη συμμετοχή της Βρετανίας στη "συμμαχία των προθύμων". Ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι το 2002 είχε έρθει σε μυστική συμφωνία με τον Μπους για εισβολή στο Ιράκ, παραδέχθηκε ωστόσο πως ο Σαντάμ "έπρεπε να αντιμετωπιστεί" και πως η "μέθοδος" για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος "ήταν ανοιχτή"...


Πηγή:ΑΥΓΗ-Κυριακίδης Ν.

ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ. Εντείνεται η απόγνωση, θεριεύει η οργή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταγγέλλει εμπόριο ανθρώπινων οργάνων παιδιών και ενηλίκων!


Η τραγωδία του λαού της Αϊτής δεν έχει τελειωμό. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαβούν κυριολεκτικά στο δρόμο με τη διάρροια και τον τέτανο να θερίζουν, ενώ, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής, έχουν γίνει πλέον αναφορές και για κρούσματα ιλαράς.
Ακόμη να υπάρξει μαζική διανομή πόσιμου νερού, παρά το γεγονός ότι έχει φτάσει στην Αϊτή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κέβιν Πίνα στο ραδιοφωνικό δίκτυο KPFA, που πρόσθεσε ότι ακόμη και αυτοί που κατόρθωσαν να σωθούν από το σεισμό, νέοι και ηλικιωμένοι, έχουν εμφανή σημάδια αφυδάτωσης. Οι αμερικανικές δυνάμεις, που υποτίθεται συντονίζουν το έργο αρωγής, έχουν αναπτυχθεί στην πόλη σε στρατηγικά σημεία, κυρίως για την προστασία ορισμένων καίριων κυβερνητικών κτηρίων που δεν έχουν καταστραφεί, τραπεζών και επιχειρήσεων, ενώ όσες φορές αποφασίσουν να διαμοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια αρνούνται να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές και οργανώσεις αρωγής, ώστε να συντονιστούν. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, αλλά και ο ΟΗΕ γεμίζουν τεράστια φορτηγά με τρόφιμα και νερό και πηγαίνουν σε πολυπληθείς περιοχές πετώντας τη βοήθεια από το φορτηγό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συρράξεις - εξ ου και το πρόβλημα της ασφάλειας - και τελικά η διανομή βοήθειας ποτέ δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση. Εξαιτίας της «έλλειψης συντονισμού» όσον αφορά τη διανομή τροφίμων, ακυρώθηκε και η διανομή τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε προγραμματιστεί από την Παγκόσμια Πρόγραμμα Τροφίμων, όπως αναφέρει το δίκτυο «Τελεσούρ».
Την ίδια στιγμή, γιατροί και οργανώσεις αρωγής, σύμφωνα με το ΑΡ, προειδοποιούν ότι ήδη υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την περίθαλψη των 200.000 τραυματιών και ενδεχομένως θα συμβάλει στην αύξηση των θανάτων, εξαιτίας των τραυμάτων, των λοιμώξεων και των ασθενειών.
Η εικόνα της καταστροφής και της απόγνωσης μπορεί να γίνει ακόμη πιο τραγική. Και όμως, είναι δυνατόν: «Γίνεται εμπόριο οργάνων παιδιών», θα δηλώσει ο Αϊτινός πρωθυπουργός Ζαν - Μαξ Μπελρίβ κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξής του στην Κριστιάν Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση της Αϊτής γίνεται εμπόριο οργάνων και όχι μόνο παιδιών, αλλά και ενηλίκων, καθώς τα κυκλώματα αυτά «χρειάζονται όλους τους τύπους οργάνων».
Τέλος, στην πρωτεύουσα της Αϊτής έφτασε χθες ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, με μία ακόμη αποστολή τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Κορέα που εκτελεί και χρέη προέδρου της Ενωσης του Νότου (UNASUR) αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ, κατά την οποία θα του μετέφερε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του UNASUR, που, εκτός από την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, εκδήλωσαν και την πρόθεσή τους να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στο συντονισμό της ανοικοδόμησης της χώρας βάσει του σχεδίου που θα εκπονήσει η κυβέρνηση της Αϊτής.
Η οργή των απλών ανθρώπων, που προσπαθούν να βρουν τροφή
Πηγή:www.rizospastis.gr

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ. Συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι. Την Κυριακή 7 Φλεβάρη, στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη)


Συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι - σάρκα από τη σάρκα του λαού μας - διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ , την Κυριακή 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη).
«Η πρωτοβουλία αυτή», αναφέρουν οι διοργανωτές, «γίνεται με αφορμή τη λήξη της Οικονομικής Εξόρμησης, όπου οι εργάτες και οι νέοι για άλλη μια φορά στηρίζουν οικονομικά το ΚΚΕ, γυρίζουν την πλάτη στον αντικομμουνισμό και τις συκοφαντίες, στηρίζουν για άλλη μια φορά το Κόμμα τους. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός της υπερκάλυψης των πλάνων των Κλαδικών Οργανώσεων.
Με την πρωτοβουλία αυτή θέλουμε να αναδείξουμε την αντίληψή μας για τον εργατικό λαϊκό πολιτισμό, όπως αυτός δένεται με την ιστορία του εργατικού κινήματος στην πατρίδα μας. Μέσα από την ταξική πάλη και τις κοινωνικές συνθήκες γεννιέται κάθε φορά η ανάγκη να τραγουδηθεί, να απεικονισθεί ο αγώνας της εργατικής τάξης για δουλειά, μόρφωση, ζωή με δικαιώματα ως τον αγώνα για ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάκτηση της δικής της εξουσίας. Αυτά θέλουμε να αναδείξουμε με την πρωτοβουλία αυτή, με την εθελοντική προσφορά συντρόφων και φίλων μας καλλιτεχνών, που θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πως μπορούν να διοργανώνονται εκδηλώσεις τέτοιου περιεχομένου με ποιότητα και αισθητική, χωρίς χορηγούς και σπόνσορες.
Καλούμε τους συντρόφους μας εργάτες, τους Κνίτες, τους φίλους μας, μαζί με τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, να τραγουδήσουμε μαζί τους καημούς και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να "γεμίσουμε τις μπαταρίες μας" για τη μεγάλη ταξική αναμέτρηση στις 10 του Φλεβάρη».
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, θ' ακουστούν: «Ο Θερμαστής», «Βασίλεψες αστέρι μου», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Της κοινωνίας η διαφορά», «Γυάλινος κόσμος», «Δραπετσώνα», «Φάμπρικες», «Της γερακίνας γιος», «Τραγούδι της δουλειάς» κ.ά. Ακόμη, μια επιλογή από αντάρτικα τραγούδια: «Σαν ατσάλινο τείχος» («Στους καπεταναίους του ΕΛΑΣ»), «Παιδιά σηκωθείτε» κ.ά., το «Τραγούδι της Αλληλεγγύης» (Μπρεχτ), του Κόκκινου Στρατού, τραγούδια της μετανάστευσης («Μιλώ για τα παιδιά μου», «Στις φάμπρικες της Γερμανίας» κ.ά.), «Το σύστημα είναι ένοχο», «Ο Στράτος», «Στη δουλειά και στον αγώνα», «Το Δέντρο», «Πάγωσε η τσιμινιέρα», «Το Πέραμα» κλπ.
Ανάμεσα στα τραγούδια, θα διαβαστούν κείμενα που αναφέρονται σε κορυφαίες στιγμές των εργατικών αγώνων και πώς αυτοί οι αγώνες ενέπνευσαν τη μουσική δημιουργία. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις.

Πηγή:Ριζοσπάστης