Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ σχετικά με την προωθούμενη εξαγορά του μεριδίου του δημοσίου στην ΑΤΕ από την τράπεζα Πειραιώς

Η προωθούμενη εξαγορά του 77,35% της Αγροτικής Τράπεζας από την τράπεζα Πειραιώς, με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο η θυσία μιας από τις τελευταίες δημόσιες τράπεζες στο βωμό της διασφάλισης της κερδοφορίας του ληστρικού τραπεζικού κεφαλαίου. Ανατινάζει το ίδιο το μέλλον της αγροτικής οικονομίας στη χώρα.
Στη σημερινή περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά παραδίδονται αλυσοδεμένα στην ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για την κατάπτυστη συμφωνία ΣΕΒ – ΓΣΕΕ για τη σύμβαση


Καταγγέλλουμε την εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά η πέμπτη φάλαγγα των κεφαλαιοκρατών στο εργατικό κίνημα. Η σύμβαση που υπέγραψε, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι σύμφωνη με την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση των μισθών. Τα περί εξασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν εμπαιγμό, αφού έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια, την φοροεπιδρομή και την δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.
Οι εργαζόμενοι έχουν άμεση ανάγκη και όφελος να απορρίψουν εξολοκλήρου την κατάπτυστη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ και να συστρατευθούν με τις ταξικές εργατικές δυνάμεις στην πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για μέτρα που θα προστατεύσουν την ζωή των οικογενειών τους από τις συνέπειες του μνημονίου.

Ομιλία Τσίπρα στο Αιγάλεω: Να υψώσουμε φωνή στο αδιανόητο που ζούμε σήμερα

Kάλεσμα στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και ιδιαιτέρως στη νέα γενιά "να υψώσει την φωνή της απέναντι στο αδιανόητο που ζούμε σήμερα" απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι μόνο μέσα από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες ανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε πολυπληθές ακροατήριο χθες το βράδυ σε προφεστιβαλική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΝ στο Αιγάλεω, δίνοντας έμφαση στις οδυνηρές συνέπειες του Μνημονίου, αλλά και στις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς. Επιπλέον επέκρινε με δριμύτητα τον Γιώργο Παπανδρέου για την αντίθεση των λεγομένων του - "μήπως είναι διχασμένη προσωπικότητα;" αναρωτήθηκε-, αλλά και τις πολιτικές που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και έχουν φέρει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση."Η πρόσδεση της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Μηχανισμό Στήριξης είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες αυτής της χώρας", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Και εξήγησε: "Όχι μόνο γιατί καταδικάζει την οικονομία σε τρομακτική ύφεση. Αλλά και γιατί με πρόσχημα την εξέλιξη αυτή, προωθείται η απαλλοτρίωση κάθε κοινωνικού δικαιώματος. 

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε... η Αργεντινή!


Του Δημήτρη Πανταζόπουλου-www.xekinima.org



Tελευταία γίνεται πολύς λόγος για τις ομοιότητες της ελλ. κρίσης με αυτή της Αργεντινής. Η κυβέρνηση και η ΕΕ δε σταματάνε να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βαδίσει η Ελλάδα στο δρόμο της Αργεντινής. Στην πραγματικότητα αυτό που φοβούνται, πιο πολύ κι από την οικονομική χρεοκοπία, είναι μια λαϊκή εξέγερση σαν αυτή της Αργεντινής το 2001 που ανέτρεψε 5 προέδρους σε 2 βδομάδες.

Δεκαετία του 90: σκληρός νεοφιλελευθερισμός

Στη δεκαετία του 90 η Αργεντινή ήταν το πρότυπο των διεθνών αγορών εξαιτίας του σκληρού νεοφιλελευθέρου οικονομικού μοντέλου που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κάρλος Μένεμ. Ξεκίνησε με τη δολαριοποίηση του πέσο, την υιοθέτηση δηλ. της σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο 1 προς 1 με σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού που το ’89 είχε φτάσει το 3.000%!

Καταρρέει πλήρως η προβοκάτσια με τη «Γερμανός» .Άθλιε συκοφάντη Πάγκαλε και φασίστα Καρατζαφέρη βουλώστε το τώρα και ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε στον λαό.

Η κατάθεση Βερελή εγείρει τεράστιο πολιτικό θέμα γι' αυτούς που χρησιμοποίησαν ψεύτικα στοιχεία κατά του ΚΚΕ
Κόλαφος για τους πρωτομάστορες της αθλιότητας σε βάρος του ΚΚΕ, με την υπόθεση της εταιρείας «Γερμανός», η τοποθέτηση του Χρ. Βερελή, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που αποκάλυψε στην εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς», ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμιά σχέση με την εταιρεία «Γερμανός» και τη μετοχική της σύνθεση. Την ίδια τοποθέτηση έκανε και στον ανακριτή που είχε αναλάβει την υπόθεση, κ. Ζαβιτσάνο, ο οποίος επέμενε «μετ' επιτάσεως» σ' αυτό κατά τη διάρκεια του προανακριτικού σταδίου.

Δελτίο τύπου για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της ΚΟΕ και της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά στην είσοδο των γραφείων που στεγάζονται η ΚΟΕ, η εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς και η πολιτική - πολιτιστική λέσχη Αντίπερα Όχθη, επιχείρησαν να βάλουν φασιστοειδή τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 4 το απόγευμα.

Ο εμπρησμός εκδηλώθηκε στο δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Ιουστινιανού 11. Η φωτιά από καθαρή σύμπτωση έγινε αμέσως αντιληπτή και αντιμετωπίστηκε, προκαλώντας ζημιές στο διάδρομο και την είσοδο των γραφείων.

Σημειώνεται ότι την ώρα του εμπρησμού στα γραφεία βρίσκονταν τρία μέλη της Συντακτικής Ομάδας της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς. Ένας από αυτούς, ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, την ώρα που αποχωρούσε από τα γραφεία (ευτυχώς) έγινε αντιληπτός από τους εμπρηστές οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πιθανότατα ανολοκλήρωτο το «περίεργο» έργο τους. Είναι προφανές ότι αν εξελισσόταν κανονικά όλο το σχέδιο της εμπρηστικής επίθεσης, οι συνέπειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και ίσως να μιλούσαμε τώρα για θύματα.

Σε μια περίοδο που η τρομοκρατία της τρόικας και της κυβέρνησης εναντίον της κοινωνίας κλιμακώνεται επικίνδυνα, αυξάνονται και τα «περίεργα» χτυπήματα παρακρατικών και φασιστικών οργανώσεων.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το μήνυμα που θέλανε να μας στείλουν το πήραμε και θα το επιστρέψουμε μέσα από τους μεγάλους αγώνες που θα αναπτυχθούν την επόμενη περίοδο.

Τα χειρότερα είναι δυστυχώς μπροστά...

Μπορεί να μας συμβεί τίποτε χειρότερο από αυτό που μας συμβαίνει σήμερα; Από την ερήμωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, που βλέπουν το εισόδημα, τη σύνταξη, τα δικαιώματά τους να κατεδαφίζονται, για να ανοικοδομηθεί με τα μπάζα (έτσι λέει ο Παπανδρέου) η ελληνική οικονομία; Μπορεί, δυστυχώς. Και όχι μόνο μπορεί, αλλά και σχεδιάζεται. Προετοιμάζεται. Έρχεται.
Δεν πιάσαμε ακόμα πάτο, όχι. Μας περιμένουν ακόμα πιο σκοτεινές μέρες κι ας λένε ό,τι θέλουν οι παπαγάλοι της μπαρούφας. Πάνω από 60.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα στους μικρομεσαίους.