Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τα συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τελευταίες εκλογές


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνοντας σήμερα τα τελικά της συμπεράσματα για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και τη δράση του κόμματος, εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για το λαϊκό κίνημα, ωστόσο υπογραμμίζει την αντοχή του ΚΚΕ, κάτι που όπως επισημαίνει θα φανεί και στο μέλλον αν τηρηθούν οι αποφάσεις του 18ου συνεδρίου.
Τα συμπεράσματα βασίζονται στις εκθέσεις των Επιτροπών Πόλεων και Περιοχών και των άλλων Οργανώσεων που καθοδηγούνται άμεσα από την ΚΕ, ενώ προηγήθηκαν συνεδριάσεις Οργάνων και γενικές συνελεύσεις των ΚΟΒ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Κεντρικής Επιτροπής για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων . Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το ΚΚΕ είχε απώλεια ψήφων της τάξης των 70.000 σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2007, ενώ επανέκτησε 80.000 ψήφους σε σύγκριση με το αντίστοιχο των πρόσφατων ευρωεκλογών. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του Κόμματος προέρχεται από ψηφοφόρους που ψήφισαν το ΚΚΕ για πρώτη φορά το 2007, σε συνθήκες που το ΠΑΣΟΚ ζούσε τη φθορά της ήττας. Η επιστροφή αυτών των ψηφοφόρων, κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκφράζει υποχώρηση στη λογική του μικρότερου κακού σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Αναδεικνύει επίσης τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να σταθεροποιούνται οι νέες δυνάμεις που προσεγγίζουν το Κόμμα, να δένονται μαζί του και με ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς, βεβαίως με δεσμούς συμμετοχής στην οργάνωση της ταξικής πάλης.
Η ΚΕ υπογραμμίζει ότι απαιτείται σταθερότητα στην προώθηση της στρατηγικής μας, αταλάντευτος ιδεολογικοπολιτικός αγώνας, αλλά και συνεχής προσπάθεια να συσπειρώνουμε νέες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, να τις σταθεροποιούμε δίπλα μας, όσο επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και ο συσχετισμός δύναμης.
Τα συμπεράσματα της ΚΕ επαναλαμβάνουν την πρώτη εκτίμηση του κόμματος για τις εκλογές ότι το ΚΚΕ επέδειξε αντοχή και παρέμεινε στην τρίτη θέση και προσθέτει:
«Η αντοχή του ΚΚΕ δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται απέναντι στη σκληρή ιδεολογικοπολιτική πίεση, στη συνθετότητα του αγώνα, στην πολυπλοκότητα των εξελίξεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο αντίπαλος γίνεται όλο και πιο έξαλλος απέναντι στο Κόμμα, ακριβώς γιατί διαπιστώνει την αντοχή του στην πολύπλευρη πίεση, η όλη εκστρατεία που οργανώνει, στοχεύει ακριβώς στη μείωση της ανθεκτικότητάς μας. Διαθέτουμε αντοχή και πρέπει να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή, με όπλο τη σωστή στρατηγική μας, την κατάκτηση μεγαλύτερης ετοιμότητας, ώστε και αύριο και στην πορεία να είμαστε πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή.
H αντοχή του ΚΚΕ περικλείει σημαντική δυναμική που θα φανεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του 18ου Συνεδρίου, στο βαθμό που η ιδεολογικοπολιτική, μαζική του δράση και η οργανωτική του πολιτική αντιστοιχηθούν με τη δοκιμασμένη στρατηγική του, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί σε αρκετό βαθμό έως σήμερα».
Η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνδυασμό με τη μειωμένη εκλογική δύναμη που καταγράφηκε στο ΚΚΕ σε σύγκριση με εκείνη που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές του 2007 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για το λαϊκό κίνημα. Επαναλαμβάνει όμως μια ακόμη αρχική εκτίμηση ότι «η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ είναι αναντίστοιχη σε σύγκριση με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του στα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων».
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η Κεντρική Επιτροπή ανακοινώνει ότι έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα δράσης με συνδυασμένα ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά μέτρα, που αξιοποιούν τα συμπεράσματα, τα θετικά στοιχεία, αλλά και τις αδυναμίες και ελλείψεις που ανέδειξε η πρόσφατη εκλογική μάχη όπως και η μάχη των ευρωεκλογών. Ήδη στις ΚΟ γίνεται ανάλογος εξειδικευμένος προγραμματισμός. Η ΚΕ διαβεβαιώνει ότι διαθέτει ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων και αιτημάτων δράσης επεξεργασμένο από τη σκοπιά της πάλης για τη συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τις κατάλληλες προσαρμογές στις συνθήκες της κρίσης και στη διαχειριστική λογική του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης η ΚΕ τονίζει ότι συνεχίζει τη μελέτη «της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που αποφάσισε το 18ο Συνέδριο, με προτεραιότητα το ζήτημα του εποικοδομήματος στο σοσιαλισμό. Το Κόμμα, στη συνέχεια, θα συζητήσει έως το επίπεδο των ΚΟΒ το δεύτερο τόμο του δοκιμίου με τα συμπεράσματα από την ιστορική περίοδο 1949 - 1974. Διαψεύδονται πανηγυρικά όλοι εκείνοι, που χρόνια διαδίδουν ότι το ΚΚΕ τηρεί το νόμο της σιωπής όσον αφορά ζητήματα του παρελθόντος που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία».
Η μετεκλογική περίοδος
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕ η μετεκλογική περίοδος από τις πρώτες κιόλας μέρες φέρνει πολλές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα, η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δύο αστικών κομμάτων οδηγεί σε αδιέξοδο. Ηδη, εκτιμά η ΚΕ, «υπάρχουν εμφανή δείγματα μιας διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι διατεθειμένοι ένα μεγάλο μέρος του λαού και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να δώσουν μακρόχρονη πίστωση χρόνου. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει την ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής και κυρίως να κρύψει το χαρακτήρα της κρίσης φορτώνοντας όλα τα προβλήματα στην κυβέρνηση της ΝΔ, και ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια δήθεν σωτήρια μέτρα, την ίδια στρατηγική μέχρι λεπτομέρειας», ενώ επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ σήμερα είναι περισσότερο έτοιμο από ποτέ να απαντήσει στον αντικομουνισμό αξιοποιώντας και την ιστορική πείρα, αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα».
Για τη ΝΔ το ΚΚΕ εκτιμά ότι επιχείρησε να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η μεγάλη της εκλογική ήττα με την ανάδειξη νέου αρχηγού, ακολουθώντας μάλιστα την άμεση εκλογή προέδρου που λανσάρισε το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, προσθέτει, τόσο η διαδικασία που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο λαϊκής παραπλάνησης, γιατί πίσω από τα μεγάλα λόγια περί λαϊκής συμμετοχής και «συμμετοχικής δημοκρατίας», γίνεται φανερή η τάση να ενισχυθούν τα αρχηγικά χαρακτηριστικά των αστικών κομμάτων με άλλοθι τη λαϊκή προτίμηση. Επίσης, σημειώνει ότι η ΝΔ βιώνει πραγματικό πρόβλημα ανάλογο με το πρόβλημα που είχε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση μετά την πρώτη του εκλογική ήττα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι: «ανάλογα προβλήματα έχουν ανακύψει ακόμα πιο έντονα στο χώρο του οπορτουνισμού. Η διαμάχη ανάμεσα στις τάσεις και τις πολιτικές ομάδες εντός ΣΥΡΙΖΑ και εντός ΣΥΝ έχει οξυνθεί, με επίκεντρο την άμεση ή έμμεση συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τη στάση απέναντι στο ΚΚΕ, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στο εκλογικό πεδίο και όχι μόνο. Το ερώτημα «σε σύμπλευση με τη σοσιαλδημοκρατία άρα ανάχωμα συνολικά απέναντι σε κάθε πνεύμα αφύπνισης και ριζοσπαστισμού ή ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ» πλανάται ανοικτά ή συγκαλυμμένα στις αντιπαραθέσεις των διάφορων τάσεων και μερίδων».
Τέλος για τον ΛΑ.ΟΣ αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες του ΛΑ.Ο.Σ. να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο της εκλογικής πίτας, να αναγορευτεί σε τρίτη και ρυθμιστική πολιτική δύναμη ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις στη ΝΔ προκαλούν φόβο σε μια μερίδα στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. ότι θα επέλθει αποδυνάμωση μερική ή και γενικότερη απορρόφηση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μετεκλογικά, ο ΛΑ.Ο.Σ. απέβαλε την φιλολαϊκή μάσκα που είχε φιλοτεχνήσει τα προηγούμενα χρόνια υιοθετώντας ανοικτά θέσεις υπέρ του κεφαλαίου, αρνούμενο ακόμα και την εφάπαξ φορολόγηση με ψίχουλα, και ακόμα πιο ανοικτά υιοθετεί τα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.







ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Καταγγελία ενός απάνθρωπου συστήματος.«Η μέθοδος Gronholm» του Τζόρντι Γκαλθεράν,ξεκίνησε τις παραστάσεις του για τρίτη συνεχή χρονιά, στο υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης».

Στο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες για την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών τους αναφέρεται το έργο «Η μέθοδος Gronholm» του Τζόρντι Γκαλθεράν, που ξεκίνησε τις παραστάσεις του για τρίτη συνεχή χρονιά, στο υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης».

Ο συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν αναφέρει για το έργο: «Η μέθοδος Gronholm» αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Και θέλησα να το κάνω αυτό με αφορμή μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες που υφίστανται στον εργασιακό κόσμο: την επιλογή προσωπικού. Οι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια σημαντική πολυεθνική εταιρεία συναντώνται και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής, δοκιμασίες οι οποίες, ακροβατώντας στο παράλογο, δε φαίνεται να έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας. Ολες οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι, όσο απίστευτο κι εάν φαίνεται, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες σε σοβαρά έργα που έχουν εκπονήσει ειδικοί επί του θέματος. Το μόνο πράγμα που κάνει το έργο είναι να φτάσει τις δοκιμασίες στα άκρα, χωρίς να κρύψει το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ' αυτές. Αυτό είναι που κάνουν, σε ακραίο βέβαια βαθμό, οι πρωταγωνιστές της, γιατί δεν έχει σημασία ούτε ποιοι είμαστε, ούτε πώς είμαστε, αλλά ποιοι φαινόμαστε ότι είμαστε. Η πραγματική μας ταυτότητα δεν ενδιαφέρει κανέναν. Γι' αυτές τις μικρές, παράπλευρες επιπτώσεις του καπιταλισμού μιλά αυτή η κωμωδία».



Σκηνοθεσία Διαγόρας Χρονόπουλος. Μετάφραση: Γιώργος Καραμίχος - Μαρία Τσατσαρώνη. Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος. Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου.

Νέο Αριστερό Ρεύμα: Νίκη στα μπλόκα των αγροτών


Ανακοίνωση του ΝΑΡ για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων:





Αγρότισσες, Αγρότες, Κτηνοτρόφοι,

Τρία χρόνια πέρασαν από τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτική Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναθεώρηση αυτή προσάρμοσε τη γεωργία και την κτηνοτροφία ακόμη περισσότερο στους νόμους της αγοράς με το μανδύα των «εθνικών στόχων» στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μονόδρομου, κρύβοντας τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα της.
Η λογική της «ανταγωνιστικότητας», της «επιχειρηματικότητας», του «αγρότη επιχειρηματία», της «συνεργασίας με τον τραπεζικό τομέα», των «διεπαγγελματικών ενώσεων», των «επενδυτικών προγραμμάτων» και το σταμάτημα της κρατικοσυνεταιριστικής παρέμβασης, οδήγησε στην συγκέντρωση γης και παραγωγής, στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και στην κλοπή σε βάρος του εργαζόμενου- καταναλωτή, ενισχύοντας το αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο, το κύκλωμα μεγαλεμπόρων- τυποποιητών και βιομηχάνων, όλων αυτών που ξεκοκάλισαν τις επιδοτήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και σταθεροποίησαν την εξουσία τους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Η πολιτική αυτή συναποφασίστηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ όλες τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με την πλήρη συναίνεση των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ, και όλων αυτών που δημιούργησαν και δημιουργούν αυταπάτες για την «κοινωνική Ευρώπη των λαών».
Στόχος όλων αυτών είναι η δημιουργία του αγρότη- επιχειρηματία καπιταλιστή, συνεταίρο της εκάστοτε εξουσίας, που με τη βοήθεια των καρτέλ, της συνεταιριστικής γραφειοκρατίας, αλλά και το ξεζούμισμα των εργατών γης, θα είναι ο κυρίαρχος στην περιφέρεια.

Αγρότισσες, Αγρότες, Κτηνοτρόφοι,
τα προβλήματα προέρχονται από το εκρηκτικό παρόν και μέλλον της παγκόσμιας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα και της βαθύτερης συνένωσής του με τη διατροφική βιομηχανία και την επιστήμη κάτω από τους νόμους του κέρδους και της αγοράς.
Η προοπτική της φτωχής αγροτιάς στο ξεκλήρισμα, στη χωματερή της ανεργίας και των εργαζομένων στην πλαστική και μεταλλαγμένη διατροφή σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον ενώνει βαθύτερα τα συμφέροντα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με αυτά των εργαζομένων.
Το κοινό τους μέτωπο είναι η μόνη απάντηση στη δυσοσμία που αποπνέει η καπιταλιστική κρίση της εποχής μας. Ο αγώνας για μια ανώτερη, διεθνοποιημένη και ποιοτικά αλλαγμένη σοσιαλιστική παραγωγή μέσω της εργατικής εξουσίας αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων πάλης και αιτημάτων για να έχουμε μικρές νίκες στο σήμερα.
Με κινητοποιήσεις ανεξάρτητες από τη συνεταιριστική γραφειοκρατία αλλά και από κάθε λογής αγροτοπατέρες, που έχουν δώσει «εξετάσεις» στο σύστημα, συνεχίστε με αγώνες πραγματικούς και όχι συμβολικούς, δυναμώνοντας του πρωτοβάθμιους συλλόγους σας.
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ –ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Αγρότισσες,αγρότες, κτηνοτρόφοι
Παραμερίστε τους μύθους περί «εθνικής οικονομίας» στην οποία ανήκουμε όλοι μαζί. Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι και αυτοί με την «εθνική οικονομία» των παραγωγών του πλούτου που θα συρρικνώνεται όσο η «εθνική οικονομία» του κεφαλαίου αυξάνει την κερδοφορία της και επεκτείνεται.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ - Ν.Α.Ρ

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ: Η Κλίντον πιέζει για τις βάσεις...


Πιέσεις στο Τόκιο για την εφαρμογή της στρατιωτικής συμφωνίας του 2006, που προέβλεπε μετεγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Οκινάουα, άσκησε χτες μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνάντησής της στη Χαβάη με τον Ιάπωνα ομόλογό της Κατσούγια Οκάντα.

Συνάντηση Χίλλαρυ Κλίντον-Κατσούγια Οκάντα
Ο Ιάπωνας υπουργός απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά επί του συγκεκριμένου ζητήματος τριβής των ιαπωνο-αμερικανικών σχέσεων, λέγοντας αργότερα σε δημοσιογράφους πως το Τόκιο «παραμένει αφοσιωμένο» στο «ευρύτερο περιεχόμενο» της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας του 2006 και πως το ζήτημα μετεγκατάστασης της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Φουντένμα «θα έχει λυθεί έως το Μάη».
Αργότερα σε ομιλία της στο Φόρουμ ΗΠΑ - Ασίας - Ειρηνικού στη Χαβάη εξέφρασε την προθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα να συμμετάσχει «ενεργότερα» σε περιφερειακούς οργανισμούς όπως ο APEC (Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού).
Η Κλίντον ξεκίνησε έτσι εννιαήμερη περιοδεία στο Νότιο Ειρηνικό καθώς μεταβαίνει σε Παπούα, Νέα Γουινέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, προωθώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν, Μ. Ανατολή), στη σκακιέρα της γεωπολιτικής, των αγωγών ενέργειας και της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο με το μάτι στην ανερχόμενη ισχύ της Κίνας.


Πηγή:Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ:Η ασυδοσία συνεχίζεται...



Aποκαλυπτικά στοιχεία για την ασυλία που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τους περιφερειάρχες και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι εταιρείες που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες, περιέχονται στην Εκθεση Ελέγχου που συνέταξε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης το Μάρτη του 2008 και είχε κρατηθεί ως «επτασφράγιστο μυστικό» μέχρι τώρα.

Στην Εκθεση αυτή καταγράφονται 17 εταιρείες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, χωρίς να έχουν νόμιμες άδειες, αλλά και χωρίς να έχει απαιτηθεί από τις υπεύθυνες υπηρεσίες ελέγχου και αδειοδότησης - και φυσικά από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους - να εφαρμοστεί η περιβαλλοντική νομοθεσία. Ουσιαστικά όλοι αυτοί λειτούργησαν ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί στο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με την Εκθεση, λειτουργούν με μια ρύθμιση του υπουργείου Υγείας του ...1965, που επιτρέπει τη διάθεση των αποβλήτων τους είτε στα επιφανειακά νερά (δηλαδή στον Ασωπό), είτε στο υπέδαφος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και να τηρείται όλη η μεταγενέστερη περιβαλλοντική νομοθεσία. Αλλά και αυτή η διάταξη (Υ.Δ. Ε1β/221/65), όπως επισημαίνει η Εκθεση, «εφαρμόστηκε πλημμελώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας».
Οι αρμόδιοι έκαναν επίσης τα «στραβά μάτια», αφήνοντας ασύδοτους τους βιομηχάνους να ρυπαίνουν, χωρίς να εφαρμόζουν ούτε την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Να μην εφαρμόζουν, για παράδειγμα, τους περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις 26857 του 1988 για την προστασία των υπόγειων νερών, 4859 του 2001 για τον έλεγχο της απόρριψης επικίνδυνων υγρών αποβλήτων σε επιφανειακά νερά, 13588 του 2006 για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, και άλλες.


Επίσης, στην Εκθεση επισημαίνεται «η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών», που «σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ορισμένων επιχειρηματιών, είχαν ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και συνέτειναν «στην εμφάνιση ενός ιδιαίτερα ανησυχητικού προβλήματος ρύπανσης του περιβάλλοντος και, κατ' επέκταση, στη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία».
Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως, όπως τονίζεται στην Εκθεση, «εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εξετασθείσες εταιρείες, αλλά και άλλες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων, καθόσον και αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τις ίδιες Αρχές, με την ίδια λογική». Επίσης προσθέτει ότι «δεδομένης της ατελούς ή και προβληματικής εφαρμογής της νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, είναι πιθανό να έχουμε οδηγηθεί σε ανάλογες δυσμενείς καταστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα».
Η Εκθεση προτείνει να διευκρινισθούν οι ασάφειες και οι επικαλύψεις της νομοθεσίας, να γίνουν πιο αυστηρές κάποιες διατάξεις και να εφαρμοστούν. Επίσης, ζητά να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στις υποθέσεις της αδειοδότησης των επιχειρήσεων (συνολικά 11 άτομα).
Πάντως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι 2 σχεδόν χρόνια μετά τη σύνταξη της Εκθεσης αυτής, η ασύδοτη ρύπανση του Ασωπού εξακολουθεί να υπάρχει και οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν καρκινογόνο νερό...





Πηγή:Ριζοσπάστης
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Η καταραμένη χώρα του βουντού...



«Τώρα κατάλαβα τι σημαίνει πραγματικά εξαθλίωση», έλεγε ένας μπαρουτοκαπνισμένος ξένος ανταποκριτής που πέρασε δέκα μέρες στη χώρα του βουντού πέρσι το καλοκαίρι. Πάνω στο όμορφο νησί της Εσπανιόλα, που ανακάλυψε το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος, ενώ αναζητούσε τον δυτικό δρόμο για τις Ινδίες, υπάρχουν σήμερα δύο χώρες. Η φτωχή Δομινικανική δημοκρατία και η εξαθλιωμένη Αϊτή.

Αυτή η δεύτερη θαρρείς κι έχει καταραστεί τον εαυτό της, θαρρείς και οι μάγισσες του βουντού έχουν βάλει τις δολοφονικές καρφίτσες τους παντού στο σώμα της. Την τελευταία καρφίτσα την έβαλε ο φονικός σεισμός της 12ης Ιανουαρίου, που ήρθε να ισοπεδώσει την πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς και να θάψει χιλιάδες ανθρώπους στα χαλάσματα των παλατιών και των καλυβιών της. Στην περίπτωση της Αϊτής, ακόμη και η βαριά έκφραση «όπου φτωχός κι η μοίρα του» είναι πολύ λίγη για να εκφράσει το μέγεθος των καταστροφών που την κατατρέχουν. Είναι πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χρεοκοπημένη, πιο «τελειωμένη» κι από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής.

Στη βασανισμένη αμερικανική ήπειρο η Αϊτή διατηρεί όλα τα θλιβερά ρεκόρ: της μεγαλύτερης παιδικής θνησιμότητας, του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής, του υψηλότερου ποσοστού ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, του μεγαλύτερου ποσοστού αναλφαβητισμού και ανεργίας, των πιο βάρβαρων δικτατοριών, της πιο διαδεδομένης σύγχρονης παιδικής σκλαβιάς. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν ο μπροστάρης της ελευθερίας στο δυτικό ημισφαίριο.

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που πέταξε από πάνω της τα δεσμά της αποικιοκρατίας και της σκλαβιάς. Το 1804 οι σκλάβοι της τότε πλουσιότερης γαλλικής αποικίας πέταξαν έξω τους Γάλλους, νικώντας και τη στρατιά που έστειλε ο Ναπολέοντας να καταπνίξει την εξέγερση, και πήραν τον δικό της δρόμο. Ίδρυσαν την πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία μαύρων και μιγάδων και στήριξαν τις εξεγέρσεις των σκλάβων σε όλη τη Λατινική Αμερική. Σχεδόν από την αρχή, όμως η Αϊτή αιμορραγούσε οικονομικά, καθώς για να κερδίσει την απαραίτητη αναγνώριση από τη Γαλλία έπρεπε να αποζημιώσει τους Γάλλους τσιφλικάδες. Επιπλέον, όταν οι φυτείες μοιράστηκαν στους αγρότες, η παραγωγή δεν ήταν πια αρκετή και για εξαγωγές.

Ο τυφώνας «Πάπα Ντοκ»

Η Αϊτή άρχισε να φτωχαίνει. Η δημοκρατία της δεν άντεξε πολύ. Πρώτα την διέβρωσαν εκ των έσω βίαιοι και κλέφτες δικτάτορες που το έπαιζαν ηγεμόνες. Μετά επενέβησαν και την κατέλαβαν για είκοσι χρόνια μέχρι το 1934 οι Ηνωμένες Πολιτείες- που έκτοτε δεν την άφησαν ποτέ στην ησυχία της. Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών η άμοιρη χώρα προσπάθησε να φτιάξει στοιχειώδεις υποδομές κι ένα εκπαιδευτικό σύστημα- με περιορισμένη επιτυχία. Αλλά και τα λίγα επιτεύγματα αυτής της προσπάθειας εξαφανίστηκαν από τη φαμίλια των Ντιβαλιέ.

Ο μπαμπάς Φρανσουά «Πάπα Ντοκ» Ντιβαλιέ άρπαξε την εξουσία το 1957, έστησε τη δική του μυστική αστυνομία, τους διαβόητους Τοντόν Μακούτ, κατάσφαξε όποιον τόλμησε να τον αμφισβητήσει και κατάκλεψε όποιον είχε οτιδήποτε για να κλαπεί. Σε όλο τον κόσμο το καθεστώς του Πάπα Ντοκ ήταν το συνώνυμο του τρόμου. Το 1971 τη σκυτάλη πήρε ο γιος του, Ζαν Κλοντ «Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ, στα 19 του, ακόμη πιο βάρβαρος κι ακόμη πιο διεφθαρμένος. Μόλις το 1986 κατάφεραν να τον διώξουν από τη χώρα οι Αϊτινοί -και δη οι δυσαρεστημένοι στρατηγοί- στο μεταξύ όμως δεν είχε μείνει πέτρα όρθια.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής μετά από 50 χρόνια ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έφερε μαζί του την ελπίδα- και σύντομα τη διάψευσή της. Πρώτα τον έδιωξαν με πραξικόπημα, μετά ζήτησε από τους Αμερικανούς να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην εξουσία και στη συνέχεια άρχισε κι αυτός να βολεύει τους δικούς του, να στήνει τον δικό του ιδιωτικό στρατό, να κλέβει τα ψίχουλα των φτωχών και να μαγειρεύει εκλογές βίας και νοθείας. Μέχρι που τον έδιωξαν με τη σειρά του -και την σκυτάλη πήρε ο Ρενέ Πρεβάλ, ο οποίος, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει εκδηλώσει ηγεμονικές φιλοδοξίες και προσπαθεί κάτι να κάνει για την καθημαγμένη πατρίδα του. Ωστόσο καταφέρνει να κυβερνά -τρόπον τινά- αυτή την ακυβέρνητη χώρα μόνο με τη βοήθεια των σχεδόν 10.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ που σταθμεύουν από το 2004 στο νησί.

Τα ανεπιθύμητα «παιδιά» του ΟΗΕ

Μετά τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου η «πόλη του ήλιου», η μεγαλύτερη παραγκούπολη του Πορτ ο Πρενς με τους 300.000 κατοίκους δεν υπάρχει πια. Τη σάρωσαν τόνοι λάσπης. Μόνο έτσι έπαψε να είναι «το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου», σύμφωνα με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, που προσπαθούν από το 2004 να επιβάλουν ένα είδος τάξης στην περιοχή κόντρα στη θέληση των συμμοριών, αλλά και των κανονικών Αϊτινών που τους αντιμετωπίζουν ως δύναμη κατοχής.

600 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο ρίχνει στην αποστολή «σταθεροποίησης» με το κωδικό όνομα Minustah το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ειρηνεύσει τη χώρα, αυτό που κατάφερε είναι να εξομαλύνει στοιχειωδώς το κλίμα της αναρχίας, να μειώσει τα λιντσαρίσματα και τις απαγωγές. Άλλο ένα δισεκατομμύριο οικονομική βοήθεια δίνουν κάθε χρόνο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, διάφοροι διεθνείς οργανισμοί και οι Αϊτινοί μετανάστες. Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος ετοιμαζόταν να χτίσει ένα εργοστάσιο στην «πόλη του ήλιου», τώρα πια μάλλον έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες.

Προσπάθειες να φέρει επενδυτές στη χώρα με τα χαμηλά μεροκάματα έκανε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον- ανεπιτυχείς. Κανείς δεν το τολμάει, τα λεφτά εξαφανίζονται, πίσω από τους ψηλούς τοίχους των παλατιών της άρχουσας τάξης ή σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Όποιος Αϊτινός μπορεί να μεταναστεύσει το κάνει, δουλειές δεν υπάρχουν, ακόμη και η κάποτε αξιοπρεπής κλωστοϋφαντουργία της χώρας έχει καταρρεύσει. Λεφτά μπορεί να βγάλει πια κανείς μόνο με το λαθρεμπόριο της κοκαΐνης- σύμφωνα με πληροφορίες η Αϊτή έχει γίνει η σημαντικότερη χώρα τράνζιτ για την άσπρη σκόνη από την Κολομβία.

Πηγή:ΑΥΓΗ-Τσερεζόλε Ε.

Ευρωπαική Ένωση, χαρά και ανεργία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Βαγγέλης Χερουβείμ-ΑΥΓΗ

Παρέμβαση οργανώσεων Πείραμα για τις χιονοστιβάδες στην Αυστρία θα χρησιμοποιούσε ζωντανά γουρούνια


Ένα πείραμα στο οποίο 29 γουρούνια θα θάβονταν ζωντανά κάτω από μάζες χιονιού, προκειμένου να μελετηθεί η πιθανότητα επιβίωσης των ορειβατών έπειτα από χιονοστιβάδες, τελικά ακυρώθηκε λόγω των διαμαρτυριών,
ανακοίνωσε η αστυνομία της Αυστρίας.Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οργανώσεις για την προστασία των ζώων χαρακτήρισαν «αλλόκοτο» και «μακάβριο» το πείραμα στην κοιλάδα Έτζ του Τιρόλο, όπου άρχισαν να συγκεντρώνονται ακτιβιστές.Τη μελέτη διενεργούσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, σε συνεργασία με το κέντρο επείγουγουσας ιατρικής στο Μπολζάνο της Ιταλίας.Οι επιστήμονες είχαν λάβει άδεια των αρχών και διαβεβαίωναν ότι τα πειραματόζωα θα βρίσκονταν σε καταστολή τη ώρα του πειράματος. Τελικά, όμως, αναγκάστηκαν να
υποχωρήσουν στην κατακραυγή.Στόχος του πειράματος ήταν να μελετηθούν οι θύλακες αέρα που σχηματίζονται συχνά μέσα στο χιόνι και αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης για έναν στους πέντε ορειβάτες που τυχαίνει να βρεθούν στην πορεία χιονοστιβάδων.Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες τεχνικές διάσωσης, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή:www.in.gr

Να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όλοι στην Άμφισσα.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
Συμμετέχουν: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), Κοινή Δράση Αλληλλεγγύης, Κομμουνιστική Ανανέωση, Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Ομάδα ΡΟΖΑ, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΣΕΚ.



Μπροστά στην έναρξη της δίκης των δολοφόνων του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, Κορκονέα και Σαραλιώτη, στις 20 του Γενάρη 2010 στην Άμφισσα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συλλογικοτήτων και οργανώσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών κοινής δράσης και κινητοποίησης.Είναι φανερή η προσπάθεια του συστήματος και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσει και να υποβιβάσει το γεγονός της δίκης αυτής, μιας δίκης που διεξάγεται 13 μήνες μετά τη δολοφονία, σε τόπο μακριά απ’ την Αθήνα (παρά τις δύο αιτήσεις της οικογένειας του Αλέξη, για διεξαγωγή της στην Αθήνα), μιας δίκης που περνιέται στα «ψιλά» των Μ.Μ.Ε. και της «τρέχουσας ειδησεογραφίας». Θα’ θελαν, αν μπορούσαν, να «σβήσουν από τη μνήμη» των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας - που αντιστέκονταν καθημερινά και σ’ ολόκληρη τη χώρα, κατά χιλιάδες απέναντι στην δολοφονική αυτή πολιτική, κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 - τόσο το ίδιο το γεγονός της δολοφονίας, όσο και τις αιτίες του, την πολιτική του συστήματος που όπλισε το χέρι των δολοφόνων.
 Μια πολιτική που εφάρμοζε με συνέπεια τη κυβέρνηση της Ν.Δ. και που συνεχίζει αμείωτα σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Αυτή της έντασης, αναβάθμισης, όξυνσης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής σ’ όλα τα επίπεδα. Γιατί, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ και ο Χρυσοχοίδης εμφανίζονται ως δήθεν θιασώτες της «εκκαθάρισης» και του «εκδημοκρατισμού» των δυνάμεων καταστολής, η ίδια η πραγματικότητα συνηγορεί για το αντίθετο: Όργιο εκατοντάδων προσαγωγών και συλλήψεων, χωρίς προηγούμενο αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας (και όχι μόνο), ωμή παραβίαση και σχέδια ολοκληρωτικής κατάργησης του πανεπιστημιακού Ασύλου, εισβολές αστυνομικών δυνάμεων σε στέκια συλλογικοτήτων, φασιστικές επιθέσειςΤην ίδια στιγμή, οι λεγόμενες αστυνομικές «αυθαιρεσίες», οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια δηλαδή, με θύματα μετανάστες και νεολαίους, όχι μόνο δεν εκλείπουν, αλλά – το αντίθετο – έρχονται να συμπληρώσουν το όλο τοπίο.

 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα του δόγματος της «ασφάλειας», εφαρμόζει επιθετική πολιτική προληπτικής καταστολής και επιχειρεί να διαιρέσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε «φιλήσυχους και βάνδαλους», «βολεμένους και φτωχούς» κ.ο.κ.

Η πολιτική αυτή απαιτείται για να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας απέναντι στη συνολικότερη επίθεση που ήδη έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (μισθοί, φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις), ώστε να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ένα πλατύ, μαχητικό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών και της αποφασιστικής διεύρυνσής τους.


* ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ.
* ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΠΛΙΖΕΙ.
* ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Καλούμε σε συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Γενάρη, στις 9 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας.
Οι αναχωρήσεις των πούλμαν από Αθήνα θα γίνουν στις 6:00 και 7:00 το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 18 Γενάρη, 13:00, Αίθουσα ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
Συμμετέχουν: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), Κοινή Δράση Αλληλλεγγύης, Κομμουνιστική Ανανέωση, Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ, Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Ομάδα ΡΟΖΑ, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΣΕΚ

Φόβοι για 200.000 νεκρούς στην Αϊτή



Η μόλις 30 ημερών Deborah Fatima στα χέρια εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού.
Η μητέρα του βρέφους σκοτώθηκε από τον σειμό στο Πορτ-ο-Πρένς
Photograph: Talia Frenkel/AFP/Getty Images

Φόβοι ότι ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού μπορεί να φθάσει τους 200.000 νεκρούς. Περισσότεροι από τριάντα οι μετασεισμοί.
Σεισμός 4,5 βαθμών σημειώθηκε στην Αϊτή και θεωρείται μετασεισμός της καταστροφικής σεισμικής δόνησης της Τρίτης, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος δέκα χιλιομέτρων και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με το ινστιτούτο.
Από την Τρίτη έχουν σημειωθεί περισσότεροι από τριάντα μετασεισμοί, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Μεγάλο το πλήγμα
Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Λάρσεν δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πρωτεύουσας της Αϊτής θα πρέπει να ξανακτιστούν απ' την αρχή. Ακόμα και σε μια χώρα λιγότερο φτωχή και στερημένη από εφόδια κι εξοπλισμό, θα ήταν πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς από πού ν' αρχίσει. Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ημέρες πριν οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών να φθάσουν στο πεδίο και τα πρώτα δεξαμενοφόρα φορτηγά να αρχίσουν να διανέμουν νερό.
Οι εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να φθάσει τους 200.000 νεκρούς, εάν επαληθευτούν, θα σημαίνουν ότι το πλήγμα αυτό θα είναι ένα από τα 10 χειρότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία-και σημειώθηκε σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
Ορισμένα επεισόδια πλιάτσικου και βίας που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ενέτειναν τις ανησυχίες, παρότι η διεθνής δύναμη τα υποβάθμισε. Αστυνομία δεν ήταν ορατή πουθενά, ούτε κυβερνητικός έλεγχος, πόσο μάλλον σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής και σχέδιο για το πώς θα συνέλθει η χώρα.
Κάθε πέντε λεπτά ένα όχημα σταματά έξω από την πύλη του νεκροταφείου στο Πορτ-ο-Πρενς για να παραδώσει κι άλλα πτώματα που θάβονται σε μαζικούς τάφους, για να καθαριστούν οι δρόμο από τις σορούς. «Χάσαμε κάθε αξιοπρέπεια στο θάνατο», είπε ένας γηραιός άνδρας που έπνιξε μετά βίας τα δάκρυά του μπροστά στο θέαμα. Μια νεαρή γυναίκα κατέρρευσε ουρλιάζοντας «είναι ο πατέρας μου, ο αγαπημένος μου πατέρας», μπροστά στο μαζικό τάφο γεμάτο πτώματα. Μια γυναίκα κατέβηκε και ξάπλωσε ανάμεσα στα πτώματα-είπε ότι ένιωθε πιο άνετα εκεί. Τελικά την τράβηξαν να βγει.
«Έχουμε χάσει τα μυαλά μας. Ο θάνατος μας τρέλανε», έλεγε ένας άνδρας βλέποντας τη σορό ενός συγγενή του να μεταφέρεται στον τάφο.
Ο κίνδυνος επιδημιών παραμένει, με χιλιάδες σορούς στους δρόμους, καλυμμένες από σκόνη και μύγες.
Οι κρίσιμες 48 πρώτες ώρες για την επιβίωση όσων καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια έχουν περάσει, όπως και το οριακό περιθώριο των τριών ημερών. Αυτό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες των διασωστών -τουλάχιστον 17 διεθνών ομάδων στις οποίες θα προστεθούν άλλες 10 τις επόμενες ημέρες- σταματούν. Όμως ειδικοί λένε ότι το ποσοστό επιβίωσης ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι πάνω από 72 ώρες μειώνεται ταχύτατα, λόγω της αφυδάτωσης. Η τροφή είναι λιγότερο επείγουσα. Ένα υγιές άτομο μπορεί να ζήσει ως και τρεις εβδομάδες χωρίς να φάει. Αλλά ακόμα κι αν οι επιζώντες διασωθούν, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα του λεγόμενου «συνδρόμου της συνθλιβής» -οι πιεσμένοι ιστοί του σώματος εκλύουν ουσίες που τα νεφρά δεν μπορεί να αντέξουν.
Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν βρεθεί ζωντανοί μετά από έξι ημέρες, αν κι υπάρχουν εξαιρέσεις. Μετά το σεισμό στην Κίνα το 2008, ο οποίος είχε στοιχίσει 80.000 ζωές, διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα εννιά ημέρες αργότερα. Ενώ, το 1977, σε ένα σεισμό στη Ρουμανία, υπήρξε διάσωση εγκλωβισμένου θύματος μετά από 11 ημέρες. Το 1985 στο Μεξικό, πολλά βρέφη είχαν αντέξει μια εβδομάδα χωρίς τροφή.

Πηγές:www.kathimerini.gr-AFP-AΠΕ