ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΩ ΝΤΟΥΝΑ -ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Ημιαπασχόληση ή απόλυση; Με αυτήν την απειλή ζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τους ζητείται να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μείωση ωραρίου και μισθού, κάτι που επιτρέπει η νέα νομοθεσία.
Καταγγελίες εργαζομένων για τέτοιου είδους διλήμματα φτάνουν καθημερινά στα εργατικά κέντρα των πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, λουκέτα μπαίνουν εν μέσω θέρους σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ ο Σεπτέμβρης προβλέπεται «θερμότερος» από τον Αύγουστο, με τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για μαζικό κύμα απολύσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Θεσσαλονίκη
«Ζούγκλα» χαρακτηρίζει την εργασιακή πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης το τελευταίο δίμηνο ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου της πόλης, Νίκος Γιαννόπουλος. Η ανεργία αγγίζει το 25%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται στο 35% τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους νέους. Την ίδια στιγμή, εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών αδειών, οι εργοδότες -εκμεταλλευόμενοι το νέο νόμο και επικαλούμενοι την κρίση- ζητούν την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και την υπογραφή νέων που προβλέπουν λιγότερες ώρες δουλειάς και μειωμένο μισθό. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο, κλήθηκαν το τελευταίο διάστημα να υπογράψουν τις νέες «συμβάσεις», όπου προβλέπεται μείωση μισθού έως και 25% με μοναδική εναλλακτική λύση την... πόρτα της εξόδου.