Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ισλανδία: Δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν!




Την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη γνωστοποίησαν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Σαββάτου στην Ισλανδία, με το οποίο οι Ισλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν για δεύτερη φορά την καταβολή αποζημιώσεων προς τους Βρετανούς και Ολλανδούς πελάτες των ισλανδικών τραπεζών που υπέστησαν ζημιές όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της νησιωτικής χώρας στα τέλη του 2008.
Η βρετανική και η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι είναι “απογοητευμένες” από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το 60% των Ισλανδών απορρίπτουν την κατ' αρχήν συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων στις δύο χώρες.

Μισός αιώνας από το τεράστιο επίτευγμα της Σοβιετικής Ένωσης.12 ΑΠΡΙΛΗ 1961-Όταν το μπόι του ανθρώπου ψήλωσε ως το Διάστημα.


Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ιστορική πτήση του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης και πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα
Ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε πρεσβευτής σε όλο τον κόσμο της φιλειρηνικής πολιτικής της Σοβιετικής Ενωσης
Στις 12 Απρίλη του 1961, ο άνθρωπος ξέφευγε για πρώτη φορά από την έλξη του πλανήτη του και μόλις τέσσερα χρόνια μετά τους «Σπούτνικ», τις μηχανές του, έβγαινε τώρα ο ίδιος στο Διάστημα. Μέσα στο διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», ο υποσμηναγός της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν έκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ηταν ο πρώτος που είδε με τα μάτια του πόσο όμορφος, αλλά και εύθραυστος είναι ο πλανήτης μας, αυτή η υδάτινη σφαίρα που στροβιλίζεται μέσα στην άβυσσο.
Ο Γκαγκάριν έγινε σύμβολο. Εγραψε το όνομά του και το όνομα της σοσιαλιστικής του πατρίδας μια για πάντα στ' αστέρια.

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα, για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους



Όλα τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, που παρασκηνιακά επεξεργάζονται οι κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι, έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: Να περάσουν όλα τα βάρη στην κοινωνία και στους εργαζόμενους για να σώσουν τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.
Όποιο πολιτικό σχέδιο όμως και να ετοιμάζουν, προκειμένου να προχωρήσουν αυτή την πολιτική, δεν πρόκειται να τους βγει, γιατί δεν θα έχει τη συναίνεση της κοινωνίας.

Καταγγελία των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στο Δήμο Αθηναίων



Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο Δήμο Αθήνας κλιμακώνει τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στο δίκαιο αγώνα των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων. Διμοιρίες των ΜΑΤ, επίθεση με χημικά, τραυματίες εργαζόμενοι, απαγόρευση εισόδου εκπροσώπων φορέων, ήταν η απάντησή της κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ταγμένη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, απαντά με ένα πρωτοφανή για δεδομένα δημοτικών συμβουλίων, αυταρχικό κατήφορο.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ κατήγγειλαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον απαράδεκτο πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους του Δήμου που επιχειρεί η διοίκηση Καμίνη.

Μεγάλη επιτυχία της Νέας Πορείας και συνολικά της Aριστεράς στις εκλογές για το σωματείο των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο


Άρθρο του Νίκου Μαλίνογλου, εκπρόσωπου της Νέα Πορείας στο απελθών Δ.Σ.

Πίνακας συγκριτικών αποτελεσμάτων – εκλογές Απριλίου 2011 και 2009


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011
ΕΓΓ/ΝΟΙ
1100
1100
ΨΗΦΙΣΑΝ
821 (25% αποχή)
785 (29% αποχή)
ΛΕΥΚ– ΑΚ
15 (2%)
48 (6%)

ΨΗΦΟΙ
%
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
%
ΕΔΡΕΣ
ΠΑΣΚΕ
467
57
5
388
49
5
Ν. ΠΟΡΕΙΑ
80
10
1
126
16
2
ΔΑΚΕ
180
22
2
117
15
1
ΑΝΑΓΚΙ
79
10
1
106
13
1









Έγιναν τη βδομάδα που πέρασε οι εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Σωματείου των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν ανάγλυφα από τον πιο πάνω πίνακα είναι βασικά τρία:

- ψηλά ποσοστά αποχής, λευκών και άκυρων ψήφων,
- πολύ σημαντική μείωση και σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς των ψήφων του «δικομματισμού» (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ).
- πολύ σημαντική άνοδος των ψήφων και των ποσοστών των αριστερών παρατάξεων και ιδιαίτερα της Νέας Πορείας.

29% αποχή και 6% λευκά και άκυρα

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη για τη φημολογία περί ανασχηματισμού και πρόωρες εκλογές



Η φημολογία περί ανασχηματισμού, παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και πρόωρων εκλογών πιστοποιεί την εικόνα της πλήρους κατάρρευσης της κυβέρνησης κάτω από το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κυβέρνηση στερείται από την οποιαδήποτε δημοκρατική νομιμοποίηση και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις διαθέσεις της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
To Γραφείο Τύπου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τις υποτιθέμενες διαφωνίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ



Με την πορεία πτώχευσης του λαού δεν διαφωνούν ούτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης. Αυτοί ενδιαφέρονται να εγκλωβίσουν με απάτες τη λαϊκή αγανάκτηση. Για το λαό περιθώρια δεν υπάρχουν. Πρέπει να ξεμπερδεύει με τα επιχειρήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, να τα εγκαταλείψει, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί.